גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אבי גפן, מנכ"ל קבוצת אלון, פורש מתפקידו

וגם: רון יריב, מנכ"ל ריג'ס ספייסס ישראל, פורש ועובר לעסקים פרטיים

אבי גפן / צילום: איל יצהר
אבי גפן / צילום: איל יצהר

מנכ"ל חברת ההחזקות אלון חברת הדלק (קבוצת אלון), אבי גפן, פורש מתפקידו. ל"גלובס" נודע כי גפן, שנכנס לתפקידו לפני קצת יותר משנה, החליט על פרישה לאחר שהשלים את עיקר הפעולות הנדרשות לייצוב החברה. גפן (58), בעל תואר ראשון במשפטים מאוניברסיטת בר אילן, מונה לתפקיד המנכ"ל בתחילת 2017, כאשר קבוצת אלון כבר הייתה בעיצומו של תהליך הסדר חוב עם נושיה, ובראשם מחזיקי האג"ח. קודם לכן הוא כיהן בשנים 2011-2012 כמנכ"ל שותפות החיפושים ישראמקו, ולפני כן כמנכ"ל חברת איזי אנרגיה במשך כחמש שנים.

את גפן מינו לתפקיד בעלי השליטה הקודמים בקבוצת אלון, שרגא בירן וארגוני הקניות של הקיבוצים. בעת מינויו טענו כלל הנושים לחובות בהיקף של כ-3 מיליארד שקל של החברה כלפיהם, אולם בסיום ההליך המשפטי נקבע כי סך חובות החברה במסגרת ההסדר יעמוד על 2.2 מיליארד שקל.

בהמשך 2017 ניסה גפן להוביל גיוס הון לקבוצת אלון, על פי המתווה שגובש בהסדר החוב. בין השאר, נעשה גם ניסיון להנפיק את החברה בבורסה, אולם חוסר היענות מצד המשקיעים הוביל לביטול ההנפקה ולהעברת הבעלות המלאה בחברה לידי מחזיקי האג"ח שלה.

לאחר העברת הבעלות הוחלף דירקטוריון קבוצת אלון אולם גפן נותר בתפקידו והוביל את מימוש ההחזקה בחלק מהנכסים ובראשם מניות חברת דלק US. מימושים אלו הביאו לצמצום החוב למחזיקי האג"ח לכ-700 מיליון שקל, כאשר בידי החברה נותרו שני נכסים מרכזיים.

הנכס הראשון הוא החזקה ב-80% ממניות אלון גז, שמחזיקה במאגר תמר, ואילו הנכס השני הוא החזקה בשרשור ב-29% ממניות החברות המפעילות את כביש 6 (חברות המפעיל), שערכן נעמד ב-135 מיליון שקל. שני נכסים אלו אמורים לאפשר את פירעון יתרת החוב לאורך זמן.

רון יריב, מנכ"ל ריג'ס ספייסס ישראל, פורש ועובר לעסקים פרטיים

רון יריב, מנכ"ל ריג'ס ספייסס ישראל, פורש מענקית חללי העבודה הבינלאומית - קבוצת IWG המפעילה את שני המותגים בישראל. ל"גלובס" נודע כי יריב פורש בתום קדנציה בת יותר מ-3 שנים ויוצא לעסקים פרטיים. בשלוש השנים האחרונות שילשה קבוצת IWG את כמות חללי העבודה המשותפים שמפעילה הענקית הבינלאומית מ-5 ל-15 מרכזים פעילים בשטח של 30 אלף מ"ר ו-2500 עמדות עבודה. חמישה מרכזים נוספים עומדים להיפתח בחודשים הקרובים.

קבוצת IWG) International Workplace Group) עוסקת מאז 1989 בתחום חללי העבודה המשותפים, ונסחרת בבורסה בלונדון בשווי של 2.86 מיליארד פאונד. היא מפעילה כ-3300 מרכזי עסקים משותפים ביותר מ-1,000 ערים ב-110 מדינות ברחבי העולם. יריב, הגיע ל-IWG לאחר שכיהן כמנכ"ל רשת המלונות של אפריקה ישראל וכמנכ"ל המכירות הבינלאומיות של רשת הילטון העולמית. 

רון יריב / צילום: תמר מצפי

המרכז הבינתחומי העניק תואר כבוד לנשים בלבד 

ביום חמישי בשבוע שעבר, ערך המרכז הבינתחומי הרצליה טקס הענקת תוארי עמיתות כבוד לשבע נשים, ומתוך הגדרה - לנשים בלבד. פרופ' אוריאל רייכמן, נשיא ומייסד הבינתחומי, ואודי רקנאטי, יו"ר הדירקטוריון, העניק את התואר לנשים שהן להגדרתם מובילות בתחומיהן.

כך, את הגלימות עטו בין המדליסטית האולימפית ואשת העסקים, יעל ארד (שממילא מחזיקה תואר הראשון מהבינתחומי במנהל עסקים), המשמשת כיום כראש החטיבה המסחרית של ויאקום ישראל, בעלי "קונספט 4 סאקסס", ומלווה סטארט-אפים בראשית דרכם. ארד קיבלה גם את אות וינד ליזמות חברתית, על פעילותה השוטפת. עוד קיבלו את האות ד"ר יהודית ריכטר, מנכ"לית ומייסדת מדינול; החוקרת פרופסור מיכל שוורץ ממכון וייצמן; רס"ן (במיל) רוני צוקרמן, טייסת הקרב הראשונה בצה"ל (ולפיכך תמונתה מטושטשת); הפילנתרופיות דפנה קרמר ולורלי ווסט וליאורה עופר, בעלת השליטה בעופר השקעות וחברה בדירקטוריון הבינתחומי. עופר קיבלה את האות עשור לאחר שקיבל אותו אביה, יולי עופר, כאשר הוא ואחיו סמי עופר היו בין התורמים הראשונים למרכז הבינתחומי. את האות היא קיבלה על תרומתה למוסד ועל פעילותה הפילנתרופית.

רייכמן, הסביר כי "אנחנו מעניקים את ההוקרה הגבוהה ביותר של המרכז הבינתחומי לנשים בלבד, לא בשל היותן נשים, אלא בזכות סיפור חייהן והישגיהן. מאז שהחלנו בנוהג זה ניתן התואר גברים ונשים, ללא הבדל. השנה החלטנו להעניק אותו רק לנשים כדי לומר אמירה שהחברה הישראלית עדיין זקוקה לה".

מקבלות ומעניקי האות / צילום: עדי כהן צדק

מענקים, מחקרים, ותמחור לא הוגן של תרופות

בשבוע שעבר ערך משרד עורכי הדין ש. הורוביץ ושות' יחד עם הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב, את ערב העיון השנתי במכון ש. הורוביץ לקניין רוחני לזכר ד"ר אמנון גולדנברג. בראש המכון עומד פרופ' מיכאל בירנהק, ובמשתתפים באירוע היו שופט בית המשפט העליון בדימוס, פרופ' יורם דנצינגר; השופטים רמי אמיר וד"ר עמירם בנימיני; אסא קלינג' רשם הפטנטים לשעבר וסגנית הרשם ז'קלין ברכה; עורכי הדין השותפים הבכירים שוקי חורש ואלקס הרטמן ממשרד ש. הורוביץ; עו"ד רובי בכר ואחרים.

הפעם הוקדש הכנס לתחום הפטנטים, הנגישות לתרופות, וליד דיוק - מחירן הגבוה. בדוברים היה שופט בית המשפט העליון, פרופ' עופר גרוסקופף, שבעברו שימש במשך כ-13 שנים כמרצה וכסגן דיקן בפקולטה. עוד הרצו: עו"ד טל בנד, שותף בכיר בש. הורוביץ ומומחה בתחום הקניין הרוחני; עו"ד ריצ'רד לוטי והעיתונאית רוני לינדר גנץ. גרוסקופף התייחס לצורך של בתי המשפט להציב גבולות להגנה הראויה על פטנטים, וזאת, בדגש על תמחור בלתי הוגן של תרופות. עו"ד טל בנד התייחס לבעיית המחיר הגבוה, והתעמת מול עו"ד ריצ'רד לוטי, שדיבר על פיתוחן. 

עוד באירוע, חילקה אורה גולדנברג, אלמנתו של אמנון גולדנברג, פרסים, מענקי מחקר ומלגות לחוקרים וסטודנטים על מחקרים בתחום הקניין הרוחני, כאשר במקבלי הפרסים היו פרופ' דיויד גילה, הממונה לשעבר על הגבלים עסקיים, פרופ' ניבה אלקין-קורן ואחרים.

עופר גרוסקופף, טל בנד ודיויד גילה / צילום: גלעד ארצי

השקעה כפולה: מדוע הוכפל הפרס הראשון בתחרות קולר לסטארט-אפים?

בשבוע שעבר נערך שלב הגמר בתחרות קולר של הפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב לסטארט-אפים בתחילת דרכם, בפקולטה, אותו אירח פרופ' משה צבירן, דקאן הפקולטה לניהול. את הפרס בתחרות קולר סטארט-אפ של 100 אלף דולר, שמתקיימת זו השנה השנייה, מעניקה קרן קולר לפילנתרופיה.

אל שלב הגמר הגיעו חמישה סטארט-אפים מתוך למעלה משבעים שהגישו מועמדות. הבחירה הייתה קשה כל כך, עד שבסופו של דבר החליטו השופטים לבחור בשני זוכים, ובכך להכפיל את ההשקעה. כך נבחרו CASTOR - שרות בענן לאופטימיזצית ייצור חלקים למשל בשימוש בהדפסת תלת-ממד, ו-TuneFork - טכנולוגיה לפרופיל שמיעה אישי שעל פיו מותאמת מערכת ההגברה בסלולרי. האחרון אגב, השתתף גם בתוכנית החברתית של עמותת 8200.

התחרות אורגנה על ידי אודיה פרגמנט, כאשר בצוות השופטים היו: ג'רמי קולר, מייסד ומנכ"ל קולר קפיטל; עו"ד שרון גזית' שותפה וראש מחלקת חברות וטכנולוגיה בגולדפרב זליגמן; ד"ר איריס גינזבורג, מנהלת תוכנית ה-MBA בטכנולוגיה יזמות וחדשנות; פיונה דרמון, שותפה בקרן JVP; צחי וייספלד, מנכ"ל Microsoft For Start-Ups; נמרוד כהן, שותף מנהל של Tau Ventures; עו"ד מימי צמח, שותפה בצמח שניידר; יזהר שי' שותף מנהל בקיינן פרטנרס (בעל טור ב"גלובס"); ד"ר נמרוד קוזלובסקי, מנהל ומייסד משותף, JVP Cyber Labs ומרצה לסייבר בפקולטה לניהול באוניברסיטה; נוגה קפ, שותפה מנהלת i3 Equity Partners.

צחי ויספלד, נגה קפ ואיריס גינזבורג / צילום: אורן קלר

יוחנן לוקר ועובדי כיל יצאו למסע זיכרון בפולין

יוחנן לוקר, יו"ר כיל, ורני לובנשטיין, סמנכ"ל קשרי חוץ בחברה, שבו בשבוע שעבר יחד עם משלחת של כ-80 עובדי ועובדות החברה, ממסע זיכרון במחנות ההשמדה ובאתרים היהודיים בפולין.

לוקר נשא נאום במחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו. הוא שיתף זווית אישית וסיפר על גבורת אביו, ניצול שואה שאיבד את רוב משפחתו. "אני בנו של מרטין לוקר ז"ל, אלוף במילואים, מפקד בחיל האוויר הישראלי, הבנתי את מימדי השואה מאוחר מאוד. הסיפור של אבי על מות אחיו הצעיר בזרועות אימו מאפשר לי להבין את הזוועות שעברו", הוא אמר. משלחת עובדי ועובדות החברה סיירה בשך חמישה ימים ברחובות הגטו היהודי בוורשה, במחנות ההשמדה מיידנק, טרבלינקה, אושוויץ-בירקנאו ועוד. בתום המסע הודיע לוקר כי בכוונתו להפוך את המסעות למסורת שנתית בחברה.

יוחנן לוקר / צילום: עינב צפני

עוד כתבות

מגן אור, מערכת קרן הלייזר הישראלית / צילום: דוברות משרד הביטחון

ישראל לא לבד: המדינה האירופית שמתקרבת למערכת לייזר להגנה

למרות הביקורת על ישראל, נורבגיה רוכשת את טנקי ליאופרד החדשים שמצוידים במערכת מעיל רוח של רפאל ● שמונה חברות דיפנס-טק ישראליות הציגו בתערוכת הטכנולוגיה הגדולה באסיה ● בריטניה קידמה חוזה לפיתוח מערכת דראגון פייר ● רוסיה החלה להשתמש בדגם איראני מתקדם של חימוש משוטט ● וגם: אוקראינה ויוון חותמות על הסכם לייצור כשב"מים משותף ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שבע המופלאות / צילומים: shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אחד האנליסטים המשפיעים בוול סטריט ממליץ על 10 מניות ומשוכנע: חברות ה־AI עוד יזנקו

בעוד דמויות בולטות כמו סם אלטמן וריי דליו מזהירות מבועה בענף ה-AI, האנליסט דן איבס מציג תמונה אחרת ואופטימית ● בראיון ל-Yahoo Finance העריך שההשקעות בתחום יזנקו למעל חצי טריליון דולר בתוך שנתיים, המליץ על 10 מניות טכנולוגיה מועדפות, וקבע: אין בועת AI

מגדל ביונד של תדהר ויוניון / הדמיה: סטודיו 84

למרות שחתם על חוזה שכירות: משרד עוה"ד פישר לא יעבור למגדל ביונד

משרד עורכי הדין פישר-בכר-חן החליט לוותר על המעבר ולהישאר במגדל עזריאלי טאון ● רמ"י והרצליה חתמו על הסכם גג, במסגרתו יושקעו בעיר יותר מ-5.5 מיליארד שקל ● רק עם 60% הסכמה: זו רפורמת ההתחדשות העירונית שמקודמת בחוק ההסדרים ● וגם: שתי תוכניות לשכונות ענק עשו צעדים משמעותיים ● חדשות השבוע בנדל"ן

לב לבייב / צילום: תמר מצפי

המחוזי קבע: חברת היהלומים של לבייב תשלם עשרות מיליונים במס

שנים לאחר שחברת היהלומים ארגנה מחדש את פעילותה בחו"ל ומכרה את חלקה בחברות בארה"ב, קובע המחוזי כי העסקאות ההן יובילו כעת לחיוב מס בישראל

איראן מנסה לשכנע את המדינה הגרעינית: תתמכי בנו מול ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: בעולם חושבים שהפסקות האש בלבנון ועזה עלולות לקרוס, איראן רוצה להבטיח שפקיסטן תפעל איתה נגד ישראל אבל לא בטוח שזה יקרה, מה ישראל רוצה בסוריה, ואיך נשיא סוריה עוזר לסכל הברחות נשק של חיזבאללה ● כותרות העיתונים בעולם

שלומי ויוסי אמיר, בעלי השליטה בשופרסל / צילום: יונתן בלום

נתון אחד מעלה את השאלה: האם הלקוחות נוטשים את שופרסל בגלל העלאות המחירים

מניית רשת המזון צנחה ב–7% לאחר שדיווחה על רבעון שלישי רצוף של ירידה במכירות בחנויות זהות ● גם אצל המתחרות ניכרה חולשה, אך בשוק חוששים שהמצב בשופרסל קשה יותר ונובע ממהלכי ההתייעלות והעלאות המחירים: "המשך הירידה בהכנסות עלול לקרב הרשת להפסד"

רחפן הנושא מצלמה של נקסט ויז'ן / צילום: נקסט ויז'ן

המדד הביטחוני החדש בבורסת ת"א לא מצליח להתרומם, ואיפה בכל זאת יש הזדמנות?

פחות מחודש מאז שהושק בקול תרועה, המדד הביטחוני של ת"א מציג ירידות של כמעט 5% ● המו"מ להסכם בין אוקראינה לרוסיה, וסיום המלחמה בעזה, מעיבים לאחרונה על ביצועי המניות שכיכבו בשלוש השנים האחרונות ● האם בבורסה הצטרפו לחגיגה מאוחר מדי?

ח''כ דוד ביטן / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

"תפסיקו להדליף ואני אענה": החקירה הנגדית של ח"כ דוד ביטן יצאה לדרך

במהלך החקירה הנגדית ניסתה התובעת להראות שוב ושוב כי ח"כ דוד ביטן התחמק מלמסור תשובות מלאות על אף שידע אותן ● ביטן, שמואשם בקבלת שוחד לצד עבירות של הלבנת הון והפרת אמונים, טען כי חשש מהדלפות וכי הוא "לא יכול לזכור את כל הפרטים ב-12 שעות חקירה" ● וגם: איך הוא מפרש את המילה "שטינקר"?

א.ל.מ / צילום: אייל טואג

לא רק בנקים וחברות תעופה: א.ל.מ נכנסת לעולם סוכני ה-AI

רשת מוצרי החשמל משיקה סוכן AI שלומד את העדפות וצרכי הלקוח, משווה דגמים ועונה על שאלות ● מהנדסי ישראל קוראים להאצת פרויקטי תשתיות לאומיים ● סטודיו באובאב יוצא במכירת אמנות פומבית למען נפגעי המלחמה ● וגם: המינויים החדשים של הח"כ ומנהל רשות המסים לשעבר ● אירועים ומינויים

תקיפה בדמשק, סוריה (ארכיון) / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: "עימותים בין צה"ל לתושבים בבית ג'ן"

בתקשורת הסורית מדווחים על שני הרוגים ומספר פצועים בעקבות תקיפה מהאוויר ● מנהיג איראן, עלי ח'אמנאי: "ארה"ב לא ראויה שהרפובליקה האיסלאמית תפנה אליה או תהיה איתה בקשר" ● דיווח: איראן העבירה בשנה האחרונה לחיזבאללה מאות מיליוני דולרים באמצעות בתי עסק שונים בדובאי ● במחסום המנהרות: חייל צה"ל ירד מאוטובוס וירה בשב"ח שנמלט מכוח מג"ב לאחר שחשב כי מדובר בפיגוע ● עדכונים שוטפים

מודעות של כאל, טפחות, בנק לאומי, ישראכרט / צילום: צילומי מסך

הסיבה שהלוואות מפתות עם פרזנטור מחויך דווקא מייצרות אצלנו דחייה

מחקר ישראלי חדש ניתח את הבעות פנים ותנועות העיניים מול פרסומות של בנקים וחברות כרטיסי אשראי וביטוח ● תנאי ההלוואה והסכום התגלו כחשובים בהרבה מהמעטפת השיווקית

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המספרים נחשפים: 120 אלף ישראלים עושים בכל שנה את הטעות הגדולה ביותר בפנסיה

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● נתונים שהגיעו לידי גלובס חושפים כי התופעה של משיכת כספים מקרנות הפנסיה מוקדם מדי, הולכת וצוברת תאוצה, הגם שבכך מאבדים החוסכים זכויות ומשלמים קנס גדול ● בכיר בלשכת סוכני הביטוח: "עם ישראל מפרק לעצמו את הפנסיה תחת שידול ורמייה"

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

דיווח: איראן העבירה סכומי עתק לחיזבאללה במהלך השנה דרך דובאי

הוול סטריט ג'ורנל חושף את מנגנון העברת הכספים מאיראן לחיזבאללה בשנה האחרונה ● דיווחים בלבנון: צה"ל ממשיך את התקיפות ● כוח של צה"ל ומג"ב ירה בשני מבוקשים במהלך מעצר - האירוע תחת חקירה ● דיווח: צוות של הצלב האדום והזרוע הצבאית של חמאס מחדשים את החיפושים אחר חלל חטוף ● הרמטכ"ל זמיר אישר את גרף הלחימה של צה"ל לשנת 2026, במסגרתו משרתי המילואים צפויים לבצע כ-60 ימים ● עדכונים שוטפים

זום גלובלי / צילום: Reuters

אסון בהונג קונג, מהפכה צבאית באפריקה ועוד חדשות מהעולם

הונג קונג מתמודדת עם השריפה הגדולה ביותר בעשרות שנים ● גינאה־ביסאו תחת עוצר בעקבות מהפכה צבאית ● ובאיטליה - חוק חדש מגדיר רצח נשים כעבירה נפרדת • זום גלובלי, מדור חדש

בועז ביסמוט, יו''ר ועדת חוץ וביטחון / צילום: ראובן קסטרו- פול וואלה

ביסמוט חשף את הטיוטה לחוק הפטור מגיוס: "יוצאים לדרך"

במסגרת השינויים בהצעה - תבוטל הדרישה למכסה של לוחמים קרביים, ושירות אזרחי-ביטחוני יוכר כחלק מהמכסה ● בנט תקף: "החוק הכי אנטי-ציוני בתולדות המדינה, לא ניתן לזה לעבור" ● גם איזנקוט ביקר בחריפות: "הממשלה בוחרת בהחלשת הצבא. ההצעה - תעודת עניות לפוליטיקה הישראלית"

מנכ''ל וויזאייר ג'וזף וראדי ומירי רגב / צילום: צילום מסך

מנכ"ל וויזאייר בפגישה עם שרת התחבורה: "מתכננים להקים בסיס בישראל באפריל"

בפגישה בין מנכ"ל חברת התעופה ההונגרית ג'וזף וראדי ושרת התחבורה מירי רגב, הודיע המנכ"ל שוויזאייר מתכוונת להקים בסיס כבר באפריל הקרוב ● עם זאת, לא כל הפערים נפתרו והתנגדות ועדי העובדים הישראליים וההסתדרות עשויים להרים קשיים

בני זוג חויבו להחזיר מיליונים למאהב / צילום: Shutterstock

המאהב דרש מאישה ובעלה להשיב לו מיליוני שקלים. מה קבע בית המשפט?

לאחרונה דן בית משפט בתביעה חריגה, במסגרתה אדם תבע את המאהבת שלו ואת בעלה ודרש מהם להשיב לו כספים שהעביר להם לאורך השנים בהם ניהל עימה רומן ● בית המשפט בחן האם מדובר בהלוואות עסקיות או במתנות שניתנו כחלק ממערכת היחסים - מה נפסק?

פיצה / צילום: איל כהן

מהלול המשפחתי לפיצרייה מצליחה: מסעדה שהיא סיפור אהבה לאדמה

הפיצות הן הלב של העסק הנעים והטעים הזה במודיעין, ומלבדן יש פה ביסים פשוטים וטובים שמגיעים בעיקר מחומרי הגלם של האזור

מוצרי סוגת בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנפקת סוגת מתקרבת: תגייס 300 מיליון שקל, לפי שווי של 850 מיליון שקל

חברת המזון, שבשליטת פורטיסימו, ממשיכה לקדם את הנפקתה שצפויה לצאת לדרך עד סוף השנה ● הנהלת סוגת, בראשות המנכ"ל גיא פרופר, תחזיק מניות בהיקף של כ-28 מיליון שקל

בעיית הפקקים הולכת ומחמירה, והציבור צמא לפתרונות / אילוסטרציה: Shutterstock, bibiphoto

לפני עשור הוחלט להאיץ את מיזמי התחבורה. מה קרה בפועל?

בעיית הפקקים הולכת ומחמירה, והציבור צמא לפתרונות ● כמעט עשור אחרי שהממשלה החליטה על האצת מיזמי הענק בתחום התחבורה, איפה הם עומדים כיום? ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח - בשיתוף 15 דקות, ארגון צרכני תחבורה ציבורית בישראל - עוקב אחרי ההשקעה בפיתוח התחבורה הציבורית במטרופולינים