גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרבעון הראשון בביטוח: הפניקס מרוויחה בראש, מגדל מפסידה

הרווח הכולל המצרפי של חמש קבוצות הביטוח המסורתיות הגדולות צנח ברבעון הראשון ב-2018 ב-88% לכ-122 מיליון שקל, בעוד שהפרמיות ודמי הגמולים תפחו ב-9% ל-26 מיליארד שקל ● הנכסים המנוהלים על-ידי מגדל, הראל, כלל ביטוח, מנורה מבטחים והפניקס גדלו ב-1.3% ליותר מטריליון שקל

יניב כהן הפניקס/ צילום: פביאן קולדורף
יניב כהן הפניקס/ צילום: פביאן קולדורף

הרבעון הראשון של 2018 היה רבעון לא טוב עבור חברות הביטוח. מדובר ברבעון שבסיכומו הרווח הכולל לאחר מס, של חמש הקבוצות המסורתיות הגדולות בענף, נחתך בשיעור ניכר של 88% ביחס לרבעון המקביל אשתקד. שתיים מהחברות - שתי הגדולות של פעם, שאיבדו ממעמדן בענף בשנים האחרונות - אף עברו להפסד רבעוני.

בחינת דוחות חמש קבוצות הביטוח - הראל, הפניקס, מגדל, כלל ביטוח ומנורה מבטחים - מלמדת כי בשלושת החודשים הראשונים של השנה רשמו החמש רווח כולל מצרפי של כ-122 מיליון שקל, וזאת לעומת רווח מצרפי של יותר ממיליארד שקל שהן רשמו ברבעון הראשון ב-2017, ושבו כל החמש הרוויחו בשורה התחתונה.

מדובר ברבעון קשה עבור קבוצות הביטוח הללו - קשה יותר עבור מגדל וכלל ביטוח, אך ממש לא קל גם עבור היתר: מי שהפכה לחברה הרווחית בענף - הפניקס, ולצדה הראל ומנורה מבטחים.

תזוזות בריבית חסרת הסיכון

ואולם, קשה ממש לא אומר מפתיע. למעשה, בעקבות התזוזות בריבית חסרת סיכון, שהובילה להגדלת עתודות, ובעקבות התשואות החיוביות הרבה פחות ממה שקרה ברבעון הראשון אשתקד שנרשמו בשוקי ההון, הרי שבפועל מדובר היה בהרעה צפויה למדי. אגב, ההפסד של החברות ממש לא מספר את כל הסיפור, וגם הדוחות של חמש הקבוצות לרבעון הראשון השנה מלמדים על המשך גידול והתחזקות בשורה העליונה, בוודאי שאצל ארבע מהחמש.

מה הכוונה? ההכנסות של חברות הביטוח שונות משל חברה תעשייתית אחרת, וזאת בעיקר משום שחלק ניכר מההכנסות הוא זרם של רכישות מלקוחות קיימים, ובתחומים רבים לקוחות חדשים ממשיכים להניב הכנסות גם הלאה לשנים רבות מאוד. כמו כן, מקור הכנסות חשוב של קבוצות הביטוח הללו נגזר ישירות מהיקפי הכספים שהן מנהלות, באמצעות דמי הניהול שהן גובות. על כן, להכנסות החברות מפרמיות ומדמי גמולים חשיבות רבה - שמעידה גם על הפוטנציאל לרווחים בעתיד.

מה קרה בהקשר זה ברבעון הראשון השנה? הפרמיות בעסקי הביטוח ודמי הגמולים בגמל ובפנסיה צמחו ברמה מצרפית של כ-9%, ליותר מ-26 מיליארד שקל ברבעון אחד. הגידול הכי גבוה נרשם בהראל, ואחריה במנורה מבטחים, שהציגו גידול בשיעור דו-ספרתי, ואחריהן הפניקס ומגדל, וכלל ביטוח הרחק מאחור, עם גידול של 1% בלבד בפרמיות ובדמי הגמולים. לגבי כלל ביטוח נציין, כי היא אף הציגה ברבעון הראשון ירידה חריגה בפרמיות שהורווחו בשייר (כלומר, הפרמיות שגבתה מהמבוטחים, לאחר חלקם של מבטחי המשנה).

מנורה מבטחים עקפה את הפניקס בנכסים 

סך הפרמיות ודמי הגמולים של חמש קבוצות הביטוח הללו מהווה 2.6% מסך הנכסים שמנוהלים על-ידי החברות, מה שאומר שהן בקצב גידול שנתי שלפיו הן מגדילות את בסיס פעילותן בכ-10% בממוצע ענפי. הגידול החד ביותר הוא במנורה מבטחים ובהראל, שהן מעל לממוצע האמור, וחל גידול גם בשלוש החברות האחרות.

אגב, היקף הנכסים הכולל של חמש קבוצות הביטוח הגדולות כבר עמד בסוף מארס השנה על יותר מטריליון שקל, והוא גדל "רק" ב-13 מיליארד שקל בשלושת החודשים הראשונים של השנה - כלומר, גידול של כ-1.3% בנכסים המנוהלים בתוך רבעון.

אגב, מי שגדלו הכי הרבה בהיבט הנכסים המנוהלים על-ידיהן הן מנורה מבטחים והראל, עם עלייה של כ-3% בנכסים המנוהלים בתוך רבעון, ואחריהן מגדל וכלל ביטוח, בסדר יורד. הפניקס, שמחזיקה גם בבית ההשקעות אקסלנס, אף רשמה קיטון של 0.5% ברבעון (ירידה של מיליארד שקל מנוהלים מתחילת השנה).

במהלך הרבעון הראשון השנה עקפה מנורה מבטחים לראשונה את הפניקס במונחי נכסים מנוהלים, הודות לצמיחתה המהירה בפנסיה ובשל ירידה בנכסים בהפניקס.

הנכסים המנוהלים הם לא מטרה, כי אם אמצעי להשאת רווחים, הגם שמבחינות רבות הן כן מטרה בפני עצמה - בגלל הרווחים העתידיים שנגזרים מנכסים שנצברים, ושלרוב נותרים תחת ניהול למשך שנים רבות. וכך אנו מגיעים לתוצאות בפעילות ברבעון הראשון השנה, בדגש על הרווחיות הנוכחית.

הפניקס הרבה מעל למתחרות ברווח

הקבוצה הרווחית ביותר בענף הביטוח בשנים האחרונות היא הפניקס, שבניהול אייל לפידות, שהוביל "טרן אראונד" של ממש בחברה שאותה הוא מנהל מאז אמצע 2009. ברבעון הראשון השנה רשמה הפניקס רווח כולל של כ-175 מיליון שקל, הרבה מעל למתחרותיה.

החברה בעלת הרווחיות השנייה בענף היא הראל, שבהובלת מישל סיבוני, שהפכה לחברה הגדולה והמובילה בענף בשלל היבטים. אגב, גם בנטרול רווח כולל לפני מס של כ-75 מיליון שקל, שרשמה הפניקס במגזר "אחר" (להפניקס החזקות ריאליות משמעותיות, שנרכשו לפני שנים ושהפכו לעוגן רווחי עבור הקבוצה), עדיין מציגה הקבוצה שבשליטת קבוצת דלק רווח כולל לפני מס נאה של כ-152 מיליון שקל - מעל זה שמציגה הראל, ובשיעור ניכר.

גם מנורה רשמה רווח ברבעון, בעוד שמגדל וכלל ביטוח - שמחזיקות בתיקי ביטוח חיים גדולים וישנים - עברו להפסדים רבעוניים. אגב, בכלל ביטוח ההפסד הוא תלת-ספרתי במיליוני שקלים, אפילו שהיא רשמה רווח חד-פעמי של כ-18 מיליון שקל לאחר מס בביטוחי החבויות, בגין המלצות ועדת וינוגרד (צעד שממש לא מאפיין את הענף).

בכל אופן, מה פגע בחברות הביטוח הגדולות ביותר בתחום ביטוחי החיים, והעביר אותן להפסדים? התנודות בריביות, שהובילו אותן לתזוזות של סכומי עתק ברזרבות שלהן. זה קרה בשלל תחומי ביטוח, ובעיקר בביטוחי החיים.

כך, ובצל התשואות הצנועות יחסית בשוקי ההון, רשמו חמש קבוצות הביטוח הגדולות הפסד כולל לפני מס בתחום ביטוחי החיים בהיקף מצרפי של 144 מיליון שקל, וזאת לעומת רווח כולל לפני מס מצרפי של כ-909 מיליון שקל שרשמו ברבעון המקביל.

למעשה, כלל ביטוח, מנורה מבטחים, הראל ומגדל, רשמו הפסד בביטוח חיים, בעוד שבהפניקס נרשמה מגמה יוצאת דופן ושונה מהותית - כשהיא רשמה בתחום זה רווח כולל לפני מס של כ-51 מיליון שקל. 

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"