גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היוזמה שמקדמת שקד: הגבלת הסמכות של סלינגר

שרת המשפטים צפויה לתמוך בהצעת חוק לפיה החלטות המפקחת יהיו כפופות לאישור ועדת הכספים ● "פירצה בחוק מאפשרת לממונה על שוק ההון, לגבש רפורמות ללא פיקוח", נכתב בהצעה ● ההצעה צפויה לעלות לדיון ביום א' אולם התנגדות של שר האוצר עשויה לעכב אותה

מימין: דורית סלינגר ואיילת שקד  / צילום: איל יצהר
מימין: דורית סלינגר ואיילת שקד / צילום: איל יצהר

אחרי הביקורת החריפה שהעבירו שרת המשפטים, איילת שקד, ויו"ר לשכת עורכי הדין, אפי נוה, על המפקחת על הביטוח ושוק ההון דורית סלינגר, מגיעה הצעת החוק שתכליתה להגביל את כוחה של סלינגר. ל"גלובס" נודע כי השרה שקד, שהיא גם יו"ר ועדת השרים לחקיקה, צפויה לתמוך ולקדם כבר בתחילת שבוע הבא הצעת חוק של ח"כ נורית קורן מהליכוד לפיה החלטותיה של סלינגר יהיו כפופות לאישור ועדת הכספים של הכנסת.

על פי הצעת החוק שמהווה תיקון לחוק הפיקוח על שירותים פיננסים (ביטוח), החלטות ורפורמות שמבקשת סלינגר לקדם יהיו כפופות לאישור ועדת הכספים, בדומה להליך התקנת תקנות של שרי הממשלה. הצעת החוק שגובשה לפני כעשרה ימים תעלה לדיון בוועדת השרים לחקיקה ביום ראשון הקרוב.

המהלך לקדם חקיקה להגבלת כוחה של סלינגר הוא, כאמור, המשך ישיר לריסון כוחה של המפקחת על הביטוח. במהלך ישיבת ממשלה שנערכה לפני כשבועיים תקפה השרה שקד את התופעה שהיא כינתה "הרגולציה השקטה בשוק ההון שעוברת שלא באמצעות חקיקה או תקנות ולא מפוקחת בידי הכנסת, אלא באמצעות כללים ונהלים של רגולטורים".

נכון להיום, לממונה על הביטוח ושוק ההון יש כוח רגולטורי גדול, לפיו לחוזרים המופקים על ידה אין גורם המפקח, מאשר או מבקר אותם. לגישת שרת המשפטים שקד, מדובר במעין הליך חקיקתי המתבצע על ידי אדם אחד בלבד ללא בקרה ופיקוח עליו.

"פירצה זו בחוק מאפשרת לממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון, לגבש רפורמות ולפרסם חוזרים שהם בעלי משמעות מכרעת עבור כל ענף הביטוח ושוק ההון, ללא שום פיקוח מטעם הכנסת", נכתב בדברי ההסבר להצעת החוק. לפי דברי ההסבר לחוק, דוגמה לכך ראינו במספר מקרים: "בעיצומו של הליך החקיקה בחוק ההסדרים לשנת 2015, ועדת הכספים של הכנסת החליטה להוציא מחוק ההסדרים הצעת חוק אשר עסקה בקרן ברירת מחדל בתחום הפנסיוני וזאת מכיוון שהדבר צריך להיעשות בחקיקה רגילה. ואולם, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון עקפה את החלטת הוועדה והוציאה חוזר בעניין זה ואף החילה אותו בצורה רטרואקטיבית, ובכך למעשה ייתרה את הליך החקיקה הסדור בנושא", נאמר בהצעה.

עוד נאמר בדברי ההסבר להצעת החוק, כי בחודש יוני 2016 הובילה הממונה רפורמה שביטלה את מערך כתבי השירות, ואף הפכה את פוליסת הבריאות הפרטית למעין "קולקטיב", כך שבכל שנתיים מחיר הפוליסה משתנה, ובכך נוצרת אי ודאות בקרב הציבור. כמו כן, לאחרונה ניסתה הממונה להעביר חקיקה נוספת שמחייבת בוררות חובה בתחום הביטוח, וזאת במסגרת חוק ההסדרים, ולא בחקיקה רגילה. בכך, ניסתה לפגוע בזכויות המבוטחים לייצוג הולם מטעם עורכי הדין.

בהצעת חוק זו, מוצע לקבוע כי כל רפורמה, הוראה או הנחיה אשר יוצאת מטעם הממונה, תיעשה באישור ועדת הכספים של הכנסת. בכך, תינתן במה ראויה לכלל הגורמים המקצועיים, ולכי מי שעוסק בתחום להשמיע את דבריו.

הרגולציה הרבה של סלינגר

שקד הביאה דוגמאות ל"רגולציה השקטה" כהגדרתה שקורית בשוק ההון: כך, בתקופתה של סלינגר הוצאו 300 חוזרים סופיים, 530 טיוטות חוזרים ועמדות ממונה. לשם ההשוואה, ציינה שקד, פרופ' עודד שריג, שכיהן בתפקיד המפקח על הביטוח ושוק ההון במשך כמעט 4 שנים, הוציא בסך הכל 63 חוזרים סופיים (מול 300 של סלינגר בתקופה די מקבילה). הממוצע השנתי של שריג היה 16 חוזרים בשנה, ושל סלינגר 60 חוזרים בשנה.

שקד אמרה, כי "החלטת הממשלה להפחתת רגולציה, שהתכנסנו היום מכוחה, קובעת בסעיף 12 כי אמנם הכללים שנקבעו בהחלטה לא חלים אחד לאחד על רשות שוק ההון, אבל ההחלטה כן מחילה על רשות זו את עקרונות ההחלטה וקובעת חובת דיווח". לדבריה, "בפועל יש עלייה מאוד גדולה ברגולציה של שוק ההון, ולא בדיוק הפחתה. המטרה היא לעזור לעסקים קטנים. להקל, לא להכביד".

פרשנות: האיבה לסלינגר תוליד פיתרון קיצוני ולא ראוי? / רון שטיין

דורית סלינגר, הממונה על רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון, היא רגולטורית מאוד פעלתנית ומאוד אגרסיבית. היא לא מנסה להיות נחמדה ואהודה על כולם, אלא לשנות. לעתים היא משנה לחיוב ולעתים להיפך. לא אחת היא התעמתה עם בכירים בסקטור הציבורי ובממשלה וכמובן שעם בכירים בסקטור העסקי. זה נכון גם ליחסיה עם הח"כים, בדגש על חברי ועדת הכספים וראשה, ח"כ משה גפני, מול גופים מפוקחים ובראשם לשכת סוכני ביטוח, וגם מול גופים לא מפוקחים כלשכת עורכי הדין, שבראשות עו"ד אפי נוה.

רגע לאחר שנוה תקף אותה אישית ובאופן חמור, בכנס של לשכת סוכני ביטוח לאחרונה שגאה בלובי הפוליטי שהיא מפעילה נגד סלינגר, הצטרפה לביקורת החריפה והאישית כנגד סלינגר גם שרת המשפטים איילת שקד.

הכעס של גורמים מפוקחים ואחרים, כמו גם של גורמים פוליטיים, על סלינגר הינו אישי במידה רבה מאוד. בהקשר זה נציין כי באפריל השנה ח"כ נורית קורן, יוזמת הצעת החוק, צוטטה ב"ביטוח ופיננסים" של לשכת סוכני ביטוח באומרה: "אני רואה חובה לסייע ללשכת סוכני ביטוח". עתה היא פועלת בקו זה וזוכה לגיבוי של השרה שקד, הגם שכלל לא ברור אם זה יעבור את המשוכה של שר האוצר משה כחלון, וסגנו, יצחק כהן, כמו גם אגף תקציבים.

איפה הגזימה סלינגר במאבק מול השוק, והיכן היא עקפה את הח"כים או "רק עצבנה" אותם, ובכך הובילה להצעת החוק שנתמכת עתה על ידי השרה שקד? נראה שמדובר בשני אפיקים מרכזיים שעוררו עליה את המתנגדים שהובילו לתמיכה של השרה שקד: הקמת מוסד לבוררות בביטוח שהיא קידמה דרך חוק ההסדרים, ושנפגעים מרכזיים ממהלך שכזה הם עורכי הדין, שמחזיקים בלובי חזק מאוד, בטח למול השרה שקד; והניסיון רב השנים (גם של קודמיה) לשנות את התגמול לסוכני הביטוח, שמתגאים בכך שיש להם לובי חזק בקרב חברי ועדת הכספים.

במה מדובר ואיפה השינוי הגדול מהקיים? רשות שוק ההון הוקמה ב-1 בנובמבר 2016, בהתאם לחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים מאותה שנה, שבו נקבע בין היתר כי הרשות תפעל כיחידה עצמאית במשרד האוצר והשר הממונה עליה יהיה שר האוצר, ושהיא תזכה לעצמאות על מנת למלא את תפקידה. על כן החוק נותן סמכויות רבות לממונה על שוק הון, בדומה למה שהיה בעבר ולמה שיש לרגולטורים אחרים, ברשות ני"ע, בפיקוח על הבנקים בבנק ישראל וברשות ההגבלים העסקיים.

על פניו נראה המהלך להכפיף את רשות שוק ההון לוועדת הכספים כעוד צעד בניסיון להכפיף את השירות הציבורי לדרג הפוליטי, במה שעלול להוביל לבכיה לדורות, כשהפעם התירוץ לשינוי המהותי הוא ביקורת אישית נגד סלינגר. אגב, הכעס של גורמים מפוקחים ואחרים, כמו גם גורמים פוליטיים, על סלינגר הוא אישי במידה רבה מאוד, אך היא תסיים את תפקידה בסוף אוגוסט הקרוב - בעוד קצת יותר משלושה חודשים בלבד.

אם השינוי המוצע יקרה, יהיה מדובר במהלך אגרסיבי מאוד שייתן לח"כים עוצמה רבה בהרבה מכפי שיש להם היום, על כ-1.7 טריליון שקל מכספי הציבור והגופים שמפוקחים על ידי הרשות. כמו כן, מדובר ברשות צעירה מאוד, שהוקמה על ידי הח"כים עצמם ועל ידי שר האוצר, משה כחלון - רק לפני כשנתיים הם ביטלו את אגף שוק ההון באוצר, והפכו אותו לרשות.

ח"כ קורן, בגיבוי שקד, מבקשת לקחת מסלינגר סמכות אכיפה ולהורות כי כל "רפורמה, הוראה או הנחיה אשר יוצאת מטעם הממונה" תיעשה באישור ועדת הכספים, ובכך להקטין את יכולתה להוציא חוזרים וניירות עמדה ללא הכנסת (סמכות שסלינגר משתמשת בה רבות). אמנם, מבחינת רבים סלינגר נתנה לסמכויות שלה פרשנות מרחיבה מדי, אך הפיתרון המוצע גורף הרבה יותר מדי.

סביר ששר האוצר יתנגד למהלך שכזה, גם לאור העבר שבו לממונים שקדמו לה ניתנו סמכויות להוציא חוזרים וניירות עמדה ללא הכנסת.

עוד כתבות

יהלי רוטנברג, החשב הכללי באוצר / צילום: יוסי זמיר

הבכיר לשעבר שבטוח: "אנחנו הכי קרובים להשבתת פעילות הממשלה מאי פעם"

כחשב הכללי באוצר יהלי רוטנברג גייס חוב חסר תקדים, התמודד עם הורדת הדירוג הראשונה של ישראל ונדרש לצנן את הוצאות הביטחון: "אמרתי - אל תאלצו אותי לבחור בין צה"ל לעמידה בתקציב" ● עכשיו הוא חושף את הפינות האפלות שדורשות פיקוח - ומתכנן את הטרק בנפאל

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

דירה להשכרה / צילום: איל יצהר

קפיצה של 40%: למה יותר מ-1,500 משקיעים קנו דירה בדצמבר?

מחירי הדירות תקועים, ושוק השכירות רותח ומזניק את האינפלציה - כמו שקרה גם בעשור שהחל ב-1998 ● אבל בזמן שהשוכרים יושבים על הגדר וסופגים עליות במחירי החוזים, המשקיעים שמזהים את הפרצה וחוזרים לשוק עם מבצעי מימון אגרסיביים וקוצרים תשואות גבוהות יותר

סמטת דיאגון מתוך ''הארי פוטר'' באולפני הוורנר ברדרס / צילום: ap, Ross D. Franklin

מהפך דרמטי בארה"ב: בוורנר ברדרס מעדיפים את ההצעה המשופרת של פרמאונט, נטפליקס נסוגה

לאחר שחתמה עם נטפליקס בחודש דצמבר על עסקה שהוערכה בכ-83 מיליארד דולר, חברת וורנר ברדרס מסרה אמש כי הצעתה המשופרת של חברת פרמאונט בסך 111 מיליארד דולר "עדיפה" ● מנכ"לי נטפליקס בתגובה הלילה: "העסקה כבר אינה אטרקטיבית מבחינה כלכלית"

פרויקט של קטה בפתח תקווה / הדמיה: VIEWPOINT

כמה שוות ההטבות בשוק הדיור לעמיתי חבר?

מבצע של חברת קטה גרופ למילואימניקים בפתח תקווה מבטיח ארנונה לחמש שנים, ומבצע של חבר בשלושה פרויקטים שונים מציע הנחות עמוקות יותר, של כ־15% ממחיר הדירה ● מאחורי המבצעים

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל OpenAI / צילום: Shutterstock

OpenAI שוברת שיאים: גייסה 110 מיליארד דולר לפי שווי של 730 מיליארד

אמזון, אנבידיה וסופטבנק הובילו את הסבב הפרטי הגדול בהיסטוריה ● המהלך ממצב אותה כחברת הטכנולוגיה הפרטית בעלת השווי הגבוה בעולם ● במקביל נחתמה שותפות ענן אסטרטגית בהיקף עתק והחברה מציבה יעד של מאות מיליארדי דולרים בהוצאות מחשוב עד סוף העשור

אמיר אליחי, מייסד משותף ומנכ''ל Carbyne / צילום: Carbyne

"צופים התרחבות משמעותית": מנכ"ל קרביין בראיון אחרי האקזיט הענק

רכישת קרביין על ידי אקסון האמריקאית ב–625 מיליון דולר הושלמה רשמית, והחברה הישראלית הופכת לזרוע הטכנולוגית של ענקית הציוד המשטרתי במוקדי ה–911 ● בראיון ל"גלובס" מספר המייסד אמיר אליחי על הדרך מהשוד בחוף הים ועד לאימפריית ניהול אירועי החירום

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

בכיר אמריקאי: השיחות עם איראן היו חיוביות

שר החוץ של עומאן: "התקדמות משמעותית במשא ומתן בין ארצות הברית לאיראן"  ● שישה מטוסי F-22 נוספים בדרך לישראל, פיקוד העורף מרחיב את התרגול ● שר החוץ האמריקאי רוביו: ההתעקשות של איראן שלא לדון בטילים הבליסטיים שלה היא "בעיה גדולה מאוד" ● מומחים ודיפלומטים: תוכנית הגרעין של איראן לא התקדמה באופן ממשי מאז המלחמה עם ישראל ביוני ● עדכונים שוטפים

פיטר פלצ'יק / צילום: פאקו לוזאנו

"התמסחרתי? אין לי בעיה עם זה": פיטר פלצ'יק לא מתנצל על זה שהוא עושה כסף

לצד קריירת הספורט המרשימה, פיטר פלצ'יק דאג לפתח קריירה מסחרית, לשמש כפרזנטור של מותגים חזקים ואפילו להשתתף ברוקדים עם כוכבים ● בראיון לפודקאסט "מגרש עסקי" הוא מספר איך נראים החיים הכלכליים של ספורטאי אולימפי בישראל, ומשחזר את הרגע המיוחד עם המאמן שלו אורן סמדג'ה ● והיעד הבא? "אני בשלבים של הבאת מותג בלוקצ'יין לארץ. בעוד עשור אהיה עמוק בעולם העסקי"

ג'ק דורסי, מייסד טוויטר וסקוור / צילום: Shutterstock, Frederic Legrand - COMEO

היזם שמפטר 4,000 עובדים ביום אחד. מה הוא יודע שאנחנו לא

גל פיטורים נוסף; ג'ק דורסי, ממייסדי טוויטר ומנכ"ל חברת התשלומים האמריקאית בלוק, הודיע בדואר אלקטרוני לבעלי המניות שלו כי החברה תקצץ קרוב למחצית מעובדיה ● בלוק, שנסחרת בבורסת ניו יורק לפי שווי שוק של 33 מיליארד דולר, ייצרה רווח נקי של כחצי מיליארד דולר ברבעון השלישי של השנה שעברה ● המנייה זינקה במסחר המאוחר בכ- 24%

איזו בשורה יקבלו בקרוב 700 אלף עובדי המגזר הציבורי?

מה הם היעדים המבוקשים לרילוקיישן מצד ישראלים עשירים, ומדוע הנגיד הותיר את הריבית על כנה? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס

מתוך קמפיין בנק לאומי

לאומי עורר שיח ברשת - אבל במדד אחד זה השתלם לו

הפרסומת החדשה של בנק לאומי נמצאת כבר בשבוע הראשון לעלייתה לאוויר במקום הראשון בזכירות והשני באהדה, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת האהובה ביותר זה השבוע החמישי שייכת לבנק הפועלים

ניסויים בתרופות / אילוסטרציה: Shutterstock

ניסוי אחד וזהו: ה־FDA משנה באופן דרמטי את הכללים בדרך לאישור תרופות

מנהל המזון והתרופות בארה"ב הודיע שמעכשיו חברות יידרשו לבצע ניסוי יעילות גדול אחד במקום שניים, כפי שהיה נהוג עד כה ● מדובר בשינוי שיאפשר להוזיל ולקצר משמעותית את הפיתוח ● בתעשייה מרוצים, אבל לד"ר ג'רמי לוין, מנכ"ל טבע לשעבר, יש גם אזהרה לישראלים

טהרן, איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צאו באופן מיידי": שורת מדינות במסר לאזרחיהן במזרח התיכון

גרמניה, הודו, קוריאה הדרומית, אוסטרליה ומדינות נוספות הוציאו בזו אחר זו אזהרות רשמיות לאזרחיהן לעזוב את איראן מיידית ● ראש ממשלת פולין: "כולנו יודעים מה הכוונה"

מוסך / אילוסטרציה: Shutterstock

פגוש קדמי בחצי מחיר: פסק הדין ששם סוף לחגיגה של מחירי החלפים

בג"ץ קבע השבוע כי אין לחייב את חברות הביטוח לשלם מחירי המחירון הגבוהים על חלפים בתאונות רכב ● זאת בניגוד לדרישת איגוד המוסכים, שהגיש את העתירה ● בשוק מקווים כי הפסיקה, שמוזילה את עלויות תיקוני הרכב, תתגלגל לפרמיות הביטוח לטווח הארוך

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

שורת מדינות קראו לאזרחיה לעזוב את איראן, ולא להגיע לישראל

טראמפ: אני רוצה לעשות עסקה עם איראן, לא רוצה להשתמש בכוח צבאי אבל לפעמים חייבים ● אייר אינדיה מבטלת את הטיסות לישראל מיום ראשון למשך שבוע ● ארה"ב קוראת לעובדים לא חיוניים לעזוב את ישראל ● בתיאום מלא עם ארה"ב: דריכות שיא במערכת הביטחון ● משרד החוץ של קנדה: קוראים לאזרחינו לעזוב את איראן עכשיו כל עוד ניתן לעשות זאת בבטחה, בריטניה פינתה את עובדיה מאיראן ומבקשת מאזרחיה להימנע מנסיעות לישראל ● עדכונים שוטפים

רה''מ בנימין נתניהו ורה''מ הודו נרנדרה מודי בתערוכת חדשנות / צילום: מעיין טואף -לע''מ

מקורות רשמיים: ישראל מקדמת יבוא כלי רכב מהודו

ישראל מכוונת לתעשיית הרכב ההודית: בממשלה מקדמים יבוא רכב ואף פתיחת הדלת לתקינה הודית, סוגיה שנדונה גם בביקורו של ראש הממשלה נרנדרה מודי ● במקביל צ'רי מתרחבת באירופה באמצעות יבואן ישראלי ● וגם: מגמת הורדת מחירי המחירון של דגמים חדשים לא עוצרת ● השבוע בענף הרכב

ניקולאי טנגן, מנכ''ל קרן העושר הנורבגית / צילום: Reuters, NTB Scanpix/Nina E. Rangoy

אחת המשקיעות הגדולות בעולם חשפה כלי חדש לאיתור סיכונים

קרן העושר הנורווגית הודיעה כי החלה להשתמש בכלי בינה מלאכותית כדי לאתר סיכונים ולקבל החלטות על מכירת אחזקות ● כך היא עושה את זה

יעקב אטרקצ'י, בעל השליטה באאורה / צילום: ראובן קפלינסקי

בהיקף 650 מיליון שקל: שיתוף הפעולה החדש של כלל ביטוח ואאורה

חברת הביטוח תשקיע 450 מיליון שקל בפרויקטים אותם מקדמת חברת הבת של חברת הנדל"ן, "אאורה מחדשים את ישראל" ● בתמורה, היא תחזיק ב-30-35% מהזכויות בפרויקטים, ותקבל זכות ראשונים להשקיע בפרויקטים עתידיים בהיקף של עד 200 מיליון שקל

שלמה איזנברג / צילום: תמר מצפי

אחרי הקריסה במניה: שלמה אייזנברג פרסם הצעת רכש למזג את מלם תים לחברה האם

בעל השליטה מקפל שכבה, לתוך החברה האם, באמצעות החלפת מניות אחרי שקיבל את אישור רשות המסים שהאירוע לא ייחשב כאירוע מס ● בחודש האחרון מניות חברות ה- IT קרסו בבורסה בעקבות החשש שה- AI עלול להחליף את חברות התוכנה ● מלם תים צללה ביותר מ-30%