גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבנה הדולפינריום נהרס, אבל הסאגה על עתיד המתחם ממשיכה

התוכנית החדשה למבנה בחוף ימה הדרומי של ת"א תכלול הקמת מבנים לשימושי מלונאות, מגורים ומסחר וכן שטחי שירות עד 26,500 מ"ר מעל פני הקרקע וכ-36,000 מ"ר מתחת לפני הקרקע ● התנועה לאיכות השלטון ועמותת אדם טבע ודין טוענות כי היזם קיבל זכויות מפליגות ואף מוגזמות

הריסת הדולפינריום / צילום: גיא יחיאלי
הריסת הדולפינריום / צילום: גיא יחיאלי

הבוקר (ד') בשעה 10.00 התחילה ההריסה של מבנה הדולפינריום בחוף ימה הדרומי של תל-אביב, ואין ספק שזו סיומה של תקופה. המבנה העגול, שתוכנן בידי האדריכל נחום זולוטוב ונפתח בתחילת שנות ה-80, היה אייקון תל-אביבי ברור ומובהק. בהתחלה באו לראות את תצוגות הדולפינים המאולפים, אחר-כך היה שם אולם אירועים וגם מועדון ריקודים שהתפרסם בגלל פיגוע הטרור בשנת 2001. בשנים שחלפו מאז המבנה היה חצי נטוש ושימש בעיקר את מועדון הגלישה, אבל החוף שלצידו הצפוני ("חוף התופים") תיפקד כאתר התכנסות קהילת המוזיקאים והרקדנים ה"רוחניים".

מאחורי אקט ההריסה מסתתרת סאגה נדל"נית, תכנונית ומשפטית ארוכה שעדיין לא הסתיימה: הדולפינריום הוקם כיוזמה של איש העסקים צבי עפרון ובמימון משקיעים מדרום אפריקה, על קרקע שנחכרה ממנהל מקרקעי ישראל. ב-1989 רכש איש העסקים הגרמני יוסף בוכמן את המתחם בתמורה ל-5 מליון דולר. לפני כ-20 שנים, וכחלק מרצונה של עיריית תל-אביב לפתוח את קו החוף לציבור ולהמשיך את הטיילת ללא הפרעות, נחתם הסכם בין עיריית תל-אביב-יפו לבין חברת "שער לישראל" של בוכמן לחילופי שטחים. בוכמן היה אמור להעביר את שטח הדולפינריום לעירייה, ובתמורה לקבל שטח של כ־12 דונם בגדה המזרחית של רחוב הרברט סמואל. בשנת 2015 מכר בוכמן את המתחם החדש לקבוצת יזמים.

יש להבין שהתוכנית החדשה (תא/ 3360 ) מעניקה ליזמים זכויות הכוללות הקמת מבנים בשטח של 48,000 מ"ר לשימושי מלונאות, מגורים ומסחר וכן שטחי שירות עד 26,500 מ"ר מעל פני הקרקע וכ-36,000 מ"ר מתחת לפני הקרקע. בשטח הציבורי הפתוח תותר הקמת מבנה בשטח כולל של 250 מ"ר. לתוכנית הוגשו התנגדויות על-ידי התנועה לאיכות השלטון ועמותת אדם טבע ודין, כמו גם נציגי תושבים שטענו כי היזם קיבל זכויות מפליגות ואף מוגזמות.

הריסת הדולפינריום/ צילום: גיא נרדי

מתכננת הערים יעל דורי מ"אדם טבע ודין" סבורה כי מדובר בתקדים מסוכן: "בהתחלה חשבנו שזה מצוין שהורסים את המבנה, מסירים את המחסום ומייצרים שטח פתוח, אבל אז גילינו שבתמורה להסרת המבנה היזם קיבל פי 31 שווי זכויות, כשהפרויקט החדש, שיהיה חלק מחומת המגדלים על הים, נמצא בתחום הסביבה החופית. יש לציין כי חלק מהפרויקט ממוקם על שטח גן הכובשים. כלומר, השצ"פ השכונתי הוקרב למען הטיילת המטרופולינית. יחד עם התנועה לאיכות השלטון הגשנו התנגדויות, ערר והלכנו לתהליך משפטי וכרגע זה נמצא בבית המשפט העליון. במקרה הזה יש כאן תקדים מסוכן שעלול לפגוע במאמצים לפנות את המרחב החופי. לדעתי, לא נשקלה מספיק האופציה של להשמיש חלק מהמבנה. הרי הם במילא עומדים לבנות גם שם (על החוף. ג.נ) מרכז גלישה".

מהתנועה לאיכות השלטון נמסר כי הערר שהגישו לבית המשפט העליון נוגע לצד הקנייני: "מדובר בעסקה שבה בעלי הזכויות בדולפינריום מוותרים על זכויותיהם במתחם הנטוש ובתמורה מקבלים מהמדינה זכויות בנייה בהיקף עצום. הפרש השווי בין שני המתחמים מתקרב למיליארד שקל. בעתירה שלנו אנו טוענים כי רמ"י הייתה מחויבת לשווק את הקרקע הציבורית במכרז, כדי להגדיל כמה שיותר את ההכנסות לקופת הציבור. במקביל, ניתן היה להפקיע את מתחם הדולפינריום, לשלם ליזמים פיצוי בערכו של המגרש ואז לפתח אותו כחלק מהטיילת".

מהתנועה לאיכות השלטון מסבירים כי במהלך הכנת העתירה לבית המשפט העליון, התגלה כי רמ"י לא לגמרי תמימה: "לא הבנו למה המדינה ממהרת לתת שטח ליזם פרטי. מצאנו שהשטח (שנמצא ממזרח לרחוב הרברט סמואל - ג.נ) הוא חלק משכונת מנשייה, שנהרסה בחלקה במלחמת העצמאות ופונתה סופית בשנות ה-60 לטובת הקמת מע"ר מטרופוליני. ב-2007 רמ"י הבהירו למבקר המדינה שאם השטח ישווק במכרז ציבורי, יש חשש שאנשי מנשייה יבואו וידרשו פיצוי על ההפקעה. לכאורה זה היה התירוץ של רמ"י לקישור האיחוד וחלוקה מחדש שנעשה בין שני המתחמים".

תושבי האזור זועמים על ההתנהלות. יקיר בן מאור, אחד מהפעילים נגד הריסת המבנה, טוען כי מדובר במהלך מכוון של העירייה: "לבית המשפט העליון הוגשה עתירה שעומדת וקיימת. הדיון אמור להתקיים ב-11 ביולי. עיריית תל-אביב לא רצתה לחכות עד הדיון המשפטי. בעיניי, בסיטואציה הזו, הדיון בבית המשפט לא יהיה הגון והולם".

בהודעה לעיתונות שדוברות עיריית תל-אביב-יפו הוציאה לאחר בוקר ההריסה, נחשף לראשונה כי בכוונתה להקים מרכז ספורט ימי באתר: "המבנה יתוכנן באופן מינימליסטי כחלק מאלמנט הצללה. חלקו המערבי של המבנה בו תעבור הטיילת יהווה את המרפסת שתעוצב כמסגרת הפונה מערבה ומאפשרת פתיחות מרבית ונקודת צפייה לחוף החדש והמורחב, הן להולכי הטיילת מצפון ומדרום והן למצטרפים לטיילת מכיוון העיר, ממזרח. שטח המבנה יורחב על-ידי אלמנט ההצללה הכלול בו, ובכך יתווספו מקומות מוצלים לא פורמליים, אזורי טווח שניתן יהיה לנצל לפעילות המרכז המשמש רחבת הטיילת ורחבת המסעדה הנפתחת אליו". בתחילת חודש יוני יתקיים מפגש שיתוף ראשון לתכנון תמהיל השימושים במבנה החדש.

ראש העיר רון חולדאי בהריסת הדולפינריום / צילום: גיא יחיאלי

תגובת עיריית תל-אביב-יפו: "הריסת הדולפינריום תאפשר את הפיכת השטח, שהיווה מפגע סביבתי החוצץ בין העיר לבין הים, לשטח ציבורי פתוח בו תקים העירייה פארק חופי וטיילת חוף ציבורית שתשלים את רצף הטיילות לאורך החוף מהרצליה עד בת-ים. התוכנית כוללת הקצאה לטובת שטחי ציבור בנויים לצרכים ציבוריים לרבות הקמתו של מרכז קהילתי לספורט ימי, אשר ייבנה במפלס החוף - בקשר ישיר ונגיש אל חוף הגולשים. מדובר בתוכנית בנייה שכבר אושרה סופית לפני מספר שנים וכוללת זכויות בנייה בהתאם למדיניות לאורך כל קו החוף ותוכנית המתאר העירונית.

"בניגוד לנטען, הותוכנית שבה נקבעו זכויות הבנייה כלל אינה עומדת לדיון בבית המשפט, אלא תוכנית איחוד וחלוקת המגרשים בין העירייה לרשות מקרקעי ישראל. לא ניתן להשמיש את מבנה הדולפינריום הישן באופן בו ניתן לממש את המטרה העיקרית של פתיחת רצף הטיילת והמבט אל הים, מה גם שכדי להשמישו נדרשות עלויות גבוהות יותר.

"בימים אלה מתקיימים מפגשי התייעצות עם הציבור בדגש על השימושים בשטחים הציבוריים הפתוחים. שיתוף הציבור נועד להציג את התכנון המוצע למרכז הספורט ולקבל התייחסות והצעות הקשורות לבניין ולפיתוח השטחים בפארק".

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון