גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כפר חקלאי או יישוב וילות: העיירה חורה במצב מעבר

חורה אמנם עדיין סובלת מעוני ומהזנחה, ורוב התושבים מתפרנסים מעדרי הכבשים, אבל ראש המועצה מוחמד אל נברי מסתכל קדימה: "סגנון החיים של הבדואים לא קיים מזמן. אנחנו צריכים להתאים את עצמנו לאופי של יישוב עירוני"

חורה  / צילום: : גיא נרדי
חורה / צילום: : גיא נרדי

עד לפני זמן לא רב, מי שהיה נוסע בכביש 31 לכיוון ערד וים המלח והיה חולף על פני היישוב הבדואי חורה, קצת אחרי צומת שוקת, היה חש מבוכה למראה הילדים היחפים שהתרוצצו על הכביש, ערימות הפסולת הזרוקות, שקיות הניילון שהתעופפו והעוני החשוף, הבוטה.

לפי דירוג הלמ"ס, היישוב נמצא עדיין בתחתית הדירוג הסוציו-אקונומי (אשכול 1 מתוך 10), אולם מי שיסטה מהדרך הראשית וייכנס ליישוב ייווכח לדעת שהמקום עובר שינוי ניכר. אי-אפשר לפספס את עצי הנוי שניטעו לאורך הרחובות הראשיים, את מוסדות החינוך והתרבות המטופחים ואת הווילות העצומות והמקושטות.

בו זמנית, חייבים להודות, יש כאן עדיין לא מעט בנייה ארעית ומאולתרת, שטחי בור שבהם שאריות פסולת, ובעיקר מכלאות צאן ענקיות וריחניות. זוהי תקופת מעבר, ולתושבים עדיין לא ברור אם הם מתגוררים בכפר בעל אופי חקלאי או בפרבר וילות. את ראש המועצה של חורה, ד"ר מוחמד אל נבארי, אני פוגש באתר החווה החקלאית שהוקמה במימון קק"ל ממערב ליישוב, ועוסקת בשימור ובפיתוח המורשת הבדואית ברוח הקיימות. החווה היא אתר ייצוגי שמראים לאורחים. בזמן שהותי במקום מארחים כאן קבוצת ילדי בי"ס יסודי במאהל בדואי מסורתי ומיד אחרי אמור להגיע לביקור שי ניצן, פרקליט המדינה וזה שהחליט, לפני שבועיים, לסגור את התיק נגד השוטרים שירו ביעקב אבו אלקיעאן.

אל נבארי, בן 48, השלים לימודי דוקטורט בכימיה אורגנית באוניברסיטת בן גוריון, עבד בתפקיד ניהול בחברת התרופות פריגו ומ-2004 הוא ראש המועצה וסוג של כוכב מקומי.

חורה

איזה מין יישוב הוא חורה?

"התכנון של היישובים הבדואים החדשים מודרני ושונה מאוד מזה של כפר ערבי. הכבישים רחבים, הבנייה היא 'בנה ביתך', בלי התאמה לאופי של הבדואים, כלכלה מקיימת. ועדיין, הבדואים בדרום מחזיקים את מחצית כמות העדרים במדינה. בחורה ובסביבתה נמצאים שליש מהעדרים בכל הנגב. כלכלת הבדואים זה העדר.

"אנחנו במצב של transition, לא שם ולא פה. היום אנחנו מנסים לתקן מבחינה תכנונית את העיוות הזה, ומקימים מתחמים לעדרים בחוץ. בדואי זה לא לאום, זה לא גזע. בדואי בא מהמילה באדיה, שמשמעותה מדבר. ה-style of life של הבדואים לא קיים כבר מזמן. פעם הבדואים ניצלו את העדרים לשימושים שונים. היום זה רק לבשר, כלומר הרווח שולי. אני אומר שהפכנו להיות יישוב עירוני ואנחנו צריכים להתאים עצמנו לאופי של יישוב עירוני ואת כל הכלכלה הזאת לדחוק לפינה ולתת את כל השירותים הנדרשים. זה לא בא בשליפה. זה לוקח שנים.

"בשנות ה-60, כשהתחילו את כל תוכניות המתאר הארציות, לא ספרו את הבדואים. באף מקום לא סומן יישוב בדואי. הבדואים לא התנגדו. הם היו אז רק 50 אלף ולא היו מסה. עם הזמן הבדואים התרבו, הריבוי הטבעי של הבדואים הוא מהגדולים בעולם, וכל הבדואים גרים באזור די מוגבל. הפכנו למסה קריטית ופתאום הפכנו ללא חוקיים. כל זה לווה בהזנחה מצד המדינה. עם הזמן נפתח פער שהפך לתהום. ישראל היא חברה מתקדמת ואנחנו מדשדשים מאחור".

אל נבארי מודה שלחברה הבדואית יש חלק באשמה: "אנחנו לא רוצים לקחת מנהיגות. לבדואים נוח להאשים את המדינה. אף אחד לא מסתכל פנימה. אנחנו מקבלים אקסטרה תקציב לחינוך, פי 10 ממגזרים אחרים, לא חסר שעות. יש כשל במנגנון הפנימי".

לאיזה כיוון חורה מתקדמת?

"כשהגעתי למועצה בשנת 2004 היו כאן 7,200 תושבים. היום יש 16 אלף. ב-2020 יהיו כאן 20 אלף תושבים וחורה תהיה עיר. בשנה אחרונה הגדלנו אחוזי בנייה במגרשים מ-40 ל-100%. המשמעות היא יותר קומות, יותר יח"ד, ולמעשה, הגדלת הצפיפות. אני לא יכול לתת שירות מוניציפלי ולהגיע לאופי של עיר עם פיזור כזה. היישוב תוכנן כך שהמגרשים מפנים עורף לכביש הראשי. הפכתי את כל המגרשים (חזית מסחרית לכיוון הרחוב הראשי - ג.נ) והבאתי מסחר כדי ליצור כלכלה. חורה היא עוגן ל-30 אלף בדואים שמפוזרים מסביב".

אתה משתמש הרבה במילה קיימות, אבל המון יישובים קטנים זה הפוך מקיימות.

"הלכתי לשר החקלאות אורי אריאל ואמרתי לו, תפסיקו עם השינויים של הקו הכחול (כלומר, להגדיל כל פעם את הגבול המוניציפלי של העיירה), ותקימו מאפס עיר, עם כלכלה מקיימת ואנשים צעירים".

יש את רהט. למה צריך עוד עיר?

"אין אף מגרש פנוי ברהט. ביום שפתחו מכרז ל-750 מגרשים סגרו את באר-שבע. 5,000 איש עמדו בתור".

ולמה אתם לא עוברים לערד?

"אתה יודע כמה בדואים כבר גרים בערד? הרבה גרים בדירות, ונוסף לכך יש בערד 60 וילות ששייכות לבדואים. אני לא יודע מספרים, אבל יש בדואים גם במיתר ובלהבים".

ומיהי חורה עוד 20 שנים?

"עיר, עם מרכז תוסס, ברחובות הראשיים יהיה מסחר ומסעדות, וכביש 31, הדרך לים המלח, ישתנה אף הוא. יהיו כאן מסחר ותיירות. בין היתר אנחנו מתכננים אתר תיירות בחירבת חורה ("חורבת ח'ור", מנזר בן 1,400 שנים, מהתקופה הביזנטית, שהתגלה אשתקד במסגרת הרחבת כביש 31). מצאו שם פסיפס מרהיב בגודל של 130 מ"ר. אני יושב על ציר ראשי. כל מי שנוסע לאילת דרך ים המלח יעבור כאן. כרגע, אנחנו נהנים רק מהזיהום. אני רוצה להקים כלכלה פה".

אתה גונב את הפרנסה מערד?

"אני חושב שיש מקום לכולם. לנו יש אופי אחר. אני רוצה להקים מתחם תיירות באופי בדואי. לבדואים יש את הנישה שלהם: מדבריות, אותנטיות ומורשת בדואית".

"לתושבי אום אל חיראן ויתרו גם על התשלום תמורת התשתיות"

באזור מבואות ערד, מצפון מזרח לכביש 31, על שטח של כ-180,000 דונם, חיים כ-6,000 תושבים בדואים ביישובים לא מוכרים (סעווה, עתיר, תל ערד, אלחומרה, אום אל חיראן) או כאלה שהם בתהליכי הכרה (דריג'את, אלבאט).

המפורסם מבין היישובים הלא מוכרים והקרוב ביותר לחורה הוא אום אל חיראן, שנודע בשל האירועים עקובי הדם בינואר 2017, שבמהלכם נהרג השוטר ארז עמדי לוי ז"ל, כשכוחות משטרה ניסו לפנות את יושביו. במקום מתגוררות כמה עשרות משפחות משבט אבו אל קיעאן, שאמורות להתפנות ולעבור לשכונה בחורה. באתר אמור להיבנות היישוב חירן, שייושב על ידי גרעין יהודי דתי לאומי. דמותו של יעקוב מוסא אבו אלקיעאן, המורה שנהרג כתוצאה מירי השוטרים באום אל חיראן, מתנוססת על מונומנט דמוי חצי סהר ברחוב הראשי של חורה. בחורה כבר יש הרבה תושבים מבני שבט אל קיעאן, ויעקב אבו אלקיעאן הפך לסוג של גיבור מקומי.

ד"ר ת'אבת אבו ראס מקרן אברהם, מתכנן בהכשרתו, ניהל עד לאחרונה את סניף הנגב של עדאלה - המרכז המשפטי לזכויות המיעוט הערבי בישראל. אבו ראס מספר שיותר ויותר בדואים עוזבים את הכפרים הלא חוקיים ועוברים לגור בחורה: "אתה יכול לקרוא לזה גירוש, מנקודת המבט של המדינה זו הסדרה. על התושבים מופעלים הרבה לחצים. לא ניתנים להם שירותים בסיסיים. מופעל עליהם לחץ פסיכולוגי".

כדוגמה הוא מראה לי ממרחק את חוות הבודדים "צאן יתיר" של משפחת גולד, שמפעילה במקום פנסיון ובית קברות לכלבים וזוכה לאספקת תשתיות מלאה, בשונה ממתחמי ההתיישבות השכנים של הבדואים. "המדינה עושה את הפרצלציה, מכינה את התשתיות, ומציעה לתושבי הכפרים הלא מוכרים לעבור לכאן תמורת ויתור על תביעת בעלות במקומות אחרים. הם מקבלים את האדמה בחינם, אבל צריכים לשלם על תשתיות. לתושבי אום אל חיראן ויתרו גם על זה. בגלל הסכסוך וההריגה של השוטר".

חורה

שנת הקמה: 1989

מספר תושבים: כ-16 אלף ("ועוגן ל-30 אלף")

תחום שיפוט: 8,710 דונם

דירוג סוציו-אקונומי:אשכול 1

שיעור גביית ארנונה: 37%, עלייה של 11% משנה קודמת

ארנונה: סך הכל 4.2 מיליון שקל, מתוך זה 3.1 מיליון שקל ממגורים

עוד כתבות

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד