גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חו"לדאי: חגיגת הנסיעות של אנשי עיריית ת"א ברחבי העולם

עיריית תל אביב חגגה בשלוש השנים האחרונות עם 88 נסיעות לחו"ל, בעלות כוללת של 650 אלף שקל ● ואולי ככה זה בעיר שרוצה להיות חלק מהעולם ויש לה עוד הרבה מה ללמוד ממנו

רון חולדאי בביהמ"ש / צילום: איל יצהר
רון חולדאי בביהמ"ש / צילום: איל יצהר

החגיגות בעיר תל אביב בסוף השבוע האחרון הדגישו את מעמדה של תל אביב כ"עיר עולם", עיר שרוצה להיבחן ולהימדד מול ערים כמו לונדון וניו יורק, ופחות מול חיפה או ראשל"צ. ולפחות לפי מספר הנסיעות של נבחריה ופקידיה לחו"ל בשנים האחרונות, שהוציאו לשם כך מקופת העירייה 650 אלף שקל בשנים 2017-2015, היא בהחלט עיר בינלאומית. אנשי העירייה יצאו ל-88 נסיעות בכל רחבי העולם במהלך שלוש שנים.

בעקבות בקשת עמותת הצלחה לפי חוק חופש המידע, העבירה העירייה דיווח על נסיעות אנשיה לחו"ל בשנים 2015 עד 2017. הנה כמה דוגמאות מכל רחבי הגלובוס: בנובמבר 2015 נסעו מהנדס העיר עודד גבולי וחבר המועצה דורון ספיר לשבוע בפרו, להשתתף בוועידת ארגון ערי המורשת העולמית (OWHC), בעלות עירונית כוללת בסך 31,946 שקל. באוקטובר 2016 נסעו ראש העירייה רון חולדאי ויועצו יואב אדלר לכנס עירוניות בארגנטינה, בעלות עירונית בסך 54,330 שקל. במאי אותה שנה נסעו מנכ"ל העירייה מנחם לייבה, היועץ המשפטי עוזי סלמן וסמנכ"ל משאבי אנוש אבי פרץ "להדק את הקשר עם לונדון", בעלות כוללת של 23,225 שקל. בספטמבר 2017 נסע ראש העירייה חולדאי ללונדון במסגרת "ימי תל אביב בלונדון", נסיעה שעלתה למשלם המסים העירוני 18,899 שקל (לחמישה ימים).

"חשיפה למובילי דעה"

על פי חוזר מנכ"ל משרד הפנים שפורסם ביוני 2017, רשות מקומית רשאית כמובן לממן את עלויות הנסיעה של נבחריה בשכר לחו"ל, כאשר הנסיעה היא במסגרת תפקידו ולצורכי תפקידו של הנבחר והנסיעה אושרה על ידי מליאת מועצת הרשות המקומית ובאישור מנכ"ל וגזבר העיר. בינואר האחרון עדכן מנכ"ל המשרד, מרדכי כהן, כי אישורי הנסיעות בתפקיד לחו"ל יחולו גם על נבחרים שלא בשכר, ככל שמדובר בנסיעה הרלוונטית לתפקידם.

לדברי אלעד מן, היועץ המשפטי של עמותת הצלחה, "התקציב הציבורי ולוחות הזמנים של נבחרי ציבור ופקידים בכירים בשלטון המקומי נמצאים בליבת העשייה הציבורית המוניציפלית. משכך, הם צריכים להיות שקופים ונגישים לציבור באופן יזום ומתמשך ולא רק על פי דרישה כזו או אחרת. גם אמות המידה לנסיעות לחו"ל ולתקציבים הנוגעים להן, צריכים להיות מגובשים באופן הולם ובמסגרת הנחיות של משרד הפנים, כדי ליצור ודאות ואחידות באופן שבו מופעל שיקול הדעת בעניינים אלו על ידי הרשויות השונות".

ומה מחפשים נבחרי ופקידי עיריית תל אביב בחו"ל? הטרנד העדכני המוביל היום הוא כמובן חדשנות על גווניה, בדגש על "העיר החכמה" (לצד "עירוניות" כמובן, שגם היא זיכתה את נבחרי העיר ופקידה בכמה נסיעות לרחבי העולם). בכל שנה שולחת העירייה נציג לכנס הערים החכמות בברצלונה המתקיים בנובמבר. מהרטה ברוך, סגנית ראש העיר, יצאה בנובמבר האחרון גם לליסבון שבפורטוגל, לקבלת "פרס החדשנות האירופית. בסוף יולי 2017 יצא גל שרעבי, חבר מועצת העיר, לחמישה ימים בטייפה (טייוואן), לנסיעה שמטרתה "מיצובה של תל אביב כעיר חכמה וחשיפה לקהלים מובילי דעה בתחומי הסטארטאפים".

לא מעט נושאים סביבתיים-תכנוניים הטיסו את פקידי העירייה בשנים האחרונות לראות מה נעשה בחו"ל. החשש מקריסת המצוקים או לחלופין מגלי צונאמי שעלולים לשטוף את העיר שלח שלוש פעמים בשנתיים האחרונות את נציגי העיר להולנד ולצרפת, ללימוד שוברי הגלים ו"ליווי מודל פיזי ומודל נומרי לפרויקט שובר הגלים בחוק הצוק". בפברואר 2015, כשהחזון לקירוי נחל אילון החל להתקדם, יצא מהנדס העיר גבולי יחד עם חבר המועצה איתי פנקס למדריד, לביקור שהוגדר למטרת "קירוי נחלים".

חגיגה של ערים תאומות

גן הערים התאומות, חולון / צילום: תמר מצפי

מלבד תל אביב, עמותת הצלחה ביקשה וקיבלה נתוני נסיעות של עוד שש ערים במרכז הארץ - ראשל"צ, הרצליה, פתח תקווה, נתניה, כפר סבא ורעננה, שהציגו כמות דלילה בהרבה מהאחות הבכירה תל אביב.

הפירוט של הערים מזכיר בעיקר את הפופולריות של ברית הערים התאומות בין ערים שונות, שמניב אינספור נסיעות הדדיות בין הערים. עם זאת, חשוב גם לציין שמרבית הערים התאומות רחוקות מלהיות יעד תיירותי מובהק, כך שהנסיעות אליהן נראות בעיקר כמו שבירת שגרה חביבה.

בעיר פתח תקווה למשל, שבולטת במיוחד עם שתי נסיעות בלבד בין השנים 2015 ועד סוף 2017, נסע ראש העיר ודוברו ביוני 2015 לביקור בעיר התאומה קובלנץ שבגרמניה, "לציון 50 שנה לכינון יחסי גרמניה-ישראל ובמלאת 20 שנה לברית הערים התאומות", בעלות כוללת של 3,754 שקל. ביוני אשתקד נסעו השניים לעיר התאומה אי יאנג בסין, בעלות כוללת של 14,286 שקל.

גם כנס הערים החכמות בברצלונה הוא יעד חם ומרבית הערים שנסקרו שלחו אליו נציגים. עיריית נתניה גם שלחה את מהנדס העיר אבנר אקרמן לכנס בנושא התחדשות עירונית בניו יורק, בעלות של 17.5 אלף שקל. נסיעה של מנהלת אגף איכות סביבה ומנהל אגף רישוי לבחון התייעלות אנרגטית של מבני ציבור בברלין עלתה לקופה העירונית עוד כ-12 אלף שקל. בשנת 2015 שלחה עיריית נתניה שלושה עובדים מאגף החינוך לביקור באתיופיה, בעלות כוללת של 30.6 אלף שקל.

עוד נסיעה חריגה מופיעה בדוחות שהגישה עיריית ראשל"צ. באוגוסט 2015 נסע מהנדס העיר אלי יהלום לסיור ארכיטקטורה ביפן, בעלות כוללת בסך 22,932 שקל. מהנדס עיריית הרצליה מייק סקה נסע באוקטובר 2015 לכנס בנושא התחדשות עירונית באוסקה יפן, בעלות של 13,145 שקל.

נסיעות נבחרות של עיריית ת"א

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock, SeventyFour

60 אלף שקל לעורך דין: הרפורמה בסיעוד שמלחיצה את הלוביסטים

האוצר מבקש להגביל את חברות מיצוי הזכויות הגובות עשרות אלפי שקלים, אך ברקע גוברים הלחצים לפצל את החוק ● המועצה לצרכנות חושפת: "ניצול של חולים והחתמות אגרסיביות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה בתל אביב ננעלה בעליות; השקל התחזק מול הדולר לשיא של ארבע שנים

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.5% ● מור בית השקעות עולה להחזקה של כ-20% במגוריט ● בלידר שוקי הון ממליצים על מניית קמהדע ● השקל התחזק מול הדולר, ושערו ירד מתחת ל-3.12 שקלים ● לקראת שבוע דרמטי בוול סטריט: דוחות של ענקיות הטכנולוגיה והחלטת הריבית, אבל טלטלה מאיימת ממקום רחוק - יפן ● מחיר הזהב פרץ הבוקר את רף ה-5,000 דולר לאונקיה

ישראל מזין, מייסד ומנכ''ל ממסיקו / צילום: דורון לצטר

היזם הסדרתי חוזר: סטארט-אפ הסייבר ממסיקו גייס 37 מיליון דולר

ממסיקו, המפתחת פתרונות להגנה מפני אתרים מזויפים והונאות השתלטות על חשבונות, הודיעה היום על השלמת סבב גיוס A ● המייסד והמנכ"ל ישראל מזין: "ארגונים השקיעו מיליארדים בהגנה על המערכות הפנימיות שלהם. אנחנו מגנים על החוליה החלשה הזו באמצעות מניעה מוקדמת, ולא תגובה מאוחרת למתקפה"

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, ונשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין / צילום: ap, Manish Swarup

דיווח: הודו תסכים להפחית מכסים על כלי רכב אירופיים

הסכם סחר מתגבש בין האיחוד האירופי להודו עשוי להוביל להפחתה חדה במכסים על יבוא סחורה אירופית, כחלק ממהלך רחב יותר לפתיחת שווקים הדדית

ChatGPT / צילום: Unsplash, mojahid mottakin

המחיר נחשף: הפרסומות ב־ChatGPT יהיו יקרות משמעותית משל מטא וגוגל

OpenAI תגבה כ־60 דולר לאלף חשיפות, לעומת פחות מ־20 דולר במטא ובגוגל ● יחד עם זאת, בשלב הראשון היא תספק למפרסמים רק נתונים בסיסיים על מספר חשיפות וקליקים

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; מניית פומה מזנקת בכ-20%

בורסת טוקיו התאוששה ● מניות יצרניות הרכבים בדרום קוריאה יורדות ● עליות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● הדולר נסחר הבוקר ביציבות ● ביוליוס בר מעריכים כי למרות גורמי סיכון, התשואות הגלובליות נותרו יציבות

סניף אמריקן דולצ'ה ברעננה / צילום: גדי יוסף

תחום המסעדות לוהט: רשת ההמבורגרים הגדולה רוכשת פיצרייה ברעננה

לגלובס נודע כי קבוצת ההמבורגריות BBB רכשה את מותג הפיצה אמריקן דולצ'ה - הכולל סניף אחד של פיצרייה ברעננה ומסעדה איטלקית נוספת בעיר - תמורת כמיליון שקל ● בכוונת BBB לפתוח בשנים הקרובות כ-25 סניפים של הפיצרייה בפריסה ארצית, שיופעלו במודל זכיינות

חוק הסייבר הלאומי פורסם להערות הציבור / אילוסטרציה: גלובס (נוצר באמצעות Adobe Firefly)

קנס של עד 640 אלף שקל לארגון חיוני: חוק הסייבר הלאומי עולה שלב

שמונה שנים לאחר שנגנז בצל ביקורת ציבורית חריפה, מערך הסייבר הלאומי מפרסם תזכיר חוק חדש ● בצל לקחי ה־7 באוקטובר, החוק מציע סמכויות להתערבות בזמן אמת, חובות דיווח נוקשות וקנסות גבוהים ● בשוק מזהים את הצורך, אך המומחים מתריעים מפני "תופעות לוואי"

דרור ברגר / צילום: אסף בן עמי

מנהל ההשקעות שמסמן את 5 המניות המפתיעות לשנה הקרובה

דרור ברגר, מנהל השקעות באלטשולר שחם, מציע לפזר את ההשקעות בחו"ל גם מחוץ לארה"ב, ואופטימי לגבי השווקים בשנה הקרובה בשל ירידת הריבית בעולם וגם ההחלפה הצפויה של יו"ר הפד ● וגם: אלה הסקטורים ה"מדוכאים" של 2025 שעשויים לפרוח השנה

מניחים אבן פינה למפעל ייצור של מיקרון בניו יורק / צילום: Reuters, USA TODAY Network

בזכות חוות השרתים: מניות שבבי הזיכרון הן הטרנד החדש בוול סטריט

הגישה לשבבי זיכרון היא צוואר הבקבוק הגדול ביותר של חוות השרתים, ומניות השחקניות המרכזיות בתחום, כמו סנדיסק, מיקרון וסיגייט, רשמו בשנה החולפת תשואות תלת־ספרתיות ואף יותר ● אנליסטים מעריכים כי הביקושים ימשיכו להיות חזקים בזמן הקרוב, וכי יש למניות עוד לאן לעלות

רשת 13. בעיגול: ניר זוהר, נשיא וויקס / צילום: שאטרסטוק, כדיה לוי

הקבוצה לרכישת רשת 13 מתרחבת: נשיא וויקס ניר זוהר במגעים להצטרפות

נשיא וויקס ניר זוהר עשוי לחבור ליוזמת מייסדי וויז לרכישת רשת 13, אליה כבר הצטרפה יזמית ההייטק מרב בהט ● הקבוצה מתכננת להשקיע כ־100 מיליון דולר בשיקום הערוץ

טקס האוסקר יעבור ליוטיוב החל משנת 2029 / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הופכת יוטיוב לשחקנית טלוויזיה חזקה בשוק צפוף ותחרותי

בחודש החולף חתמה פלטפורמת שיתוף הווידאו הגדולה בעולם על שתי עסקאות משמעותיות, שיביאו אליה את האוסקר ותכנים ייעודיים של ה-BBC ● בשוק מסבירים כי מדובר בשינוי גלובלי גדול, שעבור מותגי התוכן הוותיקים מהווה "ביטוח נגד חוסר רלוונטיות"

ביטלי הטיסות פוגעים בענף התיירות / אילוסטרציה: Associated Press, Oren Ziv

עם העיניים לאיראן: חברות התעופה מבטלות טיסות, וענף התיירות נפגע

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על ירידות בכל הענפים בהשוואה לשבוע הקודם, אך בעיקר בתחום הטיסות

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

נוחי דנקנר מעיד: איתי שטרום היה עמוד התווך של הרצת המניות באי.די.בי

בעל השליטה לשעבר באי.די.בי מעיד היום, במסגרת התביעה הייצוגית סביב הרצת המניות, על חלקו ב"הנפקת החברים" מ-2012 ● דנקנר ושטרום הורשעו בכך שלפני ההנפקה הריצו מניות, ובעקבות זאת ריצו עונשי מאסר ונתבעו ב-50 מיליון שקל ● שטרום הגיע מול התובע לפשרה נפרדת בגובה 7.5 מיליון שקל, ודנקנר טוען כי שטרום היה זה שיזם והוביל את התרמית

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

צמצום היקף המילואים: צו 8 יוגבל, לוחמים ישרתו עד 55 ימים בשנה

המהלך, שמגיע לאחר שנתיים של חריגות תקציביות וביקורת על שימוש נרחב בצו 8, מעגן מגבלות קבועות על היקף שירות המילואים ● ההחלטה נועדה לאפשר מעבר הדרגתי לגיוס מצומצם ומבוקר יותר, אך מעוררת סימני שאלה בצה"ל לגבי היכולת לשמור על כשירות מבצעית לאורך זמן

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

מענק מפקדים ואיך יחושב שובר החופשה: חבילת התגמול המעודכנת למילואים

הממשלה אישרה חבילת תגמול מעודכנת לחיילי המילואים בהיקף של 6.2 מיליארד שקל ● אף שהמסגרת הכללית נותרה דומה לזו המוכרת מתחילת המלחמה, בוצעו בה התאמות משמעותיות ● מהן ההטבות המרכזיות?

בניין משרדים של חברת מבנה. ''סמוך לתחנה של הקו הירוק'' / הדמיה: אלכס לובימוב

"רובע עירוני חדש": המלונות ומגדלי המסחר שייבנו בשדה דב, והמחירים

לצד 16 אלף דירות שחלקן כבר בתכנון מתקדם, יהיו בשדה דב גם 3,000 חדרי מלון ● בעוד שבתחום המגורים המחירים מגוונים, בתחום המלונאות היזמים מכוונים רק לפלח היוקרה ולתיירות עסקית

עבודות על המטרו בשכונת כפר גנים בפתח תקווה / צילום: דרור מרמור

במקום הפקעה: המתווה שיאפשר לבעלי דירות בתוואי המטרו למכור אותן למדינה

אלפי יח"ד ותשלומים בשווי מיליארדים: משרד המשפטים מגבש פתרון ל"מלכוד" הפיצויים של פרויקט התשתית הגדול בישראל ● איך יחושבו המחירים, למה רשות המסים צפויה להעניק פטור, ומהם התנאים שבהם ניתן לדלג על הבירוקרטיה המנדטורית ולראות את הכסף מיידית

הטנק הפופולרי ביותר בעולם. טנק לאופרד הגרמני / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

להתנתק מהתלות בארה"ב: האם אירופה תצליח להקים תעשיית נשק עצמאית

על רקע התוקפנות הרוסית והחשש מנסיגה אמריקאית, אירופה משקיעה סכומי עתק בהקמת תעשיית נשק עצמאית, פותחת מפעלים ומכפילה ייצור ● אולם בתחומים הקריטיים ביותר, מחלל ועד הגנה אווירית, היא עדיין רחוקה מלעמוד לבד ● האם היבשת תצליח להתחמש מחדש?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט; מטא ואפל קפצו לקראת הדוחות, מחירי המתכות היקרות זינקו לשיאים חדשים

ה-S&P 500 עלה בכ-0.5% ● קורוויב קפצה במעל 5%, לאחר שאנבידיה הודיעה כי השקיעה בה 2 מיליארד דולר ● הכסף רשם את הזינוק התוך־יומי הגדול ביותר שלו מאז 2008, ואז נסוג מהשיא ● וול סטריט לקראת שבוע דרמטי: דוחות של ענקיות הטכנולוגיה והחלטת הריבית, אבל טלטלה מאיימת ממקום רחוק - יפן ● הדולר נחלש בעולם, הין היפני התחזק במעל 1%