גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדקס הודיעה השבוע על שיתוף פעולה עם חממה אוסטרית

חממת מדקס כוללת היום שתי חברות פעילות ושתי חברות נוספות שכבר נבחרו אבל עדיין לא אושרו סופית על ידי רשות החדשנות ● "אנו נרגשים לקיים את שיתוף הפעולה עם חממת מדקס המהווה עבורנו גשר לאומת הסטארט-אפ", אמר מנכ"ל המאיץ Health Hub Vienna

שי פוליקר
שי פוליקר

חממת המכשור הרפואי מדקס חתמה על הסכם לשיתוף פעולה עם המאיץ האוסטרי Vienna Health Hub במטרה לקדם טכנולוגיות בתחום המכשור הרפואי. שיתוף הפעולה יכלול חילופי ידע במגוון תחומים, וביניהם: חשיפה למשקיעים, למנטורים ולגורמים רלוונטיים נוספים בתעשייה, בבתי חולים, באוניברסיטאות, מוסדות מחקר ובגופים נוספים.

שי פוליקר, מנכ"ל חממת מדקס, ציין כי שיתוף הפעולה החדש יאפשר ליזמים וחברות הפועלים במסגרת חממת מדקס להיעזר במערכים מקצועיים שונים במדינות מרכז אירופה המקיימים קשרים עם המאיץ האוסטרי. מאיץ HHV נתמך על ידי ממשלת אוסטריה והוא פועל בשיתוף פעולה הדוק עם בתי החולים המובילים בה.

"אנו נרגשים לקיים את שיתוף הפעולה עם חממת מדקס המהווה עבורנו גשר לאומת הסטארט-אפ", אמר תומס ווילברט, מנכ"ל המאיץ Health Hub Vienna. "מערך הקשרים האיכותי של המאיץ בשילוב עם היכולות של היזמים הישראלים והפוטנציאל להרחבת הקשרים עם משקיעים, מהווה מנוף לשיתוף פעולה מוצלח ואיכותי בתחום המכשור הרפואי."

חממת מדקס כוללת היום שתי חברות פעילות ושתי חברות נוספות שכבר נבחרו אבל עדיין לא אושרו סופית על ידי רשות החדשנות. פוליקר מספר כי הפרויקט הראשון הוא Endo Ways, מיקרוקטטר לטיפול בסרטן הכבד שפותח על ידי נועם שמאי (שפיתח את הטכנולוגיה של חברת אובאלום הותיקה).

"אנחנו מכניסים לתוך הגידול חומר כימותרפי שחוסם את זרימת הדם לגידול והורג אותו. הכניסה לגידול מאוד קשה. היזם פיתח קטטר רובוטי שמתקדם בעצמו לתוך הגידול. היום יש צורך לדחוף את המוצר ידנית לתוך הגידול וקשה להחליט ביון קשיחות, כלומר מוצר שידחף בקלות, לבין גמישות כלומר שיתעקם בקלות לפי הצורך ולא יהרוס את הרקמה. כשהקטטר מושך את עצמו אין בעיה בכלל. כך אפשר להגיע יותר מהר ובקלות לכבד ויתרון נוסף הוא שהרופא לא חייב להיות בתוך הקרינה".

מוצר שני מיועד לטיפול בפרפור עליות. הוא מנוהל על ידי ד"ר צחי ברגר, ומבוסס על פטנט של של פרופ' ליאוניד סטרניק מבית החולים שיבא. "הפרעה זו של הלב גורמת להיווצרות קרישי דם שעלולים להיסחף למוח ולגרום לשבץ. כיום יש לנו מכשיר של חברת אבוט שהוא בעצם מעין פילטר כזה, שמונע מקרישי הדם לעלות.

"אנחנו תוקפים את הקרישים קרוב יותר למקור ההיווצרות שלהם. הם נוצרים במעין 'אוזנית' כזו של הלב, ואילו אנחנו יוצרים סוג של שרוול כזה שחונק את האוזנית שמייצרת את הקרישים. כבר היום הדבר נעשה באמצעות ניתוח שבו סוגרים עליה מבחוץ. אנחנו מגיעים מתוך הלב וחוסמים אותב מבפנים, מבטלים אותה לגמרי".

פרוייקט נוסף הוא פרי שיתוף פעולה ייחודי של החממה עם קופת חולים כללית, אשר עבר דרך "אקס לאב", פרוייקט מיוחד של החממה שנועד לבחון, בתשלום ראשוני נמוך, רעיונות בוסריים ולבחון את היתכנותם, טרם יוחלט אם הם מתאימים לחממה.

הפרוייקט שעבר בינתיים בהצלחה את התהליך הוא מיזם בתחום טיפול בדליפות המעי, ששמו Canary Check היזמים הם ד"ר מתן בן דויד וד"ר אמיר קרייצר (מבוסס על פטנט של מור יישום).

"כאשר מבצעים ניתוח במערכת העיכול וסוגרים את המקום עם סיכות, זה יכול ליצור נמק קטן או חור שאיפלו אם הוא קטן, יכול להוביל לדליפות של תוכן המעי לתוך חלל הבטן וזה מצב מסכן חיים לחולה. בביילינסון אמרו לי ששליש מהחולים בטיפול נמרץ נמצאים שם עם דליפות מעי לאחר ניתוח.

"ככל שמגלים את הדליפה מוקדם יותר, כך אפשר לטפל בה באופן מוצלח יותר, אבל לרוב הגילוי הוא רק לאחר חמישה ימים ואז הנזק הוא כזה שאף פעם לא באמת מתאוששים ממנו. הרעיון של היוזמה נהגה על ידי רופא מנתח ומהנדס חומרים, שהציעו להשתיל חומר מתכלה שהתכונות שלו משתנות אם יש דליפה וממש ישדר סיגנל באופן אלחוטי החוצה. אם אין דליפה לאחר הניתוח, החומר יתכלה. העבודה עם הכללית ומור יישומים בתוך אקס לאב במקרה הזה הייתה מצויינת. אנחנו סיפקנו את החומר והם תרמו שני כירורגים לניסויי חיות וגם המון ייעוץ. הפטנטים יישארו של מור אבל החברה תקום אצלנו".

פרוייקט נוסף שטרם אושר סופית אך כבר נבחר, הוא טיפול אבלציה באמצעות גז, שאינו חם ואינו קר אך שהורג ספציפית תאים סרטניים. המיזם, Plasmed, מבוסס על פטנטים של מעבדת הפלסמה בטכניון וקבוצת חוקרים מבית חולים רמב"ם בהובלת ד"ר יקי כהן מרמב"ם.

"עדיין יש נאיביות מסוימת"

פוליקר מגיע מתחום המכשור הרפואי, ושימש כבכיר בחברות אימפולס דיינמיקס ומטהקיור של הצמד פרופ' שלמה בן חיים ולואיס פל, ואחר כך ניהל סטארט-אפ הולנדי-אמריקאי בתחום מערכת העיכול. לפני כשנה חזר לארץ.

"במשך שנים רבות הייתי מנותק מסצינת המכשור הרפואי בישראל אבל בחו"ל נחשפתי דווקא לכמה מכשור רפואי ישראלי הוא מותג עולמי. גם בארה"ב וגם באירופה, העובדה כי הגעתי מחברות מכשור רפואי ישראליות עזרה לי כמעט בכל מקום. עולם המכשור הרפואי בישראל מזוהה עם יצירתיות ומוצרים יוצאי דופן.

"כשחזרתי ראיתי שהחברות כאן בוגרות יותר מכפי שהיו, עדיין יש נאיביות מסויימת לגבי השיפוי הביטוחי והמודל העסקי, אבל המצב היה יותר גרוע בעבר. אצל היזמים החוזרים, אלה שכבר בנו חברה אחת, ההבנה עמוקה יותר. נדיר שאנחנו מגיעים לפגישה עם חברה שמעוניינת להיכנס לחממה, ואין לה טכנולוגיה מרשימה והבנה ברורה איך להגיע לאבטיפוס ברמה ההנדסית. עם זאת עדיין לא תמיד קיים הידע לגבי אי להפוך את האבטיפוס למוצר. זה בדיוק התפקיד של החממות".

לגבי פרוייקט X-Lab אומר פוליקר: "אנחנו לוקחים מהאוניברסיטאות ומבתי החולים רעיונות שאחרת כלל לא היו יוצאים לפועל. אנחנו מנסים להוציא אותם לפועל בצורה הכי פחות 'כואבת' לממציאים. הכוונה היא שהרופאים או החוקרים לפעמים לא מצליחים לגייס זמן אפילו כדי לרשום פטנט. אנחנו משקיעים בפרוייקט כזה עד 50 אלף דולר בשיתוף פעלה עם חברת המסחור של אותה אוניברסיטה או אותו בית חולים. יש לנו שת"פ קבוע עם מור יישומים".

פוליקר מציין כי החממה מתמקדת בינתיים במכשור רפואי קלאסי ופחות בבריאות דיגיטלית "למרות שזה במנדט שלנו. אם ניקח על עצמנו פרוייקט בריאות דיגיטלית נרצה לראות שיש לו השלכות מאוד ברורות של טיפול במחלות, ולא אפליקציות מידע או שמירה על הבריאות לבריאים. חשוב בכל מקרה להבין את המודל העסקי מההתחלה. זה נכון גם לרעיונות מתחום האבחון. יש כמה תחומים שבבירור יהיו בהם הצלחות, אך כרגע נראה שיש סביבם הייפ כמו טיפול בבית. אנחנו מאוד בררנים".

בחממה שותפים חברת מדקס בראשות הראל גדות, שייסדה את החממה, יחד עם בוסטון סיינטיפיק, קרן אינטלקטואל וונ'צרס ובית החולים שיבא. "בוסטון היו מבחינתי הפתעה חיובית", אומר פוליקר. "כמובן ידענו שהם חברה מובילה, אך לא שיערנו שיהיו כל כך מעורבים. דיויד נאפ, סגן נשיא למחקר בחברה, מעורב ממש יומיומית, פגשנו לפחות עשרה אנשי שיווק ומכירות של בוסטון בתחומים המעניינים אותנו, התמיכה שלהם היא מדהימה. כדי להבין מי בדיוק מקבל החלטות הרלוונטיות למוצרים שלנו בכל אחת מן המדינות, צריך מישהו שממש נמצא שם. בישראל אין אנשים כאלה ברוב התחומים. לנו יש את הראל, שיודע הכל כשזה מגיע לרובוטיקה".

איך אתם חושבים לממן את החברות אחרי שיבגרו מן החממה?

"אנחנו מדברים על זה עם כל חברה מהיום הראשון. אנחנו בקשר עם גורמים אסטרטגים פוטנציאלים, בעיקר מי שרוצה לשווק את המוצרים שלנו. אנחנו מעריכים כי מינימום ההשקעה להגיע למכירות ראשונות באירופה היא כ-10 מיליון דולר. לכן המטרה שלנו היא שיהיו לנו שיחות משמעותיות עם משקיעים אסטרטגיים בשנה הראשונה של השהות בחממה".

עוד כתבות

סניף אמריקן דולצ'ה ברעננה / צילום: גדי יוסף

תחום המסעדות לוהט: רשת ההמבורגרים הגדולה רוכשת פיצרייה ברעננה

לגלובס נודע כי קבוצת ההמבורגריות BBB רכשה את מותג הפיצה אמריקן דולצ'ה - הכולל סניף אחד של פיצרייה ברעננה ומסעדה איטלקית נוספת בעיר - תמורת כמיליון שקל ● בכוונת BBB לפתוח בשנים הקרובות כ-25 סניפים של הפיצרייה בפריסה ארצית, שיופעלו במודל זכיינות

רשת 13. בעיגול: ניר זוהר, נשיא וויקס / צילום: שאטרסטוק, כדיה לוי

הקבוצה לרכישת רשת 13 מתרחבת: נשיא וויקס ניר זוהר במגעים להצטרפות

נשיא וויקס ניר זוהר עשוי לחבור ליוזמת מייסדי וויז לרכישת רשת 13, אליה כבר הצטרפה יזמית ההייטק מרב בהט ● הקבוצה מתכננת להשקיע כ־100 מיליון דולר בשיקום הערוץ

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

אפשרות הביטול התגמשה: למה חברות התעופה הפכו פתאום לנדיבות יותר?

עונת החורף והמתיחות הביטחונית הורידו את הביקושים ואת המחירים של טיסות, בעיקר לטווח הקצר והבינוני ● בחברות התעופה הישראליות זיהו שהנוסעים זקוקים לביטחון, וכעת הן מספקות שירותי ביטול טיסה גמישים בהרבה ● כך זה יעבוד

ChatGPT / צילום: Unsplash, mojahid mottakin

המחיר נחשף: הפרסומות ב־ChatGPT יהיו יקרות משמעותית משל מטא וגוגל

OpenAI תגבה כ־60 דולר לאלף חשיפות, לעומת פחות מ־20 דולר במטא ובגוגל ● יחד עם זאת, בשלב הראשון היא תספק למפרסמים רק נתונים בסיסיים על מספר חשיפות וקליקים

אילוסטרציה: Shutterstock

הבית נרשם על שם האישה משיקולי מס, הגרוש דרש לקבל את הזכויות. מה קבע בית המשפט?

ביהמ"ש לענייני משפחה קבע כי בית מגורים שנרשם פורמלית על שם אישה בתקופת נישואיה, שייך למעשה לאמה שמימנה את רכישתו ושיפוצו במלואם - ולכן לבעלה לשעבר של הבת אין כל זכות בנכס ● האם הסבירה כי רשמה את בתה כבעלת הנכס כדי לשלם מס רכישה מופחת; ביהמ"ש עמד על הבעייתיות שבכך, אך קבע כי הדבר לא משליך על התוצאה

מימין: נוחיק סמל, מנכ''ל סוני סמיקונדקטור ישראל, דדי ילין, מנהל מרכז הפיתוח בישראל של ARM / צילומים: מארק נומדר, יח''צ

50 עובדים בבת אחת: ענקית השבבים שניצלה את סגירת סוני בישראל

לגלובס נודע כי חלק מעובדי סוני בישראל נקלטו בחברת ארם שבשליטת סופטבנק, המגבירה את מאמצי הגיוס שלה בארץ ● זאת לאחר שהראשונה החלה בנסיגה מפעילות המו"פ שלה בישראל

כוחות חמאס בעזה / צילום: Reuters, Majdi Fathi

ארה"ב מטילה סנקציות על 6 עמותות צדקה בעזה שמזרימות כספים לחמאס

ארה"ב הטילה סנקציות על שש עמותות צדקה, שלפי מידע מודיעיני משמשות ככיסוי אזרחי להעברות כספים ולמימון הזרוע הצבאית של חמאס ● כך ארגון הטרור שומר על זרימת הכסף לרצועה

דרור ברגר / צילום: אסף בן עמי

מנהל ההשקעות שמסמן את 5 המניות המפתיעות לשנה הקרובה

דרור ברגר, מנהל השקעות באלטשולר שחם, מציע לפזר את ההשקעות בחו"ל גם מחוץ לארה"ב, ואופטימי לגבי השווקים בשנה הקרובה בשל ירידת הריבית בעולם וגם ההחלפה הצפויה של יו"ר הפד ● וגם: אלה הסקטורים ה"מדוכאים" של 2025 שעשויים לפרוח השנה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; ה-S&P 500 עלה לשיא חדש

ה-S&P 500 עלה בכ-0.4% ● ענקית ביטוחי הבריות יונייטד הלת' צללה בכ-20%, יחד עם יתר מניות הסקטור ● המשקיעים בוחנים את הסכם הסחר החופשי עליו הודיעו הודו והאיחוד האירופי ● מניות יצרניות הרכבים בדרום קוריאה ירדו ● מדד הדולר צלל לשפל של ארבע שנים ● ביוליוס בר מעריכים כי למרות גורמי סיכון, התשואות הגלובליות נותרו יציבות

גבי ויסמן, מנכ''ל ונשיא נובה ורפי עמית, מנכ''ל קמטק / צילומים: נובה, רענן טל, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי מניות השבבים מישראל שמובילות את העליות בוול סטריט

נובה וקמטק, שזינקו מתחילת 2026, מציעות ציוד לבדיקה בהליך ייצור של שבבים, שהביקוש עבורו עלה לאור ההתפתחות המואצת של AI ● בנק קנטור: יש מקום להמשך הראלי בענף

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלביט, לוקהיד מרטין, AP

עסקאות ב־2.2 מיליארד שקל: החברות הביטחוניות שוברות שיאים, והשנה רק התחילה

מתחילת השנה דיווחו חברות תעשייה ביטחונית בבורסה, ובראשן אלביט מערכות ונקסט ויז'ן, על 14 עסקאות שונות ● במקביל, מדד ת"א־ביטחוניות, שהושק רק בנובמבר, זינק ב־28% בפחות מחודש ● מה עומד מאחורי הביקוש הגובר למוצרים שמספקות התעשיות הביטחוניות מישראל?

עופרה שטראוס, יו''ר קבוצת שטראוס / צילום: שלומי יוסף

מימוש ענק: משפחת שטראוס מכרה מניות של חברת המזון ב-405 מיליון שקל

המכירה בוצעה במחיר של 114.5 שקלים למניה, דיסקאונט של 3% על מחירה בבורסה ● המכירה מצטרפת למימושים נוספים שביצעה שטראוס בשנים האחרונות, בסך מצטבר של קרוב למיליארד שקל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בתל אביב; פוםוום התרסקה בכ-60%, הדולר נסחר סביב 3.10 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.1% ● מדד המניות הביטחוניות קפץ בכ-1.4%, בהובלת נקסט ויז'ן ● פוםוום הודיעה על אובדן לקוח מהותי ● שוב אנרגיה גייסה 240 מיליון שקל במכרז מוסדי ● מדד ת"א 35 ננעל אתמול לראשונה במעל 4,000 נקודות, פי 2.5 מאז השפל באוקטובר 2023

השקל ממשיך להתחזק / איור: גיל ג'יבלי

השקל מתקרב לשיא של 30 שנה: הפעם בנק ישראל יתערב?

התחזקות הין היפני וההתפתחויות המדיניות החיוביות בישראל מובילות את הדולר לרמות שפל שלא נראו כארבע שנים ● מומחים מעריכים שזרימת הדולרים לישראל והעליות בבורסות בחו"ל מאלצות את המוסדיים למכור מט"ח ולחזק את השקל ● האם בנק ישראל יתערב בשוק?

רצי מרתון / אילוסטרציה: ap, Michael Sohn

גם מרתון לא יעזור לכם: מקסימום הקלוריות שאפשר לשרוף נחשף

האם הכושר הגופני של אדם וקצב שריפת הקלוריות שלו יכולים להשתפר ללא סוף? מחקר שפורסם בכתב-העת "Current Biology" עונה על השאלה הזו בשלילה

מטוס KLM / צילום: Shutterstock

במתכונת חריגה: חברת התעופה שמודיעה על חידוש הטיסות לישראל

חברות התעופה הזרות מוצאות את הדרך להמשיך לפעול בישראל חרף המצב הביטחוני שמעלה חששות בקרב צוותי האוויר ● כך, KLM מחדשת את טיסותיה לישראל החל ממחר - אבל עם עצירת ביניים בקפריסין

רכבת הרים / צילום: Shutterstock

הכי רחוק מפארק שעשועים: מניית פוםוום נפלה בקרוב ל-60% בשל אובדן לקוח מהותי

פוםוום, שכבר סיפקה לא מעט אכזבות מאז הנפקתה בת"א, תפסיק לספק שירותי תיעוד ב-15 פארקי שעשועים של חברת מרלין באירופה ובארה"ב, החל מהרבעון השני של השנה ● הפעילות המופסקת מהווה מעל 40% מההכנסות והרווח הגולמי של חברת הטכנולוגיה

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

"עוף מרוט" ו"פאול" של 50 מיליון שקל: דנקנר מתייחס לפרשה ששלחה אותו לכלא

בעל השליטה לשעבר באי.די.בי, שריצה בעבר עונש מאסר על הרצת מניות, העיד בתביעה הייצוגית שהוגשה נגדו בפרשה ● לדבריו, הוא "נגרר" אליה על ידי שותפו לשעבר, איתי שטרום ● עוד טען דנקנר כי העונש שספג היה חמור יותר משטרום רק כי היה "דג שמן"

חוק הסייבר הלאומי פורסם להערות הציבור / אילוסטרציה: גלובס (נוצר באמצעות Adobe Firefly)

קנס של עד 640 אלף שקל לארגון חיוני: חוק הסייבר הלאומי עולה שלב

שמונה שנים לאחר שנגנז בצל ביקורת ציבורית חריפה, מערך הסייבר הלאומי מפרסם תזכיר חוק חדש ● בצל לקחי ה־7 באוקטובר, החוק מציע סמכויות להתערבות בזמן אמת, חובות דיווח נוקשות וקנסות גבוהים ● בשוק מזהים את הצורך, אך המומחים מתריעים מפני "תופעות לוואי"

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, ונשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין / צילום: ap, Manish Swarup

דיווח: הודו תסכים להפחית מכסים על כלי רכב אירופיים

הסכם סחר מתגבש בין האיחוד האירופי להודו עשוי להוביל להפחתה חדה במכסים על יבוא סחורה אירופית, כחלק ממהלך רחב יותר לפתיחת שווקים הדדית