גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם ההייטק הוא כלוב זהב או חוף מבטחים?

ההייטק הישראלי פורח, והעובדים נהנים מתנאי עבודה. למי שווה לוותר על זה לטובת מיזם פוטנציאלי?

מימין: ביל גייטס וסטיב ג'ובס בראשית דרכם / צילום: cc by 4tunes
מימין: ביל גייטס וסטיב ג'ובס בראשית דרכם / צילום: cc by 4tunes

ימים טובים עוברים על ההייטק הישראלי, אולי הטובים ביותר שחווינו אי פעם. כסף זר מזין את קרנות ההון סיכון, והן שוברות שיאי השקעות חדשים במיזמי הייטק בכל שנה. מספרם של האנג'לים הולך וגדל, רבים מהם כתוצאה מאקזיט מוצלח שחוו בעצמם כיזמים בחברה משלהם, והם תורמים את חלקם המשמעותי והמבורך ליצירתן של חברות סטארט-אפ מעניינות ומבטיחות.

בצדם של כל אלה, מרכזי הפיתוח של החברות הזרות בארץ מתרבים וגדלים בקצב מרשים. מיקרוסופט, פייסבוק, גוגל, אמזון, סמסונג, סיסקו, EMC-DELL, אינטל וחברות רבות נוספות, צמחו מאוד בשנים האחרונות. הן מעסיקות כיום עשרות אלפי עובדים מקומיים במשרות נחשקות, משלמות היטב, ועוטפות בשלל הטבות ופינוקים. הרי בכל רגע נתון היו חסרים בשנים האחרונות כעשרת אלפים עובדים כמותם בשוק.

והנה עוד סימן מובהק לזמנים הטובים: היזמות והיזמים נוהרים בהמוניהם לשדות הסטארט-אפים הרומנטיים כל-כך. הם אינם עושים זאת באוטובוסים, חלילה, אלא רכובים על אופניים חשמליות, המתקפלות בקלילות בזמן הנסיעה ברכבת. לפעמים הם עושים זאת ברגל, בדרכם לפגישות עם משקיעים שהתמקמו כך שיזמים לא יצטרכו, חלילה, להטריח עצמם מעבר לאזור הנוחות שלהם. והם גם נוהרים לאינסוף בתי הקפה בדרום תל-אביב שהפכו להיות מקום המפגש והמשרד המודרני שמתוכו ינבטו המיזמים שישנו את העולם.

הזמנים הטובים האלה גורמים להתלבטויות רבות לאלה שיש להם רעיונות פורצי גבולות ומאמינים ביכולתם ללכת עד הסוף. מצד שני, הם מועסקים באחת מאותן משרות חלומיות, שכל מי שמביט מחוץ לבועת ההייטק איננו מסוגל להבין כיצד ניתן לשקול בכלל לוותר עליהן.

רבים מהם, היזמים הפוטנציאליים, מתלבטים קשות, ולפעמים מגיעים אל החתום מטה או אל דומיו לצורך התייעצות לגבי הצעד הנכון עבורם. אודה על האמת, אני בדרך-כלל משתדל לשכנע אותם להישאר איפה שהם. להעדיף את הבטוח והמוכר על פני הלא ידוע, המסוכן והמפחיד. אני מנסה להסביר להם את מה שמי שלא היה שם אף פעם, בעמדת היזם, מתקשה להבין.

בעיני רוחם הם אולי מדמיינים מסלול המראה מהיר המחבר את הרעיון הקודח במוחם למוצר מבטיח ולשלל לקוחות מרוצים המעתירים עליהם מחמאות ושבחים. אולי הם חולמים על קוקטיילים נוצצים, פגישות עם שועי עולם וארוחות ערב במסעדות שף יוקרתיות עם משקיעים ידועי שם. וכמובן, לקראת הרכישה הסנסציונית של החברה בשני מיליארד דולר, תגיע ההזמנה המיוחלת ממארק צוקרברג לפגישה על כוס קפה בסטארבקס בפאלו אלטו, שם הוא יספר להם על החזון המשותף וינסה לשכנע אותם להימכר לו, כי אנחנו כאן כדי לבנות חברה גדולה, ולא כדי 'לעשות אקזיט' קטן שלא ישנה כלום לאף אחד.

למחרת האקזיט יגיעו הכותרות הרועשות בעיתונים הכלכליים. כל עובדי החברה ילבשו את הטי-שירט השחור עם הלוגו שליווה את החברה מיומה הראשון. והיזמים, הם יעמדו בין העובדים, צנועים ולא רודפי כבוד. וראש הממשלה? הוא יתקשר לברך. המנכ"לית היזמת תודה לו על "התמיכה לאורך כל הדרך", ותספר לו על ההתעקשות שלה ושל שותפיה להשאיר את מרכז הפיתוח של החברה בישראל. היא כמובן תסיים בהצהרה על גאוותה להיות יזמת ישראלית מצליחה שדואגת לתעסוקתם של מאות, ואולי אפילו אלפי, עובדים מרוצים.

ואל מול החיזיון הנפלא הזה, יש גם אפשרות אחרת, שסיכוייה, למרבה הצער, גבוהים הרבה יותר. בדרך-כלל ייקח הרבה יותר זמן מהמתוכנן להגיע להצלחה, יהיו קשיים רבים, לקוחות נרגנים ושותפים לא מרוצים, התחרות תהיה אכזרית והמשקיעים יפנו עורף.

הם יראו את היקרים להם פחות ממה שהיו רוצים, ותמיד יהיה משהו חשוב, אבל ממש חשוב, לעשות. עכשיו נוסיף את ההקרבה הכלכלית בזמן המסע הארוך הזה, או לפחות בתחילתו. את העובדה שיעזבו משרות מתגמלות ופינוקים למען שכר נמוך, אם בכלל, ללא בונוסים, ללא ארוחות חברה חגיגיות, חופשות חברה, מתנות יפות לחגים, ואפילו ללא כרטיס התן-ביס אליו התרגלו. ואחרי כל ההקרבה הזו, רוב הסיכויים שהמיזם לא יגיע אל מטרתו הזוהרת. לא כי הרעיון הוא לא טוב, לא כי איננו פורץ גבולות, אלא פשוט כי זו הסטטיסטיקה המרה.

רק אלה שמפנימים את המציאות כפי שהיא, רק הם אלה שכדאי להם לצאת לדרך. רק אלה שיודעים שהם יזמים ובטוחים שזה הזמן לקחת את גורלם בידיהם. דרך אגב, רוב בני האדם אינם כאלה, וזה בסדר, כך אני אומר לכל מי שבא להתייעץ אתי.

רוב האנשים מעדיפים לעבוד במשרה נוחה ומפנקת. הם שמחים שמישהו אחר דואג לכך שתהיה להם משכורת יפה מאוד בסוף החודש, שיש מי שעובד כבר עכשיו על חופשת החברה הבאה, ושחדר הכושר החדש יאובזר במכשירים הכי טובים בשוק. וטוב שיש כל-כך הרבה אנשים טובים כאלה, אחרת פייסבוק וגוגל ומיקרוסופט ואמזון וסיסקו ואינטל וכל שאר הענקיות הכל-כך משמעותיות להייטק הישראלי לא היו כאן בכלל.

קראתם עד כאן? שכנעתי אתכם לא להיות יזמים? מצויין. זה אומר שאורח החיים הזה באמת לא בשבילכם. וזה בסדר, אפילו טוב מאוד להייטק הישראלי שלא תצאו לדרך שאתם לא מאמינים בה בכל נימי נפשכם. לא הצלחתי לשכנע אתכם? אתם בטוחים לחלוטין? התייעצתם וקיבלתם את ברכת הדרך ממי שמאוד יקרים לכם? קדימה, צאו לדרך הקשה, הארוכה והמפותלת. אם תצליחו להגיע אל סוף המסלול, אתם תהיו הגיבורים שמאוד נאהב להריע להם. בהצלחה!

■ יזהר שי הוא שותף מנהל בקיינן פרטנרס ישראל. 

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

העליות בוול סטריט מתחזקות: גוגל קופצת ביותר מ-9%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה