גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מפרקת USG קפיטל: לחייב נושאי משרה להשיב חובות החברה

לדברי עו"ד חנית נוב, בעקבות פירוק החברה נותרו לקוחות רבים מול "שוקת שבורה", ואין אפשרות ממשית לקבל את כספם חזרה ● הגישה גם בקשה להטלת עיקולים על נכסיה בעלי החברה לשעבר, אברהם ותומר סיני ● אברהם ותומר סיני: "מכחישים את כל הטענות"

עו"ד חנית נוב / צילום: תמר מצפי
עו"ד חנית נוב / צילום: תמר מצפי

מפרקת חברת USG קפיטל ישראל הגישה השבוע לבית המשפט המחוזי בתל-אביב בקשה לחייב שבעה נושאי משרה ודירקטורים בחברה באחריות אישית לחובותיה העומדים על סך של כ-11 מיליון שקל, מתוכם כ-8 מיליון שקל חובות למשקיעים/לקוחות. בקשת המפרקת, עו"ד חנית נוב, הוגשה גם נגד חברת הביטוח "Thompson Heath Bond" שביטחה את הדירקטורים בביטוח אחריות מקצועית. לדברי המפרקת, עם פירוקה של החברה, נותרו לקוחותיה הרבים מול "שוקת שבורה" ובהיעדר אפשרות ממשית לקבל את כספם חזרה מהחברה, יש לחייב נושאי משרה ודירקטורים.

במקביל להגשת בקשה זו, הגישה המפרקת בקשה להטלת עיקולים על נכסיהם של מי שהיו בעלי החברה בפועל, אב ובנו, אברהם ותומר סיני. אתמול (ד') הוציאה שופטת המחוזי בתל-אביב, חנה פלינר, צו איסור דיספוזיציה (צו האוסר מכירת נכס או שינויים בו) בכל הקשור לנכסי מקרקעין שבהם יש לשניים זכויות, בהם שלוש דירות.

"הונו ורימו"

USG היא חברת פורקס ואלגו-טריידינג - היינו חברה הפועלת, בין היתר, בזירת המסחר במט"ח ובזירת המסחר הרובוטי המתבצע באמצעות אלגוריתם ממוחשב, ללא התערבות יד אדם. איתמר פטישי הוא מייסד החברה, תומר סיני הוא בעל השליטה בה, ואביו אברהם המלווה את החברה לאורך כל שנות פעילותה (ובטרם נרכשה על-ידי בנו), היה בפועל הדמות הבכירה ביותר בה.

בבקשת המפרקת לחיוב אישי של נושאי משרה ודירקטורים בחברה - שהוגשה באמצעות באת-כוחה, עו"ד שני גרינברג ממשרד נוב-קסנר-שניר ובהסכמת כונס הנכסים הרשמית (הכנ"ר) - צוין כי עו"ד נוב ביצעה חקירות בחברה במטרה להתחקות אחר נסיבות קריסתה. החקירות העלו תמונת מצב קודרת ומטרידה מאוד, של חברה שעסקה בתחום המסחר האינטרנטי (תחום הפורקס), תוך ניהול ברמת סיכון בלתי-סבירה, ובשיטת פעולה המעלה חששות כבדים למעין "הונאת פונזי" (ראו מסגרת).

לטענת המפרקת, בעלי החברה, אברהם ותומר סיני, "הונו ורימו את המשקיעים והציגו להם מצגי-שווא". זאת, מתוך כוונה להניע את לקוחות החברה להשקיע את כספם באמצעות החברה, באופן כזה שהוביל אותם להפסדים עצומים, בצורה שיטתית שנצפתה מראש על-ידי החברה.

לדברי המפרקת, במסגרת מצגי-השווא הבטיחה החברה ללקוחותיה תשואות גבוהות באמצעות המסחר אלגוריתמי. זאת, כאשר הלכה למעשה הנחת העבודה של החברה והמודל העסקי שלה היו מבוססים על כך שהלקוחות יפסידו כ-50% מכספם, ואילו החברה למעשה הפיקה רווח מהפסדי לקוחותיה. לפיכך, לדברי המפרקת, לחברה, "אין ולא הייתה לה מעולם כל תוחלת כלכלית עסקית", ומבנה הפעילות שלה, הציב אותה חדשות לבקרים בעמדת ניגוד עניינים אינהרנטית אל מול לקוחותיה.

המפרקת מציינת עוד כי ההונאה הנטענת נעשתה בזמן שהוצאות החברה עלו בשיעור ניכר על הכנסותיה מהפסדי לקוחותיה ומעמלות. זאת, באופן שהיה ברור לחברה לאורך כל הדרך כי היא אינה רווחית וכי אין באפשרותה להיות רווחית, אלא במצב הדמיוני שבו הפסדי הלקוחות יעלו על הוצאותיה.

"ניצול תמימות"

בבקשת המפרקת נטען כי בשעה שביקשו לקוחות החברה למשוך את יתרת הכספים המצויה בחשבון המסחר שלהם בחברה, שכנעו אותם נושאי המשרה בחברה, תוך ניצול תמימותם, להעביר את כספם לחברה האם של החברה, "אטנלנטיק ברוקר אינטרנשיונל ייעוץ והשקעות". זאת, תוך הבטחה שבעתיד הם יקבלו את כספם בחזרה בריבית אטרקטיבית של "לפחות" 5% בשנה. לפי טענת המפרקת, מעשי השכנוע הללו, נעשו על-ידי נושאי המשרה, תוך ידיעה כי החברה האם ריקה מנכסים ממשיים או לכל הפחות מנכסים שיאפשרו לה להחזיר למשקיעים את כספם.

אם לא די באמור, מצוין בבקשת המפרקת כי החברה החתימה את לקוחותיה על הסכמים מול החברה הזרה, "USG Capital BVI", הרשומה באיי הבתולה. זאת, חרף העובדה שחברה זו לא הייתה בבעלותה. בפועל, צוין בבקשה, הופקדו כספי הלקוחות בחשבונות הבנק של USG, והיא זו שניהלה את פעילות המסחר.

בהקשר זה נטען בבקשה כי שיטת ההתחשבנות שבה נקט אברהם סיני וידאה כי הכספים שהפקידו הלקוחות בחשבונות USG יוחסו חשבונאית לחברה הזרה, והיא חויבה בתשלום עבור שירותי ניהול שקיבלה לכאורה מ-USG תמורת עלות השירותים ("קוסט"). בפועל, טוענת המפרקת כי מדובר היה בהתקשרות מלאכותית בלבד וללא תוקף משפטי, והכספים הופקדו אך ורק בחשבונות הבנק של USG.

עוד טוענת המפרקת כי החברה עשתה שימוש בכספי לקוחותיה כמנהג בעלים, ובכלל זה מימנה את פעולתה ואת הוצאותיה השוטפות. זאת, תוך נטילת סיכון בלתי סביר ומודע, שלא יהיה לה מאין להשיב כספים ללקוחותיה. המפרקת מציינת כי החברה ביצעה פעולות אלה תוך נטילת התחייבויות חדשות ששימשו לכיסוי התחייבויות קודמות, ומבלי להעמיד את לקוחות החברה על הסיכונים הכרוכים בפעילותה, "עד כדי הסתרתם באופן פעיל והונאת הלקוחות".

אברהם ותומר סיני מסרו בתגובה: "אנו מכחישים את כל הנאמר בבקשה, ותגובתנו תימסר לבית המשפט".

מסחר עצמאי ומסחר רובוטי

חברת USG קפיטל החלה את פעילותה בתחום המסחר האינטרנטי במט"ח בשנת 2012, כאשר החברה נתנה שירותי מסחר ללקוחות בתוך ישראל. בתחילת דרכה פעלה החברה כחלק מאשכול חברות הידוע בשם "You Trade" (חברה נוספת בתחום שקרסה ובעליה, אביב טלמור, חשוד בהונאת משקיעים).

בשנת 2016 נכנסה החברה להליכי פירוק, לבקשתה, בשל גירעונות נטענים של 7 מיליון שקל. בית המשפט המחוזי בתל-אביב מינה את עו"ד נוית נוב כמפרקת החברה, וזו מצאה חשדות למעין הונאת "פונזי" וכן התנהלות תמוהה בחברה, הפסדים כבדים ושימוש לא ראוי בכספי משקיעים.

לפי המפרקת, פעילותה של USG קפיטל התמצתה בעיקרה במתן שירותי מסחר ללקוחות באמצעות פלטפורמת מסחר במט"ח (Forex), שסיפקה חברת "לברייט מסחר טכנולוגי". זאת כאשר אפשרויות המסחר שעמדו לרשות לקוחות החברה נחלקו לשלושה סוגים:

1. הייתה זירת מסחר שבה הלקוחות מבצעים פעולות מסחר והשקעה באופן עצמאי באמצעות מערכת המסחר.

2. שירות "מסחר חברתי", שבו לקוחותיה מתחברים למערכת המסחר באמצעות רובוט שמחקה אוטומטית פעולות השקעה שמבוצעות על-ידי משקיע אחר שהלקוח מחליט לעקוב אחריו.

3. מסחר אלגוריתמי ("אלגו-טריידינג"), שבמסגרתו החברה מפעילה תוכנה שמבצעת בכספי לקוחותיה פעולות השקעה בזירת המסחר.

זירת סוחר היא מערכת ממוחשבת, שבה הלקוח קונה ומוכר מכשירים פיננסיים מול מפעיל הזירה, וזירת הסוחר היא הצד הנגדי לעסקאות הלקוח. ישנו מגוון רחב של מוצרים שנסחרים באמצעות זירות הסוחר, החל מנגזרים על שערי מט"ח, עובר במדדים בעולם, ועד סחורות ואופציות בינאריות. המסחר בזירות אלה מתאפיין במינופים גבוהים, שלעתים יכולים להביא לאובדן די מהיר של הון המשקיע.

הזירות הללו מוכרות גם כחברות למסחר בחוזי הפרשים (CFD), וגם כשוק "הפורקס". עם זאת, פורקס הוא רק אחד מהמוצרים בשוק זירות הסוחר. בשנת 2016 ולאחר קריסות של מספר חברות בשוק "הפורקס" והאופציות הבינאריות, והצטברות של עשרות ומאות תלונות על הונאת משקיעים, הובילה רשות ני"ע ערך מהלך שאסר את שיווקן של אופציות בינאריות ללקוחות ישראלים. במקביל החלה הרשות בהליך רישוי של זירות המסחר בישראל, כאשר רק חמש חברות כאלה מתוך העשרות שפעלו, קיבלו רישיון מסחר שהסדיר את זירת המסחר במט"ח. USG קפיטל הייתה אחת מכמה זירות סוחר שפעלו בישראל בטרם החלו הליכי הרישוי.

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?