גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למרות הסתייגות נתניהו: הרפורמה בחח"י אושרה בממשלה

(עדכון) - עלויות הרפורמה: כ-7.1 מיליארד שקל ● שר האוצר כחלון: "הרפורמה מביאה בשורה כלכלית-חברתית; המנצחים האמיתיים: אזרחי ישראל" ● שר האנרגיה שטייניץ: "זו הרפורמה הגדולה, המקיפה והטובה ביותר שהושגה בחברות הממשלתיות"

הרפורמה ההיסטורית במשק החשמל אושרה היום (א') בצהריים בתום הדיון הסוער בממשלה. למרות הביקורות שהושמעו מצד השרים של הבית היהודי וההסתייגות של ראש הממשלה בנימין נתניהו, ההצבעה על הרפורמה לא נדחתה, והרפורמה אושרה פה-אחד על-ידי כל שרי הממשלה.

במהלך הדיון שנמשך כשעתיים וחצי העלה נתניהו שוב את נושא העתירה שהגישה המדינה לבג"ץ נגד זכות השביתה של עובדי חברת החשמל נגד השינויים המבניים במשק והתייחס לכוחם של הוועדים במונופולים. בתוך כך, המדינה צפויה להודיע בימים הקרובים על משיכת העתירה שהגישה לבג"ץ נגד ההסתדרות וועד עובדי חברת החשמל - זאת בעקבות אישור הסכם הרפורמה בחברת החשמל היום בממשלה.

ההסכם אושר כאמור פה אחד על-ידי השרים, לאחר שגם ראש הממשלה נתניהו וגם שר החינוך נפתלי בנט הודו כי "עדיף משק חשמל עם רפורמה מאשר בלי רפורמה".

נתניהו אמר בדיון כי למרות שבשורה התחתונה הוא תומך בהסכם, "יש שורה מתחת לשורה התחתונה". בהקשר זה ציין נתניהו כי בראייה הסטורית העבודה המאורגנת צמחה על רקע המהפכה התעשייתית ותופעות של עבודת ילדים וניצול עובדים, אלא שלדבריו "המצב היום הפוך, וצריך להגן על האזרחים מפני הוועדים".

שרת המשפטים, איילת שקד, אמרה כי יש לקדם חוק שיעגן את הלכת בזק, הקובעת כי שינוי מבני שהמדינה יוזמת בסקטור מסוים אינו יכול לשמש עילה למאבק עובדים בחברות שעשויות להיות מושפעות לרעה מאותו שינוי מבני.

שר האוצר, משה כחלון, השיב בדיון לביקורת שהופנתה כלפיו על התעקשותו למשוך את העתירה לאור השגת הסכם רפורמה. כחלון הזכיר לנוכחים כי הוא היה זה שיזם את העתירה מלכתחילה, אך אמר כי "אחרי שבית המשפט שלח אותנו לנהל משא-ומתן בנפש חפצה, ולאחר שהגענו להסכמה ששני שרים אומרים שהיא טובה - אתם מעלים בדעתכם שאפשר לבוא לבג"ץ ולומר לו שהמדינה מבקשת פסק דין?".  

בהתייחס לרפורמה עצמה - שר החינוך, נפתלי בנט, השמיע הסתייגות מכך שההסכם אינו משאיר בידי המדינה מספיק מנופים כדי להבטיח שחברת החשמל אכן עומדת בהתחיויובתיה להגדיל בצורה ניכרת את השקעותיה בתחום ההולכה.

הממונה על התקציבים, שאול מרידור, שהשתתף בדיון, אמר על כך: "אם הייתי יכול לסדר את משק החשמל כפי שאני רוצה, סביר מאד שהוא לא היה נראה כפי שסוכם, אבל בנסיבות הקיימות זה המקסימום שאפשר היה להשיג".

כעת עובר כובד המשקל בנושא הרפורמה אל מליאת הכנסת, שכן המתווה שהתקבל מצריך שינויי חקיקה - תיקון חוק משק החשמל מ-1996. מדובר במשימה לא פשוטה, בהינתן העובדה שכבר נשמעים קולות ההתנגדות של כמה מחברי הכנסת ממפלגות אחרות. חברי הליכוד, מפלגתו של שר האנרגיה שטייניץ ה"מגיש" את ההצעה להחלטה, יכולים להטיל "משמעת קואליציונית" כדי לזרז את העברת הרפורמה בכנסת. 

עלות של כ-7.1 מיליארד שקל

כבר ב-1996 כל מדינות האיחוד האירופי חויבו, באמצעות דירקטיבה של האיחוד, לפתוח את מקטע הייצור במשקי החשמל לתחרות. במרבית משקי החשמל המערביים בוצעו בעשורים האחרונים שינויים מבניים במשק החשמל, כאשר ישראל היא המדינה היחידה ב-OECD (למעט צרפת בה כ-90% מהחשמל מיוצר על-ידי גרעין או הידרו) שבה ייצור החשמל עדיין אינו תחרותי.

לאחר 22 שנים של משא-ומתן עקר ו-5 ניסיונות לגבש הסכם, דווקא הצוות הנוכחי הצליח להגיע למתווה בהסכמה על-ידי כל הצדדים. זאת בין היתר נוכח ההזדמנות שנוצרה למדינה על-ידי פסיקה אפשרית מעניינת שיכלה לפסול את זכות השביתה של העובדים.

מתווה הרפורמה הנוכחי הושג בהסכמה מלאה בין הצדדים, עובדי חברת החשמל, הנהלת החברה והמדינה. מדובר במעין פשרה של כל אחד מהצדדים ועל אף הביקורות הרבות שהושמעו לאחרונה מצד מתנגדי הרפורמה, לרפורמה יש לא מעט יתרונות גם למשק החשמל. כאשר מבצעים השוואה בין המתווה הנוכחי להסכמות הקודמות שהושגו ב-2014 ("רפורמת יוגב"), ניתן לראות שבמתווה הנוכחי הושגה הפרטה של מספר רב יותר של תחנות כוח בתמורה לתוספות נמוכות יותר לעובדים.

עלויות הרפורמה מסתכמות בכ-7.1 מיליארד שקל. מתוך סכום זה, כ-6.4 מיליארד שקל יוענקו כעלויות פרישה והגדלת הקצבה הפנסיונית לעובדים. לאחר יישום הרפורמה נתח השוק של חברת החשמל בהספק המותקן ירד מכ-80% בשנת 2017 לכ-45% ב-2026 ולכשליש מההספק המותקן מספר שנים לאחר מכן. 

כחלון, שטייניץ וניסנקורן מברכים 

שר האוצר, משה כחלון, מסר בתגובה: "לפני 22 שנים התקבלה החלטת ממשלה לעשות רפורמה בחברת החשמל. צריך להגיד את האמת - 7 ממשלות ישראל הקודמות כשלו באתגר. אני יודע שכולם עסוקים במי ניצח ומי הפסיד, אבל אני יכול כבר לגלות לכם מי המנצחים האמיתיים: אזרחי ישראל. התעקשנו לאפשר ליצרנים הפרטיים למכור חשמל ישירות לאזרחים, כי מגיע להם ליהנות מהתחרות ומירידות המחירים שיבואו בעקבותיה לא פחות מלמגזר העסקי.

"אני מקווה שכבר בקרוב תושבי עוטף עזה ייהנו מחשמל מוזל. ההטבה של חשמל חינם לא מתאימה למציאות הציבורית של ימינו, ודרשנו לבטל אותה במסגרת הרפורמה. הרפורמה הזו מביאה למדינת ישראל בשורה כלכלית-חברתית עם פתיחת התחרות והשלכותיה, בשורה סביבתית עם צמצום השימוש בפחם ובשורה לאומית-אסטרטגית בשכלול ופיתוח משק החשמל הישראלי".

שר האנרגיה, ד"ר יובל שטייניץ, מסר: "לפני כשנה, לאחר 22 שנים של כישלונות חוזרים ונשנים, הודעתי על מאמץ אחרון לנסות ולקדם את הרפורמה במשק החשמל ובחברת חשמל. הרפורמה, שאנחנו מגישים היום לממשלה, היא רפורמה שטובה בהרבה ממה שגובש בעבר, והיא סוללת את הדרך ליצירתו של משק חשמל יעיל, תחרותי ומודרני בעתיד, ולזירוז המהלך שהתחלתי בו של סגירת התחנות הפחמיות ושל הפחתת זיהום האוויר בישראל. זו הרפורמה הגדולה, המקיפה והטובה ביותר שהושגה בחברות הממשלתיות".

מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד, מסר: "הרפורמה מטפלת בסוגיות היסוד של משק החשמל בישראל ומבטיחה את פיתוחו, ייעולו וקידומו לטובת צרכני החשמל. הרפורמה תבטיח תחרות, תגדיל באופן דרמטי את ההשקעה ברשת החשמל על-מנת להבטיח אמינות באספקה, ותפתור את נושא המונופול האנכי שלחברת החשמל על-ידי הוצאת יחידת ניהול המערכת. בנוסף, חברת החשמל תהפוך יעילה הרבה יותר, ועם חוב קטן באופן משמעותי - מה שצפוי גם כן להתגלגל אל צרכני החשמל. בסופו של יום, הצרכן ייהנה ממשק חשמל תחרותי ומתקדם, חברת חשמל יעילה יותר, וחשמל זול וזמין".

מנכ"ל משרד האנרגיה, אודי אדירי, מסר: "שיתוף-הפעולה בין כל הגורמים הביא אותנו לרפורמה משמעותית ביותר למשק, שתייצר שוק תחרותי ויעיל יותר. שוק שיאפשר פיתוח כלכלי, קידום חדשנות ואנרגיה נקייה. הרפורמה קובעת היכן יפעל שוק חופשי ותחרותי והיכן קיים מונופול טבעי, שעליו להיות יעיל הרבה יותר ומצוי תחת רגולציה מתקדמת". 

מהתנועה לאיכות השלטון, שהתנגדה באופן נחרץ למתווה הנוכחי של הרפורמה נמסר בתגובה: "על אף בקשת ראש הממשלה לדיון נוסף, לצערנו הרב הממשלה לא השכילה בסיכומו של דבר להבין את הזכות הבסיסית שיש לציבור לשימוע, טרם החלטה על רפורמה כה משמעותית. תקוותנו היא שבמסגרת דיוני החקיקה בכנסת יוכנסו לרפורמה שינויים שיגבירו את התחרות". 

יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, בירך על האישור שניתן על-ידי הממשלה לרפורמה במשק החשמל ומסר: "הרפורמה מחזקת את משק החשמל, תוך שמירה על איתנות חברת החשמל ודאגה לזכויות העובדים. הוכחנו שוב כי בהידברות ובהסכמה, ההסתדרות יודעת להיות שותפה לכל מהלך שמביא בשורה אמיתית לחברה הישראלית. הרפורמה שאושרה היום על-ידי הממשלה היא רפורמה מאוזנת שטובה למשק וטובה לציבור".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר