גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דונלד טראמפ טורק את הדלת ופותח את מלחמת הסחר

"עלינו להאמין שיבוא היום ויגבר השכל הישר בארה"ב", אומר ראש ממשלת קנדה, "אבל היום איננו מוצאים את עקבותיו" ● נשיא ארה"ב מטיל מכסי עונשין על קנדה, ומתכנן מכסים נוספים, שיסבו לה הפסדים של 110 מיליארד דולר בשנה

הנשיא טראמפ וראש ממשלת קנדה  / צילום: רויטרס, Jonathan Ernst
הנשיא טראמפ וראש ממשלת קנדה / צילום: רויטרס, Jonathan Ernst

מי שהתהלכו אי פעם ברחובה של עיר קנדית, או התוודעו אל מזגם של קנדים, יודעים שזעם אינו מטבע עובר לסוחר בקנדה. אנשים, איך נגיד את זה, מנומסים מאוד; מנומסים עד כדי הגזמה; אולי מנומסים יותר מכל עם אחר עלי אדמות.

בסוף השבוע הם התקרבו להפליא לכעוס. ראש ממשלתם, איש החמודות ג'סטין טרודו, שחיוך כפול גומות כמעט לעולם אינו מש מפניו, דיבר בזעם עצור. הוא הגיב על מכסי העונשין, אשר דונלד טראמפ עתה זה הטיל על פלדה ועל אלומיניום קנדיים. זה עסק של 30 מיליארד דולר.

"זה 150 שנה שקנדה היא ידידתה הנאמנה ביותר של ארה"ב... מחופי נורמנדי עד הרי אפגניסטן, אנחנו לחמנו ומתנו יחד", אמר טרודו במסיבת עיתונאים. "מכסי העונשין האלה הם עלבון לקשרי הביטחון רבי הימים בינינו, ובמיוחד לאלפי הקנדים שלחמו ונפלו לצד חבריהם לנשק מארה"ב. האמריקאים מוסיפים להיות שותפינו ובעלי בריתנו. אין לנו ריב עם העם האמריקאי. עלינו להאמין שיבוא היום ויגבר השכל הישר. אבל אין אנחנו רואים את עקבותיו במה שעשה היום הממשל האמריקאי".

"אפשר לנצח"

דונלד טראמפ העניש את קנדה בטענה שהיבוא ממנה פוגע בביטחונה הלאומי של ארה"ב. הוא הטיל מכס של 25% על הפלדה הקנדית ו-10% על האלומיניום הקנדי. הוא הורה לפני עשרה ימים למשרד המסחר שלו לבדוק מכסי עונשין עוד יותר דרמטיים, על יבוא רכב וחלפים לרכב. קנדה היא יצואנית הרכב הגדולה ביותר לארה"ב. מכס של 25% יאיים על עצם קיומה של תעשיית הרכב הקנדית, ויסב לה הפסדים המוערכים ב-80 מיליארד דולר בשנה.

אותם המכסים עצמם הוטלו בשבוע שעבר, ויוטלו בשבועות הבאים, על בעלות בריתה של ארה"ב באירופה ובמזרח אסיה. קנדה, האיחוד האירופי ומקסיקו משיבים מלחמה שערה. על הכוונת עומדים אזורים ומגזרים של ארה"ב, שהצביעו לטובת טראמפ ומפלגתו בבחירות האחרונות. הכוונה גלויה ומובנת: לפגוע באינטרסים הפוליטיים של הנשיא ערב בחירות חשובות ביותר לקונגרס (בנובמבר ייבחרו כל צירי בית הנבחרים ושליש הסנאטורים).

ובכן, מלחמת הסחר התחילה. העולם חיכה לה בחיל ורעדה זה מאז ינואר 2017, זמן השבעתו של הנשיא טראמפ. מפעם לפעם התעוררה התקווה שהוא יירתע מלנקוט את הסנקציה האולטימטיבית. האיש שתפארתו על "אמנות העיסקה" הבטיח שהוא יעשה עסקים, לא יטרוק דלתות. אבל הוא גם הכריז, לתדהמתם של בעלי זיכרון היסטורי, כי מלחמות סחר אינן נוראות כל כך, ו"אפשר לנצח בהן". עכשיו תינתן לנו ההזדמנות לראות איך מנצחים במלחמת סחר.

"סעיף שקיעת השמש"

התדהמה והזעם בקנדה לא החלישו כלל את נחישותו של הנשיא. באותו היום שבו נועד עם שליח צפון קוריאני בכיר בבית הלבן, והוסיף לדבר בחיוב על הדיקטטור קים ג'ונג און, נשיא ארה"ב חזר ותקף את קנדה על יחסה ה"נורא" למוצרים אמריקאים. הוא התכחש ליתרון של שמונה מיליארד דולר ויותר שיש לארה"ב במאזן המסחרי עם קנדה. הוא נמנע מלדבר על האפקט ההרסני שייוודע למלחמת הסחר שלו על המשק האמריקאי. נראה בעליל שהוא כועס עכשיו על ראש ממשלת קנדה, וכשהנשיא כועס הוא עושה מה שקוראים באנגלית מדוברת "דאבל דאון", זאת אומרת הוא חוזר ורוקע ברגלו.

טרודו, פחות או יותר ההיפך מטראמפ כמעט בכל עניין אפשרי, ניסה בכל כוחו לכונן קשרים אישיים עם הנשיא. הוא עלה אליו לרגל עוד לפני השבעתו, והיה האורח הזר הראשון בבית הלבן. טראמפ אפילו הפגין חיבה אבהית כלפי ראש הממשלה הצעיר.

אבל כל הרצון הטוב התפוגג בשבוע שעבר. סבלנותו של הנשיא פקעה. הוא רצה שטרודו יקבל את תנאיו לגירסה מתוקנת של NAFTA, הסכם הסחר החופשי של צפון אמריקה, שארה"ב, קנדה ומקסיקו הן שותפותיו. טרודו רצה לסור אל הנשיא באמצע השבוע שעבר כדי לסכם.

אבל נשיא ארה"ב, הלהוט לפגוש דיקטטורים אנטי-אמריקאיים, לא היה מוכן לפגוש את ראש ממשלת קנדה. לפי טרודו, סגן הנשיא מייק פנס טילפן אליו, והציג תנאי לפגישה בבית הלבן: על טרודו להסכים לכלול "סעיף שקיעת שמש" בנוסח המתוקן של NAFTA. הסעיף הזה יקבע, שהסכם הסחר החופשי יפקע מאליו בתוך חמש שנים, אם אחת החברות לא תרצה בהארכתו.

"תשובה לבריון בוושינגטון"

בעיני הקנדים זה היה פעלול דיפלומטי. היה ברור שטרודו לא יקבל את התנאי, וממילא לא יוזמן לבית הלבן. הנה מה שכתב ביום שבת העיתון החשוב ביותר בקנדה "גלוב אנד מייל", המופיע בטורונטו, תחת הכותרת "תשובה לבריון (bully) בוושינגטון": "החלטתו חסרת האחריות ואחוזת התזזית של דונלד טראמפ [...] היא התקפה כה מכאיבה עד שאי אפשר להבין אותה. בקנדה תמיד הנחנו שיחסינו עם ארה"ב מיוסדים על יותר מאוסף של אינטרסים חופפים, ושנשיא אמריקאי לא יתכחש לשכל הישר במגעו ובמשאו איתנו, או יפגע בנו במתכוון. אי הסכמות, כן. אבל לא יריות. אנחנו גם חשבנו, שהיסטוריה וגיאוגרפיה משותפות יגנו עלינו מפני דחפים אמריקאים קודרים יותר. ואמונה קיננה בלבנו, כי הבריתות שנרקמו עם ארה"ב ועם אירופה מאז 1945 - בריתות שעלו בחייהם של מאות אלפי קנדים ואמריקאים ומיליונים אחרים - יעוררו את הכבוד שלו הן ראויות. זו לא הייתה הנחה מופרכת.

"סוף סוף, יציבותן של כל הארצות הנוגעות בדבר ושגשוגן היו תלויים בה. והנה עכשיו, טראמפ משליך פצצות מן הבית הלבן, בלי שים לב לאיזשהו עניין חוץ מאשר הסיסמה קלת הדעת והריקה שלו 'אמריקה תחילה' [...] הוא בריון (bully), ומקור של מבוכה ושל סכנה. היגיון ועובדות הם ממנו והלאה".

משבע יוצאת אחת

היסטוריונים של העתיד אולי יראו באחד ביוני 2018 את קו פרשת המים של היחסים הבינלאומיים. ביום הזה, מאה שנה בדיוק לאחר שנטלה בפעם הראשונה את הנהגת הדמוקרטיות המערביות (במלחמת העולם הראשונה), ארה"ב מתנערת מן היחסים המיוחדים, שקשרו אותה מאז עם הדמוקרטיות האלה.

האהדה העמוקה לטראמפ בארץ מובנת לנוכח ידידותו - ולנוכח בדידותה של ישראל כמעט בכל פורום בינלאומי. אבל היחלשות של הברית המערבית אינה משרתת את האינטרסים של ישראל, גם מפני שהיא מחלישה את כל המחנה הדמוקרטי וגם מפני שהיא חושפת אלמנט של חוסר נאמנות לבעלי ברית בחשיבתו של נשיא ארה"ב.

בעוד שבוע הוא יטוס לעיר קוויבק, בירת החבל הקנדי הנושא אותו שם. שבעת המנהיגים של הדמוקרטיות התעשייתיות הגדולות ביותר יהיו שם. לקבוצה המיוחסת הזו קוראים G-7. עכשיו מציעים לקרוא לה G-6 פלוס 1, ללמדך שארה"ב שוב אינה שייכת אליה. אם נביא בחשבון שמשתתף נוסף יהיה ג*וספה קונטה, העומד בראש הממשלה הפופוליסטית, האנטי-אירופית החדשה של איטליה, אולי אפשר אפילו לדבר על G-5. ואם נוסיף לזה את העובדה שבריטניה עומדת על סף פרישה מן האיחוד האירופי, אולי נשאר רק גרעין קשה של שלוש אירופיות ויפן.

קשה לחשוב על שעה קודרת יותר לאחדות המערב מאז 1939.

עוד כתבות

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

אנשי מערכת הביטחון לשרי הקבינט: "בסוף המבצע לא יושמד האיום הבליסטי"

דיווח: איחוד האמירויות וקטאר ביקשו סיוע מבנות הברית שלהן בהדיפת המתקפות האיראניות ● שר ההגנה האמריקאי: לא תוחמים בזמן את המבצע ● ארה"ב תקפה את אתר הגרעין באספהאן ● מפקד הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי בלבנון חוסל בתקיפת צה"ל ● קטאר: הפלנו מטוסי קרב איראניים ● קפריסין: הכטב"ם בבסיס הבריטי שוגר ע"י חיזבאללה ● עדכונים שוטפים

ועדת הכספים בכנסת / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מבלי להתייחס להוצאות המלחמה באיראן: ועדת הכספים החלה לדון במסגרת התקציב

ועדת הכספים של הכנסת החלה לדון במסגרת התקציב לשנת 2026, אך לא התייחסה להוצאות המלחמה הנוכחית ● לדברי ראש אגף התקציבים באוצר, קיים קושי מהותי לבנות תקציב מאפס בשל אי הוודאות הביטחונית ● ולמרות הכל, תחזיות הצמיחה של בנק ישראל עדיין רלוונטיות

שרית שטיינר מנהלת תיקים בכירה פעילים / צילום: סיון פרג

מנהלת ההשקעות שטוענת: "שוק המניות בת"א אטרקטיבי מוול סטריט גם להמשך"

שרית שטיינר, מנהלת תיקים בכירה ב"פעילים", מעדיפה את הבורסה בת"א גם לאחר העליות החדות בעקבות המלחמה, בזמן שבוול סטריט "בלי AI הצמיחה מתונה בהרבה" ● מעריכה שהנדל"ן המניב והאנרגיה ייהנו אחרי המלחמה, לצד סקטור מניות הגז שהן "עוגן סולידי" בתיק

מטוס U-2 ממריא מעל בסיס אקרוטירי בקפריסין / צילום: Reuters

המדינה שמצאה את עצמה בלב מלחמה: מה קורה בקפריסין?

לאחר שנים שבהן הצהירה על ניטרליות, קפריסין נקלעת כעת בעל כורחה לעימות המתרחב במזרח התיכון, עם שיגורי טילים לעבר האי, פינוי אזורים סמוכים לבסיסים הבריטיים וביטול אירועים מדיניים, כשהחשש בשלטונות הוא מהפיכתה לזירה פעילה במאבק מול איראן

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

למרות העליות: חלק מהמשקיעים היו מעדיפים לשכוח את היום הזה

הבורסה בת"א זינקו ביותר מ-4%, שיא עליות ליום בודד מאז הקורונה ● הפער מול המשקיעים ב-S&P 500 מגיע היום ל-6.5%, בגלל הזינוק בשקל והירידות בוול סטריט ובאירופה ● מדובר על יותר מ-250 מיליארד שקל שלא יזכו ליהנות מהתשואה הזו

השקעות ריטייל / איור: Shutterstock

"כבר לא נלחצים מלחימה ורצים למכור": המשקיעים שבלב העליות בבורסת ת"א

בעבר נחשבו משקיעי הריטייל ל"ידיים החלשות" בשוק המקומי, שממהרים למכור בעת חשש או חוסר ודאות ● אלא שמתחילת המלחמה לפני כשנתיים וחצי, הללו מפגינים חסינות ומספקים רוח גבית לשוק המניות המקומי: "הם מסתכלים לטווח ארוך יותר ומבינים שיש כאן הזדמנות"

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטבות הבנקים במלחמה: דחיית תשלומים, הלוואות ללא ריבית ותוספת גלישה לתקועים בחו"ל

הגופים הפיננסיים מציעים הקלות לאוכלוסיות השונות ● בנק לאומי מציע הקפאת משכנתא לשלושה חודשים; בנק הפועלים מציע חבילת גלישה והגדלת מסגרות בכרטיסי אשראי לשוהים בחו"ל; וישראכרט מציעה מוקד ייעודי לשוהים בחו"ל ודחיית הלוואות

קלוד / צילום: Shutterstock

יתרונות ה-AI: הציוץ שהפתיע את פירמות עורכי הדין הגדולות בעולם

עו"ד ז'אק שפירו, המנהל משרד עורכי דין אמריקאי שמעסיק שני עובדים, הדגים בציוץ ברשת X איך באמצעות בינה מלאכותית גם משרד קטן יכול להתחרות בהצלחה במשרדים גדולים ● "פירמה קטנה שבנתה את עצמה סביב AI תצליח לא רק להתחרות בפירמות ענק - אלא גם לעקוף אותן בסיבוב"

משרד האוצר בירושלים / צילום: Shutterstock

שר האוצר: מתווה פיצוי לעסקים יפורסם בימים הקרובים

בתום פגישה עם בכירי רשות המסים ונשיאות המגזר העסקי, הודיע שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כי מתווה הפיצויים לעסקים שנפגעו במבצע "שאגת הארי" יתבסס על המודל שיושם ב"עם כלביא" ● באוצר העריכו תחילה כי לא יהיה צורך בפיצוי אם הלחימה תהיה קצרה, אך במגזר העסקי דרשו ודאות

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

ענקית התעופה שמתגברת טיסות חילוץ לישראלים

ברקע השעיית הטיסות הישירות לישראל והגבלות המרחב האווירי, ויזאייר מוסיפה כמעט 30 טיסות שבועיות לשארם א-שייח' כנתיב חלופי דרך סיני ● גם בלו בירד, טוס וארקיע מתגברות פעילות במצרים, בעוד שאל על נמנעת בשל אזהרת המסע

ישראלים מוצאים מקלט בחניונים תת־קרקעיים / צילום: Reuters, Oren Ziv

מחקרים מגלים: על מה לא כדאי לדבר עם השכנים במקלט

כשהטילים משבשים את החיים ומפלס המתח והחרדה בעלייה, חזרנו למחקרים שיעזרו לנו לקבל החלטות תחת לחץ ועייפות, להתמודד עם החרדה של הילדים ולהתנהל ברוגע מול אנשים שחושבים אחרת מאיתנו במקלט או בממ"ד

עשן מיתמר מעל טהרן לאחר התקיפה הישראלית, אתמול / צילום: ap, Vahid Salemi

"עידן של זהב כלכלי": רוצים לדעת למה הבורסה קפצה? תקראו את הכתבה הזו

בעוד שקשה לחזות אם המלחמה באיראן תסמן פרק ביטחוני חדש, בשוק ההון כבר מנסים לשרטט את המפה הכלכלית של היום שאחרי ● לצד העמקת הגירעון והחשש מעיכוב בהורדת הריבית, בבתי ההשקעות מעריכים כי ישראל עשויה לצעוד לקראת "עידן זהב": עם ירידה משמעותית בפרמיית הסיכון, שער שקל־דולר שחותר לקידומת 2 והסתערות של משקיעים זרים ● גלובס צולל לתחזיות המומחים והשאלות הפתוחות

בורסת כווית / צילום: Reuters, Anadolu

איך תשפיע המלחמה על הורדות הריבית? התשובה של ליאו ליידרמן

בעוד שהבורסה המקומית והשקל מגיבים בזינוק לשינוי המאזן האסטרטגי מול איראן, שוקי העולם נצבעים אדום בצל קפיצת מחירי הנפט ● המשקיעים חוששים מחסימת מצרי הורמוז ומשיבוש שרשראות האספקה, לצד דאגה שהתייקרות האנרגיה תביא לעלייה באינפלציה

חלון הראווה של חנות iBags שנופץ / צילום: אורון גנץ

המילואימניק גילה: העסק נפגע מהדף מטיל ואז נבזז

בעלי רשת חנויות iBags ראה דרך מצלמות האבטחה שחלונות הראווה של הסניף התל אביבי שלו נופצו מההדף של אחד הטילים האיראנים - ולהפתעתו גילה כי לאחר מכן שלושה אנשים נכנסו לחנות הפרוצה ובזזו אותה

האם העליות בבורסה מוגזמות? / צילום: Shutterstock

האם העליות בבורסה מוגזמות? שאלנו את המומחים

פתיחת שבוע המסחר בעולם כשברקע המלחמה באיראן זעזעה את הבורסות ברחבי העולם, אך בתל אביב בניגוד למגמה נרשמו עליות חדות במיוחד ● מומחים מנתחים את הקפיצה הגבוהה היום בבורסה

אהרון פרנקל, חיים כצמן ויאיר המבורגר / צילום: עידן חסון, אריק סולטן, גבע טלמור

חיים כצמן, אהרן פרנקל ומשפחות האצולה של שוק הביטוח: שלושת המרוויחים הגדולים של היום בת"א

הזינוק במחיר המניות בת"א הקפיץ את שווי החזקותיהם של בעלי השליטה בשורת חברות בעשרות ולעתים אף מאות מיליוני שקלים ● בין המרוויחים: חיים כצמן שחוזר לחייך אחרי תקופה ארוכה של ירידות במניה, אהרון פרנקל שגורף רווחים על ההשקעה המחודשת בתמר פטרוליום, והטייקונים של שוק הביטוח שהחגיגה במניותיהן מסרבת לגווע

יונית לוי-חדשות 12, מגי טביבי-חדשות 14, דוריה למפל-חדשות 13 / צילום: מתוך אתרי הערוצים

גם באמצע מלחמה: עם רייטינג מצרפי של מעל 50%, הקמפיינים נשארו על המסך

בניגוד לסבבים קודמים, במבצע "שאגת הארי" שיעור הרייטינג הגבוה של הערוצים המסחריים תורגם גם לנוכחות בהפסקת הפרסומות ● מי רשם את הזינוק הגדול ביותר בשיעור הצפייה, מי עלה ראשון בקמפיין מלחמה, ומה יקרה עם העונה החדשה של "האח הגדול" במוצ"ש

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

קנס מלחמה: קונים ליד הבית ומשלמים עוד 30%. וגם: המוצר שהביקוש אליו זינק

כמו במערכה האיראנית הקודמת, גם הפעם ביג היו הראשונים להודיע על הקלות, מליסרון והכשרת היישוב הצטרפו, אך בעזריאלי טרם התקבלה החלטה ● ברשת הסטוק מדווחים על עלייה ברכישת מוצרים לבית, ובעולם הקולנוע והחשמל על ביקושים למסכי טלוויזיה קטנים

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

מתי תיגמר המלחמה? זה ההימור המוביל

פלטפורמת ההימורים פולימרקט, שמבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, מציירת תמונה ברורה: הפסקת אש לפני אפריל - לא סבירה ● נפילת המשטר עד יוני - 42% ● ומה לגבי חסימת מיצרי הורמוז?

מטוס חיל האוויר בדרך לתקיפה באיראן / צילום: דובר צה''ל

המשקיעים האופטימיים בעולם? מאחורי היום הבלתי נתפס בבורסת תל אביב

הבורסה המקומית עשתה היסטוריה ביום המסחר הראשון מאז שנפתחה המלחמה עם איראן: בניגוד לשוקי המניות כמעט בכל מדינה בעולם, תל אביב הפגינה אופוריה של ממש עם עליות חדות ושיא חדש ● מה מוביל לאופטימיות החריגה בארץ, ואיזה מניות זינקו יותר מכולן