גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שינוי ארגוני שמקדמת רמ"י מאיים על תוכניות של כחלון

מנהל רשות מקרקעי ישראל הודיע לעובדים כי המבנה בארגון ישתנה בהתאם לדוח של חברת מקינזי • העובדים מתנגדים וטוענים כי המהלך מנוגד לרפורמה שבעקבותיה הוקמה רמ"י ב–2009 • רמ"י: השינויים לא פוגעים במעמד העובדים או בשכרם; אנו מנהלים איתם שיח שוטף

ההבטחות של שר האוצר משה כחלון להגדיל את היצע הקרקעות למגורים כדי להוזיל את מחירי הדירות עלולות להיתקל בימים הקרובים במשוכה משמעותית, בשל סכסוך בין העובדים ובין ההנהלה במונופול הקרקעות של ישראל - רשות מקרקעי ישראל (רמ"י). הסכסוך נוצר בעקבות החלטת ההנהלה על שינוי מבני וייעול בתוך הארגון. במידה והצדדים לא יגיעו להבנות, עלולים העובדים לפתוח בשביתה שתעכב את הגדלת היצע הקרקעות לבנייה.

מנהל רמ"י עדיאל שמרון הכריז לאחרונה על שינוי ארגוני שבמרכזו חיזוק סמכויותיהם של מנהלי המרחבים על חשבון מנהלי החטיבות במטה המרכזי. שמרון מבקש לבצע את השינוי על סמך המלצות של חברת הייעוץ מקינזי ובעקבות מה שהוא הגדיר "סרבול וקושי בקבלת החלטות" בגלל ממשקי עבודה סבוכים, "המובילים בסופו של דבר לעיכוב בקידום נושאי הליבה של רמ"י".

בפועל, מדובר בהכפפת גורמי השרות וגורמי השמירה על הקרקע באופן ישיר למנהלי המרחבים העסקיים, במקום למנהלי החטיבות. השינוי אושר בהחלטת ממשלה המאפשרת לבצע "התאמות ארגוניות" במסגרת הרפורמה ברמ"י, והיישום שלו מתוכנן כבר ליום ראשון הקרוב.

הוועד ועובדים  ברמ"י פנו בימים האחרונים להנהלה ובקשו להתייחס לשינויים הללו במסגרת הסכם עבודה קיבוצי, שהחתימה עליו מתעכבת ותוקפו פג לפני שנתיים (ומאז ועד סוף 2017 הובטח שקט תעשייתי בהסכם מסגרת עם ההסתדרות). מחלוקת נוספת בין העובדים ובין ההנהלה נוגעת להחזרת המוקד הטלפוני החיצוני לפניות הציבור לתוך עבודת רמ"י והפעלתו על ידי העובדים, מהלך המתחייב מפסק דין שניתן לאחרונה לבקשת ועד העובדים הארצי וההסתדרות. יש עובדים המציעים לדחות את קיום פסק הדין לשנה לצורך היערכות וגיוס עובדים חדשים, ואילו הוועד הארצי, בתמיכת ההסתדרות, דורש יישום מיידי.

ברפורמה מ-2009 שבה הוקמה רמ"י, הוכפפו יחידות השרות והשמירה על הקרקע ישירות למנהלי חטיבות בדרג הנהלת רמ"י. ההנמקה לכך הייתה, שמנהלי המחוזות יוכלו להתפנות ממשימות צדדיות ולהתמקד בליבת הפעילות, שהיא שיווקי קרקע.

שני הבכירים ברמ"י שמעמדם ייפגע בעקבות השינוי הם מנהל חטיבת השמירה על הקרקע ישראל סקופ ומנהל חטיבת השירות נסים מאברהם.

בדיון שנערך בנושא אתמול בוועדה לביקורת המדינה של הכנסת התנגדה היו"ר שלי יחימוביץ’ למהלך ואמרה כי "מתחת לאף ובמחשכים מתקיימת רפורמה נוספת ברשות מקרקעי ישראל". יו"ר ועד העובדים, גיל אייזנשטיין קנה אמרה בדיון כי "לוקחים את הרפורמה שהוכיחה את עצמה ומחזירים את הרשות לימים ולמבנה של מינהל מקרקעי ישראל. דו"ח מקינזי לא הוצג לעובדים, והכל נעשה מתחת לרדאר. קודם עושים שינוי ואז העובדים יבינו מה קורה איתם?".

עדיאל שמרון/ צילום: גיל יוחנן

סקופ אמר בדיון, כי "השינויים עומדים בסתירה לדו"ח מבקר המדינה, משבשים את שיווי המשקל במבנה רמ"י, והם יפגעו בחטיבת השמירה ובעבודתה". לדבריו, הדרג המקצועי לא שותף בעבודת המטה שקדמה להודעת המנהל.

מרמ"י נמסר בתגובה: "הניסיון המצטבר שנרכש באופן מעשי, מאז יישום הרפורמה לפני 5 שנים, ובמסגרת בדיקה שנערכה ברשות בדבר מימושה, עלה - באופן טבעי - הצורך בביצוע התאמות ותיקונים קלים לשינוי הארגוני המהותי שבוצע.

"במסגרת זו אף הוזמן דוח של חברת מקינזי, חברה חיצונית מומחית ובלתי-תלויה, שהצביע על השינויים וההתאמות הנדרשים. הללו הובאו לאישור הממשלה וזכו לאישורה. כל זאת במטרה לטייב ולייעל את עבודת רשות מקרקעי ישראל, לשפר את השירות לאזרחים, את השמירה על מקרקעי ישראל ואת הגדלת היצע יח"ד ולקדם את מטרות רמ"י.

"ההתאמות המדוברות אינן פוגעות במעמד העובדים ובשכרם ואנו מנהלים עימם שיח שוטף לרבות פגישה שהתקיימה בימים האחרונים. יחד עם זאת מדובר בפעולות במסגרת אחריות ההנהלה לפעילותה השוטפת של הרשות". 

בתוך כך, יו"ר ועד עובדי מטה רמ"י וירושלים, שלי ירמיהו, פנתה למבקר הפנימי של רמ"י עזרא גרינבאום ולבכירי הרשות, בבקשה לבדיקת ניגוד עניינים של יו"ר הוועד הארצי גיל איזנשטיין-קנה, המכהנת גם כסגנית המרחב העסקי מרכז. ירמיהו טוענת, כי כפל תפקידים כזה אינו מתיישב עם התקשי"ר, בו קיימת מגבלה על חברי ועד עובדים מלכהן בתפקיד "מנהל יחידה גיאוגרפית ברמת מחוז וסגנו". לדברי ירמיהו, "המצב לפיו סגנית מנהלת מרחב תשתתף במשא ומתן מול הנהלת הרשות תוך שהיא צריכה לייצג את העובדים, עלול להביא לקונפליקט ממשי".

איזנשטיין קנה אומרת בתגובה: "מדובר במיחזור תלונה שהוגשה לפני מספר שנים על ידי עובדת שהפסידה בבחירות. תלונות בנושא נבדקו על ידי גורמים מוסמכים ונדחו. לאחרונה ניתן פסק דין בהליך שניהלה ההסתדרות נגד ההנהלה אשר קבע כי האחרונה הפרה הסכם קיבוצי ואכף עליה קיום ההסכם. מיד לאחר מתן פסק הדין החלה ההנהלה לנקוט בצעדים חסרי אחריות אשר מדרדרים את האירגון. אין לי אלא להצטער כי להנהלה חברו גורמים בתוך הועד הפועלים ממניעים בלתי עניינים ומעצימים את הפגיעה בארגון בשעה רגישה זו. אלה לא ירפו את ידי ואני אמשיך לפעול לטובת העובדים והארגון".

 

עגלת הדיור עדיין מתבוססת בבוץ / דרור מרמור

בינואר 2015, רגע לפני חזרתו לפוליטיקה, הגיע משה כחלון לכנס איגוד השיווק הישראלי כדי להסביר כיצד הוא ינצח במהירות את משבר הדיור. "אני הולך לפרק את רשות מקרקעי ישראל", הכריז כחלון, "הרשות שולטת ב-94% מהקרקעות בישראל. חוץ מישראל, רק בקובה ובקוריאה זה ככה. יש לי תוכנית מסודרת ואני אהיה האשם אם הרשות לא תפורק".

תוכנית החירום שהציגה מפלגת כולנו ערב הבחירות פירטה את אותה תוכנית מסודרת לפירוק המונופול הוותיק: קרקעות רמ"י יימכרו בפטור ממכרז לרשויות המקומיות; קרן קיימת לישראל (12% מהקרקעות שמנהלת רמ"י) תתחיל לשווק את קרקעותיה בעצמה; נכסי 'רשות הפיתוח' (עוד 11% מקרקעות רמ"י) יעברו לניהול גופים פרטיים.

את מה שקרה בפועל כולנו מכירים. ארבעה חודשים לאחר מכן כחלון קיבל את המפתחות, והבין שבזמן שהשוק מצפה לפתרונות אינסטנט מהירים לצינון שוק הדיור שכבר עלה פי שניים מאז 2008, הוא לא יכול להסתכסך עם גוף מונופוליסטי, שגם מצויד כמובן בוועד חזק. כחלון ירד מהר מאוד מהעץ עם ציפור קטנטנה ביד: העברת הרשות ממשרד השיכון למשרד האוצר. 

במשך 3 שנים היה לו שקט ורמ"י אפילו עבדה כמו מכונה משומנת, יחסית לעצמה. דווקא שינוי המומנטום בשוק הדיור, שהביא להחזרת הצבע לפניו של שר האוצר בעקבות שישה חודשים רצופים של ירידת מחירים, החזירה גם את הצבע ואת הביטחון לעובדי הרשות. אבל במקביל, הקושי הגובר והולך לייצר שיווקים מוצלחים - ב-2017 חזרו ללא הצעות 37% מהמכרזים שהוציאה המדינה- וההתנגדות הרחבה של ראשי הרשויות המקומיות לתוכניות השיווק המאסיביות של המדינה, הבהירו להנהלת רמ"י שהעגלה עדיין מתבוססת בבוץ והכריחו את ההנהלה לבצע התאמות בגוף האנכרוניסטי, שנפלו כפרי בשל לחיקו של הוועד הלוחמני.

ואם הרפורמה בחברת חשמל יכולה ללמד אותנו משהו, זה שכנראה שוב יאלצו שם למעלה לוותר לעובדים על חשבון רפורמות מתבקשות. הפתרונות החשובים כל כך לטווח הבינוני והארוך יאלצו להמשיך לחכות.

עוד כתבות

שי אהרונוביץ, מנהל רשות המסים / צילום: מורג ביטן

מנהל רשות המסים: "בין 1.5 ל־2 מיליארד שקל מועלמים בשוק ההשכרה"

מנהל רשות המסים שי אהרונוביץ' הזהיר בוועידת מרכז הבנייה הישראלי כי מיליארדי שקלים אינם מדווחים בשוק ההשכרה וקורא לחובת דיווח גורפת על כל חוזה שכירות ●  בנוסף, הציג תמונה חיובית של הכנסות המדינה, הסביר מדוע הוא צופה ש-2025 תסתיים הרחק מעל היעד, והתייחס לאפשרות החזרת מס הרכוש

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

עליות קלות באירופה; החוזים העתידיים על הנאסד"ק יורדים

הדאקס עולה בכ-0.2% ● הניקיי ירד בכ-0.9% ● הפד הוריד את ריבית ארה"ב כצפוי, אך אותת כי לא צפויות הורדות נוספות בקרוב - וול סטריט ננעלה בירוק ● הפתעה הגיעה מכיוון אחר דווקא: דוחות מאכזבים של אורקל הציתו שוב חששות בשווקים - והפילו את החוזים העתידיים ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב יורדות, לאחר שהפד הודיע על הרחבת המאזן שלו

גליל מדיקל בפארק ההייטק יקנעם / צילום: גיל ארבל

מפעל גליל מדיקל ביקנעם ייסגר, ופעילותו תועבר לאירלנד

בעלת השליטה בוסטון סיינטיפיק החליטה להעביר את הפעילות של מפעל גליל מדיקל לאירלנד, במעבר הדרגתי שיושלם ב-2028 ● עפ"י הערכות, במפעל מועסקים כ-100 עובדים

היקפי המשכנתאות מוסיפים להיות גבוהים / אילוסטרציה: Shutterstock, Yuri Dondish

שוק הדירות דועך, אך היקפי המשכנתאות מוסיפים להיות גבוהים

היקף המשכנתאות שנלקחו בנובמבר האחרון, גבוה בכ-4% מהיקף המשכנתאות שנלקחו בנובמבר שנה שעברה, וב-63% מהמשכנתאות שנלקחו בנובמבר לפני שנתיים, כך עולה מפרסום של בנק ישראל ● יחד עם זאת, היקפי המשכנתאות שנלקחו ב-11 החודשים הראשונים של 2025, גבוהים בכמעט 20% מאלה שנלקחו ב-11 החודשים של 2024

רובע שדה דב / צילום: גיא יחיאלי

המגדלים של לוזון וחג'ג' בשדה דב צפויים לקבל היתר בנייה מאדריכל

שני המגדלים, בני 45 קומות, צפויים לקבל היתר במסלול הרישוי העצמי החדש, בו האדריכל עושה זאת במקום הוועדה המקומית ● "זה מהלך שמסייע לכולם - לעירייה, ליזמים, וגם לרוכשי הדירות", אומרים בענף ● אז למה זה בכל זאת עדיין מורכב?

לארי אליסון, מייסד אורקל / צילום: Reuters, Noah Berger

אורקל צוללת ולוקחת איתה את השוק כולו: "במקום להרגיע את החששות, ההנהלה מגמגמת"

ענקית שירותי הענן והתוכנה אורקל פספסה את תחזית ההכנסות של האנליסטים ודיווחה על הכנסות של 16.06 מיליארד דולר ברבעון השלישי, ובעקבות זאת היא צנחה במסחר המאוחר, במקביל לירידות בנאסד"ק ובמניות הטכנולוגיה והבינה המלאכותית ● מה בדיוק הרתיע את המשקיעים?

אסדת קידוח ''תמר'' / צילום: אלבטרוס

מחיר החשמל ייקבע בלונדון: חברת החשמל יוצאת להליך בוררות נגד מאגר תמר

חברת החשמל הגישה את המסמכים הרשמיים לפתיחת הליך בוררות בלונדון ● תהליך הבוררות, שנקבע מראש בהסכם בין הצדדים, יעלה מיליוני שקלים, והבורר יוכל להכריע אם להעלות או להוריד את מחיר הגז בעד 10%

מחשב קוונטי / צילום: Shutterstock

מאה מיליון דולר: הגיוס החדש של חברת הקוונטים מנס ציונה

קוונטום ארט, שמפתחת מחשבים קווונטים, גייסה מאה מיליון דולר כדי לבנות את הדור הבא של המחשוב הקוונטי ● את הסבב הנוכחי של החברה, שהוקמה ב-2022 כספין אוף ממכון ויצמן, הובילה קרן Bedford Ridge Capital

מימין: יובל כספית, עומר לוי ונועה טקה / צילום: צילום מסך יוטיוב

20 המשפיעניות המצליחות ביותר בישראל, ולמה אין ברשימה גברים

שוק המשפיענים מגלגל בארץ כמעט 400 מיליון שקל בשנה, ולצד טיפוח ואופנה מתחזק בקטגוריות כמו פיננסים ובריאות, בעוד מותגי הרכב והגיימינג עדיין חלשים בתחום ● בחברת יומנז, המתמחה בכלכלת יוצרים, מצביעים גם על היציאה מהסושיאל לעבר שילוט חוצות וטלוויזיה

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters

הנשיא טראמפ: "אודיע על הרכב מועצת השלום עבור רצועת עזה בתחילת 2026"

הרמטכ"ל הנחה על עוצר יציאות - עד יום שישי בבוקר ●  אזרחים חצו את הגדר בגבול עזה ונתפסו על ידי כוחות צה"ל ● באל-ג'זירה מדווחים על משט חדש שמתכונן לצאת לכיוון עזה בקרוב ● ישראל העבירה למתווכות מידע: "יש בג'יהאד מי שיודע איפה רן גואילי מוחזק" ● עדכונים שוטפים

האלוף במיל' ניצן אלון בוועידת ישראל / צילום: כדיה לוי

האלוף במיל' ניצן אלון ומייסד אנלייט גלעד יעבץ פותחים קרן השקעות באנרגיה

עד לאחרונה היה האלוף במיל' ניצן אלון, ראש מפקדת השבויים והנעדרים בצה"ל ● קרן ההשקעות החדשה "אלמנטס" תשקיע בחברות בתחום האנרגיה, התשתיות והאקלים

מייסדי לושה יוני צרויה ואסף אייזנשטיין / צילום: יח''צ

גל פיטורים בהייטק: הסטארט-אפ הישראלי לושה מפטר 8% מהעובדים

החברה הודיעה על פיטורים של 8% מכ־300 עובדיה בישראל ובעולם, כך שמדובר בכ-24 עובדים ● גורמים מסבירים כי הפיטורים הם חלק מהתאמות ארגוניות בעקבות שינוי באסטרטגיית המוצר

נשיא איראן לשעבר אברהים ראיסי ונשיא ונצואלה ניקולס מדורו במעמד החתימה על הסכם שיתוף הפעולה בין המדינות, 2022 / צילום: ap, Vahid Salemi

ישראל מרוצה: תקיפות ארה"ב בוונצואלה עשויות לפגוע בפעילות איראן וחיזבאללה

התקיפות האמריקאיות נגד קרטלים בוונצואלה מכוונות לנטרול אימפריית הסמים של איראן וחיזבאללה במדינה ● משטר מדורו נשען על סיוע ביטחוני וכלכלי מאיראן והסחר בסמים מממן את חיזבאללה ● עבור ישראל, הגברת לחץ על המדינה היא דרך להפחתת האיומים של ציר הרשע

נעים קאסם, מזכ''ל חיזבאללה / צילום: ap, Bilal Hussein

בדרך לתקיפה בדאחיה? האזהרה החריגה שהעבירה השליחה

לפי מקורות בביירות, השליחה האמריקאית הזהירה כי ישראל תבצע תקיפות גדולות ומשמעותיות נגד חיזבאללה ● טראמפ מתכנן למנות גנרל אמריקני לפקד על הכוח הבינלאומי בעזה ● בעקבות הסופה: הרמטכ"ל הנחה על עוצר יציאות והגבלת פעילות בצה"ל - עד יום שישי בבוקר ● חברת הסייבר פאלו אלטו: חשפנו קמפיין ריגול מתקדם של חמאס ● מגעים חשאיים בבית הנשיא להקמת ועדת חקירה ממלכתית ● עדכונים שוטפים

"איום ממשי": המדינה האירופית שעל הכוונת של חמאס

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: באירופה מזהים סיכון משמעותי שחמאס יבצע פיגועים ביבשת, איראן לועגת לארה"ב לאחר שזו הודיעה שתפרוס כטב"מים שמבוססים על כטב"ם איראני, ואיך בקשת החנינה של נתניהו תשפיע על הדמוקרטיה הישראלית ● כותרות העיתונים בעולם

איגודי עובדים מפגינים בלונדון / צילום: Reuters, PA Images

הבשורה מבריטניה: עובדות בגיל המעבר יוכלו לקבוע את הטמפרטורה במשרד

הממשלה הבריטית משיקה את "חוק זכויות העובדים", המוגדר כ"שדרוג המשמעותי ביותר מזה עשור" בתחום ● "סוכנות לעבודה הוגנת" תאכוף את החוקים ● בין היתר, תוענק זכות לחופשת מחלה מהיום הראשון, ותוכניות להתמודדות עם הפסקת המחזור יוצעו לנשים בגיל המעבר

יצחק תשובה ועידן וולס / צילום: גדעון לוין ורון קדמי

שוויה של ישראכרט זינק, ויצחק תשובה ברווח של כמעט מיליארד שקל "על הנייר"

כתוצאה מהזינוק במחיר המניה שרק בחודש האחרון קפצה ב-12%, קבוצת דלק של יצחק תשובה מורווחת "על הנייר" כמעט מיליארד שקל ● הזינוק החד בשווי השוק של ישראכרט, מגיע על רקע הציפיות הגבוהות של המשקיעים ממהלכי דלק בחברה

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: ap, Jacquelyn Martin

החלטה מתוחה במיוחד: הפד הוריד את הריבית בפעם השלישית ברצף

הפדרל ריזרב הודיע על הפחתת ריבית של רבע אחוז, מרמה של 4% ל-3.75%, באחת ההחלטות המורכבות ביותר שנאלץ לקבל בשנים האחרונות ● כפי שאנליסטים צפו, הבנק המרכזי אותת כי צפויה הפסקה במתווה הורדות הריבית בעתיד הקרוב, וצופה הורדת ריבית אחת בלבד במהלך 2026

חדשות ההייטק / צילום: AP

המהלך החדש שמוביל הצעיר הגאון במטא

SpaceX מתקרבת להנפקה הגדולה בהיסטוריה, מטא במהלך אסטרטגי חדש בהובלת אלכסנדר וונג, ומאבק חדש נפתח על המותג הנזנח של "טוויטר" ● במקביל, שלושה סטארטאפים ישראליים מגייסים יחד יותר מ־100 מיליון דולר וחברת הקריפטו הישראלית Lava Network מתחילה להיסחר בבורסות הגדולות בעולם ● חדשות ההייטק

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

5 שנים מההנפקה, צים במרכז סערה - והשבועות הבאים יקבעו מי ינווט את ענקית הספנות

ברקע הצעות לרכישת צים, מתחמם המאבק בין בעלי מניות המבקשים למנות דירקטורים מטעמם, לבין דירקטוריון החברה ● בתווך נמצאים המנכ"ל אלי גליקמן, שהוביל את מסע ההתאוששות של ענקית הספנות וכעת מבקש לרכוש אותה; ועובדי החברה, שחוששים ממשתלט זר ואף פנו לשרת התחבורה כדי לפעול לסיכול המהלך