גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה מחפש האיש העשיר בגרמניה בהייטק הישראלי

הקרן המשפחתית של דיטר שוורץ, האיש העשיר בגרמניה, מחפשת טכנולוגיות ישראליות וצפויה להשקיע מיליוני דולרים בשתי חברות בחודשים הקרובים ● מנכ"ל הקרן תומאס ויליגר, שנפגש לאחרונה עם מריוס נכט ומשפחת רקנאטי, ל"גלובס": "המשמעות של משרד משפחתי היא שאם יהיה צורך בכספים נוספים, מר שוורץ תמיד מוכן לעוד השקעה"

תומס וילינגר / צילום: איל יצהר
תומס וילינגר / צילום: איל יצהר

קרן ההשקעות הגרמנית (Zukunftsfonds Heilbronn (ZFHN, תתחיל להשקיע בטכנולוגיה ישראלית. מאחורי הקרן עומד המיליארדר דיטר שוורץ, האיש העשיר בגרמניה, ואחד מ-50 האנשים העשירים בעולם. שוורץ עשה את הונו בכך שהקים שתי רשתות קמעונות גדולות - לידל, רשת חנויות סופרמרקט, וקאופלנד, רשת בתי כלבו ענקיים בסגנון וולמרט. כיום, הונו מוערך בכ-20 מיליארד דולר, והוא הבעלים והמייסד של Schwarz Gruppe, החברה הקמעונאית הרביעית בגודלה בעולם, והשנייה בגודלה באירופה.

ZFHN היא קרן להשקעות במיזמים טכנולוגיים אשר פועלת מאז 2006, בניהול פמילי אופיס, אותו הקים תומאס וילינגר (52), המכהן כמנכ"ל הקרן. לאחר 12 שנות פעילות, הקרן החליטה להתחיל להשקיע במיזמים ישראלים, ולשם כך הגיע וילינגר לביקור בישראל, במהלכו נפגש עם משקיעים פרטיים מקומיים כמו מריוס נכט ומשפחת רקנאטי, ועם מוסדות להשכלה גבוהה כגון מכון ויצמן והטכניון.

מטרת הביקור היא לבסס קשרים עם משקיעים נוספים כדי לבצע איתם השקעות משותפות, ועם מוסדות שעשויה לצאת מהם טכנולוגיה בתחומים שבהם מעוניינת הקרן להשקיע. בראיון ל"גלובס" וילינגר מספר על אסטרטגיית ההשקעות של הקרן המשפחתית, השונה מקרן הון סיכון רגילה, ומסביר מדוע הוא רוצה להביא ישראלים לגרמניה, אבל דווקא לא לברלין.

מודל ההשקעה של הקרן, שלפיו תפעל בישראל, הוא השקעה של חצי מיליון דולר עד מיליונים בודדים, בחברות סיד ופרה-סיד, לצד משקיעים נוספים, תמורת כ-5 עד 15% מהחברה. לאחר מכן, ככל שידרש, הקרן מוכנה לספק השקעות המשך. "אנחנו צוות של כ-20 אנשים. יש לנו אנשים מעולם המחשבים, המדיקל, מכימיה ומביולוגיה. הם אנשי עסקים ומומחים בתחומם שיודעים איך לארגן עסק ולהפוך אותו לרווחי", אומר וילינגר.

הדוגמה שנתן וילינגר היא של השקעה בחברה גרמנית שהניבה לקרן אקזיט לפני כשנה וחצי: "השקענו בחברה של מכשירים רפואיים, שסיפקה פתרון לכשל ריאה. השקענו בה סכום כולל של 40 מיליון דולר. התחלנו איתה מאפס, ואנחנו ממשיכים להשקיע בחברות עד שהן בשלות לאקזיט. את החברה הזאת מיזגנו עם חברה בוגרת יותר מתחום ניתוחי הלב, שהייתה לה מערכת משאבות שיכלה לשמש גם לטיפול בריאות. אחרי שקיבלנו את האישורים הרשמיים הדרושים, מכרנו את החברה לפני שנה וחצי ב-247 מיליון דולר".

אתה קורא לזה עזרה, אבל יש יזמים שיירתעו מהשקעה שגוררת התערבות הרמה כזאת.

"בעבר השקענו הרבה בכל חברה והיינו בעלי השליטה, אבל הפסקנו עם אסטרטגיית ההשקעה הממוקדת. הדרך עד האקזיטים הללו הייתה הרבה יותר מדי ארוכה, במדיקל דיווייס זה יכול לקחת אפילו 15 שנים. המשקיע שלנו הוא היום בן 78, ואני חושב שזה לא הוגן כלפיו להמשיך להשקיע באופן הזה", אומר וילינגר.

כיצד יכולה השקעה מגרמניה לעזור לסטארט-אפים ישראליים?

"באירופה יש תעשייה מסורתית ובגרמניה במיוחד, רק בהילברון יש בערך 1,500 חברות תעשייה בינוניות, ויש שם הרבה דרישה לחדשנות, ובישראל יש טכנולוגיה משבשת. אנחנו רוצים לחבר בין התעשייה המסורתית והטכנולוגיה הישראלית". על כן, אומר וילינגר, הקרן מתמקדת בהשקעה במיזמים בתחומי ה-IoT, הרובוטיקה, האוטונומוס דרייבינג, אינדסטרי, מערכות אנרגיה, חומרים חדשים וביוטק.

"החברות שנרצה להשקיע בהן, הן כאלה שנוכל לתת להן ערך. אנחנו לא רוצים לתמוך בחברה רק באמצעות כסף אלא באמצעות גישה ללקוחות בשוק באירופי, דבר שאין לחברות קטנות בישראל. רבות מהן מנסות לגשת לשוק האמריקאי אבל זה תהליך מאתגר ויקר. ישראלים מפחדים מאירופה בגלל כל השפות והמדינות".

הון של איש אחד

בניגוד לקרנות הן סיכון רגילות, הקרן פועלת ללא מגבלות זמן מחייבת, וללא מחוייבות כלפי משקיעים, כיוון שיא נמצאת בניהול סינגל פמילי אופיס, משרד המנהל את הונו של משקיע אחד. מדובר בקרן במודל Evergreen, אשר מאפשרות למשקיעים גמישות רבה יותר בטווח הקצר, אך גם מתאימות למבנה השקעה ארוך טווח. קרנות ה-Evergreen פועלות לרוב לאורך כשני עשורים, כאשר בכל שנה, המשקיעם יכולים להחליט אם להמשיך את המבנה או להפסיקו לחלוטין.

מאז ייסד את הקרן ב-2006, היא השקיעה בקרוב ל-30 חברות, מתוכן 8 נמכרו באקזיט. הקרן התחילה עם סכום של 100 מיליון דולר, וכעת עומדים לרשותה 250 מיליון דולר, אשר הצטברו מרווחי המכירות. "אבל המשמעות של משרד משפחתי היא שאם יהיה צורך בכספים נוספים, מר שוורץ תמיד מוכן להשקעה נוספת", אמר וילינגר, "זה גמיש לחלוטין".

את ההשקעה הראשונה שלה בטכנולוגיה ישראלית ביצעה הקרן באפריל האחרון, כאשר השקיעה קרוב ל-6 מיליון דולר במיזם הישראלי-גרמני של הראל בורן ויונתן חייט, TinyInspektor, אשר שוויו מוערך בכמה עשרות מיליוני דולרים. החברה מפתחת מוצר המותקן על מתקני יצור תעשייתי במפעלים, על מנת לאתר פגמים במהלך הייצור.

מה בעיניך ההבדל בין היזמים הישראלים לאירופאיים?

"נולדתי בדרום אפריקה ולהוריי יש הרבה חברים יהודים משם, אז היה לי קשר ליהודים בישראל. למדתי על האקוסיסטם של הסטארטאפים בישראל ובתל אביב, בכל הקשור לדיגיטליזציה ולרובוטיקה. הגעתי לכאן לראשונה לפני שלוש שנים, ומרחק הטיסה הקצר, והאווירה הפתוחה הופכות את האינטרקציות והעבודה פה למיהנות". וילינגר ביקר בישראל פעמיים בשנה מאז ביקורו הראשון, אך כעת הגיע לראשונה כנציג של ZFHN.

"באירופה יש תעסוקה טובה, ותמיד יש ליזמים הזדמנויות טובות מלבד היזמות. הם תמיד יכולים להמשיך לעבוד במשרות טובות ולפרנס את המשפחה שלהם היטב. הם אוהבים להיות יזמים, אבל הם לא צריכים את היזמות כמו הישראלים", אומר ולינגר. "האנשים פה שונים לחלוטין ולכן הם נלהבים להיות יזמים מוצלחים באופן יותר מחוייב מאשר בגרמניה. באירופה גם מפחדים לקחת סיכון כי חייבים להצליח. בישראל, הם רואים את הכישלון כניסיון. אין ליזמים הישראלים את המבנה של חישוב הסיכון הטיפוסי שיש בגרמניה, בו קודם מסתכלים על הסיכון ואז על ההזדמנות. כמשקיע בחברה ישראלית, אנחנו יכולים להתמודד עם זה, כי אנחנו יכולים להרגיע אותם. אבל כשאנחנו משקיעים ביזם באירופה או בגרמניה, קשה לגרום לו להתלהב".

"אנחנו ביזנס בילדר"

זהו הפמילי אופיס הראשון שמנהל וילינגר, אשר קודם לכן ניהל האב ואקסלרטור בעיר הילברון (Heilbronn), עיר הולדתו של שוורץ, הממקומת בדרום גרמניה. לפני כן וילינגר עבד בתעשיית ההון סיכון בעמק הסיליקון. הוא מספר שפגש את שוורץ לפני 13 שנים, ושנה לאחר מכן ייסד עבורו את הקרן. "שוורץ אוהב את עיר הולדתו, שם הוא גדל, והקים את הרשתות הענקיות שבבלעותו. אני חושב שגם בישראל רבים מרגישים ככה כלפי מקום הולדתם", אמר וילינגר. לדבריו, "מר שוורץ רוצה לחזק את העיר שלו ואת האיזור באמצעות טכנולוגיה". הפילוסופיה הזאת של שוורץ, מכתיבה את אופי הקרן, אשר שמה בגרמנית הוא "העתיד של הילבורן".

הוא מבקש להבהיר שהכניסה לישראל מגיעה על רקע שינוי כולל של אסטרטגיית ההשקעות של הקרן, שהתחולל בשנים האחרונות. "בישראל אנחנו לא מתכוונים להוציא סכומי כסף גדולים על אותה החברה, אלא לפזר את ההשעות שלנו. אנחנו גם רוצים להתחיל להשקיע כאן יחד עם משקיעים פרטיים אחרים, וגם יחד עם קורפורט אינבסטורס, כי יש להם המון ניסיון בשוק. השקעה משותפת מאפשרת להשקיע סכום נמוך יותר בכל השקעה ולפזר את הסיכון".

"אנחנו רוצים לבסס את החברה בישראל, לפתוח אותה לשוק האירופי, אבל הלב של החברה - אנחנו רוצים אותו בישראל. אנחנו משקיעים בחברות שאנחנו אוהבים, ואנחנו לא רוצים להרוס אותן. אם יש אפשרות למכור חברה, אנחנו מתייעצים על זה עם צוות ההנהלה, ובודקים אם זה מתאים או שאנחנו רוצים לחכות שהחברה תגדל. אנחנו גם מתייעצים עם מומחים. אנחנו לחלוטין רגועים. אנחנו ביזנס בילדר, קומפני בילדר, ולא משקיעי הון סיכון. יש לנו אוויר לנשימה ואפשרות להכניס את החברות באמת לתוך השוק האירופי".

ZFHN

שנת הקמה: 2006

גודל קרן: 250 מיליון דולר

מייסדים: תומאס וילינגר ושטפן גנתר

מיקום: הילברון

תחומי השקעה: IoT, רובוטיקה, אוטונומוס דרייבינג, אינדסטרי, מערכות אנרגיה, חומרים חדשים וביו-טק

שלב השקעה: פרה-סיד וסיד

גובה השקעה ממוצע: 500 אלף דולר עד כמה מיליוני דולרים בודדים

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב