גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"האוכל וניקיון השירותים בהייטק חשובים לא פחות מהשכר"

כניסתן של ענקיות ההייטק הבינלאומיות לארץ העלתה את הסטנדרטים של ההסעדה והניקיון בחברות רבות בארץ ● חזי עובדיה, מנכ"ל חברת האחזקה ISS ישראל: "יש אג'נדה סמויה של מעסיקים שרוצים שהעובדים שלהם שיישארו 12 שעות במשרד ויהיו פרודוקטיביים, ואחת הדרכים לעשות את זה היא לתת להם את התנאים המתאימים"

חזי עובדיה/ צילום: איל יצהר
חזי עובדיה/ צילום: איל יצהר

הכניסה של ענקיות בינלאומיות כמו אמזון, אפל ופייסבוק לישראל, עם משרדים ומרכזי פיתוח משלהן, יצרה לא מעט שינויים בשוק ההייטק הישראלי בפרט ובשוק העבודה בכלל. אחד השינויים הללו, שהוא דרמטי על אף שאינו נמצא באור הזרקורים, הוא המהפכה בתנאים שלהם מצפים העובדים ממעסיקיהם כשהם בוחנים משרות בשוק העבודה.

"אם אני אקח אותך לחדר אוכל באינטל את תחשבי שזה מלון 5 כוכבים. היום העובדים מאוד סלקטיביים לגבי סביבת ההעסקה - אוכל, חדר כושר, ופאסיליטיז כמו חדרי כביסה", אומר חזי עובדיה, מנכ"ל ISS ישראל בראיון ל"גלובס".

עובדיה: "נושא ההסעדה הוא נושא מאוד אקוטי בישראל. אצלנו ארוחת הצהריים היא הארוחה העיקרית, בעוד באירופה הארוחה הכי חשובה היא הערב".

לדבריו בתחום ההסעדה גם החברות הגדולות והמסורתיות דורשות חדשנות. "לפני 20 שנה מתחמי ההסעדה בחברות היו נראים כמו חדר אוכל של קיבוץ. היום אפילו במשטרה, אלה לא חדרי אוכל אלא 'מסעדות', עם אווירה של מסעדה עם צלחות צבעוניות, אוכל מעוצב. אפילו בצה"ל יעברו לזה בקרוב. בישראל, כשאנחנו מספקים שירותי הסעדה בחברה כמו אינטל יש מספר דמיוני של 16 מנות עיקריות, באירופה מדובר רק ב-2-3 מנות עיקריות. בארץ זה לא יעבור. כמו שבמלון 5 כוכבים יש מזנון עם הכל, ככה מצפים גם במשרד".

ואולם, לדברי עובדיה, יש גם מנהלים שמנסים להתנגד לתרבות השפע הזו: "יש לקוחות שאומרים שזה טו מאץ', יש חשיבה בקרב מספר יועצי מזון על נושא הבזבוז והזריקה של האוכל. זה מביא לפחת מאוד גבוה, של 10%-15% מהמזון, זו כמות אדירה. יש מחשבה עתידית להפוך את זה ליותר מצומצם ולהפוך את המנות ל'מצולחתות', מובנות מראש, במקום שהעובד ימזוג לעצמו. זה חוסך בכמויות ובפחת, אבל מעסיקים מפחדים להתעסק עם זה ולהיות החלוצים בנושא כי זה יעורר התנגדות חזקה אצל העובדים".

בעקבות ענקיות ההייטק, הדרישה לאוכל מפונפן ולפינות ישיבה מפנקות הפכה לסטנדרט גם בארגונים גדולים ומסורתיים כמו חברות מזון או משטרת ישראל.

"היום סביבת העבודה חשובה לא פחות מהשכר, זה ללא ספק חלק ממכלול השיקולים של העובד", אומר עובדיה, "כשבוחנים את הסטנדרטים של הסעדה, תחזוקה וניקיון בחברות כמו גוגל ופייסבוק זה עושה חשק. כשמשרד נראה מוזנח ופחות מתוחזק, זה משפיע באופן ישיר על שביעות הרצון של העובד".

לטענתו, יש לכך קשר ישיר גם לאיכות וגם לכמות העבודה - "היום יש אג'נדה סמויה של מעסיקים שרוצים שהעובדים שלהם שיישארו 12 שעות במשרד ויהיו פרודוקטיביים, ואחת הדרכים לעשות את זה היא לתת להם את התנאים המתאימים. יש תחרות על הלב של הטאלנטים - אנחנו רואים מה אמזון, אפל ופייסבוק עושות כדי למשוך עובדים".

ISS ישראל היא חברה המספקת חבילת שירותים לחברות גדולות שכוללת ניקיון והסעדה של משרדיהן, ובין לקוחותיה נמנות חברות ענק בשוק המקומי כמו אינטל, התעשייה האווירית, יוניליוור, תנובה, שטראוס, אסם ואחרות.

היא מעסיקה כ-8,000 עובדים ופועלת בישראל משנת 1999. במהלך השנים היא רכשה את חברת ההסעדה נורקייט ואת חברת הניקיון אשמורת. ומהם היקפי הפעילות של החברה בישראל? ISS מספקת שירותי הסעדה לכ-140 לקוחות בכ-250 חדרי אוכל, ומספקת כ-100,000 מנות ביום. כמו כן הקבוצה פעילה גם בתחום הניקיון, שם יש לה כ-300 לקוחות.

ISS ישראל שייכת לקבוצת ISS העולמית והציבורית שמרכזה בדנמרק. הכנסות הקבוצה העולמית עמדו ב-2017 על למעלה מ-13 מיליארד דולר, היא פעילה בכ-50 מדינות ומעסיקה כחצי מיליון עובדים.

לפי הערכות, ISS ישראל מהווה כ-18% משוק ההסעדה לחברות המקומי עם היקף מכירות שנתי של כחצי מיליארד שקל, והבאה אחריה היא שולץ שבשליטת קרן אייפקס שמחזור המכירות שלה עומד על כ-250 מיליון שקל בשנה.

עובדיה מוסיף כי "מתח הרווחים בהסעדה, ניקיון ואחזקה הוא לא גבוה, לכן חייבים להשיג מחיר טוב. היתרון שלנו הוא שאנחנו נותנים מגוון של סל שירותים במחיר מופחת יחסית ולא רק הסעדה כמו חברות כגון סודקסו, עידית ושולץ".

"תחום הניקיון הוא שוק פרוץ"

"התנאים הם חלק מסביבת העבודה שהמעסיק מציע. בחברות הייטק זה סטנדרט וכלי למשוך טאלנטים", אומר עובדיה.

הוא מביא לדוגמה את חברת רפאל, מוסד ביטחוני ותיק: "היו לי שיחות עם בכירים במקום, והיום גם מבינים את המאבק על טאלנטים. היום רציפות עד הפנסיה לא מספיקה כדי להחזיק עובדים, גם במוסדות ביטחוניים, פעם ההתמודדות הייתה להם יותר קלה, היום הם במלחמה כמו חברות ואחרות".

עובדיה מדגיש כי לא רק להסעדה יש משמעות דרמטית עבור העובדים. גם לתחום האפור יותר, הניקיון, יש השפעה גדולה על החברה. "הניקיון של השירותים חשוב לעובדים לא פחות מהחדר או השולחן שלהם.

"אבל בניגוד להסעדה, תחום הניקיון הוא שוק פרוץ; חסמי הכניסה מאוד נמוכים, ולכן יש 800 חברות ניקיון, אשר חלקן לא עומדות בתנאי הרגולציה וגורמות לחוסר סדר בענף - לא משלמות שעות נוספות ולא נותנות תנאים סוציאליים מלאים. הבעיה היא שמזמין העבודה אחראי לוודא שנותן השירות משלם לעובדים שלו בזמן, ואז אחרי חודשיים-שלושה הלקוח נוכח שהוא לא משלם כחוק לעובדים ונאלץ להחליף אותו. זה נפוץ גם בשירותי ניקיון לחברות הגדולות וזה מצב בעייתי מאוד".

עובדיה מסביר כי "יש בישראל חוסר בכוח אדם תפעולי - עובדי ניקיון, עובדי הסעדה. לנו חסרים כ-700 עובדים, אך בענף הניקיון בכללותו חסרים כ-20 אלף. אין אבטלה בארץ, וישראלים לא רוצים לעבוד במקצועות האלה. בעוד שנתיים מצב התעסוקה יהיה גרוע יותר.

"לפני חצי שנה עשינו קמפיין לגיוס כוח אדם, אבל הצלחנו לגייס רק 50-60 מתוך 600 עובדים, והמצב הזה הולך להחמיר. בענף הבנייה מצאו סוג של פיתרון - לייבא עובדים, אבל בענף הקמעונאות ובניקיון זה לא קורה".

סנסור שמתריע מתי נגמר הנייר טואלט 

כדי להתמודד עם החוסר בכוח אדם, ISS כמו גם חברות גדולות אחרות, מחפשות פתרונות טכנולוגיים. אחד הפתרונות הללו הוא בתחום ניהול מבנים הוא IOT - ניהול הבניין בשילוב טכנולוגיה, כאשר המקום עצמו מרושת בסנסורים.

בימים אלה נמצאת ISS ישראל בשלבי פיילוט של כמה בניינים חכמים של חברות בינלאומיות ובתי חולים בארץ, בהיקף של כ-300 אלף מ"ר. "בישראל התחלנו פיילוט בבי"ח אסותא ובטבע, ובשוויץ וגרמניה זה כבר עובד במשך שנתיים".

עובדיה מתאר כיצד בעזרת שימוש סנסורים אפשר לנטר עומס בחדרים ובשירותים, מה שמאפשר למערכת ללמוד את הצרכים של העובד במשרד, "לשלוח את הצוותים בצורה אפקטיבית ממוקדת, אין בזבוז משאבים, וזה מאפשר להגדיל את הפריון", ובכך לעקוף המחסור בכוח האדם. לדבריו, בארץ נראה את השימוש במבנים חכמים יוצא לפועל בתוך כשנה וחצי והוא יכלול משרדים, האנגרים ומפעלים.

"נעבור לעבוד עם סנסור שמתריע מתי כל ציוד עומד להיגמר - ניירות, מגבונים או סבונים", אומר עובדיה, ומסביר שהשינוי הזה, שגם מייעל את העבודה וגם חוסך בכוח אדם כך שיאפשר להוזיל עלויות. "היום זה נעשה לפי ראשים, לפי כמות העובדים שמגיעים, לא לפי כמות התפוקות. המודל השעתי הופך למודל תוצאתי. לפי החלוצות גרמניה, שוויץ ואוסטריה, זה מוריד עלויות ב-20%-25%".

הארוחות של ISS

140 לקוחות בתחום ההסעדה

250 חדרי אוכל

100,000 מנות ביום

עוד כתבות

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה