גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתי - אם בכלל - להצטרף לגל ההנפקות הענק בוול סטריט?

רבות מהחברות הגדולות בעולם בוחרות בשנים האחרונות להיכנס לבורסות בארה"ב דרך הנפקות ראשוניות ענקיות ● האם מדובר באפשרות השקעה אטרקטיבית - או ברמות שווי מוגזמות שעדיף להתרחק מהן?

סוחר בוול סטריט / צילום: רויטרס
סוחר בוול סטריט / צילום: רויטרס

המשבר הפיננסי הגדול של 2008, וחוסר האמון שהוא יצר אצל המשקיעים, חסמו את המסלול הקל יחסית שהיה לחברות הטכנולוגיות לפני כן להנפקה בבורסות. כתוצאה מכך ראינו התגברות משמעותית בהיקף ההנפקות הפרטיות, כלומר כספים שגייסו חלק מהחברות מחוץ לבורסות. לאחר המשבר גם התגברה בצורה משמעותית הרגולציה על החברות הציבוריות, וייתכן כי גם זה הוביל הרבה חברות להישאר פרטיות. לכך צריך להוסיף את התרחבות פלטפורמות גיוס ההמונים, שמאפשרות לגייס סכומי כסף גדולים בקלות רבה יותר ממשקיעים בכל העולם.

הגורמים האלו היו, בין היתר, אלו שהובילו בשנים האחרונות להיקף שיא בהנפקות הפרטיות בארה"ב, שלפי "וול סטריט ג'ורנל" עמד על יותר מ-2.4 טריליון דולר בשנה שעברה.

מטבע הדברים, הגידול בגיוסי הפרייבט אקוויטי בא על חשבון הגיוסים הציבוריים דרך שוק ההון. מאז 1996 התכווץ מספר החברות הציבוריות בארה"ב ביותר ממחצית.

אבל עדיין, כשהתמחור של השווקים הפיננסיים עולה, המשקיעים בסופו של דבר רוצים לממש את ההשקעה הפרטית שלהם לכסף מזומן, והדרך המקובלת לעשות את זה היא על-ידי הנפקה ציבורית. נוסף על כך, חברות טכנולוגיות בעלות פוטנציאל מבטיח יכולות בדרך כלל לגייס סכומים גדולים למדי בבורסה, ולכן האפיק הזה אטרקטיבי עבורן.

אבן קיסר

מגיעות לבורסה בשלות יותר

מה שמעניין, הוא שאם בעבר היינו רגילים לראות חברות טכנולוגיות מנפיקות את מניותיהן בבורסה בשלב מוקדם יותר, אפילו כאשר אין עדיין הכנסות, היום המצב לרוב שונה. הבחירה של חלק מהחברות בגיוס כסף פרטי בהיקפים גדולים אפשרה להן להרחיב את הפעילות, להגיע למצב של הכנסות משמעותיות ולהגדיל מאוד את השווי שלהן. כך, הגענו למצב שבו אנו רואים חברות טכנולוגיות בשלות יותר, המנפיקות את מניותיהן בבורסה לפי שווי גבוה.

ההנפקות של שירות אחסון הקבצים דרופבוקס, ושל שירות סטרימינג המוזיקה ספוטיפיי, הן שתי דוגמאות להנפקות מוצלחות מהחודשים האחרונים.

מתחילת השנה גייסו החברות הטכנולוגיות כ-7 מיליארד דולר. זהו קצב גבוה מאשר זה של הגיוסים בתקופות המקבילה ב-2015 ו-2016. לפי הרמזים שמשחררות ענקיות פרטיות נוספות כמו אובר, airbnb, Wework, פינטרסט ואחרות, נראה שגל ההנפקות הזה צפוי להתרחב בשנים הקרובות.

יש גם לא מעט חברות סיניות גדולות שהבינו את הקלות היחסית של גיוס סכומי עתק בוול סטריט, ובוחנות גם הן כניסה לבורסות בארה"ב. דוגמה טובה לכך היא Baidu, שהנפיקה את חטיבת הווידיאו שלה, IQ, וגייסה כ-2.3 מיליארד דולר. דוגמה נוספת היא חברת HUYA, חברת בת של חברה סינית בשם YY שהונפקה לאחרונה בנאסד"ק, וזינקה במחירה מאז ההנפקה.

אמנם חברות טכנולוגיה רבות רואות בנאסד"ק בורסה אידיאלית לגיוס כספים ציבורי, אולם גל ההנפקות האחרון מתרחש גם במקומות אחרים בעולם. הדוגמה הכי בולטת היא של חברת הטלפונים הסינית המובילה XIAOMI, אשר מתכננת לצאת להנפקה בהיקף גדול, לפי שווי חברה של בין 70 ל-80 מיליארד דולר, בבורסת הונג קונג.

הבורסה בהונג קונג מנסה למשוך אליה חברות שינפיקו בה, ולאחרונה ביצעה שינוי רגולציה לתמוך במהלך זה. השינוי מאפשר, בין השאר, רישום של חברות מפסידות למסחר בתחומי פעילות מסוימים, כמו מדעי החיים, והנפקה של שני סוגי מניות שונים: מניות בעלות זכות הצבעה מול מניות רגילות ללא זכות הצבעה - כדרך לשמר את השפעת בעלי השליטה המקוריים.

הממשל הסיני, שרואה זה כמה שנים כיצד חברות סיניות מובילות מנפיקות מחוץ לגבולות המדינה, רוצה למשוך חזרה את החברות, גם אם בצורה חלקית. הממשל עומל על תקנות שיקלו ויעודדו מצד אחד, ואף "יכריחו" בצורה עדינה חברות שעיקר פעילותן בסין להירשם למסחר מקביל גם בבורסות המקומיות בסין עצמה. הדוגמה הבולטת ביותר לחברה סינית במקור, שלה פעילות בהיקף גדול בסין, היא עליבאבא, שכיום רשומה למסחר רק בארה"ב.

הנפקה ציבורית טובה לכלכלה

הנפקה של חברה פרטית בבורסה בדרך כלל טובה עבור המשקיעים הפרטיים, המנהלים והעובדים של החברה. אבל הנפקה ציבורית לרוב טובה גם עבור הכלכלה עצמה, ובמיוחד עבור ענף הטכנולוגיה, מהסיבה שחלק מהכסף הגדול שקיבלו המשקיעים ממכירת מניותיהם חוזר בצורת השקעה לסטארט-אפים חדשים, וחוזר חלילה. השאלה הגדולה היא, האם גם המשקיעים שרוכשים את המניות בהנפקה נהנים מתשואה לאורך זמן?

רוב החברות הטכנולוגיות המונפקות היום בבורסה שונות מאלו שראינו בבועת הדוט.קום בתחילת המאה. גם אז, חלק נכבד מהחברות היו הבטחות גדולות, אבל רובן היו ללא הכנסות. היום, מדובר כאמור בחברות שחלקן בוגרות יותר, שאמנם נמצאות עדיין בשלב של צמיחה מואצת בפעילות, אבל כבר עתה מתבססות על הכנסות יפות.

מצד שני, רובן גם נזקקות להרבה כסף למימון הצמיחה הזו, כך שבשורה התחתונה של הרווח הנקי הן עדיין בדרך כלל מפסידות כסף. במילים אחרות, מדובר בחברות בעלות פוטנציאל להפוך לענקיות המובילות בעולם בתחומן, אולם ההשקעה בהן היא בעלת פרופיל סיכון גבוה.

הבחירה צריכה להיעשות בסלקטיביות גבוהה במיוחד. מומלץ להתמקד בחברות שבהן יש סבירות גבוהה יותר, שכבר בשנים הקרובות יצליחו להגיע להיקף הכנסות משמעותי, שיפצה על ההוצאות הקבועות הגדולות של החברה. זו לא משימה פשוטה, אבל משקיע שרוצה ליהנות מתשואה לאורך זמן מהחברות האלו צריך לבצע את עבודת הניתוח הזו ביסודיות. 

■ אבידור ברוך הוא אנליסט מחקר חו"ל באלטשולר שחם ומוטי ברלינר הוא מנהל מחלקת מחקר בבית ההשקעות. לכותבים ולאלטשולר שחם עניין אישי בנושא. שיווק ההשקעות אינו מהווה תחליף לשיווק המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס