גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אבי גפן, מנכ"ל קבוצת אלון, פורש מתפקידו

וגם: רון יריב, מנכ"ל ריג'ס ספייסס ישראל, פורש ועובר לעסקים פרטיים

אבי גפן / צילום: איל יצהר
אבי גפן / צילום: איל יצהר

מנכ"ל חברת ההחזקות אלון חברת הדלק (קבוצת אלון), אבי גפן, פורש מתפקידו. ל"גלובס" נודע כי גפן, שנכנס לתפקידו לפני קצת יותר משנה, החליט על פרישה לאחר שהשלים את עיקר הפעולות הנדרשות לייצוב החברה. גפן (58), בעל תואר ראשון במשפטים מאוניברסיטת בר אילן, מונה לתפקיד המנכ"ל בתחילת 2017, כאשר קבוצת אלון כבר הייתה בעיצומו של תהליך הסדר חוב עם נושיה, ובראשם מחזיקי האג"ח. קודם לכן הוא כיהן בשנים 2011-2012 כמנכ"ל שותפות החיפושים ישראמקו, ולפני כן כמנכ"ל חברת איזי אנרגיה במשך כחמש שנים.

את גפן מינו לתפקיד בעלי השליטה הקודמים בקבוצת אלון, שרגא בירן וארגוני הקניות של הקיבוצים. בעת מינויו טענו כלל הנושים לחובות בהיקף של כ-3 מיליארד שקל של החברה כלפיהם, אולם בסיום ההליך המשפטי נקבע כי סך חובות החברה במסגרת ההסדר יעמוד על 2.2 מיליארד שקל.

בהמשך 2017 ניסה גפן להוביל גיוס הון לקבוצת אלון, על פי המתווה שגובש בהסדר החוב. בין השאר, נעשה גם ניסיון להנפיק את החברה בבורסה, אולם חוסר היענות מצד המשקיעים הוביל לביטול ההנפקה ולהעברת הבעלות המלאה בחברה לידי מחזיקי האג"ח שלה.

לאחר העברת הבעלות הוחלף דירקטוריון קבוצת אלון אולם גפן נותר בתפקידו והוביל את מימוש ההחזקה בחלק מהנכסים ובראשם מניות חברת דלק US. מימושים אלו הביאו לצמצום החוב למחזיקי האג"ח לכ-700 מיליון שקל, כאשר בידי החברה נותרו שני נכסים מרכזיים.

הנכס הראשון הוא החזקה ב-80% ממניות אלון גז, שמחזיקה במאגר תמר, ואילו הנכס השני הוא החזקה בשרשור ב-29% ממניות החברות המפעילות את כביש 6 (חברות המפעיל), שערכן נעמד ב-135 מיליון שקל. שני נכסים אלו אמורים לאפשר את פירעון יתרת החוב לאורך זמן.

רון יריב, מנכ"ל ריג'ס ספייסס ישראל, פורש ועובר לעסקים פרטיים

רון יריב, מנכ"ל ריג'ס ספייסס ישראל, פורש מענקית חללי העבודה הבינלאומית - קבוצת IWG המפעילה את שני המותגים בישראל. ל"גלובס" נודע כי יריב פורש בתום קדנציה בת יותר מ-3 שנים ויוצא לעסקים פרטיים. בשלוש השנים האחרונות שילשה קבוצת IWG את כמות חללי העבודה המשותפים שמפעילה הענקית הבינלאומית מ-5 ל-15 מרכזים פעילים בשטח של 30 אלף מ"ר ו-2500 עמדות עבודה. חמישה מרכזים נוספים עומדים להיפתח בחודשים הקרובים.

קבוצת IWG) International Workplace Group) עוסקת מאז 1989 בתחום חללי העבודה המשותפים, ונסחרת בבורסה בלונדון בשווי של 2.86 מיליארד פאונד. היא מפעילה כ-3300 מרכזי עסקים משותפים ביותר מ-1,000 ערים ב-110 מדינות ברחבי העולם. יריב, הגיע ל-IWG לאחר שכיהן כמנכ"ל רשת המלונות של אפריקה ישראל וכמנכ"ל המכירות הבינלאומיות של רשת הילטון העולמית. 

רון יריב / צילום: תמר מצפי

המרכז הבינתחומי העניק תואר כבוד לנשים בלבד 

ביום חמישי בשבוע שעבר, ערך המרכז הבינתחומי הרצליה טקס הענקת תוארי עמיתות כבוד לשבע נשים, ומתוך הגדרה - לנשים בלבד. פרופ' אוריאל רייכמן, נשיא ומייסד הבינתחומי, ואודי רקנאטי, יו"ר הדירקטוריון, העניק את התואר לנשים שהן להגדרתם מובילות בתחומיהן.

כך, את הגלימות עטו בין המדליסטית האולימפית ואשת העסקים, יעל ארד (שממילא מחזיקה תואר הראשון מהבינתחומי במנהל עסקים), המשמשת כיום כראש החטיבה המסחרית של ויאקום ישראל, בעלי "קונספט 4 סאקסס", ומלווה סטארט-אפים בראשית דרכם. ארד קיבלה גם את אות וינד ליזמות חברתית, על פעילותה השוטפת. עוד קיבלו את האות ד"ר יהודית ריכטר, מנכ"לית ומייסדת מדינול; החוקרת פרופסור מיכל שוורץ ממכון וייצמן; רס"ן (במיל) רוני צוקרמן, טייסת הקרב הראשונה בצה"ל (ולפיכך תמונתה מטושטשת); הפילנתרופיות דפנה קרמר ולורלי ווסט וליאורה עופר, בעלת השליטה בעופר השקעות וחברה בדירקטוריון הבינתחומי. עופר קיבלה את האות עשור לאחר שקיבל אותו אביה, יולי עופר, כאשר הוא ואחיו סמי עופר היו בין התורמים הראשונים למרכז הבינתחומי. את האות היא קיבלה על תרומתה למוסד ועל פעילותה הפילנתרופית.

רייכמן, הסביר כי "אנחנו מעניקים את ההוקרה הגבוהה ביותר של המרכז הבינתחומי לנשים בלבד, לא בשל היותן נשים, אלא בזכות סיפור חייהן והישגיהן. מאז שהחלנו בנוהג זה ניתן התואר גברים ונשים, ללא הבדל. השנה החלטנו להעניק אותו רק לנשים כדי לומר אמירה שהחברה הישראלית עדיין זקוקה לה".

מקבלות ומעניקי האות / צילום: עדי כהן צדק

מענקים, מחקרים, ותמחור לא הוגן של תרופות

בשבוע שעבר ערך משרד עורכי הדין ש. הורוביץ ושות' יחד עם הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב, את ערב העיון השנתי במכון ש. הורוביץ לקניין רוחני לזכר ד"ר אמנון גולדנברג. בראש המכון עומד פרופ' מיכאל בירנהק, ובמשתתפים באירוע היו שופט בית המשפט העליון בדימוס, פרופ' יורם דנצינגר; השופטים רמי אמיר וד"ר עמירם בנימיני; אסא קלינג' רשם הפטנטים לשעבר וסגנית הרשם ז'קלין ברכה; עורכי הדין השותפים הבכירים שוקי חורש ואלקס הרטמן ממשרד ש. הורוביץ; עו"ד רובי בכר ואחרים.

הפעם הוקדש הכנס לתחום הפטנטים, הנגישות לתרופות, וליד דיוק - מחירן הגבוה. בדוברים היה שופט בית המשפט העליון, פרופ' עופר גרוסקופף, שבעברו שימש במשך כ-13 שנים כמרצה וכסגן דיקן בפקולטה. עוד הרצו: עו"ד טל בנד, שותף בכיר בש. הורוביץ ומומחה בתחום הקניין הרוחני; עו"ד ריצ'רד לוטי והעיתונאית רוני לינדר גנץ. גרוסקופף התייחס לצורך של בתי המשפט להציב גבולות להגנה הראויה על פטנטים, וזאת, בדגש על תמחור בלתי הוגן של תרופות. עו"ד טל בנד התייחס לבעיית המחיר הגבוה, והתעמת מול עו"ד ריצ'רד לוטי, שדיבר על פיתוחן. 

עוד באירוע, חילקה אורה גולדנברג, אלמנתו של אמנון גולדנברג, פרסים, מענקי מחקר ומלגות לחוקרים וסטודנטים על מחקרים בתחום הקניין הרוחני, כאשר במקבלי הפרסים היו פרופ' דיויד גילה, הממונה לשעבר על הגבלים עסקיים, פרופ' ניבה אלקין-קורן ואחרים.

עופר גרוסקופף, טל בנד ודיויד גילה / צילום: גלעד ארצי

השקעה כפולה: מדוע הוכפל הפרס הראשון בתחרות קולר לסטארט-אפים?

בשבוע שעבר נערך שלב הגמר בתחרות קולר של הפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב לסטארט-אפים בתחילת דרכם, בפקולטה, אותו אירח פרופ' משה צבירן, דקאן הפקולטה לניהול. את הפרס בתחרות קולר סטארט-אפ של 100 אלף דולר, שמתקיימת זו השנה השנייה, מעניקה קרן קולר לפילנתרופיה.

אל שלב הגמר הגיעו חמישה סטארט-אפים מתוך למעלה משבעים שהגישו מועמדות. הבחירה הייתה קשה כל כך, עד שבסופו של דבר החליטו השופטים לבחור בשני זוכים, ובכך להכפיל את ההשקעה. כך נבחרו CASTOR - שרות בענן לאופטימיזצית ייצור חלקים למשל בשימוש בהדפסת תלת-ממד, ו-TuneFork - טכנולוגיה לפרופיל שמיעה אישי שעל פיו מותאמת מערכת ההגברה בסלולרי. האחרון אגב, השתתף גם בתוכנית החברתית של עמותת 8200.

התחרות אורגנה על ידי אודיה פרגמנט, כאשר בצוות השופטים היו: ג'רמי קולר, מייסד ומנכ"ל קולר קפיטל; עו"ד שרון גזית' שותפה וראש מחלקת חברות וטכנולוגיה בגולדפרב זליגמן; ד"ר איריס גינזבורג, מנהלת תוכנית ה-MBA בטכנולוגיה יזמות וחדשנות; פיונה דרמון, שותפה בקרן JVP; צחי וייספלד, מנכ"ל Microsoft For Start-Ups; נמרוד כהן, שותף מנהל של Tau Ventures; עו"ד מימי צמח, שותפה בצמח שניידר; יזהר שי' שותף מנהל בקיינן פרטנרס (בעל טור ב"גלובס"); ד"ר נמרוד קוזלובסקי, מנהל ומייסד משותף, JVP Cyber Labs ומרצה לסייבר בפקולטה לניהול באוניברסיטה; נוגה קפ, שותפה מנהלת i3 Equity Partners.

צחי ויספלד, נגה קפ ואיריס גינזבורג / צילום: אורן קלר

יוחנן לוקר ועובדי כיל יצאו למסע זיכרון בפולין

יוחנן לוקר, יו"ר כיל, ורני לובנשטיין, סמנכ"ל קשרי חוץ בחברה, שבו בשבוע שעבר יחד עם משלחת של כ-80 עובדי ועובדות החברה, ממסע זיכרון במחנות ההשמדה ובאתרים היהודיים בפולין.

לוקר נשא נאום במחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו. הוא שיתף זווית אישית וסיפר על גבורת אביו, ניצול שואה שאיבד את רוב משפחתו. "אני בנו של מרטין לוקר ז"ל, אלוף במילואים, מפקד בחיל האוויר הישראלי, הבנתי את מימדי השואה מאוחר מאוד. הסיפור של אבי על מות אחיו הצעיר בזרועות אימו מאפשר לי להבין את הזוועות שעברו", הוא אמר. משלחת עובדי ועובדות החברה סיירה בשך חמישה ימים ברחובות הגטו היהודי בוורשה, במחנות ההשמדה מיידנק, טרבלינקה, אושוויץ-בירקנאו ועוד. בתום המסע הודיע לוקר כי בכוונתו להפוך את המסעות למסורת שנתית בחברה.

יוחנן לוקר / צילום: עינב צפני

עוד כתבות

קרנות עם תשואה נאה אבל גם עם קץ' / צילום: Unsplash, kenny eliason

הקרנות האלה משלמות סכומים נאים למשקיעים לצד תשואות אגדיות. איפה הקץ'?

קרנות סל המבטיחות הכנסה שבועית או חודשית גבוהה באמצעות מסחר בחוזי אופציות על מניה בודדת, משכו אליהן 6.4 מיליארד דולר של השקעות השנה ● הכנסה קבועה בדרך-כלל מקושרת עם ביטחון, אך זה לא המקרה כאן, בעיקר לנוכח התנודתיות הגבוהה של נכסי הבסיס

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

אודי בן שימול, מנכ''ל סודקסו ישראל, בחנות נוחות בחברת מגדל. פותחים גם סופרמרקטים / צילום: יח''צ

חמישה סניפים כבר נפתחו בתע"א: הסופרים מגיעים למקומות העבודה

סודקסו ישראל החלה להפעיל סופרמרקטים וחנויות נוחות במקומות עבודה גדולים - כולל חמישה סניפים בתעשייה אווירית, בשטח שמגיע עד ל-250 מ"ר לחנות ● המנכ"ל: "הביקוש מהשטח גובר"

בנימין נתניהו ודונלד טראמפ / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ראש הממשלה נתניהו והנשיא טראמפ ייפגשו בבית הלבן ביום שני הבא

דיווח: הנשיא טראמפ יחתום על הוראה שתקל את הסנקציות הכלכליות על סוריה ● דני אלגרט, אחיו של החטוף איציק אלגרט ז"ל, חושף: חמאס חקר את איציק בשבי בחשד שהוא טייס ● דובר צה"ל בהודעת פינוי לתושבי שכונות במרחב העיר עזה וג'באליה ● מקורות דיפלומטיים לעיתון "אל-אח'באר" הלבנוני: קהיר מאמינה כי סימני "פריצת דרך" במו"מ להפסקת האש בעזה "נראים באופק" ● 50 חטופים - 633 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

מכוניות חדשות בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

בממשלה רוצים לקצר את התור בנמלים, ובדרך פוגעים במכונת המזומנים שלהם

במשרדי התחבורה והאוצר גיבשו מתווה להרחבת התחרות על פריקת מכוניות – שנחשבת לאפיק רווחי במיוחד עבור הנמלים ● המטרה: לגרום להם לתת עדיפות לסחורות אחרות, כמו ברזל, שתקועות בלב ים זמן רב ● בוועדי הנמלים עשויים לצאת למאבק

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

נתניהו: "נפתחו הרבה הזדמנויות - לחלץ את החטופים ולהכריע את חמאס ואפשרויות אזוריות רחבות"

סמל ישראל נתן רוזנפלד, נהרג בפיצוץ בתוך מבנה בג'באליה, האירוע מתוחקר ● שב"כ סיכל תשתית חמאס בחברון, מהגדולות שנחשפו בשנים האחרונות ● צה"ל יגיע בימים הקרובים לשליטה ב-75% משטחי הרצועה, הרמטכ"ל יציג היום לקבינט: אנו מגיעים ליעדים שהגדרתם לנו ● 632 ימים למלחמה 50 חטופים בעזה • עדכונים שוטפים

בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez

אחרי הפיטורים - ספינת הדגל של בני לנדא הגישה בקשה לעיכוב הליכים

לפני כשבועיים ביצעה לנדא דיגיטל פרינטינג של בני לנדא מהלך קיצוצים במסגרתו פוטרו יותר מ-100 עובדים ● כעת הגישה החברה לבית המשפט בקשה לעיכוב הליכים, לאחר שנקלעה לחובות של 1.7 מיליארד שקל ● עם זאת, בחברה מאמינים כי יוכלו להשתקם

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

המשרוקית מארחת. חברה ממשלתית / צילום: Shutterstock

להפריט או לא? זה המושג שעומד בלב המחלוקת המתמשכת

בממשלה נאבקים על השליטה בהן, והוויכוחים אודותן נמשכים כבר עשורים • מה עומד מאחורי "החברות הממשלתיות"? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בעקבות חשיפת גלובס: דרישה לדיון בוועדת הכספים בנושא מצוקת השוכרים והמשכירים

חברי הכנסת נאור שירי וולדימיר בליאק מבקשים דיון דחוף בנושא הסדרת הפיצויים לשוכרים ולמשכירים עקב הטילים מאיראן ● בבקשה נכתב כי "בעלי הדירות נמצאים במצב בעייתי, הם נותרים עם נכס שאינו ראוי למגורים ושאינו מניב הכנסה"

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez

המשקיעים שוויתרו והמשמעות לעובדים: מאחורי ההתרסקות של חברת הדפוס של בני לנדא

לנדא דיגיטל פרינטינג הגישה אתמול בקשה לעיכוב הליכים בשל החלטת המשקיעים האירופאים להפסיק להזרים לה הון ולחדול מהענקת הלוואות ● מה הביא להתרסקות החברה המבטיחה, ובמה שונה הקריסה של לנדא דיגיטל פרינטינג מקריסת לוסיקס, חברת היהלומים הסינתטיים של בני לנדא?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"