גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שתי ציפורים

לא יכולתי להביא את עצמי לעמוד בהפגנת יום הנכבה. זה לא היום שלי - אני שמח מאוד שניצחנו

שתי ציפורים / איור: תמיר שפר
שתי ציפורים / איור: תמיר שפר

א. זה זמן טוב להרים מבט מעלה אל שמי העיר בשעות בין הערביים ולצפות בהמוני סיסים מבצעים את ריקוד השחקים המרהיב שלהם; חותכים את האוויר בכנפיהם דמויות החרמש, משמיעים ברמה את שירתם הצפצפנית, חולפים בדבוקות מעל המגדלים ובין המנופים, מנמיכים טוס אל דודי השמש ושוב נוסקים אל על כציפור אחת. איזה יצור נהדר.

זהו ריקוד פרידה. עוד שבוע-שבועיים והסיסים טסים לאפריקה - הם האחרונים להגיע לישראל והראשונים לעזוב - משאירים אותנו לעבור, איכשהו, עוד קיץ ישראלי לוהט ואינסופי. הוא תמיד אינסופי, הקיץ הישראלי. אף שיש לו סוף הוא אף פעם לא נגמר.

מי יודע כמה מאות אלפי שנים עושה הסיס את אותו המסלול בדיוק. הנביא ירמיהו (מהמרתקים והשנואים שבנביאים) כתב עליו כבר לפני בערך 2700 שנה: "...ותור, סיס ועגור שמרו את עת בואנה". בשבוע שעבר הייתי בכותל המערבי בירושלים ולמדתי שמדובר ככל הנראה באתר הקינון הגדול והוותיק ביותר בעולם לסיסים. היה זה הכותל שהעניק לסיס שלנו את שמו המקובל: סיס החומות.

סיס יכול להגיע מהחדר שלי לכותל המערבי בעשרים דקות. בכל חייו הארוכים (21 שנים, לא צחוק) יעוף הסיס כשלושה מיליון קילומטרים; יכול היה לעשות את הדרך מחלון חדרי לכותל המערבי ומשם לירח ובחזרה ארבע פעמים. חשבתי לעצמי כמה יפה יכול היה להיות אם הסיסים היו לוקחים את הפתקים מהכותל ובונים מהם קן על הירח.

המחשבה שירמיהו ואנחנו מרימים מבט אל אותו קיר ואל אותם שמיים ורואים ושומעים את אותה הציפור באותו הזמן בשנה אופפת אותי בשלווה משונה; טוב להיות חלק ממשהו גדול. הרי להיות חלק ממשהו קטן, כמו שאני תמיד אומר, כל אחד יכול.

בכל אופן, הרימו מבט. זה זמן טוב.

ב. ועכשיו להוריד, כי מי שמסתכל רק לשמיים - סופו שייפול לבור. והשבוע הזה סיפק עוד חתיכת בור ליפול בו: האלימות המשטרתית נגד מפגינים ערבים אזרחי ישראל, בחיפה ובירושלים. עוד משהו גדול שאנחנו חלק ממנו.

אין לי הרבה מה להוסיף על כל מה שנתגלה, שוב, השבוע. המשטרה, גוף שעומק הריקבון בו ממשיך להתגלות משבוע לשבוע, אלימה - וכלפי האזרחים הערבים במיוחד. עוד חקירת מח"ש, פחות חקירת מח"ש, ועדה או לא ועדה, אולי יאשימו מישהו, אולי לא, מה זה משנה? שום דבר הרי לא ישתנה מהותית, כמו ששום דבר לא השתנה מהותית עד עכשיו. השבוע היה אולי קצת יותר עמוס בסמליות שהעניקו לו האירועים בעזה, פתיחת השגרירות בירושלים ויום הנכבה, אבל בסך הכול זה היה עוד שבוע במערכת היחסים עם המיעוט הערבי בישראל.

כשמאלן ציוני אוהב ערבים - עד הרשימה המשותפת הצבעתי חד"ש מתוך אמונה שביחסים עם הערבים ייבחן העם בישראל, אם לנקוט בפרפרזה על בן גוריון - ממש רציתי לנסוע להפגנה בחיפה למחות נגד אלימות המשטרה ולעמוד לצד אחיי האזרחים שחוטפים מכות מהמשטרה - היום זה הם, מחר אני ואתם. בסוף לא נסעתי. לא יכולתי להביא את עצמי לעמוד בהפגנת יום הנכבה, זה לא היום שלי - אני שמח מאוד שניצחנו. גם לא יכולתי להביא את עצמי לעמוד בהפגנת הזדהות עם עזה, האנשים האלה רצו לפרוץ את הגדר ולהרוג את המשפחה שלי, אז סליחה שאני לא כל-כך עצוב שלא נתנו להם. רציתי למחות נגד היחס של המשטרה - והמדינה בכלל - לאזרחי ישראל הערבים, אבל לא יכולתי להביא את עצמי לשם ולעמוד תחת דגלים אחרים. ככה תרמתי את תרומתי הקטנה והעלובה להנציח את המצב שרציתי לשנות.

ג.זה גורם לי להרגיש כמו העלוב והשנוא שבטיעונים הנשמע מהגרועים שבאויביי האידיאולוגים בכל פעם שיש הפגנות של אזרחים ערבים: "שיגידו תודה". ואז הם מתחילים להביא כל מיני נתונים המראים שמצב האזרחים בישראל, כולל הערבים מן הסתם, טוב יותר ממצבם של אזרחי מדינות ערב אחרות. שיגידו תודה, הם אומרים.

בעיניי, זו ראייה מעוותת של הדברים: אזרח לא צריך "להגיד תודה" למדינה שהוא חי בה. אזרחות, והזכויות הנובעות ממנה, הן לא טובה שהמדינה עושה לך; זה כביש דו סטרי, מערכת יחסים, חוזה. אין אזרח סוג א' ואזרח סוג ב'. אזרחים ערבים לא צריכים להגיד תודה יותר מאזרחים יהודים על שנתמזל מזלם, ואכן סוג של מזל הוא זה, לחיות בישראל. הערבי הוא אזרח כמוני, כמוכם, ועלינו להתייצב לצדו כשהמשטרה דופקת לו בעיטה בברך.

אבל אני מודה, ולא בגאווה, שלא הצלחתי להתעלות לרמה שציפיתי מעצמי. הייתי צריך להתייצב לצד אחיי האזרחים המקבלים מכות מהמשטרה ולא באתי. אהיה, כמו שהייתי, גאה לעמוד בהפגנה שבה מתנוססים דגלי ישראל ופלסטין זה לצד זה, אבל יום הנכבה? גדול עליי. הזדהות עם חברי חמאס שנורו בניסיון לפרוץ את הגדר? לא אצלי. הצל הזה כבד מדי.

אני לא חשוב, מה שחשוב זה המפגינים וזכותם הבסיסית לצאת לרחוב. מה שחשוב זה שגם המסר המאתגר ביותר לא מצדיק אלימות משטרתית. אינני פציפיסט, המדינה צריכה לשמור על כבודה ומעמדה ולפעמים שימוש בכוח הוא רע הכרחי, אבל הייתי במספיק הפגנות של ערבים כדי לדעת איך זה הולך. זו אלימות משטרתית שונה מהאלימות המשטרתית הרגילה שמופנית נגד חרדים, מתנחלים, אתיופים ונכים. הממד הנוסף תמיד קיים שם. מאחורי כל מפגין ערבי עומדת ההיסטוריה, כמו שהיא עומדת מאחורי כל שוטר. זה עניין כימי כמעט לגמרי; מתישהו, איכשהו, ישתחרר שסתום, פיצוץ חייב להיווצר.

ביחס לאזרחים הערבים, אני מרשה לעצמי פרפרזה על בן גוריון, ייבחן העם בישראל. חתיכת מבחן זה וכל התשובות, לפחות בינתיים, לא נכונות. ושוב, אף טעות לא מצדיקה אלימות משטרתית. למדינה אסור להוציא עצבים על אזרחיה. גם את הבלתי נמנע יש למנוע.

ד.ועכשיו שוב להרים מבט אל השמיים, אל סיס החומות המרקד וצווח באלפיו. יודעים מה הדבר שאני הכי אוהב אצל סיס החומות שלנו? הוא אף פעם לא יורד לאדמה. כל חייו הוא עף. יותר מתשעים ותשעה אחוזים מחייו מבלה הסיס באוויר. הוא צד, אוכל, מזדווג, מתנקה, משחק ואפילו ישן תוך כדי תעופה. פעם בשנה הוא בונה לו קן בכותל ישן ומטיל שם ביצים. ירמיהו הנביא ואני ראינו בעיניים. הסיס לעולם לא יירד לאדמה. אם ייגע באדמה, לא יוכל להינתק ממנה ולהמריא בעצמו. וקרוב לוודאי שייטרף במהירות. האדמה היא האויב, היא המוות. הוא כל-כך עף, הסיס, שכבר בקושי יש לו רגליים. רק כנפיים. ועכשיו תראו אותנו, קשורים לאדמה הזו בעבותות של היסטוריה, אמונה ודם. לנו אין כנפיים, רק רגליים. עוד מעט הוא עוזב אותנו, הסיס, בתחילת יוני הוא ממשיך הלאה. אלפי שנים שהוא עובר פה, הולך וחוזר, מנסה להעביר מסר שיצורים קרקעיים כמונו פשוט לא יכולים להבין.

אז למה הוא בכל זאת חוזר, אתם בטח שואלים את עצמכם. מה ליצור שכזה דווקא בכותל המערבי שבמרכז הסכסוך? למה דווקא במקום הכי הומה אדם קובע היצור הכי שמימי את מקומו? כאן זה נהיה ממש יפה: אחת הסברות היא שהבאים לכותל המערבי ולהר הבית רבים כל-כך עד שהם מייצרים גלי חום שמגיעים עד לקן הסיס ומפנקים את גוזליו. המקום הזה שלנו מייצר כל-כך הרבה אנרגיה, אנרגיה שמספיקה לשלוח מיליוני ציפורים ארבע פעמים עד לירח ובחזרה במשך אלפי שנים תספיק בקלות גם לסכסוך שלנו.

והמבט שוב יורד אל הקרקע.

עוד כתבות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה