גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תחקיר "60 דקות": גוגל חמקה מהרגולציה באמצעות לוביסטים

תוכנית התחקירים הפופולרית קובעת כי גוגל העסיקה 25 משרדי לובינג ושילמה להם בנוסף לתשלומים לצוותי חשיבה לא פחות מ-180 מיליון דולר

מטה גוגל בקליפורניה / צילום: שאטרסטוק
מטה גוגל בקליפורניה / צילום: שאטרסטוק

עוד לפני שנשמע תקתוק השעון המוכר בפתיחת תוכנית התחקירים "60 דקות" צנחו מניות אלפבית ב-1.7%. עמק הסיליקון ווול סטריט חיכו בציפייה לתחקיר בין 13 דקות בשם "כוחה של גוגל" ששודר אתמול וניסה להסביר, אולי בפעם הראשונה בפריים-טיים, איך הענקית ששווה מיליארדים הפכה להיות כזו, ואיך היא מצליחה גם היום פשוט לחנוק כל תחרות.

"האם גוגל היא מונופול?" שאל סטיב קרופט, מנחה התכנית, את גארי ריבק עו"ד שמתמחה בהגבלים עסקיים. "כן", ענה ריבק, "היא שומר הסף לאינטרנט כפי שאנחנו מכירים אותו". ברשת הטלוויזיה CNBC הוציאו את התותחים הכבדים. לא פחות מעיתונאי זוכה 11 פרסי אמי ו-5 פרסי פיבודי היוקרתי ועו"ד שאחראי במידה רבה על תביעת ההגבלים העסקיים נגד מיקרוסופט בשנות ה-90, כדי לשאול שאלה שהנציבות האירופית ענתה עליה לפני שנה. אז, ביוני 2017, קנסה הנציבות את החברה-אם אלפבית ב-2.7 מיליארד דולר, הקנס הגבוה ביותר שהושת על חברה אחת. קנס שסימל סופה של חקירה ארוכה ומתוקשרת, שבה הואשמה גוגל כי ניצלה את דומיננטיות מנוע החיפוש שלה ונתנה לעצמה יתרון בשירותי השוואת קניות ברשת.

אבל גם מי שמכיר את הסיפור הקצרה וקצת על החברה, לא יכול להישאר אדיש לנתונים שהציגו בתחילת התחקיר: 90% מהחיפושים באינטרנט נעשים באמצעות מנוע החיפוש של גוגל, 60% מהכנסות שוק הפרסום הדיגיטלי העולמי הולך לגוגל ולאורך השנים היא ביצעה 200 רכישות שונות, כמעט אף אחת מהן לא נבחנה על ידי רשות הגבלים עסקיים. "אנשים אומרים לגוגל דברים שהם לא אומרים לנשים שלהם. זו טכנולוגיה מאוד חזקה ועם זאת מאוד אינטימית", הסביר ריבק לקרופט והדגיש כמה לחברה יש שליטה עצומה על חיינו.

אבל אלו לא רק המשתמשים שנתונים תחת שליטת ענקית האינטרנט, אלא גם חברות טכנולוגיה אחרות שמנסות לחדור לשוק עם מוצרים חדשים. אפילו משקיעי הון סיכון בעמק הסיליקון מודים כי זה קשה עד בלתי אפשרי לסטארט-אפים לגייס הון, אם המודל העסקי שלהם דורש מהם ממשק תחרותי כלשהו עם אלפבית. ג'רמי סטופלמן, מייסד שותף של אתר ההמלצות הפופולרי Yelp סיפר ל-'60 דקות' שאם היה מנסה להקים את העסק היום, הוא היה נכשל. "האפשרות הזו נסגרה על ידי גוגל והאסטרטגיה שבה היא פועלת. הם היו מעלימים אותנו, קוברים אותנו", סטופלמן פירט לקראפט.

איך גוגל הצליחה להימלט עד כה מהרגולטור האמריקאי? התשובה לפי '60 דקות' היא ב-180 מיליון דולר שהושקעו בשנה החולפת בקשרי ממשל (או לוביסטים) - יותר מכל תאגיד אחר. כסף שהעסיק 25 חברות לובי שונות ועזר לממן 300 איגודי סחר וקבוצות חשיבה שונות. מאמץ עצום שהעניק לאלפבית עמדה ייחודית - לפי ריבק - עד שבתקופת ממשל אובמה היה "להם כיסא בשולחן בכל דיון חשוב בנושא. הם ידעו על התפתחויות שאנחנו מעולם לא ידענו. מהפרספקטיבה שלי, זו השפעה שמאוד קשה לערער עליה".

כך, רומזים בבוטות בתחקיר, הצליחה גוגל להתחמק דה-פקטו מהמלצה חד-משמעית של גורמים ברשות הגבלים עסקיים (FTC), להגיש נגדה תביעה ולהעמיד את האמצעים האנטי-תחרותיים שהפעילה כמו הטלת מגבלות על מפרסים ואתרים אחרים למשפט ציבורי. במקום זאת, אפשרו לגוגל לבצע תיקונים פנימיים, ללא כל התניות מהרגולטור עצמו.

באירופה, כאמור, הסיפור נגמר אחרת לגוגל. שם לא רק נקנסה החברה, אלא היא גם התחייבה לתקן את פעילותה ולעמוד בביקורות שגרתיות. כשנשאלה ראש נציבות האיחוד האירופי מרגרט וסטגר ב-'60 דקות' מה נמצא בחקירתם, היא הסבירה בפשטות שמדובר על מניפולציות מכוונות מצדם של גוגל כדי לקדם את פעילותם, על חשבון המתחרים. זאת למרות שכוחה הרב והדומיננטיות שלה בתחום החיפוש דורשים ממנה לשמור על תחרותיות בריאה ומשנה זהירות שלא לנצל את כוחה לרעה.

מגוגל, שסירבו להתראיין לתכנית, מסרו כי החברה אינה מונופול וכי אחריות החברה היא "להציג למשתמשים את התוצאות הטובות ביותר, ולא תוצאות ספציפיות לאתרים. אנו מבינים שאתרים שהדירוג שלהם יורד, לא ישמחו על כך ועלולים להתלונן בפומבי".

מי שעוקב, אף ברמת הרפרוף, אחר חדשות טכנולוגיה בשנים האחרונות לא ילמד דבר אחד חדש בתחקיר של '60 דקות'. הוא לא מעניק במה לקול חדש או חושף כל מסמך חדש. הוא אפילו לא מצליח להוציא מגוגל והחברה-אם אלפבית, מילה אחת לעניין. בדיוק באותה הרוח שהיא מקפידה להגיב שנים לביקורות, תביעות או קנסות. התכנית מסמלת בעיקר את מרכזיות השיחה על ענקיות הטכנולוגיה, המקום שהן תפסו בחיינו ובעיית האמון הנפערת ביניהן ואנחנו המשתמשים.

זה לא מקרי שהתחקיר השני ששודר בתכנית, רגע לפני זה על גוגל, היה על Theranos, ספק סטארט-אפ כושל ספק הונאת פירמידה, של אליזבת הולמס. 14 דקות הוקדשו לסיפור שהתפוצץ כבר לפני יותר משנה, אבל בצפייה רציפה יכול להעיד לצופה האמריקאי הממוצע על תבנית. תבנית של חברות טכנולוגיה שעושות לביתן. מה שטוב לעצמן, ולא מה שטוב למשתמשים, שמנצלות את כוחן לרעה, מפעילות מניפולציה על מקבלי החלטות ולעיתים אף "משקרת באופן אובססיבי" כדי להשיג עושר והצלחה. אין כאן ניסיון לטפל ברעה חולה, או התיימרות לרדת בפירוט לשורש הבעיה. אלא ניסיון לתאר את המציאות בפשוטת.

בדיוק כמו ש-2.7 מיליארד דולר הם כסף כיס עבור אלפבית, כך נפילה של 1.7% היא אפילו לא מכה קלה בכנף לחברה שמניותיה הן מהיקרות ביותר בשוקים. גם עבור הנציבות האירופית וגם בשביל שועלת התחקירים '60 שניות' המסר הוא פשוט: את מספיק חשובה כדי לקבל קנסות ענק ורלוונטית לכל אורחות חיינו כדי שיוקדש לך פרק בתוכנית התחקירים הוותיקה, המפורסמת והפופולרית בארה"ב. זה מסר גם לאחרות כמו אמזון, פייסבוק ומיקרוסופט, כי אולי אתמול זו היתה פייסבוק בשימוע בסנאט והיום זו גוגל בפריים-טיים, אבל מחר עוד לא נקבע וזה יכול לקרות גם להן.

עוד כתבות

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט עולה לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עולים אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרים קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת