גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אבי גפן, מנכ"ל קבוצת אלון, פורש מתפקידו

וגם: רון יריב, מנכ"ל ריג'ס ספייסס ישראל, פורש ועובר לעסקים פרטיים

אבי גפן / צילום: איל יצהר
אבי גפן / צילום: איל יצהר

מנכ"ל חברת ההחזקות אלון חברת הדלק (קבוצת אלון), אבי גפן, פורש מתפקידו. ל"גלובס" נודע כי גפן, שנכנס לתפקידו לפני קצת יותר משנה, החליט על פרישה לאחר שהשלים את עיקר הפעולות הנדרשות לייצוב החברה. גפן (58), בעל תואר ראשון במשפטים מאוניברסיטת בר אילן, מונה לתפקיד המנכ"ל בתחילת 2017, כאשר קבוצת אלון כבר הייתה בעיצומו של תהליך הסדר חוב עם נושיה, ובראשם מחזיקי האג"ח. קודם לכן הוא כיהן בשנים 2011-2012 כמנכ"ל שותפות החיפושים ישראמקו, ולפני כן כמנכ"ל חברת איזי אנרגיה במשך כחמש שנים.

את גפן מינו לתפקיד בעלי השליטה הקודמים בקבוצת אלון, שרגא בירן וארגוני הקניות של הקיבוצים. בעת מינויו טענו כלל הנושים לחובות בהיקף של כ-3 מיליארד שקל של החברה כלפיהם, אולם בסיום ההליך המשפטי נקבע כי סך חובות החברה במסגרת ההסדר יעמוד על 2.2 מיליארד שקל.

בהמשך 2017 ניסה גפן להוביל גיוס הון לקבוצת אלון, על פי המתווה שגובש בהסדר החוב. בין השאר, נעשה גם ניסיון להנפיק את החברה בבורסה, אולם חוסר היענות מצד המשקיעים הוביל לביטול ההנפקה ולהעברת הבעלות המלאה בחברה לידי מחזיקי האג"ח שלה.

לאחר העברת הבעלות הוחלף דירקטוריון קבוצת אלון אולם גפן נותר בתפקידו והוביל את מימוש ההחזקה בחלק מהנכסים ובראשם מניות חברת דלק US. מימושים אלו הביאו לצמצום החוב למחזיקי האג"ח לכ-700 מיליון שקל, כאשר בידי החברה נותרו שני נכסים מרכזיים.

הנכס הראשון הוא החזקה ב-80% ממניות אלון גז, שמחזיקה במאגר תמר, ואילו הנכס השני הוא החזקה בשרשור ב-29% ממניות החברות המפעילות את כביש 6 (חברות המפעיל), שערכן נעמד ב-135 מיליון שקל. שני נכסים אלו אמורים לאפשר את פירעון יתרת החוב לאורך זמן.

רון יריב, מנכ"ל ריג'ס ספייסס ישראל, פורש ועובר לעסקים פרטיים

רון יריב, מנכ"ל ריג'ס ספייסס ישראל, פורש מענקית חללי העבודה הבינלאומית - קבוצת IWG המפעילה את שני המותגים בישראל. ל"גלובס" נודע כי יריב פורש בתום קדנציה בת יותר מ-3 שנים ויוצא לעסקים פרטיים. בשלוש השנים האחרונות שילשה קבוצת IWG את כמות חללי העבודה המשותפים שמפעילה הענקית הבינלאומית מ-5 ל-15 מרכזים פעילים בשטח של 30 אלף מ"ר ו-2500 עמדות עבודה. חמישה מרכזים נוספים עומדים להיפתח בחודשים הקרובים.

קבוצת IWG) International Workplace Group) עוסקת מאז 1989 בתחום חללי העבודה המשותפים, ונסחרת בבורסה בלונדון בשווי של 2.86 מיליארד פאונד. היא מפעילה כ-3300 מרכזי עסקים משותפים ביותר מ-1,000 ערים ב-110 מדינות ברחבי העולם. יריב, הגיע ל-IWG לאחר שכיהן כמנכ"ל רשת המלונות של אפריקה ישראל וכמנכ"ל המכירות הבינלאומיות של רשת הילטון העולמית. 

רון יריב / צילום: תמר מצפי

המרכז הבינתחומי העניק תואר כבוד לנשים בלבד 

ביום חמישי בשבוע שעבר, ערך המרכז הבינתחומי הרצליה טקס הענקת תוארי עמיתות כבוד לשבע נשים, ומתוך הגדרה - לנשים בלבד. פרופ' אוריאל רייכמן, נשיא ומייסד הבינתחומי, ואודי רקנאטי, יו"ר הדירקטוריון, העניק את התואר לנשים שהן להגדרתם מובילות בתחומיהן.

כך, את הגלימות עטו בין המדליסטית האולימפית ואשת העסקים, יעל ארד (שממילא מחזיקה תואר הראשון מהבינתחומי במנהל עסקים), המשמשת כיום כראש החטיבה המסחרית של ויאקום ישראל, בעלי "קונספט 4 סאקסס", ומלווה סטארט-אפים בראשית דרכם. ארד קיבלה גם את אות וינד ליזמות חברתית, על פעילותה השוטפת. עוד קיבלו את האות ד"ר יהודית ריכטר, מנכ"לית ומייסדת מדינול; החוקרת פרופסור מיכל שוורץ ממכון וייצמן; רס"ן (במיל) רוני צוקרמן, טייסת הקרב הראשונה בצה"ל (ולפיכך תמונתה מטושטשת); הפילנתרופיות דפנה קרמר ולורלי ווסט וליאורה עופר, בעלת השליטה בעופר השקעות וחברה בדירקטוריון הבינתחומי. עופר קיבלה את האות עשור לאחר שקיבל אותו אביה, יולי עופר, כאשר הוא ואחיו סמי עופר היו בין התורמים הראשונים למרכז הבינתחומי. את האות היא קיבלה על תרומתה למוסד ועל פעילותה הפילנתרופית.

רייכמן, הסביר כי "אנחנו מעניקים את ההוקרה הגבוהה ביותר של המרכז הבינתחומי לנשים בלבד, לא בשל היותן נשים, אלא בזכות סיפור חייהן והישגיהן. מאז שהחלנו בנוהג זה ניתן התואר גברים ונשים, ללא הבדל. השנה החלטנו להעניק אותו רק לנשים כדי לומר אמירה שהחברה הישראלית עדיין זקוקה לה".

מקבלות ומעניקי האות / צילום: עדי כהן צדק

מענקים, מחקרים, ותמחור לא הוגן של תרופות

בשבוע שעבר ערך משרד עורכי הדין ש. הורוביץ ושות' יחד עם הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב, את ערב העיון השנתי במכון ש. הורוביץ לקניין רוחני לזכר ד"ר אמנון גולדנברג. בראש המכון עומד פרופ' מיכאל בירנהק, ובמשתתפים באירוע היו שופט בית המשפט העליון בדימוס, פרופ' יורם דנצינגר; השופטים רמי אמיר וד"ר עמירם בנימיני; אסא קלינג' רשם הפטנטים לשעבר וסגנית הרשם ז'קלין ברכה; עורכי הדין השותפים הבכירים שוקי חורש ואלקס הרטמן ממשרד ש. הורוביץ; עו"ד רובי בכר ואחרים.

הפעם הוקדש הכנס לתחום הפטנטים, הנגישות לתרופות, וליד דיוק - מחירן הגבוה. בדוברים היה שופט בית המשפט העליון, פרופ' עופר גרוסקופף, שבעברו שימש במשך כ-13 שנים כמרצה וכסגן דיקן בפקולטה. עוד הרצו: עו"ד טל בנד, שותף בכיר בש. הורוביץ ומומחה בתחום הקניין הרוחני; עו"ד ריצ'רד לוטי והעיתונאית רוני לינדר גנץ. גרוסקופף התייחס לצורך של בתי המשפט להציב גבולות להגנה הראויה על פטנטים, וזאת, בדגש על תמחור בלתי הוגן של תרופות. עו"ד טל בנד התייחס לבעיית המחיר הגבוה, והתעמת מול עו"ד ריצ'רד לוטי, שדיבר על פיתוחן. 

עוד באירוע, חילקה אורה גולדנברג, אלמנתו של אמנון גולדנברג, פרסים, מענקי מחקר ומלגות לחוקרים וסטודנטים על מחקרים בתחום הקניין הרוחני, כאשר במקבלי הפרסים היו פרופ' דיויד גילה, הממונה לשעבר על הגבלים עסקיים, פרופ' ניבה אלקין-קורן ואחרים.

עופר גרוסקופף, טל בנד ודיויד גילה / צילום: גלעד ארצי

השקעה כפולה: מדוע הוכפל הפרס הראשון בתחרות קולר לסטארט-אפים?

בשבוע שעבר נערך שלב הגמר בתחרות קולר של הפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב לסטארט-אפים בתחילת דרכם, בפקולטה, אותו אירח פרופ' משה צבירן, דקאן הפקולטה לניהול. את הפרס בתחרות קולר סטארט-אפ של 100 אלף דולר, שמתקיימת זו השנה השנייה, מעניקה קרן קולר לפילנתרופיה.

אל שלב הגמר הגיעו חמישה סטארט-אפים מתוך למעלה משבעים שהגישו מועמדות. הבחירה הייתה קשה כל כך, עד שבסופו של דבר החליטו השופטים לבחור בשני זוכים, ובכך להכפיל את ההשקעה. כך נבחרו CASTOR - שרות בענן לאופטימיזצית ייצור חלקים למשל בשימוש בהדפסת תלת-ממד, ו-TuneFork - טכנולוגיה לפרופיל שמיעה אישי שעל פיו מותאמת מערכת ההגברה בסלולרי. האחרון אגב, השתתף גם בתוכנית החברתית של עמותת 8200.

התחרות אורגנה על ידי אודיה פרגמנט, כאשר בצוות השופטים היו: ג'רמי קולר, מייסד ומנכ"ל קולר קפיטל; עו"ד שרון גזית' שותפה וראש מחלקת חברות וטכנולוגיה בגולדפרב זליגמן; ד"ר איריס גינזבורג, מנהלת תוכנית ה-MBA בטכנולוגיה יזמות וחדשנות; פיונה דרמון, שותפה בקרן JVP; צחי וייספלד, מנכ"ל Microsoft For Start-Ups; נמרוד כהן, שותף מנהל של Tau Ventures; עו"ד מימי צמח, שותפה בצמח שניידר; יזהר שי' שותף מנהל בקיינן פרטנרס (בעל טור ב"גלובס"); ד"ר נמרוד קוזלובסקי, מנהל ומייסד משותף, JVP Cyber Labs ומרצה לסייבר בפקולטה לניהול באוניברסיטה; נוגה קפ, שותפה מנהלת i3 Equity Partners.

צחי ויספלד, נגה קפ ואיריס גינזבורג / צילום: אורן קלר

יוחנן לוקר ועובדי כיל יצאו למסע זיכרון בפולין

יוחנן לוקר, יו"ר כיל, ורני לובנשטיין, סמנכ"ל קשרי חוץ בחברה, שבו בשבוע שעבר יחד עם משלחת של כ-80 עובדי ועובדות החברה, ממסע זיכרון במחנות ההשמדה ובאתרים היהודיים בפולין.

לוקר נשא נאום במחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו. הוא שיתף זווית אישית וסיפר על גבורת אביו, ניצול שואה שאיבד את רוב משפחתו. "אני בנו של מרטין לוקר ז"ל, אלוף במילואים, מפקד בחיל האוויר הישראלי, הבנתי את מימדי השואה מאוחר מאוד. הסיפור של אבי על מות אחיו הצעיר בזרועות אימו מאפשר לי להבין את הזוועות שעברו", הוא אמר. משלחת עובדי ועובדות החברה סיירה בשך חמישה ימים ברחובות הגטו היהודי בוורשה, במחנות ההשמדה מיידנק, טרבלינקה, אושוויץ-בירקנאו ועוד. בתום המסע הודיע לוקר כי בכוונתו להפוך את המסעות למסורת שנתית בחברה.

יוחנן לוקר / צילום: עינב צפני

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים