גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשנה ליועמ"ש: "מערכת היחסים בין רשויות השלטון צולעת"

עו"ד רז נזרי במושב הפתיחה של כנס לשכת עוה"ד באילת: "ליועמ"ש צריכה להיות זכות וטו, אחרת נהפוך מהר מאוד למדינה כמו המדינות השכנות שלנו" ● נשיאת העליון בדימוס, מרים נאור: "מאיפה ההנחה המובנת מאליה שיש צורך בפסקת ההתגברות? פסקת ההתגברות נולדה כפשרה פוליטית"

המשנה ליועמ"ש, עו"ד רז נזרי / צילום: איל יצהר
המשנה ליועמ"ש, עו"ד רז נזרי / צילום: איל יצהר

מושב הפתיחה של כנס לשכת עורכי הדין באילת, שהתקיים הערב (א'), סיפק לא מעט אמירות מעניינות במספר סוגיות בוערות. מרים נאור, נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, התייחסה לטענה שהציג בפניה מנחה הפאנל העיתונאי יעקב ברדוגו, לפיו השופטים נתפסים כשמאלנים לרוב, והשיבה: "השיפוט הוא ניטרלי, אתה לא בא להשליט את השקפות העולם הפרטיות שלך, אפילו הילדים שלי לא יודעים מה הפתק ששמתי בקלפי. בשיפוט הפתק ששמת בקלפי איננו רלוונטי, אבל את התארים למיניהם, אנחנו רגילים בהם. לא שזה בסדר, אבל אנחנו חיים עם זה". 

משתתפי הפאנל התייחסו לנושאים החמים של פסקת ההתגברות וסוגיית המסתננים והציגו עמדות מגוונות בנושא. 

לוגו כנס עורכי הדין

הנשיאה בדימוס נאור אמרה: "בעניין המסתננים, מה לעשות שהיה צורך 3 פעמים לפסול הוראות מסוימות בחוקים, שלהשקפת היושבים בדין לא עמדו בקנה אחד עם חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו? זה לא שייך לפסקת ההתגברות... בוא נלך צעד אחד אחורה, מאיפה ההנחה המובנת מאליה שיש צורך בפסקת ההתגברות? פסקת ההתגברות נולדה כפשרה פוליטית... למה צריך להתגבר על הוראות של חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, למה?", והוסיפה: "באיזה עולם אנחנו רוצים לחיות? בעולם שבו בית המשפט הוא חסר סמכות להושיט סעד בשם תורת המשילות או כל מיני שמות אחרים? או שאנחנו רוצים לחיות במדינה, כמדינות המתוקנות, שבהן בית המשפט יכול להושיט סעד במקום של פגיעה?"

נאור נשאלה האם היא מקבלת את מתווה האו"ם שהוצג ובוטל, והשיבה: "אמרנו שמותר לגרש בכפייה, אבל הסיבה לכך שבאותו מקרה לא אפשרנו את הגירוש, הייתה שמדינה אפריקאית מסוימת אמרה אליי לא יובאו האנשים בכפייה. אני לא יודעת מה קרה למתווה של האו"ם. אני גם שומעת שיש ניסיונות לחזור אליו בצורה כזו או אחרת. המתווה לא הושג בדרך האופטימלית, אבל לגופו זה היה מתווה טוב. מישהו באמת חושב שאפשר לגרש מכאן את כל המסתננים? אני חושבת שאפשר להכיל כאן כמות מסוימת של מסתננים. אפשר להכיל כמות מסוימת של מסתננים, ולכן אפשר לחזור למתווה האו"ם. העליהום שעושים על בית המשפט העליון בעניין המסתננים הוא לא מוצדק. אפשר לפזר את המסתננים ולא לרכז אותם רק בדרום".

עו"ד אפי נוה, יו"ר לשכת עורכי הדין, התייחס אף הוא לנושא פסקת ההתגברות ואמר: "פסקת ההתגברות, כפי שהובאה לוועדת השרים לענייני חקיקה - וזאת דעתי האישית - היא שגויה, היא לא נכונה ולא טובה, היא לא בדרך המלך. אם רוצים להגיע להגבלה כלשהי של יכולתו של בית המשפט העליון לפסול חוקים של הכנסת - זה חייב להיעשות בהסכמה, בהידברות.

"אגב, לא חייבים להגיע לנוסחה הזאת של פסקת התגברות, אפשר בקלות להגיע לתוצאה שיהיה יותר קשה לבטל חוקים, בלי להתעמת עם בית המשפט העליון. למשל, שביטול חוק ייעשה בהרכב של 11 מתוך 15 שופטים, ברוב רגיל, ואז לשרת המשפטים יש יכולת להשפיע על זהות השופטים המתמנים, וכאשר מתמנים יותר שופטים בעלי אג'נדה שמרנית, שלא מתערבים כלאחר יד במהלכי חקיקה של הכנסת, אתה משיג למעשה את אותה תוצאה בלי לייצר אנטגוניזם. זאת הצעה שאני לא חושב שבית המשפט העליון יתנגד לה". 

המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד רז נזרי, הוסיף בהקשר הזה: "מערכת היחסים בין רשויות השלטון, היא מערכת יחסים צולעת, זאת עובדה... פסקת ההתגברות כפי שהובאה לוועדת שרים, אני הגדרתי אותה כמקל הליכה שבור שרוצים לתת למערכת הצולעת הזאת, לכן לא זאת לתקן את המערכת... הדרך הנכונה להתמודד עם הבעיה היא הסדרה כוללת של מערכת היחסים, באמצעות חוק יסוד: החקיקה, שבמסגרתו אפשר לדבר בהחלט על פסקת ההתגברות". 

עוד הוסיף עו"ד נזרי, בנושא המעמד הנשחק של אנשי הייעוץ המשפטי: "בעיניי ליועץ המשפטי צריכה להיות זכות וטו. בית המשפט העליון קבע מזה שנים שהיועץ הוא הפרשן המוסמך של הדין, והוא צריך לפעמים להציב תמרור אדום בפני הדרג המבצע, אחרת נהפוך מהר מאוד למדינה כמו המדינות השכנות שלנו, שבוקר אחד הנשיא קם ומפטר 100 שופטים... אני חושב בד-בבד שהסמכות הזאת צריכה להיות מופעלת באופן זהיר.

"לשומרי הסף יש תפקיד כפול: מצד אחד אנחנו לא חלק מהמערכת הפוליטית, והחלק השני של התפקיד זה לגדר את הממשלה בתוך הדין ולהסביר לממשלה שאת זה את לא יכולה לעשות... זה תפקיד לא קל, כי לא תמיד קל לזהות את הגבול, זה תלוי באיזונים, זו לא מתמטיקה, ולאנשים שונים יש גישות שונות. אבל בסופו של יום יש יועץ משפטי לממשלה שהוא הפוסק האחרון בהקשרים האלה". 

אנחנו עובדים לפי דיני הראיות ולא לפי דיני הכיכרות

עו"ד נזרי נשאל על-ידי העיתונאי ברוך קרא גם לגבי הפרסום לפיו פרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן, קיבל מסרון משרת המשפטים איילת שקד בנוגע לשחרור של ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, ואמר: "נער הייתי ועוד לא לגמרי זקנתי במערכת... ואני רוצה להגיד שמעולם לא הייתה התערבות של הדרג הפוליטי בהחלטות פליליות". 

בנוגע לחקירות ראש הממשלה בנימין נתניהו, אמר עו"ד נזרי: "אנחנו מודעים לכך שצריך לעשות כמיטב יכולתנו לקבל החלטה מהירה. היועץ המשפטי לממשלה משקיע עשרות שעות, ליליות כימים. כרגע שניים מהתיקים נמצאים בפרקליטות מיסוי וכלכלה, והם אמורים להעביר המלצות בקרוב לפרקליט המדינה. התהליך לא נעצר, היועץ עדיין מקיים ישיבות מעת לעת עם הפרקליטים הרלוונטיים... אנחנו לא יכולים לעבוד לפי דיני הכיכרות והמחאות, אנחנו עובדים לפי דיני הראיות".

בנוגע לשאלת האיחוד של תיקי ראש הממשלה נתניהו, אמר נזרי: "אני מניח שבבוא העת, כאשר התיקים יגיעו לרמת פרקליט המדינה והיועץ, הם יידרשו לשאלה הזאת. ככל שניתן לקבל החלטות בעניינו של חשוד אחד במאוחד, כמובן זאת דרך המלך. אם המשמעות שזה ייצור פערי זמנים לא הגיוני, אז אני מניח שתתקבל החלטה בהתאם על-ידי היועץ, אבל הכול תלוי בנסיבות. מכיוון שיש תיקים חדשים שמזינים את התיקים הקיימים ומוסיפים חומר חקירה, אי-אפשר לדעת כרגע מה יהיה".

נאור על אישור בג"ץ של הוראות הפתיחה באש בעזה: "זה לא רישיון להרוג"

נשיאת העליון בדימוס, השופטת מרים נאור, התייחסה למספר סוגיות ציבוריות נוספות ששופטי בית המשפט העליון נדרשו אליהן במסגרת הפסיקות שלהם בשנים האחרונות.

בנושא של גיוס חרדים ופסילת החוקים שנועדו להכשיר את פטור השירות לחרדים על-ידי בג"ץ, אמרה נאור: "הנושא של גיוס החרדים מלווה אותנו הרבה שנים, מאז שאני עוד הייתי מתמחה... מזה שנים בית המשפט חוזר ואומר שצריך לשמור על השוויון... וקשה לי להבין למה ההפתעה הגדולה שפסקי הדין האלה מעוררים כל פעם מחדש, הם בסך-הכול חוזרים על מה שכבר נאמר. כל פעם יש חוק במתכונת אחרת שאיננו מגשים את השוויון".

על החלטת בג"ץ מלפני מספר ימים, לאשר את הוראות הפתיחה באש של צה"ל בגבול עזה, אמרה נאור: "זאת למשל דוגמה שמראה שבית המשפט אחראי, הוא יושב בארץ הזאת ולא על איזה אולימפוס. יחד עם זאת - וזה היופי של פסק הדין - יש פה אמירה, אנחנו לא מתערבים בהוראות הפתיחה באש, אבל כל דבר צריך להיבחן בדיעבד, זה לא חס ושלום רישיון להרוג... מכשירים את ההוראות ואומרים שיבדקו את הדברים בדיעבד, כולל, אם יהיה צורך, להעמיד מישהו לדין. זה פסק דין של בית משפט שנטוע עמוק בקרקע כאן".

עוד כתבות

חזרו בהם: פרטנר החליטה שלא להקדים את סוף החוזה מול קשת

לאחר הפרסום בגלובס, פרטנר חזרה בה מההודעה על ביטול חוזה התוכן מול קשת, ושני הצדדים פועלים כדי להגיע להסכמים ● שנתיים אחרי ההשקה, שסטוביץ מקימה אתר איקומרס למותג החלבון שלה TODAY, ושגריר בריטניה בישראל חושף: "בשנה האחרונה הגיע היקף הסחר בין שתי המדינות ליותר מ–6 מיליארד ליש"ט" ● אירועים ומינויים

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

למרות החובה בתקנון: מירי רגב שוב לא התייצבה לדיון בוועדת הכלכלה

תקנון הכנסת מחייב שרים בדיווח שנתי לוועדות, אך שרת התחבורה לא הופיעה גם לאחר שמונה ניסיונות תיאום ● לשתות טקילה עם ג'ורדן: מנהלת השיווק של אגדת הכדורסל הגיעה לישראל ומגלה מה עומד מאחורי המותג Cincoro ● וגם: הסעיף שעיריית ת"א מוסיפה במכרזים להפעלת בתי קפה בנכסיה ● אירועים ומינויים

בורסת תל אביב / צילום: איל יצהר

הבורסה בתל אביב ננעלה באדום; מניות הבנייה נפלו, הביטחוניות זינקו במעל 3%

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3% ● נקסט ויז'ן זינקה במעל 7%, לאחר שהודיעה כי קיבלה הזמנה של כ-60 מיליון דולר ● דלק ישראל בדרך להשתלט על הוט מובייל ● מנכ"לית הולמס פלייס תרכוש ממור מניות ב-51 מיליון שקל ● ניגוד עניינים? טראמפ רכש אג"ח של נטפליקס ווורנר ברדרס ● ה"מופלאה" שתזנק ב-30% ועוד שתיים: בכירי האנליסטים ממליצים על שלוש מניות ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט בשל "יום מרטין לותר קינג"

אורמת טכנולוגיות / צילום: איל יצהר

מאסון טבע לחוזי ענק: האנליסטים היו פסימיים, אבל המניה הזו הפכה לכוכבת

בשנת 2018 התפרצות הר געש איימה על אחת מתחנות הכוח המרכזיות של אורמת ● אבל אז היא קדחה בבזלת, הפכה את האסון למנוע צמיחה ונכנסה בגדול לשוק הדאטה סנטרים ● כעת, עם שני חוזי ענק בשבוע ותשואה של 75% בשנה, עולה השאלה האם היא מצדיקה את המחיר? ● ניתוח חברה, מדור חדש

תל אביב / צילום: Shutterstock

תוכנית המתאר המעודכנת של תל אביב הופקדה. איך תיראה העיר ב־2035?

מגדלים של 65 קומות בגלילות, פחות משליש חניה לכל דירה ליד תחנות המטרו ו־600 אלף איש בעיר בעוד עשור - אלה רק חלק מהדברים המסתתרים בתוכנית תא/5500, תוכנית המתאר הכוללנית המעודכנת של תל אביב לשנת 2035 ● גלובס עושה סדר

יו''ר רשות ני''ע ספי זינגר ומנכ''ל הבורסה איתי בן זאב, לצד יו''ר ה-SEC פול אטקינס, בטקס פתיחת המסחר בתל אביב, הבוקר (ו') / צילום: דרור סיתהכל

הקלות לישראליות ורפורמה בדיווחים: יו"ר SEC אותת מתל אביב על שינוי כיוון

בביקור בישראל שלח פול אטקינס, יו"ר רשות ני"ע האמריקאית, מסר מרגיע לישראליות שנסחרות בארה"ב ושיתף בתוכניות להפחתה בדיווחי חברות ועידוד השקעות אלטרנטיביות ● אטקינס אינו נלהב מהטלת קנסות על תאגידים, וסירב להתחייב כי יגן על עצמאות SEC מפני טראמפ

טרנד המכוניות החשמליות מאבד גובה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

הולך ומתכווץ: מאחורי היחלשות המומנטום של הטרנד החם בשוק הרכב

עלות הרכישה הממוצעת של כלי רכב חשמליים ירדה בכ־15% בשנים האחרונות, כשבמקביל מספר עמדות הטעינה צמח, וערך הרכבים נשמר ● למרות זאת טרנד המכוניות החשמליות מאבד גובה ● הסיבה: שורה של רגולציות שפוגעות בו כדי לשמר את ההכנסות מדלק

איור: Shutterstock, אנימציה: טלי בוגדנובסקי

באיזו שעה כדאי להתעורר? כנראה שלא ב-5 בבוקר

מומחי שינה מזהירים מפני יקיצה מוקדמת מדי אם אינכם אנשים של בוקר באופן טבעי, ונותנים טיפים לשינה טובה יותר בלילה

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

קבוצת דלק מציגה את התמלוגים ממאגר לוויתן: 822 מיליון דולר

מדובר בשווי המהוון של התמלוגים שקבוצת דלק תקבל מההכנסות מהפקת הגז בלוויתן, דבר שצפוי להוסיף לה הכנסה משמעותית החל מהשנה הקרובה ● הערכת השווי המפורשת מבוססת על התמלוגים הישירים שהקבוצה תקבל ממאגר לוויתן

הדמיית פרויקט איינשטיין / צילום: 3dvision

ב-34.6 מיליון שקל: הפנטהאוז שנמכר בצפון תל אביב

היזמים חן ואיתי גינדי וחברת רמי שבירו דיווחו כי מכרו פנטהאוז דופלקס ברחוב איינשטיין 15 בתל אביב ● המבנה, שכולל מרפסת ובריכה פרטית, נמכר בעסקה שמשקפת 90 אלף שקל למ"ר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' חותם על צו שמרחיב את מכסות יבוא הגבינות הקשות / צילום: דוברות שר האוצר

סמוטריץ' חתם: מכסות יבוא הגבינות הקשות יורחבו בכ-70%

עפ"י הודעת האוצר, מוצרי החלב בישראל יקרים בכ-50% מהממוצע במדינות ה-OECD, כאשר מחירי הגבינות הקשות מגיעים אף לפי שניים מהממוצע ● הגדלת מכסות היבוא הפטורות ממכס נועדה להגביר את התחרות ולהוריד את מחירי הגבינות ● סמוטריץ': "עד היום הגבילו את הכמות של היבוא והכריחו את כולנו לשלם יקר. עכשיו זה נגמר"

המגדלים בכיכר המדינה. / צילום: מאיה לוין

כיכר המדינה: לא נוספו זכויות בנייה, אך הדיירים ישלמו היטל השבחה

שופט בית המשפט לעניינים מינהליים פסק כי תוכנית ביטול מנהרת כיכר המדינה בת"א, שלא הוסיפה זכויות משמעותיות, העלתה את שווי הקרקע בכיכר, ובעליה ייאלצו לשלם היטל השבחה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

מתקרב הדד-ליין לאישור תקציב המדינה: הוגש לכנסת באיחור וללא רוב מובטח

בממשלה התעכבו עד כה בהגשת התקציב החדש לרשות המחוקקת, בעיקר מחשש שלא יימצא לו רוב בכנסת ● מערכת הביטחון תוקצבה ב-112 מיליארד שקל, וקיים חשש באוצר שהצבא לא יעמוד במסגרות שהוקצו לו

מעצב האופנה האיטלקי ולנטינו / צילום: Reuters, WENN

מעצב האופנה האיטלקי ולנטינו הלך לעולמו בגיל 93

ולנטינו הוא המייסד של בית האופנה על שמו ונחשב לאחד מענקי אופנת העילית האיטלקית ● הוא נודע בזכות עיצובי הקוטור שלו שנלבשו לאורך השנים על ידי דמויות בולטות כמו אליזבת טיילור וג'קי קנדי ● "ולנטינו נפטר היום בביתו ברומא, מוקף באהבת בני משפחתו" נכתב בהודעת הקרן שלו

צילום: Shutterstock

עיר מעל האיילון: התוכניות להקמת מתחמי התחבורה החדשים של גוש דן

התוכנית להקמת שבעה מרכזי תחבורה לאורך תוואי המטרו עולה שלב עם אישור התוכניות למחלפי השלום וההגנה ● הפרויקטים ישלבו מוקדי תחבורה ציבורית עם שטחי מסחר, תעסוקה ומבני ציבור

עמית גל / צילום: שלומי יוסף

הנתונים שחושפים: הקנסות של רשות שוק ההון זינקו בשנה פי 3.5

בשנה שהסתיימה סכום הקנסות עמד על כ־11 מיליון שקל, לעומת 3 מיליון ב־2024 ● רוב הסכום הוטל על סוכני ביטוח וחברות אשראי ופיננסים, שפעלו ללא רישיון

פרופ' דן טרנר והסטטיסטיקאית רונה לוחן / צילום: המרכז הרפואי שערי צדק

אחרי שנים שבהן חשבו שהתרופה גורמת לסרטן - זו הסיבה האמיתית

מחקר רחב-היקף בחולי קרוהן וקוליטיס, שנערך בבית החולים שערי צדק, מראה כי העלייה בסיכון ללימפומה נובעת מחומרת הדלקת שהכתיבה את הטיפול – ולא מהתרופות עצמן, כפי שנהוג היה לחשוב

מושגים לאזרחות מיודעת. מדדי איכות חיים / צילום: Shutterstock

ללמ"ס יש 90 מדדים להערכת איכות החיים שלנו. איזו תמונה הם חושפים?

מדי שנה מפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מדדי איכות חיים ● איך היא מחשבת אותם, ומה המגמות שעולות מהם? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

מנכ''ל בנק הפועלים, ידין ענתבי / צילום: יונתן בלום

בנק הפועלים נותן הטבה חדשה לנוטלי המשכנתאות. מי זכאי?

אחרי שחילק ללקוחותיו ארבע מניות, בנק הפועלים מציע החזר של עד 5,000 שקל ללקוחות שנטלו משכנתא ברבעון האחרון של השנה שעברה ● המהלך מגיע כחלק ממתווה ההקלות עליו הכריז בנק ישראל בתחילת השנה שעברה

מיסטר ביסט / צילום: Represented by ZUMA Press, Inc

האימפריה של היוטיובר המצליח בעולם

הישרדות בארון קבורה והימלטות מלוחמי קומנדו הם רק חלק מהאתגרים בתוכנית המציאות של מיסטר ביסט ● עכשיו היא חוזרת לעונה שנייה עם פרס של 5 מיליון דולר ● איך נראים מאחורי הקלעים בהפקה השנויה במחלוקת? ● וגם: הצצה למפעל הענק של היוטיובר, שכולל חברת סלולר, ליין חטיפים ופארק שעשועים בערב הסעודית