גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בסין אי-אפשר להסתתר מעינו של האח הגדול

הפועלים הסינים במפעלים נדרשים בכל בוקר להחתים נוכחות לעין כל ונתונים לשליטה תודעתית מלאה ע"י השלטון ● בכיר במפלגה הקומוניסטית: "אצלנו לא מתבזבזים משאבים יקרים בניהול המדינה כאשר המפלגות מתחלפות זו עם זו מדי כמה שנים"

בייג'ינג. הכינו אותנו שמעל לשמי העיר השנייה בגודלה בסין תלויים באופן קבוע חלקיקי אוויר מזהמים. כך גם חוויתי בביקור האישי הקודם שלי בבייג'ינג בשנת 2011. ידעתי שאור היום בעיר העצומה, בה חיים כ-30 מיליון תושבים, מואפל באמצעות אובך ולכלוך שמימי, אך בשבוע האחרון של חודש מאי 2018, קידמו אותנו שלושה ערבים רצופים של שמיים כמעט נקיים. עניין נדיר שם, הוסבר לי.

תושבי העיר העצומה קמים בבוקר ובודקים באפליקציה בנייד את רמת הזיהום, כפי שתושבי ערים אחרות בעולם מגששים על מצב הגשם, הקרח או הרוח. בישראל נתברכנו במזג-אוויר יציב יחסית, אך זה עניין ידוע במרכזים עירוניים בעולם שיש לבדוק יום קודם לאן נושבת הרוח, כדי להחליט איך לצאת לעמל היומי של המסע ה-Commuting אל מקומות העבודה.

אם הזיהום כבד, אי-אפשר לעלות על האופניים בדרך לעבודה. ממשלת סין עושה מאמצים גדולים להוציא את מפעלי התעשייה הרחק מחוץ לעיר. לא ברור אם יש כבר סימני הצלחה להפחתת הזיהום או לא, אבל זכינו לכמה ימים נקיים. עם אלמנט מזג-האוויר הזיהומי המתעתע, קשה היה לי גם לראות בבהירות את האג'נדות הסיניות מבעד למלל הקומונסיטי הבלתי מתפשר שהוצג בפנינו.

לביקור הזה בסין, הגעתי כאורחת של סוכנות הידיעות הרשמית שינחואה, שהיא שילוב של לשכת עיתונות ממשלתית, לשכת פרסום רשמית ומעין סוכנות ידיעות גדולת ממדים, המחזיקה "עיתונאים" ברחבי העולם, כולל צוות קבוע של שישה מדווחים המוצבים בישראל.

שעת שינון יומית

אין בדיווחי שינחואה טורי ביקורת, דעה וגם לא תחקירים. לכל היותר הם מגיעים ראשונים עם צוותי צילום וראיונות לאתרי אסונות טבע או אירועי גדולים. כלי התקשורת בסין פותחים את הבוקר בכותרת: "הנשיא שי אמר". דיקטטורת התודעה של השלטון אוחזת בכל אחד, בכל פינה.

מכרים מקומיים של מי שעמם נפגשנו שם, סיפרו שעובדי המדינה בסין (רוב מוחלט של העובדים, שכן המשק מוחזק בידיים ממשלתיות הדוקות), מצווים להגיע בשעות הבוקר לעבודה ולקרוא במשך שעה בבוקר את כתבי שי. הדברים שהוא כתב או פרסם או אמר בועידת המפלגה. שעת שינון.

בכניסה למקום העבודה באחד מן המפעלים בהם ביקרנו, מוצב שעון אלקטרוני בכניסה וכל אדם שהגיע למשרדים, ועושה "צ'ק-אין", שמו מוצג על הלוח האלקטרוני. שעת הכניסה והיציאה של כל העובדים היא מוצג פומבי, לעין כל, גם אם מישהו העז לאחר.

ויחד עם זאת, מארחינו, אלה שגם דוברי אנגלית, היו מודעים היטב לטרנדים וההתרחשויות הפוליטיות ברחבי העולם, לגיאופוליטיקה ולמה שעומד להתרחש בסינגפור בשבוע הבא, כאשר נשיא ארה"ב דונלד טראמפ יקיים פסגת על עם נשיא צפון קוריאה. גם קמפיין MeToo הגיע עד לסין, לפחות שמעו עליו שם. אך עבור מי שלא צורך תקשורת באנגלית - וזה הרוב המוחלט של העם הסיני - התפיסות הרווחות בעולם חסומות בפניו.

האירוח של קבוצת עיתונאים ופרשנים ישראלים היה מאוד מוקפד ומתואם, וכמו סוג העיתונות של שינחואה - גם מצונזר. ולכן היה זה קשה, לפחות עבורי, לראות את הדברים נכוחה. בשבע השנים שחלפו מאז שהייתי בסין בביקור ראשון, הרבה השתנה. בייג'ינג צומחת ומתפתחת וכך גם עריה הרבות של המדינה המסקרנת הזו. מצד אחד, צמיחה כמעט בלתי ניתנת להכלה של תשתיות, עסקים, מיזמים, ומתחמי הייטק. מנגד, איסור על מחשבה ורוח חופשית. שליטה בתודעה. שליטה בתרבות צריכת המידע, וחסמים מוחלטים על רשתות חברתיות ושיח ציבורי. איך זה מצליח להם? לא הצלחתי לפענח.

כך למשל, בפגישה עם ראש מחלקת יחסי החוץ של המפלגה הקומונסטית, בכיר בשם ז'אנג ז'יאנויי (Zhang Jianwei) אשר היה להוט להציג את גדולתה של המפלגה הקומוניסטית בפנינו. קשה מאוד להשיג שם פגישות עם גורמי ממשל, כך הוסבר לנו, והתפקיד הבכיר במשרד יחסי החוץ של המפלגה מקביל ליחסי החוץ של המדינה. זאת כיוון שהמפלגה הקומוניסטית מתווה את המדיניות, ולאו דווקא משרד החוץ הרשמי.

ברגעים מוזרים בשיחה עם ז'יאנויי הוא התייחס למפלגה הקומוניסטית כמעין ענף יבוא. לשיטתו, מפלגות מכל העולם הגיעו לכינוס ה-19 של המפלגה ועוד יגיעו לסין בעתיד כדי להבין את "סודות ההצלחה שלנו". הוא סיפר למשל, שהם הזמינו את נציגי המפלגות הרפובליקניות והדמוקרטיות האמריקאיות אליהם רק לאחרונה. "הם לקחו חלק בדיונים אצלנו, ואני לא מנהל את יחסי החוץ של סין מול ארה"ב, אבל אנשי המפלגות שלהם אמרו לנו שבשל הפערים הפוליטיים ביניהם, הם לא נוהגים לשבת ביחד. בזכות המפלגה הקומוניסטית הסינית, הם מצאו הזדמנות לדבר אלה עם אלה. זו ההשפעה של המפלגה הקומוניסטת ברחבי העולם", אמר ז'יאנויי. הוא סיפר גם על הגעת נציגי הליכוד ומפלגות אחרות בישראל אליהם לדיאלוג פתוח.

לדבריו, קיימות בסין עוד 8 מפלגות, כולן חוסות תחת המפלגה הקומוניסטית, וכאשר המפלגה הקומוניסטית רוצה לשמוע את דעתם, הם נוהגים להתייעץ עמם. "ככה יש ייצוג לעם" הוא אמר "ולא מתבזבזים משאבים יקרים בניהול המדינה כאשר המפלגות מתחלפות זו עם זו מדי כמה שנים".

שיאן. בפגישה אחרת בעיר הדרומית יותר, שיאן, עם Li Jian ראש מחלקת קשרי חוץ בגוף הקרוי CCPIT, מי שאחראי על תיאומי פרויקטים בנוגע למיזם ה-Belt & Road השאפתני, הציג בפנינו הדובר את הקשרים שנוצרו עם חברות ישראליות המוזמנות להשתתף בפרויקט התשתיות הגדול ביותר בהיסטוריה של האנושות. התכניות של הסינים הן לטווח רחוק, ולכשייסמו את הפרויקט העצום, קשרי הכבישים, רכבות והובלת סחורות בין אסיה לבין אירופה יהיו מהירים, יעילים ותכופים. אחרי שעה של נאומים, הסברים על הפרויקט ותרגומים מסינית לאנגלית ובחזרה, התפנה Li Jian לשאול את העיתונאים הישראלים בנוגע לדברים המדהים ביותר שקיים בישראל - לדעתו: והוא התנועה הקיבוצית. אם יש עוד מקום על רחבי הגלובוס, בו התנועה הקיבוצית משמשת כסמל לפריחה והישגים, זה המקום.

מירי רגב ניצחה

הכוכב הגדול מסי הוכרע על ידי איומי טרור, כך אמרה אתמול שרת התרבות והספורט מירי רגב, אבל נדמה שמי שעשוי להיות מוכרע הוא כל צמרת הליכוד על ידי מופעי רגב. צפיתי באיחור מה במופע ההצהרתי שהיא נתנו אתמול - ממשרדי משרד התרבות והספורט בתל-אביב, לא בירושלים - ולמרות זעקות השבר של ישראלים רבים וחיפוש האשמה מיידית, הלוא היא רגב, מבחינה פוליטית יש שני כוכבים שניצחו השבוע: האחת היא כוכבת הספורט והתרבות של ישראל, מירי רגב. האחר הוא הכוכב ג'יבריל רג'וב או כפי שהישראלים אוהבים לכנותו, גבריאל רגב. רגב ורג'וב, רג'וב ורגב. רגב נגד רגב. הוא ניצח מחברון, היא ניצחה מתל-אביב. ירושלים, חיפה ואוהדי הכדורגל יצאו המפסידים. איזה מסכנים האוהדים - שאוכלים להם ת'לב.

מספר בכירי תנועת הליכוד עמם שוחחתי היום, חיככו ידיהם בהנאה לאור מה שנראה היה כהשפלתה הגדולה של רגב. המפלה של רגב אשר השתלטה על המשחק, העבירה אותו מחיפה לירושלים ודאגה ל-200 עובדי משרדה לכרטיסים, תוך שהיא מתעלמת מהייועץ המשפטי.

ביום ב', עוד לפני השעה 07:00 בבוקר, התראיינה רגב אצל אפי טריגר בגלי צה"ל ובביטחון האופייני לה הצהירה "איני מכירה את הפרסומים האומרים שמסי לא מוכן ללחוץ ידיים לראש הממשלה ולי. בוא נחכה למסי ונראה מי ילחץ ידיים למי".

רגב דיברה ממנהטן, שם סיימה לחגוג את הפיכת כיכר טיימס לצבועה בכחול לבן לרגל אירועי ה 70 למדינה. 36 שעות לאחר מכן, והדברים נראו אחרת. רגב נחתה בישראל, לא הספיקה לשקוע בג'ט-לג ומצאה עצמה כמחוללת סערת ביטול משחק הידידות ישראל-ארגנטינה.

רגב מונעת ופועלת לי הקודים של המנהיגים האגרסיביים המודרנים. מהומות, תגובות בוטות, הדיפת הצד השני עם גבו לקיר, טיעוני מחץ, האמת לא תמיד חשובה. ספר ההדרכה לפוליטיקאי/ת המודרני/ת כולל גם הנחיה לתת בראש לשמאלנים או למי שנמצא באופוזיציה ברגע נתון. ולכן רגב לא שכחה בהצהרתה לרשוף אש גם על יו"ר העבודה אבי גבאי, ועל חברי הכנסת שלי יחימוביץ' ואיציק שמולי, כאילו הם התמוגגו מן הביטול (דבר שלא היה ולא קרה).

הכל נעשה כדי שיהיה ברור מי האשמים, לא היא.

אל מול כל מי שנמצא בצמרת המפלגה שלה, הליכוד, ומשתוקק לראות את רגב קורסת (ויש שם הרבה כאלה) נמצאים הבוחרים בימין, והם מתמוגגים מדבריה. הערבים, הפלסטינים, ג'יבריל רג'וב, הם אשמים. מסי פחד מטרור, היא טענה על אף שתוך זמן קצר התברר שמסי מאוים בכל העולם על ידי מגוון גורמי טרור, לאו דוווקא הפלסטינים באופן מסוים. הדבר לא מונע ממנו להמשיך לעסוק בספורט ראווה, ידידות או ספורט תחרותי, בכל מקום בעולם. אז מדוע מסי ונבחרת ארגנטינה בחרו שלא להגיע רק לישראל?

עוד כתבות

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, אלוט מזנקת ב-8

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

נגמ''ש ישראלי בדרכו לסוריה / צילום: Reuters, Avi Ohayon

בפעם השנייה בתוך שבוע: צה"ל עצר בדרום סוריה חוליית טרור שהופעלה ע"י כוח קודס האיראני

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

דירוג הערים היקרות בעולם: מי ראשונה ואיפה תל אביב?

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק