גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקואליציה החדשה של איטליה: "ניסוי פוליטי ראשון מסוגו"

הממשלה המסתמנת בכלכלה השלישית בגודלה בגוש האירו מבטיחה הכנסה בסיסית חודשית לאזרחים במצוקה, הורדת מסים ופריצת מסגרת התקציב

מתיאו סאלביני / צילום:  רויטרס
מתיאו סאלביני / צילום: רויטרס

חודשיים וחצי לאחר הבחירות באיטליה, צפויות שתי המנצחות הגדולות שלהן - תנועת "חמשת הכוכבים" הפופוליסטית ומפלגת "לגה" המתנגדת להגירה - להקים יחד ממשלה על בסיס הסכם קואליציוני השם קץ לצעדי הצנע ולאיזון התקציבי של השנים האחרונות ומאמץ שורת רעיונות כלכליים שנויים במחלוקת.

בין השאר, כולל ההסכם מתן הכנסה בסיסית לאזרחים שמצויים במצוקה כלכלית (780 אירו בחודש), הגדלת הפנסיות וקצבאות ילדים וקיצוץ חד במסים - שימומנו כולם על ידי גירעון תקציבי שיהיה כרוך ב"דיון מחודש" על חוקי התקציב מול האיחוד האירופי. בעבור תנועת "חמשת הכוכבים", שהוקמה לפני פחות מתשע שנים על ידי הקומיקאי בפה גרילו בתגובה למשבר הכלכלי, ומשלבת התנגדות למתן חיסונים עם תמיכה בחופש באינטרנט ומדיניות רווחה והשקעה ממשלתית נדיבה, כניסה לממשלה מהווה הישג חסר תקדים. כלי תקשורת ביבשת הגדירו את ההסכם בימים האחרונים כ"ניסוי פוליטי ראשון מסוגו".

אתמול נפגשו ראשי שתי המפלגות - לואיג'י די-מאיו (31) מ"חמשת הכוכבים" ומתיאו סאלביני (45) מה"לגה" (לשעבר "הליגה הצפונית")- עם נשיא איטליה, סרג'ו מטרלה (76), כדי להודיע לו על מועמד מוסכם מטעמם לשמש כראש הממשלה. במשא-ומתן ביניהם ויתרו השניים על שאיפתם להתמנות לתפקיד זה, והציעו לתפקיד מועמד שותף - ג'וזפה קונטה, פרופ' למשפטים, המקורב לתנועת "חמשת הכוכבים". מטרלה משתהה עם ההחלטה אם להטיל על קונטה להרכיב את הממשלה ולבחור את שריה, בין השאר על רקע שעורריה שפרצה הבוקר כשעלה חשד שהפרופסור האיטלקי "שיפץ" את קורות החיים שלו ורמז כי למד או לימד ב-NYU בניו יורק, למרות שהאוניברסיטה אמרה ל"ניו יורק טיימס" כי שמו אינו מופיע ברשימותיה. מאחורי הקלעים, כך דווח, מתנהל קרב גם על זהות שר האוצר שאמור להוציא לפועל את התכנית הכלכלית של המפלגות.

אנליסטים העריכו כי אם ייושם כלשונו, ההסכם הקואליציוני יאיים על היכולת של איטליה להתמודד עם החוב העצום שלה (2.3 טריליון אירו), ויגרור משבר בגוש האירו כולו.

"מדובר בצעד השקול בהשלכות שלו ל'ברקזיט' הבריטי", הגדיר זאת פרופ' סרג'ו פברייני ל"שפיגל" הגרמני. ואולם, העובדה כי ראש ממשלה חיצוני הוא זה שאמור לשמש כמוציא לפועל של המדיניות של שתי המפלגות, לצד הסמכות הנתונה בידיו של הנשיא מטרלה שלא לאשרר חוקים שאינם הגיוניים מבחינה תקציבית, אמורים למתן את השלכות ההסכם על איטליה - הכלכלה השלישית בגודלה ביבשת - ועל האיחוד.

למרות זאת, מדד המניות המובילות בבורסה האיטלקית ירד ביומיים האחרונים ב-1% , האירו ירד ב-0.3% מול הדולר, והפער בין התשואה על אג"ח איטלקיות לעשר שנים (2.32%) לאג"ח גרמניות זינק לשיא של שבעה חודשים - 174 נקודות בסיס.

די-מאיו עצמו, שצפוי להתמנות לתפקיד שר העבודה והרווחה וכן להיות אחראי על פיתוח כלכלי, פירסם את ההסכם בעמוד הפייסבוק שלו בסוף השבוע והגדיר אותו כ"אמנה למען ממשלת שינוי". הוא העמיד את המסמך להצבעה מקוונת בפלטפורמה שבה חברים כרבע מיליון חברי מפלגה, וזכה לאישור של 94% מהמצביעים. "אני רואה בקרב הממסד פחד גדול משינוי", הכריז די מאיו, "אבל אני מכריז - מי שמפחד משינוי הוא האויב שלנו". המפלגה קיבלה כ-32% מקולות הבוחרים בבחירות האחרונות.

כלכלנים באיטליה העריכו את תוספת התקציב הנדרשת אם ייושם ההסכם כלשונו ב-100 מיליארד אירו בשנה. תנועת חמשת הכוכבים, מנגד, פירסמה בסוף השבוע הודעה שלפיה יהיה מדובר בתוספת תקציבית של 20-30 מיליארד אירו בלבד. לדברי התנועה, כ-30 מיליארד ייחסכו בגלל "חיסכון וצמצום עלויות" הביורוקרטיה האיטלקית, ועוד 40 מיליארד יתווספו לתקציב כתוצאה מהמרצת הכלכלה ע"י הקיצוץ במסים. "מדיניות התקציב המאוזן הרסה את הכלכלה האיטלקית" אמר די-מאיו.

התחייבויות בלתי מקובלות

בנוסף לסוגיות כלכליות, ההסכם מכיל התחייבויות בלתי מקובלות גם בנושאים אחרים: בנוגע לרוסיה, למשל, ההסכם קורא לנקוט מדיניות פרו-רוסית ולהכיר בה כספק אנרגיה מוביל של האיחוד האירופי, לצד ביטול הסנקציות שהטיל האיחוד על מוסקבה לאחר שסיפחה חלק מאוקראינה.

ההסכם גם קורא לבחון מחדש יותר מתריסר חיסוני חובה הניתנים לילדים איטלקיים. בסוגיית ההגירה, מבטיח ההסכם גירוש מהיר יותר של מהגרים למדינות שמהן הגיעו, ומדיניות "יד קשה" נגד מי שהורשעו בפלילים. לפי הדיווחים, סאלביני יכהן כשר הפנים.

האיחוד האירופי כבר הביע חשש מהממשלה החדשה המסתמנת באיטליה. שר החוץ הצרפתי הזהיר בסוף השבוע את האיטלקים כי צעדים בלתי-אחראים מצד איטליה "יסכנו את גוש האירו כולו".

ממשלת גרמניה קראה לאיטלקים להמשיך להיות מחויבים לחוקי התקציב של גוש האירו, שאינם מתירים חריגה של יותר מ-3% מהגירעון השנתי, למעט במקרים מסוימים.

סאלביני השיב בטוויטר להצהרות אלו ואמר כי זו לא הפלטפורמה שלה נבחר, וכי שינוי הוא הסיבה שהמפלגה זכתה ב-17% בבחירות. את דבריו חתם בסיסמת הבחירות שלו: "איטלקים תחילה!". סקר באיטליה בסוף השבוע העלה כי 60% מהציבור תומכים בקואליציה המסתמנת.

עוד כתבות

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

המדינה לבג"ץ: אין עילה להתערבות בהחלטה להרחיב את הפטור ממע"מ על יבוא אישי

לאחר עתירת איגוד לשכות המסחר נגד העלאת תקרת הפטור ממע"מ על יבוא אישי, המדינה משיבה לבג"ץ וטוענת כי אין לו סמכות להתערב בחקיקה מסוג זה ● בין היתר נכתב כי שר האוצר סמוטריץ' "בחן מגוון של שיקולים מקצועיים" בטרם קיבל את ההחלטה

מה עומד מאחורי נסיקתו / צילום: Shutterstock

צבי סטפק לא מתרשם מהזינוק בכסף: "לא אתפלא אם זו ספקולציה"

מבין שלושה אפיקי השקעה אלטרנטיביים למניות - שכוללים גם את הזהב והביטקוין, הכסף הוא זה שנצץ בשנה החולפת ● השאלה מה עומד מאחורי נסיקתו החזירה אותי 46 שנים אחורה, למקרה של האחים האנט ● הזהב "כרגיל" לא איכזב את המשקיעים, ומי דווקא כן?

האחים אבי, רפי וג'ו נקש / צילום: יח''צ

מנכ"ל קבוצת נקש: אבי נקש רודף אותי אישית, חשתי נבגד, ונישואיי התפרקו

אבי חורמרו הגיש תשובה לתביעה שהגיש נגדו אבי נקש על סך 65 מיליון שקל ● מי שניהל את עסקי הקבוצה, הכוללת את נמל אילת וארקיע, טוען כי הזכויות שקיבל אושרו ע"י האחים ג'ו ורפי נקש ● עוד טען כי השיב לקבוצה כספים בהתאם להסכם הפשרה מ-2024

איי פוקלנד / צילום: Shutterstock

32 אלף חביות ביום: החברה הישראלית שמצאה נפט באוקיינוס האטלנטי

15 שנה עברו מאז התגלה נפט באיי פוקלנד שבאוקיינוס האטלנטי ● אלא שמאז המאגר עבר בין חברות, שנקלעו לקשיים, ונשאר על הנייר ● בחודש שעבר נאוויטס הישראלית רשמה פריצת דרך - והחל מ־2028 תפיק ממנו 32 אלף חביות ביום ● המהלך צפוי להזרים מיליארדי דולרים לטריטוריה הקטנה, שעד היום התבססה בעיקר על דיג ● איך היא תשרוד את הצמיחה הדרמטית?

בית החולים מדיקה רפאל בפארק עתידים בתל אביב. רכישה שאפשרה את המהלך של הרשת / צילום: עמית גרון

מתחרה באסותא: רשת בתי חולים פרטית חדשה יוצאת לדרך

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מינואר 2026 יחלו ארבעה מרכזים רפואיים לפעול רשמית כרשת אחת תחת השם "מדיקה", בשאיפה להיות שחקן משמעותי במערכת הבריאות ולהתרחב בהמשך ● בין הבעלים: קופות החולים לאומית ומאוחדת ● מנכ"ל הרשת: "יש לנו אתגר להיתפס כספק לרפואה הציבורית ולא כאויב"

ח''כ משה גפני / צילום: נועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת

"הכרזת מלחמה": מיליארד שקל הוקפאו, בקואליציה תקפו את בג"ץ בחריפות

ביהמ"ש העליון ביושבו כבג"ץ החליט על הקפאת סכום של כמיליארד שקל למוסדות חינוך חרדיים שלא בפיקוח • יו"ר דגל התורה משה גפני זעם: "ביהמ"ש הכריז מלחמה על הציבור החרדי ועל המוסדות התורניים" • יו"ר ועדת הכספים חנוך מילביצקי קרא לא לכבד את פסיקות בג"ץ: "זה לא יפסיק עד שלא נתקומם"

ד''ר שמרית ממן / צילום: דני מכליס

יו"ר סוכנות החלל הישראלית רוצה שכל אחד מאיתנו יידע איך להתכונן לאסון הבא

ד"ר שמרית ממן מנהלת באוניברסיטת בן גוריון מעבדה שמשויכת לנאס"א, שותפה של האו"ם בתוכניות להתמודדות עם אסונות ומקדמת לימודי מדעים בקרב נערות ● לפני כחצי שנה היא גם מונתה ליו"ר סוכנות החלל הישראלית ● בראיון ראשון בתפקיד, היא מסבירה איך החלל יכול לעזור לנו להתמודד עם אסונות ומגלה את מי הייתה רוצה לראות כאסטרונאוטית הישראלית הראשונה

ענקיות הפיננסים העולמיות / עיצוב: אלישע נדב

בית ההשקעות הגדול בעולם: תשכחו כל מה שידעתם על פיזור

בבלקרוק מעריכים כי השקעת ההון האדירה בתשתיות AI ב־2026 תשפיע על הכלכלה כולה ● בגולדמן זאקס צופים האצה בצמיחה העולמית אך מזהירים מסיכונים מכיוון שוק התעסוקה האמריקאי ● ובבנק אוף אמריקה מסמנים פוטנציאל במגזרי האנרגיה והביטחון ● התחזיות של ענקיות הפיננסים ל־2026, פרויקט מיוחד 

קרקעות / אילוסטרציה: Shutterstock

3 מכרזי קרקעות של סוף השנה הקפיצו את הכנסות רמ"י ביותר מ-10%

המכרזים במתחם השלישות ברמת גן, בשדה התעופה בהרצליה ובמחנה סירקין בפתח תקווה הניבו למדינה הכנסות של 3.2 מיליארד שקל, בעוד שכלל ההכנסות בגין שיווקי קרקע בשנה שעברה הגיעו ל-28 מיליארד שקל

מיכל עבאדי-בויאנג'ו / צילום: איליה מלינקוב

ועדת המינויים אישרה: מיכל עבאדי-בויאנג'ו חוזרת לתפקיד החשבת הכללית

ועדת המינויים בנציבות שירות המדינה אישרה את בחירתה של מיכל עבאדי-בויאנג’ו לתפקיד החשבת הכללית במשרד האוצר ● במקביל, בכוונת שר האוצר להביא לאישור הממשלה גם את מהרן פרוזנפר לתפקיד ראש אגף התקציבים

ארי קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים / צילום: איל יצהר

הבכירים במנורה שנחקרו בפרשת ההסתדרות: מנכ"ל הקבוצה, יו"ר חברת הביטוח ומנהלת אגף הבריאות

מנכ"ל חברת ההחזקות ארי קלמן, יו"ר חברת הביטוח יהודה בן אסייג והמשנה למנכ"ל ומנהלת אגף הבריאות אורית קרמר נחקרו ביום שלישי בלהב 433 במסגרת פרשת השחיתות בהסתדרות "יד לוחצת יד" ● לפי המשטרה, מנורה מבטחים חשודה "בביצוע עבירות מתחום השחיתות הציבורית"

דיפאל S05 חשמלית / צילום: יח''צ

דיפאל S05 חשמלית: מפרט מרשים במחיר צנוע

לקרוס־אובר החשמלי החדש מבית שנגאן הסינית יש ממדים של רכב עם מיצוב ותמחור הרבה יותר גבוהים ● הוא מרווח, זריז ומאובזר היטב בגרסה הבכירה - אבל יש בפלח מכוניות עם התנהגות כביש יותר מלוטשת

עצות פרקטיות מכתבות חזית המדע / צילום: Shutterstock

איך להישאר חדים בגיל 80 ומה כדאי להכניס לחוזים: 15 עצות שקיבלנו מחוקרים השנה

חוקר המוח שהסביר מה מכשיל בני אדם במלחמות, המומחית שהזהירה מקבלת החלטות תחת לחץ, החוקרת שגילתה מה נותן לנו משמעות בחיים, זוכה הנובל שרוצה לשנות את כללי המשחק בכלכלה, והתובנה האופטימית שכדאי להפנים ● אלה העצות שאספנו השנה מהמרואיינים שלנו במדור "חזית המדע"

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה פתחה את השנה בעליות; ת"א 125 עלה ב-1.9%, מדד הבנקים ב-3.6%

מדד ת"א 35 עלה בכ־1.8%, ת"א 90 ב-2.4% וקבע שיא ● בכירים בנייקי שרכשו מניות הקפיצו את מניית ריטיילורס ● פרטנר וניו-מד אנרג'י נדרשות לשלם תוספת מס במאות אלפי שקלים ● נקסט ויז'ן זינקה לאחר שדיווחה על הזמנה חדשה בגובה של כ-22 מיליון דולר ● היום לא יתקיים מסחר בשווקים בחו"ל, בשל ציון השנה האזרחית החדשה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Yuki Iwamura

טראמפ: "אם המשטר באיראן ימשיך לירות על המוחים - נבוא להצלתם"

ההסלמה באיראן: המהומות התפשטו כבר ל-27 מוקדים ומתרחשות גם באור יום ●  טראמפ בהתייחסות חריגה למחאות באיראן: "אם המשטר ימשיך לירות על המוחים - נבוא להצלתם" ● נתניהו ופמלייתו המריאו אמש מפלורידה לישראל ● דיווחים שוטפים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

חשיפה: המדריך של מטא להורדת לחץ הרגולטורים בסוגיית ההונאות הפיננסיות

מסמכים פנימיים שנחשפים ברויטרס הלילה מראים את הטקטיקות של מטא - כולל מאמצים להעלים מודעות ולא להסירן כדי שמשתמשים לא ייפלו בפח, אלא לפי התחקיר – איך לגרום להן להיות "בלתי ניתנו למציאה" כשהרשויות מחפשות אותן ● המסמכים חושפים איך מטא מגנה על מיליארדי דולרים מהכנסות מפרסומים

בורסת דרום קוריאה, סיאול / צילום: Shutterstock, Ki young

מגמה חיובית באסיה; החוזים על וול סטריט ירוקים

סמסונג קופצת לאחר נאום השנה החדשה של המנכ"ל ● למרות ש"ראלי סנטה קלאוס" לא הגיע, בשוק מקווים שהיומיים הקרובים, והאחרונים של תקופת סנטה, ישפרו את המצב ● למרות המהמורות שבדרך, וול סטריט סגרה שנה שלישית ברציפות של זינוק דו ספרתי ● בבתי ההשקעות מתגבש קונצנזוס אופטימי: וול סטריט תעלה גם ב־2026, ותרשום את רצף העליות הארוך מזה שני עשורים, "הפסימיות יצאה מהאופנה"

ענף התעופה והתיירות משגשג / צילום: יח''צ

נתקעתם בחו״ל בלי ביטוח? מה אפשר לעשות ואילו כיסויים אסור לפספס

מה ניתן לעשות אם התגלה רק אחרי הנחיתה שאין ביטוח נסיעות לחו"ל, האם אפשר לרכוש ביטוח מחברה מקומית במדינת היעד ואילו ביטוחים מומלץ לעשות? ● גלובס עושה סדר

יו''ר רב-בריח, שמואל דונרשטיין, והמנכ''ל לשעבר עידן זו-ארץ / צילום: אייל טואג

המלכוד של התביעות הייצוגיות: המוסדיים נותרים בחוץ, וההליך נכשל

ביהמ"ש הכלכלי דחה בקשה לאישור תביעה ייצוגית שהגישה עמותה בעקבות הנפקת רב-בריח, בנימוק כי המוסדיים שהשתתפו בהנפקה בחרו שלא לתבוע את החברה ● מומחים מצביעים על שוק רווי ניגודי עניינים ועל חסמים כלכליים שמרתיעים את המוסדיים מלפעול

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

תרחיש לא צפוי: המדינות שהורידו ריבית, ועכשיו בדרך להעלות אותה בחזרה

המגמה הגלובלית בחצי השני של 2025 הייתה של הורדת ריבית, אולם כעת בשוק יש כבר מי שמתמחרים העלאות ריבית מחודשות ב־2026 בכלכלות שונות ● בין הסיבות: עלייה בביקושים שיכולה לחמם בחזרה את האינפלציה, וכן סוגיות כמו המכסים והגבלות הגירה