גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעולם מצמצמים נמלים. אז למה בישראל הולכים נגד הזרם?

בזמן שבישראל נמשך המו"מ בין המדינה לנציגי הנמלים, בעולם מתכוננים לשינויים מרחיקי לכת בענף הספנות ● במסגרת ההיערכות מחדש: נמלים קטנים ובינוניים יאלצו להתמזג כדי לשפר את כוח המיקוח מול בריתות הספנות הבינלאומיות ● בישראל, מזהירים המומחים, הקמת שני נמלים חדשים היא בניגוד למגמה ועלולה להקשות על הסיכויים לשרוד

נמל אשדוד מהאויר / צילום: אלבטרוס
נמל אשדוד מהאויר / צילום: אלבטרוס

המו"מ המרתוני שהתקיים בשלושת השבועות האחרונים בין נציגי המדינה, ההסתדרות והנהלת נמל אשדוד ונמל חיפה בנושא הרפורמה בנמלים יוארך בשבוע - כך נודע ל"גלובס". אתמול (א') היו אמורים להסתיים 18 ימים אותם הקציב לצדדים בית הדין הארצי לעבודה כדי להגיע להסכמות ולגבש תכנית התייעלות לקראת התחרות שתחול עם פתיחת הנמלים החדשים בעוד שלוש שנים. על פי הגורמים המקורבים לדיונים, בימים האחרונים חלה התקדמות מסוימת במו"מ, ולכן הוסכם על הארכת הדיונים עד 17 ביוני 2018.

כזכור, רק לפני כחודש הסתיימה שביתה שפרצה במפתיע בשני הנמלים, ונמשכה כמעט שבוע. השביתה גרמה לנזקים של מאות מיליוני שקלים, לא רק לנמלים עצמם, אלא למשק כולו. הסיבות העיקריות להשבתה הן מחאת העובדים נגד הקמת הנמלים החדשים והסחבת מצד המדינה בנוגע להשגת הסכמות עם העובדים על רקע זה. המטרה של המדינה היא בעיקר להפחית את כוחם של ועדי העובדים בנמלים ששולטים על שערי הכניסה והיציאה של הסחורות, ולמעשה להוריד את ידם "מהשאלטר" החיוני. כמעט מחצית מהסחורות הנכנסות לישראל מגיעות דרך הים, והשבתות הנמלים גורמות לנזקים כלכליים עצומים.

אלא שמחוץ לכותלי בית המשפט ושולחנות הדיונים, מתרחש בעולם הספנות שינוי גדול ומשמעותי שבישראל - בה עסוקים ברפורמה ובפתיחת נמלים חדשים - עלולים להחמיץ: בעוד שבעולם המגמה היא לאחד בין נמלים, בישראל המדינה מקדמת רפורמה לפתיחת נמלים חדשים, בצמוד לנמלים הוותיקים, כך שיתחרו בהם על אותם הלקוחות.

אינפו נמלים

לעובדים יש סיבות לחשוש

לאור המציאות החדשה ששוררת כבר כמעט שנה בעולם הספנות, בה התאחדו חברות הספנות הגדולות בעולם לשלוש בריתות, החששות של העובדים מפני התחרות מול נמלים חדשים כנראה מוצדקים. החברות הבינלאומיות שמקימות את הנמלים החדשים נמצאות בבעלות הבריתות האלה - דבר שעלול להסיט את מרבית הביקושים אל הנמלים החדשים וליצור מונופולים אזוריים.

כך למשל, הנמל הדרומי מוקם על ידי חברת TIL שנמצאת בבעלות חברת הספנות MSC שהתאחדה לברית עם חברת הספנות Maersk. הדבר המתבקש הוא כי רוב האוניות של הברית הזאת, ששמה M2, המהוות לא פחות משליש מכלל נפח הסחורות שמועברות דרך הים, יופנו אל הנמל החדש.

כפי שדווח לאחרונה ב"גלובס", לנושא כאוב זה בעיני העובדים נמצא פתרון חלקי במהלך הפגישה שהתקיימה השבוע בין שר התחבורה ישראל כ"ץ ליו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן. השר כ"ץ הסכים לדרישת העובדים להכניס לנמלים משקיע אסטרטגי.

