גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין הפרטי לציבורי: "הפצצה המתקתקת של התכנון העירוני"

השפ"פ הפך לפתרון תכנוני מושלם בערי ישראל, לאחר שהבטיח ליהנות מכל העולמות: גם לייצר שטח פתוח לציבור, וגם להצמיד אליו בעלי נכסים שאחראיים לפיתוחו ותחזוקתו ● אבל בשטח, לא ממש במפתיע, יש בעיקר כאוס וחילופי האשמות

בשלושים השנים האחרונות השימוש בשפ"פ - השטח הפרטי הפתוח - ככלי תכנוני, הולך וגדל במהירות. מדובר ב"מוצר מנצח" מבחינת הרשויות המקומיות: כך הן יכולות לספק שטחים פתוחים ירוקים ואיכותיים בתוך הרקמה העירונית, לחסוך פיצוי על הפקעה, ולחסוך הקצאת משאבים של הרשות המקומית לתחזוקה. במקביל, הצורך לספק מקומות חניה רבים בערים השונות הביא להקמת שפ"פים משולבים בחניונים תת קרקעיים. גם חוסר היכולת לבצע רישום בעלות מפוצלת רב שכבתית בטאבו (שטח פרטי בתת הקרקע וציבורי על פני הקרקע) הביא גם הוא לשימוש תכוף בכלי השפ"פ.

אולם מחקר חדש שהתפרסם לאחרונה, ונערך ע"י ד"ר ניר מועלם ועמית פרץ מהפקולטה לאדריכלות ובינוי ערים בטכניון, חושף שהרשויות אמנם עושות שימוש הולך וגובר בהגדרת שטח כשפ"פ, אבל בפועל התחום פרוץ: היזמים מרגישים שכופים עליהם מטלה ציבורית, הדיירים לא רוצים לממן תחזוקה של פארקים וגם לא לארח את ההמון בטריטוריה שלהם. וגם בקרב הציבור, לפחות אצל אלה שמודעים לסטטוס הייחודי של השטחים האלה, יש תחושה של ניצול וקיפוח. לדברי מועלם, משפטן ומתכנן ערים, הנושא הוא בבחינת "פצצה מתקתקת".

שום דבר לא ברור

הרחוב במרכז "חצרות ירושלים" ביפו, החצר הפנימית ב"גבעת אנדרומדה" ביפו, הלובי של מגדל המשרדים בשדרות רוטשילד 22 בתל-אביב והרחבה שמתחת לבניין אלקטרה ברחוב יגאל אלון בתל-אביב הם פרויקטים מוכרים יחסית, שבהם חלקים במרחב הפתוח או הבנוי מוגדרים בתכנית בניין העיר (תב"ע) כשפ"פ. ואולם, בהמון פרויקטים נוספים, אנונימיים, בשכונות הצפון החדש של תל-אביב, בחדרה, בנתניה, בהרצליה, בהוד השרון, במודיעין, בקרית אונו ובערים רבות אחרות, הבעלות על חלק מהשטח של פרויקט מגורים, או של תעסוקה, היא על התפר שבין הפרטי לציבורי.

זה יכול להיות פארק, מגרש חניה, רחבה מרוצפת, או שביל. לפעמים יש לציבור זיקת הנאה, או מעבר בשפ"פים ולפעמים אין. מה המשמעות של יעוד הקרקע הזה? במה זה שונה מסתם גינה ליד בית דירות? למה זה שונה מכיכר רגילה או מפארק? מי מטפל בתחזוקה? למי מותר להשתמש בשטחים האלה? מסתבר שבמדינת ישראל שום דבר לא באמת ברור.

מועלם ופרץ מציינים שבעיר מודיעין, כ-5% משטח העיר מוגדרים כשפ"פ. בכפר סבא, כ-1.6% משטח העיר מוגדר כשפ"פ (231 דונם). בהוד השרון 0.04% משטח העיר (7 דונם) ובהרצליה, 0.2% משטח העיר הם שפ"פ (51 דונם). בתל-אביב ישנם כ-210 שפ"פים, ששטחם תופס עשרות רבות של דונמים משטח העיר. חשוב להדגיש שבערים שבהן נערך המחקר (כפר סבא, הוד השרון והרצליה) רק ב-33% הותרה זיקת הנאה, כלומר איסור גידור והתרת שימוש של הציבור הרחב בשטח.

סטאטוס השפ"פים בארץ רחוק מלהיות משביע רצון. במקרים רבים, דיירי המבנים שבהם קיים השפ"פ אינם מודעים לקיומו והשלכות החזקתו. מסתבר שלא זו בלבד שעלות תחזוקת שפ"פ עלולה להיות גבוהה יחסית, אלא שיש לבעלי הקרקע אחריות לשלום המשתמשים בשטח הנמצא בתחומם. המשמעות היא שרבים מהשצ"פים פשוט מוזנחים. בהעדר רגולציה, יכולים בעלי השפ"פ (היזם או הדיירים), לקבוע כללים שימנעו את השימוש בו. למשל, הגבלת שעות פעילות, איסור דריכה על הדשא, או איסור על כניסת בעלי חיים. במקרים מסוימים, השפ"פ מעוצב מראש כך שיראה דקורטיבי מלמעלה, אך יבריח "זרים" מתחומו.

הפטנט של העיר אלעד

את הסכנה התכנונית-סביבתית של השפ"פים, אי הבהירות בנוגע לאחריות ולבעלות, חוו פרנסי העיר אלעד. העיר אלעד הוקמה בשנות ה-90 עבור המגזר הדתי-חרדי, בקונספט תכנוני שהותווה על ידי משרד הבינוי והשיכון והתבסס על מבננים (כלומר, מתחמי מגורים, כמו שכונות קטנות) שלהם מרחב ציבורי משותף שיעודו שפ"פ.

התחזוקה הושתה על התושבים בדמות מס אחיד, בגובה 10 שקלים, שניקרא אז "אגרת שפ"פ". עקב עתירה של אחד מחברי מועצת העיר לבית המשפט, המס בוטל והעירייה הפסיקה לטפל בשפ"פים. המשמעות היא שרוב המרחב הציבורי בעיר, חוץ מהרחוב הראשי וכמה גינות ראשיות, הפך הפקר והוזנח.

ואז המציאה העיר אלעד פטנט: היא לא מחייבת את התושבים בתשלום המס הלא חוקי, אבל מצליחה לעודד אותם לתרום למאמץ העירוני. שי נתן, המשנה לראש העירייה, מספר על הפרויקט: "המקום הלך והוזנח. אין גינון ואין ניקיון. הדברים האלה הם גם אסתטיקה - אז בסדר, אלעד נראתה כמו עזה, אבל יש כאן גם עניין של בטיחות. מתקני משחקים דורשים תחזוקה. נכנסנו לדילמה משפטית כי בסופו של דבר, מדובר בשטחים פרטיים. בלגן שלם של סמכויות".

מה עושים? "הגענו למסקנה שהעירייה יכולה לעמוד בתחזוקה (ניקיון וגיזום), אבל בשביל לשקם את השפ"פ אנחנו מבקשים מהתושבים להשתתף. מדובר בדמי רצינות. אנחנו קבענו סכום של 400 שקל לתושב, שזה סכום חד פעמי שכל תושב צריך לשלם כדי לשקם את השפ"פ שלידו". בעירייה לא ידעו למסור לנו מה אחוז ההשתתפות של הציבור במס הוולונטרי, אך אמרו שמתוך 180 השפ"פים הקיימים כבר שוקמו 50.

למועלם יש ביקורת על אופן ניהול השפ"פים, אך הוא מדגיש כי הם בבחינת "הכרח המציאות": "אני חושב שזה פתרון לא רע עבור היזמים. יש לזכור שברגע שהאתר מוכרז כשפ"פ, לא ניתן להפקיע מהם את הקרקע וזכויות הבנייה, שנגזרות מכלל שטח המגרש, לא נפגעות".

אבל במקומות כמו מודיעין ואלעד לא מדובר באחוזי בניה. תושבי המבננים תקועים עם גנים ופארקים שנטל תחזוקתם נופל עליהם. מי צריך את זה?

"צריך להיות פה איזה פתרון מערכתי, שמסביר לרשויות העירוניות איך הן יכולות לתחזק את השפ"פים כך שזה לא יפול על כתפי הציבור. יכול להיות שברחוב מארק שגאל ברמת אביב החדשה אין בעיה לתחזק שפ"פ, אבל במודיעין, שזה מעמד בינוני, הבעיות האלה הן אקוטיות. צריך להתאים את הפתרון לאוכלוסיה.

"יש אינטרס לשלב ידיים. הציבור ביחד עם היזמים. אנחנו נמצאים בתנופת בנייה מטורפת, תוך כדי ציפוף של מרכזי הערים. השאלה היא איך אנחנו מייצרים את האזורים האלה, ככה שיהיו מסבירי פנים, בני קיימא וניתנים לתחזוקה. ההצעה שלנו מאוד פשוטה. אני מציע שמנהל התכנון, או משרד השיכון, יוציאו הנחיות מסודרות לגבי הדרישות מיזמים בעת שהם מפתחים שפ"פ בעיר. שזה יהיה מוסדר ויהיה ברור איך הופכים את האזורים למתוכננים ומזמינים את הציבור".

מאבק בלונדון הצלחה בניו יורק

הקמפיין המרכזי של מדור העירוניות בעיתון הגארדיאן הבריטי בשנת 2017, היה המאבק בהשתלטות החברות המסחריות על השפ"פים, או כמו שהם כינו את זה ה"Pseudo-public space". התחקיר שערכו עיתונאי הגארדיאן, בשיתוף פעולה עם "המרכז למידע ציבורי ירוק של לונדון רבתי" (GiGL) חשף שמועצות ערי לונדון רבתי מעודדות חברות גדולות לייצר מרחבים ציבוריים, כי המטלה הפכה ליקרה מדי עבורן. החללים הציבוריים, שלכאורה נראים כמו פארקים, כיכרות, או רחבות, רגילים, מנוהלים ונשלטים על ידי בעלי האתר, הדואגים להכתיב מי רשאי להסתובב בשטחם (בלי הומלסים) וכללי התנהגות נאותה (בלי התקהלויות או הפגנות). הפיקוח הצמוד נעשה ע"י חברות שמירה פרטיות.

בניו יורק השפ"פ כבר חזר לציבור, בהצלחה רבתי. "שטח פרטי פתוח" במובנו המודרני - כשימוש קרקע - הוצג לראשונה בניו יורק בשנת 1961. השימוש בכלי השפ"פ נעשה במסגרת מהלך חדשני, שעיקרו מתן תמריצים ליזמים בכדי לקדם את הפיתוח הרצוי בעיר. העירייה הציעה ליזמים הבונים פרויקטים שייעודם מגורים או משרדים "בונוסים", בדמות הגדלת שטחי הרצפה ו/או זכויות נוספות בקרקע, בתמורה לכך שאותם יזמים יספקו כיכרות פארק, גינה ציבורית, חצרות פנימיות או כל שטח פתוח אחר. תנאי נוסף הוא הדרישה כי אותו שטח פתוח ישרת את הציבור ויהיה נגיש לציבור, וכן כי יחולו עליו הוראות עיצוב ותקינה.

באופן טבעי, גם בניו יורק בעלי הקרקע נטו לנכס לעצמם את השטח ולמנוע או להקשות על כניסת מבקרים. אך בשנת 2007 הוציאה עיריית ניו יורק עדכון שוטף של התקנות, שהפך את ניהול השפ"פים להרבה יותר מתקדם. בין היתר נקבעו גודל מינימלי לכיכר (2,000 רגל רבוע), הקונפיגורציה של השטח, יחס לבניינים שכנים וקירבה לפארקים (לא לייצר יותר מדי מרחב ציבורי פתוח, כדי שתחושת רציפות הרחוב לא תיפגם), יחס בנוי וירוק, חובת נטיעה של 4 עצים לפחות בכיכר, היחס למפלס הרחוב ועוד.

בטורונטו שבקנדה, ישנה הכרה עירונית בחשיבות השפ"פים כמשאב חשוב במרחב הגדל ומצטופף. אתר האינטרנט של מחלקת התכנון בעיר טורונטו מציג מפה ובה סימון של כל השפ"פים הקיימים וגם את אלה שעתידים לקום, וגם את ההנחיות לעיצוב וניהול השפ"פים. הכל גלוי וחשוף ליזמים ולמתכננים וגם לשאר הציבור. בטורונטו רואים בשפ"פים משאב עירוני חשוב ולכן דואגים למקם אותם באופן מושכל כך שיענו על מחסור במקומות מסויימים וישתלבו כחלק ממערך של רשת שטחים ירוקים.

Bryant park / צילום: shutterstock

אימג' של Bryant park . דוגמא לפארק ציבורי שמנוהל ע"י המיגזר העיסקי

עוד כתבות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד