גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקואליציה החדשה של איטליה: "ניסוי פוליטי ראשון מסוגו"

הממשלה המסתמנת בכלכלה השלישית בגודלה בגוש האירו מבטיחה הכנסה בסיסית חודשית לאזרחים במצוקה, הורדת מסים ופריצת מסגרת התקציב

מתיאו סאלביני / צילום:  רויטרס
מתיאו סאלביני / צילום: רויטרס

חודשיים וחצי לאחר הבחירות באיטליה, צפויות שתי המנצחות הגדולות שלהן - תנועת "חמשת הכוכבים" הפופוליסטית ומפלגת "לגה" המתנגדת להגירה - להקים יחד ממשלה על בסיס הסכם קואליציוני השם קץ לצעדי הצנע ולאיזון התקציבי של השנים האחרונות ומאמץ שורת רעיונות כלכליים שנויים במחלוקת.

בין השאר, כולל ההסכם מתן הכנסה בסיסית לאזרחים שמצויים במצוקה כלכלית (780 אירו בחודש), הגדלת הפנסיות וקצבאות ילדים וקיצוץ חד במסים - שימומנו כולם על ידי גירעון תקציבי שיהיה כרוך ב"דיון מחודש" על חוקי התקציב מול האיחוד האירופי. בעבור תנועת "חמשת הכוכבים", שהוקמה לפני פחות מתשע שנים על ידי הקומיקאי בפה גרילו בתגובה למשבר הכלכלי, ומשלבת התנגדות למתן חיסונים עם תמיכה בחופש באינטרנט ומדיניות רווחה והשקעה ממשלתית נדיבה, כניסה לממשלה מהווה הישג חסר תקדים. כלי תקשורת ביבשת הגדירו את ההסכם בימים האחרונים כ"ניסוי פוליטי ראשון מסוגו".

אתמול נפגשו ראשי שתי המפלגות - לואיג'י די-מאיו (31) מ"חמשת הכוכבים" ומתיאו סאלביני (45) מה"לגה" (לשעבר "הליגה הצפונית")- עם נשיא איטליה, סרג'ו מטרלה (76), כדי להודיע לו על מועמד מוסכם מטעמם לשמש כראש הממשלה. במשא-ומתן ביניהם ויתרו השניים על שאיפתם להתמנות לתפקיד זה, והציעו לתפקיד מועמד שותף - ג'וזפה קונטה, פרופ' למשפטים, המקורב לתנועת "חמשת הכוכבים". מטרלה משתהה עם ההחלטה אם להטיל על קונטה להרכיב את הממשלה ולבחור את שריה, בין השאר על רקע שעורריה שפרצה הבוקר כשעלה חשד שהפרופסור האיטלקי "שיפץ" את קורות החיים שלו ורמז כי למד או לימד ב-NYU בניו יורק, למרות שהאוניברסיטה אמרה ל"ניו יורק טיימס" כי שמו אינו מופיע ברשימותיה. מאחורי הקלעים, כך דווח, מתנהל קרב גם על זהות שר האוצר שאמור להוציא לפועל את התכנית הכלכלית של המפלגות.

אנליסטים העריכו כי אם ייושם כלשונו, ההסכם הקואליציוני יאיים על היכולת של איטליה להתמודד עם החוב העצום שלה (2.3 טריליון אירו), ויגרור משבר בגוש האירו כולו.

"מדובר בצעד השקול בהשלכות שלו ל'ברקזיט' הבריטי", הגדיר זאת פרופ' סרג'ו פברייני ל"שפיגל" הגרמני. ואולם, העובדה כי ראש ממשלה חיצוני הוא זה שאמור לשמש כמוציא לפועל של המדיניות של שתי המפלגות, לצד הסמכות הנתונה בידיו של הנשיא מטרלה שלא לאשרר חוקים שאינם הגיוניים מבחינה תקציבית, אמורים למתן את השלכות ההסכם על איטליה - הכלכלה השלישית בגודלה ביבשת - ועל האיחוד.

למרות זאת, מדד המניות המובילות בבורסה האיטלקית ירד ביומיים האחרונים ב-1% , האירו ירד ב-0.3% מול הדולר, והפער בין התשואה על אג"ח איטלקיות לעשר שנים (2.32%) לאג"ח גרמניות זינק לשיא של שבעה חודשים - 174 נקודות בסיס.

די-מאיו עצמו, שצפוי להתמנות לתפקיד שר העבודה והרווחה וכן להיות אחראי על פיתוח כלכלי, פירסם את ההסכם בעמוד הפייסבוק שלו בסוף השבוע והגדיר אותו כ"אמנה למען ממשלת שינוי". הוא העמיד את המסמך להצבעה מקוונת בפלטפורמה שבה חברים כרבע מיליון חברי מפלגה, וזכה לאישור של 94% מהמצביעים. "אני רואה בקרב הממסד פחד גדול משינוי", הכריז די מאיו, "אבל אני מכריז - מי שמפחד משינוי הוא האויב שלנו". המפלגה קיבלה כ-32% מקולות הבוחרים בבחירות האחרונות.

כלכלנים באיטליה העריכו את תוספת התקציב הנדרשת אם ייושם ההסכם כלשונו ב-100 מיליארד אירו בשנה. תנועת חמשת הכוכבים, מנגד, פירסמה בסוף השבוע הודעה שלפיה יהיה מדובר בתוספת תקציבית של 20-30 מיליארד אירו בלבד. לדברי התנועה, כ-30 מיליארד ייחסכו בגלל "חיסכון וצמצום עלויות" הביורוקרטיה האיטלקית, ועוד 40 מיליארד יתווספו לתקציב כתוצאה מהמרצת הכלכלה ע"י הקיצוץ במסים. "מדיניות התקציב המאוזן הרסה את הכלכלה האיטלקית" אמר די-מאיו.

התחייבויות בלתי מקובלות

בנוסף לסוגיות כלכליות, ההסכם מכיל התחייבויות בלתי מקובלות גם בנושאים אחרים: בנוגע לרוסיה, למשל, ההסכם קורא לנקוט מדיניות פרו-רוסית ולהכיר בה כספק אנרגיה מוביל של האיחוד האירופי, לצד ביטול הסנקציות שהטיל האיחוד על מוסקבה לאחר שסיפחה חלק מאוקראינה.

ההסכם גם קורא לבחון מחדש יותר מתריסר חיסוני חובה הניתנים לילדים איטלקיים. בסוגיית ההגירה, מבטיח ההסכם גירוש מהיר יותר של מהגרים למדינות שמהן הגיעו, ומדיניות "יד קשה" נגד מי שהורשעו בפלילים. לפי הדיווחים, סאלביני יכהן כשר הפנים.

האיחוד האירופי כבר הביע חשש מהממשלה החדשה המסתמנת באיטליה. שר החוץ הצרפתי הזהיר בסוף השבוע את האיטלקים כי צעדים בלתי-אחראים מצד איטליה "יסכנו את גוש האירו כולו".

ממשלת גרמניה קראה לאיטלקים להמשיך להיות מחויבים לחוקי התקציב של גוש האירו, שאינם מתירים חריגה של יותר מ-3% מהגירעון השנתי, למעט במקרים מסוימים.

סאלביני השיב בטוויטר להצהרות אלו ואמר כי זו לא הפלטפורמה שלה נבחר, וכי שינוי הוא הסיבה שהמפלגה זכתה ב-17% בבחירות. את דבריו חתם בסיסמת הבחירות שלו: "איטלקים תחילה!". סקר באיטליה בסוף השבוע העלה כי 60% מהציבור תומכים בקואליציה המסתמנת.

עוד כתבות

יבגני דיברוב בוועידת ישראל / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל ארמיס: "יש לנו יש עוד עבודה קשה כדי להגיע להנפקה"

דיברוב הציב בועידת ישראל לעסקים של גלובס את היעד של החברה להנפקה: "600 או 700 מיליון דולר בהכנסות" ● לשאלה אם מהפכת ה־AI תוביל לצמצום מקומות העבודה בחברה, השיב: "היא תהפוך את הארגון ליותר יעיל"

בנקים בישראל

הבנקים חילקו דיבידנד של 5 מיליארד שקל לציבור – אז מדוע בשוק לא מתלהבים?

הרווח של הבנקים צמח, התשואה על ההון רשמה נתונים מרשימים, וגם בחלוקת הדיבידנדים חלה עלייה חדה ● אך למרות זאת, בשוק מתריעים משינוי המגמה: "יש להיות ערים לשחיקה באיכות הנכסים ולתוצאות חלשות יותר בהמשך" ● ואיך דווקא דעיכת המלחמה עלולה לייצר קשיים כלכליים לבנקים?

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

האם שוק המניות האמריקאי יחזור לעלות, או שהריבאונד עדיין רחוק?

אחרי הירידות החדות שנרשמו בוול סטריט ביום חמישי האחרון, והעליות ביום שלמחרת, אנליסטים ששוחחו עם מרקטווץ' הסבירו כי התנודתיות כנראה כאן כדי להישאר ● לדברי אחד מהם: "המשקיעים רודפים אחרי רצפים של עליות, כיסי אוויר. זה שם את השוק על מסלול מאוד בלתי־יציב"

אולם התצוגה החדש של טסלה בקריית אתא / צילום: יח''צ טסלה

הנתונים מגלים: הישראלים קונים פחות מכוניות חשמליות

הרכב החשמלי הוא הסגמנט החסכוני והירוק בשוק, אך ב־2025 נרשמה ירידה במכירות שלו ● הסיבות: שחיקת הטבות מיסוי והפופולריות של רכבי הפלאג־אין, בעיקר עבור ציי רכב ● למרות המגמה, בטסלה מרחיבים את ההשקעות בישראל, ורק לאחרונה חנכו אולם מכירות חדש בתל אביב ומרכז בקריית אתא

גבי בוגנים / צילום: פזית אסולין

הרכישה הסתבכה: אקסל טוענת לטעות של 20 מיליון שקל בדוחות סינאל

לאחר שרכשה את השליטה בחברת התוכנה ב־93 מיליון שקל, טוענת אקסל כי סינאל רשמה בעבר הכנסות יתר של 20 מיליון שקל בשל הפרשה שגויה ● המוכר: "אולי רוצים לשפר תנאי העסקה"

ולדימיר פוטין - נשיא רוסיה, דונלד טראמפ - נשיא ארה''ב, וולודימיר זלנסקי - נשיא אוקראינה / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson, Alex Brandon, Jacquelyn Martin

מניות ביטחוניות ירדו, אירופה במצוקה: ארה"ב דוחפת להסכם שלום כפוי באוקראינה

הבית הלבן הפתיע את אירופה כשדרש מקייב בסוף השבוע לקבל תוכנית שלום ובה הגבלות צבאיות וכן ויתור על שטחים ● האירופאים קוראים לתוכנית "בסיס לדיון" ושוב נאלצים לבקש מקום ליד שולחן הדיונים ● לצד ירידות במניות ביטחוניות, באיחוד מנסים לקנות זמן להקמת כוח צבאי

זיו יעקובי, מנכ''ל אקרו נדלן / צילום: כדיה לוי

כמעט 5 מיליון שקל לדירה: מה הוביל לזינוק ברווחי אקרו

ברבעון השלישי של 2025 קבוצת אקרו רשמה ירידה חדה של 76% במספר הדירות שמכרה, אך המחיר של דירה ממוצעת זינק בכ-50% ● מתחילת השנה מכרה החברה 70% פחות ביחס לתקופה המקבילה בשנה שעברה ● האם נתוני אוקטובר מעידים על תפנית?

מנכ''ל בזק, ניר דוד, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל בזק: "ביטול ההפרדה המבנית יעשה שינוי משמעותי וישפיע על יוקר המחיה"

ניר דוד, מנכ"ל בזק, אמר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי "ישראל יכולה להפוך לצומת תקשורת עולמי, וזו הזדמנות גדולה" ● הוא הוסיף כי המשקיעים הזרים חוזרים לישראל: "הפוטנציאל עומד להתפוצץ"

מימין: חזי שטרנליכט, חגי שרייבר, עמי בם / צילום: שלומי יוסף

מנהל ההשקעות הראשי בהפניקס: "בועות לא מתפוצצות כשהתקשורת מבשרת על כך"

בפאנל בהנחיית חזי שטרנליכט בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, שוחחו חגי שרייבר, משנה למנכ"ל קבוצת הפניקס ומנהל ההשקעות הראשי, ועמי בם, יו"ר בריינסוויי ויו"ר גילת רשתות לווין, על נורות האזהרה בשוק ההון, על אסטרטגיות השקעות ועל אסטרטגיות ניהול ● ומהו הפרמטר החמקמק שלא תמיד נכנס למודלים האסטרטגיים?

נדב חנין, סמנכ''ל שיווק וחדשנות באל על, בוועידת ישראל / צילום: כדיה לוי

סמנכ"ל אל על: "יש אנומליה בין ביקוש והיצע בעולם התעופה"

נדב חנין, סמנכ"ל השיווק והדיגיטל של אל על, הסביר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי מחסור עולמי במטוסים ובמנועים ● על הביקורת שהופנתה נגד החברה במהלך המלחמה: "שעות הטיסה שלנו טובות יותר, הצוותים כחול־לבן - ויש לזה ערך" ● על הקמת בסיס פעילות מקומי לוויזאייר אמר כי כללי הרגולציה השונים יוצרים אי־שוויון

מנכ''ל אלקטרה מוצרי צריכה צביקה שווימר בוועידת ישראל לעסקים / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל אלקטרה מוצרי צריכה צביקה שווימר: "הצריכה בישראל חזקה, אבל אין מספיק שטחי מסחר"

בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, אמר מנכ"ל אלקטרה מוצרי צריכה, צביקה שווימר, כי הוא קרא לקובעי המדיניות להאיץ פיתוח אזורי - בפרט בצפון ● "הצעתי להפוך את קריית שמונה לשלוש שנים ל'עיר ללא מע"מ', כמו אילת. זה היה מצית את המסחר ומחזיר חיים לאזור. בינתיים זה לא מתקדם"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

מגמה חיובית בבורסת ת"א; מניית ריטיילורס יורדת ב-4% בעקבות הדוח

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● הבוקר עליות בבורסות בעולם ● רוב הכלכלנים סבורים שבנק ישראל יוריד אחה"צ את הריבית, אך בספק לגבי הורדות נוספות בהמשך ● ההסבר של גולדמן סאקס לנפילות בוול סטריט - גידור סיכונים ● בלומברג: מניות הקמעונאות זקוקות לנס כדי להציל את 2025 הקשה ● במיטב מציעים אלטנטיבות מפתיעות לשוק האמריקאי היקר

מנכ''ל שיכון ובינוי, עמית בירמן, בוועידת ישראל לעסקים 2025

מנכ"ל שיכון ובינוי: "אסור להכניס חברות בבעלות ממשלה זרה לפרויקטי תשתית אסטרטגיים"

עמית בירמן, מנכ"ל שיכון ובינוי, הזהיר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי "אנחנו ב-6 באוקטובר של השתלטות מדינות זרות על התשתיות הלאומיות האסטרטגיות של המדינה. אסור לתת לזה לקרות"

נשיא ומנכ''ל ICL אלעד אהרונסון בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל ICL: כ־400 מיליון איש מקבלים את המזון שלהם בזכות המוצרים שלנו

על רקע שינוי הזיכיון בים המלח, מנכ"ל ונשיא ICL אלעד אהרונסון הציג בוועידת ישראל לעסקים של גלובס את פעילות החברה כפתרון לאתגרי ביטחון המזון העולמי ● "ביל גייטס אומר כי בין 40%-50% מתושבי כדור הארץ חבים את היכולת שלהם לחיות לשימוש ההולך וגובר של דשנים"

איך נראים חייו של שופט בהאג שהחליט להוציא צו מעצר לנתניהו?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: השלכות הסנקציות האמריקאיות על שופטי ההאג הפעילים בהליכים נגד ישראל, סקר חדש בגרמניה מצביע על שינוי שלילי בעמדות כלפי ישראל וסימנים להיחלשות שיתוף הפעולה הביטחוני עם בריטניה ● כותרות העיתונים בעולם

גדי קוניא ושירה ספיר / צילום: גלובס

מנכ"ל תנובה: "ישראל לא יכולה לוותר על ייצור מוצרי המזון הבסיסיים, בטח לא המפוקחים"

ענף החלב ידע לא מעט סערות בשנתיים האחרונות - החל מהמחסורים בתקופות החגים, דרך העלאות המחירים ועד התוכניות החדשות שהוצגו בשבוע שעבר במשרדי הממשלה ● בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, מנכ"ל קבוצת תנובה גדי קוניא פתח את הכול והסביר מהן הבעיות השורשיות של הענף ● וגם: האם בקרוב תנובה תצא להנפקה?

מימין: אלה לוי וינריב, שרית זוסמן ושירה שפירא / צילום: רמי זרנגר

"להחליט לשים זרקור על הדברים הטובים": שירה שפירא ושרית זוסמן בשיחה על שכול והכוח להמשיך הלאה

חברי הילדות ענר שפירא ז"ל, רס"ל בן זוסמן ז"ל והירש גולדברג פולין ז"ל, הפכו לסמל לגבורה בעקבות אירועי 7.10 ● האימהות של שניים מהם, שירה שפירא ושרית זוסמן, הגיעו לוועידת ישראל לעסקים של גלובס כדי לספר עליהם, על הדרך להמשיך הלאה ועל החשיבות של עשייה חיובית בחברה

יו'' אגד אמיר לוי / צילום: שלומי יוסף

יו"ר אגד אמיר לוי על הנפקה אפשרית: "זו חברה קלאסית לשוק ההון"

אמיר  לוי התארח בוועידת ישראל לעסקים של גלובס וקרא למנות בדחיפות ממונה חדש לאגף התקציבים, להימנע מתוספות מוגזמות לתקציב הביטחון - ורמז כי אגד במסלול להנפקה, אחרי השבחתה: "אנחנו מחזקים את הממשל התאגידי" ● על משבר התחבורה בישראל: "צריך לשטוף את המדינה עם נתיבי תחבורה ציבורית ולצאת במכרז אגרות הגודש"

יונתן לבנדר בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

"האמנות האמיתית היא AI, וזה ישנה את עולם הבריאות"

בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, הציג סגן השותף המנהל וראש מערך הייעוץ של KPMG, את האופן שבו הטכנולוגיות החדשות, ובעיקר ה-AI, משנים ועתידים לשנות את חוקי המשחק ● לדבריו, ישראל מובילה באימוץ אך מעוכבת בידי רגולציה

מנכ''ל הבורסה איתי בן זאב בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

האם לשוק יש עוד לאן לעלות? התשובה של מנכ"ל הבורסה בת"א

למרות השיאים והתשואות החזקות בבורסה המקומית, איתי בן זאב, סבור שהיא רחוקה מלבטא את הפוטנציאל העתידי, ובטוח שמפולת במדדים לא על הפרק ● כך אמר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס: "ירידות חדות מגיעות בדרך כלל בתקופה של בועה וזה לא המצב כרגע"