גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מעט תיקים זוהרים, הרבה עבודה סיזיפית

הפתרון לשחיקה שחשים רבים מעובדי הפרקליטות יכול להינתן באמצעות ניהול יותר נכון

פרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן / צילום: איל יצהר
פרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן / צילום: איל יצהר

פרקליטות המדינה על אגפיה ומחלקותיה היא אחד הגופים הציבוריים החשובים ביותר בארץ. הפרקליטים המשרתים בה מופקדים על ייצוג המדינה ועל האינטרס הציבורי בפני בתי המשפט. הפרקליטות פועלת הן בשדה המשפטי הפלילי והן בשדה המשפטי האזרחי והמינהלי. הפרקליטות מונה כ-1,800 עובדים, בהם כ-1,000 פרקליטים, כ-250 עובדים מינהליים, כ-40 חוקרים במחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש), כ-350 מתמחים, כ-100 סטודנטים וכ-70 בני ובנות שירות.

עבודת הפרקליטות נחשפת לציבור באמצעות התקשורת, בעיקר במקרי הקצה שבהם היא עוסקת. למשל, כשהיא מנהלת חקירות ומשפטים פליליים של נבחרי ציבור, ובראשם כיום של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הפנים אריה דרעי ושר הרווחה חיים כץ. וכן, למשל, כשהיא עוסקת בייצוג המדינה בעתירות חשובות לבג"ץ, כמו כשהיא מנהלת מאבקים נגד ארגוני פשיעה.

אבל הרוב המוחלט של הפרקליטים ועובדי המינהלה בפרקליטות אינם עוסקים בתיקים המתוקשרים הללו. לרוב עבודתם היא אפורה הרבה יותר, סיזיפית לא פחות וחשובה במידה לא פחותה. בין שמדובר בתביעה אזרחית שמוביל פרקליט במטרה להחזיר כסף לקופה הציבורית, בין שמדובר בתובע במשפט של עבריין מין שיש להרחיקו מהציבור, ובין שמדובר בפרקליטה שמחליטה לסגור תיק מחוסר ראיות - בראש מעייני הפרקליטים ועוזריהם עומד תמיד האינטרס הציבורי, האינטרס של כולנו.

לדברי פרקליט לשעבר בפרקליטות המדינה, שעמו דיברנו אתמול (ד'), העבודה הסיזיפית הזאת, בשכר לא גבוה במיוחד, וכשאפיקי הקידום הם מעטים, היא שמובילה לשחיקה הרבה בקרב הפרקליטים ולרצון של רבים מאוד לעזוב את הפרקליטות ולחפש עבודה אחרת.

לדברי הפרקליט, "המאסה הגדולה של הפרקליטים לא עוסקת בתיק נתניהו או בתיק נוחי דנקנר, אלא בתיקים 'רגילים' שחלקם הגדול אפילו לא מגיע לבית המשפט. בפרקליטות האזרחית בכלל אין תיקים של 'היי-פרופייל'. רוב הפרקליטים גם לא מתקדמים כמעט בהיררכיה הניהולית. לרוב, אנשים שהלכו לעבוד בפרקליטות מתוך תחושת שליחות קמים בבוקר, הולכים למשרד, מתעסקים עם עוד תיק מקרקעין או בשאלה כן או לא להחזיר למישהו רישיון נהיגה. זאת עבודה מאוד קשה, ובגלל זה הרבה אנשים יוצאים החוצה".

דם רע זרם בין בכירי הפרקליטות לנציבה גרסטל

לצד השחיקה בעבודה של עובדי הפרקליטות, סובלת הפרקליטות גם מירידה מסוימת במעמדה הציבורי. המקצועיות והיושרה של הפרקליטות הביאו לכך שבעבר אמון הציבור בפרקליטות והדימוי הציבורי של הארגון היו מאוד גבוהים. אבל בשנים האחרונות, אולי בעשור האחרון, הפרקליטות ספגה וסופגת ביקורת נוקבת מכיוונים שונים, שהביאה לירידה מסוימת במעמדה ובתדמיתה, שהן הכרחיות כדי לשמור על שלטון החוק.

בין היתר נגרם לפרקליטות נזק שקשה מאוד לשקמו, בגין פרשת התנהלותה של פרקליטת מחוז תל-אביב לשעבר, עו"ד רות דוד. נזכיר כי לפני כמה שנים התברר עו"ד דוד, שהייתה אמונה על שמירת החוק וקיומו, חשודה בעצמה בביצוע עבירות פליליות חמורות בפרשת רונאל פישר. אמנם בסופו של דבר דוד הועמדה לדין רק בגין מעשים שביצעה אחרי פרישתה מהפרקליטות, אבל את הכתם שדוד יצרה קשה מאוד למחוק.

נקודת שפל בולטת נוספת מבחינת הפרקליטות נוגעת למאבק שהיא ניהלה נגד היוזמה להקים גוף שיבקר אותה. לאחר שהוקמה והחלה לפעול נציבות הביקורת על הפרקליטות, בראשות השופטת בדימוס הילה גרסטל, הפרקליטות לא שיתפה עמה פעולה. ועד הפרקליטים גם נכנס חזיתית בגרסטל, ודם רע החל לזרום בין גרסטל לבין בכירי הפרקליטות, ובהם פרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן.

בסופו של דבר, המחאה של הפרקליטות נגד גוף הביקורת הביאה לכך שהסמכות המרכזית שהייתה נתונה בידיו - לקיים ביקורות מערכתיות על עבודת הפרקליטות, נלקחה ממנו. וכך כיום, השופט בדימוס, דוד רוזן, שהחליף את גרסטל בתפקיד, מוסמך לבדוק רק תלונות פרטניות שמוגשות נגד פרקליטים, ולא לבצע ביקורות מערכתיות ומשמעותיות יותר.

בינתיים, גרסטל הסתבכה בפרשת ניר חפץ-אלי קמיר, ובפרקליטות יש מי שמחכך ידיים בהנאה נוכח הסבל שנגרם לנציבה לשעבר.

לשנות את הדנ"א הארגוני להתנהלות השוק הפרטי

הפתרון לבעיית השחיקה שחשים רבים מהפרקליטים יכול להינתן באמצעות ניהול יותר נכון. לדברי גורמים שעבדו בפרקליטות ושעימם דיברנו, הפרקליטות פשוט לא מנוהלת בדרך יעילה וטובה מספיק. די להעיף מבט בסקר "גורמי הלחץ" כדי להבין זאת. הפרקליטים מעידים כי הם סובלים מאוד מתחושת דחיפות בעבודה, מעומס התיקים והפרויקטים שמוטלים עליהם, מקושי לאזן בין עבודה לבית, מחשש מביקורת ציבורית ומאופק קידום מוגבל.

יש להניח כי את כל גורמי הלחץ האלה אפשר להפחית באמצעות ניהול יותר טוב של המערכת. למשל, ניהול שייצור מערכת תגמול וקידום מסודרת, שייעל את חלוקת התיקים בין האגפים, המחוזות והעובדים השונים; ניהול שייתן כתף תומכת לפרקליטים, תמיכה שתפחית את החשש שלהם מביקורת ציבורית ועוד.

נראה כי אחת הסיבות לכך שהפרקליטות לא מנוהלת בדרך מספיק טובה היא, שמשפטנים טובים ותובעים מקצועיים מתקדמים במעלה הפירמידה הניהולית, בזכות הכישורים המשפטיים שלהם ולאו דווקא בזכות היותם בהכרח מנהלים טובים. בעיה נוספת היא העובדה שהוותק משחק תפקיד מרכזי בקידום. כך, רבים מהפרקליטים קודמו לתפקידי ניהול בזכות הוותק שלהם, ולא בזכות כישורי הניהול שלהם.

אמנם לאחרונה, בכמה מקרים - כמו בפרקליטות מחוז תל-אביב (פלילי) - הצליח פרקליט המדינה לקדם פרקליטים מוכשרים גם לניהול, אבל ככלל פרמטר הוותק עודנו דומיננטי מדי.

לטענת פרקליט לשעבר, גם לוועד הפרקליטים יש אחריות רבה לכך שהמערכת לא מצליחה לקדם מהלכים ניהוליים חשובים. לדוגמה, כשפרקליט המדינה ניצן רצה להעביר תביעות נכים שהן טכניות במהותן למיקור חוץ, טירפד הוועד את המהלך מחשש שהדבר יביא להורדת תקנים. ועוד דוגמה - הוועד תקע לאורך שנים הטמעה של מערכת מחשוב מתקדמת, כשדרש תגמול גבוה לעובדים בתמורה להטמעת המערכת החשובה לייעול העבודה.

לסיכום, כדי שהפרקליטות תוכל להתקדם לעבר עתיד טוב יותר, יהיה עליה לשנות במשהו את הדי.אן.איי הניהולי שלה; לאמץ הרגלי ניהול של השוק הפרטי המודרני; ליצור שקט תעשייתי מול הוועד; לקדם מנהלים על בסיס כישורי ניהול ולא על בסיס ותק.

אבל לפני כל אלה, עליה לבחון את עצמה לעומק. לפחות את זאת היא כבר עושה. בין היתר, באמצעות סקר השחיקה ואמצעי הלחץ שאנחנו מפרסמים כאן.

עוד כתבות

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם