גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  טכנולוגיה

"האתגר הוא לשלב בין חברה בת 15 לטכנולוגיות מודרניות"

לאחר שעשתה אקזיט ב-438 מיליון דולר, קליקסופטוור, מפתח-תקווה נעלמה מהרדאר ● בשיחה עם "גלובס" אומר מארק קאטיני, המנכ"ל החדש: "אנחנו מתקדמים באופן אגרסיבי לפתרונות בענן ומתעניינים בבינה מלאכותית"

מארק קאטיני / צילום: איל יצהר
מארק קאטיני / צילום: איל יצהר

קליקסופטוור טכנולוגיות (ClickSoftware Technologies) היא סיפור הצלחה ישראלי מהסוג של פעם: חברת תוכנה שמייצרת מוצר של ממש ומוכרת אותו ללקוחות של ממש, שמשלמים לה דמי שימוש של ממש. קליק, כמו שקוראים לה בחברה, מפתחת מערכת לניהול לוגיסטי של שירות לקוחות: קבלת קריאות תמיכה, שיגור טכנאים, מעקב אחר תוצאות הביקורים.

בתוך היכולת הטכנית הזאת גלומה הרבה מתמטיקה ואלגוריתמיקה, שנועדה לנהל ציי שירות ענקיים ביעילות המרבית שמטרתה לחסוך זמן, משאבים וכסף. את החוכמה הזו מפתחים במרכז הפיתוח של קליקסופטוור בפתח-תקווה, שהוא למעשה מרכז הכובד של החברה. ההנהלה יושבת בברלינגטון, מסצ'וסטס, ובנוסף פועלים מספר סניפים בעולם. הלקוחות הן חברות גדולות, אפילו גדולות מאוד, שמפעילות מערכי שירות של אלפי טכנאים מדי יום.

קליקסופטוור הוקמה ב-1996 על ידי פרופ' משה בן בסט, ובתוך ארבע שנים בלבד הונפקו מניותיה בבורסת נאסד"ק בניו-יורק. ואז, יום אחד באפריל 2015, קרה לקליק מה שחולמים עליו בחברות רבות: קרן הפרייווט אקוויטי האמריקאית פרנסיסקו פרטנרס (FP) קנתה את מניות החברה בסכום של 438 מיליון דולר, שנסחרה באותו זמן לפי שווי של 420 מיליון דולר: לא עסקת ענק של ההייטק הישראלי, אבל בוודאי לא עסקה זניחה.

הרכישה של FP הוציאה את קליקסופטוור אל מחוץ לבורסה. מיד לאחר שהתפרסמה העסקה למכירת החברה בן בסט פרסם הודעה אופטימית: "אנו שמחים על השותפות עם פרנסיסקו פרטנרס. כחברה פרטית נהיה גמישים יותר, ונוכל למנף את הידע של פרנסיסקו פרטנרס ומומחיותה בשוק על מנת להתמקד בהשקעות ארוכות טווח ויעדי צמיחה, אשר ייטיבו עם עובדינו, לקוחותינו ושותפינו". מעט לאחר מכן הוא הבין, שמראים לו את הדלת החוצה: "יחד עם כניסתה של קרן פנסיסקו פרטנרס כבעלים החדשים של החברה, הגעתי למסקנה כי זה הזמן הנכון להעביר את שרביט ההובלה למחליפי", כתב בהודעה מאוחרת יותר. בן בסט הלך לשדות אחרים והחברה הפכה לפרטית ונעלמה מהעין הציבורית - שלוש שנים רצופות, שבהן לא היה ממנה אות חיים.

אלא שקליקסופטוור עדיין חיה, ואפילו בועטת. בפברואר השנה התמנה מנכ"ל חדש לחברה, מארק קאטיני, שהגיע עכשיו לביקור ראשון בישראל, מה שמהווה הזדמנות לראיון ראשון בתפקידו החדש.

עד לאחרונה קאטיני שימש כמנכ"ל חברת Autotask האמריקאית והביא אותה לגידול מרשים בפעילות ובהכנסות עד שנרכשה על ידי חברת Datto; לפני כן היה מנכ"ל MapInfo, שגם אותה פיתח ומינף עד שנמכרה ל- Pitney Bowes; תחילת דרכו היתה בחברת Lotus Development המיתולוגית, שם שימש כמנהל הפעילות בבריטניה ו-EMEA.

איזו חברה אתה מוצא בכניסתך?

"מצאתי חברה נהדרת בכמה מובנים. הראשון שבהם הוא הלקוחות: יש לנו לקוחות ב-60 ארצות, מהגדולים בעולם בתחומי התקשורת, התשתיות, הבריאות ועוד, והם סומכים עלינו בהפעלת העסק שלהם. אנחנו משמעותיים מאוד עבורם - כל דקה היא קריטית, כל דבר פה משפיע באמת.

"הדבר השני הוא הטכנולוגיה: המוצר שלנו מאפשר לחברות לטפל ב-20,000 קריאות שירות ביום. לקוח גדול אמר לי פעם שמדי פעם הוא מסתכל לצדדים לראות אם יש פתרונות טובים יותר, ומעולם לא מצא כזה. אנחנו מתקדמים עכשיו באופן אגרסיבי לפתרונות ענן, והשירות נמצא בשימוש של 50 חברות.

"הדבר השלישי שהופך את החברה למה שהיא הוא האנשים: הם באמת מצוינים, הרבה מהם נמצאים פה הרבה זמן".

קליק היא עדיין חברה ישראלית? מה עושה אותה ישראלית?

"מובן שהחברה ישראלית. חלק גדול מאנשי ההנהלה הם ישראלים, וחלק גדול מאוד מאנשי ההנדסה הם ישראלים. יש בישראל 220 עובדים, כולל טלי אקרמן שהתפקיד של משאבי אנוש שהיה ממוקם בארה"ב לפני כן, עבר לישראל בעקבותיה. אנחנו ממשיכים להוסיף פה אנשים פה כל הזמן".

מה האסטרטגיה של החברה היום?

"אנחנו מתכוונים לספק את המערכת המותאמת המלאה ללקוחות לפי הצרכים שלהם והשווקים הרלוונטיים. יש לנו אסטרטגיית שותפים חזקה, ואנחנו חושבים מה יהיה הצעד הבא: האם נקנה את זה או שנבנה את זה?"

אז מה התוכנית? לקנות חברה או לגייס עובדים ולבנות שירות?

"יש יתרונות וחסרונות בכל דבר. אם נראה משהו שנאהב מאוד ואנחנו חושבים שיעניק ערך ללקוחות שלנו נדון בכך, ואם נחשוב שיש לנו את היכולת הפיננסית לעשות את זה, זו בהחלט אופציה".

האם יש די חדשנות בחברה או שזה מה שאתה מחפש היום?

"חדשנות היא הליבה של החברה. האופטימיזציה של השירות, שזה מה שאנחנו עושים, היא דבר ממש מדהים: מיליוני חישובים בדקה, מיליון אפשרויות להוציא טכנאי מתוכן צריך לבחור בשנייה אחת את החלופה הטובה ביותר ללקוח. אנחנו מתעניינים עכשיו בפיתוח בינה מלאכותית וחושבים שיהיה לזה שימוש, כדי לשפר את כל הידע הזה שקיים. אנחנו כבר יודעים לחזות את משך העבודה הצפויה, אבל אנחנו מוסיפים עוד משתנים כמו התנועה בכבישים בזמן אמת, מה שמוסיף לסיבוכיות".

אז מהי אסטרטגיית הרכישות שלכם בישראל, מה אתם מחפשים פה?

"מוקדם מדי לומר. הערך ללקוח הוא נכס ליבה שלנו, ואנחנו מחפשים אך להגדיל את הערך ללקוח. אולי נרחיב את הפלטרפומה, אולי נרחיב את השירותים לטכנאים ומשלחים, יש לנו כמה רעיונות רחבים. בעיקרון זו שאלה של השקעה בחברות חדשות, שהיא שאלה לשותפי הפיננסים שלנו, FP. אם נמצא חברה עם טכנולוגיה מעניינת ונחמדה, אני בטוח שנוכל לנהל שיחה מעניינת איתה. זה לא בעדיפות שלי כרגע, אבל זה עשוי להשתנות. אין שום דבר רע בלהקשיב, ואולי נחליט שנקנה את כל הדבר הזה, לפני שהוא נהיה יקר מדי..."

כדי להבין טוב יותר את מצבה של קליקסופטוור, צריך להסתכל על מי שרכשה אותה, פרנסיסקו פרטנרס. FP היא קרן המתמחה בהשקעות בהייטק, בעיקר בארה"ב ובבריטניה, עם חיבה מיוחדת לחברות ישראליות כמו NSO, סינטק, אקס ליבריס ודאמטק. פרנסיסקו פרטנרס נוהגת לרכוש חברות ולהשביח אותן במשך כמה שנים, ואז למכור אותן. אקס ליבריס, לדוגמה, נרכשה תמורת 62 מיליון דולר ושנתיים לאחר מכן נמכרה תמורת כ-200 מיליון דולר. את דמאטק היא רכשה (עם סקויה) תמורת 77 מיליון דולר ומכרה אותה לאחר שנתיים תמורת כ-230 מיליון דולר.

אם מביטים על המגמה הזו בפרנסיסקו פרטנרס, ומוסיפים לכך את מארק קאטיני, שבשנים האחרונות יש לו רקורד של מי שהשביח את החברות שניהל עד שהן נמכרו לחברה אחרת, אפשר להבין את הכיוון. לפי נתונים שנחשפו לפני כשנה, הכנסותיה של קליק ב-2015 הגיעו לכ-120 מיליון דולר ובשנה שלאחריה לכ-144 מיליון דולר. המטרה הנוכחית היא להכפיל לפחות את ההכנסות האלה, מה שיהפוך את החברה לאטרקטיבית מאוד.

קאטיני עצמו אינו מסגיר נתונים עסקיים אבל אומר שהחברה נהנית מצמיחה בריאה דו-ספרתית שנתית, ומספר הלקוחות נמצא בגידול. פרנסיסקו פרטנרס פועלת בישראל באמצעות הנציג הישראלי, ערן גורב, לשעבר מנכ"ל אלווריון, שגם הוא, כמובן, אינו מוכן לדבר אלא על העתיד הוורוד של החברה מבחינת יכולות טכנולוגיות ושירות.

גורב: "אנחנו מרוצים מאוד מההשקעה. אחרי שיחות רבות עם עובדים ומנהלים בחברה זיהינו שהטכנולוגיה של קליק היא ייחודית באופן מובהק, אך הטכנולוגיה הזו היתה זקוקה לעדכון שיתאים לימינו אנו, בדמות העברת הפתרון מאתר הלקוח לפתרון בענן. זה שינוי טכנולוגי עסקי ותשתיתי: האתגר כיצד לשלב את הניסיון וההבנה העמוקים של 15 שנות עבודה בתחום, עם דם חדש, גישה חדשה וטכנולוגיות חדשות.

"המוצר אמנם טוב, אך התברר לנו שניתן לחזק את אסטרטגיית השיווק ללקוח - זה מה שעשינו בשלוש השנים האחרונות, והצוות מיישם זאת כיום".

טלי אקרמן, סמנכ"לית משאבי אנוש של החברה, חושבת שבקליק הצליחו למצוא את הנוסחה איך חברה ישראלית יכולה להפוך לחברה גלובלית, שמדברת ללקוחות גדולים בעולם בשפתם העסקית והתרבותית. אקרמן אומרת: "האתר הישראלי של החברה הוא בית הייצור של החברה, כשמרבית העובדים כאן הם מפתחים, מהנדסים ואנשי המוצר. יש תמהיל של אנשים שנמצאים הרבה שנים עם ניסיון וכישורים משמעותיים ומצטרפים חדשים. אנחנו נמצאים בתהליך מתמיד של עבודה על טכנולוגיות חדשות, וזו סביבה אג'ילית מבחינת מתודולוגיות העבודה. יש משהו במבנה החברה, שמחזק את הגישה הגלובלית שלה: כולנו, בכל שלוחותיה של החברה בעולם, מתועלים לאותה מטרה וכולנו בקשר הדוק. כמעט כל קבוצ עבודה מורכבת מעובדים בכל העולם".

אז מה המשך הדרך מבחינתה של קליק?

גורב: "קליק, ההנהלה שלה, ואנחנו כבעלי המניות פתוחים להרבה מאוד חלופות: רכישות שאנחנו מבצעים, מיזוג, בשלב כלשהו תהיה מכירה, הנפקה. כל האופציות פתוחות כשהדגש הוא על המשך, ועל בניית הצוות שייקח אותה קדימה". 

עוד כתבות

הספינה בשירות צים שהוטבעה בים השחור / צילום: Reuters, French Armed Forces

רוחות המלחמה חוזרות, אבל הממשלה שוקלת להפסיק את ביטוח הספינות

בחודש מרץ יצרו במשרד האוצר קרן פיצויים למטענים שנישאים דרך הים מפני "נזק מלחמה" ● אלא שבסוף החודש הקרוב, יפוג תוקפו של הביטוח וזאת בתקופה שבה ספינות מטען חוזרות לשוט דרך הים האדום ● משרד האוצר: "הארכת התוכנית נבחנת אחת לחודש"

עברי לידר בוי ג'ורג' ואדמס / צילום: אלון לוין

וולקאם: קבלת הפנים שארגן סילבן אדמס לבוי ג'ורג'

איש העסקים סילבן אדמס, המכהן כנשיא הקונגרס היהודי העולמי בישראל, ערך קבלת פנים לאמן בביתו שבתל אביב ● משלחת בכירים מענקית ההשקעות הבינלאומית שרודרס הגיעה בשבוע שעבר לישראל לרגל כנס משותף עם משרד עוה"ד הרצוג פוקס נאמן ● מותג האונליין הקולינרי כרמלה פותח שתי חנויות פיזיות בתל אביב בהשקעה של כ-6 מיליון שקל ● תחרות הקריאייטיב העצמאית גרנות תתקיים בדצמבר ● אירועים ומינויים

בחירות בארה''ב / צילום: Reuters, Eric Lee

מהסקרים ועד שוקי התחזיות: ארבעה נתונים לקראת בחירות האמצע בארה"ב

היום יכריעו האמריקאים מי ישלוט בקונגרס בשנתיים האחרונות לכהונתו של דונלד טראמפ ● מספר קטן יחסית של מרוצים צמודים מושך תשומת לב מיוחדת, ועשרות מיליוני אמריקאים כבר הצביעו מוקדם

שרוליק דבורסקי ואדם סיטון, מייסדי טיילורמד / צילום: מישל קלייר גבינט

הם פתרו בעיה שכלל לא קיימת בישראל ורשמו אקזיט של 250 מיליון דולר

חברת טיילורמד, שפיתחה מערכת שעוזרת לחולים בארה"ב במימון טיפולים רפואיים וכך מהווה ערוץ לחברות התרופות לתקשר איתם, נמכרת לקרן GrowthCurve Capital ● החברה נוסדה בעקבות התמודדות עם סרטן במשפחה, ושרוליק דבורסקי, המייסד והמנכ"ל, סיפר לגלובס כי "ידעתי שאני רוצה לבנות אפילו משהו קטן אבל מועיל, ומיד להתחיל לרוץ ולפגוש את השוק מקרוב"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מגמה מעורבת בוול סטריט; מניית טבע מזנקת, אפל יורדת

מניית אפל מעיבה על מדד דאו ג'ונס ● שופיפיי נופלת: פספסה את תחזית ההכנסות לראשונה זה ארבע שנים ● מחירי הנפט יורדים ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב עולות לקראת תוצאות בחירות האמצע

אילוסטרציה: Shutterstock

הקרנות שרשמו פדיונות חריגים החודש והסיבה

תעשיית הקרנות סיכמה חודש חיובי, אך הקרנות המסורתיות רשמו פדיונות חריגים של 3.2 מיליארד שקל ● בשוק מסבירים שהסיבה לכך היא שהמשקיעים עברו "לשבת על הגדר" בצל הירידות בת"א ואי־הוודאות הפוליטית ● וגם: הקרנות הכספיות שמרוויחות מעמדת ההמתנה בשוק

עדי לויתן, מנכ''לית אנלייט וגלעד יעבץ, היו''ר / צילום: טל שחר

אנלייט בהכנסות שיא, ושוב מעלה תחזיות

הכנסות אנלייט צמחו ב-40% ברבעון השלישי ל-231 מיליון דולר, והחברה מעלה את תחזית ההכנסות השנתית בפעם השנייה ברציפות ● פעילות החברה כספקית חשמל בישראל הכפילה את עצמה והניבה 56 מיליון דולר ברבעון ● במקביל, החברה מתרחבת בתחום האגירה באירופה ונהנית ממחירי החשמל הגבוהים

מלבורן, אוסטרליה. ניסיון לרסן את המחירים / צילום: Shutterstock, Shuang Li

המדינה שהעלתה את הריבית לשיא של 18 שנה

הבנק המרכזי של אוסטרליה העלה את הריבית ברבע אחוז ל-4.85%, הרמה הגבוהה ביותר מאז 2008 • זו העלאת הריבית החמישית מתחילת השנה, על רקע אינפלציה עיקשת שמסרבת להתמתן • ההחלטה התקבלה ברוב דחוק יחסית

דירה למכירה / צילום: תמר מצפי

הטבת המס שכדאי לבעלי דירות להכיר

האטה במכירות וירידות מחירים שלחו קרוב לחצי ממשקיעי הדירות לטווח קצר למכור בהפסד ריאלי ● דיווח נכון מאפשר לקזז את ההפסד מול רווחים בשוק ההון ולחסוך עשרות אלפי שקלים

שקל - דולר / צילום: Shutterstock

הדולר עולה ל-3.17 שקלים, שיא של מעל חצי שנה. אלו הסיבות

המטבע האמריקאי ממשיך להתחזק מול השקל ורושם קפיצה של כ-4.5% מאז ה-27 באוקטובר, מועד הבחירות בישראל ● יוסי מנשה מאלטשולר שחם מסביר כי פער הריביות מול ארה"ב, לצד אי-הוודאות הפוליטית והביטחונית, דוחפים את הדולר למעלה ● ההתחזקות עשויה לסייע ליצואניות הישראליות - אך במקביל לתדלק את האינפלציה המקומית

חנות דייסון בביג גלילות / צילום: דייסון

דייסון השיקה חנות מותג ראשונה בישראל, האם היא תתן פייט למתחרים?

לפני פחות משנה קיבלה קבוצת פוקס את הזיכיון למותג שואבי האבק דייסון, ובשבוע שעבר הושקה חנות הדגל בביג גלילות ● בשיחה עם גלובס אומר גיא טרנר, בכיר בחברה הגלובלית: "אנחנו לא מפחדים מתחרות. חברות אחרות משתנות בעקבות הטכנולוגיות שלנו"

ביטול הפטור על הכנסות משכירות חוזר לשולחן / צילום: Shutterstock

הצעד שיעלה ביוקר לבעלי הדירות וצ'ופר הניחומים שמגבשים באוצר

למרות שנבלמה בעבר מספר פעמים על ידי גורמים פוליטיים, באוצר מקדמים את הצעת רשות המסים בנוגע למיסוי על הכנסות משכר דירה מהשקל הראשון לצד חובת דיווח על כל דירה מושכרת ● במקביל נבחנת הקלה במס הרכישה למשקיעים וזאת בניסיון לרכך את הפגיעה בענף

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

החברה שפיתחה צמיד המטפל בפרפור פרוזדורים ומגייסת 30 מיליון דולר

StimCardio מגייסת 30 מיליון דולר לפיתוח צמיד לא פולשני לטיפול בפרפור פרוזדורים ● המצאה ישראלית נכנסה לרשימת ההמצאות הטובות של מגזין TIME לשנת 2026 ● אלמדה תרשום רווח של כ-5 מיליון דולר ממכירת טיילורמד, האקזיט השני שלה השנה ● איכילוב ו-Wonderful משתפות פעולה בתחום הבינה המלאכותית הרפואית ● סופוייב רושמת רבעון חזק: ההכנסות עלו ב-35% ל-28 מיליון דולר ● השבוע בביומד  

מליאת הכנסת / צילום: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת

יותר מרבע מהח"כים הן נשים: שיא מאז קום המדינה

הכנסת ה־26 תושבע בקרוב, ולקראת האירוע בדקנו את התפלגות 120 החברים: כמה מהם יעבדו במשכן לראשונה, מי הח"כ הוותיק ביותר וכמה עונים לתואר דוקטור ● המשרוקית מסבירה

ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה / צילום: Associated Press, Artyom Geodakyan

"לא תרצה להסתכן": האם רוסיה יכולה להציל את איראן?

כותרות העיתונים בעולם: רוסיה וסין לא צפויות לעזור לאיראן במקרה של התנגשות חזיתית עם ארה"ב, במפרץ מתחילים להתכונן לחידוש הלחימה עם איראן, ומדוע מפלגות השינוי מפחדות לשבת עם המפלגות הערביות • גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל  

מהגרים שנכנסו לבריטניה דרך צרפת / צילום: Reuters, Gareth Fuller

אחרי מרד בלייבור: ממשלת בריטניה לא תחמיר את התנאים למהגרים

ממשלת בריטניה ריככה את רפורמת ההגירה לאחר מרד במפלגת הלייבור, ורוב מהגרי העבודה יוכלו להמשיך לקבל תושבות קבע בתום חמש שנים בלבד

ראש ממשלת איטליה ג'ורג'ה מלוני / צילום: Reuters, Marco Iacobucci

מלכודת דבש איטלקית: המדינה שפיתתה את עשירי אירופה מציגה כעת "מס יציאה"

תקנה חדשה שכלולה בהצעת התקציב לשנה הבאה של ממשלת איטליה, מטילה צל כבד על הטבות המס שקיבלו בעבר מיליונרים שהיגירו למדינה ● לפי ההצעה אם הם יעזבו את המדינה, הם ישלמו מס על הרווחים הלא ממומשים של עסקיהם ● בשנה שעברה בלבד היגרו לאיטליה כ־3,600 מיליונרים

מייסדי קבוצת הפיננסים פרופיט, אסף בנאי ושלומי אלברג / צילום: קבוצת הפיננסים פרופיט

פרופיט בוחנת מהלך לא שגרתי: הקמת פעילות גמל

קבוצת הפיננסים שוקלת לנהל קופות גמל וקרנות השתלמות בעצמה ● המהלך יהפוך את סוכנות הענק למתחרה של הגופים שאנשיה משווקים ● למרות חסמי הכניסה הגבוהים, בפרופיט, המפקחת על 130 מיליארד שקל, בוחנים את האפשרות לעומק

קניון עופר רמת אביב ביום הבחירות / צילום: מאיה טל

הבחירות הכפילו את מחזור הקניות היומי של הקניונים. ומה קרה באונליין?

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף האופנה הוא המרוויח הגדול השבוע, בעוד האיקומרס עם ירידה של 14%

איתן מדמון, מנכ''ל אגוד הבנקים / צילום: תמר מצפי

לאחר ניסיון ההדחה: איתן מדמון, מנכ"ל איגוד הבנקים, פורש מתפקידו

חודשים ספורים לאחר שחשדות לתיאום בין יו"רי הבנקים סביב הדחתו הובילו להתערבות רשות התחרות, הודיע מדמון על סיום כהונתו לאחר 8 שנים בתפקיד ● כהונתו התאפיינה במאבקים מול האוצר סביב מיסוי רווחי היתר של הבנקים, ובהתמודדות עם לחצים רגולטוריים ● מדמון: "הצלחנו לשמור על המערכת מפני מהלכים פופוליסטיים"