גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תיירות | מדוע חווית הטיול ביפן לא תואמת תמיד את הציפיות?

יפן הפכה ללהיט תיירותי בשנים האחרונות, שילוב של אוצרות תרבות ונוף עם ירידה בשער הין. אבל לצד רבים שחוזרים מוקסמים, יש גם כאלה שחשים שהחוויה לא תמיד תואמת את הציפיות המוקדמות. ואולי יש משהו בעייתי בדימויים ש"מוכרים" את יפן לתיירים?

פארק Chidorigafuchi אחת מנקודות התצפית היפות ביותר לפריחת הדובדבן / צילום: רויטרס - Issei Kato
פארק Chidorigafuchi אחת מנקודות התצפית היפות ביותר לפריחת הדובדבן / צילום: רויטרס - Issei Kato

התיירות ליפן נעשתה אופנתית בשנים האחרונות. מסייעת לכך כמובן הירידה בשער היין, שהפכה את הנסיעה ליפן ממותרות שרק מעטים יכולים ליהנות מהם, למוצר תיירות לקהל רחב. המפגש עם יפן מעורר אצל אנשים קשת רחבה של תגובות: מהערצה גורפת ועד כניסה לדיכאון. רבים חוזרים כשהם מתפעלים מהניקיון המסנוור, מהסדר, מהשקט בתחבורה הציבורית, מהעמידה הסדורה בתור ומהאדריכלות פורצת הדרך. יש מי שמתרשם מהנימוס, מהקידות ומהנפנופים הטקסיים לשלום, ויש מי שרואה בקוד הטקסי המוגזם חזית שמסתירה חוסר יעילות, ורואה בו משטור יתר. באחת הקבוצות שהדרכתי השתתפה פסיכולוגית מפורסמת, שבמהלך ביקור במפעל ההרכבה של מכוניות מזדה, לא יכלה לשאת את מראה העבודה הרובוטית של הפועלים, ונתקפה זעם וייאוש.

הדעות על יפן נשענות בין היתר על דימויים חזותיים שטופחו במשך שנים ארוכות, והן כוללות נשים יפניות בקימונו שמצלות על עצמן בשמשייה, פריחת דובדבן על רקע הר פוג'י, סמוראי אוחז חרב קמורה, ועלי אדר יפני בסתיו. רבים מקשיבים להרצאות על יפן לפני הטיול, וכשהם נוחתים ביפן, הם לא מבינים איפה האסתטיקה היפנית שעליה שמעו ולמדו.

הר פוג'י ופריחת הדובדבן / צילום:  Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

הם פוגשים ערים שמאופיינות באי-סדר, בבנייה צפופה שבה 20 ס"מ מפרידים בין בית דירות אחד לשני ובחוטי חשמל ותקשורת שתלויים מעל לרחובות קיוטו. לרגעים נדמה להם שחברת התיירות התבלבלה ולא הביאה אותם למקום שאליו חשבו שהם נוסעים. ואולי יש משהו בעייתי בדימויים האלה, ש"מוכרים" היטב את יפן לתיירים, אבל בעצם אינם משקפים כלל את יפן המציאותית?

"יש נטייה ליצור מיתוס מוקצן ומעוות ביחס ליופי, לעדינות, לנימוס ולאדיבות היפנית. יותר משהוא מתאר את החברה היפנית, הוא אולי מייצג יותר מכול תמונת מראה לחברה הישראלית. 'גאולה דרך האחר', כלומר - הם, לכאורה, כל מה שאנחנו לא", אומרת ד"ר אילת זהר, מרצה בחוג לתולדות האמנות באוניברסיטת תל אביב, חוקרת תרבות חזותית ביפן.

"מסלול טיול שנוסע למקדש אסאקוסה (מקדש בודהיסטי פופולרי ברובע המשמר את אווירת העשורים הקודמים של טוקיו) ומשם למוזיאון אדו-טוקיו (מוזיאון שבו מוצגת אדו, העיר המסורתית, מושבו של השוגון, לצד טוקיו, בירת יפן מ-1868, והמהפך המודרני של יפן), ולסיבוב בגינזה (אזור הקניות והבילויים המפורסם ביותר בטוקיו, ריכוז של חנויות יוקרה ובתי כלבו), לא מייצג בשום צורה את חייהם רוויי המתח של תושבי העיר. נסי לחיות בטוקיו שלושה חודשים, להתגורר בדירת סטודיו של 20 מ"ר, ולנסוע ברכבות בשעות הלחץ, יומיום. זה ייתן מושג כלשהו. שלא לדבר על החיים בפריפריה של יפן - שם הנסיעות ארוכות בהרבה והפרנסה בצמצום רב.

"אי אפשר להכחיש, שליפנים עצמם חלק נכבד בטיפוח הדימויים הללו, בין היתר לצרכים שיווקיים, וכן להבניה של זהות וחיבור להיסטוריה, אבל יש רבים (ורבות) ביפן, שמתקוממים כנגד צורת ההצגה הזו, שיושבת ביסודם של חלק לא קטן מעסקי התיירות, שהופכים את הפנטזיה הזו למזומנים", אומרת ד"ר זהר.

הגיישה עם השמשייה

הדימוי של היפנית עם הקימונו והשמשייה המוכר כל-כך מעלוני התיירות לא נולד אתמול. כבר בסוף המאה ה-19 - תחילת ה-20 היה הלוק הזה חלק מצילומים מבוימים בסטודיו, של מה שהיה ארכאי כבר אז, ועוצב כדי לענות לטעמו של הקהל האירופאי. חוקרים מצביעים על כך שצורת ההצגה הזו היא אוריינטליסטית (הדרך שבה מתוארת תרבות המזרח בעיניים מערביות, בדרך כלל אינטרסנטיות), והיא הופכת את הנשים היפניות לאובייקט, לחפץ. במאה ה-19 וראשית ה-20 נתפסו הנשים היפניות - בניגוד לנשים האירופיות של התקופה הוויקטוריאנית - כזמינות מינית וככלי שרת העומד לרשותו של המתבונן המערבי.

גיישה עם השמשייה / צילום:  Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

"כך התקבע דימוי אחד ויחיד של נשים יפניות - כשהן בקימונו, מוקפדות ומושלמות, ללא רבב ובתפקיד היפהפייה הנרדמת", אומרת זהר, "כאילו שלנשים יפניות אין חיים, ילדים עם שיעורי בית, תינוקות צורחים, כביסות, סירים על האש, בעל מעצבן, חדשות בטלוויזיה ושאר תלאות העולם.

"יפן מזוהה עם יופי, עידון, חביבות, מתיקות, נחמדות וצייתנות. יפן, כך בדמיון המערבי, היא מדינה שהדימוי שלה הוא הדימוי של הגיישה - אישה צייתנית, אבל גם פתיינית ואקזוטית, שאינה מעוררת גלים ו/או מבקשת להיות דומיננטית מדי. אלו חוטאים למציאות היפנית והופכים את יפן עצמה, כמו את האישה היפנית, למושא לתשוקה אשר משרת את הפנטזיה האירופית ביחס ליפן כמקום אחר מרוחק, מוזר ואקזוטי", אומרת ד"ר זהר.

אין כמו הגיישות לסמל את האקזוטיקה הזו. תיירים מערביים מתעניינים בהן מאוד, בלי שום פרופורציות למזעריות התופעה בחברה היפנית. חלק מהתיירים עדיין לא הצליחו להפנים שגיישה היא לא זונה, אלא מארחת שממשיכה במסורת של שירה וריקוד שהיתה נהוגה בתקופה אדו, לפני המעבר של יפן לתהליכי מודרניזציה, ומייצגת (ויש האומרים, משמרת) תרבות עבר שלמעשה נכחדה.

איילת אידלברג, אנתרופולוגית וחוקרת תרבויות ודתות במזרח אסיה, מדריכה טיולים ליפן למעלה מעשרים שנה. היא הגיעה ליפן לראשונה כתרמילאית, עבדה ולימדה ביפן, וכיום מעבירה הרצאות לקהל הרחב על תרבות יפן. רוב הנוסעים אשר נרשמים לטיולים שלה, מגיעים בזכות החשיפה שלהם להרצאותיה, והם בבחינת תיירים שלא באים טאבולה ראסה ליפן.

"כמי שמתווכת למטיילים את יפן, אני מנסה להגיש אותה כמו סשימי. כפי שהדג הטרי מספיק טעים כמות שהוא, ולא צריך לבשל אותו או להוסיף לו תבלינים, כך יפן לא צריכה שימכרו אותה עם סיפורים ופנטזיות. להרבה מערביים יש למשל פנטזיות שאומנויות הזן מייצגות את יפן. אני מסבירה שרק אחוז זעום מהיפנים בכלל עוסק באומנויות הזן או מכיר אותן אפילו.

"אני מציגה את יפן לטוב ולרע. יש בה גם תופעות קשות כמו אלימות במשפחה, השעבוד למקום העבודה וגישה חינוכית נוקשה שרואה את טובת הקולקטיב על פני היחיד. יפן מדהימה, מרגשת, קשה, בלתי נסבלת, יפהפייה ומכוערת. יש בה את האוכל הכי טעים, והכי מגעיל. יש בה אסתטיקה וחוסר טעם. היא מסקרנת בכל היבט. אפשר להגיד עליה דברים רבים, וגם את היפוכם הגמור".

פריחת הדובדבן והלאומנות

אחת האטרקציות המפורסמות ביותר בתיירות ליפן, אולי הסמל האולטימטיבי של התיירות למדינה, היא פריחת הדובדבן. תיירים רבים יופתעו לשמוע שכל הפולחן סביב הסאקורה, הפריחה הלבנה-ורודה המפורסמת, אינה מסורת יפנית עתיקת יומין. אם כבר, פריחת השזיף היא הפריחה המסורתית שעליה התפייטו המשוררים.

"הדובדבן הפך לסימבול לאומי רק בסוף המאה ה-19, בתוך תהליך של חיפוש וייצוב של דימויים לאומיים-לאומניים, כחלק מתהליך המודרניזציה של יפן והרצון להיות 'אומה מודרנית' - בעלת עבר משותף וסימבולים לאומיים", מסבירה ד"ר זהר. "אפשר להוסיף לרשימה גם את הערצת הר פוג'י, טקס התה, טירות הסמוראים, בושידו ודת השינטו, ועוד כהנה וכהנה מושגים 'מסורתיים' שהומצאו אז".

חוקרים של תרבות יפן מצביעים על הקשר שנוצר בשנות ה-20 וה-30 בין המשטר הפשיסטי ביפן לבין דימויים, תמימים לכאורה, של פריחת הדובדבן והר פוג'י כסמלים לאומניים, המייצגים נאמנות לאומה והקיסר שבראשה. ענפי הדובדבן הפורח הם סימבול מוכר של הלאומנות היפנית, עד כדי כך, שנשים צעירות נופפו בענפי דובדבן פורחים כדי ללוות לשלום את טייסי הקמיקאזה שיצאו למשימתם האחרונה.

טייסי הקמיקאזה, חלקה של יפן במלחמת העולם השנייה ותוקפנותה כלפי שכנותיה בשנים שלפני המלחמה, הם לא נושאים שנוח ליפנים להעלות. הרבה יותר קל ומתגמל לדבר על סמוראים מהמאה ה-16 מאשר על טייסים מתאבדים מהמאה ה-20. על רקע זה, מעניין לבחון את הירושימה ואת אתרי הזיכרון לקורבנות הפצצה.

רן צויגנברג, פרופסור באוניברסיטת פנסילבניה, שתחום המחקר שלו הוא היסטוריה יפנית ולימודי זיכרון, תיעד את תהליך בנית הדימוי החדש של הירושימה לאחר הטלת פצצת האטום. "כל החומר התיירותי אחרי הפצצה בא למחוק דימוי אחד של הירושימה ולצייר דימוי אחר", הוא אומר. "הירושימה נהייתה מוקד תיירות, ופרנסיה היו נחושים להשאיר את הרושם הראוי על המבקרים. "הדימוי הראוי הוא הירושימה כעיר השלום - למרות שהיא התפרסמה דווקא כעיר צבא לפני המלחמה ועיר יאקוזה (פשע מאורגן) אחריה. אבל הדימוי החדש הוא כל-כך מקובע, שנורא קשה לראות את המקום כשום דבר אחר.

פאביליון הזהב בגן מקדש קינקאקו-ג'י, המוכר יותר בכינויו "מקדש הזהב" / צילום: אביבה גנצר

"הדימויים האלה מחקו את העבר הבעייתי של העיר וגם את ההווה המרתק שלה, והתיירות היא שותפה פעילה בפרויקט הזה. תיירים מצפים לחוויה רוחנית נעלה, ומקבלים את זה בפארק השלום. כל זקן ברחוב הוא ניצול, כל ילד שמניח זר הוא מתוק ותמים ושואף לשלום (ולא סתם ילד בית ספר משועמם כמו שאנחנו היינו ב'יד ושם'). זרים רואים את המציאות כמו שהם מצפים לה, לפי הדעות הקדומות והציפיות המקדימות שלהם. לרוב התיירים אין כלים לראות מעבר זה.

"תעשיית התיירות לא רק שאינה פועלת כנגד המגמה הזו אלא מחזקת אותה, ולכן היא פורחת. מה הנזק שדימויים כאלה עושים? הם משטיחים חברה עם עבר והווה וגיוון, והופכים אותה לפריחת דובדבן וגיישות. זה מקום הרבה יותר מגוון ומעניין".

בין הירושימה למצדה

אישית, אני לא חווה את הירושימה כך. אני כמובן לא יכולה להעיד על החוויה של כל תייר שמגיע להירושימה, אבל כשאני מבקרת בפארק ובמוזיאון עם קבוצה, אני משתדלת להפנות את תשומת לבם לדברים שבעיניי הם משמעותיים. המוזיאון לכאורה מאוד ניטרלי. הוא לא מכוון להאשים את האמריקאים, להבדיל מ"מוזיאון המלחמה" בסייגון שבוויטנאם, למשל.

עם זאת, מה שחסר במוזיאון הוא הרקע לכניסתה של יפן למלחמה, וזה התפקיד שלי, להזכיר את הנרטיב היפני של "המשטר הצבאי" שאשם בכול, כאילו היפנים עצמם לא היו חלק ממנו. אבל צריך גם להזכיר שמי שיצא נגד המשטר הצבאי, מצא את סופו בדרך אלימה.

ממש בקצה הצפוני של פארק השלום, קרוב מאוד למבנה הדום (Dome) שהפך לסמל של ההפצצה, וסמוך לגשר שאליו כיוון הטייס ברגע הטלת הפצצה, מצוי מבנה של ארגון PL (Church (of Perfect Liberty, ארגון דתי קיצוני שתומך בבתי חולים ומוכר בקבוצות הספורט שלו. הארגון מציג עצמו כשוחר שלום, אבל הוא למעשה אחד מתוך כאלף ארגונים לאומניים מיליטריסטיים שקיימים היום ביפן. זה המקום שלי לחשוף את הצדדים השונים של יפן ולהציג בפני המטיילים את הפן הפציפיסטי מול המיליטריסטי בתרבות היפנית. שניהם קיימים בה.

אולי בעקבות סרטים הוליוודיים על מלחמת העולם השנייה, היפנים - במיוחד החיילים - נתפסים כאכזריים במיוחד. בטיול יש לי אפשרות להעלות אל פני השטח את הדימויים שיש לנו ולשאול האומנם היפנים אכזריים יותר מעמים אחרים? האמריקאים הכחידו את התושבים הילידים של אמריקה ושיעבדו אפריקאים למטרות כלכליות, אבל הדימוי האכזרי והנצלני לא דבק בהם.

ילד במדי בית ספר / צילום: אביבה גנצר

תיירות היא לא קורס אוניברסיטאי, אבל היא הזדמנות להיפתח לאפשרויות נוספות. רבים מהמטיילים מופתעים כשאני מספרת שיפנים רבים רואים בהטלת פצצות האטום על הירושימה ונגסקי את הצלת יפן. לדעתם, הטלת הפצצה הייתה נקודת המפנה שחייבה את המשטר הצבאי להיכנע. אילולא הכניעה, היו מחייבים את בני עמם להילחם עד אחרון היפנים. "ל*מו*ת או* ל*כ*ב**ש* א*ת ה*ה*ר", כמו שכתב ז'בוטינסקי, הוא לא עיקרון זר ליפנים, וזה לא מקרי שהתיירים היפנים שמגיעים לישראל מתעניינים מאוד בסיפור מצדה.

דווקא המבט על האחר מאפשר לנו להשיב את המראה אלינו, ולבחון את הערכים ואת סדר העדיפויות שלנו. כמו שכל מדינה מספרת באופן סלקטיבי את ההיסטוריה של עצמה ומשמיטה פרקים שלא נוח לה איתם, כך כל תייר זוכר ומשמיט חלקים מן החוויה היפנית שלו.

לדימויים שאנו נושאים איתנו יש משקל רב על הדרך שבה אנו חווים את המקום. מבט אובייקטיבי הוא נדיר. הגן היבש בריואנג'י שבקיוטו, שלא מאפשר למתבונן לראות את כל 15 הסלעים המרכיבים אותו, הוא תזכורת לכך שאנחנו לעולם לא רואים את התמונה המלאה. לא דומה חוויית התרמילאי ביפן, לזו של הנוסע העצמאי; לא דומה חווית החוקר האקדמאי לזו של הדיפלומט, ולא דומה חווית הנוסע העסקי, לזו של טיול מאורגן.

נחשפתי למגוון רחב של תגובות ל"חוויה היפנית" ולמדתי שאין צורך ליצור דימוי אקזוטי ליפן על מנת לשווק אותה. יפן מרתקת, והיא פתח למסע חיצוני במרחב היפני, כמו גם למסע פנימי אל תוך עצמ נו.

עוד כתבות

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין