גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדקס הודיעה השבוע על שיתוף פעולה עם חממה אוסטרית

חממת מדקס כוללת היום שתי חברות פעילות ושתי חברות נוספות שכבר נבחרו אבל עדיין לא אושרו סופית על ידי רשות החדשנות ● "אנו נרגשים לקיים את שיתוף הפעולה עם חממת מדקס המהווה עבורנו גשר לאומת הסטארט-אפ", אמר מנכ"ל המאיץ Health Hub Vienna

שי פוליקר
שי פוליקר

חממת המכשור הרפואי מדקס חתמה על הסכם לשיתוף פעולה עם המאיץ האוסטרי Vienna Health Hub במטרה לקדם טכנולוגיות בתחום המכשור הרפואי. שיתוף הפעולה יכלול חילופי ידע במגוון תחומים, וביניהם: חשיפה למשקיעים, למנטורים ולגורמים רלוונטיים נוספים בתעשייה, בבתי חולים, באוניברסיטאות, מוסדות מחקר ובגופים נוספים.

שי פוליקר, מנכ"ל חממת מדקס, ציין כי שיתוף הפעולה החדש יאפשר ליזמים וחברות הפועלים במסגרת חממת מדקס להיעזר במערכים מקצועיים שונים במדינות מרכז אירופה המקיימים קשרים עם המאיץ האוסטרי. מאיץ HHV נתמך על ידי ממשלת אוסטריה והוא פועל בשיתוף פעולה הדוק עם בתי החולים המובילים בה.

"אנו נרגשים לקיים את שיתוף הפעולה עם חממת מדקס המהווה עבורנו גשר לאומת הסטארט-אפ", אמר תומס ווילברט, מנכ"ל המאיץ Health Hub Vienna. "מערך הקשרים האיכותי של המאיץ בשילוב עם היכולות של היזמים הישראלים והפוטנציאל להרחבת הקשרים עם משקיעים, מהווה מנוף לשיתוף פעולה מוצלח ואיכותי בתחום המכשור הרפואי."

חממת מדקס כוללת היום שתי חברות פעילות ושתי חברות נוספות שכבר נבחרו אבל עדיין לא אושרו סופית על ידי רשות החדשנות. פוליקר מספר כי הפרויקט הראשון הוא Endo Ways, מיקרוקטטר לטיפול בסרטן הכבד שפותח על ידי נועם שמאי (שפיתח את הטכנולוגיה של חברת אובאלום הותיקה).

"אנחנו מכניסים לתוך הגידול חומר כימותרפי שחוסם את זרימת הדם לגידול והורג אותו. הכניסה לגידול מאוד קשה. היזם פיתח קטטר רובוטי שמתקדם בעצמו לתוך הגידול. היום יש צורך לדחוף את המוצר ידנית לתוך הגידול וקשה להחליט ביון קשיחות, כלומר מוצר שידחף בקלות, לבין גמישות כלומר שיתעקם בקלות לפי הצורך ולא יהרוס את הרקמה. כשהקטטר מושך את עצמו אין בעיה בכלל. כך אפשר להגיע יותר מהר ובקלות לכבד ויתרון נוסף הוא שהרופא לא חייב להיות בתוך הקרינה".

מוצר שני מיועד לטיפול בפרפור עליות. הוא מנוהל על ידי ד"ר צחי ברגר, ומבוסס על פטנט של של פרופ' ליאוניד סטרניק מבית החולים שיבא. "הפרעה זו של הלב גורמת להיווצרות קרישי דם שעלולים להיסחף למוח ולגרום לשבץ. כיום יש לנו מכשיר של חברת אבוט שהוא בעצם מעין פילטר כזה, שמונע מקרישי הדם לעלות.

"אנחנו תוקפים את הקרישים קרוב יותר למקור ההיווצרות שלהם. הם נוצרים במעין 'אוזנית' כזו של הלב, ואילו אנחנו יוצרים סוג של שרוול כזה שחונק את האוזנית שמייצרת את הקרישים. כבר היום הדבר נעשה באמצעות ניתוח שבו סוגרים עליה מבחוץ. אנחנו מגיעים מתוך הלב וחוסמים אותב מבפנים, מבטלים אותה לגמרי".

פרוייקט נוסף הוא פרי שיתוף פעולה ייחודי של החממה עם קופת חולים כללית, אשר עבר דרך "אקס לאב", פרוייקט מיוחד של החממה שנועד לבחון, בתשלום ראשוני נמוך, רעיונות בוסריים ולבחון את היתכנותם, טרם יוחלט אם הם מתאימים לחממה.

הפרוייקט שעבר בינתיים בהצלחה את התהליך הוא מיזם בתחום טיפול בדליפות המעי, ששמו Canary Check היזמים הם ד"ר מתן בן דויד וד"ר אמיר קרייצר (מבוסס על פטנט של מור יישום).

"כאשר מבצעים ניתוח במערכת העיכול וסוגרים את המקום עם סיכות, זה יכול ליצור נמק קטן או חור שאיפלו אם הוא קטן, יכול להוביל לדליפות של תוכן המעי לתוך חלל הבטן וזה מצב מסכן חיים לחולה. בביילינסון אמרו לי ששליש מהחולים בטיפול נמרץ נמצאים שם עם דליפות מעי לאחר ניתוח.

"ככל שמגלים את הדליפה מוקדם יותר, כך אפשר לטפל בה באופן מוצלח יותר, אבל לרוב הגילוי הוא רק לאחר חמישה ימים ואז הנזק הוא כזה שאף פעם לא באמת מתאוששים ממנו. הרעיון של היוזמה נהגה על ידי רופא מנתח ומהנדס חומרים, שהציעו להשתיל חומר מתכלה שהתכונות שלו משתנות אם יש דליפה וממש ישדר סיגנל באופן אלחוטי החוצה. אם אין דליפה לאחר הניתוח, החומר יתכלה. העבודה עם הכללית ומור יישומים בתוך אקס לאב במקרה הזה הייתה מצויינת. אנחנו סיפקנו את החומר והם תרמו שני כירורגים לניסויי חיות וגם המון ייעוץ. הפטנטים יישארו של מור אבל החברה תקום אצלנו".

פרוייקט נוסף שטרם אושר סופית אך כבר נבחר, הוא טיפול אבלציה באמצעות גז, שאינו חם ואינו קר אך שהורג ספציפית תאים סרטניים. המיזם, Plasmed, מבוסס על פטנטים של מעבדת הפלסמה בטכניון וקבוצת חוקרים מבית חולים רמב"ם בהובלת ד"ר יקי כהן מרמב"ם.

"עדיין יש נאיביות מסוימת"

פוליקר מגיע מתחום המכשור הרפואי, ושימש כבכיר בחברות אימפולס דיינמיקס ומטהקיור של הצמד פרופ' שלמה בן חיים ולואיס פל, ואחר כך ניהל סטארט-אפ הולנדי-אמריקאי בתחום מערכת העיכול. לפני כשנה חזר לארץ.

"במשך שנים רבות הייתי מנותק מסצינת המכשור הרפואי בישראל אבל בחו"ל נחשפתי דווקא לכמה מכשור רפואי ישראלי הוא מותג עולמי. גם בארה"ב וגם באירופה, העובדה כי הגעתי מחברות מכשור רפואי ישראליות עזרה לי כמעט בכל מקום. עולם המכשור הרפואי בישראל מזוהה עם יצירתיות ומוצרים יוצאי דופן.

"כשחזרתי ראיתי שהחברות כאן בוגרות יותר מכפי שהיו, עדיין יש נאיביות מסויימת לגבי השיפוי הביטוחי והמודל העסקי, אבל המצב היה יותר גרוע בעבר. אצל היזמים החוזרים, אלה שכבר בנו חברה אחת, ההבנה עמוקה יותר. נדיר שאנחנו מגיעים לפגישה עם חברה שמעוניינת להיכנס לחממה, ואין לה טכנולוגיה מרשימה והבנה ברורה איך להגיע לאבטיפוס ברמה ההנדסית. עם זאת עדיין לא תמיד קיים הידע לגבי אי להפוך את האבטיפוס למוצר. זה בדיוק התפקיד של החממות".

לגבי פרוייקט X-Lab אומר פוליקר: "אנחנו לוקחים מהאוניברסיטאות ומבתי החולים רעיונות שאחרת כלל לא היו יוצאים לפועל. אנחנו מנסים להוציא אותם לפועל בצורה הכי פחות 'כואבת' לממציאים. הכוונה היא שהרופאים או החוקרים לפעמים לא מצליחים לגייס זמן אפילו כדי לרשום פטנט. אנחנו משקיעים בפרוייקט כזה עד 50 אלף דולר בשיתוף פעלה עם חברת המסחור של אותה אוניברסיטה או אותו בית חולים. יש לנו שת"פ קבוע עם מור יישומים".

פוליקר מציין כי החממה מתמקדת בינתיים במכשור רפואי קלאסי ופחות בבריאות דיגיטלית "למרות שזה במנדט שלנו. אם ניקח על עצמנו פרוייקט בריאות דיגיטלית נרצה לראות שיש לו השלכות מאוד ברורות של טיפול במחלות, ולא אפליקציות מידע או שמירה על הבריאות לבריאים. חשוב בכל מקרה להבין את המודל העסקי מההתחלה. זה נכון גם לרעיונות מתחום האבחון. יש כמה תחומים שבבירור יהיו בהם הצלחות, אך כרגע נראה שיש סביבם הייפ כמו טיפול בבית. אנחנו מאוד בררנים".

בחממה שותפים חברת מדקס בראשות הראל גדות, שייסדה את החממה, יחד עם בוסטון סיינטיפיק, קרן אינטלקטואל וונ'צרס ובית החולים שיבא. "בוסטון היו מבחינתי הפתעה חיובית", אומר פוליקר. "כמובן ידענו שהם חברה מובילה, אך לא שיערנו שיהיו כל כך מעורבים. דיויד נאפ, סגן נשיא למחקר בחברה, מעורב ממש יומיומית, פגשנו לפחות עשרה אנשי שיווק ומכירות של בוסטון בתחומים המעניינים אותנו, התמיכה שלהם היא מדהימה. כדי להבין מי בדיוק מקבל החלטות הרלוונטיות למוצרים שלנו בכל אחת מן המדינות, צריך מישהו שממש נמצא שם. בישראל אין אנשים כאלה ברוב התחומים. לנו יש את הראל, שיודע הכל כשזה מגיע לרובוטיקה".

איך אתם חושבים לממן את החברות אחרי שיבגרו מן החממה?

"אנחנו מדברים על זה עם כל חברה מהיום הראשון. אנחנו בקשר עם גורמים אסטרטגים פוטנציאלים, בעיקר מי שרוצה לשווק את המוצרים שלנו. אנחנו מעריכים כי מינימום ההשקעה להגיע למכירות ראשונות באירופה היא כ-10 מיליון דולר. לכן המטרה שלנו היא שיהיו לנו שיחות משמעותיות עם משקיעים אסטרטגיים בשנה הראשונה של השהות בחממה".

עוד כתבות

LEPAS. בהכנות להשקה באירופה / צילום: יח''צ

קמפיין הריכוזיות נושא פירות? קבוצת צ'רי הסינית בוחנת מינוי יבואן שלישי לשני מותגים חדשים שלה

על רקע הצעדים להגבלת הריכוזיות בענף הרכב, צ'רי בוחנת מינוי יבואן שלישי בישראל לשני מותגים חדשים ב־2026, בנוסף לקרסו מוטורס וכלמוביל ● סמארט משיקה בישראל את הקרוס־אובר החשמלי הגדול והיקר ביותר שלה עד כה ● BYD מתכננת להביא לאירופה - ובהמשך גם לישראל - את מכונית הסופר־מיני הראשונה עם הנעת פלאג־אין ● השבוע בענף הרכב

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בת"א ננעלה בעליות, מניות האנרגיה זינקו

ת"א 35 עלה בכ-0.7% לשיא ה-59 שלו השנה ● השקל תנודתי לאחר פרסום נתוני האינפלציה בארה"ב ● מניות התקשורת יורדות ומעיבות על השוק, מנגד אישור עסקת הגז תומכת בשוק ● אפקון גייסה 74 מיליון שקל ממשקיעים מוסדיים, מור תהפוך לבעלת עניין ● ה-ECB הותיר את הריבית ללא שינוי, בבריטניה הריבית ירדה ברבע אחוז כצפוי

KGM טורס הייבריד / צילום: יח''צ

עם מנוע מסין והחל מ-180 אלף שקל: הקוריאנית החדשה שתתחרה ביונדאי וטויוטה

היצרנית הקוריאנית חדורת המוטיבציה נכנסת לפלח ההיברידי באמצעות "קיצור דרך": KGM טורס הייבריד כולל מערכת הנעה מוכחת מתוצרת BYD ● העיצוב קשוח, צריכת הדלק נמוכה יחסית ורמת האבזור מכובדת ביחס למחיר, אבל השכנים מקוריאה מציבים תחרות קשה

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

שכירים? גם בשנה הבאה קרן ההשתלמות שלכם תהיה שווה פחות

ההטבה הכי גדולה של השכירים מתכווצת ● ומכסת הגיוס היא רק המלצה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השדות הסולאריים של חברת דוראל / צילום: תמר מצפי

מכרז החשמל האמריקאי ננעל על מקסימום והקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות

הביקוש הגדול לחשמל בארה"ב מואץ בעיקר בשל בנייה מהירה של חוות שרתים ● היצרניות הישראליות הפועלות בארה"ב, כמו OPC שזכתה היום בחלקים ממכרז של רשת אספקה מרכזית, נהנות מהמצב בשוק באופן מובהק

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

זנדסק מגיעה לישראל: רוכשת את אנליש בכ-40-50 מיליון דולר

הרכישה תאפשר לחברת התוכנה האמריקאית לפתוח לראשונה מרכז פיתוח בישראל ● בין המשקיעים המוקדמים בחברת ה-AI הקטנה: קרן TLV Partners, אביגדור וילנץ, בני שניידר ואריק קליינשטיין מקרן גלילות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

עליות בוול סטריט; אנבידיה ואורקל מזנקות, נייקי נופלת ב-10%

יציבות בבורסות אירופה ● אורקל הצטרפה לקבוצת משקיעים שאמורה להוביל את פעילות TikTok בארה״ב ● נייק: שיפור בארה"ב, ירידה חדה במכירות בסין ● בוול סטריט נערכים ליום פקיעת האופציות הגדול בהיסטוריה ● הבנק המרכזי של יפן החליט להעלות את הריבית במדינה ל-0.75%, הרמה הגבוהה ביותר מאז 1995

משקיע מודאג בבורסת ניו־יורק, האם הבועה בדרך? / צילום: Shutterstock

ההשוואות המטרידות בין טירוף הבינה המלאכותית לבין בועת הדוט־קום

אנליסטים שוריים מתכחשים לאפשרות שמתפתחת כיום בועת AI בדומה לבועת הדוט־קום בשנות ה־90 ● הדמיון אכן קיים, ובדיוק כמו אז - משקיעים מקווים כי הטכנולוגיה החדשה תספק צמיחה ורווחים גבוהים מהרגיל ● ובכל זאת, יש גם כמה הבדלים מהותיים

עד כמה האנטישמיות מזנקת באוסטרליה? / צילום: ap, Mark Baker

הנתונים חושפים: עד כמה האנטישמיות מזנקת באוסטרליה?

הפיגוע הקטלני בסידני היכה את העולם בהלם, אבל האם הכתובת הייתה על הקיר? ● התמונה העולה מהנתונים היא חד משמעית: האנטישמיות באוסטרליה מזנקת, ומגיעה לרמות שהמדינה לא ידעה כמותן ● וגם: איך מושפעות מזה הקהילות היהודיות?

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

הלמ"ס: מספר הדירות בבנייה ממשיך לעלות בקצב מהיר

ב-12 החודשים שבין אוקטובר 2024 לספטמבר 2025 החלה בנייתן של כ-81 אלף דירות - עלייה של 31.5% לעומת 12 החודשים הקודמים ● בתוך כך, נרשמה קפיצה חדה בהיקף הנפקת היתרי הבנייה ע"י הוועדות המקומיות

טארטלט לימון שומשום / צילום: הילה אבידן

אפייה משובחת וביסטרו חכם: "זיגו" מכניס דם חדש לזכרון יעקב

מי שהתגעגע ליד של גיא רוזמרין ישמח לבקר בבית האוכל שמציע בבוקר מאפים, בצהריים אוכל מקומי חם וערב אחד בשבוע – מתפרע

סטיב ויטקוף, השליח המיוחד של ארה''ב למזרח התיכון. דוחא (מאי) / צילום: ap, Alex Brandon

פסגת מיאמי: וויטקוף והמתווכות ידונו על ההסכם בעזה

ארה"ב והמתווכות סבורות: ישראל וחמאס גוררות רגליים ● עדויות שורדי השבי בשב"כ חושפות: כך פועל חמאס מבפנים ● בממשלה דנים באפשרות להקמת טריבונל צבאי ייעודי להעמדת מחבלי הנוח'בה לדין ● המאבק פנימי שמאיים על עתיד חיזבאללה ● בנט: "פרצו לי לטלגרם, צ'אטים ומספרים אמיתיים הופצו" ● חשש במערכת הביטחון: יש בידי הפורצים שמות ומספרים של בכירים ביטחוניים ● עדכונים שוטפים

ראשת ממשלת יפן סנאה טקאיצ'י בפרלמנט. האישה הראשונה בתפקיד / צילום: ap, Eugene Hoshiko

התיירות הישראלית ליפן קפצה ב־88% מהשנה שעברה. זו הסיבה האמיתית

הציבור המזדקן, התוצר המתכווץ והיחלשות המטבע הכניסו את הכלכלה הרביעית בגודלה לסחרור, וחבילת תמריצים ממשלתית כבר יצאה לדרך ● אבל כשהשמיים מתקדרים מעל ארץ השמש העולה, נדמה שדווקא לישראלים נוצרות הזדמנויות יוצאות דופן - מההייטק והביטחון ועד החופשה שהוזלה

בלי להיות כמעט באוויר: מי הגיעו לצמרת דירוג הזכורות והאהובות, ואיך זה קרה

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לדיסקונט והאהובה ביותר לביטוח 9, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● סטטיק ושלישיית מה קשור מובילים את פרטנר למקום השני באהדה, וההשקעה הגדולה ביותר לפי נתוני יפעת שייכת ל–freesbe

משרדי סלקום / צילום: עוזי פורת

שירותי האינטרנט של לקוחות סלקום חזרו לפעילות: "מתחקרים את האירוע"

לקוחות חברת סלקום דיווחו על תקלות בשימוש באינטרנט ● בסלקום מעדכנים: "השירות חזר לפעילות. אנחנו מתחקרים את האירוע ומתנצלים על אי-הנוחות"

ויקטור בהר / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שמעריך: מחירי הדירות ימשיכו לרדת, עד לנקודה הזו

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● ויקטור בהר, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים, בראיון לפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס, מדבר על "החטא הקדמון" שרבים בשוק ההון מתעלמים ממנו: "הגירעונות גבוהים, אין ארוחות חינם", ועל המורשת החשובה שסיפקו לישראל "נערי האוצר" ● וגם: למה הורדת הריבית לא החזירה את הרוכשים לשוק הנדל"ן

שכונת הדר יוסף / צילום: ויקיפדיה

השכונה הוותיקה בצפון ת"א משתנה: מגדלים עם הרבה פחות חניה

התחדשות עירונית רחבת־היקף מתקדמת בתל אביב וברמת גן עם מאות דירות חדשות, בהן דיור בהישג יד להשכרה וללא חניה בחלק מהמתחמים ● קטה גרופ נכנסת לשוק ההון עם גיוס אג"ח ראשון ● ורובי קפיטל והפניקס סגרו עסקת מימון בהיקף של יותר מחצי מיליארד שקל לפרויקט מגורים בירושלים ● חדשות השבוע בנדל"ן 

חאן יונס שברצועת עזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

שינוי הכיוון של האו"ם: "אין רעב בעזה"

בניגוד לדוח הקודם באוגוסט, הדוח הנוכחי של IPC קובע כי לא זוהה רעב באף אזור ברצועה ● מבצע "מאחורי הגב": המעורבות האיראנית – והמידע שסיפק הפעיל בחקירה אחרי שהובא לישראל לפני שנה ● שגריר ארה"ב מייק האקבי: "אני חושב שיש מעורבות של ישויות זרות שמתדלקות את הקולות נגד ישראל גם בימין האמריקני" ●  צילם את נמל חיפה ובתי הזיקוק: שב"כ עצר אזרח בחשד לריגול עבור איראן ● עדכונים שוטפים

חתימה על צוואה / אילוסטרציה: Shutterstock

ההורה לא מימש את זכויותיו ונפטר. האם יורש רשאי להגיש תביעה בשמו?

בת הגישה בשם אמה המנוחה תביעה נגד אחיה, בדרישה לבטל עסקת מתנה של מקרקעין שביצע אביהם המנוח ● הבת טענה כי מחצית מהזכויות במקרקעין שייכות לאם מכוח נישואי הוריהם, ולכן האב לא היה רשאי להעניק במתנה זכויות שאינן בבעלותו ● מה קבע ביהמ"ש?

מייקל ברי. הפך לנביא זעם

זה ייגמר רע: "ביג שורט" מצביע על הנתון המדאיג בוול סטריט

משקי הבית בארה"ב נוהרים לשוק המניות, ומייקל ברי מזהיר שבפעמים האחרונות שכך היה, זה נגמר רע מאוד ● הוא גם טוען כי שוק ה-AI הוא בועה, והימר על ירידות במניות אנבידיה ופלנטיר ● לעומת זאת, הוא מאמין גדול בענקית טכנולוגיה אחרת