גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עיריית תל אביב נגד פטור מהיטל השבחה בתמ"א 38

לקראת דיון בהצעת חוק שמבקשת לפטור בעלי דירות מהיטל גם במקרה שאושרה תוכנית משביחה, טוענת העירייה שמתן פטור יגרום לסחר בזכויות במקום למימוש פרויקטים ● גורמי נדל"ן: להיפך, גביית ההיטל מוכיחה שבתל אביב לא מעוניינים בקידום התמ"א מלכתחילה

 

 

תל אביב / צילום: Shutterstock
תל אביב / צילום: Shutterstock

מכתב שנשלח מעיריית תל אביב-יפו לוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת מחזק את הסברה שבעלי דירות עומדים לקבל דרישות לתשלום היטלי השבחה לאחר אישור תוכנית הרבעים בעיר, ומאיר את הסיבות לעמדת העירייה בנושא.

נזכיר כי תוכנית הרבעים היא תוכנית כוללנית לתמ"א 38 שהעירייה מקדמת כבר שנים. תוכנית רבעים 3 אושרה סופית לפני מספר חודשים ותוכנית רבעים 4 (ממזרח לרח' אבן גבירול ועד נתיבי איילון מדרום לרח' בני דן ועד רח' שאול המלך) אושרה סופית רק ביום ב'. עכשיו אחרי אישור התוכנית קיים חשש שהעירייה תתחיל לגבות היטלי השבחה מוגדלים ממי שימכור את הדירה שבבעלותו משום שזכויות תמ"א 38 הפכו לזכויות מוקנות, ודאיות, בבניינים הזכאים לתהליך, גם אם הוא עוד לא הבשיל לכדי ביצוע.

המכתב שנשלח על ידי המחלקה המשפטית של עיריית תל אביב-יפו והגיע לידי "גלובס" מתייחס להצעת חוק שנמצאת על שולחן ועדת הפנים ועוסקת בהיטלי השבחה, ובין היתר גם בשאלת הפטור מההיטל במקרה של תמ"א 38. נזכיר כי תמ"א 38 מאפשרת פטור מהיטל השבחה, אבל ברגע שעירייה מאשרת תוכנית כוללנית, כמו תוכנית הרבעים, מדובר בתוכנית משביחה שעשויה לחייב בתשלום היטל לעירייה. הצעת החוק, שאותה הגיש חבר הכנסת מיכאל מלכיאלי (ש"ס) לצד חברי כנסת אחרים, מבקשת לשנות את המצב הקיים ולקבוע כי הפטור בתמ"א 38 מהיטלי השבחה יהיה קבוע ללא קשר לתוכניות משביחות שאושרו.

סחר בזכויות במקום מימוש פרויקטים

בעירייה טוענים כי אם הפטור אכן יהיה גורף, הדבר יגרום לבעלי דירות להעדיף לסחור בזכויות שהתוכנית מקנה להם על חשבון קידום בפועל של פרויקטים להתחדשות עירונית וחיזוק מבנים בפני רעידות אדמה. במקביל, בענף הנדל"ן טוענים כי בעוד העירייה טוענת כי הפטור יפחית את מימוש התמ"א, דווקא גביית היטלי ההשבחה בעקבות תוכנית הרבעים תפחית את המימוש, וזה רק עוד ניסיון של העירייה לגבות היטלי השבחה עוד טרם מתן היתר בנייה בפועל. למעשה, המכתב האמור הוא הפעם הראשונה שניתנת הוכחה כי בכוונת העירייה אכן לפעול לגביית היטלי השבחה ממוכרי דירות בעקבות אישור תוכנית הרבעים, מהלך השנוי במחלוקת זה תקופה ארוכה.

בהתייחסות המחלקה המשפטית של עיריית תל אביב להצעת החוק שנשלחה לוועדת הפנים נכתב כי "התיקון לחוק מציע להחיל את הפטור גם בעת מכר של הזכויות ולא רק בעת הוצאת היתר בנייה לחיזוק או הריסה ובנייה מחדש על פי התמ"א. והמשמעות היא שבמקום לתמרץ ביצוע חיזוק מבנים מפני רעידות אדמה, התמריץ יהיה לסחור בזכויות ולהתעשר מהן בפטור מהיטל השבחה מבלי לבצע את חיזוק המבנים הלכה למעשה".

עוד נכתב באותו המכתב כי "אם התיקון המוצע לחוק יעבור, במקרים בהם אושרה תוכנית מפורטת מכוח תמ"א 38 (למשל תוכנית הרבעים) הפטור מהיטל השבחה יחול אוטומטית גם בעת מכר של הזכויות, ולא רק בהוצאת היתר בנייה. זאת, מאחר שזכויות הבנייה הנוספות מכח התמ"א הן זכויות מוקנות מכוח התוכנית ואינן מותנות בשיקול דעתה של הוועדה המקומית.

"התיקון המוצע לחוק ישנה את האיזון העדין הקיים במנגנון של תמ"א 38, שבו הפטור מהיטל השבחה חל רק בעת הוצאת היתר בנייה, אשר מייצר את התמריץ לבצע חיזוק מבנים בפני רעידות אדמה. אם ייקבע שהפטור מהיטל השבחה חל גם בעת מכר של הזכויות, ברי כי בעלי הנכסים יעדיפו לסחור בזכויות הבנייה ולהתעשר מהן בפטור מהיטל השבחה, ולא לבצע את חיזוק המבנים הלכה למעשה. המשמעות היא סיכול המטרות שבבסיס תמ"א 38: בראש ובראשונה, עידוד ותמרוץ ביצוע חיזוק המבנים מפני רעידות אדמה, וכן, האצת התחדשות עירונית".

בעירייה מסכמים את הטענות כנגד הצעת החוק באמירה נוספת המתייחסת גם לאובדן ההכנסות הצפוי לעירייה אם הצעת החוק תאושר: "להערכתנו מדובר באובדן הכנסות של עשרות ואפילו מאות מיליוני שקלים חדשים לקופה הציבורית. וזאת בהינתן העובדה שתמ"א 38 גם במצב הנוכחי, ללא התיקון המוצע, מותירה את הרשויות המקומיות בחסרון כיס משמעותי מבחינת מקורות לפיתוח תשתיות ציבוריות אל מול היקף זכויות הבנייה שניתנו מכוח התמ"א".

"היעדר הוודאות עתיד להימשך"

עו"ד צבי שוב, מומחה לתכנון ובנייה והתחדשות עירונית, אומר כי "העובדה שתמ"א 38 אינה אהובה על עיריית תל אביב ידועה כבר שנים לא מעטות... לפיכך עיריית ת"א ניצלה את העובדה שתמ"א 38 מאפשרת אישור תוכנית כוללנית על פי סעיף 23 כדי לאשר תוכנית חדשה שהיא תוכנית הרבעים. כעת עם אישור התוכנית, הסוגיה הכספית נמצאת על הפרק -  גביית היטל ההשבחה בשיעור של 50% מההשבחה, ומדובר בסכומי עתק.

"ככלל, זכויות תמ"א 38 וכן תוכנית לפי סעיף 23 מכוחה קיבלו פטור מהיטל השבחה (למעט זכויות מסוימות מכוח תיקון 3א' לתמ"א שהוטל עליהן היטל חלקי). אמנם החוק מתייחס לפטור בעת הוצאת היתר, אבל הפסיקה קבעה כי יהא פטור גם בעת מכר הזכויות, וזאת כדי לעודד חיזוק מבנים. אחת מהכוונות של העירייה בתוכנית היא לגבות היטל השבחה בעת מכר מכוח תוכניות הרבעים, שכן לדבריה זו כבר הופכת את הזכויות של התמ"א לזכויות שיתקבלו בוודאות, וכאמור בהיתר יש פטור. בכנסת הוגשה הצעת חוק לפטור היטל השבחה זה מכוח תוכנית הרבעים, ובאופן לא מפתיע, הוועדה המקומית מתנגדת להצעה זו בכל תוקף וטוענת כי יהיה מסחר של זכויות התמ"א ללא חיזוק. ברור שהנושא של המיליונים הרבים עומד מול עיניה. ימים יגידו מה ייקבע; מה שבטוח, אי הוודאות הגדולה בתמ"א 38 תמשיך לרחף עוד זמן רב".

מעיריית תל אביב נמסר בתגובה: "העירייה לא גבתה היטל השבחה בתוכניות קודמות בגין הוצאת היתר בנייה לפי תמ"א 38, ולא תעשה כן ביחס לתוכנית לרובע 4, שכן חל פטור מהיטל השבחה בהוצאת היתר בנייה לפי תמ"א 38". עם זאת, בכל הנוגע לגביית היטל השבחה מבעלי דירות עוד טרם היתר, בעירייה מאשרים כי הכוונה היא לדרוש תשלום: "העירייה תגבה היטל השבחה על מכר של דירות בתוכנית לרובע 4, כפי שהדבר נעשה בתוכנית רובע 3, שאושרה זה מכבר".

עוד כתבות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו