גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כדי להקים פה מרכז מו"פ עלינו להבין טוב יותר את הסביבה"

מריו ונטורי, בכיר בחברת רוש, מחפש שיתופי-פעולה בתחום הרפואה הדיגיטלית בישראל, אבל לא בטוח שהמידע שמציעה הממשלה מספיק כדי להקים כאן מו"פ

מריו ונטורי / צילום: איל יצהר
מריו ונטורי / צילום: איל יצהר

אחת החברות המובילות בתעשייה בתחום הרפואה המותאמת אישית היא רוש. למעשה, היא החברה היחידה בעשירייה המובילה המחזיקה זרוע לפיתוח תרופות לצד זרוע לפיתוח ערכות אבחון מדויקות, כולל ערכות לאבחון גנטי, ושואפת מאוד לחבר בין התחומים. היא גם בעלת השליטה בחברת פאונדיישן, המובילה בתחום הבדיקות הגנטיות לצורך התאמת תרופות לגידולים סרטניים.

מריו ונטורי, ראש תחום סמנים רפואיים ובריאות מותאמת אישית בחברה, הגיע בשבוע שעבר לכנס Mixiii Biomed 2018 שנערך בתל-אביב, ובין היתר חיפש חברות וחוקרים ישראלים שאיתם תוכל רוש לשתף פעולה.

"היום, הגישה היא שתרופה מוצאת את החולה", אומר ונטורי. "חברות התרופות מאתרות מולקולה בעלת פוטנציאל, והניסויים הקליניים בנויים כך שמכניסים אליהם רק את החולים שהכי מתאימים לתרופה ואחר כך גם משווקים את התרופה לחולים אלה, אבל זו לא רפואה טובה מספיק. בעתיד נעסוק יותר בהסתכלות מנקודת המבט של החולה ובתפירת הפתרון ספציפית עבורו. אלא שהגישה הזאת היא הרבה יותר מורכבת".

לדברי ונטורי, המיקוד של החברה ב-15 השנים הקרובות יהיה ברפואה דיגיטלית. "אנחנו כבר לא מדברים על בדיקה רפואית אלא על 'דרך אבחונית', שמבוססת על מידע רב מחיי היומיום של המטופל, בשילוב עם מידע רב שנאסף משימוש אמיתי בתרופה מסוימת בחולים שונים", הוא אומר. "הניתוח הדיגיטלי דרוש לא רק כדי להתאים את התרופה, אלא כדי להוכיח כל הזמן למערכת הבריאות שהאבחון הנכון באמת חוסך כסף ומשפר חיים. היום אנחנו מוכרים בדיקות בעיקר למעבדות. בעתיד נהיה הרבה יותר קרובים לרופא ולחולה עצמו".

איזו רגל כבר הכנסתם בדלת הדיגיטל?

"השקנו מוצר המדמה Tumor Board, פרקטיקת טיפול המתקיימת כבר היום אצל חולים עם סרטן מורכב, שבה רופאים מתחומים שונים המטפלים באותו חולה נפגשים לדון בטיפול הרצוי. המוצר שלנו מעלה את כל המידע על החולה ועל הגידול לסביבה וירטואלית אחת, וכך רעיון ה-Tumor Board לא רק מונגש ליותר חולים, המהירות שבה מטופל יכול לקבל תשובה מקבוצת רופאים עשויה להיות קריטית".

לדברי ונטורי, רוש גם הקימה מחלקה חדשה של דיאגנוסטיקה מבוססת מידע, שכבר יצרה שותפות עם GE לפיתוח תוכנה בתחום האבחון. "המערכת נועדה לשלב בין תמונות הדמיה לבדיקות האבחוניות של רוש, בתחומי אבחון הסרטן ורפואת חירום, ולהפיק מכך המלצות טיפול עבור הרופא, כלומר היא תהווה מערכת תומכת החלטה", הוא אומר.

צעד נוסף לעבר עולם הדיגיטל עשתה רוש לפני כמה חודשים, כאשר רכשה את חברת פלאטאיירון (Flatiron), שאגרה וסידרה מידע רב בתחום האונקולוגיה, לפי שווי של 1.9 מיליארד דולר. "יהיה מעניין לראות כיצד חברת פארמה ודיאגנוסטיקה תמנף את כמויות המידע העצומות האלה שהם אספו", אומר ונטורי. "פלאטאיירון התמקדו באיסוף המידע והפיכתו לנגיש לשאלות ואנחנו צריכים להחליט אילו שאלות לשאול".

בדיקות ביתיות? אולי בעתיד

לדברי ונטורי, רוש אינה מפתחת כרגע בדיקות ביתיות, אבל הוא לא פוסל את האפשרות שתיכנס לתחום הזה בעתיד. יש הרבה שאלות לגבי אופן ביצוע הבדיקה, כך שתהיה מדויקת ונוחה, אפילו ברמה של איך יוציא המטופל לעצמו את הדם. היו חברות שניסו לתת פרופיל בדיקות רחב מתוך מעט מאוד דם שנלקח מהאצבע. זה לא הצליח בינתיים (הכוונה לתראנוס, חברה שכשלה דרמטית בהשגת היעדים השאפתניים שלה בפיתוח בדיקות מעבדה נגישות), אבל זה בהחלט הכיוון שאליו צריך לשאוף".

האם הרפואה המותאמת אישית זולגת מסרטן גם לתחומים נוספים?

"לאחרונה פיתחנו בדיקה שנועדה לחפש סמנים ביולוגיים בנוזל השדרה כדי לאתר אלצהיימר. אפשר לומר שזו בדיקה 'מותאמת אישית' כי היא מבדילה בין אלצהיימר לסוגים אחרים של דמנציה, בתקווה לפתח תרופות יותר ממוקדות.

"בקרדיולוגיה אין היום תרופות מותאמות אישית, אבל ההתאמה באה לידי ביטוי בניטור אישי ובטיפול מיידי, שבאמת מצליח להשאיר אנשים מחוץ לבתי החולים".

"אני בהחלט רואה מקום להתאמה אישית בתחום המחלות הזיהומיות, עם אנטיביוטיקות ייעודיות לחיידקים מסוימים, עם גישות שיחזקו מערכות חיסון לכל חולה באופן אישי. תחום מבטיח נוסף, ואישי מאוד, הוא המיקרוביום אבל אנחנו רק מתחילים לפענח את הנושא הזה".

אילו חברות אתה מחפש בישראל?

"כל מי שעוסק בבריאות דיגיטלית בתחומי האבחון, הניטור, ניהול המחלה, וכן חברות המפתחות בדיקות על בסיס סמנים ביולוגיים חדשים ומעניינים. אני בוחן היום את כל האפשרויות של שיתוף-פעולה בישראל. אני לומד את מערכת הבריאות וקופות החולים, קרנות הון הסיכון והחממות. הממשלה בהחלט משחקת תפקיד משמעותי בעידוד שיתופי-פעולה".

האם המידע הדיגיטלי הישראלי יכול להיות גורם ממריץ להקמת פעילות מו"פ כאן, כפי שמאמינה הממשלה?

"חשוב לדעת מה בדיוק המידע שנותנים, כמה הוא מגוון, מה מותר לך בדיוק לקחת בהתחשב בכך שהבעלים האולטימטיביים של המידע הרפואי הם החולים, וכן להבין עד כמה המידע שלכם סקלאבילי ליתר העולם. אם אנחנו רוצים לבנות כאן פעילות מו"פ משמעותית, אנחנו צריכים להבין את הסביבה העסקית-ממשלתית כאן הרבה יותר טוב".

מנכ"ל רוש ישראל, אבי דנציגר, מגלה שבשבוע שעבר ביקרה בישראל דמות בכירה נוספת מרוש העולמית, "הקשורה בחיבור בין הפרויקטים השונים של רוש בעולם למאגרי נתונים ב-REAL LIFE". לדבריו, "הפרויקט הלאומי של 'בריאות דיגיטלית', מעורר עניין, בטח עבורנו כרוש ישראל. הוא נותן לנו עוד כלי משמעותי בתחרות הבינלאומית על מחקרים קליניים, השקעות, ובתחרות על פתיחת מרכזי מחקר ופיתוח".

האם בעתיד רפואה מותאמת אישית תהיה גם מותאמת יותר לפסיכולוגיה של החולה? למשל, רופא יקבל איתות בסגנון 'החולה הזה אף פעם לא יעשה מה שתאמר לו'.

ונטורי: "בשביל זה יש בן-אדם שקוראים לו רופא, לא? אולי אני סקפטי, אבל זה הרכיב שאני לא מאמין שיעבור לידי מכונה". 

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד