גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפסגה שנגזר עליה להצליח, לפחות למראית עין אמריקאית

הפסגה שנגזר עליה להצליח, לפחות למראית עין ● שרידותו של קים ג'ונג און והאגו של דונלד טראמפ תלויים ב"הצלחה", וזו תוגדר לפי צרכי הפוליטיקה הפנימית שלהם ● מבחינת ארה"ב, והעולם, הצלחה אובייקטיבית היתה צריכה להיות הסכם שיכפיף פיונגיאנג לפיקוח בינלאומי וסנקציות חונקות למקרה שיופר, מסמך דרקוני יותר מההסכם הגרעיני ה"נורא" עם איראן; זה לא קרה, ולא יקרה ● ובכל זאת, דברים טובים עשויים לצאת מהפסגה ● פרשנות

דונלד טראמפ וקים ג'ונג-און בסינגפור \ צילום: רויטרס
דונלד טראמפ וקים ג'ונג-און בסינגפור \ צילום: רויטרס

מלכתחילה היה ברור, כי על פסגת סינגפור נגזר להצליח לאחר שנשיא ארה"ב ביטל את ביטולה לפני כמה שבועות. כישלון לא היה אופציה. מהי הצלחה זו שאלה אחרת, שתידון מאוחר יותר, אבל לצרכי איתנות שרידותו של קים ג'ונג און ואיתנות האגו של דונלד טראמפ, הפגישה בין שני המנהיגים התזזיתיים האלה היתה חייבת להניב לפחות הצלחה למראית עין, או, אם תרצו, סממנים של הצלחה: לחיצות ידיים שמונצחות מיידית בתקשורת הגלובלית; טפיחה חברית של נשיא על כתף עמיתו; הצהרות חפוזות שממחישות קיום "דיאלוג", כותרות שמכריזות על "עשיית הסטוריה". באז יש מאין. וכך אכן היה בסינגפור.

כתרגיל של יחסי ציבור, הפסגה שם, שמתקרבת הבוקר (לפי שעון ישראל) לסיומה, היתה הצלחה מרקיעת שחקים. לטראמפ ולקים יהיה מה להראות לצופים במגרשיהם הביתיים, ומצב הרוח של מקצועני הבחירות הרפובליקאיים בארה"ב בוודאי השתפר משמעותית לקראת בחירות הביניים לקונגרס, בנובמבר, שעד עתה לא בישרו טובות למפלגתם, אם להאמין לסקרים.

והפסגה הזו אפילו עשויה לתרום לשלום הגלובלי אם אכן היא תביא לסיום יחסי האיבה בין שתי הקוריאות ולהקטנת האיום של שיגור טילים עם ראשי חץ גרעיני מקוריאה הצפונית לעבר כרך אמריקאי. הודעה משותפת, שתתפרסם מאוחר יותר הבוקר, כתום הפסגה, עשויה לשרטט קווים להשגת מטרות אלה. אך קים כבר הכריז ש"העולם יראה שינוי גדול" והגדיר את שיחתו עם טראמפ כ"מבוא לשלום". טראמפ הגיב: "אנו נפתור זאת".

אבל מה מסתתר מעבר למילים? מהי הצלחה אובייקטיבית, להבדיל מהצלחה יח"צנית, של מו"מ בין מעצמה עולמית לבין מדינה נחשלת עם ארסנל גרעיני כבד? טראמפ עצמו הרי כבר קבע את אמת המידה האולטימטיבית: הסכם גרעיני נוקשה כפלדה שיכפיף את המדינה שלוחת הרסן לפיקוח גרעיני וסנקציות חונקות למקרה שההסכם יופר; מסמך דרקוני יותר, מרסק יותר מההסכם הגרעיני ה"נורא" עם איראן, הסכם שהיה "העסקה הגרועה ביותר אי פעם", אם לצטט את טראמפ עצמו, לפני ואחרי היבחרו לנשיאות.

בהשוואה לאמת המידה שהוא קבע, טראמפ, איש העסקים שחיבר את "אמנות העסקה", מעד בסינגפור. בפגישות הצוותים המקצועיים לקראת הפסגה לא אובחנו אנשי צבא או מומחים לפיקוח נשק או מומחים גרעיניים או מומחים לטילים, המומחים שהיו אמורים לדון בקרביים של ההסכם הצפוי, במנגנון הטכנולוגי והמשפטי שיניע את תהליך התפרקותה של קוריאה הצפונית מהארסנל הגרעיני שלה. הם לא היו שם כי לא היה צורך בשירותיהם. קים הטיל עליהם וטו.

בניגוד לאיראן, לקוריאה הצפונית כבר יש נשק גרעיני ואמצעים לייצרו, לרבות תשתית להפקת פלוטוניום. על פי הערכות של אנליסטים צבאיים, יושבת פיונגיאנג על כ-60 ראשי חץ גרעיניים ועל עשרות טילים בליסטיים, כולם ספונים עמוק במעבה האדמה. על פי אמת המידה שהוא עצמו קבע, טראמפ היה חייב לדרוש - ולקבל - הסכמה של קוריאה הצפונית להתפרק כליל מכל הנשק שלה. זה לא קרה ואין כמעט ספק שזה לא יקרה לעולם. הנשק הגרעיני של קוריאה הצפונית הוא ערובה בטוחה לשרידותו של קים. בלעדיו הוא חשוב כמת. אם הוא צריך לבחור בין המלה של טראמפ שארה"ב תערוב למשטרו, לבין הערובה שמספק לו הארסנל שלו, ברור מאליו במה הוא יבחר.

טראמפ נאלץ לבחור אפוא ב תהליך , במו"מ מתמשך שיסתיים - כך הוא מקווה - בכיתות החרבות הגרעיניות של פיונגיאנג לטרקטורים של דיר. קים הוא בן 34. טראמפ בן 71. נותרו לו שלוש שנות כהונה, אולי שבע, אם התובע המיוחד לחקר קשריו עם רוסיה לא ישים לו רגל. קים רק התחיל להחזיק במוסרות השלטון של מדינתו וכידוע הוא לא נתון למרותם של הבוחרים.

אך לטראמפ לא היו הרבה אופציות, אחרי שחזר בו מביטול הפסגה. הוא ידע שפיצוץ נוסף, לאחר הפיאסקו בפסגת G-7 בקנדה, יחזק עוד יותר דימויו כפיל בריוני בחנות החרסינה של הדיפלומטיה הגלובלית. החשש הזה שיחק לידי קים. בסופו של דבר, הוא יצא מחוזק: הוא השיג מה שלא השיגו אביו וסבו - פגישה עם נשיא אמריקאי, בלי לשלם הרבה.

הפגישה בין מנהיג העולם החופשי לבין שליטה של מדינת משטרה מעניקה למדינת המשטרה הזו חותם כשרות אמריקאי. עד עתה סרבו נשיאי ארה"ב להיפגש עם בני שושלת קים כדי לא לתת לפיונגיאנג גושפנקה כזו. לאחר הכל, המדינה כולאת כ-120אלף גברים, נשים וילדים במחנות עונשין (גולאגים) ומואשמת בהפרות מסיביות של זכויות האדם. אך בפגישתם הראשונית לפנות בוקר, לפני תחילת שיחתם, אמר נשיא ארה"ב לקים: "לכבוד הוא לי. אני בטוח שיהיו לנו יחסים נהדרים. אין לי ספק בכך".

ברור שקוריאה הצפונית היתה רחוקה מאוד מהתרפסות ותחנונים לפני ממשל טראמפ במו"מ שהוביל לפסגה והיא בוודאי לא "זחלה על ארבע לפני וושינגטון כפי שרצינו שתעשה", על פי דברי הרהב של רודי ג'וליאני, היחצ"ן המשפטי של טראמפ בשיח פומבי בוועידת "גלובס" בשבוע שעבר.

בשעת כתיבתן של שורות אלה, טרם פורסמה הודעה משותפת לציון סיומה של הפסגה. הודעה זו אמורה לשרטט הסכם מסגרת שיוביל בהדרגה להתפרקות קוריאה הצפונית מנשק גרעיני. היא אמורה להתפרסם ב-11 בבוקר שעון ישראל, אך, כמובן, מועד זה עלול להשתנות.

עוד כתבות

נושאת המטוסים האמריקאית פורד בדרכה לחופי ישראל / צילום: Reuters, Stelios Misinas

הדד־ליין של טראמפ לאיראן מתקרב, ובאוצר כבר נערכים לפרוץ את תקציב הביטחון

לגלובס נודע כי במשרד האוצר מקיימים דיונים והערכות באשר להשלכות הכלכליות של מערכה נוספת מול איראן ● "זה עניין של שבועות עד שייפרץ התקציב", אומר גורם המעורה בפרטים ● בקרוב יפקע האולטימטום שנתן טראמפ למשטר האייתולות במטרה להגיע להסכם

קניות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

"אנשים גילו בבוקר שהם צריכים לשלם מס שלא לקחו בחשבון"

הכנסת הצליחה לבטל הלילה את הצו של שר האוצר סמוטריץ' להרחבת הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-150 דולר ● מה קורה עם חבילות שכבר הוזמנו, איך נדע אם דרוש חיוב נוסף, ומהי תקרת הפטור עכשיו? ● גלובס עושה סדר

השופט דוד מינץ / צילום: שלומי יוסף

בג"ץ נגד המוסכים: "מרוויחים על חשבון המבוטחים"

בג"ץ דחה את עתירת המוסכים לחייב את חברות הביטוח לשלם על חלקי החילוף לפי מחירון של חברות יבוא חלקי החילוף לרכב (חלפים) - שגבוה במאות אחוזים ולפעמים יותר מ"מחיר השוק" ● השופטים תקפו את משרד התחבורה: "כשל שוק. מצב מעוות"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

כשהשוק כבר לא מתרגש מאנבידיה, מה יוציא את המניה שלה מהקיפאון?

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג היום לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

צוללת בלתי מאוישת BlueWhale בגרמניה / צילום: התעשייה האווירית

"עשרות מיליונים": מאחורי העסקה של התעשייה האווירית בגרמניה

הצוללת הבלתי מאוישת BlueWhale של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לאיסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ● בועז לוי, מנכ"ל תע"א: "עוד הרבה מדינות מתעניינות ברכש של צוללות"

נטל המס על הציבור הגיע ב-2025 לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022

דוח הכלכלן הראשי: "נטל המס עלה שוב בצורה משמעותית ב-2025"

נתוני האוצר מצביעים על קפיצה של כמעט 2% תוצר בנטל המס על הציבור, לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022 - זאת בעיקר בשל העלאות המסים שנועדו לממן את המלחמה ● באוצר מזהירים מפני שחרור הרסן התקציבי: "גידול מהיר בגביית המס עשוי להיות זמני"

שכונת פארק הים שתוקם בשטח ''מטווח 24'' במערב ראשון לציון / הדמיה: עיריית ראשון לציון

"שדה דב" של ראשון לציון: מהו "מטווח 24", וכמה יעלה לגור שם?

השבוע נסגרו שבעת המכרזים הראשונים על הקרקעות במתחם "מטווח 24" במערב ראשון לציון, בו צפויות להיבנות כ-1,100 יחידות דיור ● אילו חברות זכו במכרזים, מתי היזמים יכולים לעלות על הקרקע, ומה אומרים מחירי הקרקע במתחם על מחירי הדירות שייבנו? ● גלובס עושה סדר

משרדי אנבידיה ביקנעם / צילום: אנבידיה

הרחק מהעיסוק המסורתי: מאחורי הרכישה החמישית של אנבידיה בישראל

הרכישה האחרונה של ענקית השבבים בארץ מסמנת את כניסתה לתחום ניהול המידע בארגונים. מאחוריה: מהפכת הסוכנים החכמים שלה ● המהלך מצטרף לרכישות קודמות דוגמת ראן איי.איי ודסי

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

הביקור הגדול הבא בישראל: מה מחפש האיש העשיר בעולם בארץ?

אילון מאסק צפוי להשתתף בחודש הבא בכנס "תחבורה חכמה" של משרד התחבורה ואף לנאום בו ● לא הרבה ידוע על תוכן ביקורו של מאסק, אך סביר להניח שהביקור ינוצל לפגישות מדיניות, כלכליות ופוליטיות עם מגוון גורמים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לא רק הפטור ממע"מ: הסדקים בקואליציה מאיימים על הבטחות האוצר

ההפסד בהצבעה על המע"מ מסמן את הקושי הצפוי לסמוטריץ' בקידום צעדיו הכלכליים ● עתיד רפורמות החלב ומס הרכוש תלוי ביכולתו לגייס רוב בוועדות, בעוד ההתנגדות בקואליציה גוברת

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

סלייס: בית המשפט אישר לשלול רישיונות מסוכני פינברט

המחוזי אישר את החלטת הממונה על שוק ההון עמית גל לשלול את רישיונם של שבעה סוכני ביטוח שהיו מעורבים בניוד כספי חוסכים בסלייס לקרנות השקעה "אדומות" ● השופט קובי ורדי: "סוכן ביטוח אינו איש מכירות או איש שיווק בלבד"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

סמוטריץ' חתם על צו חדש: פטור ממע"מ עד 130 דולר ביבוא אישי

שר האוצר חתם על הצו לאחר שהכנסת פסלה אמש את הצו הקודם שהוציא, שכלל פטור ממע"מ לחבילות בסכום של עד 150 דולר ● הכניסה לתוקף של הצו החדש: מהלילה בחצות ● סמוטריץ': "לא אתן לקומץ קומוניסטים בליכוד ולאופוזיציה חסרת אחריות לנצח" ● איגוד לשכות המסחר: "מחר בבוקר נגיש לבג"ץ בקשה לצו מניעה"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

במאבק מול הנגיד, סמוטריץ' הבטיח הורדות מסים. מה קרה בפועל?

סמוטריץ' לא מרוצה מההתנהלות של בנק ישראל, אבל מה עם החלק שלו במשוואה? ● האם הורדות המסים שהוא הבטיח אכן קרו? ● המשרוקית של גלובס

רעיה שטראוס בן דרור / צילום: תומס סולינסקי

שתי ההשקעות שסידרו לרעיה שטראוס 350 מיליון שקל

עסקת הרכישה של קבוצת אקרו והנפקתה הצפויה של ב.ס.ר הנדסה, מניבות ערך נאה עבור המשקיעה הוותיקה בחברות הנדל"ן, שמימשה את מניותיה בקבוצת שטראוס לפני כשני עשורים ● אותן מניות שמכרה שטראוס בן דרור בקבוצת המזון, שוות כיום קרוב ל–2 מיליארד שקל

מהו תיק ההשקעות האופטימלי? / אילוסטרציה: Shutterstock

תרחיש של פעם ב-25 שנה והסכנה לתיק המניות שלכם

ענקית המדדים MSCI חוששת שתיק המורכב מ־60% מניות ו־40% אג"ח עלול להוביל להפסדים בשנת 2026 - גם בעקבות אירוע נדיר שכמעט לא נראה ב־25 השנים האחרונות ● עם זאת, בשוק המקומי מעריכים כי הגדלת החשיפה למניות בטווח הארוך נכונה למשקיעים הישראלים

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

בלי שירות המשלוחים ועם שורה של מגבלות: מי ירכוש את המרקט של וולט?

הודעת רשות התחרות כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, מחייבת את ענקית המשלוחים למכור את זרוע הקמעונאות שלה, אך היקף הפעילות הרחב - כ-30 סניפים והכנסות של עד מיליארד שקל - עלול להקשות עליה ● במקביל, וולט מעלה הילוך בתחרות מול סיבוס

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

עוד 700 שקל לדירה עם ממ"ד, בתל אביב - דחוף

בקבוצות פייסבוק שונות המיועדות למחפשי דירות ניכרת עלייה בפוסטים שפורסמו בחיפוש אחר דירות עם ממ"ד, הן להשכרה והן לסאבלט, כדי להיערך מבעוד מועד לתקיפה נוספת

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט התאוששה בהובלת מניות התוכנה; AMD זינקה ב-9%

נאסד"ק עלה ב-1% ● מנכ״ל ג'יי.פי מורגן, ג'יימי דיימון, מזהיר כי האווירה בשווקים מזכירה באופן מדאיג את השנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי ● AMD זינקה בעקבות עסקת ענק שחתמה עם מטא ● הביטקוין בדרך לחודש הגרוע ביותר מאז יוני 2022 ורצף של חמישה חודשי ירידות, הארוך ביותר מאז 2018

מייסדי Guidde, דן סחר ויואב ענב / צילום: Moses Pini Siluk

המניה יורדת? מאנדיי משקיעה בחברה ישראלית שמאמנת סוכני AI על פעולות אנושיות

חברת התוכנה הישראלית מאנדיי הצטרפה כמשקיעה במסגרת סיבוב בן 50 מיליון דולר שמגייס הסטארט-אפ הישראלי Guidde בהובלת קרן הצמיחה האמריקאית PSG ● מדובר במהלך מסקרן עבור מאנדיי, שספגה ירידה של קרוב למחצית ממחיר המניה שלה מאז תחילת השנה בשל החשש מאפקט הבינה המלאכותית

השפעת הבינה המלאכותית על שוק התוכנה / צילום: Shutterstock

ירידות חדות גם בת"א: הדוח האפוקליפטי על ה–AI שזרע בהלה בשווקים

המסמך הוויראלי של Citrini Research מתאר תרחיש עתידי תיאורטי שבו האצת ה–AI מטלטלת את שוק התוכנה, פוגעת בצריכה ומחלחלת למערכת האשראי ● התגובה השלילית לדוח בוול סטריט הגיעה גם לבורסה ת"א, שם מניות הביטוח - שהובילו את הירידות - איבדו כ–7%