גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשבר עם טורקיה: ברוח המפקדים כולם מוסיפים שמן למדורה

הבידוק הביטחוני שעבר שגריר ישראל, איתן נאה, בשדה התעופה בטורקיה אולי לא מצטלם טוב, אולם מדובר בנוהל שגרתי שלא מצדיק את גובה הלהבות ● במשרד החוץ היו יכולים לעצור רגע ולחשוב איך לא להביא להסלמת המצב ● וגם: מה המסר שהדהד בטקס חניכת השגרירות? ● פרשנות

רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: רויטרס
רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: רויטרס

קטע הווידאו של שגריר ישראל בטורקיה, איתן נאה, חולץ נעליים, מסיר מעליו את הווסט ונותר עם טי-שירט וג'ינס, היכה אתמול גלים. זהו שלב נוסף בסולם התדרדרות היחסים בין ישראל לטורקיה, והוכחה צדקנית עבורנו הישראלים: אה! הממשלה הטורקית מתעבת אותנו. ארדואן מקלל אותנו. ולא בפעם הראשונה. אמרנו לכם. תראו מה הם עשו לשגריר הישראלי בדרכו החוצה. השפלה.

אולם הרגעים האלה, בשדה התעופה כאשר השגריר עובר בידוק בטחוני, הם תמצית הסיפור כולו. באיזה חברת תעופה השתמש נאה כדי לחזור הביתה? זו כבר עובדה, לא רגשות. מי שרוצה לטוס מאנקרה, דרך איסטנבול, ולהגיע לתל-אביב, חייב לעשות זאת באמצעות טורקיש איירליינס, חברת התעופה הלאומית של טורקיה. אופציה נוספת היא לטוס עם חברת הלואו-קוסט 'פגסוס', גם היא חברת תעופה טורקית, אך היא אינה ממריאה מנמל התעופה אטא-טורק, אלא מהשדה האחר באיסטנבול. כך או כך, אחרי שהושפל נאה, הוא עלה על טיסה טורקית לאומית כדי לחזור הביתה.

הישראלים נעלבים ונדהמים מן המדינה האיסלמיסטית שבראשה עומד מנהיג קיצוני. הם צופים בצוותי צילום ישראלים מותקפים שם, ואז פונים לאינטרנט כדי לרכוש טיסה טובה ואיכותית בדרכם לחופש בברלין או טוקיו או כל יעד אחר. הישראלים פורשים על המיטה סדין כפול שיוצר בבתי הטקסטיל הטורקיים, מניחים את האוכל במקרר של 'בלומברג' המיוצר בטורקיה, רוכשים משם מוצרי נייר, פלסטיק, קרמיקה ושיש, וזה רק על קצה המזלג.

לא מנומס ולא יפה

גם לגבי השפלת השגריר יש כמה השגות. כל מי שטס דרך שער בשדה תעופה זר, במיוחד באיסטנבול, עובר בידוק ביטחוני. שגרירים, דיפלומטים ואחד-העם. כולם מבודקים, ולא רק בשל הדרישה של שדה התעופה המקומי, אלא כתנאי של רשות שדות התעופה בישראל וכוחות הביטחון בישראל. עם הספוגיות על הידיים, החיטוט בתוך המזוודות, הסרת הנעליים והחגורות. כדי להמשיך לזכות במעבר המוני של ישראלים דרך שדה הקונקשיינים הגדול, הדברים האלה מתבצעים מדי יום, גם כאשר דיפלומטים חוצים את השערים.

אתמול שוחחנו עם אחד או שניים המצויים בנהלים. התשובה שלהם הייתה חד משמעית - דיפלומטים ישראלים בכל הדרגים עוברים בידוק בדרכם אל ישראל. אם כן, הדבר שנותר מכל הסיפור הוא הצילום, שאכן היה משפיל. מישהו טרח לעדכן את השומרים במחסומים ואת כלי התקשורת בזהותו של השגריר שהגיע לשדה, והם עטו כדי לתעד ולשדר. וזה כבר באמת לא מנומס ולא יפה.

במשרד החוץ בישראל היו יכולים לעצור לכמה דקות ולחשוב, במקום לחפש את השלב הבא בסולם, להמשיך להלהיב את רגשות העלבון. היו יכולים להיזכר בשגרירות ישראל בקהיר אשר כמעט עלתה בלהבות לפני כמה שנים. לחשוב על דיפלומטים ישראלים אחרים שצריכים להישאר בטורקיה או במצרים או במקומות מסוכנים בעולם. מדוע לפמפם עוד את הסיפור?

וכך, בצהרי יום רביעי, זומנו כלי התקשורת הישראלים ל"פעולת תגמול", לתעד את זימונו של Umut Deniz הממונה הטורקי הבכיר (דרג 2 או 3 בישראל) שנשאר כאן, אחרי שהשגריר הטורקי חזר והקונסול הטורקי בירושלים סולק על ידנו. איפה זה ייעצר? בשלב הבא נשליך עליו תותים כדי שיכתימו את בגדיו? או נבקש ממנו להסיר חגורה, להשפיל מבט?

בשנים 2010-2016, השנים שכללו את רצף האירועים שהחל באירועי המרמרה והסתיימו הסכם הפיוס, עלה וצמח היבוא מטורקיה לישראל. יבוא שהגיע לשיא של 2.9 מיליארד דולרים ב-2017. היצוא הישראלי לטורקיה היה בשיאו בסך של 2.7 מיליארד דולרים בשנת 2014, כשהמשבר היה בעיצומו. מאז פחת היצוא במחית, עד לרמה של 1.4 מיליארד דולרים בשנה. 75% מן היצוא הישראלי לטורקיה הוא בענף הכימיקלים ותזקיקי הנפט. הנתונים הם לפי המידע של היחידה הכלכלית של מכון היצוא 

שר החקלאות אורי אריאל חשב שהשבוע, עם העלבת הכבוד האבוד שלנו (כולנו ידענו גם קודם שארדואן הוא בריון גס רוח, כן?) שזהו הרגע הנכון להורות על הפסקת ייבוא תוצרת חקלאית מטורקיה. "הגיעו מים עד נפש" הוא אמר. "לא ניתן יד למדינה שמטיפה מוסר בצביעות כזו למדינת ישראל, כוחות הביטחון וחיילי צה"ל שמגנים בחירוף נפש על תושבי ישראל".

וכך, גם אריאל הצטרף לאנשי משרד החוץ, וכולם נוהגים לפי רוח המפקד, הלוא הוא שר החוץ בנימין נתניהו. במקום לכבות את האש עם מים, מוסיפים עוד חומרי תבערה.

בדרך לבית המקדש השלישי?

האירועים בירושלים בראשית השבוע סיפקו לא מעט אנקדוטות. "שלום אני רייצ'ל (שם בדוי, לא קלטתי את שמה האמיתי), ואני יועצת בסניף התל-אביבי של שגרירות ארה"ב בישראל, ירושלים", כך הציגה את עצמה בפני עובדת אמריקאית. ביום א' היא הייתה עדיין רייצ'ל משגרירות ארה"ב בתל-אביב, וביום ג' בלחיצת ידיים לפני פגישה, היא כבר הייתה רייצ'ל מן הסניף התל-אביבי של השגרירות בירושלים. סמנטיקה קטנה וחביבה.

האופן בו הציגה בטבעיות חלקלקה את התואר הרשמי שלה, כולל רצף מיקום השלוחה התל-אביבית בהמשך לזהותה, גרמו לי לחשוב שמישהו בצנרת הבירוקרטיה האמריקאית שיגר הנחיות מפורטות לעובדים. 95% מהם הרי בתל-אביב, ושם הם יישארו למשך השנים הבאות, עד שהתהליך המלא של העברת השגרירות יושלם. כיצד עליהם להציג את עצמם? כדיפלומטים ועוזריהם המוצבים בשלוחה "המשנית" ברחוב הירקון?

היממה של הטקס בירושלים הייתה חגיגית ומאירת עיניים. יחד עם זאת, בכל אחד מן האירועים הסתובבו אנשים עם רעיונות משיחיים אשר אמרו לי דברים מוזרים. במשרד החוץ ביום א', פגשתי את ג'ים, נוצרי תומך ישראל, בכיר בארגון נוצרי בשם "גשרים לשלום". נכחו שם הרבה ארגונים נוצריים-אוהבי ישראל.

זה אולי הכיוון החדש: אנשי איפא"ק כמעט ולא נכחו באירועים (פגשתי אחד), גם לא ראשי ארגונים יהודיים מוכרים אחרים. ארגוני שמאל יהודיים, כמו שלום עכשיו, הפגינו בחוץ. ג'ים דיבר בשבחו של ראש הממשלה נתניהו, ואמר שכבר שנים הוא מרגיש שחייב לקום בישראל ערוץ פוקס ישראלי עם שידורים 24/7 התומכים בראש הממשלה. אחר כך המשיך ואמר כיצד הוא מקווה שהעברת השגרירות תעביר את המסר הברור לערבים הפלסטינים שאין להם מה לחפש פה. שאלתי אותו כיצד זה יקרה, הרי הם מרכיבים כ-37% מאוכלוסיית ירושלים ומיליונים נוספים חיים בתוך ישראל, בעזה ובשטחי הרשות הפלסטינית. "Oh well", נאנח ג'ים, "בקרוב הם יתחילו להבין שעדיף להם לקום וללכת. אני חולם שהם פשוט יעזבו וילכו מכאן" הוא אמר.

למחרת, בארוחת בוקר חגיגית לכבוד העברת השגרירות אשר נערכה ברוב פאר ויופי במלון וולדורף אסטוריה, עלה על הבמה משה ביין, נשיא ארגון ה-OU (איחוד הארגונים האורתודוכסיים בארה"ב). בקהל ישבו שר האוצר סטיבן מנוצ'ין, סגן מזכיר המדינה ג'ון סאליבן, השגריר דיוויד פרידמן, והשליח המיוחד ג'ייסון גרינבלט.

ביין אמר שהוא מצדיע לנשיא טראמפ על מילוי אחר הבטחתו, וכי הוא רואה בכך את השלב הראשון לקראת בנית בית המקדש השלישי. וביין לא היה היחיד שדיבר על כך באותו האירוע. היושבים בקהל שמעו, יש להניח שהם מבינים את המשמעות של אמירה מן הסוג הזה. אף אחד לא הגיב או מחה.

נציגי מפלגות ישראליים שישבו בקהל, חלקם מן הימין הישראלי - הרימו גבה. הדברים שנשמעו מהדוברים הם ימינה למה שהם אפילו מעזים להציע. בניית בית המקדש השלישי בירושלים, בסמוך לאל-אקצא?

מישהו מן הצוותים הפוליטיים הישראלים העלה תמיהה. כיצד זה שמכל הארגונים היהודיים של ארה"ב דווקא ה-OU, לא הארגון הגדול או המוכר ביותר, זוכה להוביל אירוע חגיגי כזה? מה הקשר הישיר שלהם ללב הבית הלבן? חוליית החיבור היא ככל הנראה הרב אריה לייטסטון, יועצו הבכיר של שגריר ארה"ב בישראל. הוא היה בכיר בהנהלת ה-OU באזור ניו יורק ויש לו קשרי ידידות עם איוונקה טראמפ.

את ההמשך ראו כבר בשידורי הטלוויזיה. זה היה אמנם טקס אמריקאי, אבל מוזר לעיניים ישראליות. הכומר רוברט ג'פריס פתח את הטקס עם בין השאר משפט כגון "ברוח ישוע אדוננו, אמן". הכומר ג'ון הייגי חתם את הטקס עם תפילה שכללה גם "המשיח יבוא ויקים מלכות שלא תסיים לעולם!". מעניין מה חשב הרבי זלמן וולוויק שניצב לצידם.

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה