גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגיע הזמן להסברים: למה חוק שטרום תקוע

שנה וחצי לאחר שנחקק החוק להגברת התחרות במערכת הבנקאית, תקבל היום הכנסת דיווח על הרפורמה

במקרה (או שלא) בתוך שבוע אחד התנקזו להם שלושה נושאים: אישור (או ליתר דיוק אי אישור) עסקת מזרחי-טפחות אגוד ברשות ההגבלים, פרסומים שונים על כך שעוד מעט יקומו בנקים דיגיטליים, ודיון בכנסת בנושא המעקב אחרי יישום רפורמת שטרום.

היום בבוקר (ד') תתכנס ישיבה משותפת של ועדת הכלכלה בראשות ח"כ איתן כבל ו-ועדת הרפורמות בראשות ח"כ רחל עזריה לדון בהתקדמות יישום רפורמת שטרום. התקדמות דרמטית אין, ולמעשה אפילו קיום דיון המעקב נדחה. במקור הוא היה צריך להתקיים כבר בחודש ינואר, אך לפי הערכות גורמים בסביבת הרגולטורים ביקשו לדחות אותו - אולי קיוו להשיג עד אז עוד התקדמות.

אז נכון, יש נושאים שבהם חלה התקדמות: נקבע סוף סוף מתווה לעמלה הצולבת בכרטיסי אשראי, שהסירה אי ודאות שהייתה בענף. נקבע מתווה להקמת מערכת ניוד חשבונות בנקים (שהקמתה תיקח 3 שנים) ויצאו תקנות במספר נושאים נוספים. ועדיין, ישנם לא מעט נושאים מהותיים שעדיין לא קודמו. כך למשל במסגרת חוק שטרום נקבע כי הבנקים יצטרכו להציג את פירוט הפעולות בכרטיסי האשראי החוץ בנקאיים וכן יצטרכו להציע ללקוחות את מגוון הכרטיסים הקיימים בשוק. בשני הנושאים האלה טרם גובשו תקנות שיאפשרו לבנקים לעשות זאת. וגם לאחר שיגובשו, בבנקים מעריכים כי ייקח קרוב לשנה עד שיוכלו ליישם זאת מבחינה טכנולוגית.

באוצר נוהגים להאשים את בנק ישראל באיטיות, אבל גם הם לא ממהרים בחלק מהנושאים. כך למשל, נושא מהותי שבאחריותם הוא הקמת לשכת מחשוב על ידי משרד האוצר. בוועדת שטרום הגיעו למסקנה כי חסם מרכזי בהקמת בנק חדש הוא הקמת מערכת מחשוב. בסופו של דבר הוחלט שתקום לשכת מחשוב שתעניק שירותים שכאלה לגופים חדשים. האוצר אמור לקדם את היוזמה, אבל ככל הידוע פורסם בנושא רק "קול קורא", ולא התקיים עדיין מכרז רשמי - כך שאפילו לא נבחר ספק לפרויקט המורכב הזה. מה שבטוח הוא שעדיין אי אפשר להכתיר איזו הישג משמעותי של הרפורמה, שנה וחצי לאחר שהסתיים תהליך החקיקה.

לוחות זמנים לא ריאליים? בינתיים נראה כי בבנק ישראל מכינים את הקרקע לקראת הדיון היום. בשבוע שעבר הצהירה המפקחת על הבנקים, ד"ר חדוה בר, כי בתוך כשנה יקומו בנקים דיגיטליים, ומאז החל גל של פרסומים על המתעניינים השונים, ונוצרה התחושה שהנה קם בנק חדש - וזה כבר אמור להיות הישג משמעותי לרפורמה. אלא שבפועל, למרות נכונות אמיתית בן מצד בנק ישראל והן מצד האוצר לתת הקלות ולסייע לבנק חדש שכזה לקום, הדרך ארוכה.

כמו כן, בנושא הקמת אגודות אשראי, בנק ישראל הפחית דרמטית את דרישות ההון העומדות על כמה מיליוני שקלים בודדים. ולמרות זאת לא ראינו המוני לשכות אשראי קמות. כך שככל שהזמן עובר, נראה כי ההצהרות על מהפיכה במערכת הבנקאית נשארים בינתיים ברמת ההצהרות.

אין ספק שבר עושה כמיטב יכולתה בכדי לקדם את התחרות, אבל בפועל מדובר בנושא ארוך ומורכב, שמנוהל ע"י רגולטורים שאינה רגילים לעבוד בלוחות זמנים קצרים ומוגבלים. ייתכן גם שמלכתחילה לוחות הזמנים שנקבעו היו לא ריאליים. מלבד ביצוע שינויים רבים ובמקביל, בנק ישראל גם עוסק בהקמת מאגר נתוני אשראי - פרויקט גדול ומורכב בפני עצמו. בנק ישראל אמנם מקדם את הפרויקט, אבל לפי הערכות במערכת הבנקאית ספק רב אם הוא יחל לפעול בתחילת 2019 כבר שתוכנן.

ביום שני פרסם בנק ישראל חלק מדוח הפיקוח על הבנקים ובו הוא מפרט את כל הצעדים שעשה לצורך קידום התחרות במערכת הבנקאית. מסמך זה נראה כמעין כתב הגנה לקראת הדיון היום.

"בחינת רמת התחרות בכל שוק היא משימה מורכבת מאוד. שינויים במבנה השוק דורשים זמן, בפרט במשק קטן כמו המשק הישראלי", כתבו אתמול בבנק ישראל, ובכך ניסו לשדר מסר לכנסת היום - אל תצפו לתוצאות מהירות ולדרמות.

התקדמות יישום רפורמת שטרום

עוד כתבות

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

צים שוב דחתה הצעת רכישה של גליקמן: "מעריכה בחסר משמעותי"

בד בבד מדווחת חברת התובלה הימית כי קיבלה "הצעות תחרותיות ממספר גורמים אסטרטגיים לרכישת כל מניות החברה,הנבחנות תוך התמקדות בהשאת ערך משמעותי לבעלי המניות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

ממוצע המשכנתאות בנובמבר - הנמוך ביותר ב-7 החודשים האחרונים

נתוני בנק ישראל מגלים ירידות מסוימות בהיקפי המשכנתא הממוצעת שנלקחה בחודש שעבר, ואף ירידה קלה בהיקף המשכנתאות בפיגור ● ממוצע כלל המשכנתאות שנלקחו בנובמבר הגיע ל-1.023 מיליון שקל, שהוא הנמוך ביותר מאז אפריל השנה

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הדולר מתחת ל-3.2 שקלים ובשפל של קרוב ל-4 שנים. אלו הסיבות

השקל ממשיך את מגמת ההתחזקות שלו מול הדולר שנחלש כבר יומיים רצופים בעולם ● הסיבות: העליות בוול סטריט, מכירת גז למצרים ועסקות נשק גדולות ● מיטב: "מעבר לירידות בשוקי המניות בעולם הוא האיום העיקרי על התחזקות השקל" ● הדולר בדרך לשנתו החלשה ביותר זה שמונה שנים ● ומה צפוי בעוד חצי שנה?

בית קפה בקריית שמונה / אילוסטרציה: אייל מרגולין

חנוכה שמח בצפון: ענף בתי הקפה והמסעדות רשם זינוק במכירות

גלובס מציג מדד שבועי הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה בפעילות העסקית במהלך החג, עם בולטות בצפון הארץ

מירי מיכאלי, מגישת המהדורה המרכזית ב-i24news / צילום: צילום מסך מערוץ i24news

מענק של עד 20 אלף שקל: תוכנית הפרישה מרצון של i24NEWS נחשפת

בהנהלת i24NEWS מציעים תוכנית פרישה מרצון לעובדים ● עובדים בעלי ותק של בין ארבעה חודשים לשנה יקבלו 10,000 שקל אם יחליטו לפרוש; עובדים בעלי ותק של מעל לשנתיים יקבלו 20 אלף שקל ● בוועד העובדים ציינו כי "למרות שמדובר בפעולה מאוד לא טבעית בעבורנו, אנו מציעים לכם לשקול בחיוב אופציה להיעתר להצעת ההנהלה"

תחנת גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

בממשלה הצביעו בעד סגירת תחנת הרדיו הצבאית גלי צה"ל. מה צפוי עכשיו?

הממשלה קיבלה החלטה דרמטית לסגירה סופית של גלי צה"ל, וזאת בניגוד לחוות-הדעת של היועמ"שית ● שר הביטחון כ"ץ הורה על הפסקת המיונים לתחנה, שיבוץ מחדש של חייליה וסיום העסקת האזרחים עובדי צה"ל ● במקביל, שורה של גופים הודיעו כי יעתרו לבג"ץ נגד ההחלטה

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

ניו-מד מחפשת גז בשווי עשרות מיליארדי דולרים ועשויה להפוך לספק מרכזי באירופה

ניו-מד הישראלית החלה בקידוח אקספלורציה בשני מאגרי גז פוטנציאליים בבולגריה, בשווי פוטנציאלי של עשרות מיליארדי דולרים ● במקרה שיימצא שם גז, מעבר להשפעה הכלכלית עבור החברה שעשויה להפוך לספקית משמעותית בשוק האירופי היקר, עשויה להיות לכך גם השפעה גאו-פוליטית

צ'רלי ג'ביס

כך שכר הטרחה המשפטי של צ'ארלי ג'ביס הגיע ל־74 מיליון דולר: החל מסוכריות גומי ועד עורכי הדין המפורסמים בעולם

צ'ארלי ג'ביס, היזמת שהונתה את ג'יי.פי מורגן וניפחה את מספר המשתמשים בסטארט-אפ שלה "פרנק", נידונה ל-7 שנות מאסר ● כעת חשף ג'יי.פי מורגן את רשימת ההוצאות המשפטיות של עורכי דינה: 530 דולר על סוכריות גומי, מגדל פירות ים ואלפי דולרים על שדרוגי מלונות

רכב ותחבורה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הנאמנות למותג? איך 70 דגמים חדשים שינו את הכללים בשוק הרכב

עשרות דגמים התווספו לשוק הרכב הישראלי ב־2025, במיוחד של מותגים סינים ● ההיצע הרחב מספק שלל אפשרויות לצרכנים שמחפשים תמורה לכסף, ומוותרים על נאמנות למותגים הוותיקים ●"השוק הפך לטרנדי, כל מותג חדש ומרשים מייצר נהירה קצרה", אומרים בענף

ביל אקמן ואילון מאסק / צילום: Richard Brian, Evan Vucci

ביל אקמן מציע לאילון מאסק להנפיק יחד את SpaceX בדרך לא שגרתית

מייסד קרן הגידור פרשינג סקוור מציע לאיש העשיר בעולם לצרף את חברת החלל שלו לבורסה במודל ייחודי - SPARC ● המודל, לפי אקמן, כולל מיזוג לחברה ציבורית ללא עלויות חתמים או תיווך, ועם תגמול למשקיעי טסלה ● וגם: המיליארדר היהודי שהגיב לאקמן: "תעמוד בתור"

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט / צילום: מרי רון

הבכיר שמזהיר: הסיבות להתרחק מהסקטור הלוהט שטס ב-370%

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט, מאמין בבורסה בת"א, גם אחרי תשואה של 100% בשנתיים ● הוא מעריך שמבין שני הסקטורים המצטיינים של השנה יש הזדמנות רק בבנקים ● ממליץ על מניות אנרגיה: "לא יודע אם ג'מיני ינצח את ChatGPT, אבל שניהם יצטרכו חשמל" ● ולמה כדאי להתרחק ממדד הביטוח?

לארי אליסון / צילום: ap, Eric Risberg

המיליארדר מול נטפליקס: המאבק על וורנר ברדרס עולה הילוך

פרמאונט מעלה את רמת הוודאות סביב הצעתה לרכישת וורנר ברדרס באמצעות ערבות אישית של לארי אליסון בהיקף של 40.4 מיליארד דולר ● במקביל, נטפליקס מחזקת את חבילת המימון וממשיכה להיתפס כהצעה הבטוחה יותר בעיני הנהלת וורנר

מרחב דרום הר חברון / צילום: אגף ההנדסה והבינוי במשרד הביטחון

5 ישראלים נעצרו ע"י המשטרה, הפלסטינים מדווחים: "נכנסו לבית בכפר בדרום הר חברון, שחטו 3 כבשים ופצעו תושבים"

במערכת הביטחון העלו חשש, ההבנה: "חבית הנפץ" מול איראן עלולה להתלקח מחדש ● אלי פלדשטיין: "אחרי 7.10 המשימה הייתה למחוק את מושג האחריות סביב רה"מ" ●  איזנקוט מאשים: "נתניהו, אתה לא ראוי להוביל את המדינה. ישראל חייבת ללכת לבחירות ולנקות את קודש הקודשים ● דיווחים שוטפים

תקיפות של חיל האוויר הישראלי בטהרן, ארכיון / צילום: ap

ההיערכות בישראל לעימות עם איראן, והמסר: לא ניקח סיכון

רה"מ קיים פגישה משולשת עם ראש ממשלת יוון ונשיא קפריסין, כחלק מניסיון לבסס ציר אנטי-טורקי ● ארה"ב פועלת לכינוס ועידה לשיקום רצועת עזה ● הבכיר האמריקאי מאיים: "כנראה שאיראן לא הבינה את המסר" ● ניסוי הטילים באיראן והאיומים: "נגיב באופן נחרץ לכל פעולה עוינת" ● ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה את הקמת ועדת החקירה הפוליטית לחקר אירועי ה-7 באוקטובר ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: shutterstock

פעם ביום, על בטן ריקה: גלולת ההרזיה שאושרה ב-FDA ותשנה את השוק

התרופה וויגובי של נובו נורדיסק תשווק בארה"ב החל מ-2026 ● יעילות גלולות ההרזיה של שתי היצרניות נמצאה נמוכה מעט מיעילות הזריקות

אלוף במיל' אלי שרביט / צילום: ישראל הדרי

חברה ביטחונית נוספת בדרך לת"א: רפאל רוצה להנפיק חברה בת בשווי של רבע מיליארד שקל

המועמדת להנפקה: חברת ההגנה התת-ימית DSIT אותה רכשה רפאל לפני עשור לפי שווי של 15 מיליון דולר בלבד ● נשיא החברה הוא האלוף במיל' אלי שרביט, מפקד חיל הים לשעבר, שהיה מועמד לתפקיד ראש השב"כ, אך מינויו בוטל

ינקי קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל / צילום: תמר מצפי

בצעד חריג, רמ"י רכשה קרקע בירושלים ב־30 מיליון שקל

רשות מקרקעי ישראל רכשה זכויות בקרקע פנויה בת 17.2 דונם בצפון רמות במכרז של כונסי נכסים, בסכום של 30 מיליון שקל ● הצעד יוצא הדופן מאפשר לקדם תוכניות בניין עיר ולשווק את השטח במכרזים

קניות באינטרנט. תקרת הפטור ממע''מ תוכפל / אילוסטרציה: Shutterstock, Natee Photo

הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל יוכפל: מה עומד להשתנות כבר מחר, ומי ייפגע בדרך?

מחר צפוי להיכנס לתוקף צו שמכפיל את תקרת הפטור ממע"מ, מכס ומס קנייה על חבילות ביבוא אישי, מ־75 דולר ל־150 דולר ● למה הקמעונאים נאבקים במהלך, האם זה באמת יוריד את יוקר המחיה, ומה קורה בעולם? ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בורסת תל אביב ננעלה בעליות; דוראל השלימה עלייה של 13% מתחילת השבוע

השקל מתחזק ונסחר ב-3.19 שקלים, שפל של כ-4 שנים ● משרד האוצר פירסם הבוקר תזכיר חוק להטלת מס בשיעור של 15% על הבנקים ● זוז אסטרטגיה קיבלה מכתב התראה מהנהלת נאסד"ק ● מיטב: הורדת הריבית בישראל תתרחש כנראה רק בפברואר ● לאחר שהביטקוין צנח ב-30% מהשיא, כך מייקל סיילור מכין את סטרטג'י ל"חורף קריפטו"

עליה בארנונה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בתל אביב, בירושלים וברחובות: אושרו העלאות חריגות בארנונה

לאחר הודעת הממשלה כי גם ב־2026 תוכלנה הרשויות להגיש בקשות חריגות להעלאת ארנונה, מספר עיריות מרכזיות - בהן תל אביב, ירושלים, רחובות, ראשון לציון ורעננה - קיבלו אישור להעלאות בתעריפים