גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רכב | ככה נראית הבועה הסינית של תעשיית הרכב

בשנים האחרונות צצות בסין שלל יצרניות רכב אלמוניות בשיטת הסטארט-אפ ומגייסות הון עתק על בסיס תוכניות מעורפלות ● מדור הרכב של G

דמיינו לעצמכם שערב אחד, בעת בילוי בפאב עם חברים, אתם מחליטים להקים סטארט-אפ חדש לייצור רכב. לא סיפור גדול: שוכרים את השירותים של חברות הנדסה ועיצוב קבלניות שתייצרנה עבורכם איזה אב-טיפוס מושך קהל; מציידים את הרכב בהנעה חשמלית שהיא גם אופנתית, גם סביבתית וגם חוסכת את כאב הראש להשיג מנוע "אמיתי"; ובונים תוכנית עסקית שבתוכה משובצות היטב מילות מפתח כמון "קישוריות לענן", "ייצור חכם" ו"הנעה אוטונומית", ויוצאים לגייס משקיעים.

אם הייתם במערב, קרוב לוודאי שהיו מראים לכם את הדלת. כולם יודעים כמה קשה לעשות כסף בתעשיית הרכב וכיצד הענף נשלט על-ידי ענקים עם יתרונות לגודל. אבל בסין, בימינו, הסיפור שונה לחלוטין. המדינה נמצאת בטירוף של השקעות בתחום ה-IT והרכב החכם, בעידוד פעיל של הממשלה. הוסיפו לכך עודף אדיר של נזילות בענפי התעשייה, המסחר וה-IT, שמחפשים אפיקי השקעה, מיליארדרים חדשים ושוחרי סטטוס ואת "אפקט טסלה", וקיבלתם בועה רצינית, שמזרימה סכומי עתק ליצרניות רכב מתחילות.

בתערוכת בייג'ין, שנערכה באפריל, צפו על פני השטח שלל חברות אלמוניות כאלה, שהצליחו לגייס בשנים האחרונות מיליארדי דולרים וכעת צריכות להציג קבלות. הנה כמה דוגמאות.

קינטאו מוטור: אקזוטיקה חשמלית ב-110 אלף דולר

המרוץ אחרי עצמאות ותהילה לא פוסח על חברות הנדסה סיניות "אפורות", שסיפקו עד היום שירותי פיתוח, עיצוב וניסוי רכב ליצרנים אחרים. אחת מהן החליטה להשיק לפני כשנתיים סטארט-אפ חדש בשם Qiantu Motor שיתמקד בפיתוח מכוניות ספורט אקזוטיות וחשמליות.

בשנתיים האחרונות הציגה החברה כמה אבות טיפוס והשנה בתערוכה היא הציגה את הדגם הסדרתי K50, שבכוונתה להתחיל לייצר באמצע השנה בסין עם מחיר התחלתי לצרכן של, נא לשבת, 110 אלף דולר ליחידה. למכונית שמזכירה קצת אאודי R8, יש שלדת אלומיניום, גוף מחומרים מרוכבים ושני מנועים חשמליים - אחד קדמי ואחד אחורי - עם הספק משולב של 408 כ"ס ומומנט של 65 קג"מ. לטענת היצרנית, היא מסוגלת להאיץ מאפס ל-100 קמ"ש ב-4.6 שניות ולהגיע לטווח של 300 ק"מ, אם כי החברה לא מסרה באילו סוללות מדובר. בשלב מאוחר יותר תצטרף אליה גם רודסטר וגם מכונית ספורט קומפקטית חשמלית, שתהיה נגישה יותר, יחסית.

לא בטוח כמה לקוחות יש למכוניות ספורט בתקציב כזה בסין, אבל החברה עמלה על הקמת מפעל ייצור חדש לגמרי עם תפוקה של 50 אלף מכוניות בשנה, שתצמח בתוך שנתיים ל-500 אלף בשנה.

אף שכסף לא חסר ל-WM, מייסדיה הודיעו לאחרונה על כוונות להנפיק את החברה בשוק ההון האמריקאי. הרבה אמביציות, כראוי לחברה ששמה המלא הוא Weltmeister (אלוף עולם בגרמנית) ושמו הפרטי של אחד משני המייסדים הוא נפוליאון. באמת שלא המצאנו את זה.

סינגולאוטו: מאפס ל-600 מיליון דולר ב-3 שנים

קרוב לוודאי שרוב קוראינו מעולם לא שמעו על חברת ZHICHE AUTO הסינית, או אפילו על שם המותג האנגלי והקליט שלה "SINGULAUTO". אבל היצרנית הצעירה הזו היא תוצר קלאסי של עידן הרכב-טכנולוגיה הסיני.

הסטארט-אפ הוקם יש מאין ב-2014 עם הצהרת כוונות די מעורפלת, אבל אופנתית, על פיתוח "מכוניות אינטר-מקושרות" ו"מערכות הנעה אלטרנטיביות, מערכות קישוריות לענן ומכוניות אוטונומיות ביחד עם עיצובים שמבוססים על אתרי שיתוף המונים".

החברה הציגה בעת הקמתה רק שני אבות טיפוס, ועדיין הצליחה לגייס די בזריזות 600 מיליון דולר. עם הכסף הזה בקופתה, היא שכרה את שירותיו של נשיא חברת סחר סינית ענקית למשרת מנכ"ל החברה, יצרה קשר עם חברת הנדסה יפנית שמתמחה בייצור רכבי מרוץ חשמליים ושכרה את המעצב הראשי של פיז'ו סיטרואן לשעבר בסין.

לצורך הייצור, חתמה החברה על הסכם קבלני עם יצרן סיני קיים, ששמו לא נמסר, שהתחייב להשקיע יחד איתה 1.2 מיליארד דולר כדי לייצר 200 אלף מכוניות בשנה החל מתחילת 2018. שכחנו משהו? אה, כן, המכונית. בתערוכת בייג'ין היא הציגה קרוס-אובר חשמלי עם "דלתות התאבדות" שנפתחות לצדדים.

הרכב, IS6, הוצג בתור "מתחרה לטסלה 3" עם מנוע חשמלי וטווח שיכול להגיע עד 400 ק"מ בהתאם לאופציית הסוללות. כל זה במחיר של 40-30 אלף דולר. אורכו של הרכב כ-4.9 מ', יש לו חמישה מושבים וכמובן לוח מחוונים דיגיטלי עם פיקוד משני דמוי טאבלט אנכי כמו אצל טסלה בגודל של לא פחות מ-15.6 אינץ'. יותר מזה אנחנו לא צריכים.

הייבריד קינטיק: עיצוב איטלקי, שאיפות גלובליות

חברת הייבריד קינטיק משכה לא מעט תשומת לב בתערוכת ז'נבה האחרונה כשהציגה רכב תצוגה על בסיס מכונית ספורט מרהיבה. בתערוכת בייג'ין היא כבר ניגשה לעסקים עם השקה של שני דגמים כמעט סדרתיים: מכונית ספורט-יוקרה ו-SUV גדול ויוקרתי.

לשני הדגמים יש ניחוח איטלקי, ויש מי שיאמר ישירות דמיון רב למזראטי, אולי בגלל שעל העיצוב חתום סטודיו פינינפארינה. החברה עצמה היא שלוחה של קונצרן שבסיסו בהונג קונג ועוסק, בין השאר, בפיתוח אוטובוסים חשמליים ופעיל בתחומים הנדסיים נוספים.

על המכוניות עצמן לא נמסרו הרבה פרטים פרט לכך שיהיה להן "מאריך טווח" שיאפשר להן לנוע עד 1,000 ק"מ בין טעינות וכמובן חיבור חכם לרשת האלחוטית ובמקביל אפשרות להשתמש בחשמל האגור בהן ולהזרים אותו לשימוש ביתי או לרשת הארצית. החברה עצמה נסחרת בבורסה בהונג קונג וחנכה בשנה שעברה את אבן הפינה למפעל מתקדם שאמור לייצר כ-200 אלף מכוניות בשנה. על הכוונת שלה נמצאים לא רק שוק הרכב הסיני אלא גם ארצות הברית ואירופה. נחכה ונראה.

EX5: אליפות העולם בשאפתנות (עם מובילאיי בפנים)

אם הייתם רואים ברחוב את הקרוס-אובר הסיני החדש EX5 מבית WM, ספק אם הייתם נותנים בו מבט נוסף. זהו עוד SUV ידידותי לעין עם עיצוב גנרי למדי שמזכיר שלל כלים אחרים מתוצרת יפן וקוריאה. גם המפרט שלו הוא לא מה שטרם ראינו - אורך של 4.6 מ', בסיס גלגלים של 2.7 מ', מנוע חשמלי בהספק 218 כ"ס, שמשודך למערך סוללות מודולארי שאמור לספק לו טווח של 300 עד 460 ק"מ בין הטענות שאורכות כ-10.7 שעות.

אבל החברה, שניצבת מאחורי הרכב החשמלי הזה - שהוא כרגע הדגם היחיד בליין שלה - גייסה לא פחות מ-1.2 מיליארד דולר מאז הקמתה ב-2015 כאשר ברשימת המשקיעים ניתן למצוא חברות ענק סיניות מעולם הטכנולוגיה כמו באידו ו-TENCENT לצד כמה קרנות סיניות ובינלאומיות גדולות ומכובדות.

לחברה אין עדיין רשת הפצה ובמקומה היא אימצה מודל שיווק "מהיצרן לצרכן" נוסח טסלה וטוענת שהיא תספק את כלי הרכב לביתו של הצרכן בתוך 21 יום ממתן ההזמנה במקביל לפתיחת "מרכזי שירות" חדשניים. לא חסרים לה גם גימיקים טכנולוגיים אופנתיים כמו לוח מחוונים מבוסס טאבלט עם חיבור לענן, חיישן זיהוי פנים לפתיחת הדלתות ואפשרות להשתמש בסוללת הרכב כדי לספק כוח למכשירי חשמל חיצוניים.

החברה גם השקיעה חלק מכספי ההנפקה בהקמת "פארק תעשייתי חכם" עם "ייצור חכם, לוגיסטיקה חכמה ושטח ניסויים לרכב אוטונומי" בעל קיבולת ייצור של עד כ-200 אלף כלי רכב בשנה. יש לה אפילו נקודה ישראלית: לחברה הסכם שיתוף פעולה עם מובילאיי לניסוי והטמעת הצ'יפ של החברה ברכב אוטונומי עתידי שלה.

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?