גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמעט כל מי שקנה קרנות אג"ח מדינה בישראל השנה מופסד

בארה"ב ובישראל תשואות האג"ח הממשלתיות הארוכות עולות והמשקיעים מפסידים, אך בעוד שבארה"ב המשקיעים מצמצמים חשיפה לאפיק, בארץ המצב שונה ● ומה החלופות? ● למדריך השקעה באג"ח

אג"ח / תמונה שאטרסטוק
אג"ח / תמונה שאטרסטוק

בשנים האחרונות ראינו לא פעם את המשקיעים בכל העולם נוהרים לאג"ח מדינה. בעשור החולף, נראה כי זה קרה לפחות פעם בשנה - כשהשמיים התקדרו, כשהתעורר משבר או חשש באזור מרכזי בעולם, כשהנפט זינק, כשהתעוררו חששות מצעדי מדיניות מפתיעים, או אז חזרו המשקיעים לאג"ח הממשלתיות. לרוב הם נהרו לאג"ח ממשלתיות אמריקאיות וגרמניות, אך ראינו זאת היטב גם בשוק הישראלי.

השנה נראה שמשהו השתנה. בשווקים מפנימים שהריבית בארה"ב התחילה לעלות והתהליך הזה לא צפוי להיעצר בקרוב, למרות שבאירופה עליית ריבית כנראה לא תתרחש בשנה הקרובה וביפן זה אפילו יותר רחוק. אחרי שהריבית בארה"ב כבר עלתה בחודש מארס, השווקים מתמחרים כעת סיכוי גבוה לעלייה נוספת ביוני ובספטמבר וסיכוי נמוך יותר לעליית רביעית השנה בדצמבר.

מה קרה בקטגוריות בולטות

בעשור שחלף מאז המשבר הפיננסי של 2007 לא ציפה השוק מספר גבוה כזה של עליות ריבית בארה"ב כאשר הריבית כבר התחילה לעלות. זו הסיבה המרכזית לעליית התשואות הארוכות שאנו רואים ביתר שאת בשבועות האחרונים. בסוף השבוע האחרון עלו התשואות ל-10 שנים לרמה הגבוהה ביותר זה שבע שנים וחצו את הרף הפסיכולוגי של 3.1%, על רקע הערכות כי נתוני מאקרו חזקים של הכלכלה יסללו את הדרך לעליית ריבית רביעית וקצב עלייה מהיר מהצפוי גם בהמשך הדרך. רק בתחילת אפריל היתה התשואה 2.74% ובתחילת 2018 היא עמדה על 2.41%. במלים אחרות, מי שהשקיע באג"ח ממשלתיות אמריקאיות ארוכות לפני חודש וחצי, בתחילת אפריל כבר מופסד על השקעתו בכ-2.5% ומי שהשקיע בתחילת ינואר כבר הפסיד כמעט 5%.

למרות שלא צפוי תהליך דומה באירופה, ביפן ובשוק המקומי, גם בשווקים האלה התשואות הממשלתיות הארוכות עלו בשבועות האחרונים, אם כי בשיעורים מתונים בהרבה. בגרמניה, שבה הבנק המרכזי האירופי עדיין ממשיך בתוכנית ההרחבה, עלו התשואות מ0.47% ל-0.58%. ביפן, שבה איש עוד לא מדבר על קץ ההרחבה הכמותית, התשואות רשמו עלייה קלה מאוד. בישראל עלתה התשואה ל-10 שנים לכ-1.95%, לעומת 1.63% בתחילת אפריל.

בארץ עוד לא מוכרים

על רקע עליית התשואות הממשלתית בארה"ב, אין פלא שכאשר בוחנים את הגיוסים והפדיונות לקרנות נאמנות אמריקאיות על אג"ח ממשלתיות, רואים לאחרונה פדיונות. לפי נתונים של ICI, העוקבת אחר תעשיית קרנות הנאמנות האמריקאית, מתחילת אפריל ועד אמצע מאי פדו משקיעים קרנות נאמנות אמריקאיות המשקיעות באג"ח מדינה כ-190 מיליון דולר, בעוד שקרנות המשקיעות באג"ח קונצרניות ובמניות מחוץ לארה"ב הם דווקא רכשו בסכומים של בין מאות מיליוני דולר למיליארדי דולרים.

השוק הישראלי דווקא מפתיע בחזית הזו. בעוד שרוב קטגוריות ההשקעה בקרנות הנאמנות רושמות פדיונות, ובמקרים רבים פדיונות גדולים, קטגוריית אג"ח מדינה היא מהבודדות שמגייסות מתחילת 2018, אם כי בשבועות האחרונים מגמה זו נבלמה. לפי נתוני רשות ניירות ערך, מתחילת 2018 גייסו קרנות אג"ח מדינה כללי (ללא מניות וגם כאלה הכוללות מרכיב מנייתי) כ-2 מיליארד שקל (כולל שינוי שווי), נכון לאמצע מאי. לשם השוואה, הקטגוריה הגדולה ביותר של אג"ח כללי, הכוללת קרנות כמו תיקי השקעות ללא מניות וכן קרנות 90/10, 80/20 וכו', פדתה כ-2 מיליארד שקל.

לפחות נכון לרגע זה, נראה כי המשקיעים לא השיגו את מטרתם וכמעט כל מי שקנה קרנות אג"ח מדינה בישראל השנה מופסד. התשואה החציונית הממוצעת של קרנות אג"ח מדינה (בקטגוריית אג"ח מדינה כללי) מתחילת השנה היתה מינוס 0.42%, נכון לאמצע מאי. מבין 124 קרנות בקטגוריה, רק 9 מהן בתשואה חיובית מתחילת השנה, כמחצית מהן הוקמו בסוף 2017 (כלומר סך הנכסים שלהן הוא קטן מאוד) ולרובן חשיפה למניות (10%-30%). רוב ההפסדים היו בחודש האחרון, כאשר התשואה החציונית הממוצעת ב-30 הימים האחרונים עומדת על מינוס 0.35%.

כבר לא אפיק יציב

איך אפשר להסביר את העובדה שלמרות עליית התשואות, המשקיע הישראלי ממשיך לקנות אג"ח מדינה? ההסבר המרכזי הוא החשש מעליית התנודתיות בתיקי ההשקעות לאחרונה. הוולטיליות בתיקי המניות, התזזיתיות בשווקים והחששות מאירועים גיאו-פוליטיים (צפון קוריאה, איראן וההתפתחויות במזרח התיכון, המהומות בעזה וההתפתחויות בסוריה) גורמות למשקיעים רבים לחפש נכסים יציבים יותר ובשנים האחרונות הם התרגלו למצוא את זה באג"ח מדינה, למרות התשואות הנמוכות שלו.

זה מה שחשבו רוב המשקיעים שימצאו גם הפעם באפיק הזה ואפילו בתוספת בונוס נאה - התשואות כיום כבר גבוהות יותר מאשר בשנים באחרונות, בעוד שהריבית אצלנו לא התחילה לעלות וגם כשתתחיל זה כנראה יהיה בקצב איטי.

משקיעים רבים מגלים כיום כי תיק ההשקעות שלהם רחוק יותר מאזורי הנוחות שלהם, בעיקר בגלל ביצועי השווקים בשנים האחרונות. בהיעדר תשואה באג"ח מדינה, רבים הגדילו את הרכיב המנייתי שלהם ואת רכיבי האג"ח הקונצרניות בדירוגים נמוכים ובמח"מ בינוני וארוך במטרה לשדרג את התיקים ואת פוטנציאל התשואה שלהם. עליית התנודתיות בשווקים גורמת להם לבחון מחדש את התיק ולהקטין רמות סיכון. לפיכך, הם נוקטים בשיטות שעבדו בעבר ברוב המקרים - הגדלת אג"ח מדינה על חשבון האפיקים האלה.

מה עם מח"מ קצר?

מה עושים כשאג"ח מדינה לא מספק את הסחורה? לכאורה, עליית התשואות יכולה להיעצר בכל רגע. אך כפי שרבים לא צפו שהיא תהיה כה מהירה, קשה לצפות מתי היא תיעצר.

מה ניתן לעשות לפי שעה כדי להקטין תנודתיות בתיקי ההשקעות? צעד אחד הוא להוריד דרמטית רמות סיכון ולעבור למוצרים סולידיים כמו קרנות כספיות (שקליות). הבעיה בגישה הזו היא שבעוד שהתשואות הארוכות עלו, התשואות הקצרות נשארו נמוכות - כך שהאפיק הזה מגלם עדיין תשואה אפסית, למרות שהמשקיעים הפסימיים עשויים להתנחם בכך שמדובר בתשואה אפסית חיובית ולא שלילית כפי שחוו בחודש האחרון באג"ח מדינה.

צעד אחר הוא הגדלה של חשיפה למוצרי אג"ח עם מח"מ קצר, שכוללים לדוגמה אג"ח קונצרניות בדירוג גבוה. בניגוד לאג"ח ממשלתיות שירדו, תיק לדוגמה המורכב מאג"ח קונצרניות בדירוג גבוה (שקלי וצמוד) ובמח"מ של עד שנתיים, הניב השנה תשואה חיובית של כ-0.15%.

ניתן למצוא עוד חלופות, אך השורה התחתונה היא שכדי להקטין את התנודתיות בתיק, אג"ח מדינה אינן הפתרון היחיד. במיוחד בתקופה זו, עשויים להיות פתרונות חלופיים נוספים אשר בצד הקטנת התנודתיות התשואה שלהם, לפחות בטווח הקצר, עשויים לתרום לתשואת התיק.

התשואות הממשלתיות

הכותב הוא מנהל הפרויקטים ופיתוח עסקי בהראל פיננסים. הכותב ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסים המצוינים בכתבה זו. אין לראות בכתבה משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכיו האישיים והמיוחדים של כל משקיע

עוד כתבות

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

עליות שערים באירופה; מגמה דומה בחוזים העתידיים בארה"ב

הדאקס עולה ב-0.3% ● הניקיי ירד ב-0.6% ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בעליות קלות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות