גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הריבית שעלתה בארה"ב מעוררת סימני חיים בקרנות הכספיות

קרנות הנאמנות פדו בחודש מאי כ-770 מיליון שקל ● תעודות הסל ממשיכות במגמה השלילית, והן פדו מתחילת השנה כ-6 מיליארד שקל ● אי.בי.אי בולט בפסגת המגייסים, וילין לפידות ואילים בתחתית ● למדריך קרנות נאמנות

הריבית העולה בארה"ב ממשיכה לאפשר לקרנות הכספיות להראות סימני חיים, שמורגשים כבר כמה חודשים ב-2018, בעיקר הודות לגיוסים בקרנות הכספיות הדולריות. גם הקרנות הכספיות השקליות חוזרות ליהנות מגיוסים, לאחר תקופה ארוכה מאוד של פדיונות עתק.

לצד הקרנות הכספיות הדולריות וגם הקרנות השקליות, שבשל התזוזה בריבית של הפדרל רזרב מציעות לפתע למשקיעים תשואה כלשהי באפיק הסולידי מאוד, גם קרנות אג"ח מדינה מציגות גיוסים החודש, ומתחילת השנה, מה שמצביע על נהירה לסולידי.

אבל הנתונים של שוק קרנות הנאמנות מלמדים שישנה גם זרימה למניות חו"ל. מהיכן היא מגיעה? בקרנות אג"ח כללי, שנחשבות במידה רבה לליבת התעשייה, מורגשת מגמת פדיונות ניכרת, בין היתר בשל החשש מהאג"ח הקונצרניות. כך, נראה כי הציבור רץ למקום הבטוח של הקרנות הכספיות ושל קרנות אג"ח מדינה, אבל באותה מידה יש כאלה שמוכנים להסתכן במניות בחו"ל, שנהנו מההתאוששות במניות בארה"ב, וגם מכך שהדולר התחזק וסייע לתשואה. אגב, זה לא קורה בקרנות מניות בארץ, שפודות.

למעשה, הקרנות הכספיות רשמו עד כה השנה כמה חודשי גיוסים חיוביים, ובמאי זה קרה שוב, גם בקרנות הכספיות השקליות, כאמור. עם זאת, הקרנות הכספיות רחוקות עדיין מהשיא. כיום היקף הקרנות עומד על 16.4 מיליארד שקל, סך שנמצא הרחק מתחת לשיא של כ-62 מיליארד שקל בכל הקרנות הכספיות, שנרשם ביולי 2014 - ירידה של כמעט 75%.

פדיונות בשקליות, גיוסים בדולריות

מתחילת השנה פדו הקרנות הכספיות השקליות כמה מאות מיליוני שקלים, בעוד שהכספיות מט"ח (כלומר, הדולריות), גייסו סכום גבוה יותר. נראה כי לא צפויה תזוזה אדירה ועקבית מעלה בקרנות הכספיות. השקליות מביניהן עדיין מגלמות תשואות אחרי דמי ניהול נמוכות מאוד ואף שליליות, ואילו הדולריות במצב טוב קצת יותר, בגלל העלאת הריבית בארה"ב, אבל גם הן לא מבשרות על תשואה גלומה אדירה, שמבטיחה המשך גיוסים.

גורם מעורה בשוק קרנות הנאמנות אומר היום, כי "חודש מאי התאפיין בעליות חציוניות של כ-1.5% בקרנות המנייתיות בישראל וחו"ל, יציבות בקרנות אג"ח מדינה ואג"ח כללי וירידות מתונות של כ-0.2% בקרנות אג"ח קונצרניות". לדבריו, "בשונה מחודש אפריל, במאי עיקר העליות בשוקי המניות התמקדו בשוק המניות בארה"ב".

מסיכום נתוני תעשיית הקרנות בחודש מאי עולה, שהפדיונות שאפיינו את תעשיית הקרנות בשלושת החודשים האחרונים נמשכו, אך בקצב מתון יותר, ובמחצית השנייה של החודש אף הורגשה מגמה של חזרת הגיוסים לשוק. בסך הכול, נכון לסוף חודש מאי, נוהלו בקרנות הנאמנות נכסים בשווי כולל של כ-242.3 מיליארד שקל, והחברות הפעילות בשוק רשמו במהלך החודש החולף פדיונות מצרפיים של כ-771 מיליון שקל, בעיקר בעקבות פדיונות של יותר מ-1.4 מיליארד שקל בקרנות המסורתיות.

עם זאת, מתחילת השנה עדיין מדובר על גיוסים מצרפיים של כ-406 מיליון שקל. במיטב דש ציינו בהקשר זה, כי "תעשיית קרנות הנאמנות רושמת פדיון רצוף של ארבעה חודשים בקרנות המסורתיות, כאשר הקצב יורד מעט, והתעשייה המסורתית פדתה יותר ממיליארד שקל מתחילת השנה".

בבחינת הקרנות המסורתיות והמחקות עולה, כי הקטגוריות המגייסות ביותר בחודש מאי היו קרנות מניות חו"ל, קרנות גמישות וקרנות אג"ח מדינה, שגייסו כ-670 מיליון שקל, כ-450 מיליון שקל וכ-495 מיליון שקל, בהתאמה. מנגד, קרנות אג"ח כללי, דוגמת קרנות 80/20 וקרנות 90/10, רשמו פדיונות משמעותיים, של יותר מ-1.5 מיליארד שקל, והן מציגות חודש רביעי של פדיונות, כדברי מורן צביק, מנהל קשרי יועצים במיטב דש קרנות נאמנות.

ומה לגבי הגופים עצמם? המגייסים הגדולים בשוק קרנות הנאמנות בחודש מאי היו מיטב דש, אי.בי.אי, מגדל שוקי הון, תמיר פישמן ואלטשולר שחם, בסדר יורד, ובתחתית ניצבים אילים וילין לפידות, שממשיכים תקופה קשה מאוד מבחינתם. בבחינת הקרנות המסורתיות בלבד עולה מנתוני הגופים המנהלים, כי המובילים הם אי.בי.אי, מיטב דש, אלטשולר שחם, תמיר פישמן וקסם (אקסלנס), בסדר יורד. מנגד, הפודים הגדולים ביותר בחודש האחרון, הם איילון, פסגות, אלומות, אילים וילין לפידות, בסדר עולה.

ומה לגבי הגיוסים והפדיונות מתחילת השנה? אי.בי.אי מוביל את השוק וממשיך להציג תקופה טובה, ואחריו סיגמא והראל פיא. אגב, הודות לגיוסים חזקים בקרנות המחקות גם מגדל שוקי הון בולט במעלה המגייסים בכל הקרנות.

בתחתית נמצאים ילין לפידות, שפדו מתחילת השנה כ-2.1 מיליארד שקל, אילים ופסגות, שפדו כל אחד כ-1.3 מיליארד שקל. בפודים מתחילת שנה בולטים גם מור, מהכוכבים הגדולים אשתקד, ומגדל שוקי הון, שלצד ההצלחה בקרנות המחקות בולט לרעה בכך שפדה כ-1.3 מיליארד שקל בקרנות המסורתיות שלו.

לגבי שני הפודים הבולטים, ילין לפידות ואילים, השניים מנהלים כיום נכסים בשווי של כ-25 מיליארד שקל ושל כ-3 מיליארד שקל, בהתאמה. לגבי אילים נציין, כי מדובר במשהו חריג. ביולי 2017, בשיא, נוהלו על-ידי בית ההשקעות, כמעט 11 מיליארד שקל, היקף שאליו צמח בית ההשקעות כמעט באותה מהירות שבה הנכסים יצאו ממנו. מהלך דרסטי שכזה מעיד גם על הייעוץ בבנקים, שכיום מזיז יבשות מחודש אחד למשנהו, במה שנראה לא אחת כתגובה אגרסיבית מדי לתנודות קצרות-טווח בתשואות.

ומה עם השוק המקביל של תעודות הסל, שעוד השנה ייבלע בתוך שוק קרנות הנאמנות? מנתוני איגוד תעודות הסל בלשכת המסחר עולה, כי בחודש מאי 2018 ההמשיכה המגמה השלילית בשוק זה. מהתעודות נפדו כ-800 מיליון שקל, כך שמתחילת 2018 כבר נפדו כ-5.8 מיליארד שקל. עיקר הפדיונות מתחילת השנה הם מתעודות על מניות בארץ (פדיונות מצרפיים של יותר מ-2.5 מיליארד שקל מתחילת השנה), ומתעודות על מניות בחו"ל (פדיונות מצרפיים של כ-1.8 מיליארד שקל מתחילת שנה).

בסוף מאי היו בידי ארבע חברות תעודות הסל נכסים בשווי של כ-92.5 מיליארד שקל, המהווים קיטון של כמעט 5% ביחס לשווי הנכסים שנוהל על-ידיהן בסוף 2017. בשקלול נכסי הקרנות המחקות, שלהן נכסים בהיקף של כ-31.4 מיליארד שקל, עולה כי בסוף מאי נוהלו באמצעות מכשירים עוקבי מדדי (קרנות מחקות ותעודות סל) נכסים בשווי מצטבר של כ-124 מיליארד שקל. היקף זה מהווה כ-37% משוק קרנות הנאמנות ותעודות הסל יחדיו. עוד השנה, כאמור, יהפכו תעודות הסל לקרנות סל, בעקבות רפורמה גדולה שהובילה רשות ני"ע.

ומה לגבי נתחי השוק של ארבע השחקניות בשוק תעודות הסל? קסם של אקסלנס היא הגדולה בשוק; היא והראל סל גייסו בחודש מאי קצת יותר מ-70 מיליון שקל כל אחת, לעומת פדיונות תלת-ספרתיים במיליונים של שתי החברות הנוספות - תכלית של מיטב דש ופסגות סל.

מתחילת השנה בולטת בהקשר הגיוסים רק הראל סל, שגייסה כמעט 200 מיליון שקל, בשעה שמתחרותיה פדו בגדול - בטווח שנע מפדיונות של כ-1.4 מיליארד שקל לפדיונות של 2.9 מיליארד שקל. על רקע זאת הראל מחזיקה כיום בנתח של כמעט 17% בשוק תעודות הסל. 

עוד כתבות

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עשרות אזרחים ישראלים חצו אמש את גדר המערכת משטח מדינת ישראל לרצועת עזה והושבו ע"י צה"ל ● עדכונים שוטפים