גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העליון: קופאס לא תקבל מעמד נושה מובטח בכספי אגרקסקו

מפרק אגרקסקו דחה תביעת חוב שהגישה קופאס בסך 4.5 מיליון יורו וקבע כי אין לה קדימות ביחס לכספים ● קופאס ערערה, אך ערעורה נדחה

שופט העליון יורם דנציגר / צילום: איל יצהר
שופט העליון יורם דנציגר / צילום: איל יצהר

איך מצאה את עצמה ענקית המימון קופאס בעסקת מימון של אגרקסקו שקרסה, מבלי שביטחה את עצמה כראוי נגד הסיכון לאי-פירעון החוב על-ידי אגרקסקו? ומה תוקפו של שיעבוד, שנרשם באיחור, לפני תחילת הליך הפירוק אך לאחר שהחלו הליכי הקפאת הליכים של החברה?

שאלות אלה נדונו בפסק דין שניתן אתמול (ג') בבית המשפט העליון, במסגרת ערעורה של חברת קופאס פיננס (ישראל) על פסק דין של בית המשפט המחוזי בתל-אביב. בפסק הדין במחוזי דחה נשיא בית המשפט, השופט איתן אורנשטיין, את תביעת קופאס נגד חברת אגרקסקו ליצוא חקלאי, שנכנסה להקפאת הליכים באמצע 2011 עקב חובות עצומים אליהם נקלעה.

בשנת 2011 התקשרה ענקית הפיננסים הבינלאומית קופאס פייננס בעסקת מימון מורכבת (פקטורינג) עם אגרקסקו, במסגרתה רכשה מאגרקסקו חובות של לקוחותיה, בטרם הגיע מועד פירעונם. החובות הומחו לקופאס. לאחר שניתן צו הקפאת הליכים נגד אגרקסקו, הגישה קופאס בקשה לרשם החברות לרשום את המחאת הזכות. המפרק דחה את תביעת החוב של קופאס על סך 4.5 מיליון יורו וקבע כי אין לה קדימות ביחס לכספים, ובית המשפט המחוזי תמך בעמדת המפרק.

אגרסקו ערערה, אך גם בית המשפט העליון קיבל את עמדת מפרק אגרקסקו וקבע כי "אין מקום ליתן תוקף לרישום ההמחאה שנעשה באיחור. מתן תוקף שכזה לשיעבוד מנוגד לתכליתה של חובת הרישום ויפגע ביתר נושי החברה, לרבות הנושים המובטחים, תוך עקיפת עיקרון השוויון".

השופט יורם דנציגר, באחד מפסקי הדין האחרונים שלו טרם פרישתו מהעליון, ציין כי אינו שולל כי ייתכנו מצבים חריגים שבהם יכיר בית המשפט בתוקפו של שיעבוד שנרשם באיחור ולאחר תחילתו של הליך הקפאת הליכים; "אולם, בעשותו כן, על בית המשפט לבחון את הפגיעה שתיגרם עקב כך ליתר הנושים - הן הנושים המובטחים הן הנושים הרגילים - וכן את תום-לבו של בעל השיעבוד ואת הנסיבות שבעטיין נרשם השיעבוד באיחור".

קופאס, שעוסקת במתן הלוואות ומימון, ואגרקסקו התקשרו ב-2011 בעסקת פקטורינג, שטיבה "הקדמת" תשלום חובות של לקוחות, על-ידי צד שלישי. במסגרת ההסכם קופאס רכשה מאגרקסקו במזומן חובות של לקוחותיה, בטרם הגיע מועד פירעונם. החובות הומחו לקופאס.

עסקת פקטורינג מספקת לבית העסק נזילות מיידית (במקום להמתין למועד התשלום הצפוי שסוכם עם הלקוח) וכן ביטוח מפני סיכון האשראי שהעמיד בית העסק ללקוחות. זאת, מכיוון שבעסקת פקטורינג סיכון אשראי הלקוחות עובר מבית העסק לחברת הפקטורינג. האחרונה גובה עמלות וריבית בגין עסקות מסוג זה.

במאי 2011 שילמה קופאס לאגרקסקו שני תשלומים בסך כולל של כ-4.5 מיליון יורו, וכנגד זאת המחתה אגרקסקו לקופאס חשבוניות מאושרות בגין עסקאות עם לקוחות מגרמניה. בהמשך הועברו מחשבונה של אגרקסקו בגרמניה לחשבונה בארץ כספים של הלקוחות מגרמניה בסך הקרוב ל-4.5 מיליון יורו, אלא שאגרקסקו לא העבירה סכומים אלה לקופאס והשתמשה בהם להחזר הלוואות.

בסוף יוני של אותה שנה ניתן צו הקפאת הליכים נגד אגרקסקו. במועד זה הגישה קופאס בקשה לרשם החברות לרשום את המחאת הזכות לפי ההסכם, וזו נרשמה רק באוגוסט 2011. באותו חודש הגישה קופאס תביעת חוב למפרק על 4.5 מיליון יורו, אך זה קבע כי אין לקופאס נשייה מובטחת בכספי הלקוחות מגרמניה שהתקבלו קודם לצו הקפאת ההליכים.

על כך ערערה קופאס לבית המשפט המחוזי בתל-אביב, שקבע כי היות שקופאס טוענת כי היא בעלים של הכספים, להבדיל מנושה, היה עליה להגיש בקשה עצמאית (ולא תביעת חוב) לחייב את המנהלים המיוחדים להשיב לה את כספי הלקוחות מגרמניה. משלא עשתה זאת, אין לה קדימות ביחס לכספים.

השופט (בדימוס) יורם דנציגר, שאליו הצטרפו השופטים חנן מלצר ונעם סולברג, בחן ראשית את השאלה האם הצדדים התכוונו להעביר את הבעלות בחובות הלקוחות לקופאס - או שמא מדובר ב"המחאה מותנית" על דרך השיעבוד.

בהקשר זה טען בנק הפועלים, נושה מובטח של אגרקסקו שיוצג על-ידי עורכי הדין עופר שפירא ודנה הילל אברהם ממשרד שפירא ושות', כי קופאס לא נהגה בכספים מנהג בעלים: מצופה היה מבעלים שיפקח על הנכס וידאג לקבלו בתוך התקופה הנקובה בנספח, דבר שלא נעשה, טען הבנק. קופאס בחרה להותיר את הגבייה בידי אגרקסקו, בזמן שברור שזו הייתה בקשיים. בנוסף, קופאס לא פיקחה על קבלת הכספים ולא דרשה את העברתם מהחברה בתוך 3 ימי עסקים כפי שנקבע בהסכם, ללא הסבר.

השופט קיבל את הטענה וקבע כי כוונת הצדדים, כפי שבאה לידי ביטוי בהוראות ההסכם והנספח שחתמו ביניהם וכן בהתנהגותם, הייתה ליצור שיעבוד על חובות הלקוחות כבטוחה להחזרת ההלוואה שנתנה קופאס לאגרקסקו, ולא המחאה על דרך המכר. זאת, בין השאר, לנוכח רישום ההמחאה על-ידי קופאס בפנקסי החברה; העובדה שהיא לא טרחה לברר היכן הופקדו כספי הלקוחות ולא הקפידה שיועברו לחשבונה תוך 3 ימי עסקים כפי שנקבע בהסכם וכן בשל היעדר הפרדה בין כספי הלקוחות מגרמניה לבין יתר כספי החברה.

"לא ניתן להתעלם מהעובדה שנותן המימון הוא תאגיד פיננסי עולמי שתחום עיסוקו במתן הלוואות ומימון. בידיו של גוף כזה לעצב את המערכת ההסכמית בצורה שתגן על זכויותיו בצורה הטובה ביותר. אם כך בחרה קופאס לעצב את ההסכם בינה ובין החברה, הרי שהיא עשתה זאת במודע ומתוך נטילת הסיכון לתוצאות של אי-פירעון החוב על-ידי אגרקסקו", קבע.

משפסק זאת, דן השופט בשאלה האם היה על קופאס לרשום את השיעבוד כתנאי לתוקפו כלפי המפרקים ויתר הנושים, והשיב על כך בחיוב. דנציגר ציין כי לפי סעיף 178(א) לפקודת החברות שקובע כי בהיעדר רישום אצל רשם החברות בתוך 21 יום כקבוע בפקודה, שיעבוד שיצרה חברה יהיה בטל כלפי המפרק וכל נושה של החברה. "תכלית הרישום היא יידוע ופומביות כלפי צדדים שלישיים, ואין לאפשר עקיפת תכלית זו באמצעות עריכת מסמכים נלווים שאינם חשופים ואינם יכולים להיות ידועים לצדדים שלישיים".

בהמשך השיב השופט לשאלה מה תוקפו של רישום ה"הודעה על המחאת זכות", ברשם החברות, כלפי המפרק והנושים האחרים, בהינתן העובדה שהוא לא נעשה בתוך 21 הימים הקבועים בסעיף 179 לפקודה; וקבע כי בשל הדמיון הקיים בין הליך הקפאת הליכים ובין הליך פירוק בכל הנוגע לנושי העבר של החברה, "אותם רציונלים שהובילו למסקנה כי אין תוקף לשיעבוד שנרשם באיחור ולאחר פתיחת הליך הפירוק, חלים גם בהקשר של שיעבוד שנרשם באיחור ולאחר פתיחת הליך של הקפאת הליכים".

לדבריו, "הרצון להגן על הנושים האחרים של החברה, על-ידי יידועם אודות קיומו של שיעבוד ומתן אפשרות לכלכל את צעדיהם כאשר הם מתנהלים מול החברה, חל גם כאשר מדובר בהקפאת הליכים. אותם נושים שערכו עסקים עם החברה או נתנו לה מימון, קודם להליך הקפאת ההליכים, ייפגעו אם תינתן לבעל השיעבוד עדיפות על פניהם, חרף האיחור ברישום השיעבוד, תוך פגיעה בעיקרון השוויון. אותם נושי עבר לא יוכלו לתבוע את אובדן חלקם היחסי בחובות, גם אם בסופו של דבר תצלח החברה את הליך הקפאת ההליכים ותחזור לתפקד כעסק חי".

דנציגר קבע עוד כי הבקשה לרישום המחאת הזכויות שהגישה קופאס לרשם נגועה בחוסר תום-לב. "קופאס עצמה לא סברה מלכתחילה כי עליה לרשום את המחאת הזכויות מכוח ההסכם. אולם עם היוודע לה דבר הקשיים הפיננסיים אליהם נקלעה אגרקסקו, פנתה 'לְבַטֵח' עצמה באמצעות רישום המחאת הזכויות ברשם החברות".

לנוכח האמור נקבע כי לרישום ההמחאה אין תוקף, וכי לקופאס יש מעמד של נושה רגיל ביחס לחוב של אגרקסקו. השופט אף חייב את קופאס בהוצאות לטובת קופת הפירוק והכנ"ר בסך של 35 אלף שקל ובסכום של 15 אלף שקל לטובת כל אחד מהבנקים: הפועלים, לאומי, ומזרחי-טפחות.

עוד כתבות

ההצעה של אב־גד / צילום: יח''צ

הטרייד־אין של אב-גד חוסך עשרות אלפי שקלים ובעיקר כאב ראש

החברה מציעה לרוכשים למכור עבורם את הדירה הישנה בהפחתה של 6% מהמחיר שיקבע שמאי, ב־14 פרויקטים שהיא משווקת כיום בארץ • למשפרי דיור ההצעה יכולה לחסוך בעיות בתקופה קשה בשוק היד השנייה ● מאחורי המבצעים, מדור חדש

שנה מעולה בפנסיה ובגמל. מה צפוי בשנה החדשה? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הלקח מטבלת התשואות: אף אחד לא נשאר בצמרת לאורך זמן

חברות הביטוח כבשו את המקומות הראשונים בתשואות הגמל לשנת 2025, בזכות ביצועי השיא של הבורסה בת"א ● עם זאת, במבט ל–3 ו–5 שנים הן עדיין מאחורי בתי ההשקעות ● מדוע זה כך, האם זה ישתנה בקרוב, ומה מנהלי ההשקעות חושבים שכדאי לעשות כעת עם הכסף

ההזמנות מ-iHerb גדלו / צילום: Shutterstock

הפטור של סמוטריץ' עובד: הישראלים הגדילו את הרכישות מהאתרים הבינ"ל

מספר ההזמנות באתרים כמו iHerb, אמזון ונקסט עלה בדצמבר בעקבות הגדלת הפטור ממע"מ, אך סך ההזמנות ירד ב-18% לעומת החודש הקודם ● המדד החודשי של רכישות הישראלים באונליין

צילום: Shutterstock

פרשת יוטרייד: האנליסט הנאשם בהונאת משקיעים הוסגר לישראל

רואי קוזין, בכיר בחברת האלגו-טריידינג יוטרייד, שגייסה במרמה כ-77 מיליון שקל מכ-600 לקוחות, הוסגר ממקסיקו לישראל ● קוזין שימש כאנליסט ראשי בחברה בין השנים 2012 ל-2015, תחת ניהולו של אביב טלמור, שנידון לחמש שנות מאסר במגרת הפרשה

''אין ודאות שנפילת המשטר תביא לאיראן טובה יותר''. כרזה עם תמונת חמינאי בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

ההערכה בישראל: טראמפ עדיין לא קיבל את ההחלטה על תקיפה באיראן

דיווח: ראש הממשלה ביקש לדחות את התקיפה באיראן - הסיבה: חוסר מוכנות ● בכירים אמריקאים: הנשיא דחה בשלב זה את ההחלטה על התקיפה באיראן, אך היא עדיין על השולחן ● הניו יורק טיימס: "בפנטגון נערכים להחזיר את הכוחות שפונו מבסיסים באזור" ● שר החוץ של טורקיה: אנקרה אינה מקבלת אפשרות של שימוש בכוח נגד איראן ● שר החוץ של איראן: "אין כוונה לתלות אנשים" ● עדכונים שוטפים

מחאת תמיכה באיראנים, לונדון השבוע / צילום: Reuters, Seiya Tanase

המשטר האיראני ניתק 90 מיליון איש מהרשת. אז איך התוצאה שקיבל הייתה הפוכה לגמרי?

בניסיון לחנוק את המחאה, המשטר האיראני ניתק כ־90 מיליון איש מהרשת, אך התוצאה הפוכה מהצפוי ● בעזרת עשרות אלפי טרמינלים של סטארלינק שהוברחו למדינה, שימוש ב־VPN ושירותים מוצפנים, המפגינים מצליחים לעקוף את ההחשכה ולהציף את העולם בתיעודים מהשטח

אינפלציה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה השנתית עמדה ב-2025 על 2.6%; שינוי כיוון בדיור: המחירים חזרו לטפס

האינפלציה נותרה בחודש דצמבר ללא שינוי ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו עליות: הלבשה והנעלה, ירקות ופירות, דיור ותחבורה ● מחירי הטיסות לחו"ל התייקרו בשיעור בולט של 4.1% ● סעיפים בהם נרשמו ירידות: תרבות ובידור וסעיף המזון ● מחירי הדירות עלו ב-0.7% בנובמבר, לאחר שמונה חודשים רצופים של ירידות

הממונה על התחרות מיכל כהן ושר הכלכלה ניר ברקת / צילום: כדיה לוי, אוליביה פיטוסי - ''הארץ''

בג"ץ יקיים דיון נוסף בהליך להדחת הממונה על התחרות

נשיא העליון עמית קיבל את בקשת היועמ"שית ונציב שירות המדינה לקיים דיון נוסף בפסק הדין מיולי האחרון, שאישר לכנס את ועדת המינויים כדי לדון בבקשתו של שר הכלכלה ברקת להדיח את מיכל כהן ● עמית: "השלכות רחבות על הליכי הפסקת כהונתם של נושאי משרה בכירים בשירות הציבורי"

שליח של GetPackage / צילום: באדיבות GetPackage

באיזו עיר בארץ מזמינים הכי הרבה משלוחים, ומתי?

הערים המובילות בהיקף המשלוחים הן תל אביב עם 11.5%, חיפה עם 9.5% ופתח תקווה עם 7%, כך עולה מנתונים של חברת השליחויות Get Package המסכמים את שנת 2025● תקציב הפרסום בדיגיטל של הביטוח הלאומי עובר ל–Funia, וקרן אדמונד דה רוטשילד מעניקה פרסים בהיקף של כרבע מיליון שקל למעצבי אופנה ● אירועים ומינויים

דגלה של דנמרק מתנוסס על אדמת גרינלנד / צילום: Reuters, Marko Djurica

טראמפ מאיים בהטלת מכסים על מדינות שיתנגדו להשתלטות על גרינלנד

נשיא ארצות הברית אמר כי הוא שוקל להטיל מכסים על מדינות שיתנגדו למהלך האמריקאי בנוגע לגרינלנד ● “אנחנו צריכים את גרינלנד לצורכי ביטחון לאומי, ולכן ייתכן שאעשה זאת"

האמנם מחירי הדירות שבו לעלות? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הלמ"ס שוב עוזרת לקבלנים לשנות את הסנטימנט בשוק הדיור

מספיק נתון אחד של הלמ"ס שמסמן עלייה חודשית במחירי הדירות, לצד מבצעי מימון יצירתיים ורוכשים שתמיד חוששים לפספס – כדי להחזיר לשוק תחושה של תפנית גם כשבמציאות הביקוש עוד חלש וההיצע בשיא ● הבעיה: מדובר בנבואה שדי בקלות גם מגשימה את עצמה

מומחים מנתחים את עדכון הרווח היזמי והשפעתו על השוק / צילום: Shutterstock

השינוי בתקן 21: המומחים מנתחים את עדכון הרווח היזמי והשפעתו על השוק

השמאי הממשלתי פרסם הנחיות חדשות לבדיקת כדאיות כלכלית בהתחדשות עירונית. מומחים מסבירים מה משמעות השינויים

קריית שמונה / צילום: אייל מרגולין

כרטיס אשראי מיוחד לקריית שמונה: האוצר הודיע על מענקים חודשיים לתושבי העיר

על פי הודעת משרד האוצר, תושבי קריית שמונה יקבלו מענק חודשי בסך 1,000 שקל עד 2,500 שקל, שניתן יהיה לממש רק בעסקים בעיר ● התקציב לתוכנית צפוי להגיע מתוך התוכנית לשיקום הצפון, שתוקצבה במקור ב-15 מיליארד שקל ונוצלו מתוכה עד כה כ-9 מיליארד שקל

מתוך קמפיין מזרחי טפחות / צילום: צילום מסך

שבוע שלישי ברציפות: שגיא דקל חן מוביל את מזרחי טפחות למקום הראשון בזכירות

הפרסומת האהובה ביותר שייכת לביטוח 9, וחברות הביטוח תופסות מחצית מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות השבועי של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● ההשקעה הגדולה ביותר השבוע שייכת לפלטפורמת הסטרימינג free TV והקמפיין בכיכובו של ארז טל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה שלילית בוול סטריט; מיקרון ונובו נורדיסק עלו

המשקיעים המשיכו לעקוב מקרוב אחר ההתפתחויות באיראן, כאשר לפי הדיווחים האחרונים, בכירים אמריקאיים מסרו שהנשיא טראמפ דחה את ההחלטה על תקיפה בשלב זה ● המסחר ננעל אתמול בעליות, לאחר יומיים רצופים של ירידות ● באירופה נרשמו ירידות ברקע המתיחות הגאופוליטית

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

לופטהנזה מאריכה את ביטולי טיסות הלילה לישראל עד סוף החודש

המהלך נובע מהערכת המצב הביטחוני במזרח התיכון, ונועד לאפשר לצוותי האוויר לשוב לבסיסיהם ללא לינה בישראל ● לדברי החברה, מרבית הטיסות הליליות הוזזו לשעות היום, ורק מספר מצומצם של טיסות בוטל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בתל אביב; נובה זינקה במעל 8%, ארית תעשיות ירדה בכ-3%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.9% ● הדוח הרבעוני של TSMC הקפיץ את מניות השבבים ● החשש מהסלמה מול איראן לא הפריע אתמול לבורסה לכבוש שיאים חדשים ● היום יפורסם מדד המחירים לצרכן, הצפי - עלייה קלה ● על רקע צפירת ההרגעה של טראמפ - מחירי הנפט יורדים הבוקר

הובלת דשנים, כיל חיפה / צילום: יח''צ כיל

יצואני הדשנים חוששים: עד כמה אירופה תכיר במס הפחמן הישראלי?

ישראל הקדימה וקבעה מס פחמן לקראת כניסתו לתוקף של מס חדש שיחול על סחורות מיובאות באירופה לפי הפליטות שנוצרו בייצורן ● אך האיחוד טרם הכריע אם יכיר במס המקומי, ויצואני הדשנים עלולים לשלם פעמיים

ימים לפני תחילת המחאות: "ההסכם הסודי" בין איראן וישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: לפי דיווח של וושינגטון פוסט, ישראל העבירה מסרים דרך הרוסים לאיראן לאי-תקיפה הדדית, למה גרמניה עדיין סוחרת עם איראן, וסערת הקצין הבריטי שמנע מאוהדי מכבי ת"א להגיע למשחק לא נרגעת • כותרות העיתונים בעולם

ירושלים / צילום: Shutterstock

המחירים חזרו לעלות? זה הנתון שיותר מדאיג בשוק הדיור

מחירי הדירות רשמו בחודשים אוקטובר-נובמבר עלייה של 0.7%, לאחר שמונה חודשים רצופים של ירידות ● אך הנתונים היותר מדאיגים מגיעים דווקא משוק השכירות: מדד הדיור רשם בחודש דצמבר עלייה של קרוב לאחוז - השיעור הגבוה ביותר מכל מדדי דצמבר ב-15 השנים האחרונות