גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דרך חדשה של בזק לקבל הקלות: השלמה עם ההפרדה המבנית

דירקטוריון בזק בוחן פיצול של הקבוצה לשתי חברות נפרדות: תשתיות ושירותים • המטרה: לפנות את משאבי החברה לצמיחה במקום למאבק ברגולטור • סימן השאלה סביב המהלך: האם השינוי יוביל גם לשינוי גישה גם מצד הרגולטור, ובזק תקבל הקלות בפיקוח בתחום התשתיות?

יו"ר בזק, שלמה רודב / צילום: תמר מצפי
יו"ר בזק, שלמה רודב / צילום: תמר מצפי

ההודעה של קבוצת בזק שהיא שוקלת לפצל את עצמה, קרי לשנות את מבנה הקבוצה כך שבמקום חברה אחת המחזיקה במספר חברות-בנות יוקמו שתי חברות: תשתיות ושירותים, היא פעולה שנובעת מההכרה שבמצב הנוכחי אי-אפשר להמשיך.

כלומר, המצב הכפוי על הקבוצה של הפרדה מבנית בין החברות-הבנות לחברה-האם, חייב להשתנות, ובהיעדר קול ברור ממשרד התקשורת על כיוון עתידי, הרי שהחברה חייבת לקחת את גורלה בידה ולהחליט כיצד היא רוצה לפעול תחת האילוץ של משרד תקשורת שותק. על סיטואציות כאלה אמרו בגשש החיוור העולם מצחיק אז צוחקים.

בזק נאבקת ונלחמת לביטול ההפרדה המבנית כבר שנים. עוד מלפני ששאול אלוביץ היה בעל השליטה בחברה ועוד בהיותה חברה ממשלתית. בדירקטוריון שלה יושבים היום שני מנכ"לי בזק לשעבר - אילן בירן ואמנון דיק - שנלחמו לביטול ההפרדה המבנית בשנות ה-2000, ויו"ר הדירקטוריון עד לפני כחודש דוד גרנות, שפעל וניסה אף הוא לקדם את הנושא.

המאבק לביטול ההפרדה היה מאבני-היסוד שהגדירו את היחסים הבעייתיים והסבוכים שבין בזק למשרד התקשורת לאורך כחצי יובל. אם פתאום עולה הצעה הפוכה של קיבוע ההפרדה המבנית - הפרדה בין בזק כחברת תשתיות, לבזק כחברת שירותים שתכלול את פלאפון, בזק בינלאומי ו-yes - משהו דרמטי מאוד קרה.

הרי שלמה רודב, יו"ר הדירקטוריון החדש-ישן, היה בבזק בקדנציה הקודמת כשהיא נאבקה בכל כוחה לביטול ההפרדה. אז מה השתנה שעכשיו בזק במקום להילחם על הביטול המובטח לה, משחקת לידיו של הרגולטור ומודיעה לו שהיא שוקלת לקבע את המבנה הארגוני שלה כמופרד לשנים קדימה?

ייתכן - וזו רק השערה - שהניסיון המצטבר של רודב וחלק מהדירקטורים מלמד שהעימות התמידי עם הרגולטור סביב ביטול ההפרדה, מכלה את האנרגיות של החברה, ובמקום שאלה יופנו ליוזמות חדשות ולהתרחבות, הן ממוקדות כל הזמן במאבק סיזיפי שאינו מניב תוצאות ושתכליתו שנויה בספק. במצב כזה, הם אומרים לעצמם, אולי כדאי ליזום את המהלך של הפיצול לשתי חברות, ובכך ליצור מציאות חדשה שקודם כל תהיה טובה לבזק, וגם תמנע מהרגולטור לאכוף את הפיצול שהוא בעצמו שוקל.

בדירקטוריון בזק לא החליטו עדיין על מהלך הפיצול' אבל יש לו היתכנות' גם אם יש כאלה הסבורים כי מדובר בשגיאה קשה.

האם יהיו הקלות

ראשית לגבי היתרונות. המצדדים בעד המהלך טוענים כי במידה ובזק תחליט להתפצל לשתי חברות היא תיקח את גורלה בידה, מהלך שיכול אף להוביל להקלות רגולטוריות על החברה. האם כן? מי מבטיח לבזק שהרגולציה עליה תפחת במידה ותלך לפיצול? ברור שהרגולציה על השוק הקווי תישאר בעינה ובזק תמשיך להיות חברה מפוקחת בהיותה מונופול התקשורת הגדול בשוק התשתיות. זה אומר אותו פיקוח על מחירים, אותו פיקוח על שירותים שבזק מוכרת לחברות מתחרות ובקיצור לא תהיה לה הקלה בגזרה זו.

בנוסף, כלל לא בטוח שבזק תוכל לקבל הקלות בחברת השירותים. כרגע מקובל לחשוב שמשרד התקשורת לא מתנגד למיזוגים בין החברות-הבנות, אבל מיזוג שיכלול את פלאפון, בזק בינלאומי ו-yes, הוא מיזוג שיכול להיות שלמשרד התקשורת יהיו השגות לגביו. לא בטוח, אבל האפשרות קיימת.
טוב למשקיעים? תלוי איך מסתכלים על זה.

המשקיעים הזרים בבזק הונחו לאורך השנים להאמין שהבוננזה הבאה תהיה ביטול ההפרדה המבנית. בשיחות עם מנהלי השקעות, בזק הבטיחה להם לאורך שנים ארוכות שהמטרה שלה היא לבטל את ההפרדה ושהתמורה תגיע למאות מיליוני שקלים מחיסכון בהוצאות. עכשיו השיח משתנה. כעת בזק צריכה להסביר להם שהמיזוג של חברות השירותים יאפשר את החיסכון המצופה ויציף ערך. לא ברור איך המשקיעים הזרים יקבלו את הספין אחרי שבזק הבטיחה להם משהו אחר. גם ככה המשקיעים הזרים עוזבים את בזק ככל שהם יכולים ומוכרים את אחזקותיהם, כך שבזק צריכה למצוא נייר צלופן מיוחד כדי לשווק להם את הפרס על כך ששינתה את דעתה ב-180 מעלות.

בוא נגיד שקשה לראות איך הצעד תורם לבניית האמון מחדש מול המשקיעים, אבל כאן צריך לאזן את התמונה ולהגיד שלצד חוסר האמון, המשקיעים הזרים מצפים שיקרה משהו בבזק אחרי שאכלו מרורים מבעלי השליטה הקודמים שבזכותם מחיר המניה של בזק היום נמצא סביב ארבעה שקלים. העובדה שיש דירקטוריון חדש בראשות שלמה רודב, אולי תסייע להם להבין שהפעם המשחק שונה והדירקטוריון עובד אך ורק לטובת החברה ובעלי מניותיה, ולא לטובת בעל שליטה כזה או אחר.

בינתיים הרעיון שמהלך כזה יתרחש, מעורר מתיחות בתוך הקבוצה, בעיקר סביב השאלות על זהות המנכ"ל שימונה לחברת השירותים ולחברת התשתיות. כבר ניכר רחש בחש סביב השמועות שהופצו ולפיהם רן גוראון, מנכ"ל פלאפון ומוטי אלמליח, מנכ"ל בזק בינלאומי מתחרים על תפקיד מנכ"ל חברת השירותים. זאת בהנחה שרון אילון, מנכ"ל yes יבקש לסיים את תפקידו על רקע חקירות הרשות לניירות ערך ובשל כתב האישום הצפוי להיות מוגש נגדו בפרשת בזק-yes.

בבזק בינלאומי היו בטוחים שאם יתרחש מיזוג בין החברות-הבנות, הרי שהוא יהיה בינם לבין yes, ולא יכלול את פלאפון. במצב כזה סביר להניח שבזק בינלאומי הייתה בולעת את yes, ופלאפון הייתה נשארת חברה נפרדת. גם זו אופציה שנשקלת, וכרגע אין עוד החלטות.

דור 5 כבר כאן

בצד החסרונות צריך לקחת בחשבון את ההתנגדות של הוועדים בחברות-הבנות. מי שחושב שראשי הוועדים יניחו את ראשי עובדיהם על הגיליוטינה רק כדי שבדירקטוריון בזק יוכלו להתהדר בתוכנית אסטרטגית חדשה - כנראה ממעיט בחשיבותם.

מיזוג של שלוש החברות הוא מפרך ומסובך כשלעצמו גם ללא עימותים בין הוועדים. יש הבדל גדול אם ממזגים בין בזק בינלאומי ובין yes, שזה לכאורה נשמע פחות מסובך, לבין מיזוג של שתיהן לתוך פלאפון. זה לא אותו די. אן. איי של חברות.

דווקא מיזוג שונה בתכלית ראוי שייבחן, והוא מיזוג בין בזק לפלאפון. הסיבה לכך היא פשוטה - מדובר בשתי חברות תשתית שמשווקות מוצרים שבעתיד הקרוב יהפכו לתחליפיים. הדור החמישי בסלולר וההתפתחות של הקישוריות האלחוטית, הופכים למרתקים.

הערכה היא שהתקשורת האלחוטית - "הסיב באוויר" - של דור 5 תאפשר לחבר לקוחות בקצב שבו מחוברים היום לקוחות התקשורת הקווית. בארה"ב למשל, היישום המוקדם של הדור החמישי השנה ובשנה הבאה, נועד בדיוק בשביל לחבר לקוחות בקצבים שמקובלים רק ברשתות סיבים אופטיים או קרובים לכך. ומכיוון שכל המגמות הטכנולוגיות העתידיות הן שילוב שבין הסיבים האופטיים לתקשורת האלחוטית בפרוטוקולים שיודעים לדבר באותה שפה ללא קשר לתווך, יש היגיון גם במיזוג של חברות התשתית בקבוצה.

די לראות את הקושי של פרטנר וסלקום בכניסה לשוק הטלוויזיה ולשוק הקווי, כדי להבין עד כמה זה הולך להיות קשה לחברת השירותים. ונקודה אחרונה: פיצול כזה באנגליה - משם בזק רוצה להעתיקו, לא זכה להצלחה מרשימה. לעתים כדאי גם ללמוד מהניסיון במדינות אחרות. 

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הירידות בוול סטריט מתמתנות; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-4%

נאסד"ק יורד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון