גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בני 50 ומטה? הפנסיה שלכם נמצאת בסכנה

בניגוד לחובות של מדינות, ההתחייבויות הפנסיוניות שלהן הן נתון חמקמק ולא מספיק שקוף, שהולך ותופח, מעיק על תקציביהן ומסכן את יכולתן לממן את הוצאותיהן השוטפות בעתיד ● אם ייפגעו, יהיה לזה מחיר אנושי כבד ומשמעויות פוליטיות וחברתיות שקשה להעריך

חיסכון לפנסיה / צילום: שאטרסטוק
חיסכון לפנסיה / צילום: שאטרסטוק

מאז ירד העולם מהקשר בין המטבע-הכסף והזהב, לאחר ביטול הסכמי ברטון וודס בשנת 1971 נעלמה כל עכבה בייצור הכסף, ומאחר שכסף מיוצר בדמות חוב על ידי הבנק המרכזי והבנקים המסחריים, גדל החוב באופן אקספוננציאלי. וכך, בישר לנו ה-Institute of International Finance) IIF) כי בסוף 2017 סך החוב העולמי חצה את רף 237 טריליון הדולר, גידול של יותר מ-70 טריליון בעשור האחרון לבדו.

אך אם הגידול הבלתי מבוקר בחוב נראה לכם בעייתי ואם נדמה לכם כי העולם יתקשה להחזיר חובות שגדלים בקצב של יותר מפי שלושה מהתוצר כדאי שתחשבו שוב, או ליתר דיוק כדאי שתחשבו גם מה הוא היקף ההתחייבויות באמת.

במסגרת הנהלת החשבונות של המדינה המודרנית מסתתר טריק ידוע ולא כל כך קטן. חובות לעומת התחייבויות, או מה שמכונה באמריקאית Unfunded liabilities.

מי סומך על תשלומי הביטוח הלאומי

בעוד החובות הם ההלוואות שהממשלה נטלה מצדדים שלישיים כנגד איגרות חוב (בונדס), ההתחייבויות הן צ'קים דחויים שהמדינה נתנה לציבורים שונים. אך בניגוד לחובות, הרשומים במאזן וגלויים לעיני כול, ההתחייבויות אפילו אינן רשומות במאזן, ואיש באמת אינו יודע אל נכון את שיעורן המלא.

דוגמה להתחייבויות כאלה בישראל היא הפנסיות התקציביות, קרי פנסיות המשולמות מן התקציב השוטף. אפילו חישוב שיעורן אינו פשוט שכן הוא תלוי במספר רב של גורמים לא ידועים, כמו תוחלת החיים.

אילו רישום הנהלת החשבונות של הממשלה היה חצי הגון, נתון זה היה מוצג יחד עם החובות. היקף ההתחייבויות העתידיות רלוונטי לא רק כדי להעריך את החוזק הפיננסי של החייב. כשמדובר במדינה, היקף ההתחייבויות הוא מפת הדרכים הפיננסית של הדור הבא, אך הערכה כזו היא הדבר האחרון שפוליטיקאים ומקורבים מעוניינים בו, שכן מדובר בארגון שהם מנהלים, וממנו הם משפיעים רוב טוב על עצמם ועל האליטות הכלכליות המקורבות להם.

הנעלם הגדול: היקף ההתחייבויות

יתר על כן, לא רק הציבור אינו יודע, הם בעצמם אינם יודעים מה היקף ההתחייבויות. כך למשל בדוח החשב הכללי באוצר לשנת 2016 הוא מודה כי "חישוב החבות בגין הפנסיה התקציבית במערכת הביטחון הוא חלקי ואינו מייצג את מלוא החבות", ומוסיף במפורש כי אינו יודע את מלוא היקף ההתחייבויות האמורות.

גם כך, ללא תמונת ההתחייבויות המלאה, סך החוב על הפנסיות התקציביות בישראל עומד נכון לשנת 2016 על לפחות 747 מיליארד שקל. לשם השוואה, סכום זה גדול מסך כל החוב הציבורי (ממשלה פלוס רשויות ציבוריות אחרות, כמו עיריות) לשנת 2016 שעמד על 740.8 מיליארד שקל.

הדוח האמור עוסק בפנסיות תקציביות בלבד, ואין הוא עוסק בהתחייבויות אחרות כמו אלה של הביטוח הלאומי. התחייבויותיו של זה עולים כדי 332 מיליארד שקל נוספים נכון לשנת 2015. יתר על כן, האקטואר של המוסד קבע בינואר 2017 כי ב-2026 יעבור המוסד למצב גירעוני, כלומר תקבוליו יהיו נמוכים מהתשלומים שבהם הוא חייב, והוא יזדקק לעשרות מיליארדי שקלים מתוך תקציב הממשלה כדי לכסות את הגירעון הזה. בשנת 2045 תתרוקן קופת המוסד לביטוח לאומי לחלוטין, וכל שיוכל המוסד לשלם הוא מה שהוא גובה בפועל מהעובדים ומה שיוכל לקבל מהממשלה. ומאחר שלממשלה אין דבר מלבד מה שהיא גובה מאזרחיה, פירוש הדבר הוא שהממשלה תצטרך לגבות בשנית את התחייבויות הביטוח הלאומי אם תרצה לעמוד בהתחייבויות לכל אותם צעירים מתחת לגיל 45 המשלמים היום 7%-19% משכרם בכל חודש לביטוח הלאומי.

המצב בארה"ב גרוע אף יותר. את הסכום המדויק של כל ההתחייבויות הפנסיוניות של המדינות והרשויות המקומיות קשה אפילו לחשב. לממשלה הפדרלית משקולות משל עצמה, ובעיקר ההתחייבויות לביטוח לאומי ולמדיקר - תוכנית הביטוח הרפואי לאנשים מעל גיל 65 ואשר שילמו עבורה כל שנות עבודתם.

האוצר האמריקאי העריך בדוח מינואר 2017 את עודף ההתחייבויות של הממשל הפדרלי בכ-47 טריליון דולר. הסכום המדויק, לפי מומחים אחרים, קרוב יותר ל-200 טריליון דולר. לשם השוואה, התמ"ג עומד על כ-20 טריליון דולר.

במדינות השונות בארה"ב המצב גרוע עוד יותר. ב-2016, שהייתה שנה טובה כביכול לכלכלה, הן הפרישו בממוצע לקרנות הפנסיה של עובדיהן רק 68% מסך התחייבויותיהן. בניו ג'רזי, למשל, הופרשו רק 31% ממה שיידרש לכיסוי ההתחייבויות הפנסיוניות של המדינה.

עול החובות של מדינות ארה"ב

מדינות אחדות נאנקות כבר היום תחת עול החובות. באילינוי, למשל, 32% מההכנסות ממסים כיום מנותבות לתשלום ריבית על החובות ולתשלום ההתחייבויות הפנסיוניות. דירוג איגרות החוב של אילינוי, המדינה השישית בגודל אוכלוסייתה בארה"ב, שונה בשנה שעברה לדרגה אחת מעל "אג"ח זבל", אירוע שטרם קרה למדינה כלשהי בארה"ב. סך חובותיה של המדינה לקרנות הפנסיה של עובדיה הוא מעל 130 מיליארד דולר.

סך כל ההתחייבויות הפנסיוניות של המדינות והעיריות בארה"ב מוערך ב-6 טריליון דולר. אלו אינם מופיעים בשום תקציב או דוח רשמי כ"חוב".

על פי מחקר שנערך באוניברסיטת סטנפורד, החובות הבלתי מכוסים לתשלומי הפנסיה של עובדי המדינה בקליפורניה לשנת 2015 הגיעו כדי 92,748 דולר לכל משק בית במדינה, ובסה"כ כ-1 טריליון דולר. בהתחשב בעובדה שחשבונות קרנות הפנסיה האלו בנויים על הנחת החזר שנתי על נכסיהן בגובה של 7%-7.5% לשנה, לא בלתי סביר יהיה להניח כי הסכום האמיתי גדול אף יותר.

במדינת קנטאקי, למשל, יש גירעון-התחייבויות לא מכוסות של כ-33 מיליארד דולר. סכום זה גדול מתקציבה השנתי של המדינה. אם ההכנסה הרב שנתית הממוצעת תחושב לפי 4%, הגירעון יקפוץ לכ-64 טריליון דולר. בנוסף ישנן גם תוכניות הפנסיה של חברות פרטיות. גירעונן האקטוארי של אלו מוערך ב-1.6 טריליון דולר. כסף קטן, מי סופר, מלבד המוטבים כמובן.

אך השאלה האמיתית אינה מה הוא סכום ההתחייבויות, מפוצץ ככל שיישמע, אלא הפיזור של החוב האמור והשפעתו על התקציב השוטף.

מאיפה ישולמו ההוצאות השוטפות?

חישוב התקציב העתידי אינו פשוט שכן הוא מצריך הערכה של שיעור הגידול העתידי, שיעורי הריבית בעתיד ורמות המס. ובכל זאת לפי חישובים סבירים, בתוך 12 שנה רוב הכנסות הממשלה הפדרלית ממסים יספיקו רק כדי לכסות את התחייבויות העבר, לרבות ריבית. זאת עוד לפני חישוב הקטנת ההכנסות והגדלת החוב על פי רפורמת המס של הנשיא דונלד טראמפ.

בתוך 18 שנה כל ההכנסות ממסים ייאכלו על ידי חובות והתחייבויות העבר, ואף לא סנט אחד ילך להוצאות השוטפות של המדינה. כל זאת עוד לפני שהובאה בחשבון עלייה בלתי מתוכננת בגירעונות מכל מיני סיבות, כמו שפל כלכלי, מלחמה בלתי מתוכננת (המלחמה בעיראק למשל עלתה כ-1.1 טריליון דולר), חבילות סיוע חירום לבנקים או למדינות שאינן יכולות לעמוד בהתחייבויותיהן, עלייה בריבית נוכח הביקוש הגדל לאשראי או אסונות טבע.

ארה"ב אינה לבד. על פי דוח של סיטיבנק משנת 2016 בשם "משבר הפנסיות המתקרב", סך ההתחייבויות לפנסיות הממשלתיות ב-20 המדינות המפותחות, כולל בריטניה, צרפת, גרמניה, קנדה, ארה"ב, יפן וכו', מגיע כדי 78 טריליון דולר , יותר מפעמיים החובות הלאומיים הרשמיים. על פי הדוח, לגרמניה, צרפת, איטליה, בריטניה, פורטוגל וספרד יש התחייבויות פנסיוניות של המדינה העולות על 300% מהתמ"ג שלהן.

נוכח מצב עגום זה אצל החייבים, חשוב לבחון כמה חשובות ההתחייבויות האלו אצל הזכאים להן. על פי דוח של הביטוח הלאומי האמריקאי לשנת 2017, אצל 50% מהזוגות הנשואים ואצל 71% מאלו שאינם נשואים היווה הצ'ק של הביטוח הלאומי, העומד בממוצע על 1,404 דולר לחודש, מחצית או יותר מהכנסתם. ואצל 23% מהנשואים ו-43% מאלו שאינם נשואים היווה הצ'ק 90% או יותר מכל הכנסתם השוטפת!

אשר להתחייבות הגדולה יותר לביטוח הרפואי (מדיקר) - זו מהווה את הביטוח הרפואי היחידי הזמין ליותר מ-90% מהציבור שמעל גיל 65. לקיצוץ ההתחייבויות האלו יהיה אפוא מחיר אנושי כבד ביותר ומשמעויות פוליטיות וחברתיות שקשה להעריך.

אלא שהפוליטיקאי המצוי אינו מתעניין בזוטות מעין אלו. בניגוד לבוחרים, בעיקר אלה שמתחת לגיל 50, האופק שלו הוא תום הקדנציה. זאת בהנחה שהוא בכלל יודע מה הן "התחייבויות". המדיניות בכל העולם ביחס להתחייבויות כמו גם לחובות היא שתיקה וציפייה, לנס כמובן.

ניסים אכן קורים לעיתים קורים, אך לא בטוח כי המתנה להם היא מדיניות ראויה לחברה ולמדינה להתנהל על פיה. ייתכן שעדיפה גישת קדמונינו כי "אין סומכים על הנס", או במילים פשוטות כדאי שהנס יהיה בונוס, ולא מדיניות.

* הכותב הוא עורך דין בהשכלתו העוסק ומעורב בטכנולוגיה. מנהל קרן להשקעות במטבעות קריפטוגרפיים, ומתגורר בעמק הסיליקון זה 22 שנה. כותב הספר "A Brief History of Money" ומקליט הפודקסט KanAmerica.Com

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?