גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"צריך לנתק את השירות הלאומי-אזרחי מהבית היהודי"

שר-שלום ג'רבי, מנכ"ל השירות הלאומי-אזרחי ולשעבר מזכ"ל הבית היהודי, מסכם כהונה בראיון פרישה ומדבר על העמותות שקשורות לבית היהודי, הפשקוילים נגדו ברחוב החרדי, המאבק נגד "בצלם" והגידול והגיוון במתנדבים ● "הפוליטיקה היא בהחלט אפשרות", הוא מצהיר

שר-שלום ג'רבי / צילום: איל יצהר
שר-שלום ג'רבי / צילום: איל יצהר

שר-שלום ג'רבי, מנכ"ל השירות הלאומי-אזרחי בשמונה השנים האחרונות, יסיים בשבועות הקרובים את תפקידו, ודבר אחד בטוח, הוא לא יכול להתלונן על כהונה משעממת. מצד אחד, השירות הלאומי-אזרחי בתקופתו נהנה מגידול ניכר במספר המתנדבים, אך ג'רבי התמודד עם התנגדות בחברה הערבית ובחברה החרדית להתנדבות בשירות הלאומי-אזרחי, ואף נתלו נגדו פשקוילים ברחוב החרדי; בעמותות שמזוהות עם הבית היהודי - המפלגה בה צמח - כועסים עליו; ועמותות נמצאות תחת חקירת משטרה, בגלל חשד כי הונו את השירות הלאומי. בדרך הוא גם נלחם בארגוני שמאל, וניסה לשלול מהם תקנים.

שירות לאומי-אזרחי הוא שירות התנדבותי שניתן לבצע בגוף ציבורי, חברה לתועלת הציבור, עמותה או משרד ממשלתי. כך למשל, אפשר להתנדב במשטרה, בתי ספר, קופות חולים, העמותה למען הקשיש, עמותת לתת ועוד מאות גופים. רשות השירות הלאומי מאשרת את הגופים שמקבלים תקנים למתנדבים.

השירות מונה כ-18 אלף מתנדבים, מתוכם כ-11.5 אלף שירות לאומי כללי - כ-7,500 בנות הציונות הדתית, וכ-3,500 מתנדבים נוספים, מתוכם כ-2,000 מאוכלוסיות מיוחדות (נוער בסיכון ובעלי צרכים מיוחדים); 4,800 לא-יהודים וכ-1,600 חרדים. כשג'רבי נכנס לתפקידו היו כ-13 אלף מתנדבים בלבד. המספרים מציגים את התהליך הדרמטי ביותר שעבר הארגון בשנים האלו - הקטנת המשקל של הציונות הדתית בקרב המתנדבים, והפיכתו ליותר מגוון מאי פעם. "השירות הלאומי בכלל התחיל מהחברה האזרחית, לפני 40 שנה, כשחיפשו פתרונות לבנות מהציונות הדתית שלא עשו צבא. אחד היעדים שלי היה הגדלת מספר המשרתים מאוכלוסיות נוספות. רואים איך המשרתים מקבלים אחריות ועוברים תהליך העצמה אישית", אומר ג'רבי בראיון בלעדי ל"גלובס" לרגל סיום תפקידו.

"השירות הלאומי-אזרחי הוא הפרויקט הלאומי של המדינה, אם רוצים לראות חברה אחרת, ולצמצם את השסעים בה - זה המקום. עם זאת, אנחנו לא רוצים לשנות את המתנדבים שמגיעים אלינו, ואני גם נגד שירות בכפייה, אחרת מספר המתנדבים יילך ויקטן", הוא מוסיף. לג'רבי אין עדיין מחליף, למרות שתאריך עזיבתו ידוע כבר 4 שנים, ונעשים נסיונות להאריך את כהונתו בשלושה חודשים.

התקציב: 800 מיליון שקל

ג'רבי (48), אב לחמישה וסבא לשלושה נכדים, גדל בכרמיאל ולמד בישיבה התיכונית בכפר הרוא"ה ובישיבת ההסדר בקריית שמונה. בעבר שימש כמזכ"ל מפלגת הבית היהודי (בגלגולה כמפד"ל). הוא מונה לתפקיד ב-2010 על ידי דניאל הרשקוביץ, אז שר המדע והטכנולוגיה ויו"ר המפלגה. ג'רבי, רב סרן (במיל') בגולני, עדיין מתנדב לשירות מילואים.

מי שאחראי על התפעול של מערך ההתנדבות הן 8 עמותות, שדרכן עובר הכסף למתנדבים. המנגנון עובד כך - כל מתנדב מקבל שכר של כ-800 שקל מהעמותות, חלקו ממומן על ידי הגוף בו הוא מתנדב והשאר על ידי המדינה. אותן עמותות מבצעות הן למעשה צינור הכספים, אך הן מקבלות כסף מהמדינה גם בעבור תפעול מערך המתנדבים, למשל בעבור התשלום לרכזים ותחזוקת הדירות.

תקציב רשות השירות הלאומי עומד על 300 מיליון שקל, ו-500 מיליון שקל נוספים עוברים לעמותות, בעיקר עבור שכר המתנדבים והעובדים, ו-10% מיועדים לתקורה של העמותות.

העמותות המבצעות - שחולשות על תקציבי עתק ואלפי מתנדבים - נבחרות על ידי המנכ"ל, מבלי שהוא צריך לפרסם קול קורא. שתיים מן העמותות נוספו בשנים האחרונות, ושמה של אחת מהן נקשר לג'רבי כי מייסדיה (שכבר לא פעילים בעמותה) הם קרובי משפחתו. "בג"ץ פסק כי אין בסיס לכך שפעלתי לטובתן. גופים אינטרסנטים האשימו אותי בכל מיני האשמות, אבל מי שעושה רפורמות צריך לקחת בחשבון שיתקפו אותו. האשימו אותי שאני עוזר רק לעמותות הדתיות, אבל מה לעשות שהמציאות בשטח היא הפוכה", אמר ג'רבי.

כחלק מהניסיון להרחיב את השירות הלאומי-אזרחי לאוכלוסיות נוספות ולשוות לו מעמד ממלכתי, פעל ג'רבי לשפר את תנאיהם של המתנדבים ביחס לחיילי צה"ל, ואף נערך השבוע "שבוע הצדעה" למתנדבי הארגון, ששיאו בהענקת תעודות הצטיינות בבית הנשיא. "כשנכנסתי לתפקיד הייתי צריך לקבל החלטה - לעבוד אצל משרתי השירות הלאומי ולא אצל העמותות", אמר ג'רבי, "יש סתירה בין שני הדברים. לדוגמא, החלטתי לעשות ביטוח חיים, דבר שהעמותות התנגדו לו מכיוון שזה מגיע מהתקורה שלהם; השגנו תחבורה ציבורית חינם למתנדבים. עמותות מסוימות התנגדו מכיוון שהן קיבלו מהמדינה 250 שקל לתחבורה ציבורית, אך העבירו למשרתים רק 180 שקל. את הפער שמרו לעצמן".

מי מתנדב

הוא מספר כי במהלך השנים הפך את השירות לשוויוני יותר עבור אוכלוסיות ברמה סוציו-אקונומית נמוכה יותר. "לפני שמונה שנים היו בוחרים את מקומות השירות הטובים במחשב, ביום מסוים ובשעה מסויימת. אותה ילדה מדימונה שלא היה לה בכלל מחשב בבית - מראש היתה בעמדת נחיתות. אני מכיר מישהו מירושלים ששכר בהר חוצבים 40 מחשבים והביא 40 איש שידאגו לכך שהבת שלו תהיה ראשונה. שינינו את השיטה כך שתיתן הזדמנות שווה יותר", הוא אומר.

השירות הלאומי אמנם הופך להיות יותר ממלכתי ומגוון, בעיקר כי הדומיננטיות של בנות הציונות הדתית בקרב המתנדבים פחתה, אך מפלגת הבית היהודי ממשיכה לנסות ולשמר את שליטתה בארגון. בשנותיו בארגון כיהן ג'רבי תחת לא פחות מארבעה משרדים ממשלתיים - משרד המדע, המשרד לאזרחים ותיקים, משרד הכלכלה וכעת משרד החקלאות - בכולם תחת שרים מהבית היהודי. האינטרס של המפלגה ברור: זהו גוף עתיר תקציבים; עם מתנדבות רבות שמשתייכות לקהל הבוחרים הפוטנציאלי; וזיקה לעמותות דתיות ולכוח אדם זול שיכול להיות מנותב לקידום ערכי הציונות הדתית.

ג'רבי שומר על ממלכתיות, ולא מהסס גם להביע דעות מנוגדות לאלו שאולי מצופות ממנו. "לדעתי, השירות הלאומי-אזרחי לא צריך להיות בשליטה של הבית היהודי. אני לא אחראי לכך, ולא ביקשתי את זה. זה תוצאה של הסכמים קואליציוניים וצריך לשאול על כך את הפוליטיקאים. אני חושב שזה גוף ממלכתי, שקשור לכל המגזרים, ולכן הוא צריך להיות תחת משרד רה"מ".

במסגרת הניסיון לשמור על ההשפעה של הבית היהודי, מנסה באחרונה ח"כ בצלאל סמוטריץ' לקדם הצעת חוק לפיה משרדי הממשלה יוכלו לפרסם באופן עצמאי מכרז לעמותה שמפעילה את המתנדבים, ולמעשה לבחור עם איזה עמותה לעבוד. זאת, בעקבות מכרז אחוד שפירסם החשב הכללי רוני חזקיהו לכל משרדי הממשלה, ונועד להגביר את הפיקוח ולמנוע אי-סדרים.

נלחמים על החרדים

לגבי עתידו אמר ג'רבי: "עזבתי את הפוליטיקה לפי שמונה שנים. יכול להיות שאחזור - אבל אני לא יודע מתי. כל עוד אני משמש כמנכ"ל, אני לא מנהל אף שיחה על פוליטיקה".

במהלך כהונתו הביע ג'רבי התנגדות לשירות לאומי בעמותות שמאל כמו "בצלם" ו"הטלוויזיה החברתית". הפעם האחרונה שהנושא עלה לכותרות היה לפני כחודש וחצי, לאחר שארגון בצלם קרא לחיילי צה"ל לסרב פקודה ולא לירות על מפגינים לא חמושים בגבול עזה. התקן בארגון בצלם לא מאוייש בשנתיים האחרונות, ובעבר המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, דינה זילבר, אסרה לבטל אותו, אך הדבר לא מנע מהשר אריאל להורות לג'רבי לבטל את התקן במעורבות פוליטית בוטה. "אני חושב שאסור שיהיו משרתים בגופים כמו 'בצלם' כמו שאסור שיהיו בלהב"ה, שגם להם סירבתי", אמר.

אז בעצם הערכים שלך הם אלו שבאים לידי ביטוי.

"זה לא עניין של שמאל-ימין. מהותה של מדינה דמוקרטית שיהיו בה מגוון דעות, ואני בעד, אבל 'בצלם' עוברים בעולם ואומרים שלוחמי צה"ל הורגים בכוונה, בזמן שמי שנמצא בניר-עם רואה כמה צה"ל משתדל לא לפגוע באזרחים. אני בעד שיגידו את דעתם, אבל אי-אפשר לצפות שהמדינה תיתן להם תקנים".

ומה לגבי רבנים שקוראים לסירוב פקודה ומקבלים כסף מהמדינה? "אתה לא יכול להשליך את כל הבעיות של המדינה על רשות קטנה, אלא צריך לבחון אותי במנדט שלי - לראות שאני לא עושה מפלה בין עמותות ימין לשמאל".

המדינה מנסה לעודד גופים לקחת משרתים ערבים וחרדים, ולכן התשלום עבור תקנים שלהם הוא נמוך באופן משמעותי. תקן של שירות לאומי כללי (שמרביתן בנות שירות מהציונות הדתית) עולה לגוף שמקבל את המשרת בין 1,500 ל-2,500 שקל בחודש (תלוי אם המתנדב גר מחוץ לבית), תקן חרדי עולה כ-500 שקל, ואילו תקן של משרת מהחברה הערבית לא עולה כלל, כדי לעודד גופים לגייס ערבים וחרדים לשורותיהם.

ואולם, הגידול במספר המשרתים החרדים והערבים מלווה בהתנגדויות רבות גם מכיוון האוכלוסיות עצמן. "אני מאויים על ידי גורמים במגזר החרדי. יש לי מצלמות סביב הבית ולחצן מצוקה. זה מגזר מאוד מורכב שהקיצונים בו הורסים את המגזר. אני חייב להגיד שכשהתחלתי את התפקיד מאוד לא אהבתי את המגזר החרדי, חשבתי שהוא פרזיט ומשתמט, אבל למדתי להכיר מגזר מיוחד במינו, יש לנו הרבה מה ללמוד מהנתינה בו".

מספר מתנדבי השירות הלאומי-אזרחי

המתנדבים החרדים פועלים על פי חוק שונה מאלו של שאר מתנדבי השירות הלאומי. הם בני 21 ומעלה שלא רשומים בישיבה, וג'רבי מדגיש כי "מבחינתם הצבא הוא מוקצה מבחינת מיאוס. הם באים אלינו כי בשבילם לשים מדים יותר מדי. יש תופעות קשות מאוד, שהוציאו ילדים של מתנדבים מבתי הספר ומהגנים, או רכז שהפגינו מחוץ לחתונה של בתו".

"הגידול במספר החרדים המתנדבים נובע מכך שהם מבינים שהם לא יכולים לחיות יותר עם הסכומים הזעומים שהם מקבלים. בחלק מהמקומות שהם משרתים, הם יכולים להשתלב בעבודה בעתיד, כמו מכבי אש למשל", הוא אומר.

תחקיר שפורסם ב"ידיעות אחרונות" לפני כחודשיים חשף עדויות על הפקרות בשירות האזרחי של החרדים, לפיהן חלקם עושים עבודה חלקית, אם בכלל. בעקבות התחקיר הקימו בשירות הלאומי ועדה שהמלצותיה טרם התפרסמו. "צריך להודות - משקרים אותנו, בכל המגזרים, לא רק בחרדים", אומר ג'רבי בכנות. "אם זה בהיקפים גבוהים? אני מעריך שלא".

הערבים שינו גישה

בחברה הערבית יש גידול עקבי במספר המתנדבים, שעמד בשנה שעברה על 4,800 - פי שלושה בתוך חמש שנים. 80% מהם משרתים בתוך החברה הערבית ו-90% הן בנות. 40% מהמתנדבים הם מוסלמים, 28% בדואים, 20% דרוזים ו-12% נוצרים.

"לפני שבע שנים היו במגזר הדרוזי רק 60 מתנדבות. הלכתי לשייח' מוואפק טריף ושאלתי למה הם מתנגדים, הרי שיעור הגיוס אצל הגברים שם הוא יותר גבוה מאשר אצל היהודים. הסברנו להם שזה לא צבא, ושאפשר להמשיך לגור בבית. היום יש 1,000 בנות בשירות אזרחי, מתוך כ-1,100 בשכבת גיל, זה הישג אדיר".

"הם רואים איך מתייחסים אליהם ואת הערך המוסף בכך שהם תורמים לאוכלוסייה שלהם. הגידול הוא למרות ההתנגדות המיליטנטית של המנהיגים הערבים - יש ראשי מועצות שמוציאים אותם מהמקומות שבהם הם משרתים, ויוצאים בהכרזות שזה קשור למשרד הביטחון - דבר שלא נכון כיום. הפכנו לרשות אזרחית שכפופה למשרד החקלאות, אבל המנהיגים שלהם עדיין רוצים להשאיר אותם מקופחים. אנחנו למשל לא מצליחים לפרסם בעיתונים ערבים. עם זאת, אני חושב שההנהגה הערבית פחות מתלהמת כיום וההתנגדות פוחתת".

"נפגשתי עם מתנדב ערבי בבית חולים מאיר שחשב שיש בסך הכל כ-100 מתנדבים ערבים בכל הארץ מכיוון שמתנדבים עדיין לא מספרים על זה. המתנדב הזה סיפר שרק משפחתו יודעת שהוא מתנדב. ואולם בניגוד לפעם, היום המשפחה מעודדת יותר, ולדעתי זה רק יילך ויגדל".

לדברי ג'רבי, לפני כמה שנים הם ערכו בדיקה עם פרופ' איציק כץ ממאגר מוחות וגילו כי 85% מהמתנדבים משתלבים במעגל העבודה או הולכים ללימודים אקדמיים. "הקצינו 10 מיליון שקל לטובת לימודי עברית לכל המתנדבים הערבים. בנוסף, התחלנו מיזם משותף עם הג'וינט ליצירת מעטפת לאוכלוסייה הזו, שתסייע לה לצאת לשוק העבודה".

ג'רבי מדבר בגאווה על פרויקט הדגל שלו ושל השר אורי אריאל - הגדלת מספר התקנים של בעלי צרכים מיוחדים מ-84 לפני חמש שנים לכ-1,500 היום. מדובר בנכים, נפגעי נפש, חירשים, עיוורים, מחלות נפש, ומוגבלות שכלית. "זאת אוכלוסייה שקרובה לליבי, צריך לדאוג לה כמה שיותר", אמר.

"לפני שנה גם עשינו יריד במיוחד למתנדבים והבאנו גופים מתחום התעסוקה, הגיעו מאות מתנדבים וחיילים בעלי צרכים מיוחדים, שלא ידעו מה יעשו כשיסיימו את השירות. הבנו שיש כשל גדול, ובפברואר הקמנו בשדרות מרכז הכוונה ביחד עם עמותת גוונים, שעוזר לאוכלוסייה הזאת למצוא מגורים ותעסוקה. כל בעל מוגבלות יכול להתקשר. אנחנו, הרפסודה, עושים משהו שנושאת מטוסים כמו משרד הרווחה או ביטוח לאומי צריכים לעשות".

שר-שלום ג'רבי

גיל: 48
מצב משפחתי: נשוי 5 ילדים 3 נכדים
מגורים: מצפה יריחו
תפקיד: מנכ"ל השירות לאומי-אזרחי
השכלה: תואר ראשון בחינוך, תואר שני במדעי המדינה ומנהל ציבורי
עוד משהו: רס"ן (במיל') בגולני, עדיין מתנדב למילואים

עוד כתבות

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

תקציב 2026 אושר בממשלה

תקציב המדינה לשנת 2026 אושר כעת בממשלה ברוב גדול. בין היתר, אושרה הרפורמה במשק החלב שעמדה במחלוקת עד הרגע האחרון ● התקציב יעבור כעת לתהליך החקיקה בכנסת, בדרך לדד ליין לאישורו הסופי במליאה, ה-31 במרץ. עד אז, תוכנית התקציב עשויה עוד לעבור שינויים

תכנון פרישה / צילום: Shutterstock

המומחה לתכנון פרישה ואשתו תכננו את הפנסיה המושלמת. ואז היא חלתה

יותר משלושה עשורים עיתונאי הוול סטריט ג'ורנל גלן רופאנאך כתב וערך מאמרים על פרישה ותכנון לקראתה, ואפילו כתב על זה ספר - ואז הקלפים נטרפו ● בטור אישי הוא חושף מהם הלקחים הקשים, הדברים שהיה רוצה לעשות אחרת, ובמיוחד מה הוא מצטער שדחה

סמטת דיאגון מתוך ''הארי פוטר'' באולפני הוורנר ברדרס / צילום: Associated Press, Ross D. Franklin

נטפליקס תרכוש את אולפני הקולנוע וורנר ברדרס ופעילות הסטרימינג ב-72 מיליארד דולר

שירות הסטרימינג הגדול בעולם רוכש את האולפן המיתולוגי ב-72 מיליארד דולר, לפי שווי של 82.7 מיליארד דולר - ומקבל לידיו את HBO, "הארי פוטר", "חברים" וקטלוג מהעשירים בתעשייה ● רשתות CNN, TBS ו-TNT יפוצלו לפני השלמת העסקה

פיוש גויאל / צילום: לע''מ

שר התעשייה של הודו מסביר איך אפשר לנהל יחסים טובים עם איראן וישראל במקביל

מאז מלחמת חרבות ברזל, הודו היא בין המדינות הבולטות שממשיכה להעמיק את קשריה עם ישראל - כולל בתחום הביטחוני ● בריאיון לגלובס אומר השר פיוש גויאל שניו דלהי מחויבת לקדם את מסדרון IMEC בין הודו לאירופה וכי "ישראל היא גורם אינטגרלי במהלך" ● הוא מדגיש את הפוטנציאל בשיתופי פעולה בטכנולוגיה, ביטחון ופוד־טק, ומסביר כיצד הודו מצליחה לנהל יחסים מקבילים עם ישראל ואיראן

רקטת אקסטרא של אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

התגובה לאיומי ארדואן: יוון מעוניינת לרכוש טילים בליסטיים מישראל

טילי לורה מיועדים לטווחים של כ־500-400 ק"מ, עם דיוק של עד פחות מעשרה מטרים – מה שהופך אותם למדוייקים במיוחד ● ההתעניינות ההתקפית היוונית לא מסתכמת בלורה. לפי הדיווחים, משרד ההגנה היווני מתעניין גם ברקטות "אקסטרא" מתוצרת אלביט והתעשייה האווירית ● העסקה הנרחבת נובעת מכך שאתונה לא השקיעה במשך רבות בטכנולוגיות הצבאיות שלה, ועתה מצאו עצמם היוונים בפער

''לולו - קיבוצטריה''. מפלט לנפש ולבטן / צילום: אסף קרלה

המסעדה הגלילית שמוכיחה שאיטליה יכולה להיות גם בקיבוץ

ב"לולו - קיבוצטריה" שבקיבוץ עמיר יש קסם מצטבר וכובש. מהמיקום, דרך העיצוב החם ועד לאוכל המנחם - זו פשוט מסעדה נהדרת

ארסוף. חסידות גור מחזיקה קרקעות באזורים אטרקטיביים במיוחד / צילום: איל יצהר

"אנא, תהיו כאיש אחד בלב אחד": כששר אוצר ניסה למנוע את ביטול מס רכוש

הניסיונות להחזיר לחיינו את מס רכוש על קרקעות פנויות, מזכירים את קריאתו של יעקב נאמן לתקן את העיוות ● אלא שבמקום מס שפוגע בקבוצות לחץ ברורות, בממשלה מעדיפים גזרות על כולם

אילן ספריאל, בעלים משותף של יצרנית הטופו משק ויילר / צילום: משק ויילר

העסקה עם שטראוס הסתיימה בקנס. הרכישה החדשה תשנה בעיניו את פני השוק: "זה מתבקש"

"נסעתי בחולצת כפתורים למשרד היפה בתל אביב, אבל המשכורת לא הספיקה, אז קניתי קו חלב. כשכל החלבנים עבדו עם עיפרון מאחורי האוזן, אני אפיינתי תוכנת חלוקה" ● שיחה קצרה עם אילן ספריאל, בעלים משותף של יצרנית הטופו משק ויילר

בורסת נאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; מניית נטפליקס ירדה בכ-3%

נעילה מעורבת באירופה ● נטפליקס הודיעה על רכישת וורנר ברדרס דיסקברי בעסקה היסטורית שמאחדת בין שירות הסטרימינג המוביל בעולם לבין אחד האולפנים הוותיקים והמשפיעים ביותר בהוליווד ● פורסמו נתוני מדד המחירים לצריכה פרטית (PCE)

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

נשיא העליון במתקפה חסרת תקדים על לוין: "פוגע בציבור"

נשיא בית המשפט העליון השתתף בכנס בחיפה והזהיר מפני ההתנהלותו של יריב לוין ● "המתקפה על מערכת המשפט נמשכת במלוא עוזה", האשים עמית ● הוא התייחס ל"חרם" מצד שר המשפטים ואמר: "אני הושטתי לו יד, הוא מפרק את מה שנבנה פה בעשרות שנים" ● שר המשפטים השיב: "אני מפרק את מבצר השקר שאתה יושב בו" ● אהרן ברק הזהיר מפני דיקטטורה: "ראש הממשלה ישלוט לבדו במדינה, אנחנו נתינים"

טקס חנוכת סוללת החץ 3, ברנדנבורג / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון

היציע החשאי והתודה הגרמנית: מאחורי הקלעים של טקס מסירת החץ

סוללה ראשונה של המערכת הישראלית נפרסה בעומק יערות ברנדנבורג, בעסקה הביטחונית הגדולה ביותר בין המדינות אי פעם ● בטקס ההשקה החגיגי הישראלים מצאו עצמם מזכירים לגרמנים איך נראית לוחמה מודרנית - כשצילה של ההיסטוריה מלווה את המעמד

קיארה פראני בתצוגת אופנה עם עורך ווג הבריטי אדוארד אנינפול ועורכת ווג המיתולוגית אנה וינטור. תעשייה של אישה אחת / צילום: Reuters, Moda Milano/IPA/Sipa USA

אם-כל-המשפיעניות עלולה להיכנס לכלא על הטעיית צרכנים. איך יגיב הענף?

קיארה פראני הפכה את השילוב בין תוכן, אופנה ויזמות דיגיטלית למודל עסקי מצליח ● ואז הגיעו טענות להונאה מחמירה מצידה, שגררו קנס של יותר ממיליון אירו וכעת גם הליך פלילי שעלול לגרור עונש מאסר ● גם בישראל ניצבות משפיעניות במרכזה של ביקורת ציבורית

מודעת גיוס בסנט פטרסבורג / צילום: ap, Dmitri Lovetsky

נשים ברוסיה מתחתנות עם גברים שהן בקושי מכירות. מה עומד מאחורי הטרנד?

במאמץ לגייס לוחמים מבטיחה רוסיה מענק של 200 אלף דולר למשפחות נופלים ● אלא שיש מי שרקמו מזה משימה זדונית במיוחד: נשים שנישאות להם - במטרה להרוויח ממותם ● ברשתות קמו עשרות קבוצות שמסייעות להן בחיפוש אחר גברים משרתים, והרשויות מדווחות על מעורבות של כנופיות פשע

מימין: מנכ''ל AIG לשעבר מרטין סאליבן וג'יימי דיימון, מנכ''ל בנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן / צילום: Reuters, Larry Downing, Mikala Compton/American-Statesma

היום שבו אמריקה תגיע לכונס נכסים: על הפצצה המתקתקת הכי מפחידה בכלכלה העולמית

שוק האג"ח הממשלתי האמריקאי הוא הבסיס של כל המערכת הפיננסית העולמית. אם הוא יקרוס, הוא יפיל אחריו שרשרת בלתי ניתנת לעצירה של אבני דומינו ● מה עשוי למנוע מאמריקה ומהעולם את המפגש הטראומטי עם כונס הנכסים? ● כתבה אחרונה בסדרה

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המניות בת"א שזינקו ביותר מ-100% – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בבורסה בת"א מעריכים כי לאחר שנת שיא בשוק המניות המקומי, משקיעים עשויים לנצל את דצמבר למימוש רווחים ● הכלכלנית שממליצה להגדיל החזקות מעבר לים ● מבט על גוגל ואנבידיה מגלה דינמיקה חדשה בשוק ● והאם בשנה ששום דבר בה לא התנהג כרגיל, "ראלי סנטה קלאוס" ייחגג כהלכתו?

נטפליקס / צילום: Shutterstock, wutzkohphoto

כל מה שצריך לדעת על העסקה ההיסטורית בין נטפליקס לוורנר ברדרס

עבור נטפליקס מדובר בהימור מחושב על עתיד תעשיית הבידור ● במשך שנים החברה התבססה על רכישת תוכן מאולפנים אחרים ועל בניית הפקות מקור, אך לא החזיקה בבעלות מלאה על סטודיו גדול ● רכישת וורנר ברדרס מעניקה לה גישה ישירה לקטלוג עצום, לכוח יצירתי מוכר ולמותגים בעלי ערך ● וורנר ברדרס נכנסה למהלך המכירה מתוך רצון למקסם ערך עבור בעלי המניות על רקע שינוי עמוק בתעשייה

חדשות ההייטק / צילום: Shutterstock

ניו יורק טיימס: כלי רכב אוטונומיים מעורבים ב-91% פחות תאונות

לפי דו"ח חדש, כלי הרכב האוטונומיים של ווימו מעורבים בעשרות אחוזים פחות תאונות, ורופאים קוראים למהפכה רגולטורית ● במהלך מימון אסטרטגי מהגדולים שיצאו מישראל, צ'ק פוינט מגייסת עד שני מיליארד דולר בהנפקת אג"ח להמרה ● טיקטוק תשקיע כ-37 מיליארד דולר באחד מפרויקטי התשתית הגדולים בדרום אמריקה ● וגם: מייסד PerimeterX חושף סטארט־אפ חדש ● חדשות ההייטק

אתי אלישקוב מנכלית ליברה / צילום: אבי מועלם

כשהחברה שייסדה צנחה בבורסה היא לקחה הלוואות כדי לקנות עוד מניות. ואז הגיע קאמבק של 760%

כשמניית הביטוח ליברה צנחה בכמעט 90% מהשיא, מספרת המנכ"לית ומייסדת החברה אתי אלישקוב: "לקחתי הלוואות וקניתי עוד מניות" ● היום החזקותיה בחברה שוות כ־370 מיליון שקל ● בפודקאסט כוחות השוק של גלובס, אלישקוב מדברת על מחירי הביטוח הגבוהים: "אחיינית שלי רצתה לקנות קיה פיקנטו. אמרתי לה 'בשום פנים ואופן לא'" ועל התוכניות להיכנס לשוק הפנסיה

מגמות סוף השנה בבורסות / צילום: Shutterstock

מה יעשו הדואליות מחר בתל אביב, וההחלטה הגורלית של הפד השבוע

חודש דצמבר נפתח באווירה חיובית בשווקים, ומחר מניות השבבים צפויות לעלות בת"א ● נטפליקס תרכוש את וורנר ברדרס ופעילות הסטרימינג שלה, ולפי דיווחים יוון אישרה עסקת ענק עם אלביט ● ומה צפוי בהחלטת הריבית ביום רביעי הקרוב?

חוזרים הביתה / צילום: Shutterstock

לשכת רה"מ: משלחת יצאה לקהיר במטרה להביא להשבה מיידית של החלל החטוף האחרון

רס"ל רן גואילי הוא החלל החטוף האחרון שנותר ברצועת עזה ● חוסל יאסר אבו שבאב, מנהיג המיליציה העזתית ששיתף פעולה עם ישראל ● אחרי התרעת הפינוי: חיל האוויר החל לתקוף מטרות של חיזבאללה בדרום לבנון ● צה"ל מאשר: חוסלו מג"ד מזרח רפיח, סגנו ומפקד פלוגה בחמאס ● המתווך טוען: חמאס מוכן להתפרק מנשקו ● עדכונים שוטפים