גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"תיק השחיתות ברשות המסים הושמד מסיבה לא ידועה"

ממסמך שהגישה הפרקליטות לבג"ץ עולה כי ביעור התיק נקבע לערב פרישת רות דוד, המואשמת בתיק פישר, מתפקיד פרקליטת מחוז ת"א ● ניתן אולי להניח כי ההחלטות על גניזת התיק וביעורו התקבלו בפרקליטות המחוז ● הפרקליטות: "דוד לא הייתה מעורבת בהחלטה על הביעור"

בתגובה לעתירה לבג"ץ הציגה לאחרונה פרקליטות המדינה מסמך חדש מהמערכת הממוחשבת שלה, שלא היה ידוע על קיומו, העוסק בפרשת השחיתות ברשות המסים. המסמך, שחלקים ממנו מושחרים, מפרט פעולות וסטטוס של התיק בפרקליטות מחוז תל-אביב בתקופת רות דוד, המואשמת בתיק רונאל פישר, כפרקליטת המחוז. על-פי מסמך המערכת הממוחשבת, ניתן אולי להניח כי הן ההחלטה על גניזת התיק והן ההחלטה על ביעורו התקבלו בפרקליטות מחוז תל-אביב.

המסמך נחשף בעקבות עתירה נגד הפרקליטות והמשטרה שהגיש רפי רותם, חושף השחיתות ברשות המסים, באמצעות עו"ד איתן ענבר. בעתירה רותם מבקש כי בג"ץ יורה לחקור את זהות הגורם שהחליט על ביעור התיק ולחשוף את התיעוד של ביעור התיק. פרקליטות המדינה ביקשה מבג"ץ לדחות על הסף את העתירה של רותם, אבל השופט אורי שוהם קבע בשבוע שעבר כי העתירה תישמע בפני הרכב של 3 שופטים במועד שטרם נקבע.

התיק הנדון הוא תיק חקירה במפלג הונאה במחוז תל-אביב, שנערכה בעקבות תלונות של חוקרים ואנשי ביקורת בכירים ברשות המסים, המכונים "קבוצת ה-15", על שחיתות ביחידת החקירות ובצמרת הרשות המסים, לרבות הטבות מס בהיקפים גדולים לאנשי עסקים, קשרים עם עבריינים ואפילו רצח של מקור מודיעיני. תיק החקירה הגיע לפרקליטת המחוז דאז דוד, והיא סגרה אותו תוך 3 ימים, כולל סוף שבוע.

תיק החקירה ותיק הפרקליטות בפרשת רשות המסים היו במרכז פרסומים רבים והליכים משפטיים, שבהם נטען כי פרקליטת המחוז רות דוד טייחה את הפרשה. בנציבות הביקורת על מערך התביעה הוחלט לבדוק את הפרשה ואת נסיבות גניזת התיק וביעורו (השמדתו).

נציבת הביקורת על מערך התביעה הראשונה, השופטת בדימוס הילה גרסטל, ביקשה לקבל את התיק. ב-5 באפריל 2016 הודיע לגרסטל ראש תחום בכיר בפרקליטות המדינה, עו"ד יריב רגב, כי היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, פנה לפרקליט המדינה, שי ניצן, וביקש ממנו לקבל את המידע, ואף הורה לפרקליטות להמתין לאישורו לפני מתן התשובה לנציבה. גרסטל ביקשה מהיועמ"ש לדעת מהו לוח הזמנים הצפוי לתשובה, אולם לא קיבלה תגובה - וגם לא את התיק - עד פרישתה ביולי 2016.

"אין תיעוד להחלטה ולמחליט"

השופט בדימוס דוד רוזן, נציב הביקורת על מערך התביעה שהחליף את גרסטל, חידש את הדרישה לקבל את תיק הפרקליטות בעניין השחיתות הנטענת ברשות המסים. פרקליט המדינה ניצן השיב לרוזן כי מכיוון שלא היו פניות לפרקליטות בנושא התיק הזה בשנים 2007-2014, בוער התיק בשנת 2014, "ולכן לא ניתן להעבירו לעיוני". רוזן התעקש לדעת מי החליט על הביעור וביקש מהיועמ"ש מנדלבליט את התיעוד. ניצן השיב לרוזן שוב כי "מבירור שנערך לאחרונה עם פמתל-אביב התברר כי התיק בוער בשנת 2014, ולכן לא ניתן להעבירו לעיוני". לשאלתו של רוזן, מי החליט על ביעור התיק ואם יש תיעוד להחלטה זו, השיב ניצן כי "כיוון שהתיק בוער, לא נמצא תיעוד להחלטה ולמחליט".

נימוקו של ניצן, שלפיו היעדר פניות בתיק הוביל לביעורו, אינו מתיישב עם סדרת פניות הנוגעות לתיק שהופנו לפרקליטות המדינה באותה בתקופה הנדונה, ושהיו בידיו של רוזן. "המכתב האחרון שנשלח במסגרת תיק זה ותויק במערכת הממוחשבת של הפרקליטות הינו משנת 2007, ומאז ועד להגשת התלונה לנציבות, לא נכתבו בתיק מסמכים נוספים ולא נערכה פנייה נוספת בנוגע לתיק", הסביר ניצן את הסיבה לביעור התיק.

בדוח של רוזן על השמדת התיק הוא קבע שתלונתו של רותם מוצדקת, הצביע על חששות כבדים לטיוח התיק, וכתב: "מסיבות עלומות, כדי לא לומר מוזרות ותמוהות, יחד עם התיק נעלם או בוער אף התיעוד שהוביל להחלטה לביעור, כמו גם זהות הגורם שקיבל את ההחלטה לבער את התיק בשנת 2014".

"מטעמים שאינם ידועים"

בתגובה מקדמית לעתירה של רותם, מסרה פרקליטות המדינה לבג"ץ - באמצעות עו"ד ד"ר יובל רויטמן - כי לאור חוות-דעת שבה הומלץ על גניזת התיק, פרקליטת המחוז דוד החליטה על גניזת התיק ב-12 ביולי 2004. הפרקליטות אומרת כי מועד הביעור של "תיק פלילי או אזרחי שנסגר בלי שניתן בו פסק דין, למעט תיק על עבירה שהיא רצח או בגידה", הוא שנתיים מיום ההחלטה על סגירת התיק, כך שלמעשה ניתן היה לבער את התיק במחצית השנייה של 2006.

"בחלוף כעשר שנים ממועד ההחלטה על סגירת התיק ומטעמים שאינם ידועים לפרקליטות המדינה", נאמר בתגובה, "התיק שבנידון, בוער על-ידי בית הגנזים בירושלים במהלך שנת 2014. התיק בוער כשמונה שנים לאחר מועד הביעור הקבוע בתקנות הארכיונים וכארבע שנים לאחר מועד הביעור, כפי שהוא מופיע במערכת הממוחשבת של הפרקליטות".

בהודעת הפרקליטות, בהמשך לאישור כי דוד היא שהורתה על גניזת התיק, נאמר כי "בהתאם לרישום המופיע במערכת הממוחשבת, מועד ביעור תיק החקירה נקבע ל-12 ביולי 2010. לתאריך שנקבע לביעור התיק, יש ממעות מעניינת: זהו המועד בו יצאה רות דוד לחופשה לקראת סיום תפקידה כפרקליטת מחוז תל-אביב.

על-פי מסמך המערכת הממוחשבת, ניתן אולי להניח כי הן ההחלטה על גניזת התיק והן על ביעורו התקבלו בפרקליטות מחוז תל-אביב בעת תקופת כהונתה של דוד כפרקליטת המחוז. עם זאת, הפרקליטות מכחישה כל מעורבות של דוד בגניזת התיק.

מפרקליטות המדינה נמסר בתגובה ל"גלובס": "כפי שמסרנו פעמים רבות בעבר, וכפי שנמסר כעת גם בתגובה לעתירה, לפרקליטות לא הייתה כל מעורבות בביעור התיק, שנעשה על-ידי בית הגנזים, משיקוליו ובהתאם למדיניותו. נבקש להדגיש כי במסמך מש/2 שהוא ההחלטה בערר - החלטה אשר לא התקבלה על-ידי דוד - אין שום אזכור למועד הביעור של התיק. רות דוד לא הייתה מעורבת בביעור התיק".

לפי תשובת המדינה, "בהתאם לכך, ובניגוד לנטען כאילו קיימת סתירה בהקשר זה, ברישום הממוחשב של הפרקליטות צוין שהתיק מיועד לביעור בשנת 2010. עם זאת, מטעמיו של בית הגנזים, שאינם ידועים לפרקליטות, התיק בוער במהלך בשנת 2014... במסגרת פנייתו של הנציב רוזן, הועברו אליו כל החומרים הנוגעים לתיק, שהיו מצויים בפרקליטות מחוז תל-אביב באותה עת".

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

וול סטריט / צילום: Shutterstock

טראמפ הכריז על הסכם סחר עם וייטנאם, נאסד"ק עולה ב-0.8%; רובינהוד מזנקת ב-8%, טסלה ב-5%

מגמה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד מזנקות בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר