גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המהפכה האירית שמפילה את הכנסייה הקתולית

רוב מוחץ לטובת הפלות מלאכותיות במשאל עם באירלנד מזכיר לנו מה עמוקה ומרחיקת לכת היא ההתנערות מן הדת בדמוקרטיות המערביות ●"אירי" ו"קתולי" היו פעם מלים נרדפות, עכשיו הכנסייה נמצאת בנסיגה כללית ● הידברות עם העולם המשתנה הזה תצריך לשון דיבור חדשה

חגיגות הניצחון של התומכים בהפלות באירלנד אתמול / צילום: רויטרס
חגיגות הניצחון של התומכים בהפלות באירלנד אתמול / צילום: רויטרס

משאל העם באירלנד ביום שישי האחרון ראוי לתשומת לב ניכרת, החורגת הרבה מעבר לגבולות המשאל, או לגבולות אירלנד.

המצביעים באירלנד נקראו להחליט אם הם רוצים לבטל תיקון, שנוסף לחוקת הרפובליקה לפני 35 שנה. התיקון העניק מעמד שווה לחיי האישה ולחיי עוברה. זה היה ניסוח מחוכם לאיסור למעשה על הפלות מלאכותיות. מאז, נשים איריות שוחרות גרידה היו חוצות את הגבול לצפון אירלנד הבריטית, או טסות ליבשת אירופה.

הסקרים בימים שקדמו למשאל הראו כי יתרונם של מצדדי הביטול מצטמצם והולך, והתוצאות מוטלות בספק. לא ממנה ולא מקצתה. שוב למדנו על ערכם המוגבל (לפעמים) של סקרים. שני שלישים של האירים הצביעו לטובת הביטול, היפוך מלא של תוצאות המשאל ב-1983.

מנהיג אומרי הלאו במערכת הבחירות אמר בהיוודע התוצאות: "אנשים רבים מתעוררים הבוקר משנתם ואינם מכירים עוד את הארץ שבה הם חיים".

ראש הממשלה, ליאו ואראדקאר, שתמך בביטול, צייץ אתמול: "היום חזינו בשיאה של מהפכה שקטה, המתחוללת באירלנד זה עשר או עשרים שנה. האירים אומרים, שהם רוצים בחוקה מודרנית לארץ מודרנית - והם בוטחים בנשים".

"מהפכה שקטה" היא אפיון לא מוגזם לשינויים באירלנד. ראש הממשלה עצמו מבטא אותם. הוא הומוסקסואל מוצהר, בנו של מהגר הודי. עלייתו לשלטון לפני שנתיים אמנם לא הייתה תוצאה של בחירות כלליות, אלא של חילופי מנהיגים באמצע תקופת כהונתם. אבל היא התקבלה בדרגה של אופוריה, שהיה מקום להשוות אותה לבחירת ברק אובמה בארה"ב. במידה מסוימת היא הייתה אפילו דרמטית יותר.

דת, לאום וחישוקים

אירלנד קטנה, הומוגנית, יונקת ממסורת לאומית בת אלפיים שנה. היסטורית לא היו בה מיעוטים אתניים, גזעיים, או דתיים של ממש. המדינה האירית העצמאית נולדה על ברכי מאבק עצמאות רב שנים נגד בריטניה, שזהות דתית/לאומית עמדה במרכזו.

ההיסטוריון האירי אמט לרקין כתב, כי ערב העצמאות, "אירי" ו"קתולי" נעשו לא רק מלים נרדפות, אלא שהמונח "קתולי" כלל מיניה וביה את כל האירים. התחוללה "מהפכת אמונה שהפכה את כל האירים בתוך דור אחד לקתולים אדוקים, והפכה את הקתוליות האירית לתופעה גלובלית בעולם דובר האנגלית".

זה בדיוק מה שמשווה נופך היסטורי גלובלי לתוצאות משאל העם: אירלנד הראתה כיצד חברה דתית משחררת את עצמה מן החישוקים שהטילה עליה הכנסייה. אף כי רוב האירים מוסיפים להעיד על עצמם כבעלי זיקה לכנסייה (78% במפקד האוכלוסין של 2016), הזיקה הזו אינה כרוכה עוד בקבלת עול ומשמעת. הבישופים אינם אומרים עוד לאירים מה לעשות.

אירלנד חילונית? המלים האלה פשוט לא התקבלו על הדעת בדור הקודם. הנחה סבירה הייתה שאירלנד לבדד תשכון, תחת דגל נוצרי, גם אם כל השאר יחדלו להניף את הדגל הזה. מה שמתרחש בה אינו נוגע אפוא לה בלבד. הוא מאשר מגמה כללית בדמוקרטיות המערביות של פניית עורף לדת המאורגנת.

הם נולדו אל תוך הכנסייה

הדת הזו הייתה מאורגנת במיוחד בארצות הקתוליות, עם היררכיה ריכוזית תחת שליט אוטוקרטי, הלוא הוא האפיפיור, שהכריז על עצמו "מחוסן מפני כל טעות". בשורה של ארצות קתוליות, אנשים היו נולדים אל תוך הכנסייה, ומס כנסייה היה מוטל אוטומטית על שכרם. נציג האפיפיור הוא אוטומטית זקן הסגל הדיפלומטי, גם אם הגיע למקום כהונתו אתמול אחר הצהריים.

גם בארצות לא-קתוליות, לכנסייה שמור כוח יוצא דופן על החיים הלא-דתיים בכיסים דמוגרפיים של קתולים. למשל, בערים הגדולות של צפון מזרח ארה"ב ושל המערב התיכון (ניו-יורק, בוסטון, שיקגו, פילדלפיה, סנט לואיס), בישופים כל-יכולים עמדו, ולא פעם מוסיפים לעמוד, בראש אימפריות כלכליות ומוסדיות, שכללו בתי חולים, בתי ספר ונכסי מקרקעין. השפעתם על הפוליטיקה המקומית והארצית היטתה לא פעם את הכף לטובת מועמדים לכהונות בכירות, כולל הנשיאות.

מאוסטרליה עד הפיליפינים, מברזיל עד פורטוגל, מאיטליה עד פולין ועד חלקים של גרמניה, הכנסייה הקתולית נתנה את הטון, קבעה כללים, והאטה במידה רבה את קצב המודרניזציה. לא רק הפלות מלאכותיות, כי אם גם גירושים נאסרו על פי החוק. כמובן, זכויות להומוסקסואלים לא נשקלו ברצינות וגם לא נתבעו ברצינות.

משבר אמון

הדת המאורגנת נמצאת בנסיגה בלתי פוסקת במערב אירופה ובדרומה עוד מזמן המהפכה הצרפתית. אבל היא קיבלה תנופה מיוחדת לאחר מלחמת העולם השנייה.

בשורה של דמוקרטיות אירופיות, מפלגות קתוליות החזיקו בשלטון או היו סמוכות אליו בדור הראשון שלאחר המלחמה. עקבותיהן עדיין לא נמחו. מפלגה שהייתה פעם קתולית, ומוסיפה להיקרא "נוצרית-דמוקרטית", עומדת בראש הממשלה בגרמניה, אם כי ליברלית מאוד בהשוואה עם הדגם של מפלגות דתיות בישראל. מפלגה כזאת עומדת גם בראש הממשלה באוסטריה, ובנות דמותה שותפות בממשלות קואליציה בארצות אחרות. אבל משקלן פחת באופן דרמטי מאז ימי הזוהר שלהן.

הכנסייה הכירה בצורך להנהיג רפורמות עוד בשנות ה-60 של המאה שעברה. אבל היא עשתה כן בלב ולב. התמהמהותה גבתה ממנה מחיר כבד. חטאה הגדול ביותר היה שערורייה חובקת עולם: הניצול המיני של ילדים בידי כמרים והחיפוי השיטתי שהעניקו להם בישופים. פגיעתה של השערורייה הזו ניכרת כמעט בכל ארץ קתולית; אירלנד הייתה אחת הנפגעות העיקריות.

משבר אמון השתרר בין הכנסייה לבין המאמינים, ולשורה של אפיפיורים ברומא לא עמדו תבונתם ואומץ לבם לחשוף, להודות, להכות על חטא ולהעניש. לכישלון הזה שותף גם האפיפיור הנוכחי, אשר חרג במובנים רבים אחרים מהרגלי קודמיו.

אירופה מתביישת במורשת

באירופה, הביטוי המוחשי ביותר של ההתרחקות מן הדת הוא השיעור הפוחת והולך של נוכחות בכנסיות ושל צעירים המצטרפים אל הכמורה. תהליך החילון משפיע גם על רמות אחרות של פעילות חברתית ותרבותית. לא רק הדת המאורגנת נדחית כי אם גם המורשת ההיסטורית שהיא מבטאת.

אירופים מואסים בהיסטוריה שלהם ובערכיהם הפוליטיים. המאיסה הזו משפיעה גם על יחסם לעולם החיצון, וישראל היא אחת הנפגעות. כאשר אירופים מתביישים ב"ציביליזציה הנוצרית" וב"דמוקרטיה המערבית" הם כוללים בחבילת הבושה כל מי שהם חושבים לידיד הסדר הישן. ישראל שייכת אליו, מפני שהסדר הישן הוא שהקים אותה.

ויכוח על ההיקף המדויק של הנסיגה מן הדת מתנהל בימים האלה ממש בארה"ב. סקרים מראים שפלח ניכר של האוכלוסייה, קצת יותר משליש, דבק בפירוש קלאסי של כתבי הקודש. הנשיא ומפלגתו מסתמכים על תמיכת הפלח הזה, הן בחקיקה והן בבחירות.

מגמת החילון אינה פוסחת כמעט על שום ארץ מערבית. הנסיבות הן המכתיבות את קיצבה וממילא את תוצאותיה. אבל מוטב להבין את המרחק הגדל בין חברות שחילוניותן פוחתת לבין חברות מערביות שחילוניותן גוברת. המכנים המשותפים מתמעטים וההבנה ההדדית פוחתת. הידברות עם העולם המשתנה הזה תצריך לשון דיבור חדשה. זה עומד להיות אתגר מדיני ותרבותי מן המעלה הראשונה.

■ רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-sebolg - https://tinyurl.com/karny ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמודה: ישראל לא לחצה מספיק על חמאס ולכן אין עסקת חטופים

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות