גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"נראה שכל מי שמפקח על הבנקים מקבל אח"כ תפקיד בבנק"

כך אמר יו"ר איגוד חברות האשראי, מיכה אבני, במסגרת כנס בנושא פשיעה כלכלית ואיסור הלבנת הון של לשכת עוה"ד ● עו"ד רמי ששון, מנהל אגף איסור הלבנת הון בבנק דיסקונט: "לקוחות שירותי המטבע הם בעלי סיכון יתר. ההתנהלות מולם בעניין הזה לא פשוטה בכלל"

גיל רחוח, מני רוזנפלד, אבי מייברג, חיים ויסמונסקי ושלומית ווגמן-רטנר בכנס איסור הלבנת כספים / צילום:
גיל רחוח, מני רוזנפלד, אבי מייברג, חיים ויסמונסקי ושלומית ווגמן-רטנר בכנס איסור הלבנת כספים / צילום:

"כל עוד אין פיקוח והסדרה טובה שהרגולטור ואותם גופים שנותנים שירותי מטבע חוץ מקיימים את החובות שלהם, הבנקים לא יכולים להוריד את הרגל מהגז" - כך אמרה היום (ה') עו"ד מאיה לדרמן, יועצת משפטית של הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, במסגרת מושב שעסק במערכת הבנקאית מול המערכת החוץ-בנקאית - הדרה פיננסית? בכלל ובסוגיית נותני שירותי מטבע חוץ בפרט.

המושב הוא חלק מכנס בנושא פשיעה כלכלית ואיסור הלבנת הון שערכו לשכת עורכי הדין בשיתוף הרשות לאיסור הלבנת הון, ואותו יזמו ד"ר שלומית-ווגמן רטנר, ראש הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, ועו"ד יעל גרוסמן, יו"ר (משותפת) ועדת איסור הלבנת הון.

במהלך הכנס, בו נטל חלק גם קצין ציות ראשי בבנק דיסקונט, עו"ד רמי ששון, אמר האחרון כי "על-פי החוק, לבנק יש זכות לסרב לתת שירותים פיננסיים מסיבות סבירות. אני לא מכיר מדיניות של מנכ"ל בנק דיסקונט שלא לפתוח חשבונות".

ששון הבהיר כי מטרתם של הבנקים היא "לעשות עסקים", ובהתאם הם "רוצים לקוחות". יחד עם זאת, הרגולטור כך מסביר ששון, מחייב את הבנק "לנוהל בנקאי תקין ולעקוב אחר כל הסיכונים", כאשר מבחינתו, "לקוחות שירותי המטבע הם בעלי סיכון יתר. ההתנהלות מולם בעניין הזה לא פשוטה בכלל".

משה בן-יעקב, מאיגוד נותני שירותי אשראי מוסדרים, המהווים אלטרנטיבת מימון חוץ-בנקאית, טען כי "אנחנו מבינים את הצורך של הבנקים לנהל סיכון ורוצים את מערכת הסינון וזה גם האינטרס שלנו".

עם זאת, הוא טוען, "אנו מרגישים שהבנק מבטל ומונע את הסיכון לחלוטין ולא מנהל אותו. הבנקים בצורה גורפת שוללים פתיחת חשבונות בנק לנותני שירות פיננסים. המערכת הבנקאית חייבת להתאים עצמה ל-2018".

בעבר, לפי פרסומים שונים, פנו איגוד נותני שירותי האשראי לשר האוצר, לממונה על שוק ההון ולמפקחת על הבנקים, בטענה כי הבנקים מתעמרים בהם מתוך רצון לפגוע באלטרנטיבות המימון החוץ-בנקאי שמציעים אותם גופים.

בהקשר למה שאמרה הממונה על רשות שוק ההון, דורית סלינגר, כי הממונה יודע "שיש 2,000 ומשהו גופים בתחום הזה, אבל הגישו לנו בקשות לרישיון עיסוק רק כ-1,000" - טוען בן-יעקב כי "הרבה מאוד מהגופים הרגישו לא ראויים ולא עומדים בסטנדרטים, ולכן לא הגישו בקשה לרישוי".

עוד הוא ציין כי "כרגע נשללו בקשות ל-3% בלבד מהגופים שביקשו רישוי. זה אחוז קטן מאוד, ולא ההפחדה שניסו לייצר מהגופים הללו. אנחנו מצפים ודורשים לקבל תנאים בסיסיים בבנק". 

במהלך הפאנל התפתח דין ודברים בין מנכ"ל פנינסולה ויו"ר איגוד חברות האשראי, מיכה אבני, לעו"ד רמי ששון. בעוד שהראשון טען בהתרסה כי "נראה שכל מי שמפקח על הבנקים מקבל לאחר מכן תפקיד כלשהו בבנק" - השיב לו עו"ד ששון כי הוא אינו מקבל את הקונספירציה הזו.

ששון המשיך וטען כי הוא "לא חושב שיש אמירה של 'בואו ננצל את הרגולציה כדי למנוע תחרות'. אתה יודע את היקף הקנסות על הבנקים, וזה מחייב אותנו להיות ערניים ולשמש ככלבי שמירה". אבני הוסיף כי "שוק האשראי בארץ לא תחרותי. כל-כך לא תחרותי, עד ש-97% ממנו נשלטים בידי המערכת הבנקאית".

אבני טען כי מה שקורה בפועל "זה שהבנקים, בסיוע המפקחת על הבנקים, משתמשים באיסור הלבנת הון כתירוץ למניעת תחרות אמיתית בענף. במקום להוציא כללים אחידים לכל הבנקים, העניקה המפקחת לכל בנק יד חופשית לקבוע לעצמו את מדיניות ניהול הסיכונים בכל הנוגע להלבנת הון...שנשארת חסויה...ולמעשה מייצרת חוסר ודאות רגולטורית לחברות המימון ומנציחה את היעדר התחרות".

בהמשך לדברים אלה השיבה עו"ד לדרמן מהרשות לאיסור הלבנת הון, תוך שהיא מגנה על עמדת הבנקים בנושא נותני שירותי המטבע החוץ-בנקאיים, כי "כל עוד אין פיקוח והסדרה טובה שהרגולטור ואותם גופים מקיימים את החובות שלהם, הבנקים לא יכולים להוריד את הרגל מהגז".

עוד טענה לדרמן כי אם "נותני שירותי מטבע רוצים להיות כמו חברות ביטוח, הם צריכים להבין את הסיכונים ולנהל אותם. נותני שירותי מטבע לא מבינים שהם בסיכון. הם בסיכון לא בגלל שהסקטור הוא עברייני, אלא בגלל שהם מנהלים כספים".

לדרמן הדגישה כי "נותן שירות מטבע בעצמו נדרש לעשות בדיוק מה שהבנק עשה. אם נותני שירותי מטבע יבינו את הסיכונים ויבינו את החובות, הם יהיו מבחינת הבנק כמו קופת גמל".

עו"ד יעל גרוסמן השיבה מנגד כי "לבוא ולשבת על המרפסת ולהגיד לכולם 'אתם תסתדרו, תחליטו מה הסיכונים, ואחר-כך אנחנו נבוא ונבדוק אם זה בסדר' - זו לא גישה נכונה".

על כך השיבה לדרמן: "אני מניחה שברגע שיהיה צו על כל נותני המטבע, תהיה הקלה משמעותית, ומצד שני, זה עדיין לא פותר את הבנקים מלבצע ניהול סיכונים".

עורך דין אורי גולדמן, סגן יו"ר ועדת איסור הלבנת הון בלשכת עורכי הדין, במענה לדבריה של עו"ד לדרמן, הציע במהלך הכנס כי "אם וכאשר יהיה מצב שבו יינתן רישיון קבוע על-ידי אגף שוק ההון והפיקוח על נותני שירות פיננסי, להיות 'נותן שירות פיננסי', אזי הבנקים יוכלו להסתמך על הרישיון הזה".

בהתאם המשיך גולדמן וציין כי במקרה כזה, "יוכלו הבנקים להוריד רגל מהגז בפיקוח שלהם על אותם גופים".

עוד כתבות

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

עליות קלות באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"