בשלב זה לא ידוע מי יהיה אותו "המשקיע האסטרטגי" אך דבר אחד ברור לכולם: זה חייב להיות משקיע שיביא עמו אוניות, ובכך ישמור על היקפי העבודה בנמלים הממשלתיים. השאלה המתבקשת היא האם חברות הספנות הגדולות "יעמדו בתור" כדי להכנס כמשקיע אסטרטגי לאור המציאות הקיימת בנמלי הים בישראל - חוסר ודאות רגולטורי ושביתות.

ואולם, גם במידה ויימצאו משקיעים אסטרטגיים שיגדילו את היקפי העבודה של הנמלים הקיימים, עדיין קיים סיכון שלא תהיה מספיק עבודה לארבעה נמלים. המדינה, שיזמה את הקמת שני הנמלים החדשים לפני חמש שנים, משדרת אופטימיות. לתפיסתה, נפח הסחר במכולות יגדל במידה כזאת שיהיה מספיק לכולם, והנמלים הוותיקים פשוט צריכים להפסיק להתלונן ולהיערך לתחרות.

בנמלים עצמם כנראה מתקשים להסתמך על ההבטחות וכבר נערכים לפרישה מרצון. אחד הנושאים של המו"מ הוא הכנת תוכנית פרישה מרצון של עובדי הנמלים בתמורה לתוספות פנסיוניות ומענקים. בנמל חיפה מדברים על פרישה של כ-400 עובדים מרצון, אך בנמל אשדוד מספרם עוד לא ידוע. לאחר שהצדדים יצליחו לגבש תוכנית התייעלות, עומדת הבטחת שר התחבורה ישראל כץ, לפיה העובדים הנותרים יקבלו חסינות מהפיטורים למשך 10 שנים.

כלי רכב חדשים בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"נמלים קטנים יתקשו לשרוד"

"יותר מתחרים - יותר טוב", זו הקונספציה שמדריכה את האוצר ברפורמה בענף הנמלים בישראל. הרעיון פשוט: אם היום מתחרים על שוק המכולות העיקרי בישראל שני נמלים (חיפה ואשדוד), המדינה צריכה להכניס לשוק עוד שני נמלים (המפרץ בחיפה והדרום באשדוד) שיופעלו על ידי חברות פרטיות זרות ושיתחרו בשני הנמלים הקיימים, שישארו בבעלות ממשלתית.

את החששות של הנמלים הקיימים, מנסה המדינה להפיג באמצעות הבטחה להשקיע 2.5 מיליארד שקל בשדרוג התשתיות שלהם. ואולם, ההבטחות של המדינה אינן מצליחות להרגיע. גורמים בנמלים אמרו ל"גלובס" כי התחרות מול הנמלים החדשים היא מלכתחילה חסרת סיכוי. ראשית, בשל העובדה שהנמלים החדשים יופעלו על ידי חברות זרות וייהנו מחיסכון עצום בהוצאות שכר - הן יעסיקו פחות עובדים ובתנאים הרבה פחות טובים מאלה שמציעות חברות הנמל הממשלתיות.

אולם מעבר לפערים בהוצאות השכר, ישנם גורמים אובייקטיביים שאינם בשליטת הממשלה שמבטיחים שתחרות אמיתית לא תתפתח. הגורם המשמעותי ביותר הוא עומק המים בנמל: נכון להיום עומק המים בחיפה ובאשדוד מגיע לכ-15 מטרים, עומק שמגביל את האפשרות להכניס לנמל את אוניות המכולה הגדולות והחדשות ביותר הנושאות מעל 18 אלף TEU (מכולה באורך 20 רגל) - המגבלה הזו היא קריטית משום ששוק המכולות העולמי הולך ונתפס במהירות על ידי ספינות הענק, שנהנות מהיתרון לגדול. עומק המים בנמלים החדשים יאפשר רק לנמלים האלה לקלוט את אניות הענק.

כעת מצטרפים לחששות של הנהלות חברות הנמל גם אזהרות של מומחים בינלאומיים לספנות, שמתריעים מפני השלכות מרחיקות לכת של חוקי המשחק החדשים בעולם שינוע המכולות. אחד מהם הוא אולף מרק, מומחה ספנות של ITF, ארגון התחבורה הבינלאומי - הפועל בחסות ארגון המדינות המפותחות (OECD). "נמלי מכולות קטנים ובינוניים יתקשו מאוד לשרוד בשנים הקרובות אם לא יתמזגו", כך מזהיר מרק.

בשיחה עם "גלובס", שנערכה במהלך הוועידה השנתית של הארגון בלייפציג שבגרמניה, הסביר מרק כי כללי המשחק בשוק הובלת המכולות השתנו לחלוטין כתוצאה מהקמת שלוש בריתות ספנות עולמיות באפריל 2017, בריתות ששולטות ב-90% מקיבולת המכולות העולמית.

"המשחק בשוק הספנות הופך להכל או כלום", הוא מסביר "הבריתות לא צריכות את כל הנמלים שישנם היום, ומבחינת הנמל - אם בעבר היו לכל נמל 20 לקוחות אז היום יכולים להיות מקסימום שלושה. נמל שיפסיד לקוח אחד, יאבד נתח שוק מאוד משמעותי - ויכולת המיקוח שלו מול שני הלקוחות האחרים תיפגע מאוד. זה אומר שהשוק הוא שוק של חברות שינוע המכולות, וזה אומר שנמלי מכולות קטנים ובינוניים יתקשו מאוד לשרוד".

בריתות הספנות העולמית-אם אתה לא חלק מהן, אתה לא קיים

יש לנמלים בישראל סיכוי לזכות בתחרות הזו?

"מבלי להתייחס ספציפית למצב בישראל, חשוב שאנשים יבינו שהמצב משתנה במהירות. ההחלטה עם איזה נמל לעבוד ואם איזה נמל להפסיק לעבוד, נמצאת כיום בידי מעט מאוד שחקנים. כשסקטור הספנות מאד ריכוזי וסקטור הנמלים מאוד מפוצל, יש לחברות הספנות את הכוח לבחור בקלות, ולכן האינטרס של הנמלים הוא להתמזג כדי להקשות על חברות הספנות 'לשחק ביניהם' - כי זה בדיוק מה שהן מנסות לעשות היום".

אלו מתחרים יש לנמלים בישראל?

"יש נמלים במצרים, יש את נמל פיראוס ביוון ונמל במלטה ובהמשך את איטליה, ספרד ומרוקו. מחקר שערכנו לאחרונה במסגרת ה-ITF הראה שבמזרח הים התיכון יש הרבה קיבולת נמלית חדשה שתיכנס בשנים הקרובות".

נמלים שיפסידו ייסגרו?

"נמלים רבים ייאלצו להסתפק בלהיות נמלי שטעון (נמל משנה להעברת סחורות מהנמל העיקרי לנמלים קטנים - ע"ב). לא כל הנמלים צריכים להיות נמלי מכולות. נמלים עירוניים משתנים ונכנסים יותר לתיירות למשל, ויש מקום גם לנמלים שלא מושכים את חברות המכולות הגדולות".

האם הפרטת נמלים מוכיחה את עצמה והאם היא באה על חשבון העובדים?

"הפרטה מגדילה את היעילות ויש לה גם השפעה על העובדים, כי לפעמים להיות יעיל יותר המשמעות היא פחות עובדים. אבל ישנם גם נמלים ציבוריים יעילים".

עובדי הנמלים בישראל חוששים מאוטומציה - האם נראה בעוד כמה שנים נמלים ללא עובדים אנושיים?

"נמלים משתמשים בתהליכי אוטומציה להפעלת המנופים, למשל ברוטרדם יש טרמינל שבו המנופים מופעלים מרחוק. אבל נמל באוטומציה מלאה בלי עובדים - קשה לדמיין שיקרה. עובדים עדיין מאוגדים ועדיין חזקים, אבל מפעילים חדשים מייצרים אתגרים לאיגודים. באופן כללי, עובדי נמל מרוויחים יפה בכל אירופה, אבל כשמגיעים מפעילים ממקומות אחרים בעולם הם רגילים לסטנדרטים אחרים".

מה לגבי הניסיונות של הסינים להפוך לשחקנים גלובליים?

"הסינים עשו התקדמות מאוד משמעותית בסקטור הפעלת הנמלים. הם התחילו עם נמל פיראוס ב-2016 והם רוכשים נמלים נוספים באיטליה (נמל ואדו ליגוריה), ספרד (נמל ולנסיה) ובבלגיה (נמל זיברוחה). בתוך חמש שנים הסינים זינקו מנתח של 1% ל-10% מהקיבולת של הנמלים באירופה".

עוד כתבות

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?