גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקורבנות הראשונים של מלחמת הסחר - מצביעי טראמפ

הזעם באירופה, בקנדה ובמקסיקו על המכסים האמריקאים החדשים יבוא לידי ביטוי במכסי גמול ממוקדים על מוצרים ממדינות או אזורים שהצביעו בעד טראמפ או ממדינות עם מחוקקים רפובליקאים ● טראמפ הכריז מלחמה על הגלובליזציה, אבל הגלובוס מאמין בנקמה מקומית ● מקסיקו כבר כופפה את ארה"ב באמצעות נשק המכסים ב-2011 | פרשנות

דונלד טראמפ / רויטרס
דונלד טראמפ / רויטרס

דונלד טראמפ הכריז מלחמה על הסחר החופשי בעיניים פקוחות לרווחה ובביטחון עצמי אופייני, למרות שחלק מיועציו הכלכליים הזהירו שמלחמה כזו תעלה את הכלכלה האמריקאית על מזבח של פופוליזם זול. לטראמפ ברור, שהטלת המכסים על פלדה ואלומיניום שמיובאים מקנדה, אירופה ומקסיקו - בעלות ברית מסורתיות של וושינגטון -תקדם את כלכלת ארה"ב ותחזק את הביטחון הלאומי.

במהלך מסע הבחירות, הוא לא הסתיר את להיטותו לסגור חשבון עם מדינות - בעצם עם פלח משמעותי מכדור-הארץ - שהסחר שלהן עם ארה"ב נשען, לדעתו, על עיוות כללי המשחק הכלכלי. "סין אונסת את אמריקה", הייתה אחת מההצהרות החביבות עליו בעצרות הבחירות שלו.

ובתחילת מארס השנה הוא ניסה להרגיע את חסידי הסחר החופשי - ובהם רפובליקאים רבים בקונגרס - בציוץ הבא: "כאשר מדינה (ארה"ב) מפסידה מיליארדים רבים של דולרים על סחרה עם כמעט כל מדינה שעושה עמה עסקים, אזי מלחמות סחר הן דבר טוב, וקל לזכות בהן. למשל, כאשר יש לנו גרעון של 100 מיליארד דולר עם מדינה כלשהי, והיא מנסה להיות חכמה, אז אנחנו לא משחקים - וזוכים בגדול. זה קל".

ובכן, זו תורת הסחר של טראמפ על רגל אחת ואידך זיל גמור. אין ספק שהנשיא ויועציו הכלכליים הביאו בחשבון, שארה"ב צריכה לצפות לצעדי גמול, להטלת מכסים על יצוא אמריקאי למדינות אירופה, לקנדה ולמקסיקו, בעקבות הכרזת המלחמה של טראמפ. אבל, כפי שאמר שר המסחר האמריקאי, המיליארדר ווילבור רוס, במארס, בראיון ל-CNBC, זה לא ביג דיל, כשהוא מניף פחית בירה באדווייזר ביד אחת ופחית מרק קמפבלס בידו האחרת. אולי תוספת של כמה סנטים על פחית, או 175 דולר על מכונית "טיפוסית" שתג המחיר הנוכחי שלה 35 אלף דולר. והדעות אכן חלוקות האם השפעת מכסי גמול תהיה מיידית או תורגש בטווח ארוך יותר, האם ההשלכות של מלחמת סחר בין ארה"ב לשותפות הסחר הגדולות שלה תהיינה הרסניות או סתם מזיקות, האם הצרכן האמריקאי ישלם יותר או הרבה יותר?

אבל לא ברור האם אשפי הכלכלה בבית הלבן חשבו שצעדי הגמול יתוכננו לפגיעה אישית בנשיא ארה"ב, או, יותר במדויק, במעמדו הפוליטי ובסיכויי המפלגה הרפובליקאית לשמור על שליטתה בסנט ובבית-הנבחרים בבחירות הביניים לקונגרס בנובמבר. ייתכן שהיועצים הכלכליים לא ציפו לכך, שהמטרות המיועדות של מכסי טראמפ יסמנו מטרות על גבו של הנשיא עצמו.

למעשה, מתגובות המדינות שספגו את חיצי המכסים האמריקאים אפשר להתרשם שהן רואות בצעדי טראמפ לא רק מכה לאינטרסים הכלכליים שלהן אלא פגיעה בכבודן הלאומי. מבחינתן, ארה"ב מנהלת נגדן לא רק מערכה כלכלית גרידא אלא היא מתנהלת כבריון כלכלי. ראש ממשלת קנדה, ג'סטין טרודו, נשמע כמי שספג עלבון אישי. "קנדים שרתו לצידם של אמריקאים בשתי מלחמות עולם ובקוריאה; מחופי נורמנדי ועד הרי אפגניסטאן נלחמנו יחד ומתנו יחד", הוא אמר בעקבות הודעת טראמפ על העלאת המכסים. "זה עלבון לקנדה".

ושר האוצר הצרפתי, ברונו לה-מייר, הכריז: "הסחר הגלובלי אינו דו-קרב באו.קיי-קוראל. לא מדובר כאן במי שתוקף את מי, ואז כולם ממתינים לראות מי מצליח לקום על רגליו בסוף".

"ההתנפלותה של ארה"ב על בעלות ברית ושותפות סחר רבות כל-כך אינה רק חריגה ביותר; היא חסרת תקדים", אמר ל"וושינגטון פוסט" הכלכלן דאגלס ארווין, שכתב ספר על מדיניות הסחר של ארה"ב מאז היווסדה. "זו התנפלות שתחולל ניכור בינה לבינן ותניע את בעלות הברית והשותפות להשיב מלחמה שערה".

מעצם טבעם, מכסי גמול וצעדים דומים במלחמות סחר אמורים לשאת אופי כלכלי. אם זמביה תטיל מכסים בשווי 10 מיליארד דולר על נקניקים ממלאווי, למשל, תגיב מלאווי בהטלת מכסי גמול בשווי 12 מיליארד דולר על נקניקיות מזמביה. השיקול הוא: מה נקודת התורפה הכלכלית של היריב? אם יצואו נשען על פרי הדר, בואו נטיל מכס על תפוזיו. אך הלך הרוח האנטי-אמריקאי, או לפחות האנטי-טראמפי, שחולל צו המכסים של הבית הלבן, צפוי לשוות לצעדי הגמול של הקנדים, המקסיקאים והאירופים גם אופי נקמני של סגירת חשבון עם טראמפ, לא רק עם המשק האמריקאי, בתקווה שהקורבנות הצפויים של מכסי הגמול בצד האמריקאי יקימו קול זעקה וילחצו על הנשיא להתקפל. טראמפ הכריז מללחמה על הגלובליזציה, אך הגלובוס מאמין בנקמה מקומית.

פקידי רשות בקנדה ובמקסיקו מודים, שכל אחד יוצא מפסיד ממלחמת סחר, כתב בשבוע שעבר המגזין הכלכלי המקוון Quartz, אך הם מודים שצעדי הגמול שלהם נגד ארה"ב מהווים נקיטת עמדה פוליטית נגד מה שהם מתארים כההתנהלות הבריונית של טראמפ בעניני סחר. הם מודעים לכך שמה שמניע את טראמפ הוא שאיפה לקיים הבטחות בחירות ל"בייס" שלו, אך גם לפוליטיקאים במקסיקו וקנדה יש בוחרים שצריך לחזר אחריהם.

וכך, המוצרים האמריקאים שישועבדו למכסי הגמול של מקסיקו, קנדה ואירופה נבחרים בקפידה רבה כדי להשיג את מרב ההשפעה הפוליטית בארה"ב. הרעיון הוא לסחוט עד כמה שאפשר מדינות מסוימות ומגזרים מסוימים בארה"ב ו/או לפגוע בבוחריו של טראמפ כדי שהם יפעילו לחץ על הבית הלבן. מכסי הגמול מכווננים להשגת תגובה מהירה מהמגזרים האמריקאים שייפגעו, לדברי כריסטופר ווילסון, אנליסט ממכון מקסיקו, מרכז הגות בוושינגטון. השפעת מכסי הגמול האלה תהיה "מיידית והרסנית למדי", הוא אומר.

למשל: נוסף לפלדה, מתמקדת מקסיקו במגוון מוצרים חקלאיים, מתפוחי-עץ ועד קותלי חזיר שישועבדו למכסי הגמול. שר הכלכלה של מקסיקו, אילדפונסו גוואחארדו, אמר בראיון לתחנת שידור מקסיקאית, כי התוכנית היא לזהות מוצרים מאזורי בחירה מסוימים לקונגרס וממדינות שמיוצגות ע"י מחוקקים מסוימים שיוכלו להשפיע על טראמפ. לדוגמה: מדינת וויסקונסין מגדלת את רוב היבול האמריקאי של חמוציות, שנמצאות ברשימה השחורה של מקסיקו. הרפובליקאי פול ראיין, היו"ר הפורש של בית-הנבחרים, מייצג מחוז בחירה בוויסקונסין. במקרה או שלא במקרה, הוא הכריז, שהוא מתנגד ליזמת המכסים של טראמפ.

ודוגמה אחרת: חקלאים ובעלי חוות קטנים הם חלק גדול מה"בייס" של טראמפ. האיחוד האירופי כבר סימן תירס כאחד מגידולי היצוא האמריקאי שישועבדו למכסי הגמול. תירס הוא אחד ממקורות הרווח הגדולים ביותר של החקלאות האמריקאית.

חורחה גוואחארדו, לשעבר שגריר מקסיקו בסין, אמר ל-Quartz, כי מכסי גמול ממוקדים כאלה אכן עשויים להניב פירות, במיוחד לאור העובדה שהם יוטלו ע"י כל הצדדים שנפגעים ממכסי טראמפ - האיחוד האירופי, קנדה וסין. "יהיה הרבה לחץ; ארה"ב תוכל לאבד את התחרותיות שלה בתוך זמן קצר, ואת הייתרון התחרותי לא יהיה קל לשקם", הוא אומר.

וזו לא תהיה הפעם הראשונה: בין 2009 ל-2011 הטילה מקסיקו מכסים על סדרת מוצרים בארה"ב כד להניע את ממשל אובמה לבטל את האיסור על כניסת משאיות ממקסיקו לארה"ב. האיסור נבע מהעובדה שלנהגים מקסיקאים יצא שם כעברייני תנועה, שהיו אחראים לתאונות רבות, אך גם מהתנגדות חברות תובלה אמריקאיות, למרות שהסכם נפט"א התיר במפורש תנועת משאיות ממקסיקו על כבישים בארה"ב.

מקסיקו התמקדה באזורי בחירה של מחוקקים שתמכו באיסור כניסת המשאיות והטילה מכסים על גידולים חקלאיים מאזורים אלה. ב-2011 התקפל ממשל אובמה והאיסור על כניסת המשאיות הוסר. אך בשנתיים שחלפו מאז הטלת המכסים, נרשמה ירידה חדה ביצוא החקלאי של ארה"ב ולחקלאים נגרמו הפסדים רבים.

לאור העובדה ששתי מערכות בחירות גורליות ממתינות לאמריקאים מעבר לפינה - בחירות הביניים לקונגרס בנובמבר השנה והבחירות לנשיאות בנובמבר 2020 - לא ברור מה תהיה מידת האיתנות של הממשל מול לחצים פנימיים של מחוקקים רפובליקאים ובוחרים שהצביעו בעד טראמפ ומוצאים עתה את עצמם מול שוקת שבורה. 

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?