גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אי-סדרים והחלטות תמוהות: מה קורה בארגון הדיגיטל הישראלי

לפני כשנתיים חשף "גלובס" התנהלות בעייתית לכאורה של מנכ"ל ומייסד הארגון, כרמל ברן - אך נראה כי הלקחים לא הופקו ● ברן קבע את שכרו מבלי להתייעץ, החליט על דעת עצמו להעביר את משרדי העמותה למתחם שרונה היוקרתי בת"א, פיטר חברת ועד מנהל וחסם חבר בארגון ששאל שאלות ● בתגובה התפטר כעת היו"ר רועי שילוח ● העמותה בתגובה: "מסע רדיפה מתמשך"

ב-29 במאי צפויה להתקיים אסיפה כללית של ארגון הדיגיטל הישראלי. ההכרזה שמבטיחה "חגיגות שנתיים לארגון" עשויה לצייר תמונה אופטימית, אבל מאחורי המילים היפות מסתתרת בשבועות האחרונים מחלוקת קשה בין הוועד המנהל של הארגון לבין המנכ"ל והמייסד כרמל ברן, שאף הביאה לכך שכל חברי הוועד הודיעו לברן כי בכוונתם שלא להמשיך בתפקידם לאחר האסיפה.

ל"גלובס" נודע כי בסוף השבוע האחרון התפטר גם מי שכיהן כיו"ר הארגון בשנה האחרונה, רועי שילוח. כמו הוועד, גם עזיבתו של שילוח הייתה על רקע מה שהוא ראה כהתנהלות בעייתית של ברן.

ארגון הדיגיטל הישראלי החל את דרכו לפני שנתיים כמענה לצורך אמיתי של בעלי תפקידים שונים בתחום שחיפשו קהילה לעניינם המשותף, זאת בדומה לקהילות אחרות כמו "מנהלי שיווק מצייצים" (שמונה יותר מ-8,460 חברים בפייסבוק) ו"מקצועני פרסום" בפייסבוק (שחברים בה 10,000 איש). כרמל הקים את הארגון למרות שלא התהדר באותה עת בניסיון רב בניהול דיגיטל, אך ידע דבר או שניים על תחום היח"צ שבו עסק כמה שנים קודם לכן (כך למשל, הוא יצר את דירוג "100 המשפיעים בדיגיטל", שמצד אחד ספג ביקורת על חוסר השקיפות בניהולו, אך מנגד רבים שדורגו בו בחרו לשתף אותו ובכך נתנו לו הד תקשורתי).

הלהיטות של ברן, לצד הצורך האמיתי שנוצר בשוק, יצרו עניין בארגון החדש ומנהלים בדרגי ביניים הצטרפו אליו. ברן, כפי שנחשף ב"גלובס" ("ארגון מנהלי הדיגיטל הציע לגורמים כי ימליץ עליהם תמורת 15% מהעסקה", 18.12.16), לקח את זה צעד קדימה והתכוון להפוך לסוג של אינסטנציה המעניקה תווי תקן לעסקים וגובה עמלות מעסקים שהוא ממליץ עליהם. בעקבות החשיפה ב"גלובס" הסתבר כי לא כל חברי הוועד שבשמם התהדר ברן במהלכים היו מודעים לכך. בנוסף, בעקבות אותה חשיפה שינה ברן את פורמט הארגון והפך אותו מעוסק פטור (כמו מנהלי שיווק מצייצים, למשל) לעמותה (בדומה לאיגוד השיווק). בהתאם לחוק העמותות כונסה לפני שנה אסיפה כללית - והעמותה יצאה לדרך. 

הארגון הדיגיטלי הישראלי

לא התייעץ עם חברי הוועד 

בהתחלה נראה היה כי לקחים מהסיבוב הקודם הופקו והעמותה החדשה מתנהלת אחרת. דף הפייסבוק שלה התמלא לעתים קרובות בפעילויות לחברי הארגון ובהודעות שמחות על עוד ועוד מצטרפים - דבר שהוא לא מובן מאליו לאור העובדה שהחברות בעמותה עלתה כעת כ-390 שקל לשנה לאדם ו-990 שקל לארגון. ובכל זאת, בתוך פרק זמן קצר דיווח ברן על כמעט 1,000 חברים.

חוק העמותות מגדיר אמנם חובות ברורים על חברי הנהלת העמותה, כמו למשל תוכנית תקציב שנתית ומעקב תכנון מול ביצוע ועוד, אך הוועד החדש והמלא כוונות טובות לא תודרך מעולם רשמית בנוגע לחובותיו ונראה כי חלקם סברו שכל שנדרש מהם הוא ייעוץ מקצועי.

לאחר כמה חודשים החלו לעלות שאלות לאחר שברן נקט בצעדים שונים מבלי להתייעץ בחברי הוועד. כך, בין היתר, הוא קבע את שכרו על 12 אלף שקל - סכום שהוא אינו גבוה יחסית לתפקידי ניהול, אבל בעמותה שהמחזור השנתי שלה נאמד בכ-400 אלף שקל מדובר בהוצאה לא מבוטלת (בהמשך השנה, כשהתברר שמצבו הכלכלי של הארגון לא מזהיר, ירד שכרו של ברן ל-7,000 שקל). בנוסף החליט ברן על דעת עצמו להעביר את משרדי הארגון מבניין זול יחסית ברמת-גן למשרד בעלות כפולה במתחם שרונה היוקרתי בתל-אביב.

לא כל חברי הוועד חשו בנוח עם ההתנהלות שהפכה אותם לכאורה לחותמת גומי, ומתוך 13 חברים שנבחרו בתחילת השנה - 7 פרשו בתוך חודשים ספורים. כשאחת מחברות הוועד ניסתה לשאול שאלות, ברן לדבריה החליט לפטר אותה - זאת למרות שלפי תקנון העמותה אין לו סמכות לעשות זאת ולמרות שהוועד המנהל התנגד לפיטורים. עם הזמן גם הפעילויות לחברי הארגון פחתו, ובין המשלמים דמי חבר היו כאלה שהחלו לשאול שאלות (נגיע אליהם בהמשך).

כלפי חוץ הקפיד ברן לשדר הצלחה ויעילות. בפוסט שהעלה לאתר הפייסבוק של הארגון הוא התגאה ביתרה של כמה עשרות אלפי שקלים בשורת הרווח של העמותה בסוף 2017. אבל מה שברן לא סיפר זו העובדה ש-65% מהמחזור הופנה למשכורות (של ברן עצמו) ולשכירות במשרד שבו הוא יושב למעשה לבדו ולתחזוקתו. לשם השוואה, בעמותה אחרת - איגוד השיווק - ההכנסות לפי הדוחות הכספיים עמדו בשנת 2016 על 4.2 מיליון שקל, כאשר מתוכם 3.4 מיליון שקל הוצאו על חברי האיגוד (83% מהתקציב), בעוד ש-13% בלבד הופנו להוצאות הנהלה וכלליות. בין הפעילויות שעשה איגוד השיווק באותה השנה ניתן למנות את כנס השיווק, שירותי מידע לחברים, קורסים, תחרויות, ימי עיון ואירועים ועוד.

"דברים לא התנהלו כפי שהיו צריכים"

אבל לא רק חברי הוועד המנהל החלו לשאול שאלות, אלא כאמור גם חברי הארגון עצמו. אחד מהם היה איש הדיגיטל אור פיאלקוב, הבעלים של סוכנות דיגיטל גדולה המתמחה בפרסום בפייסבוק. פיאלקוב פנה לברן ולוועד וביקש שיעבירו לו נתונים על התנהלות העמותה, שאותם הוא זכאי לקבל כחבר עמותה לפי חוק העמותות. אחרי שבועות ארוכים של התחמקות ולא לפני שאיים בפנייה לרשם העמותות, קיבל פיאלקוב את הנתונים שהותירו אותו עם יותר שאלות ותהיות בנוגע לאופן שבו מנוהל הארגון.

'מי קבע ואישר את שכר המנכ"ל'?; 'איך התקבלה ההחלטה על המעבר למשרדים'?; 'מדוע פנקסי החברים לא מסודרים בהתאם לחוק'? - הן רק חלק מהשאלות ששאל, שלא התקבלו בהאהדה, וברן - בניגוד לתקנון העמותה - חסם את הגישה של פיאלקוב לקבוצות ולמייל הארגון.

מנגד, פניותיו של פיאלקוב יצרו אפקט מעורר על חברי הוועד המנהל שחשו ממילא אי-נוחות הולכת וגוברת. הם החלו לדבר ביניהם על חשש מתזרים שלילי כספי של הארגון ומאחריות שיכולה להיות מוטלת גם עליהם במקרה והארגון אכן ייקלע לקשיים. "דברים לא התנהלו כפי שהיו צריכים להתנהל בהיבט של הכוח שלוועד מנהל בעמותה צריך להיות", אמר לנו אחד החברים בארגון שביקש שלא להיחשף. "הנחת העבודה הייתה שככל שהעמותה תגדל - אחוז הכסף שיופנה למשכורות ולמנהלה יקטן. אך לחברי הוועד לא הייתה כל אינדיקציה שכך אכן הולך לקרות.

"רק עכשיו, בחודש מאי, מתחיל למעשה שלב חידוש החברות. באחת מישיבות הוועד התקבל דיווח לפיו אחוז החידושים עומד על 50%. הוועד העלה חשש לקיומו של הארגון אם לא תהיה כמות חידושים מאסיבית, ולכן הם ביקשו שכל הוצאה כספית תהיה חתומה ע" שני חברי ועד כדי לפקח שאין אף הוצאה חריגה. היה חשש אמיתי שניקלע לבעיה כספית".

ל"גלובס" נודע כי לאחר שעלה כאמור החשש שלא יהיו מספיק מצטרפים לארגון, ביקשו חברי הוועד פגישה דחופה עם ברן, אך זה דחה אותה שוב ושוב. בסמוך לחג הפסח, בסוף חודש מארס, נפגשו חברי הוועד ללא ברן שהודיע להם כי הוא שוהה בחו"ל. באותה אסיפה העלו חברי הוועד חששות כבדים בנוגע ליכולת ההישרדות של העמותה תחת ניהולו של ברן, ובסופה הועבר לו מסר חריף עם דרישה לפגישה דחופה עמו ועם עורך הדין של העמותה בתוך שבוע.

הם דרשו מברן לספק תמונת מצב בנוגע לנכסי הארגון ולוודא שכל הוצאה תחויב בפיקוח ובאישור של לפחות חבר ועד מנהל אחד. הוועד גם החליט כי על העמותה לפנות את המשרדים היקרים בתל-אביב כבר בחודש יוני הקרוב, ולעבור למשרדים בעלות זולה יותר.

עוד הוחלט, כי ברן יחויב לספק תוכנית המוכיחה כי הארגון יוכל להמשיך ולהכניס כסף ברמה שתוכל לכסות כל חוב פוטנציאלי. לסיכום הודיעו חברי הוועד המנהל לברן, כי במועד האסיפה הכללית (29 במאי) בכוונתם כאמור שלא להמשיך בתפקידם על רקע התנהלותו.

"לדרוש מברן להחזיר את הכסף"

בימים האחרונים הסלים המאבק בין ברן לבין השואלים שאלות בארגון. פיאלקוב שלא אהב את סילוקו החד-צדדי, שלח מייל לכל חברי הוועד והודיע להם כי נדהם לגלות שתתקיים אסיפה שנתית ושבתור חבר עמותה לא קיבל הזמנה לאסיפה הכללית. 'האם נשלחו הזמנות לחברי העמותה בכלל'? שאל, ולא הותיר ספק בנוגע לתוכניות שלו בהמשך. "ברצוני להעלות נושא להצבעה באסיפה הכללית ובה דרישה להדיח את מנכ"ל העמותה וכן לבקש ממנכ"ל העמותה להחזיר את הכסף שהוא הוציא על משכורות ושכירות שמהווים יותר מ-60% מתקציב העמותה. כמו כן, לאור התנהלות העמותה וחוסר הפעילות שלה, וכן בזבוז הכספים שלה ועזיבת חברי הועד את תפקידם - אני רוצה להעלות הצעת החלטה לפרק את העמותה ולהחזיר את הכסף לחברים".

בסוף השבוע האחרון, על רקע שאלות שהחלו להישאל גם על-ידנו, שבעטיין הסלים ברן את האש מול פיאלקוב והסיר אותו כאמור מכל קבוצות הוואטסאפ ודף הפייסבוק של הארגון למרות דרישה של חברי הוועד להשאיר אותו, הודיע היו"ר שילוח על התפטרותו.

מה יהיה עתידו של ארגון הדיגיטל הישראלי? לכרמל ברן הפתרונים. 

תגובות

"העמותה מתנהלת ומנוהלת באופן תקין וללא כל דופי" 

"עמותת ארגון הדיגיטל הישראלי מתנהלת ומנוהלת באופן תקין וללא כל דופי, על-פי חוקי המדינה, רשם העמותות ועל-פי תקנון העמותה. מידע, מסמכים ומענה לשאלות בענייני העמותה נשלחו אל אור פיאלקוב בהתאם לפנייתו לארגון באופן וולנטרי לחלוטין, ומתוך רצון טוב, וזאת מתוך מדיניות העמותה הדוגלת בשקיפות מלאה כלפי חבריה.

"אין באייטם הכתוב לעיל אלא ניסיון ברור להכפיש ולהטיל דופי בניהולה התקין של העמותה, תוך כדי סילוף האמת ועד כדי אמירות שקריות בוטות, וזאת כחלק ממסע רדיפה והתנכלות אישי מתמשך כנגד מייסד ומנכ״ל הארגון ויוזמתו להקמת הארגון בישראל, אשר נמשך למעלה משנה וחצי ואשר התחיל בימים שאף קדמו לייסודה של העמותה בידי אותה הכתבת ואותו העיתון".

מרועי שילוח נמסר בתגובה: "פרשתי מתפקיד היו"ר, ולכן אינני יכול להגיב יותר כנושא תפקיד בעמותה".

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35