גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקואליציה החדשה של איטליה: "ניסוי פוליטי ראשון מסוגו"

הממשלה המסתמנת בכלכלה השלישית בגודלה בגוש האירו מבטיחה הכנסה בסיסית חודשית לאזרחים במצוקה, הורדת מסים ופריצת מסגרת התקציב

מתיאו סאלביני / צילום:  רויטרס
מתיאו סאלביני / צילום: רויטרס

חודשיים וחצי לאחר הבחירות באיטליה, צפויות שתי המנצחות הגדולות שלהן - תנועת "חמשת הכוכבים" הפופוליסטית ומפלגת "לגה" המתנגדת להגירה - להקים יחד ממשלה על בסיס הסכם קואליציוני השם קץ לצעדי הצנע ולאיזון התקציבי של השנים האחרונות ומאמץ שורת רעיונות כלכליים שנויים במחלוקת.

בין השאר, כולל ההסכם מתן הכנסה בסיסית לאזרחים שמצויים במצוקה כלכלית (780 אירו בחודש), הגדלת הפנסיות וקצבאות ילדים וקיצוץ חד במסים - שימומנו כולם על ידי גירעון תקציבי שיהיה כרוך ב"דיון מחודש" על חוקי התקציב מול האיחוד האירופי. בעבור תנועת "חמשת הכוכבים", שהוקמה לפני פחות מתשע שנים על ידי הקומיקאי בפה גרילו בתגובה למשבר הכלכלי, ומשלבת התנגדות למתן חיסונים עם תמיכה בחופש באינטרנט ומדיניות רווחה והשקעה ממשלתית נדיבה, כניסה לממשלה מהווה הישג חסר תקדים. כלי תקשורת ביבשת הגדירו את ההסכם בימים האחרונים כ"ניסוי פוליטי ראשון מסוגו".

אתמול נפגשו ראשי שתי המפלגות - לואיג'י די-מאיו (31) מ"חמשת הכוכבים" ומתיאו סאלביני (45) מה"לגה" (לשעבר "הליגה הצפונית")- עם נשיא איטליה, סרג'ו מטרלה (76), כדי להודיע לו על מועמד מוסכם מטעמם לשמש כראש הממשלה. במשא-ומתן ביניהם ויתרו השניים על שאיפתם להתמנות לתפקיד זה, והציעו לתפקיד מועמד שותף - ג'וזפה קונטה, פרופ' למשפטים, המקורב לתנועת "חמשת הכוכבים". מטרלה משתהה עם ההחלטה אם להטיל על קונטה להרכיב את הממשלה ולבחור את שריה, בין השאר על רקע שעורריה שפרצה הבוקר כשעלה חשד שהפרופסור האיטלקי "שיפץ" את קורות החיים שלו ורמז כי למד או לימד ב-NYU בניו יורק, למרות שהאוניברסיטה אמרה ל"ניו יורק טיימס" כי שמו אינו מופיע ברשימותיה. מאחורי הקלעים, כך דווח, מתנהל קרב גם על זהות שר האוצר שאמור להוציא לפועל את התכנית הכלכלית של המפלגות.

אנליסטים העריכו כי אם ייושם כלשונו, ההסכם הקואליציוני יאיים על היכולת של איטליה להתמודד עם החוב העצום שלה (2.3 טריליון אירו), ויגרור משבר בגוש האירו כולו.

"מדובר בצעד השקול בהשלכות שלו ל'ברקזיט' הבריטי", הגדיר זאת פרופ' סרג'ו פברייני ל"שפיגל" הגרמני. ואולם, העובדה כי ראש ממשלה חיצוני הוא זה שאמור לשמש כמוציא לפועל של המדיניות של שתי המפלגות, לצד הסמכות הנתונה בידיו של הנשיא מטרלה שלא לאשרר חוקים שאינם הגיוניים מבחינה תקציבית, אמורים למתן את השלכות ההסכם על איטליה - הכלכלה השלישית בגודלה ביבשת - ועל האיחוד.

למרות זאת, מדד המניות המובילות בבורסה האיטלקית ירד ביומיים האחרונים ב-1% , האירו ירד ב-0.3% מול הדולר, והפער בין התשואה על אג"ח איטלקיות לעשר שנים (2.32%) לאג"ח גרמניות זינק לשיא של שבעה חודשים - 174 נקודות בסיס.

די-מאיו עצמו, שצפוי להתמנות לתפקיד שר העבודה והרווחה וכן להיות אחראי על פיתוח כלכלי, פירסם את ההסכם בעמוד הפייסבוק שלו בסוף השבוע והגדיר אותו כ"אמנה למען ממשלת שינוי". הוא העמיד את המסמך להצבעה מקוונת בפלטפורמה שבה חברים כרבע מיליון חברי מפלגה, וזכה לאישור של 94% מהמצביעים. "אני רואה בקרב הממסד פחד גדול משינוי", הכריז די מאיו, "אבל אני מכריז - מי שמפחד משינוי הוא האויב שלנו". המפלגה קיבלה כ-32% מקולות הבוחרים בבחירות האחרונות.

כלכלנים באיטליה העריכו את תוספת התקציב הנדרשת אם ייושם ההסכם כלשונו ב-100 מיליארד אירו בשנה. תנועת חמשת הכוכבים, מנגד, פירסמה בסוף השבוע הודעה שלפיה יהיה מדובר בתוספת תקציבית של 20-30 מיליארד אירו בלבד. לדברי התנועה, כ-30 מיליארד ייחסכו בגלל "חיסכון וצמצום עלויות" הביורוקרטיה האיטלקית, ועוד 40 מיליארד יתווספו לתקציב כתוצאה מהמרצת הכלכלה ע"י הקיצוץ במסים. "מדיניות התקציב המאוזן הרסה את הכלכלה האיטלקית" אמר די-מאיו.

התחייבויות בלתי מקובלות

בנוסף לסוגיות כלכליות, ההסכם מכיל התחייבויות בלתי מקובלות גם בנושאים אחרים: בנוגע לרוסיה, למשל, ההסכם קורא לנקוט מדיניות פרו-רוסית ולהכיר בה כספק אנרגיה מוביל של האיחוד האירופי, לצד ביטול הסנקציות שהטיל האיחוד על מוסקבה לאחר שסיפחה חלק מאוקראינה.

ההסכם גם קורא לבחון מחדש יותר מתריסר חיסוני חובה הניתנים לילדים איטלקיים. בסוגיית ההגירה, מבטיח ההסכם גירוש מהיר יותר של מהגרים למדינות שמהן הגיעו, ומדיניות "יד קשה" נגד מי שהורשעו בפלילים. לפי הדיווחים, סאלביני יכהן כשר הפנים.

האיחוד האירופי כבר הביע חשש מהממשלה החדשה המסתמנת באיטליה. שר החוץ הצרפתי הזהיר בסוף השבוע את האיטלקים כי צעדים בלתי-אחראים מצד איטליה "יסכנו את גוש האירו כולו".

ממשלת גרמניה קראה לאיטלקים להמשיך להיות מחויבים לחוקי התקציב של גוש האירו, שאינם מתירים חריגה של יותר מ-3% מהגירעון השנתי, למעט במקרים מסוימים.

סאלביני השיב בטוויטר להצהרות אלו ואמר כי זו לא הפלטפורמה שלה נבחר, וכי שינוי הוא הסיבה שהמפלגה זכתה ב-17% בבחירות. את דבריו חתם בסיסמת הבחירות שלו: "איטלקים תחילה!". סקר באיטליה בסוף השבוע העלה כי 60% מהציבור תומכים בקואליציה המסתמנת.

עוד כתבות

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

פירצה בגדר: כל אחד יכול לפתוח קרן גידור, ועשרות מיליארדים מתנהלים ללא פיקוח

קרנות הגידור בישראל מושכות בשנים האחרונות עוד ועוד משקיעים, למרות דמי הניהול הגבוהים והיעדר השקיפות של פעילותן ● כך קורה שאפיק ההשקעה המתוחכם, שקורץ למיליונרים, מנהל כבר יותר מ-70 מיליארד שקל ללא פיקוח של הרגולטור ● רשות ני"ע: "הקרנות רשאיות לפעול במסגרת הפטורים שקבע המחוקק"

ייצור באנרגיה מתחדשת / אילוסטרציה: Shutterstock

"לא הגענו לשיא": במזרחי טפחות בטוחים שיש הזדמנות במניות האלו

מדדי האנרגיה זינקו בעשרות אחוזים ב־2025, ובמזרחי טפחות סבורים כי ראלי האנרגיה רחוק ממיצוי ● בבנק מצביעים על יציבות שותפויות הגז, דיבידנדים גבוהים וביקושי שיא לחשמל – וממליצים על חברות נבחרות בארץ ובעולם

הפגנת תמיכה במחאה האיראנית במדריד / צילום: Reuters

המעורבות של מאסק והגיבוי הטורקי המפתיע: הגורמים שעשויים להכריע לאן תלך המחאה באיראן

עם 52% אינפלציה, יותר מ-2,000 נרצחים וניתוק מוחלט של התקשורת, משטר האייתוללות נלחם על חייו ● בזמן שטראמפ מאיים לתקוף ומאסק מסייע בהפצת התמונות בעולם, אנקרה מתייצבת במפתיע לצד חמינאי ● האם הפעם זה ייגמר אחרת מגל המחאה הקודם?

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר / צילום: כדיה לוי

החשב הכללי מגיב לראשונה לסערת העברות הכספים לחינוך החרדי: "מציאות מערכתית"

האשפה נערמת ברחובות הוואנה, קובה / צילום: ap, Ramon Espinosa

קובה כבר נמצאת על סף קריסה, והדחתו של מדורו דוחפת אותה לשם

הדחת נשיא ונצואלה מאיימת לנתק את קובה ממקור הנפט המרכזי שלה, בעיצומו של משבר כלכלי וחברתי חריף ● הפסקות חשמל, הגירה המונית וקריסת שירותים בסיסיים מעמידות את המשטר הקומוניסטי בפני מבחן קשה, והקובנים תוהים: האם ממשלתם תהיה הבאה שתיפול?

יאיר פינס / צילום: גבע טלמור

בדרך להנפקה? אגד השלימה את המהלך להפרדת זרוע הנדל"ן מפעילות התחבורה

לגלובס נודע כי באגד השלימו את ההפרדה המבנית של פעילות הנדל"ן - כך שתהפוך לזרוע של בעלת השליטה, קרן קיסטון ● לאגד עשרות נכסים, בהם בין היתר התחנה המרכזית בחוף הכרמל בחיפה ושטח באזור התעשייה עטרות, המוערכים בכ־1.3 מיליארד שקל

הפגנות באיראן / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

גורם ישראלי בכיר: "גם אם ייקח זמן - הסיפור של המשטר האיראני גמור"

במשטר האיראני הוחלט: מעלים את רמת העימות עם המפגינים ● ישראל וארה"ב דנות על הסכם סיוע ביטחוני חדש, נתניהו ביקש לקצץ את הסיוע ● ברויטרס מדווחים כי בישראל העלו כבר כוננות בעקבות דברי טראמפ ● צה"ל: לוחם דובדבן נפצע בינוני בהיתקלות עם מחבלים בשכם ● סנאטור רפובליקאי לאיראנים: "הסיוט שלכם עומד להיגמר" ● גורם אמריקאי לאל-ערבייה: הותקפו יותר מ-35 מטרות של דאעש בסוריה ● עדכונים שוטפים

רועי ורמוס, מבעלי קרן נוקד קפיטל / צילום: שלומי יוסף

העסקה של רועי ורמוס וחגי בדש: נוקד תרכוש את מלוא הבעלות בבית השקעות פורטה

נוקד קפיטל, מנהלת קרנות הגידור הגדולה בישראל, רכשה עוד 52% מבית ההשקעות פורטה בעסקת החלפת מניות

התותח הישראלי החדש שיודע להתמודד עם האיום האיראני

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מגזין אמריקאי טוען שהתותח החדש של אלביט יכול לתת מענה לטילים מאיראן, האם המחאה באיראן יכולה להפיל את המשטר, וישראל וחמאס בדרך לעימות נוסף • כותרות העיתונים בעולם

משרדי וויקס / צילום: איל יצהר

"קורה פה משהו עמוק יותר": ההחלטה של וויקס מעוררת סערה בעולם ההייטק

וויקס הודיעה בשבוע שעבר לעובדים על חזרה לעבודה מהמשרד במשך חמישה ימים בשבוע ● "הפטנט שוויקס בנתה עליו אימפריה, נהיה פתאום קל הרבה יותר לשכפול", אומרת הפסיכולוגית וחוקרת ההתנהגות לירז מרגלית. "היתרון התחרותי נשחק, והאיום הוא קיומי" ● עוד נכתב כי החלטת החברה עשויה לעלות לה בטאלנטים ● לצד הביקורות, היו גם מי שהגנו על החלטת החברה

איור: shutterstock

כמה מתנות והטבות קיבל העובד הישראלי הממוצע בשנת 2025?

על רקע יוקר המחיה, שנת 2025 הסתיימה עם עלייה של 10% ברכישות דרך מועדוני לקוחות; העובד הישראלי הממוצע קיבל מהמעסיק מתנות והטבות בשווי של כ-1,200 שקל ● מנכ"ל חברת ICL אירח במפעלי ים המלח את שגריר ארה"ב ● התערוכה החדשה של הפקולטה לאמנויות בסמינר הקיבוצים ● וזה המנכ"ל החדש של הסניף הישראלי בחברת התרופות הגדולות בעולם ● אירועים ומינויים

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

חד קרן חדש בסייבר: טורק מגייסת לפי שווי של 1.2 מיליארד דולר

חברת הסייבר מתל אביב מגייסת 140 מיליון דולר לפי שווי של 1.2 מיליארד דולר בהובלת קרן ההון סיכון האמריקאית מרלין ונצ'רס

צחי בוורמן / צילום: תמר מצפי

חקירתו של ברוורמן הסתיימה אחרי 13 שעות; הורחק מלשכת רה"מ ל-15 יום

ראש הסגל בלשכת רה"מ נחשד בשיבוש הליכי חקירה בפרשת הדלפת המסמכים המסווגים לעיתון ה"בילד" הגרמני, ועוכב על ידי שוטרי להב 433 ● דוברו לשעבר של נתניהו, אלי פלדשטיין, חשף כי ברוורמן נפגש איתו בחניון בקריה וטען כי יוכל "לכבות" את החקירה שצה"ל פתח נגדו

ליאור סגל, מנכ''ל וממייסדי עין שלישית / צילום: יקיר שוקרון

הענקית מהאמירויות אישרה רכישת 30% מהחברה הביטחונית מישראל

הקונגלומרט הביטחוני האמירותי אדג' אישר את רכישת החברה הביטחונית הישראלית עין שלישית, בעסקה שנסגרה בינואר אשתקד ● האסיפה הכללית של החברה צפויה להתכנס ב־15 בפברואר כדי לאשר את מתווה העסקה הסופי

בחינות ההסמכה של לשכת עורכי הדין / צילום: רוני שיצר

67% עברו את בחינות לשכת עורכי הדין בפעם הראשונה. מי האוניברסיטה המובילה?

בחינות ההסמכה של לשכת עורכי הדין הסתיימו עם ממוצע הצלחה של כ-52.3% בקרב הניגשים ● המכללה למנהל התמקמה במקום גבוה ומאיפה המתמחים בעלי הסיכויים הטובים ביותר להצלחה?

גרינלנד / אילוסטרציה: ap, Evgeniy Maloletka

התוכנית האירופית: להציב חיילים מהיבשת בגרינלנד נגד השתלטות טראמפ

לאחר שהנשיא האמריקאי החריף את הרטוריקה בנושא גרינלנד בימים האחרונים, מדינות אירופה שוקלות לשלוח חיילים למדינה ● ראש ממשלת בריטניה שוחח על כך עם מנהיגים נוספים, בגרמניה פוליטיקאים ואנשי ציבור קוראים לבצע את המהלך ובדנמרק איימו על סופה של נאט"ו: "הנשיא האמריקאי שינה את כללי המשחק"

צורי דבוש / צילום: מורג ביטון

הצטרפות בדקה ה־90 ועתירה לביהמ"ש: המרוץ על התאחדות התעשיינים

בסוף החודש יתקיימו הבחירות להתאחדות התעשיינים - ומניצחון בטוח של מתמודד יחיד הפכו לעימות משפטי עם העתירה לשינוי שיטת ההצבעה ● ברקע: המאבק בממשלה על היטל ההיצף

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

אברך תבע מזונות מאשתו בגלל משכורת נמוכה. מה קבע ביהמ"ש?

אברך טען כי הוא מרוויח 1,100 שקל בחודש, ולכן אשתו צריכה לשלם לו מזונות - ביהמ"ש העריך את הכנסתו ב־50 אלף שקל ● חברת תיווך הציגה נכס לרוכשת, והיא פנתה לבסוף למתווכת אחרת בקשר לאותה הדירה. מי זכאי לדמי התיווך? ● ובג"ץ החמיר את התנאים להוכחת זכאות לקרקע לבנייה ביישוב מגורים ● 3 פסקי דין בשבוע

כורדים סורים מפגינים נגד המשטר בחסכה, השבוע / צילום: Reuters, Orhan Qereman

המחאות באיראן עלולות לפגוע באינטרסים הישראליים בסוריה

בעוד שהקשב הבינלאומי מופנה לאיראן ולוונצואלה, טורקיה שולחת כוחות צבאיים לשטח מדינת החסות סוריה - והמיעוט הכורדי מבין שזהו חלון הזדמנויות מסוכן ● המונים התקבצו היום בשערי בסיס אמריקאי בחיפוש אחר הגנה מפני ארדואן, אך וושינגטון שומרת בינתיים על שתיקה

הבנקאי האפל שהלבין הון לצפון קוריאה / צילום: ap, Vladimir Smirnov ,Gavriil Grigorov

כיצד סייע לכאורה בנקאי חמקמק לזרימת הכסף הלא חוקי אל צפון קוריאה

ה- FBI מציע פרס של 7 מיליון דולר עבור תפיסתו של סים היון סופ. עבודתו, על פי גורמים אמריקאים, חיונית למשטרו של קים ג'ונג און