גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לולאת האבדון של אירופה: התרחיש שמדאיג את המשקיעים

ההתפתחויות הפוליטיות באיטליה והמשמעויות הכלכליות שלהן עבור אירופה הכניסו את היבשת למצב של מלכוד, שמערער את יציבותה ● התרחיש הזה מדאיג במיוחד את המשקיעים המחזיקים באג"ח ממשלתיות של פורטוגל, איטליה, יוון וספרד

איגנזיו ויסקו, נגיד הבנק המרכזי באיטליה / צילום: ריוטרס
איגנזיו ויסקו, נגיד הבנק המרכזי באיטליה / צילום: ריוטרס

בשבועות האחרונים נהפכה תופעת "לולאת האבדון" לאחד הנושאים הכי מדוברים באירופה, בשל ההתפתחויות הפוליטיות באיטליה והמשמעויות הכלכליות שלהן עבור מגזר הבנקים באירופה. התפתחויות אלה, לצד גורמים נוספים, הביאו לעלייה ניכרת בחוסר הוודאות והסיכון בשווקים - מצב שהוביל באחרונה לבריחת המשקיעים מנכסי סיכון וחיפוש אחר נכסים בטוחים, כמו אג"ח ממשלתיות של ארה"ב וגרמניה.

"לולאת האבדון", או Doom Loop, היא תופעה של מלכוד שבו כלכלה חלשה מובילה את הבנקים המסחריים במדינה לערער את יציבות הבנק המרכזי - צעד שמחליש את הבנקים, ולכן מחליש עוד יותר את הכלכלה, וחוזר חלילה. זהו תרחיש שמדאיג את המשקיעים, בעיקר אלה המחזיקים באג"ח ממשלתיות של מדינות ה-PIGS - פורטוגל, איטליה, יוון וספרד.

לאור האי-ודאות הפוליטית, והצמיחה של הכוחות הפופוליסטיים באיטליה, גובר הסיכון של אי יכולת למחזר חלק מהחובות הגדולים שהצטברו במדינה. איטליה היא הכלכלה השלישית בגודלה בגוש האירו, ולפי הבנק להסדרי סליקה בינלאומיים, אחראי החוב הציבורי שלה ליותר מ-20% מסך החוב הכולל של גוש האירו. לממשלת איטליה חוב ציבורי שמגיע לכ-130% מהתוצר, בעוד שבכל גוש האירו שיעור זה מגיע ל-84%.

תשואת האג"ח לשנתיים של ממשלת איטליה זינקה בחודש האחרון מרמה שלילית של מינוס 0.30% לכ-2.65%, והמרווח בין אג"ח איטליה לאג"ח גרמניה ל-10 שנים עלה לכ-265 נ"ב - איתות של השווקים להתגברות הקונפליקט הפוליטי של איטליה עם המוסדות האירופים.

החששות לנפילת איטליה מתגברים

תהפוכות אלה מזכירות את האירועים הדרמטיים שעברו על יוון בינואר 2015, לאחר שמפלגת השמאל הקיצוני Syriza, שהתנגדה למדיניו הצנע, ניצחה בבחירות הכלליות בעקבות כישלון הפרלמנט לבחור נשיא חדש בשלהי 2014, על רקע משבר החוב של המדינה ומדיניות הצנע. אלה מגבירים, כמובן, את החששות בשווקים להידרדרות איטליה למשבר או לפרישה מגוש האירו.

למצב זה יש בוודאי השלכות שליליות על שוקי המניות ופרמיות הסיכון, גם במדינות גוש האירו וגם באזורים פריפריאליים כמו טורקיה. המצב השורר ביבשת משפיע גם על המגזר הפיננסי וגורם ללחץ על פיחות האירו, שכבר איבד מערכו כ-2% מתחילת השנה. נוסף על כך, ייתכן כי נראה השלכות גם על תהליך הברקזיט, שכן משבר באיטליה עשוי למשוך את כל תשומת הלב של האיחוד האירופי, ובכך להגדיל את הסיכויים של בריטניה לפרידה רכה מהאיחוד.

חלק ניכר מאיגרות החוב של איטליה מוחזקות במאזן של הבנק המרכזי האירופי, ECB. לכן, סביר להניח כי מהבחינה הפוליטית והכלכלית, ייעשה מאמץ של האיחוד האירופי והבנק המרכזי האירופי לסייע, לפחות באופן חלקי, במיחזור החובות ובמניעת משבר פיננסי חדש מהסוג של 2008.

ואולם, כמעט אין מוסד בנקאי, פיננסי, או פנסיוני באירופה שאינו מחזיק באיגרות חוב של ממשלת איטליה ושל חברות קונצרניות איטלקיות שהנפיקו את עצמן בשנים האחרונות. לכן, השאלה המרכזית כעת היא איזה בנקים הכי חשופים לחוב של ממשלת איטליה.

לפי מחקר שנערך ביוני 2017 ברשות הבנקים האירופית, עולה כי בקרב בנקים איטלקיים קיימים 10 בנקים שמחזיקים באג"ח ממשלתיות של איטליה בשיעור העולה על 100% מהון רובד 1 ((Tier 1 Capital, המשמש למדידת הלימון ההון והיציבות של הבנק. רשימת הבנקים בעלי החשיפה הגבוהה ביותר כוללת את שני הבנקים הגדולים באיטליה - UniCredit ו-Intesa Sanpaolo - שחשיפתם לאג"ח ממשלתיות של איטליה מהווה כ-145% מסך ההון מרובד 1. נוסף על כך, כוללת הרשימה גם את Banco BPM, הבנק השלישי בגודלו באיטליה, עם שיעור חשיפה של 327%, את בנק Monte dei Paschi di Siena עם 206% ועוד בנקים.

במלים אחרות, למרות תוכנית ההקלה הכמותית (QE) שביצע ECB בשנים האחרונות - תוכנית שצפויה להגיע לסיומה בקרוב - נראה כי תופעת "לולאת האבדון" באיטליה עדיין חיה ובועטת. כאמור, תופעה זו מתרחשת כשירידה בערך האג"ח הממשלתיות מאיימת על יציבות הבנקים המחזיקים בהן, ולכן בנקים אלה "זורקים" אותן לשוק - מה שגורם לירידה גדולה יותר בערכן - ובכך הם מובילים את המדינה לסף קריסה.

יצוין כי ספציפית בגוש האירו, תופעה זו היא יוצאת מן הכלל, שכן למדינות החברות בגוש אין שליטה על המטבע ולכן הן לא יכולות להדפיס כסף ללא הסכמת ה-ECB או הנציבות האירופית - כך שלמעשה, כל מדינה בגוש האירו חשופה לסיכון אשראי.

אלא שגם בנקים צרפתיים חשופים לאג"ח ממשלתיות של איטליה, עם החזקה כוללת של כ-44 מיליארד אירו, ואילו הבנקים בספרד מחזיקים בהיקף של כ-29 מיליארד אירו. בין הבנקים הזרים הבולטים עם החשיפה הגדולה ביותר לאג"ח איטליה ניתן למנות את BNP Paribas, הבנק הגדול ביותר בצרפת, עם חשיפה כוללת של כ-16 מיליארד אירו, את Dexia (הבנק הצרפתי-בלגי שקרס פעמיים וחולץ פעמיים בשנים 2008 ו-2011) עם חשיפה כוללת של 15 מיליארד אירו, וכן את Banco Sabadell עם חשיפה בהיקף של 10.5 מיליארד אירו, המהווים כ-110% מההון רובד 1 של הבנק. מנגד, החשיפה של בנקים אמריקאיים לחוב של ממשלת איטליה צנועה מאוד יחסית.

מבחינה פיננסית, ככל שערך האג"ח הממשלתיות של איטליה יורד, כך מתגברת הפגיעה בשיעורי הלימות ההון של הבנקים -בעיקר אלה של UniCredit, Sabadell ו-Intesa Sanpaolo. פגיעה זו משתקפת היטב בעלייה החדה בתשואות אג"ח CoCo שהנפיקו בנקים אירופיים בשנים האחרונות.

בטווח הקצר, העלייה באי-ודאות עשויה להימשך, בהיעדר שינויים במדיניות הממשלה של איטליה - דבר שילחץ לעלייה נוספת בתשואות האג"ח של איטליה ויוביל לביצועים שליליים בשוק המניות האירופי. חוסר הוודאות לגבי המגזר הפיננסי באירופה, לצד סיכון מטבע האירו, עשויים אף לדחות את האפשרות לשינוי במדיניות ה-ECB בטווח הקרוב.

לאור זאת, על המשקיעים לשקול בזהירות את מידת חשיפתם לנכסים אירופיים - הן באפיק המנייתי והן באפיק האג"ח, בייחוד של איטליה ושאר האזורים הפריפריאליים.

הראל גילאון הוא מנכ"ל משותף בבנק ההשקעות אופנהיימר ישראל וזאהר זהר הוא אנליסט החוב בבנק ההשקעות. הכותבים הם המנכ"ל המשותף של בנק ההשקעות אופנהיימר ישראל ואנליסט החוב בבנק ההשקעות. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

ניר בר-דעה

התשואה הגבוהה בתולדותיה: קרן ברידג'ווטר מסכמת שנה

ברידג'ווטר שוברת שיא ומסכמת את 2025 עם תשואה של 33% בקרן המרכזית שלה, Pure Alpha ● הקרן שמנוהלת ע"י ניר בר-דעה נהנתה מהעליות במניות הקשורות לתחום ה-AI וגם מהתנודתיות שנוצרה כשהנשיא טראמפ הטיל מכסים ● מייסד הקרן, ריי דליו מכר השנה את מניותיו בקרן ונפרד, "זה היה מסע מדהים"

לא רק בגבול סוריה: המשבר בין טורקיה לישראל הופך להיות גלוי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● דרום קוריאה מחמשת את מצרים בסוללת אריטלריה שנועדה להרתיע את ישראל ● התחרות בין טורקיה לישראל הופכת גלויה בשל המצב השברירי בגבול סוריה ושיתוף הפעולה המתהווה של ישראל, קפריסין ויוון ● לקראת כניסת זוהרן ממדאני לתפקיד, עיריית ניו יורק מפרסמת לראשונה דוח על אנטישמיות ● כותרות העיתונים בעולם

דיפאל S05 חשמלית / צילום: יח''צ

הקרוס-אובר שמציג ממדים רחבים במחיר של 150 אלף שקל

לקרוס־אובר החשמלי החדש מבית שנגאן הסינית יש ממדים של רכב עם מיצוב ותמחור הרבה יותר גבוהים ● הוא מרווח, זריז ומאובזר היטב בגרסה הבכירה - אבל יש בפלח מכוניות עם התנהגות כביש יותר מלוטשת

צבאות נאט''ו מרחיבים את הגיוס / עיצוב: אלישע נדב

צבאות אירופה מרחיבים את הגיוס: האם האזרחים יסכימו להילחם למען המולדת?

אחרי עשורים של שלווה מדינות אירופה משנות סדרי עדיפויות - ומסיטות תקציבים לעסקאות נשק ● אלא שבזמן שמחסני החירום מתמלאים, נחשפת החוליה החסרה: לוחמים ● בשנה הקרובה ייכנסו לתוקף תוכניות גיוס, והן יידרשו לשאלה הקשה: האם אזרחיהן מוכנים לשלם מחיר אישי בשדה הקרב? ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

סניף של טסלה באירופה / צילום: Shutterstock

טסלה מדווחת על ירידה של 16% במסירות - ומאבדת תואר יוקרתי

סיום הסובסידיה האמריקאית לרכבים חשמליים וביקוש אירופי מתמוטט פגעו במכירות הרכבים החשמליים הגלובליות

חסן עבאסי / צילום: כפיר זיו

הדוקטור למחשבים שטיפח קריירה מבטיחה בענקיות הטכנולוגיה - ואז החליט לשנות כיוון

חסן עבאסי הקים את אפליקציית HAAT כדי שלתושבים הערבים בצפון יהיה שירות משלוחי מזון ראוי ונוח ● אלא שמאז היא לא מפסיקה להתרחב - והשבוע נכנסה לראשונה לגוש דן ● עם מחירים אטרקטיביים וממשק נגיש היא מבטיחה לתת פייט אפילו לוולט ● ראיון

שנה מצוינת בבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

שיא של 16 שנה: אלו התשואות של קרנות ההשתלמות וקופות הגמל ב-2025

חודש דצמבר הסתכם בתשואה של כ-1% במסלולים הכלליים, כך לפי בית ההשקעות מיטב ● כפי שהוערך בגלובס, בשנה כולה החוסכים במסלולים הכלליים צפויים ליהנות מתשואה של 15% ובמסלולי המניות מ-25% ● מנגד, מסלולי ה-S&P 500 אכזבו עם תשואה של פחות מ-4%. הסיבה העיקרית: זינוק של מעל 50% בבורסה בת"א

זום גלובלי / צילום: Reuters

בנגלדש הכריזה על יום אבל לאומי, והאיומים של סין מחריפים

נשיא סין מחריף טונים מול טייוואן ● אבל לאומי בבנגלדש על מות של ראש הממשלה הראשונה ● בארה"ב חוקרים פרסום על הונאת ענק של מעונות יום סומליים ● ובשווייץ השנה החדשה נפתחה בטרגדיה ● זום גלובלי, מדור חדש 

טובי שמלצר מבעלי שלמה ביטוח / צילום: עזרא לוי

הערכות בענף: שלמה ביטוח תונפק לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל לפני הכסף

לגלובס נודע כי שלמה ביטוח מתכננת להנפיק 20%-25% ממניותיה, לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל לפני הכסף ● אם החברה תצליח לגייס את הסכום הזה, השווי הפעם יהיה גבוה ב-56% לעומת השווי בו ביקשה להנפיק בגל ההנפקות של שנת 2021, אך נסוגה ממנו בסופו של דבר

מנות קוויאר  ב–Ocean Star / צילום: שני הלוי

באזור התעשייה הזה יש מעדנייה עם אוצר שעולים אליו לרגל מכל הארץ

סדנת קרמיקה עם תוצרים מינימליסטיים, משתלת סחלבים נדירים, ממלכת סבונים טבעיים ופנינה קולינרית שמציעה תפריט מעשרה סוגי קוויאר ● כך תעבירו יום בעמק חפר

צילום: ננו בננה AI

סקר מנהלי השיווק: משקיעים יותר בכלי AI, פחות בטלוויזיה

קהילת "מנהלי שיווק מצייצים" ערכה סקר בקרב כ-400 מבכירי ענף השיווק, ממנו עולה כי כ-75% משוכנעים שהבינה המלאכותית תעשה עד מחצית מעבודתם בשנת 2026 ● הדיגיטל מתחזק כזירת הפרסום המבוקשת ביותר, ולמשפיעני ה-AI עוד יש דרך ארוכה לעשות

מוריס קאהן. 1930-2026 / צילום: תמר מצפי

יזם כושל בתחילת הדרך, חלוץ הייטק ופילנתרופ: פרידה ממוריס קאהן

מוריס קאהן שהלך לעולמו בגיל 96, נטל חלק פעיל בתעשייה, שהפכה ברבות הימים להייטק הישראלי ● קבוצת עורק שהיה ממייסדיה, אחראית למיזם "דפי זהב" ולהקמת אמדוקס ● את מרבית הונו עשה עם הנפקת אמדוקס, ומאז תרם רבות לפעילות פילנתרופית

OnePlus 15 / צילום: יח''צ

המכשיר שמביס את האייפון באחד המאפיינים הכי חשובים

סמארטפון הדגל הסיני החדש, OnePlus 15, מביא בשורה ענקית בסוללה שמחזיקה מעמד לפחות יום וחצי ומציג ביצועים טובים ● לעומת זאת, מערך הצילום לא מתחרה בענקיות השוק

גם זה קרה פה / צילום: יח''צ, נקסט ויז'ן

מעל 20 מיליארד שקל: החברה הביטחונית שעקפה בשווי את שטראוס, תשובה וליאורה עופר

נקסט ויז'ן מפתיעה אפילו את עפרה שטראוס ● משרד הכלכלה מוכיח שגם ללא דגלים או שגרירויות, אפשר לקיים מסחר ● וחברות הנדל"ן שכחו כלל חשוב ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Yuki Iwamura

טראמפ: "אם המשטר באיראן ימשיך לירות על המוחים - נבוא להצלתם"

ההסלמה באיראן: המהומות התפשטו כבר ל-27 מוקדים ומתרחשות גם באור יום ●  טראמפ בהתייחסות חריגה למחאות באיראן: "אם המשטר ימשיך לירות על המוחים - נבוא להצלתם" ● נתניהו ופמלייתו המריאו אמש מפלורידה לישראל ● דיווחים שוטפים

האחים אבי, רפי וג'ו נקש / צילום: יח''צ

מנכ"ל קבוצת נקש: אבי נקש רודף אותי אישית, חשתי נבגד, ונישואיי התפרקו

אבי חורמרו הגיש תשובה לתביעה שהגיש נגדו אבי נקש על סך 65 מיליון שקל ● מי שניהל את עסקי הקבוצה, הכוללת את נמל אילת וארקיע, טוען כי הזכויות שקיבל אושרו ע"י האחים ג'ו ורפי נקש ● עוד טען כי השיב לקבוצה כספים בהתאם להסכם הפשרה מ-2024

אילוסטרציה: Shutterstock

הקרב על הדירות: ההבדל בין הסכם הדדי, מתנה והתחייבות למתנה

פסק דין שניתן השבוע בבית המשפט לענייני משפחה ממחיש את החשיבות שבהגדרה מדויקת של עילת התביעה ע"י התובע - וזאת לאחר שמחיקת התביעה, בתום שלוש שנות דיונים, נבעה משגיאה בסיווג העילה המשפטית

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

המדינה לבג"ץ: אין עילה להתערבות בהחלטה להרחיב את הפטור ממע"מ על יבוא אישי

לאחר עתירת איגוד לשכות המסחר נגד העלאת תקרת הפטור ממע"מ על יבוא אישי, המדינה משיבה לבג"ץ וטוענת כי אין לו סמכות להתערב בחקיקה מסוג זה ● בין היתר נכתב כי שר האוצר סמוטריץ' "בחן מגוון של שיקולים מקצועיים" בטרם קיבל את ההחלטה

בית החולים מדיקה רפאל בפארק עתידים בתל אביב. רכישה שאפשרה את המהלך של הרשת / צילום: עמית גרון

מתחרה באסותא: רשת בתי חולים פרטית חדשה יוצאת לדרך

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מינואר 2026 יחלו ארבעה מרכזים רפואיים לפעול רשמית כרשת אחת תחת השם "מדיקה", בשאיפה להיות שחקן משמעותי במערכת הבריאות ולהתרחב בהמשך ● בין הבעלים: קופות החולים לאומית ומאוחדת ● מנכ"ל הרשת: "יש לנו אתגר להיתפס כספק לרפואה הציבורית ולא כאויב"

ארי קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים / צילום: איל יצהר

הבכירים במנורה שנחקרו בפרשת ההסתדרות: מנכ"ל הקבוצה, יו"ר חברת הביטוח ומנהלת אגף הבריאות

מנכ"ל חברת ההחזקות ארי קלמן, יו"ר חברת הביטוח יהודה בן אסייג והמשנה למנכ"ל ומנהלת אגף הבריאות אורית קרמר נחקרו ביום שלישי בלהב 433 במסגרת פרשת השחיתות בהסתדרות "יד לוחצת יד" ● לפי המשטרה, מנורה מבטחים חשודה "בביצוע עבירות מתחום השחיתות הציבורית"