גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך משנה שוק התעסוקה את התואר השני במנהל עסקים?

מי שמכוונים לקריירה ניהולית בעולם העסקי והתאגידי, זקוקים ליותר מאשר לימודים תאורטיים ● אילו כלים פרקטיים מכינים את הסטודנטים להשתלבות בשוק העבודה, מהו הערך המוסף שלהם ומדוע אנו עדיין זקוקים לבסיס העיוני?

MBA ברופין. סימולציות עסקיות וכלי ניהול וקבלת החלטות מתקדמים / צילום: רן אליהו
MBA ברופין. סימולציות עסקיות וכלי ניהול וקבלת החלטות מתקדמים / צילום: רן אליהו

הכתבה בשיתוף המרכז האקדמי רופין

עולם האקדמיה הוא מרתק. אדם העומד לפני כניסה אליו יודע שהוא ניצב בשערה של חוויה חדשה, שתחשוף בפניו אוצרות של ידע. עם זאת, נדמה שהעולם המאתגר והמסקרן הזה היה שרוי כמה וכמה שנים בתרדמת מבחינת יחסו כלפי סביבתו: בעוד שמסביב הכול צמח, התפתח והתקדם, האקדמיה עצמה נותרה, לעיתים, מעט מאחור, ממשיכה לעסוק ולהתמקד בעיקר בתאוריה ולא בפרקטיקה. אולם המציאות מסביב, בעיקר זו הנוגעת לשוק התעסוקה, הביאה גם אותה להשתנות - ונראה שסוף-סוף מתגלים סימנים לכך בשטח.

לימודים אקדמיים, בתחום הניהול למשל, שייתחמו בגבולות התאוריה בלבד יותירו את הסטודנט ללא כלים חשובים שישמשו אותו כשיצא לשוק העבודה - מיומנויות פרקטיות שיכינו אותו לקראת מה שיחווה בעולם האמיתי - על אחת וכמה כשמדובר בתואר שני. על הנקודה הזו בדיוק מדבר ד"ר אסף כהן, ראש התוכנית לתואר שני MBA במנהל עסקים במרכז האקדמי רופין. "כשאתה מתקדם בארגון בתפקידי ניהול שונים, גם אם אינך ברמת הניהול הבכירה ביותר, עליך לחשוב כמו המנכ"ל, ואז תוכל לתרום לארגון הרבה יותר", מסביר ד"ר כהן. "על מנת לחשוב כמו מנכ"ל אתה צריך להכיר היטב את התחום שבו אתה פועל, את המקצוע שלך, אבל גם את התחומים המשיקים האחרים. כך, לדוגמה, אם סמנכ"ל טכנולוגיות לא מבין כלום בשיווק, במימון ובתפעול - כשיישב בישיבת הנהלה התרומה שלו תהא מצומצמת מאוד. הוא יתקשה לראות את התמונה המלאה".

לראות את התמונה המלאה בארץ ובעולם

נשאלת השאלה: כיצד מכניסים בפועל את הפרקטיקה לעולם האקדמי של לימודי מנהל עסקים, ובהסתכלות עמוקה יותר - כיצד יכול הסטודנט לקבל, עוד כשהוא יושב על ספסל הלימודים, כלים מעשיים שיעניקו לו את אותה הכנה חשובה לקראת תפקיד ניהולי בכיר שאליו הוא מכוון בעתיד הקרוב והרחוק? ד"ר כהן מצביע על שלוש נקודות עיקריות שתורמות לכך תרומה מרכזית, שהן חלק מתוכנית MBA במנהל עסקים של המרכז האקדמי רופין. "ראשית, חשוב להעניק לסטודנט את היכולת לראות התמונה המלאה ולטעום מהכל", הוא מסביר. "הדרך לעשות זאת היא באמצעות לימוד קורסי הליבה בנושאים המרכזיים - מימון וניהול פיננסים, טכנולוגיות לעסקים דיגיטליים, שיווק ועסקים בינלאומיים, ייעוץ ארגוני ומנהיגות, אסטרטגיה וניהול בכיר. לצד קורסי הליבה חשובים גם פרויקטים משותפים בין סטודנטים מהתמחויות שונות, כדי ליצור אינטגרציה ביניהן. בדרך זו הסטודנט נחשף להרבה מאוד תחומים שונים, ויש לכך יתרון גדול".

MBA במרכז האקדמי רופין - 50% הנחה בדמי הרישום לנרשמים עד ה-26.6 >>>

עניין נוסף שאסור (ואי אפשר) להתעלם ממנו, גם באקדמיה, הוא הגלובליזציה והשוק הבינלאומי. הרי כיום כל אדם שמעוניין בתפקידי בכיר בארגון גדול, צריך לדעת מה העולם מציע. גם לנושא זה ישנה התייחסות בתוכנית ה-MBA של המרכז האקדמי רופין. "העולם הוא כפר גלובלי, זה לא חדש לנו", אומר ד"ר כהן. "לכן חשוב להכיר גם שווקים בחו"ל, להבין איך הם פועלים וגם לדעת לעבוד באנגלית. למטרה זו בדיוק יצרנו קורס עסקי מיוחד שמלמד מיומנויות תקשורת באנגלית בכל מיני רבדים - כתיבה, דיבור, קריאה וכדומה. הוא כולל גם סיורים בחו"ל ופגישות עם בכירים בתעשייה ובעולם הבנקאות. כך עיניו של הסטודנט נפתחות אל העולם הגדול, והוא מבין שכולנו חלק ממשהו הרבה יותר רחב. זה גם מאפשר לו להרגיש הרבה יותר נוח, כשיתעסק עם העולם שבחוץ בעתיד".

