גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ימין? שמאל? שמרני? ליברלי? מי אתה, דונלד טראמפ?

קשה למצוא את נשיא ארה"ב על המפה הפוליטית הקלאסית של ארה"ב ● התנהלותו בענייני חוץ בימים האחרונים מעמידה אותו בסמוך לשמאל הרדיקלי של שלהי המאה ה-20 ● הודעתו על סיום "משחקי המלחמה הפרובוקטיביים" של ארצו בדרום קוריאה היכתה אנשי ימין אמריקאים בתדהמה

דונלד טראמפ נואם בסינגפור \ צילום: רויטרס
דונלד טראמפ נואם בסינגפור \ צילום: רויטרס

אין זו הגזמה לטעון שאנחנו חיים בימים של תמורות היסטוריות. בלשונו של משקיף אחד, שגריר בריטי לשעבר בוושינגטון (בראיון לבי.בי.סי), דונלד טראמפ "הורס את הארכיטקטורה" של המערכת הבינלאומית מיסודה של ארה"ב. זו המערכת שקמה על חורבות מלחמת העולם השנייה, גם כדי להבטיח שמלחמה כזאת לא תישנה, וגם כדי להגן על הדמוקרטיות המערביות מפני חתרנות קומוניסטית.

הימים האחרונים המחישו את רצינות האבחנה. בתוך 48 שעות, הנשיא טראמפ הביע אי-אמון חסר תקדים בבעלות בריתה ההיסטוריות של ארה"ב, חמש המובילות באירופה פלוס קנדה - ואימץ אל חיקו דיקטטורה קומוניסטית בצפון מזרח אסיה, שהתנהגותה ב-67 השנה האחרונות חזרה וסיכנה את המערב.

התמורות הדרמטיות אינן מוגבלות לזירה הבינלאומית. הן מתרחשות בארה"ב גופה. אין זה מן הנמנע שתזוזות טקטוניות נרשמות עכשיו לא רק ב"ארכיטקטורה" של הפוליטיקה, אלא גם בגיאוגרפיה שלה. ההגדרות של ימין ושמאל - או כפי שהאמריקאים מעדיפים, "שמרנים" ו"ליברלים" - מועמדות עכשיו במבחן יוצא מגדר הרגיל.

מהלכיו האחרונים של דונלד טראמפ במדיניות חוץ וחלק ממהלכיו הכלכליים רחוקים במידה כזאת מן הפרקטיקה של המפלגה הרפובליקאית, לפחות ב-50 השנה האחרונות, עד שאולי צריך לחזור ולהגדיר את מקומו הפוליטי של הנשיא, או את מקומה של מפלגתו. יש חפיפה מפתיעה בין נטיותיו לבין חלק מסדר היום של השמאל הרדיקלי מאז שנות ה-60.

טראמפ ותעמלני צפון קוריאה

הטור הזה עסק שלשום בפסגת טראמפ-קים בסינגפור, ותיאר אותה "היסטורית". היא אמנם הייתה היסטורית. הטור נכתב לפני מסיבת העיתונאים של טראמפ, שבה הנשיא השמיע כמה חיוויים חסרי תקדים, והשליך פצצה דיפלומטית. הוא הודיע על הפסקה חד-צדדית של התמרונים הצבאיים המשותפים לארה"ב ולדרום קוריאה, שכל מטרתם הייתה מאז ומעולם להרתיע את הצפון מפני פלישה.

יתר על כן, טראמפ קיבל את הגיונה רב-השנים של צפון קוריאה, ותיאר את התמרונים "פרובוקטיביים". הוא אפילו קרא להם "משחקי מלחמה". הדיקטטורה של שושלת קים בפיונגיאנג משתמשת בתמרונים האלה זה שנים להצדקת ההשקעות הפנומנליות שלה בהחזקת צבא שהוא מן הגדולים בעולם. כל אימת שמתנהל תמרון אמריקאי-דרום-קוריאני, פיונגיאנג מכריזה שהוא "הכנה לפלישה", ומאיימת להעניש את משתתפיו. "פרובוקציה" היא לשון שהולמת ממנה גם המובחרים בתעמלני משטר קים לא היו מצליחים למצוא.

טראמפ גם חלק מחמאות אישיות לקים, שהוא הקדים לתאר "איש של כבוד", והודיע דקות אחדות לאחר התראותם הראשונה כי "יחסים נפלאים" נרקמים ביניהם. "העם שלו אוהב אותו בלהט", אמר נשיא ארה"ב על השליט השלישי לבית קים, העומד בראש משטר הדיכוי המרושע ביותר עלי אדמות.

פוליסת הביטוח מפני מלחמה

את ההודעה על הפסקת התמרונים הנשיא קישט בטענה ש"זה יחסוך הרבה כסף". הרבה יותר כסף ייחסך אם ארה"ב תוציא את חיל המצב שלה מדרום קוריאה, 32 אלף חייל. מאז נחתם הסכם שביתת הנשק, בסוף מלחמת קוריאה, ב-1953, חיל המצב האמריקאי היה בחזקת פוליסת ביטוח מפני מלחמה. רק שעה אחת נסיעה מפרידה בין בירת הדרום סיאול, מטרופוליס מעטירה ורבת אוכלוסין, לבין קו הרוחב ה-38 החוצה את קוריאה. בהיעדר אמריקאים, הצפון אולי היה מתפתה זה כבר לגמוא את המרחק הזה. מבלי להקריב אפילו חייל אחד בשדה הקרב, ארה"ב שמרה אפוא על השלום בצומת גיאוגרפי קריטי, שבו שוכנות סין, יפן ורוסיה.

עד מהרה התברר, שטראמפ לא טרח להקדים ולהודיע לדרום קוריאה על הפסקת התמרונים. ממשלתה הייתה שושבינה נלהבת של פסגת טראמפ-קים. נשיא הדרום, פעיל זכויות אדם לשעבר, אמר שלא הצליח להירדם מרוב התרגשות בלילה שקדם לפסגה. אבל ההודעה, כמעט כבדרך אגב, על הפסקת האימונים הדהימה הרבה אנשים בסיאול.

כיוצא בזה כמעט איש בוושינגטון לא תודרך מבעוד מועד. מקורות בפנטגון הביעו השתאות. חברי קונגרס רפובליקאים השתמטו מעיתונאים, כדי שלא יצטרכו לחוות דעה על ההתפתחות הזו. מנהיג סיעת המיעוט הדמוקרטית בסנאט, צ׳אק שומר, הכריז שאילו נשיא דמוקרטי היה נוהג כך, כל המפלגה הרפובליקאית הייתה מסתערת עליו.

קנת׳ איידלמן, שהיה שליחו של הנשיא רונלד רייגן למשא-ומתן עם ברית המועצות על הגבלת הנשק הגרעיני לפני 35 שנה, אמר שלשום בתוכנית רדיו, שאילו נשיא קודם היה עושה מעשה טראמפ, טראמפ עצמו היה מגנה אותו כבוגד לאומי. גם רונלד רייגן נשא ונתן עם דיקטטורים בתקווה לשמור על שלום העולם, אמר איידלמן, אבל הוא לא כרע ברך לפניהם, אלא עמד על עקרונותיה של ארה"ב במלוא התוקף.

מוכן לזחול על גחונו

הזכירו כאן בימים האחרונים את קיתונות הלעג שספג ברק אובמה לפני עשר שנים, כאשר הכריז שהוא מוכן ומזומן להיפגש עם כל מנהיג זר, כולל עריצים אויבי אמריקה. יריבי אובמה בתוך מפלגתו ומחוצה לה חשבו את נכונותו לביטוי של חובבנות מדינית. לאחדים היא הזכירה את הבטחתו של ג׳ורג׳ מקגאוורן, המועמד הדמוקרטי לנשיאות ב-1972, שהוא מוכן לזחול על גחונו להאנוי הקומוניסטית במהלך מלחמת וייטנאם, כדי לשחרר את שבויי המלחמה האמריקאים. מקגאוורן, שהוכה שוק על ירך בידי ריצ׳רד ניקסון, היה המועמד הרדיקלי ביותר שהמפלגה הדמוקרטית מינתה מאז סוף המאה ה-19.

שנים ארוכות, מזמן מלחמת וייטנאם ואילך, הדמוקרטים הואשמו שהם זוממים להחליש את התחייבותה ההיסטורית של ארה"ב לשלומן של בעלות בריתה. הדמוקרטים התנגדו לתקציבי הגנה גדולים, הם רצו לפנות חיילים, הם נחשבו ל"רכים" כלפי רודנים קומוניסטיים במזרח אירופה, במזרח אסיה ובחצי הכדור המערבי.

כאשר הם ביקרו את מדיניות החוץ של ארה"ב, שגרירתו של רונלד רייגן באו"ם, ג׳ין קרקפטריק, הכריזה שהם לוקים בתסמונת "האשימו-נא את אמריקה תחילה". נקל לשער מה היא הייתה אומרת אילו נשיא דמוקרטי היה מאשים את ארצו שלו ב"פרובוקציה".

טראמפ נגד התאגידים

גם התנהלותו של טראמפ ביחסי הסחר עם העולם החיצון מתיישבת עם מסורות של ליברלים, לא של שמרנים. ההתנגדות להסכמי סחר חופשי הייתה נחלת האיגודים המקצועיים ובעלי בריתם בשמאל הדמוקרטי. הם התנגדו בדיוק מאותם הטעמים שמעלה טראמפ.

ריחוקו הרעיוני של הנשיא מן השמרנות הקלאסית מקבל עוד ביטוי, בניסיונות להתערב בפעילות הכלכלית. רק שלשום דחה בית משפט פדרלי את ניסיונו של ממשל טראמפ לסכל מיזוג של ענק הטלקומוניקציה AT&T עם ענק המדיה TimeWarner, מחמת החשש שלתאגיד הממוזג תהיה שליטה גדולה מדי על ענף התקשורת. כיוצא בזה, טראמפ מנסה עכשיו לכופף את ידה של תעשיית התרופות עצומת הממדים, כדי להוריד מחירים. כשלעצמו אין פגם בניסיון הזה, אבל זו אינה התנהלות שמרנית.

הרפובליקאים חוששים להתנגד לנשיא בגלוי, חמישה חודשים ופחות לפני הבחירות הבאות לקונגרס ולמושלי המדינות. חלק מהם מסכימים עם הנשיא, ומייצגים בזה את שינוי הערכים במפלגה. אבל רובם עוצמים את העיניים, ומקווים שתשכך הסופה השורקת סביבם. לרוע מזלם, עונת ההוריקנים והטורנדו רק התחילה, והיא תגיע אל סיומה רק בתחילת הסתיו. לא נשאר להם אלא להינעל בחדרי הביטחון, אם מותר למטאפורה הזו להגיע אל קיצה בדרכי שלום. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב- https://tinyurl.com/karny-globes ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון