גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מעט תיקים זוהרים, הרבה עבודה סיזיפית

הפתרון לשחיקה שחשים רבים מעובדי הפרקליטות יכול להינתן באמצעות ניהול יותר נכון

פרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן / צילום: איל יצהר
פרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן / צילום: איל יצהר

פרקליטות המדינה על אגפיה ומחלקותיה היא אחד הגופים הציבוריים החשובים ביותר בארץ. הפרקליטים המשרתים בה מופקדים על ייצוג המדינה ועל האינטרס הציבורי בפני בתי המשפט. הפרקליטות פועלת הן בשדה המשפטי הפלילי והן בשדה המשפטי האזרחי והמינהלי. הפרקליטות מונה כ-1,800 עובדים, בהם כ-1,000 פרקליטים, כ-250 עובדים מינהליים, כ-40 חוקרים במחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש), כ-350 מתמחים, כ-100 סטודנטים וכ-70 בני ובנות שירות.

עבודת הפרקליטות נחשפת לציבור באמצעות התקשורת, בעיקר במקרי הקצה שבהם היא עוסקת. למשל, כשהיא מנהלת חקירות ומשפטים פליליים של נבחרי ציבור, ובראשם כיום של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הפנים אריה דרעי ושר הרווחה חיים כץ. וכן, למשל, כשהיא עוסקת בייצוג המדינה בעתירות חשובות לבג"ץ, כמו כשהיא מנהלת מאבקים נגד ארגוני פשיעה.

אבל הרוב המוחלט של הפרקליטים ועובדי המינהלה בפרקליטות אינם עוסקים בתיקים המתוקשרים הללו. לרוב עבודתם היא אפורה הרבה יותר, סיזיפית לא פחות וחשובה במידה לא פחותה. בין שמדובר בתביעה אזרחית שמוביל פרקליט במטרה להחזיר כסף לקופה הציבורית, בין שמדובר בתובע במשפט של עבריין מין שיש להרחיקו מהציבור, ובין שמדובר בפרקליטה שמחליטה לסגור תיק מחוסר ראיות - בראש מעייני הפרקליטים ועוזריהם עומד תמיד האינטרס הציבורי, האינטרס של כולנו.

לדברי פרקליט לשעבר בפרקליטות המדינה, שעמו דיברנו אתמול (ד'), העבודה הסיזיפית הזאת, בשכר לא גבוה במיוחד, וכשאפיקי הקידום הם מעטים, היא שמובילה לשחיקה הרבה בקרב הפרקליטים ולרצון של רבים מאוד לעזוב את הפרקליטות ולחפש עבודה אחרת.

לדברי הפרקליט, "המאסה הגדולה של הפרקליטים לא עוסקת בתיק נתניהו או בתיק נוחי דנקנר, אלא בתיקים 'רגילים' שחלקם הגדול אפילו לא מגיע לבית המשפט. בפרקליטות האזרחית בכלל אין תיקים של 'היי-פרופייל'. רוב הפרקליטים גם לא מתקדמים כמעט בהיררכיה הניהולית. לרוב, אנשים שהלכו לעבוד בפרקליטות מתוך תחושת שליחות קמים בבוקר, הולכים למשרד, מתעסקים עם עוד תיק מקרקעין או בשאלה כן או לא להחזיר למישהו רישיון נהיגה. זאת עבודה מאוד קשה, ובגלל זה הרבה אנשים יוצאים החוצה".

דם רע זרם בין בכירי הפרקליטות לנציבה גרסטל

לצד השחיקה בעבודה של עובדי הפרקליטות, סובלת הפרקליטות גם מירידה מסוימת במעמדה הציבורי. המקצועיות והיושרה של הפרקליטות הביאו לכך שבעבר אמון הציבור בפרקליטות והדימוי הציבורי של הארגון היו מאוד גבוהים. אבל בשנים האחרונות, אולי בעשור האחרון, הפרקליטות ספגה וסופגת ביקורת נוקבת מכיוונים שונים, שהביאה לירידה מסוימת במעמדה ובתדמיתה, שהן הכרחיות כדי לשמור על שלטון החוק.

בין היתר נגרם לפרקליטות נזק שקשה מאוד לשקמו, בגין פרשת התנהלותה של פרקליטת מחוז תל-אביב לשעבר, עו"ד רות דוד. נזכיר כי לפני כמה שנים התברר עו"ד דוד, שהייתה אמונה על שמירת החוק וקיומו, חשודה בעצמה בביצוע עבירות פליליות חמורות בפרשת רונאל פישר. אמנם בסופו של דבר דוד הועמדה לדין רק בגין מעשים שביצעה אחרי פרישתה מהפרקליטות, אבל את הכתם שדוד יצרה קשה מאוד למחוק.

נקודת שפל בולטת נוספת מבחינת הפרקליטות נוגעת למאבק שהיא ניהלה נגד היוזמה להקים גוף שיבקר אותה. לאחר שהוקמה והחלה לפעול נציבות הביקורת על הפרקליטות, בראשות השופטת בדימוס הילה גרסטל, הפרקליטות לא שיתפה עמה פעולה. ועד הפרקליטים גם נכנס חזיתית בגרסטל, ודם רע החל לזרום בין גרסטל לבין בכירי הפרקליטות, ובהם פרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן.

בסופו של דבר, המחאה של הפרקליטות נגד גוף הביקורת הביאה לכך שהסמכות המרכזית שהייתה נתונה בידיו - לקיים ביקורות מערכתיות על עבודת הפרקליטות, נלקחה ממנו. וכך כיום, השופט בדימוס, דוד רוזן, שהחליף את גרסטל בתפקיד, מוסמך לבדוק רק תלונות פרטניות שמוגשות נגד פרקליטים, ולא לבצע ביקורות מערכתיות ומשמעותיות יותר.

בינתיים, גרסטל הסתבכה בפרשת ניר חפץ-אלי קמיר, ובפרקליטות יש מי שמחכך ידיים בהנאה נוכח הסבל שנגרם לנציבה לשעבר.

לשנות את הדנ"א הארגוני להתנהלות השוק הפרטי

הפתרון לבעיית השחיקה שחשים רבים מהפרקליטים יכול להינתן באמצעות ניהול יותר נכון. לדברי גורמים שעבדו בפרקליטות ושעימם דיברנו, הפרקליטות פשוט לא מנוהלת בדרך יעילה וטובה מספיק. די להעיף מבט בסקר "גורמי הלחץ" כדי להבין זאת. הפרקליטים מעידים כי הם סובלים מאוד מתחושת דחיפות בעבודה, מעומס התיקים והפרויקטים שמוטלים עליהם, מקושי לאזן בין עבודה לבית, מחשש מביקורת ציבורית ומאופק קידום מוגבל.

יש להניח כי את כל גורמי הלחץ האלה אפשר להפחית באמצעות ניהול יותר טוב של המערכת. למשל, ניהול שייצור מערכת תגמול וקידום מסודרת, שייעל את חלוקת התיקים בין האגפים, המחוזות והעובדים השונים; ניהול שייתן כתף תומכת לפרקליטים, תמיכה שתפחית את החשש שלהם מביקורת ציבורית ועוד.

נראה כי אחת הסיבות לכך שהפרקליטות לא מנוהלת בדרך מספיק טובה היא, שמשפטנים טובים ותובעים מקצועיים מתקדמים במעלה הפירמידה הניהולית, בזכות הכישורים המשפטיים שלהם ולאו דווקא בזכות היותם בהכרח מנהלים טובים. בעיה נוספת היא העובדה שהוותק משחק תפקיד מרכזי בקידום. כך, רבים מהפרקליטים קודמו לתפקידי ניהול בזכות הוותק שלהם, ולא בזכות כישורי הניהול שלהם.

אמנם לאחרונה, בכמה מקרים - כמו בפרקליטות מחוז תל-אביב (פלילי) - הצליח פרקליט המדינה לקדם פרקליטים מוכשרים גם לניהול, אבל ככלל פרמטר הוותק עודנו דומיננטי מדי.

לטענת פרקליט לשעבר, גם לוועד הפרקליטים יש אחריות רבה לכך שהמערכת לא מצליחה לקדם מהלכים ניהוליים חשובים. לדוגמה, כשפרקליט המדינה ניצן רצה להעביר תביעות נכים שהן טכניות במהותן למיקור חוץ, טירפד הוועד את המהלך מחשש שהדבר יביא להורדת תקנים. ועוד דוגמה - הוועד תקע לאורך שנים הטמעה של מערכת מחשוב מתקדמת, כשדרש תגמול גבוה לעובדים בתמורה להטמעת המערכת החשובה לייעול העבודה.

לסיכום, כדי שהפרקליטות תוכל להתקדם לעבר עתיד טוב יותר, יהיה עליה לשנות במשהו את הדי.אן.איי הניהולי שלה; לאמץ הרגלי ניהול של השוק הפרטי המודרני; ליצור שקט תעשייתי מול הוועד; לקדם מנהלים על בסיס כישורי ניהול ולא על בסיס ותק.

אבל לפני כל אלה, עליה לבחון את עצמה לעומק. לפחות את זאת היא כבר עושה. בין היתר, באמצעות סקר השחיקה ואמצעי הלחץ שאנחנו מפרסמים כאן.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה ואסיה; בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד ליבת ה-PCE

דאקס מתחזק ב-0.4%, פוטסי מוסיף 0.7% וקאק עולה ב-0.3% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר