גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקואליציה החדשה של איטליה: "ניסוי פוליטי ראשון מסוגו"

הממשלה המסתמנת בכלכלה השלישית בגודלה בגוש האירו מבטיחה הכנסה בסיסית חודשית לאזרחים במצוקה, הורדת מסים ופריצת מסגרת התקציב

מתיאו סאלביני / צילום:  רויטרס
מתיאו סאלביני / צילום: רויטרס

חודשיים וחצי לאחר הבחירות באיטליה, צפויות שתי המנצחות הגדולות שלהן - תנועת "חמשת הכוכבים" הפופוליסטית ומפלגת "לגה" המתנגדת להגירה - להקים יחד ממשלה על בסיס הסכם קואליציוני השם קץ לצעדי הצנע ולאיזון התקציבי של השנים האחרונות ומאמץ שורת רעיונות כלכליים שנויים במחלוקת.

בין השאר, כולל ההסכם מתן הכנסה בסיסית לאזרחים שמצויים במצוקה כלכלית (780 אירו בחודש), הגדלת הפנסיות וקצבאות ילדים וקיצוץ חד במסים - שימומנו כולם על ידי גירעון תקציבי שיהיה כרוך ב"דיון מחודש" על חוקי התקציב מול האיחוד האירופי. בעבור תנועת "חמשת הכוכבים", שהוקמה לפני פחות מתשע שנים על ידי הקומיקאי בפה גרילו בתגובה למשבר הכלכלי, ומשלבת התנגדות למתן חיסונים עם תמיכה בחופש באינטרנט ומדיניות רווחה והשקעה ממשלתית נדיבה, כניסה לממשלה מהווה הישג חסר תקדים. כלי תקשורת ביבשת הגדירו את ההסכם בימים האחרונים כ"ניסוי פוליטי ראשון מסוגו".

אתמול נפגשו ראשי שתי המפלגות - לואיג'י די-מאיו (31) מ"חמשת הכוכבים" ומתיאו סאלביני (45) מה"לגה" (לשעבר "הליגה הצפונית")- עם נשיא איטליה, סרג'ו מטרלה (76), כדי להודיע לו על מועמד מוסכם מטעמם לשמש כראש הממשלה. במשא-ומתן ביניהם ויתרו השניים על שאיפתם להתמנות לתפקיד זה, והציעו לתפקיד מועמד שותף - ג'וזפה קונטה, פרופ' למשפטים, המקורב לתנועת "חמשת הכוכבים". מטרלה משתהה עם ההחלטה אם להטיל על קונטה להרכיב את הממשלה ולבחור את שריה, בין השאר על רקע שעורריה שפרצה הבוקר כשעלה חשד שהפרופסור האיטלקי "שיפץ" את קורות החיים שלו ורמז כי למד או לימד ב-NYU בניו יורק, למרות שהאוניברסיטה אמרה ל"ניו יורק טיימס" כי שמו אינו מופיע ברשימותיה. מאחורי הקלעים, כך דווח, מתנהל קרב גם על זהות שר האוצר שאמור להוציא לפועל את התכנית הכלכלית של המפלגות.

אנליסטים העריכו כי אם ייושם כלשונו, ההסכם הקואליציוני יאיים על היכולת של איטליה להתמודד עם החוב העצום שלה (2.3 טריליון אירו), ויגרור משבר בגוש האירו כולו.

"מדובר בצעד השקול בהשלכות שלו ל'ברקזיט' הבריטי", הגדיר זאת פרופ' סרג'ו פברייני ל"שפיגל" הגרמני. ואולם, העובדה כי ראש ממשלה חיצוני הוא זה שאמור לשמש כמוציא לפועל של המדיניות של שתי המפלגות, לצד הסמכות הנתונה בידיו של הנשיא מטרלה שלא לאשרר חוקים שאינם הגיוניים מבחינה תקציבית, אמורים למתן את השלכות ההסכם על איטליה - הכלכלה השלישית בגודלה ביבשת - ועל האיחוד.

למרות זאת, מדד המניות המובילות בבורסה האיטלקית ירד ביומיים האחרונים ב-1% , האירו ירד ב-0.3% מול הדולר, והפער בין התשואה על אג"ח איטלקיות לעשר שנים (2.32%) לאג"ח גרמניות זינק לשיא של שבעה חודשים - 174 נקודות בסיס.

די-מאיו עצמו, שצפוי להתמנות לתפקיד שר העבודה והרווחה וכן להיות אחראי על פיתוח כלכלי, פירסם את ההסכם בעמוד הפייסבוק שלו בסוף השבוע והגדיר אותו כ"אמנה למען ממשלת שינוי". הוא העמיד את המסמך להצבעה מקוונת בפלטפורמה שבה חברים כרבע מיליון חברי מפלגה, וזכה לאישור של 94% מהמצביעים. "אני רואה בקרב הממסד פחד גדול משינוי", הכריז די מאיו, "אבל אני מכריז - מי שמפחד משינוי הוא האויב שלנו". המפלגה קיבלה כ-32% מקולות הבוחרים בבחירות האחרונות.

כלכלנים באיטליה העריכו את תוספת התקציב הנדרשת אם ייושם ההסכם כלשונו ב-100 מיליארד אירו בשנה. תנועת חמשת הכוכבים, מנגד, פירסמה בסוף השבוע הודעה שלפיה יהיה מדובר בתוספת תקציבית של 20-30 מיליארד אירו בלבד. לדברי התנועה, כ-30 מיליארד ייחסכו בגלל "חיסכון וצמצום עלויות" הביורוקרטיה האיטלקית, ועוד 40 מיליארד יתווספו לתקציב כתוצאה מהמרצת הכלכלה ע"י הקיצוץ במסים. "מדיניות התקציב המאוזן הרסה את הכלכלה האיטלקית" אמר די-מאיו.

התחייבויות בלתי מקובלות

בנוסף לסוגיות כלכליות, ההסכם מכיל התחייבויות בלתי מקובלות גם בנושאים אחרים: בנוגע לרוסיה, למשל, ההסכם קורא לנקוט מדיניות פרו-רוסית ולהכיר בה כספק אנרגיה מוביל של האיחוד האירופי, לצד ביטול הסנקציות שהטיל האיחוד על מוסקבה לאחר שסיפחה חלק מאוקראינה.

ההסכם גם קורא לבחון מחדש יותר מתריסר חיסוני חובה הניתנים לילדים איטלקיים. בסוגיית ההגירה, מבטיח ההסכם גירוש מהיר יותר של מהגרים למדינות שמהן הגיעו, ומדיניות "יד קשה" נגד מי שהורשעו בפלילים. לפי הדיווחים, סאלביני יכהן כשר הפנים.

האיחוד האירופי כבר הביע חשש מהממשלה החדשה המסתמנת באיטליה. שר החוץ הצרפתי הזהיר בסוף השבוע את האיטלקים כי צעדים בלתי-אחראים מצד איטליה "יסכנו את גוש האירו כולו".

ממשלת גרמניה קראה לאיטלקים להמשיך להיות מחויבים לחוקי התקציב של גוש האירו, שאינם מתירים חריגה של יותר מ-3% מהגירעון השנתי, למעט במקרים מסוימים.

סאלביני השיב בטוויטר להצהרות אלו ואמר כי זו לא הפלטפורמה שלה נבחר, וכי שינוי הוא הסיבה שהמפלגה זכתה ב-17% בבחירות. את דבריו חתם בסיסמת הבחירות שלו: "איטלקים תחילה!". סקר באיטליה בסוף השבוע העלה כי 60% מהציבור תומכים בקואליציה המסתמנת.

עוד כתבות

הפנטהאוז ברחוב חושן 12 בנס ציונה

"ביקוש לשכונה": בכמה נמכר פנטהאוז בנס ציונה?

ברחוב חושן בשכונת הדגל בנס ציונה נמכר פנטהאוז בן 5 חדרים, בשטח של 127 מ"ר עם שתי מרפסות בקומה החמישית תמורת 5.4 מיליון שקל ● מחירי פנטהאוזים בבנייה רוויה בעיר מגיעים עד ל־6.5 מיליון שקל, אך שטחם גדול מבעסקה זאת

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

סבב הפיטורים באמזון מתרחב: החל מהשבוע יפוטרו עוד 16 אלף איש

החל מהשבוע אמזון מרחיבה את גל הפיטורים שלה לעוד 16 אלף עובדים, בעיקר במשרות מטה ופיתוח ● מייל פנימי בחברה על עליית הבינה המלאכותית מספק הקשר לגל הקיצוצים הגדול בתולדותיה, אך המנכ"ל מנסה להרגיע את העובדים ולייחס את המהלך לעודף כוח אדם

מי מגן על הקשישים? / צילום: Shutterstock

שבעה דברים שכדאי לוודא שעשינו - לקראת היום שבו נזדקק לטיפול סיעודי

תוחלת החיים מתארכת, ומספר המבוגרים הזקוקים למטפלים גבוה פי 20 מהערכות קודמות ● חברות הסיעוד, שנהנו מהבוננזה, נתקלות כעת בסטנדרטים חדשים של ביטוח לאומי, והזהירו מפני ירידה בהכנסות ● בינתיים, הקשישים נאבקים על זכויותיהם ונתונים לפגיעה וניצול ● כך תצליחו לנווט בסערה

ד''ר יגאל מנשה, בנק ישראל, אריאלה רנדלשטיין, בנק הפועלים, מאיר וידר, וידר משכנתאות / צילום: דוברות בנק ישראל, ענבל מרמרי, יח''צ

המדד ששווה לכם הרבה כסף כשאתם לוקחים משכנתא

עסקת נדל"ן טובה מתחילה במימון זול: כך תשפרו את דירוג האשראי שלכם כדי למקסם את המינוף ולחסוך עשרות אלפי שקלים בריביות ● מומחי בנק ישראל ומומחים למשכנתאות מסבירים איך לבנות פרופיל לווה אופטימלי לעסקה הבאה

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

דיווח איראני: "חמינאי עבר לבונקר תת קרקעי מחשש לתקיפה אמריקאית"

על רקע פריסת הכוחות של צבא ארה"ב במזרח התיכון, גורם איראני בכיר מזהיר: "אנו מקווים שהתגבור הצבאי הזה אינו מיועד לעימות ממשי" ● בחברת התעופה הצרפתית אייר פראנס החליטו להמתין עם ההחלטה הסופית לגבי ביטול הטיסות לישראל והערכת מצב סופית תתקיים היום ● דובר משרד ההגנה האיראני: "כוח הטילים של איראן גדל מאז מלחמת 12 הימים" ● חמינאי עבר לבונקר תת קרקעי, בנו קיבל לידיו את הניהול השוטף ● דיווחים שוטפים 

יואב אמתי המנכ''ל (מימין) ורועי קאשי, מהמייסדים ומנהל הטכנולוגיה הראשי צילום: דוד גראב / צילום: דוד גראב

"היינו בזמן הנכון עם המוצר הנכון": כך הפכה חברה קטנה מאור יהודה למניה שזינקה 1,000% בשנה באוסטרליה

מניית אלסייט, משרידיו האחרונים של גל הנפקות ישראליות בבורסת סידני, טסה בשנה האחרונה בעקבות התמקדותה בתחום התקשורת לרחפנים ● המנכ"ל: "השוק חווה התפוצצות משמעותית, גם בעולמות האזרחיים וגם בביטחוניים, ואנחנו היינו שם רגע לפני, עם הרבה שעות מנוע" ● וגם: האם היא עומדת בפני רכישה?

באר שבע. דבקה במודל הפרברי / צילום: Shutterstock

71% צמודי קרקע: המתכון הבטוח לעיר בלי ביטחון, בלי תחבורה ובלי עתיד

בזמן שיתר הערים מצטופפות, בירת הנגב דבקה במודל פרברי שהולך נגד הזרם ● עם כישלון המכרזים בשכונת רקפות, מתברר שהמרדף אחרי בית עם גינה רק מייצר פקקים, פוגע בביטחון וחונק את פריון העבודה ● כך, הלקח שנלמד בתל אביב - נשכח בדרך לבאר שבע

פסטיבל הפנסים בשנגחאי, סין. שפל ילודה / צילום: Reuters, Zhou junxiang

כלכלות במשבר דמוגרפי: מי יחליף את הילדים שלא נולדים

האוכלוסייה מזדקנת ובמקביל מיליוני עובדים חוששים שיוחלפו בבינות מלאכותיות ● ד"ר מריה וסאלו, ראש מחלקת המחקר בבנק פיקטה, סבורה ששני החזיונות הדיסטופיים האלה חייבים להיפגש: "לישראל כדאי להשקיע ברובוטים שמגבירים פריון, ולא רק מחליפים עובדים"

רן גואילי ז''ל

בבית קברות ברצועה: מבצע רחב היקף לאיתור רן גואילי

גורמים בישראל: בלילה אחד אלפים נרצחו בידי המשטר באיראן, טבח בממדים שקשה לדמיין ● צה"ל תקף מחבלי חיזבאללה בדרום לבנון ● בתוך הקו הצהוב ובאופן מסודר: כך תומכת ישראל במיליציה של חוסאם אל-אסטל ● דריכות שיא לתקיפה אפשרית באיראן ● חטיבה 7 השלימה השמדת תוואי תת-קרקעי באורך של כ-4 ק"מ בדרום רצועת עזה ● עדכונים שוטפים

הומנואידים. סין משקיעה בהם הרבה משאבים / צילום: Shutterstock

בלי ששמנו לב, זירת הרובוטים דמויי אדם עשתה קפיצת מדרגה

השבוע התריע מנכ"ל גוגל DeepMind בוועידת דאבוס כי סין רחוקה רק כחצי שנה מהישגי המעבדות המערביות המובילות בגזרת ה–AI ● באילו תחומים סין כבר עוקפת את היתר, ולמה זה כל כך מפחיד את המערב

קמפיין של לוריאל

100 מיליון שקל על הכוונת: קבוצת לוריאל יוצאת למכרז פרסום ומדיה

תקציב הפרסום והמדיה של ענקית הטיפוח והיופי לוריאל הוא מהגדולים בשוק ומוערך בכ-100 מיליון שקל ● המכרז החדש הוא לשלוש שנים, כך נודע לגלובס ● כיום מטופל התקציב במקאן ת"א

חגיגות פתיחת 2016. חזרה שהיא מקלט / צילום: Reuters, Darren Ornitz

הטרנד שלא מפסיק ברשתות: איך שוב הגענו ל-2016

בוודאות נתקלתם בטרנד שמחזיר את 2016 לפיד שלכם: תמונות מלפני עשור, פילטרים ישנים, ותחושה מוזרה של "כבר היינו פה" ● זה לא סתם געגוע נוסטלגי אלא ניסיון אנושי לברוח מהעומס של חדשות רעות, פוליטיקה וחששות מבינה מלאכותית

אילוסטרציה: Shutterstock

שימוש שלא כדין במאות אלפי שקלים: צו פירוק לעמותה לניצולי שואה

הבקשה הוגשה לפני מספר חודשים, לאחר הליך ביקורת עומק שנערך בעמותה והעלה שורה ארוכה של ליקויים מהותיים ● לפי ממצאי הביקורת, מוסדות העמותה לא תפקדו כמתחייב, וסמכויות מהותיות רוכזו בידי מייסדת העמותה, ששימשה גם כמורשית החתימה להעברות הכספים שהועברו אליה

ליאור פרנקל בשיחה עם אמיר פלד / צילום: אילן בשור

מצאתם 200 שקל על הרצפה? מתברר שהרווחתם הרבה יותר מזה

עם מי מדברים? אמיר פלד, מייסד ומנכ"ל טיים אקונומי - מיזם לניהול תמחור ומוניטיזציה של זמן ● על מה מדברים? כיצד להפיק את הערך המרבי מהזמן שלנו, איך נוכל להחליט אם פרויקט שווה את ההשקעה, ומה אפשר לעשות כדי להגדיל את ההחזר עליה?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

מנכ"ל אנבידיה: העובדים במקצועות האלה יכפילו את שכרם

הואנג הציג בדאבוס תחזית אופטימית לשוק העבודה, ולאו דווקא בהייטק: הביקוש לתשתיות בינה מלאכותית יזניק את שכרם של בעלי מקצוע כמו חשמלאים, אינסטלטורים ועובדי בניין

לו הנג / אילוסטרציה: AI

היזם שגילה 10 מיליון כתובות IP שלא בשימוש - וגרף רווחים עצומים

לו הנג, יזם מכפר דייגים בסין, גילה באפריקה אוצר בלום: 10 מיליון כתובות IP שלא בשימוש ● אז הוא החל להשכיר אותן מחוץ ליבשת ● ההזדמנות שזיהה הפכה לעסק מצליח שגרף רווחים עצומים ● כשספקיות האינטרנט התעוררו, הוא הואשם בפעילות לא חוקית - והצדדים יצאו לקרב

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"המוכרת הייתה לחוצה": בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בשכונת יד אליהו בתל אביב?

דירת 4 חדרים בשטח של 80 מ"ר בשכונת יד אליהו בתל אביב נמכרה תמורת 2.4 מיליון שקל ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

פרופ' אסף מידני / צילום: עמית שטראוס

הרשות השנייה מינתה חמישה דירקטורים חדשים מטעם הציבור בערוצי הטלוויזיה

אילת אליאב ודניאל בוטוין מונו לדירקטורים בחדשות 13, פרופ' אסף מידני וד"ר מיכל שפירא מונו לדירקטורים בחדשות 12, ופרופ' אילן אבישר מונה לדירקטור בערוץ עכשיו 14

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

חברת האסתטיקה הרפואית אינמוד מועמדת למכירה; אלו המתחרות עליה

על העסקה מתחרות קרן קוריאנית וקבוצת משקיעים ישראלית, כאשר המחירים שהוצעו משקפים פרמיה של 15%-25% על מחיר המניה בנאסד"ק ושווי של כמיליארד דולר ● המניה רחוקה מאוד מהשיא שרשמה ב-2021, אך עדיין נסחרת בתשואה של 98% ביחס למחיר ההנפקה שלה

המבורגר של GDB / צילום: אנטולי מיכאלוב, ליאל סנד

"תשואה שמתקרבת ל-10% בשנה": איך הפכו המסעדות של ת"א לסחורה הכי חמה בשוק

שורה של עסקאות בתחום המסעדות, הכוללת השקעה של גופים מוסדיים לפי שווי של עשרות ומאות מיליוני שקלים, עומדת בניגוד מוחלט לסגירה של מרבית בתי העסק בתחום במהלך השנים ● גורמים בתחום מדברים על יתרונות לגודל, מיתוג והתוכניות להנפקה בבורסה: "כבר לא סיפור של אוכל טוב ושירות נחמד, אלא של מודל עסקי שניתן לשכפל"