גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדקס הודיעה השבוע על שיתוף פעולה עם חממה אוסטרית

חממת מדקס כוללת היום שתי חברות פעילות ושתי חברות נוספות שכבר נבחרו אבל עדיין לא אושרו סופית על ידי רשות החדשנות ● "אנו נרגשים לקיים את שיתוף הפעולה עם חממת מדקס המהווה עבורנו גשר לאומת הסטארט-אפ", אמר מנכ"ל המאיץ Health Hub Vienna

שי פוליקר
שי פוליקר

חממת המכשור הרפואי מדקס חתמה על הסכם לשיתוף פעולה עם המאיץ האוסטרי Vienna Health Hub במטרה לקדם טכנולוגיות בתחום המכשור הרפואי. שיתוף הפעולה יכלול חילופי ידע במגוון תחומים, וביניהם: חשיפה למשקיעים, למנטורים ולגורמים רלוונטיים נוספים בתעשייה, בבתי חולים, באוניברסיטאות, מוסדות מחקר ובגופים נוספים.

שי פוליקר, מנכ"ל חממת מדקס, ציין כי שיתוף הפעולה החדש יאפשר ליזמים וחברות הפועלים במסגרת חממת מדקס להיעזר במערכים מקצועיים שונים במדינות מרכז אירופה המקיימים קשרים עם המאיץ האוסטרי. מאיץ HHV נתמך על ידי ממשלת אוסטריה והוא פועל בשיתוף פעולה הדוק עם בתי החולים המובילים בה.

"אנו נרגשים לקיים את שיתוף הפעולה עם חממת מדקס המהווה עבורנו גשר לאומת הסטארט-אפ", אמר תומס ווילברט, מנכ"ל המאיץ Health Hub Vienna. "מערך הקשרים האיכותי של המאיץ בשילוב עם היכולות של היזמים הישראלים והפוטנציאל להרחבת הקשרים עם משקיעים, מהווה מנוף לשיתוף פעולה מוצלח ואיכותי בתחום המכשור הרפואי."

חממת מדקס כוללת היום שתי חברות פעילות ושתי חברות נוספות שכבר נבחרו אבל עדיין לא אושרו סופית על ידי רשות החדשנות. פוליקר מספר כי הפרויקט הראשון הוא Endo Ways, מיקרוקטטר לטיפול בסרטן הכבד שפותח על ידי נועם שמאי (שפיתח את הטכנולוגיה של חברת אובאלום הותיקה).

"אנחנו מכניסים לתוך הגידול חומר כימותרפי שחוסם את זרימת הדם לגידול והורג אותו. הכניסה לגידול מאוד קשה. היזם פיתח קטטר רובוטי שמתקדם בעצמו לתוך הגידול. היום יש צורך לדחוף את המוצר ידנית לתוך הגידול וקשה להחליט ביון קשיחות, כלומר מוצר שידחף בקלות, לבין גמישות כלומר שיתעקם בקלות לפי הצורך ולא יהרוס את הרקמה. כשהקטטר מושך את עצמו אין בעיה בכלל. כך אפשר להגיע יותר מהר ובקלות לכבד ויתרון נוסף הוא שהרופא לא חייב להיות בתוך הקרינה".

מוצר שני מיועד לטיפול בפרפור עליות. הוא מנוהל על ידי ד"ר צחי ברגר, ומבוסס על פטנט של של פרופ' ליאוניד סטרניק מבית החולים שיבא. "הפרעה זו של הלב גורמת להיווצרות קרישי דם שעלולים להיסחף למוח ולגרום לשבץ. כיום יש לנו מכשיר של חברת אבוט שהוא בעצם מעין פילטר כזה, שמונע מקרישי הדם לעלות.

"אנחנו תוקפים את הקרישים קרוב יותר למקור ההיווצרות שלהם. הם נוצרים במעין 'אוזנית' כזו של הלב, ואילו אנחנו יוצרים סוג של שרוול כזה שחונק את האוזנית שמייצרת את הקרישים. כבר היום הדבר נעשה באמצעות ניתוח שבו סוגרים עליה מבחוץ. אנחנו מגיעים מתוך הלב וחוסמים אותב מבפנים, מבטלים אותה לגמרי".

פרוייקט נוסף הוא פרי שיתוף פעולה ייחודי של החממה עם קופת חולים כללית, אשר עבר דרך "אקס לאב", פרוייקט מיוחד של החממה שנועד לבחון, בתשלום ראשוני נמוך, רעיונות בוסריים ולבחון את היתכנותם, טרם יוחלט אם הם מתאימים לחממה.

הפרוייקט שעבר בינתיים בהצלחה את התהליך הוא מיזם בתחום טיפול בדליפות המעי, ששמו Canary Check היזמים הם ד"ר מתן בן דויד וד"ר אמיר קרייצר (מבוסס על פטנט של מור יישום).

"כאשר מבצעים ניתוח במערכת העיכול וסוגרים את המקום עם סיכות, זה יכול ליצור נמק קטן או חור שאיפלו אם הוא קטן, יכול להוביל לדליפות של תוכן המעי לתוך חלל הבטן וזה מצב מסכן חיים לחולה. בביילינסון אמרו לי ששליש מהחולים בטיפול נמרץ נמצאים שם עם דליפות מעי לאחר ניתוח.

"ככל שמגלים את הדליפה מוקדם יותר, כך אפשר לטפל בה באופן מוצלח יותר, אבל לרוב הגילוי הוא רק לאחר חמישה ימים ואז הנזק הוא כזה שאף פעם לא באמת מתאוששים ממנו. הרעיון של היוזמה נהגה על ידי רופא מנתח ומהנדס חומרים, שהציעו להשתיל חומר מתכלה שהתכונות שלו משתנות אם יש דליפה וממש ישדר סיגנל באופן אלחוטי החוצה. אם אין דליפה לאחר הניתוח, החומר יתכלה. העבודה עם הכללית ומור יישומים בתוך אקס לאב במקרה הזה הייתה מצויינת. אנחנו סיפקנו את החומר והם תרמו שני כירורגים לניסויי חיות וגם המון ייעוץ. הפטנטים יישארו של מור אבל החברה תקום אצלנו".

פרוייקט נוסף שטרם אושר סופית אך כבר נבחר, הוא טיפול אבלציה באמצעות גז, שאינו חם ואינו קר אך שהורג ספציפית תאים סרטניים. המיזם, Plasmed, מבוסס על פטנטים של מעבדת הפלסמה בטכניון וקבוצת חוקרים מבית חולים רמב"ם בהובלת ד"ר יקי כהן מרמב"ם.

"עדיין יש נאיביות מסוימת"

פוליקר מגיע מתחום המכשור הרפואי, ושימש כבכיר בחברות אימפולס דיינמיקס ומטהקיור של הצמד פרופ' שלמה בן חיים ולואיס פל, ואחר כך ניהל סטארט-אפ הולנדי-אמריקאי בתחום מערכת העיכול. לפני כשנה חזר לארץ.

"במשך שנים רבות הייתי מנותק מסצינת המכשור הרפואי בישראל אבל בחו"ל נחשפתי דווקא לכמה מכשור רפואי ישראלי הוא מותג עולמי. גם בארה"ב וגם באירופה, העובדה כי הגעתי מחברות מכשור רפואי ישראליות עזרה לי כמעט בכל מקום. עולם המכשור הרפואי בישראל מזוהה עם יצירתיות ומוצרים יוצאי דופן.

"כשחזרתי ראיתי שהחברות כאן בוגרות יותר מכפי שהיו, עדיין יש נאיביות מסויימת לגבי השיפוי הביטוחי והמודל העסקי, אבל המצב היה יותר גרוע בעבר. אצל היזמים החוזרים, אלה שכבר בנו חברה אחת, ההבנה עמוקה יותר. נדיר שאנחנו מגיעים לפגישה עם חברה שמעוניינת להיכנס לחממה, ואין לה טכנולוגיה מרשימה והבנה ברורה איך להגיע לאבטיפוס ברמה ההנדסית. עם זאת עדיין לא תמיד קיים הידע לגבי אי להפוך את האבטיפוס למוצר. זה בדיוק התפקיד של החממות".

לגבי פרוייקט X-Lab אומר פוליקר: "אנחנו לוקחים מהאוניברסיטאות ומבתי החולים רעיונות שאחרת כלל לא היו יוצאים לפועל. אנחנו מנסים להוציא אותם לפועל בצורה הכי פחות 'כואבת' לממציאים. הכוונה היא שהרופאים או החוקרים לפעמים לא מצליחים לגייס זמן אפילו כדי לרשום פטנט. אנחנו משקיעים בפרוייקט כזה עד 50 אלף דולר בשיתוף פעלה עם חברת המסחור של אותה אוניברסיטה או אותו בית חולים. יש לנו שת"פ קבוע עם מור יישומים".

פוליקר מציין כי החממה מתמקדת בינתיים במכשור רפואי קלאסי ופחות בבריאות דיגיטלית "למרות שזה במנדט שלנו. אם ניקח על עצמנו פרוייקט בריאות דיגיטלית נרצה לראות שיש לו השלכות מאוד ברורות של טיפול במחלות, ולא אפליקציות מידע או שמירה על הבריאות לבריאים. חשוב בכל מקרה להבין את המודל העסקי מההתחלה. זה נכון גם לרעיונות מתחום האבחון. יש כמה תחומים שבבירור יהיו בהם הצלחות, אך כרגע נראה שיש סביבם הייפ כמו טיפול בבית. אנחנו מאוד בררנים".

בחממה שותפים חברת מדקס בראשות הראל גדות, שייסדה את החממה, יחד עם בוסטון סיינטיפיק, קרן אינטלקטואל וונ'צרס ובית החולים שיבא. "בוסטון היו מבחינתי הפתעה חיובית", אומר פוליקר. "כמובן ידענו שהם חברה מובילה, אך לא שיערנו שיהיו כל כך מעורבים. דיויד נאפ, סגן נשיא למחקר בחברה, מעורב ממש יומיומית, פגשנו לפחות עשרה אנשי שיווק ומכירות של בוסטון בתחומים המעניינים אותנו, התמיכה שלהם היא מדהימה. כדי להבין מי בדיוק מקבל החלטות הרלוונטיות למוצרים שלנו בכל אחת מן המדינות, צריך מישהו שממש נמצא שם. בישראל אין אנשים כאלה ברוב התחומים. לנו יש את הראל, שיודע הכל כשזה מגיע לרובוטיקה".

איך אתם חושבים לממן את החברות אחרי שיבגרו מן החממה?

"אנחנו מדברים על זה עם כל חברה מהיום הראשון. אנחנו בקשר עם גורמים אסטרטגים פוטנציאלים, בעיקר מי שרוצה לשווק את המוצרים שלנו. אנחנו מעריכים כי מינימום ההשקעה להגיע למכירות ראשונות באירופה היא כ-10 מיליון דולר. לכן המטרה שלנו היא שיהיו לנו שיחות משמעותיות עם משקיעים אסטרטגיים בשנה הראשונה של השהות בחממה".

עוד כתבות

מתוך ''משל החמ''ל - התצפיתניות של גזרת עזה'' / צילום: באדיבות היוצרת וספירו סרטים

"משל החמ"ל": אי אפשר להסיר את המבט

המיצג החדש במוזיאון תל אביב לאמנות של הבמאית והתסריטאית טליה לביא מביא את סיפורן של התצפיתניות בגזרת עזה ב-2016-2024 ● לא מדובר בתחקיר ההתרחשות ב-7 באוקטובר, אבל הסיפורים של הנשים הללו מלמדים יותר מכל מה באמת היה שם

בכמה נמכר פנטהאוז ענק בעפולה / צילום: אנגלו סכסון עפולה

עסקה תוך שלוש שעות: בכמה נמכר פנטהאוז ענק בעפולה?

ברובע יזרעאל בעפולה נמכר פנטהאוז בן חמישה חדרים, בשטח בנוי של 190 מ"ר, תמורת 2.7 מיליון שקל ● מחיר השיווק של הפנטהאוז עמד על 2.8 מיליון שקל והוא עמד כשלוש שעות בלבד על המדף ● השכונה נחשבת למבוקשת עם אוכלוסייה צעירה, חילונית ודתית ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

גבינות בסופרמרקט / צילום: שירה ספיר

האוצר פרסם את התוכנית לייבוא גבינות. במשרד החקלאות תקפו: "אובססיה"

משרד האוצר פרסם היום (ה') את התוכנית לפיה יגדילו פי 3 את יבוא הגבינות במכסות פטורות ממכס ● במשרד החקלאות תקפו במילים קשות: "משרד האוצר הפך אובססיבי לענף החלב, כאילו הוא המקור ליוקר המחיה"

פרופ' עדי אייל / צילום: דנה אפרת לוגסי

הילד שסולק משני בתי ספר - והפך לפרופסור מצליח: "לא נתתי לזה לחלחל"

עם מי מדברים? עדי אייל, פרופסור למשפטים וכלכלה ומומחה לתורת המשחקים וגישור ● על מה מדברים? הרבדים הנסתרים במשא ומתן, למה בוויכוח שמתלהט לא כדאי להגיב מיד, ואיזה מנגנון הושאל מהכנסייה הקתולית לדיונים בהנהלה? ● פופקורן

ליטל לשם / צילום: באדיבות Protego

בילדות היא נדדה בין בסיסי צה"ל. היום היא מובילה קרן לחברות ביטחוניות

"החודש קרביין נמכרה ב–625 מיליון דולר. למרות שאני כבר לא שם, האקזיט משמעותי מאוד מבחינתי, כי לא מכרתי את המניות שלי בניגוד לאחרים" ● שיחה קצרה עם ליטל לשם, מייסדת קרן פרוטגו להשקעה בטכנולוגיות ביטחוניות

וול סטריט / צילום: ap

וול סטריט ננעלה בעליות; שער הביטקוין עומד על כ-84 אלף דולר

לאחר יום מסחר תנודתי - נעילה מעורבת באירופה ● הביטקוין ממשיך בדעיכה ויורד מתחת ל-84 אלף דולר למטבע ● המסחר באסיה נסגר בירידות חדות: הקוספי צלל ב-3.8% והנייקי ירד ב-2.3% ● אמש, וול סטריט ננעלה בירידות, למרות מיני ראלי בתחילת המסחר ● שער הדולר עומד כעת על 3.29 שקלים

צילום: Shutterstock

מה גורם לעלייה בסרטן המעי הגס? מחקר חדש מציע אפשרות לא צפויה

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מחקר שפורסם בכתב-העת הרפואי המוביל "לנסט" הראה עלייה בשיעור המקרים של סרטן המעי הגס בקרב צעירים בני פחות מגיל 50 ● הסיבות עשויות להיות קשורות לאורח החיים, אך מחקר אחר טוען כי הסיבה עשויה להיות רעלן

מפעל סוגת - סוכר -  קרית גת / צילום: תמר מצפי

מלח הארץ וקפה נח'לה בדרך לבורסה: סוגת רוצה לגייס לפי שווי של 900 מיליון שקל

יצרנית ויבואנית המזון הגישה תשקיף ראשון לקראת הנפקה אשר צפויה לצאת לדרך עד סוף השנה ● החברה, המחזיקה בשורה ארוכה של מותגים פופולאריים, תתחיל להציג את פעילותה לגופי ההשקעות בשבוע הבא

מהו שיא גינס לאדם שחטף הכי הרבה מכות ברק ושרד? / צילום: Shutterstock

מהו שיא גינס לאדם שחטף הכי הרבה מכות ברק ושרד?

איזו זמרת עבר ידועה היא נסיכה, מי טבעו לראשונה את המונח "סטארט־אפ ניישן" ביחס לישראל, ומה שמה של מעצבת הלוגו של גוגל? ● הטריוויה השבועית

Plasan SandCat MK-IV / צילום: צילום מסך

המדינה הדרום אמריקאית שתרכוש רכבים ממוגנים מישראל

משרד ההגנה של פרו בחר במכרז לרכישת 56 רכבים משוריינים מתוצרת פלסן סאסא תמורת כ־23.8 מיליון דולר ● רפאל הציגה טיל חדש מסדרת ספייק ● ברפובליקת מאלי קיימו את התערוכה הביטחונית הראשונה של המדינה, אך ללא הזמנה של מדינות מערביות ● וגם: אנדוריל האמריקאית מתכננת הקמת מיזם משותף עם הקונגלומרט הביטחוני האמירותי אדג' ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מאור מלול, עומר אדם ונסים גאון / צילום: עידן כהן, שי פרנקו

לפי שווי של מיליארד ש': קרן אמריקאית רוכשת 20% מחברת חוות השרתים של עומר אדם, מאור מלול ונסים גאון

קרן ההשקעות האמריקאית BGA רוכשת 20% מחברת חוות השרתים של היזמים מאור מלול, נסים גאון ועומר אדם ● לפי ההערכות, העסקה מגלמת לחברה שווי של מיליארד שקל ותאפשר לה לרכוש קרקעות נוספות ולהתרחב לפרויקטים נוספים

מרים פיירברג / צילום: תמר מצפי

הלכה לעולמה ראש עיריית נתניה מרים פיירברג-איכר

פיירברג ז"ל כיהנה כראש העיר יותר מ-26 שנים, והתמודדה בשנים האחרונות עם מחלה קשה • היא אותרה בביתה, שם נאלצו לקבוע את מותה • מלבד תפקיד ראש העיר שאותו מילאה, פיירברג ז"ל שימשה גם יו"ר איגוד ערים לכבאות ודירקטורית במגוון גופים, בהם מקורות ומד"א

התחדשות עירונית בירושלים. משהו נסדק / צילום: Shutterstock

1,450 דירות ב-3 מיליון שקל בסה"כ: העסקה שחושפת את מצבו של הענף

בשנים האחרונות, למעלה מאלף יזמים רכבו על טרנד ההתחדשות העירונית, כשהפיתוי הכלכלי ברור ● החברות רצו לבורסה וביצעו שלל רכישות, אבל כש–1,450 "דירות לשיווק" עולות 3 מיליון שקל, די ברור שמשהו כבר לא עובד

בכובע DOGE: מאסק בבית הלבן / צילום: Reuters, Nathan Howard

שנה אחרי הקמת המחלקה של מאסק: מה יצא מריצת האמוק הזו

בינואר הוקמה בסערה המחלקה לייעול ממשלתי, עם אילון מאסק כנער הפוסטר שמצהיר על קיצוץ של טריליון דולר ● המהלכים שלה גרמו למאות אלפים לאבד את עבודתם, יש שאומרים גם עלו בחיי אדם, ומנגד התומכים מתעקשים שהיא משמעותית ● מה קרה בסיכום השנה הזו

יאן לקון. זכה בפרס טיורינג הנחשב / צילום: Reuters, Ron Sachs - CNP

40 שנה הוא צדק לגבי הבינה המלאכותית. עכשיו הוא חושב שכולם טועים

יאן לקון המציא רכיבי בסיס רבים של ה-AI המודרני ● כעת האיש החריג במטא משוכנע שרוב השחקנים בתחום מסונוורים ממודלי שפה גדולים כמו ChatGPT ושבתוך חמש שנים לכל היותר, הם יעלמו: "אף אדם שפוי לא ישתמש בהם יותר"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters

"אתם גיבורים": שורדי השבי פגשו את טראמפ בבית הלבן

דוברת ראש הממשלה לתקשורת הזרה אמרה כי בישראל ישנה ציפייה שהאמריקאים ישמרו על היתרון האיכותי של צה"ל, למרות העסקה הצפויה עם הסעודים ● בדרך לסבב נוסף בלבנון? העלייה בהיקף התקיפות, והחשש בישראל ● חודשו החיפושים אחר החללים החטופים: משלחת חמאס חצתה את הקו הצהוב ● משרד החוץ הצרפתי גינה את התקיפות הישראליות בדרום לבנון ● עדכונים שוטפים

ג'יליאן מייקלס / צילום: Don FLood

הכוכבת האמריקאית שסבורה: "השנאה כלפי ישראל היא קופת מזומנים של משפיענים"

התמודדות עם עודף משקל בילדות הפכה את ג'יליאן מייקלס לאימפריית כושר ובריאות משגשגת - עם תפקידי מפתח בפריים טיים, אפליקציה עתירת משתמשים, סדרת רבי–מכר והון שמוערך ב–20 מיליון דולר ● בשנים האחרונות היא אחת הדמויות הבולטות במאבק באנטישמיות בארה"ב, ולאחרונה עוררה סערה כשעזבה את תוכנית האירוח שלה בעיצומו של ויכוח בנושא ● ראיון מיוחד

רפיח / צילום: ap, Jehad Alshrafi

המחבלים שיצאו מהמנהרות ברפיח ללוחמים: "יצאנו החוצה כי אין לנו מים ואוכל"

חוליית מחבלים יצאה ממנהרה מעבר לקו הצהוב - וחוסלה מהאוויר, כוחות צה"ל פועלים להשמיד את התוואים התת-קרקעיים במרחב ● בחמאס סבורים שישראל מחכה להזדמנות להביא לקריסת ההסכם, ולכן הם מעכבים את המשך העברת החללים ● שני פלסטינים נפצעו בתקיפת פורעים יהודים ליד חברון ● טראמפ נפגש עם שורדי שבי בבית הלבן: "אתם לא חטופים - אתם גיבורים" ● עדכונים שוטפים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית / צילום: יוסף יהושע

דוחות התעשייה האווירית: צמיחה בכל היבשות, שיאים חדשים

דוחות הרבעון השלישי של התעשייה האווירית מצביעים על צבר ההזמנות הגדול ביותר אי פעם - 26.5 מיליארד דולר ● סך כל ההכנסות צמחו ב-18%, כאשר שליש מהן הגיעו מישראל ● תזרים המזומנים, לעומת זאת, היה שלילי

אודי כגן בקמפיין ביטוח 9 / צילום: צילום מסך

מי קונה בבלאק פריידי שיניים שחורות? התשובה בפרסומת האהובה ביותר, של ביטוח 9

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק מזרחי טפחות, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● לפי נתוני יפעת בקרת פרסום, משרד התחבורה השקיע את התקציב הגדול ביותר, בקמפיין צדק תחבורתי