גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אבי גפן, מנכ"ל קבוצת אלון, פורש מתפקידו

וגם: רון יריב, מנכ"ל ריג'ס ספייסס ישראל, פורש ועובר לעסקים פרטיים

אבי גפן / צילום: איל יצהר
אבי גפן / צילום: איל יצהר

מנכ"ל חברת ההחזקות אלון חברת הדלק (קבוצת אלון), אבי גפן, פורש מתפקידו. ל"גלובס" נודע כי גפן, שנכנס לתפקידו לפני קצת יותר משנה, החליט על פרישה לאחר שהשלים את עיקר הפעולות הנדרשות לייצוב החברה. גפן (58), בעל תואר ראשון במשפטים מאוניברסיטת בר אילן, מונה לתפקיד המנכ"ל בתחילת 2017, כאשר קבוצת אלון כבר הייתה בעיצומו של תהליך הסדר חוב עם נושיה, ובראשם מחזיקי האג"ח. קודם לכן הוא כיהן בשנים 2011-2012 כמנכ"ל שותפות החיפושים ישראמקו, ולפני כן כמנכ"ל חברת איזי אנרגיה במשך כחמש שנים.

את גפן מינו לתפקיד בעלי השליטה הקודמים בקבוצת אלון, שרגא בירן וארגוני הקניות של הקיבוצים. בעת מינויו טענו כלל הנושים לחובות בהיקף של כ-3 מיליארד שקל של החברה כלפיהם, אולם בסיום ההליך המשפטי נקבע כי סך חובות החברה במסגרת ההסדר יעמוד על 2.2 מיליארד שקל.

בהמשך 2017 ניסה גפן להוביל גיוס הון לקבוצת אלון, על פי המתווה שגובש בהסדר החוב. בין השאר, נעשה גם ניסיון להנפיק את החברה בבורסה, אולם חוסר היענות מצד המשקיעים הוביל לביטול ההנפקה ולהעברת הבעלות המלאה בחברה לידי מחזיקי האג"ח שלה.

לאחר העברת הבעלות הוחלף דירקטוריון קבוצת אלון אולם גפן נותר בתפקידו והוביל את מימוש ההחזקה בחלק מהנכסים ובראשם מניות חברת דלק US. מימושים אלו הביאו לצמצום החוב למחזיקי האג"ח לכ-700 מיליון שקל, כאשר בידי החברה נותרו שני נכסים מרכזיים.

הנכס הראשון הוא החזקה ב-80% ממניות אלון גז, שמחזיקה במאגר תמר, ואילו הנכס השני הוא החזקה בשרשור ב-29% ממניות החברות המפעילות את כביש 6 (חברות המפעיל), שערכן נעמד ב-135 מיליון שקל. שני נכסים אלו אמורים לאפשר את פירעון יתרת החוב לאורך זמן.

רון יריב, מנכ"ל ריג'ס ספייסס ישראל, פורש ועובר לעסקים פרטיים

רון יריב, מנכ"ל ריג'ס ספייסס ישראל, פורש מענקית חללי העבודה הבינלאומית - קבוצת IWG המפעילה את שני המותגים בישראל. ל"גלובס" נודע כי יריב פורש בתום קדנציה בת יותר מ-3 שנים ויוצא לעסקים פרטיים. בשלוש השנים האחרונות שילשה קבוצת IWG את כמות חללי העבודה המשותפים שמפעילה הענקית הבינלאומית מ-5 ל-15 מרכזים פעילים בשטח של 30 אלף מ"ר ו-2500 עמדות עבודה. חמישה מרכזים נוספים עומדים להיפתח בחודשים הקרובים.

קבוצת IWG) International Workplace Group) עוסקת מאז 1989 בתחום חללי העבודה המשותפים, ונסחרת בבורסה בלונדון בשווי של 2.86 מיליארד פאונד. היא מפעילה כ-3300 מרכזי עסקים משותפים ביותר מ-1,000 ערים ב-110 מדינות ברחבי העולם. יריב, הגיע ל-IWG לאחר שכיהן כמנכ"ל רשת המלונות של אפריקה ישראל וכמנכ"ל המכירות הבינלאומיות של רשת הילטון העולמית. 

רון יריב / צילום: תמר מצפי

המרכז הבינתחומי העניק תואר כבוד לנשים בלבד 

ביום חמישי בשבוע שעבר, ערך המרכז הבינתחומי הרצליה טקס הענקת תוארי עמיתות כבוד לשבע נשים, ומתוך הגדרה - לנשים בלבד. פרופ' אוריאל רייכמן, נשיא ומייסד הבינתחומי, ואודי רקנאטי, יו"ר הדירקטוריון, העניק את התואר לנשים שהן להגדרתם מובילות בתחומיהן.

כך, את הגלימות עטו בין המדליסטית האולימפית ואשת העסקים, יעל ארד (שממילא מחזיקה תואר הראשון מהבינתחומי במנהל עסקים), המשמשת כיום כראש החטיבה המסחרית של ויאקום ישראל, בעלי "קונספט 4 סאקסס", ומלווה סטארט-אפים בראשית דרכם. ארד קיבלה גם את אות וינד ליזמות חברתית, על פעילותה השוטפת. עוד קיבלו את האות ד"ר יהודית ריכטר, מנכ"לית ומייסדת מדינול; החוקרת פרופסור מיכל שוורץ ממכון וייצמן; רס"ן (במיל) רוני צוקרמן, טייסת הקרב הראשונה בצה"ל (ולפיכך תמונתה מטושטשת); הפילנתרופיות דפנה קרמר ולורלי ווסט וליאורה עופר, בעלת השליטה בעופר השקעות וחברה בדירקטוריון הבינתחומי. עופר קיבלה את האות עשור לאחר שקיבל אותו אביה, יולי עופר, כאשר הוא ואחיו סמי עופר היו בין התורמים הראשונים למרכז הבינתחומי. את האות היא קיבלה על תרומתה למוסד ועל פעילותה הפילנתרופית.

רייכמן, הסביר כי "אנחנו מעניקים את ההוקרה הגבוהה ביותר של המרכז הבינתחומי לנשים בלבד, לא בשל היותן נשים, אלא בזכות סיפור חייהן והישגיהן. מאז שהחלנו בנוהג זה ניתן התואר גברים ונשים, ללא הבדל. השנה החלטנו להעניק אותו רק לנשים כדי לומר אמירה שהחברה הישראלית עדיין זקוקה לה".

מקבלות ומעניקי האות / צילום: עדי כהן צדק

מענקים, מחקרים, ותמחור לא הוגן של תרופות

בשבוע שעבר ערך משרד עורכי הדין ש. הורוביץ ושות' יחד עם הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב, את ערב העיון השנתי במכון ש. הורוביץ לקניין רוחני לזכר ד"ר אמנון גולדנברג. בראש המכון עומד פרופ' מיכאל בירנהק, ובמשתתפים באירוע היו שופט בית המשפט העליון בדימוס, פרופ' יורם דנצינגר; השופטים רמי אמיר וד"ר עמירם בנימיני; אסא קלינג' רשם הפטנטים לשעבר וסגנית הרשם ז'קלין ברכה; עורכי הדין השותפים הבכירים שוקי חורש ואלקס הרטמן ממשרד ש. הורוביץ; עו"ד רובי בכר ואחרים.

הפעם הוקדש הכנס לתחום הפטנטים, הנגישות לתרופות, וליד דיוק - מחירן הגבוה. בדוברים היה שופט בית המשפט העליון, פרופ' עופר גרוסקופף, שבעברו שימש במשך כ-13 שנים כמרצה וכסגן דיקן בפקולטה. עוד הרצו: עו"ד טל בנד, שותף בכיר בש. הורוביץ ומומחה בתחום הקניין הרוחני; עו"ד ריצ'רד לוטי והעיתונאית רוני לינדר גנץ. גרוסקופף התייחס לצורך של בתי המשפט להציב גבולות להגנה הראויה על פטנטים, וזאת, בדגש על תמחור בלתי הוגן של תרופות. עו"ד טל בנד התייחס לבעיית המחיר הגבוה, והתעמת מול עו"ד ריצ'רד לוטי, שדיבר על פיתוחן. 

עוד באירוע, חילקה אורה גולדנברג, אלמנתו של אמנון גולדנברג, פרסים, מענקי מחקר ומלגות לחוקרים וסטודנטים על מחקרים בתחום הקניין הרוחני, כאשר במקבלי הפרסים היו פרופ' דיויד גילה, הממונה לשעבר על הגבלים עסקיים, פרופ' ניבה אלקין-קורן ואחרים.

עופר גרוסקופף, טל בנד ודיויד גילה / צילום: גלעד ארצי

השקעה כפולה: מדוע הוכפל הפרס הראשון בתחרות קולר לסטארט-אפים?

בשבוע שעבר נערך שלב הגמר בתחרות קולר של הפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב לסטארט-אפים בתחילת דרכם, בפקולטה, אותו אירח פרופ' משה צבירן, דקאן הפקולטה לניהול. את הפרס בתחרות קולר סטארט-אפ של 100 אלף דולר, שמתקיימת זו השנה השנייה, מעניקה קרן קולר לפילנתרופיה.

אל שלב הגמר הגיעו חמישה סטארט-אפים מתוך למעלה משבעים שהגישו מועמדות. הבחירה הייתה קשה כל כך, עד שבסופו של דבר החליטו השופטים לבחור בשני זוכים, ובכך להכפיל את ההשקעה. כך נבחרו CASTOR - שרות בענן לאופטימיזצית ייצור חלקים למשל בשימוש בהדפסת תלת-ממד, ו-TuneFork - טכנולוגיה לפרופיל שמיעה אישי שעל פיו מותאמת מערכת ההגברה בסלולרי. האחרון אגב, השתתף גם בתוכנית החברתית של עמותת 8200.

התחרות אורגנה על ידי אודיה פרגמנט, כאשר בצוות השופטים היו: ג'רמי קולר, מייסד ומנכ"ל קולר קפיטל; עו"ד שרון גזית' שותפה וראש מחלקת חברות וטכנולוגיה בגולדפרב זליגמן; ד"ר איריס גינזבורג, מנהלת תוכנית ה-MBA בטכנולוגיה יזמות וחדשנות; פיונה דרמון, שותפה בקרן JVP; צחי וייספלד, מנכ"ל Microsoft For Start-Ups; נמרוד כהן, שותף מנהל של Tau Ventures; עו"ד מימי צמח, שותפה בצמח שניידר; יזהר שי' שותף מנהל בקיינן פרטנרס (בעל טור ב"גלובס"); ד"ר נמרוד קוזלובסקי, מנהל ומייסד משותף, JVP Cyber Labs ומרצה לסייבר בפקולטה לניהול באוניברסיטה; נוגה קפ, שותפה מנהלת i3 Equity Partners.

צחי ויספלד, נגה קפ ואיריס גינזבורג / צילום: אורן קלר

יוחנן לוקר ועובדי כיל יצאו למסע זיכרון בפולין

יוחנן לוקר, יו"ר כיל, ורני לובנשטיין, סמנכ"ל קשרי חוץ בחברה, שבו בשבוע שעבר יחד עם משלחת של כ-80 עובדי ועובדות החברה, ממסע זיכרון במחנות ההשמדה ובאתרים היהודיים בפולין.

לוקר נשא נאום במחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו. הוא שיתף זווית אישית וסיפר על גבורת אביו, ניצול שואה שאיבד את רוב משפחתו. "אני בנו של מרטין לוקר ז"ל, אלוף במילואים, מפקד בחיל האוויר הישראלי, הבנתי את מימדי השואה מאוחר מאוד. הסיפור של אבי על מות אחיו הצעיר בזרועות אימו מאפשר לי להבין את הזוועות שעברו", הוא אמר. משלחת עובדי ועובדות החברה סיירה בשך חמישה ימים ברחובות הגטו היהודי בוורשה, במחנות ההשמדה מיידנק, טרבלינקה, אושוויץ-בירקנאו ועוד. בתום המסע הודיע לוקר כי בכוונתו להפוך את המסעות למסורת שנתית בחברה.

יוחנן לוקר / צילום: עינב צפני

עוד כתבות

כלי רכב חדשים בנמל אשדוד / צילום: Shutterstock

השיא של הסינים וההצלחה של "אפס ק"מ": מסירות הרכב מתחילת השנה

מנתוני המסירות הרשמיים עולה כי בחודש נובמבר נרשמה עלייה של 22.5% במסירת רכבים לעומת נובמבר אשתקד ● בנוסף, בענף מעריכים כי סך רכבי "אפס קילומטר" שנרשמו השנה נע סביב 50-40 אלף רכבים

אפליקציית יד2 / צילום: Shutterstock, shutterstock

העסקה הגדולה בתולדות אתרי האינטרנט בארץ: האם יד2 שווה מיליארדים?

קרן אייפקס העולמית רוכשת את אתר היד שנייה תמורת 3.1 מיליארד שקל - פי ארבעה מהשווי שבו נמכר לפני עשור ● בשוק מביעים ספק לגבי היכולת של הקרן להשביח את אתר יד2 באופן דרמטי כמו רוכשיו הקודמים ● וגם: איך הכול התחיל, ומתי הייתה הפריצה הגדולה?

שר המשפטים, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

בג"ץ פסל את המינוי, לוין תקף: "מיירטים בזה אחר זה את מינוי השופטים"

בית המשפט העליון פסל היום (ד') את החלטת שר המשפטים להטיל על השופט בדימוס יוסף בן-חמו את הפיקוח על חקירת הדלפת הסרטון משדה תימן ● לשיטתם, בן-חמו אינו עונה על הגדרת "עובד מדינה בכיר" ● מה אמר לוין ולאן ממשיכים מכאן?

ד''ר יפעת בן חי שגב / צילום: איל יצהר

ד"ר יפעת בן חי שגב עוזבת את חדשות 13, אך הפלונטר עדיין לא הותר

דירקטוריון חדשות 13 מתנהל זה זמן רב ללא יכולת הכרעה, בשל דד לוק שיצרו שניים מחבריה ● ההתפטרות העכשווית עשויה לפתור זאת, ולהוביל למינוי מנכ"לית קבועה

סנטה קלאוס מבקר ברצפת המסחר של הבורסה בניו יורק / צילום: ap, Richard Drew

ראלי סנטה יגיע השנה? אנליסטים מאמינים שזה תלוי בנתון אחד

בשבוע החולף, שבו חל חג ההודיה, מדדי המניות האמריקאיים המובילים הציגו התאוששות שבין 3%־5%, אבל אולי היה זה רק "הנגאובר" ● לאחר פתיחה שלילית לדצמבר אנליסטים מנסים להעריך אם בשנה ששום דבר בה לא התנהג כרגיל, "ראלי סנטה קלאוס" ייחגג כהלכתו

הקרנות הכספיות גייסו הכי הרבה כסף גם השנה / אילוסטרציה: Shutterstock

זינוק של 100% בשלוש שנים: תעשיית קרנות הנאמנות בשיא כל הזמנים

ב-11 החודשים הראשונים של השנה גייסו הקרנות המסורתיות, המנוהלות על ידי בתי השקעות סכום של 23 מיליארד שקל ● זוהי הפעם הראשונה מאז 2021 שהן יעקפו את הקרנות המחקות וקרנות הסל, שגייסו באותה תקופת זמן כ-18.6 מיליארד שקל

פעילות כוחות צה''ל ברפיח (ארכיון) / צילום: דובר צה''ל

בתגובה לתקרית ברפיח: חיל האוויר תקף בדרום רצועת עזה

ארבעה לוחמים נפצעו בהיתקלות ברפיח, אחד מהם במצב קשה; צה"ל תקף מפקד שטח בחטיבת רפיח בתגובה ● החל הליך הזיהוי של החטוף החלל במכון לרפואה משפטית ● מעבר רפיח ייפתח בימים הקרובים ליציאת תושבים בלבד מרצועת עזה למצרים ● העצרת הכללית של האו"ם אישרה החלטה הקוראת לישראל לסגת מרמת הגולן ● עדכונים שוטפים

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל Open AI / צילום: ap, Markus Schreiber

"רגע קריטי": סם אלטמן בהודעה חריגה לעובדי OpenAI

על רקע התחזקות התחרות מצד גוגל, מנכ"ל OpenAI סם אלטמן הכריז על "קוד אדום" והגדיר את התקופה הנוכחית כקריטית עבור ChatGPT ● כעת ירכזו עובדי החברה משאבים ושכבות ניהול סביב שיפור מיידי של הצ'אטבוט, במהלך שידחוק הצידה פרויקטים אחרים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; הביטקוין עלה ביותר מ-5%

לאחר הירידות אתמול: הממדים המרכזיים בוול סטריט ננעלו בעליות ● אירופה ננעלה במגמה מעורבת ● חברת התרופות הגרמנית באייר זינקה לאחר שממשלת ארה"ב קראה להגביל את התביעות נגדה ● חברת התוכנה האמריקאית מונגו די.בי זינקה ב-22%

תל אביב. כבר לא עיר ללא תחליף / צילום: Shutterstock

תל אביב עדיין הכי יקרה בישראל, אבל מה קורה למחירי הדירות אצל השכנות?

ברבעון השלישי של 2025, הפער בין המחיר הממוצע של דירות בתל אביב לעיר השנייה בדירוג, גבעתיים, עמד על 5% בלבד ● בתקופה המקבילה ב־2022 הפער בינה לבין העיר השנייה בדירוג אז, רמת השרון, עמד על שליש ● גלובס בודק מה קרה למחירי הדירות ב־25 ערים מרכזיות בארץ

יוסי לוי, מנכ''ל משותף במור בית השקעות / צילום: יח''צ

כאב ראש של עשירים: זינוק של 275% במניית מור פגע ברווחי החברה ברבעון

בית ההשקעות נאלץ להפריש 18 מיליון שקל לעדכון התגמול ההוני לעובדים, עקב העלייה המשמעותית במחיר המניה ● מאידך נאלצו שלושת בכירי מור להחזיר 1.67 מיליון שקל לקופת החברה, בשל התנגדות רשות ני"ע ל"פריסת" התגמול ההוני שאושר להם אשתקד

מפעל ''רשף טכנולוגיות'' בשדרות / צילום: דוברות משרד הביטחון

יצרנית המרעומים רשף תונפק לפי שווי של 4.3 מיליארד שקל – גופים זרים ישתתפו

חברת ארית מערכות, בניהולו של חיים שטפלר, מנפיקה את חברת הבת שלה רשף טכנולוגיות לפי שווי של 4.3 מיליארד שקל ● לגלובס נודע שגופים זרים צפויים להשתתף בהנפקה

מפעלי ים המלח / צילום: Shutterstock

השטח יצטמצם והכללים יוקשחו: כללי הזיכיון החדשים של האוצר לים המלח

באוצר מגדירים את המכרז החדש לים המלח כ"הזדמנות היסטורית" לשינוי התנאים ומענה לביקורת כלפיו ● בנוסף לגידול ברווח המדינה והקמת מנהלת ייעודית, שטח הזיכיון יקטן, ייגבה היטל מים מהזכיין שיממן גם את קציר המלח

לוחמי חיזבאללה בהלוויית רמטכ''ל חיזבאללה עלי טבטבאי / צילום: ap, Hussein Malla

ההתחמשות המחודשת של חיזבאללה והמסר לשליחה האמריקאית ללבנון

משרד הבריאות: הממצאים שהועברו מחמאס הגיעו למכון לרפואה משפטית לצורך זיהוי ● למרות ההסכם: ממשלת לבנון מאפשרת - וחיזבאללה ממשיך להתעצם ● שני חיילים נפצעו קל הבוקר בפיגוע דקירה ביישוב עטרת בבנימין; המחבל חוסל ● הלילה חוסל המחבל שדרס אמש לוחמת בפיגוע בחברון, אחרי שניסה לדרוס שוב את הלוחמים ● קטאר: נמשכים מאמצי התיווך כדי להגיע לשלב ב' בהסכם הפסקת האש בעזה ● עדכונים שוטפים

רה''מ בנימין נתניהו ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Chip Somodevilla

ישראל וארה"ב לקראת סגירת הסכם סחר: המכסים יופחתו, אבל לא באופן אחיד

לגלובס נודע כי הצוותים קרובים לחתימה על הסכם מכסים: השיעור יהיה נמוך מ־15%, אך עדיין לא ברור מה גובהו והוא ישתנה בין ענף לענף ● הסנונית הראשונה הגיעה השבוע עם חתימת הסכם סחר בתחום החקלאות, במסגרתו תעניק ישראל פטור ממכס לכ־300 פריטי מזון אמריקאי, תוך החרגת 28 מוצרים ● וגם: עסקת המטוסים של אל על ובואינג בסכנה, ויש לזה קשר למכסים

מגדל אפשטיין / הדמיה: משרד האדריכלים AS+GG

בורג’ חליפה של ירושלים: התוכנית אושרה, המחלוקת נשארה

מגדל מתחם אפשטיין, המכונה "בורג' חליפה", אושר לאחרונה ע"י רוב חברי ועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית לתכנון ולבנייה ● אולם אחד מהם, בדעת מיעוט, כתב כי מדובר במגדל שאינו תורם דבר לציבור ● שלוש הערות על השאלות שעולות מאישור הפרויקט

חוות השרתים של אמזון בתנובות / צילום: ט. ג. הפקות

דוחות חדשים חושפים: אלה העובדים המבוקשים בעידן ה־AI באמריקה - ובישראל

לפי נתוני חברת המחקר Synergy Research Group, חוות השרתים הפכו לאחד ממוקדי התעסוקה הצומחים ביותר כיום ● כתוצאה מכך, הביקוש לעובדים טכניים מתרחב - מחשמלאים ועד רתכים

איראן ממשיכה את המרוץ לגרעין בעזרת "רשתות סודיות"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: המרוץ האיראני לגרעין לא הופסק, בצרפת מתלוננים שישראל פוגעת בחופש העיתונות, והשתתפות ישראל באירוויזיון עלולה להיות בסכנה ● כותרות העיתונים בעולם

צילום: ap, Francisco Seco

סוכני AI ולוחמי לוויינים: צה"ל מקים שתי חטיבות ומסמן את פני העימות הבא

כחלק מלקחי המלחמה, הצבא מודיע על הקמת חטיבת הבינה המלאכותית, שתשתלב בוטים בלחימה ותספק תמונת מצב לכוחות בשטח ● בנוסף, הצבא מקים חטיבה שתתמחה בתחום החלל

תעשיות ביטחוניות / צילום: צילומים: אלביט מערכות, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

למרות ההנחיות: חברות ביטחוניות שילמו מאות מיליוני דולרים למשווקים בגין עסקאות

מבקר המדינה פרסם דוח בנוגע לבקרה של משרד הביטחון על השימוש ב"משווקים" במסגרת עסקאות יצוא ביטחוני ● לפי הדוח, החברות הביטחוניות הישראליות התחייבו לשלם מאות מיליוני דולרים למשווקים בגין עסקאות בין השנים 2024-2022 ● עוד עולה כי לא הוקם מנגנון לביצוע ביקורות לעמידתן של החברות הביטחוניות בכללי הציות