הנקודה השלישית, שממחישה את השינוי המתחולל באקדמיה, נוגעת לזהות המרצים. כיום, בתחומים מסוימים כמובן, אנשי הסגל האקדמי הם אנשי מקצוע של ממש - כאלו שמחזיקים בניסיון מעשי בתחום שאותו הם מלמדים ולא רק מרצים גרידא. "חלק גדול מהמרצים הם בעלי ניסיון פרקטי של שנים רבות, בין אם הם עובדים היום בשוק במקביל לעבודה באקדמיה, ובין אם עשו קריירה ארוכה בתחום", מפרט ד"ר כהן. "לכן הידע שהסטודנטים מקבלים מחובר לשטח דרך המרצים. נעשות סימולציות ונערכים פרויקטים שבהם הסטודנטים מרגישים את השטח - ניתוח בזמן אמת של מקרי חוויית לקוח ומתן פתרונות לשיפורה, ניהול קרן השקעות עם כסף אמיתי, עריכת משחקי עסקים בינלאומיים, בניית רעיון לסטארט-אפ ועוד".

העולם האקדמי ממשיך להתעדכן

כדי לראות באמת את השינוי שעובר העולם האקדמי ולשים את האצבע על התמורה שמתחוללת בו - בתחומים מסוימים לכל הפחות - כדאי להעיף מבט אחורה אל העבר ולהשוות בין אז לעכשיו: לבדוק מה היה אופי תוכניות הלימודים בעבר, על מנת להבין כמה העולם האקדמי כיום מעודכן יותר ומתאים עצמו למציאות החדשה.

"גם אני למדתי תואר שני במנהל עסקים, לפני לא מעט שנים", משתף ד"ר כהן. "השינויים העיקריים מאז, חוץ מהטכנולוגיה והגלובליזציה שמשפיעות כמובן, נוגעים לכך שכיום ישנו דגש רב יותר על עבודת צוות - הרבה מאוד קורסים שאינם פרונטליים בהכרח, אלא כאלו שמתמקדים בעבודה בקבוצות קטנות שמובילות פרויקטים, שעושות תרגילים משותפים וכדומה. אופי ההוראה שיתופי הרבה יותר, וכך גם הלימודים עצמם.

נוסף על כך, הרכב הסטודנטים מגוון מאוד. הם למדו במוסדות שונים - אוניברסיטאות ומכללות מכל הארץ, מגיעים מתחומים שונים: כלכלה, משפטים, הנדסה וניהול, ועובדים בתחומים שונים - בסקטור העסקי, בסקטור הממשלתי, בסקטור המוניציפלי ועוד. לכן הסטודנט הוא חלק משכבה שעוברת יחד את כל הדרך והיא מאוד מגוונת. אתה לא רואה סביבך רק את הדומים לך מבחינת ידע, מבחינת ניסיון ומבחינת הענף שבו אתה פועל. כך אתה נחשף במקום אחד להרבה מאוד תחומים שונים ויש לזה יתרון גדול".

כל הנאמר כאן מוביל למסקנה ברורה: האקדמיה צועדת אל עבר שינוי חשוב ומסקרן בכל הנוגע ליחסה אל העולם האמיתי, והופכת פרקטית יותר ומעשית יותר. האם זה אומר כי בעתיד אופייה ישתנה לחלוטין, ושהתאוריה תהפוך משמעותית פחות? לאו דווקא. "האקדמיה צריכה לתת הרבה יותר מאשר ניסיון מעשי", קובע ד"ר כהן. "היא אמורה להעניק כלי חשיבה, להציג את ההיגיון שבדברים ולהדגים איך כל זה נעשה בפרקטיקה. כלומר לא מספיק לדעת דברים פרקטיים לחלוטין, נטולי בסיס תיאורטי, שהרי אם כל מה שלמד הסטודנט הוא פרקטיקה נטו, מחר היא תשתנה ומה שהוא יודע כבר לא יועיל לו. אם הוא למד את הבסיס התיאורטי ואת היישום הפרקטי, כאשר תשתנה הפרקטיקה הוא יוכל להיעזר בבסיס התיאורטי על מנת להתקדם גם בפרקטיקה החדשה".

המסקנה ברורה: האקדמיה מקבלת אליה בשמחה יותר ויותר תכנים פרקטיים המכוונים אל העולם הממתין לסטודנטים בחוץ. הדבר המהותי הוא שהיא עושה זאת מבלי לוותר על הבסיס התאורטי, הלימודי, לו חשיבות גדולה מאוד בכל הנוגע לפיתוח התפיסה, הידע הקיים והחשיבה העצמאית של האדם.

MBA במרכז האקדמי רופין - 50% הנחה בדמי הרישום לנרשמים עד ה-26.6 >>>

עוד כתבות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

הבטחה אחת הקפיצה את מניית טסלה. אבל האם היא יכולה לעמוד מאחוריה?

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים