גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חבל שקראנו לביבי צ'יקן-שיט; עדיף צ'יקן-שיט מאדרפאקר"

בכירי ממשל אובמה חושפים את גודל תיעובם לראש ממשלת ישראל ● "ניו-יורקר": קושנר צרח על דרמר בנוכחות עדים - "אתה לא תגיד לו איך לעשות דברים פה רק בגלל שאנחנו יהודים" ● "ישראל חלקה עם טראמפ נתוני ריגול ישראלי על התנהלות אובמה באו"ם" ● אולמרט: ביבי עבד בשביל אדלסון

נתניהו ואובמה / צילום: רויטרס
נתניהו ואובמה / צילום: רויטרס

כתבת תחקיר במגזין "ניו-יורקר" חושפת את עוצמת הטינה שחשו בכירים בממשל אובמה כלפי ראש הממשלה בנימין נתניהו בשנתו האחרונה של הנשיא ברק אובמה בבית הלבן, ואת מאמצי נתניהו לבנות גשר מוצק לדונלד טראמפ כשאובמה היה עדיין נשיא. כל-כך עזה הייתה המשטמה של אותם בכירים לנתניהו - והיא לא נעלמה עד היום - עד שאחד מאותם גורמים אומר עתה ל"ניו-יורקר", כי הוא אינו מתחרט על הכינוי "צ'יקן-שיט", שאחד מיועצי הנשיא לשעבר הדביק בזמנו לנתניהו: "הבעיה היחידה עם האמירה הזו היא שהיא לא הייתה חזקה דיה", אמר המקור. "זה היה צריך להיות צ'יקן-שיט מאדרפאקר".

הכתבה מנגדת את היחסים העכורים בין ממשל אובמה לנתניהו ב-2016 עם הקרבה האינסטינקטיבית של הממשל החדש לראש הממשלה. בכל זאת, התחממות היחסים לא הייתה נטולת בעיות, לרבות התנגשות אישית חריפה בין שגריר ישראל בוושינגטון, רון דרמר, לג'ארד קושנר, חתנו של הנשיא ויועצו הבכיר, כמפורט בהמשך.

קושנר עומד להגיע בשבוע הבא לביקור נוסף בישראל, יחד עם ג'ייסון גרינבלאט, נציגו של טראמפ למגעים הפוטנציאליים בין ישראל לפלסטינים. נראה שבין הנושאים שיעלו על הפרק בשיחותיהם בירושלים יהיו תוכנית השלום האמריקאית, שהבית הלבן מלטש עתה את פרטיה האחרונים, וכן הההתנגשויות הבלתי פוסקות לאורך הגבול בין ישראל לרצועת עזה.

על פי כמה דיווחים, בודק ממשל טראמפ אפשרות לתת פומבי לתוכנית השלום כבר בשבועות הקרובים, אך אין לכך שום אישור רשמי. קושנר וגרינבלאט מתוכננים לבקר גם בסעודיה ובמצרים, אך לא מתוכננות להם שום פגישות עם הפלסטינים בשלב זה. מכל מקום, לדברי גורם בבית הלבן "ייתכן שבביקור יהיו תחנות נוספות".

בין גילויי הכתבה ב"ניו-יורקר":

במרוצת השנים, החל ממשל אובמה להאמין שנתניהו עובד על ארה"ב: לפעמים הוא הראה עניין בפתרון של שתי מדינות, אבל, בה בעת, הוא הרחיב את ההתנחלויות ובכך הערים קשיים על הקמת מדינה פלסטינית עתידית. בתקופת הכהונה השניה של אובמה, יועציו אפילו לא טרחו להסתיר את תסכולם מהישראלים. "מחויבותם לשלום מעולם לא הייתה רצינית", אמר בן רודס, אחד מהיועצים הקרובים של אובמה למדיניות חוץ. "הם השתמשו בנו כהסוואה, כדי להראות שתהליך השלום מתקיים. למעשה, הם הרגו את הזמן והמתינו לסוף הממשל שלנו".

שירותי המודיעין של ישראל היו מעורבים במאמצים (שנכשלו) לסכל את יזמת אובמה ליזום הצעת החלטה נגד ישראל במועצת הביטחון ב-2016. המודיעין הישראלי חשף דיונים (בממשל) על החלטות אפשריות נגד ישראל במועצה, החל בגינוי ההתנחלויות וכלה בהחלטה שהיה מנציחה בחוק הבינלאומי את הפאראמטרים של המעמד הסופי, לפי שרטוטי ממשל אובמה, לרבות פתרון של של שתי מדינות. פקידים ישראליים אמרו למגזין, כי הדוחות המודיעיניים שהוגשו לנתניהו הראו שאובמה ויועציו החלו לפעול בחשאי באו"ם לקידום החלטה נגד ישראל.

דרמר הזהיר את סגן הנשיא דאז, ג'ו ביידן, ואת ראש המטה של אובמה, דניס מקדונה: "אל תלכו לאו"ם; זה יאלץ אותנו להיכנס לעימות (עם ממשל אובמה). זה יאלץ אותנו לפנות לצד האחר" (טראמפ). אבל, במקביל, לאחר בחירת טראמפ אך לפני השבעתו, פנה דרמר לג'ארד קושנר, דיווח לו על מהלכי אובמה באו"ם וביקש ממנו לפעול לסיכולם. כאמור, זה לא עזר.

פקידים אמריקאים וישראלים אמרו ל"ניו-יורקר" כי לשימוש שעשתה ישראל ביכולות המודיעיניות שלה כדי לשסות נשיא נבחר בנשיא מכהן אין תקדים בהיסטוריה המודרנית. מתברר, שטראמפ סמך יותר על נתניהו ועל שירותי המודיעין שלו מאשר על המודיעין האמריקאי.

כמה שבועות לאחר השבעתו של טראמפ, ביקרו דרמר וגורמים ישראליים אחרים בבית הלבן וחלקו עם יועצי הנשיא החדש תקציר של ממצאי המודיעין הישראלי על חלקו, כביכול, של ממשל אובמה בהחלטת מועצת הביטחון נגד ישראל. יתר על כן, הישראלים אף סיפקו לאמריקאים, באמצעות "ערוצים מודיעיניים", את הדיווחים המודיעיניים המקוריים על פעילות ממשל אובמה באו"ם.

פקידים ישראליים אמרו ל"ניו-יורקר", כי המידע המודיעיני שלהם על פעילות ממשל אובמה באו"ם לא הושג באמצעות "ריגול ישיר" בארה"ב. המגזין מציין, שארה"ב מרגלת אחר ישראל, אך ישראל טוענת, כי אינה מרגלת אחר ארה"ב. אולם פקידים אמריקאים חולקים על כך. הם טוענים שהריגול הישראלי בארה"ב הוא אחד מהאיומים המודיעיניים הגדולים ביותר על הביטחון הלאומי.

ביל פריסטאפ, עוזר לראש חטיבת הריגול הנגדי ב-FBI, הזהיר את קושנר, כי חתנו, דונלד טראמפ, נמצא בראש רשימת המטרות של שירותי המודיעין הגדולים בעולם, וכי הוא - קושנר - נמצא בחמישיה הפותחת של המטרות המבוקשות ביותר. פריסטאפ הזהיר את קושנר שהוא צריך להישמר במיוחד מישראל. זה לא מפתיע אותי, השיב קושנר.

מישל פלורנוי, שהייתה פקידה בכירה בפנטגון בממשל אובמה ונחשבה מועמדת מובילה להיות שרת-ההגנה בממשל הילארי קלינטון, אמרה בינואר 2016 למשה יעלון, שר-הביטחון דאז, כי התמיכה הדו-מפלגתית ביחסים המיוחדים בין ישראל לארה"ב נמצאת בסכנה. "נתניהו מתערב באופן חצוף ביותר בפוליטיקה האמריקאית והוא מראה באופן הברור ביותר שהוא מעדיף נשיא רפובליקאי", אמרה. "כאשר ממשלה ישראלית מתחילה להעדיף ולטפח מפלגה אמריקאית אחת על פני האחרת, הממשלה הזו משחקת באש". מחוקקים דמוקרטים ומנהיגים יהודים אמריקאים השמיעו אזהרות דומות. נתניהו בחר אפוא לא להגיע לוועידת אייפ"ק בוושינגטון באותה שנה כדי לא להיפגש עם מועמדים שונים לנשיאות משתי המפלגות. אבל המגעים בין נציגים ישראליים, לרבות השגריר דרמר, עם רפובליקאים נמשכו.

פקידי ממשל אובמה למדו במהרה על מגעי ישראל עם צוות המועמד טראמפ. ממשלות זרות אחרות היו משוכנעות בניצחונה של הילארי קלינטון בבחירות, אבל, לדברי פקיד אמריקאי, "הישראלים לא חשבו כך כלל... הם עבדו עם אנשי צוות טראמפ והשקיעו אנרגיה רבה בכך לפני שאחרים בכלל שמו לב אליהם".
למרות היחסים החמים בין ישראל לממשל טראמפ, נראה שהשגריר דרמר החל לעצבן גורמים בבית הלבן והרגיז אפילו את קושנר. לדברי "ניו-יורקר", בתחילת 2017, קילל קושנר את דרמר, בנוכחות עדים, בפגישה במשרדו בבית הלבן והודיע לו שאין בכוונתו לפעול לפי הנחיותיו רק מפני שהם יהודים. "אתה לא תגיד לנו מה לעשות פה", אמר קושנר לדרמר. "אל תנסה להשתלט פה. אל תידחף". תגובת דרמר: "יש לי יחסים טובים מאוד עם ג'ארד, אבל אנחנו לא תמיד מסכימים על כל דבר".

במקרה אחר, ב-13 בפברואר אשתקד, הגיע דרמר לבית הלבן וניסה להיפגש עם מייקל פלין, שהיה אז היועץ לביטחון לאומי. פקידים שם הודיעו לשגריר, שהוא אינו יכול להכתיב להם איזה אדם יהיה מוכן להיפגש אתו. כעבור זמן, קבלו אנשים בבית הלבן על הטקטיקות המגושמות והמלחיצות של דרמר. "זה הבית המזוין שלנו", אמר אחד מהם. ואחר הוסיף: "יש הרבה רצון טוב, אבל אל תנסה לנצל אותנו". אבל דרמר מעולם לא זנח את אהדתו לממשל החדש. הוא אמר פעם: "עם בחירת טראמפ, ראינו אור בקצה המנהרה".

"ניו-יורקר" עוסק באריכות במגעים בין מדינות המפרץ הפרסי, במיוחד האמירויות הערביות המאוחדות לבין ישראל על רקע חששותיהן מפני האויב המשותף - איראן. המגזין מדווח, בין היתר, על מפגש חשאי בין בכירים מהאמירויות לבין מנהיגים ישראליים בקפריסין ב-2015. ארה"ב חשדה, שאחד מאותם מנהיגים היה נתניהו. התקווה הגדולה של נתניהו היא, שההתנגדות לאיראן תניע את מדינות המפרץ לזנוח את הפלסטינים ולתת פומבי לקשריהן עם ישראל, מציין המגזין. ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, אמר ל"ניו-יורקר", כי בעל בתי הקזינו שלדון אדלסון "רצה להיפטר ממני" בגלל מאמציו של אולמרט להגיע להסכם של שתי מדינות עם הפלסטינים. לאחר הדחת אולמרט, נפנה אדלסון לקדם את בחירת נתניהו. "שלדון לא עבד למען ביבי; ביבי עבד למען שלדון", אמר אולמרט.

עוד כתבות

מתקן נפט באיראן / צילום: Reuters, Essam Al-Sudani

לאיראן יש מהלך אחד שיכול לטלטל את שוק הנפט

המתיחות הביטחונית מחזירה את פרמיית הסיכון לשוק האנרגיה: אף שחלקה של איראן באספקה העולמית הצטמצם לכ-3% בלבד, שליטתה הגיאוגרפית בסמוך למיצרי הורמוז - דרכם עוברים כ-30% מהנפט המשונע בים - מעניקה לה מנוף השפעה משמעותי על המחירים ● פגיעה בנתיבי השייט עלול לזעזע בראש ובראשונה את אסיה, ובמיוחד את סין, אך גם להקפיץ את מחיר הברנט מעבר לרמות שנרשמו בימים האחרונים

קרן שחר / צילום: רונן אקרמן

קרן שחר מכרה השבוע סדרה לאפל: "היו רגעים שחשבתי שזה לא יקרה"

היא חולשת על זרוע קשת אינטרנשיונל, חתומה על עסקאות גדולות מול ענקיות המדיה הגלובליות ונבחרה לאחת הנשים המשפיעות בתעשיית הטלוויזיה העולמית ● בראיון ראשון בתפקיד מספרת קרן שחר על מכירת הסדרה "הבת" לאפל שנסגרה השבוע, על הקשיים כחברה ישראלית בזמן המלחמה, ועל התחרות הגדולה בזמן שהתעשייה העולמית בתקופת קיצוצים

מרכז ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג וקניוני עופר הודיעו לשוכרים: "לא נחייב שכ"ד כשסגור"

על רקע המלחמה מול איראן והגבלות פיקוד העורף, קבוצת ביג הודיעה לשוכרי המרכזים המסחריים כי בשלב זה לא תגבה עבור חודש מרץ את שכר הדירה הבסיסי ● עסקים חיוניים במרכזי ביג ימשיכו לפעול כרגיל ● בקניוני עופר לא ייגבו הוראות קבע לפחות עד 15 במרץ או התבהרות המצב

הר תנופה. יש גם סחלבים / צילום: יובל אינהורן

כלניות בשלושה צבעים וסחלב במופע נדיר: מסלולי הפריחה שלא הכרתם

בימים שבהם נדמה שעל כל כלנית צצים עשרה מדריכים שיסבירו לכם איך להגיע אליה באפס מאמץ, הכנו לכם שלוש המלצות לטיולי פריחה דווקא למיטיבי הלכת

כוחות ביטחון בנלון בדובאי שנפגע בתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

"ניהול סיכונים קר": למה מדינות המפרץ לא תוקפות את איראן בחזרה?

אלה רוזנברג, חוקרת מומחית לכלכלה איראן ומימון טרור במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסבירה כי מדינות המפרץ מנהלות אסטרטגיה של גידור סיכונים והן אינן בוטחות בהתמדה האמריקאית לאורך זמן ● יחד עם זאת, היא מציינת כי הן "בוחרות לסייע מתחת לרדאר"

יהלי רוטנברג, החשב הכללי באוצר / צילום: יוסי זמיר

הבכיר לשעבר שבטוח: "אנחנו הכי קרובים להשבתת פעילות הממשלה מאי פעם"

כחשב הכללי באוצר יהלי רוטנברג גייס חוב חסר תקדים, התמודד עם הורדת הדירוג הראשונה של ישראל ונדרש לצנן את הוצאות הביטחון: "אמרתי - אל תאלצו אותי לבחור בין צה"ל לעמידה בתקציב" ● עכשיו הוא חושף את הפינות האפלות שדורשות פיקוח - ומתכנן את הטרק בנפאל

עומאן / צילום: Shutterstock

המדינה היחידה במפרץ שנותרה חסינה מאיראן

בעוד שערב הסעודית, בחריין ואיחוד האמירויות הותקפו בשעות האחרונות על ידי משטר האייתולות, עומאן – המתווכת המרכזית בשיחות בין טהרן לוושינגטון – נותרה חסינה ● האם המלחמה הנוכחית מסייעת לה?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה במגמה מעורבת; המניה שזינקה ב-88% מתחילת השנה

ת"א 35 ננעל בעלייה של 0.6%, ת"א 90 ירד ב-0.6% ומדד הבנקים עלה ב-1.4% ● הדולר מתחזק על רקע המתיחות בגזרת איראן ● מניית מגה אור בלטה בעליות והשלימה זינוק של 88% מתחילת השנה ● ואיך סיכמו המדדים את חודש פברואר?

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים

''אחרי המסיבה''. הצעקה שמטלטלת הכול / צילום: באדיבות סלקום טי.וי

הדרמה שנחשבת לאחת הטובות של השנה ומגיעה מניו זילנד

"אחרי המסיבה" היא מיני־סדרה ניו זילנדית שהגיעה למסך הישראלי ומציעה דרמה מטלטלת על אמת שנאמרת בקול רם מדי עבור קהילה שמעדיפה שקט ● מורה לביולוגיה מאשימה את בעלה בהטרדת נער, חייה מתפרקים והעיירה כולה נאלצת לבחור צד

עשן מתנשא מעל מרכז העיר טהרן לאחר פיצוץ, הבוקר / צילום: Reuters, Anadolu

שעות לפני התקיפה: פלטפורמת ההימורים התחילה לגעוש

בזמן שמערכות המכ"ם התחממו, פלטפורמת "פולימרקט" כבר הראתה זינוק של 100% בהסתברות לעימות ● אחרי שהשוק "סגר את הפינה" על התקיפה האמריקאית הקרובה, השאלה הגורלית על עתיד המשטר ב-2027 נסחרת כעת ביותר מ־50%

עשן בטהרן לאחר תקיפה משובלת של ישראל וארה''ב / צילום: ap

200 מטוסי קרב, 500 מטרות ומאות חימושים: כך התבצעה התקיפה הגדולה בתולדות חיל האוויר

מאז פרוץ מבצע "שאגת הארי" בשעות הבוקר, מאות אתרים ומטרות ברחבי איראן הותקפו על ידי מטוסי חיל האוויר ● איך תוכנן המבצע ואילו מערכות נפגעו? ● גלובס עושה סדר

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

אכזבה ברבעון האחרון של באפט: הרווח התפעולי של ברקשייר נחתך בכ-30%

הרווח התפעולי של ברקשייר האת'ווי צנח בכמעט 30% ברבעון האחרון של באפט ● קופת המזומנים הדשנה של החברה הצטמצמה מעט ל-373 מיליארד דולר ברבעון האחרון

יירוטים / צילום: Shutterstock, GERSHBERG Yuri

המומחית שמסבירה: למה איראן לא מצליחה לייצר מטחים משמעותיים

"אם לאיראן הייתה יכולת להוציא מטח כבד היינו רואים אותה כבר", אומרת הילה חדד־חמלניק, מנכ"לית Moonshot ובעבר חברה בצוות הפיתוח של כיפת ברזל ● לדבריה, מערך הטילים האיראני נפגע קשות ביוני האחרון - נתון שמקל על ההגנה האווירית הישראלית ● עם זאת, היא מדגישה: הסכנה לא חלפה, וגם שברי טילים עלולים לגרום לנזק כבד

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

בני סבטי: "האיראנים הרבה יותר חצופים, נועזים ומאיימים ביחס לשנה שעברה"

הטרמינולוגה האיראנית כנגד ארה"ב החריפה בשבועות האחרונים, וזאת למרות מלחמת 12 הימים בה הופצצו ונפגעו אתרים אסטרטגיים ברחבי המדינה ע"י ממשל טראמפ וישראל ● "ההבדל הגדול בין מבצע עם כלביא לימים אלו, הם הפגנות ההמונים כנגד המשטר בה נטבחו עשרות אלפי מפגינים", מציין בני סבטי, מומחה לענייני איראן

כבר לא "רוקי" ו"קראטה קיד": לספורטאים בקולנוע היום יש נקודות חולשה

מסימון ביילס ועד הקאמבק של אליסה ליו - מהפכת הספורטאיות של העשור האחרון לא נולדה על הפודיום, אלא בהחלטה לעצור ולחזור לתחרות בתנאים שהן מנסחות לעצמן ● התופעה לא פוסחת על המסך ההוליוודי, שמחליף את הפוקוס מהשאלה "איך הם מנצחים?" ל-"מה נשאר מהם אחרי הניצחון?"

פטריית עשן כתצואה מהפצצות בטהרן, אתמול / צילום: Reuters, רויטרס

שעה של ירי בלתי פוסק מאיראן: אין דיווחים על נפגעים

גל תקיפות בטהראן, ובמקביל איראן מאשרת לראשונה: עבד רחים מוסאווי, הדמות הצבאית הבכירה ביותר במדינה - חוסל ● דיווחים על פיצוצים עזים גם בדובאי ● נקבע מותה של הפצועה אנוש בפגיעה בת"א ● באיראן הודיעו על 40 ימי אבל בשל מותו, שדרן טלוויזיה פרץ בבכי ● משמרות המהפכה איימו: "בעוד רגעים תחל הפעולה ההרסנית בהיסטוריה" ● עדכונים שוטפים

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; נטפליקס ופרמאונט זינקו

מדד נאסד"ק רשם את הביצועים החודשיים הגרועים ביותר שלו מאז מרץ 2025 ● נטפליקס קפצה לאחר שענקית הסטרימינג סירבה להעלות את הצעתה על וורנר ● OpenAI משלימה סבב גיוס של 110 מיליארד דולר עם גיבוי של אמזון, אנבידיה וסופטבנק ● נעילה מעורבת בבורסות אירופה ● דל טכנולוג'יס זינקה לאחר דוחות טובים

פעילות מערכות ההגנה האווירית במהלך מבצע עם כלביא / צילום: משרד הביטחון

הטילים האיראניים שמאיימים על ישראל, ומערכות ההגנה נגדם

איראן מאיימת בתגובה חריפה אחרי התקיפות הישראליות והאמריקאיות ● מהן מערכות ההגנה האווירית הישראליות, אילו טילים נמצאים בארסנל האיראני, ומה קורה אם האיומים מגיעים מכיוון הים? ● גלובס עושה סדר

תור לקוםות בסניף של טיב טעם, הבוקר / צילום: באדיבות עובדי טיב טעם

הבהלה לנייר טואלט: התנפלות על רשתות השיווק. אלה המוצרים המבוקשים

בעקבות התקיפה באיראן והאזעקות הבוקר, נרשמה עלייה של מאות אחוזים בתנועת הלקוחות ברשתות הפתוחות בשבת עם זינוק בביקושים למים, שימורים ונייר טואלט ● ברשתות מדגישים כי אין מחסור וכי המלאים מלאים, בעוד שירותי המשלוחים המהירים הושבתו בהתאם להנחיות פיקוד העורף