גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"האתגר הוא לשלב בין חברה בת 15 לטכנולוגיות מודרניות"

לאחר שעשתה אקזיט ב-438 מיליון דולר, קליקסופטוור, מפתח-תקווה נעלמה מהרדאר ● בשיחה עם "גלובס" אומר מארק קאטיני, המנכ"ל החדש: "אנחנו מתקדמים באופן אגרסיבי לפתרונות בענן ומתעניינים בבינה מלאכותית"

מארק קאטיני / צילום: איל יצהר
מארק קאטיני / צילום: איל יצהר

קליקסופטוור טכנולוגיות (ClickSoftware Technologies) היא סיפור הצלחה ישראלי מהסוג של פעם: חברת תוכנה שמייצרת מוצר של ממש ומוכרת אותו ללקוחות של ממש, שמשלמים לה דמי שימוש של ממש. קליק, כמו שקוראים לה בחברה, מפתחת מערכת לניהול לוגיסטי של שירות לקוחות: קבלת קריאות תמיכה, שיגור טכנאים, מעקב אחר תוצאות הביקורים.

בתוך היכולת הטכנית הזאת גלומה הרבה מתמטיקה ואלגוריתמיקה, שנועדה לנהל ציי שירות ענקיים ביעילות המרבית שמטרתה לחסוך זמן, משאבים וכסף. את החוכמה הזו מפתחים במרכז הפיתוח של קליקסופטוור בפתח-תקווה, שהוא למעשה מרכז הכובד של החברה. ההנהלה יושבת בברלינגטון, מסצ'וסטס, ובנוסף פועלים מספר סניפים בעולם. הלקוחות הן חברות גדולות, אפילו גדולות מאוד, שמפעילות מערכי שירות של אלפי טכנאים מדי יום.

קליקסופטוור הוקמה ב-1996 על ידי פרופ' משה בן בסט, ובתוך ארבע שנים בלבד הונפקו מניותיה בבורסת נאסד"ק בניו-יורק. ואז, יום אחד באפריל 2015, קרה לקליק מה שחולמים עליו בחברות רבות: קרן הפרייווט אקוויטי האמריקאית פרנסיסקו פרטנרס (FP) קנתה את מניות החברה בסכום של 438 מיליון דולר, שנסחרה באותו זמן לפי שווי של 420 מיליון דולר: לא עסקת ענק של ההייטק הישראלי, אבל בוודאי לא עסקה זניחה.

הרכישה של FP הוציאה את קליקסופטוור אל מחוץ לבורסה. מיד לאחר שהתפרסמה העסקה למכירת החברה בן בסט פרסם הודעה אופטימית: "אנו שמחים על השותפות עם פרנסיסקו פרטנרס. כחברה פרטית נהיה גמישים יותר, ונוכל למנף את הידע של פרנסיסקו פרטנרס ומומחיותה בשוק על מנת להתמקד בהשקעות ארוכות טווח ויעדי צמיחה, אשר ייטיבו עם עובדינו, לקוחותינו ושותפינו". מעט לאחר מכן הוא הבין, שמראים לו את הדלת החוצה: "יחד עם כניסתה של קרן פנסיסקו פרטנרס כבעלים החדשים של החברה, הגעתי למסקנה כי זה הזמן הנכון להעביר את שרביט ההובלה למחליפי", כתב בהודעה מאוחרת יותר. בן בסט הלך לשדות אחרים והחברה הפכה לפרטית ונעלמה מהעין הציבורית - שלוש שנים רצופות, שבהן לא היה ממנה אות חיים.

אלא שקליקסופטוור עדיין חיה, ואפילו בועטת. בפברואר השנה התמנה מנכ"ל חדש לחברה, מארק קאטיני, שהגיע עכשיו לביקור ראשון בישראל, מה שמהווה הזדמנות לראיון ראשון בתפקידו החדש.

עד לאחרונה קאטיני שימש כמנכ"ל חברת Autotask האמריקאית והביא אותה לגידול מרשים בפעילות ובהכנסות עד שנרכשה על ידי חברת Datto; לפני כן היה מנכ"ל MapInfo, שגם אותה פיתח ומינף עד שנמכרה ל- Pitney Bowes; תחילת דרכו היתה בחברת Lotus Development המיתולוגית, שם שימש כמנהל הפעילות בבריטניה ו-EMEA.

איזו חברה אתה מוצא בכניסתך?

"מצאתי חברה נהדרת בכמה מובנים. הראשון שבהם הוא הלקוחות: יש לנו לקוחות ב-60 ארצות, מהגדולים בעולם בתחומי התקשורת, התשתיות, הבריאות ועוד, והם סומכים עלינו בהפעלת העסק שלהם. אנחנו משמעותיים מאוד עבורם - כל דקה היא קריטית, כל דבר פה משפיע באמת.

"הדבר השני הוא הטכנולוגיה: המוצר שלנו מאפשר לחברות לטפל ב-20,000 קריאות שירות ביום. לקוח גדול אמר לי פעם שמדי פעם הוא מסתכל לצדדים לראות אם יש פתרונות טובים יותר, ומעולם לא מצא כזה. אנחנו מתקדמים עכשיו באופן אגרסיבי לפתרונות ענן, והשירות נמצא בשימוש של 50 חברות.

"הדבר השלישי שהופך את החברה למה שהיא הוא האנשים: הם באמת מצוינים, הרבה מהם נמצאים פה הרבה זמן".

קליק היא עדיין חברה ישראלית? מה עושה אותה ישראלית?

"מובן שהחברה ישראלית. חלק גדול מאנשי ההנהלה הם ישראלים, וחלק גדול מאוד מאנשי ההנדסה הם ישראלים. יש בישראל 220 עובדים, כולל טלי אקרמן שהתפקיד של משאבי אנוש שהיה ממוקם בארה"ב לפני כן, עבר לישראל בעקבותיה. אנחנו ממשיכים להוסיף פה אנשים פה כל הזמן".

מה האסטרטגיה של החברה היום?

"אנחנו מתכוונים לספק את המערכת המותאמת המלאה ללקוחות לפי הצרכים שלהם והשווקים הרלוונטיים. יש לנו אסטרטגיית שותפים חזקה, ואנחנו חושבים מה יהיה הצעד הבא: האם נקנה את זה או שנבנה את זה?"

אז מה התוכנית? לקנות חברה או לגייס עובדים ולבנות שירות?

"יש יתרונות וחסרונות בכל דבר. אם נראה משהו שנאהב מאוד ואנחנו חושבים שיעניק ערך ללקוחות שלנו נדון בכך, ואם נחשוב שיש לנו את היכולת הפיננסית לעשות את זה, זו בהחלט אופציה".

האם יש די חדשנות בחברה או שזה מה שאתה מחפש היום?

"חדשנות היא הליבה של החברה. האופטימיזציה של השירות, שזה מה שאנחנו עושים, היא דבר ממש מדהים: מיליוני חישובים בדקה, מיליון אפשרויות להוציא טכנאי מתוכן צריך לבחור בשנייה אחת את החלופה הטובה ביותר ללקוח. אנחנו מתעניינים עכשיו בפיתוח בינה מלאכותית וחושבים שיהיה לזה שימוש, כדי לשפר את כל הידע הזה שקיים. אנחנו כבר יודעים לחזות את משך העבודה הצפויה, אבל אנחנו מוסיפים עוד משתנים כמו התנועה בכבישים בזמן אמת, מה שמוסיף לסיבוכיות".

אז מהי אסטרטגיית הרכישות שלכם בישראל, מה אתם מחפשים פה?

"מוקדם מדי לומר. הערך ללקוח הוא נכס ליבה שלנו, ואנחנו מחפשים אך להגדיל את הערך ללקוח. אולי נרחיב את הפלטרפומה, אולי נרחיב את השירותים לטכנאים ומשלחים, יש לנו כמה רעיונות רחבים. בעיקרון זו שאלה של השקעה בחברות חדשות, שהיא שאלה לשותפי הפיננסים שלנו, FP. אם נמצא חברה עם טכנולוגיה מעניינת ונחמדה, אני בטוח שנוכל לנהל שיחה מעניינת איתה. זה לא בעדיפות שלי כרגע, אבל זה עשוי להשתנות. אין שום דבר רע בלהקשיב, ואולי נחליט שנקנה את כל הדבר הזה, לפני שהוא נהיה יקר מדי..."

כדי להבין טוב יותר את מצבה של קליקסופטוור, צריך להסתכל על מי שרכשה אותה, פרנסיסקו פרטנרס. FP היא קרן המתמחה בהשקעות בהייטק, בעיקר בארה"ב ובבריטניה, עם חיבה מיוחדת לחברות ישראליות כמו NSO, סינטק, אקס ליבריס ודאמטק. פרנסיסקו פרטנרס נוהגת לרכוש חברות ולהשביח אותן במשך כמה שנים, ואז למכור אותן. אקס ליבריס, לדוגמה, נרכשה תמורת 62 מיליון דולר ושנתיים לאחר מכן נמכרה תמורת כ-200 מיליון דולר. את דמאטק היא רכשה (עם סקויה) תמורת 77 מיליון דולר ומכרה אותה לאחר שנתיים תמורת כ-230 מיליון דולר.

אם מביטים על המגמה הזו בפרנסיסקו פרטנרס, ומוסיפים לכך את מארק קאטיני, שבשנים האחרונות יש לו רקורד של מי שהשביח את החברות שניהל עד שהן נמכרו לחברה אחרת, אפשר להבין את הכיוון. לפי נתונים שנחשפו לפני כשנה, הכנסותיה של קליק ב-2015 הגיעו לכ-120 מיליון דולר ובשנה שלאחריה לכ-144 מיליון דולר. המטרה הנוכחית היא להכפיל לפחות את ההכנסות האלה, מה שיהפוך את החברה לאטרקטיבית מאוד.

קאטיני עצמו אינו מסגיר נתונים עסקיים אבל אומר שהחברה נהנית מצמיחה בריאה דו-ספרתית שנתית, ומספר הלקוחות נמצא בגידול. פרנסיסקו פרטנרס פועלת בישראל באמצעות הנציג הישראלי, ערן גורב, לשעבר מנכ"ל אלווריון, שגם הוא, כמובן, אינו מוכן לדבר אלא על העתיד הוורוד של החברה מבחינת יכולות טכנולוגיות ושירות.

גורב: "אנחנו מרוצים מאוד מההשקעה. אחרי שיחות רבות עם עובדים ומנהלים בחברה זיהינו שהטכנולוגיה של קליק היא ייחודית באופן מובהק, אך הטכנולוגיה הזו היתה זקוקה לעדכון שיתאים לימינו אנו, בדמות העברת הפתרון מאתר הלקוח לפתרון בענן. זה שינוי טכנולוגי עסקי ותשתיתי: האתגר כיצד לשלב את הניסיון וההבנה העמוקים של 15 שנות עבודה בתחום, עם דם חדש, גישה חדשה וטכנולוגיות חדשות.

"המוצר אמנם טוב, אך התברר לנו שניתן לחזק את אסטרטגיית השיווק ללקוח - זה מה שעשינו בשלוש השנים האחרונות, והצוות מיישם זאת כיום".

טלי אקרמן, סמנכ"לית משאבי אנוש של החברה, חושבת שבקליק הצליחו למצוא את הנוסחה איך חברה ישראלית יכולה להפוך לחברה גלובלית, שמדברת ללקוחות גדולים בעולם בשפתם העסקית והתרבותית. אקרמן אומרת: "האתר הישראלי של החברה הוא בית הייצור של החברה, כשמרבית העובדים כאן הם מפתחים, מהנדסים ואנשי המוצר. יש תמהיל של אנשים שנמצאים הרבה שנים עם ניסיון וכישורים משמעותיים ומצטרפים חדשים. אנחנו נמצאים בתהליך מתמיד של עבודה על טכנולוגיות חדשות, וזו סביבה אג'ילית מבחינת מתודולוגיות העבודה. יש משהו במבנה החברה, שמחזק את הגישה הגלובלית שלה: כולנו, בכל שלוחותיה של החברה בעולם, מתועלים לאותה מטרה וכולנו בקשר הדוק. כמעט כל קבוצ עבודה מורכבת מעובדים בכל העולם".

אז מה המשך הדרך מבחינתה של קליק?

גורב: "קליק, ההנהלה שלה, ואנחנו כבעלי המניות פתוחים להרבה מאוד חלופות: רכישות שאנחנו מבצעים, מיזוג, בשלב כלשהו תהיה מכירה, הנפקה. כל האופציות פתוחות כשהדגש הוא על המשך, ועל בניית הצוות שייקח אותה קדימה". 

עוד כתבות

נופר אנרג'י / צילום: מצגת החברה

חברת האנרגיה המתחדשת שמתכננת להיסחר גם בנאסד"ק

נופר אנרג'י של יזם האנרגיה, עופר ינאי, הודיעה כי דירקטוריון החברה אישר את קידום הליך הרישום למסחר של מניות של החברה ברישום כפול בבורסה בארה"ב ● "בשלב זה, "יובהר כי מסמך הרישום למסחר אינו כולל גיוס הון", הודיעה החברה

שבוע המסחר במט''ח נפתח עם התחזקות של השקל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל עשה היסטוריה: המכה שחטפו החוסכים ב–S&P 500, והאם ימשיך להתחזק?

שער הדולר נפל לראשונה מאז 1995 לקידומת חדשה, ונסחר בפחות מ–3 שקלים ● אומנם היחלשות הדולר בעולם תרמה לכוחו של השקל, אך גם כשבוחנים את המטבע הישראלי אל מול מטבעות מרכזיים אחרים מגלים קפיצה חריגה ● כמה הפסידו החוסכים שהשקיעו את כל החיסכון במדד הדגל האמריקאי?

זום גלובלי / צילום: Reuters

לא רק הורמוז: סין בדרך לטלטל את שרשרת האספקה הגלובלית

תמונות לווין חושפות שבייג'ינג פועלות לחסום את הכניסה לים סין הדרומי • טראמפ שוב מאיים על פאוול, אבל הפעם ללא כדור בקנה • והאזהרה של ראש סבא"א: צפון קוריאה בדרך להגדיל את ארסנל הגרעין

האם לנכס ריק מגיע פטור מארנונה? / אילוסטרציה: Shutterstock, Andrey_Popov

האם נכס ריק בעיני הבעלים הוא גם נכס ריק בעיני העירייה?

הרשויות המקומיות מקשות על קבלת פטור מארנונה ורק חשיבה מחוץ לקופסה תפתור אתכם מהמס הכבד על נכסים שלא נעשה בהם שימוש

הילה קורח וליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כמה אפשר לבלות עם השכנים במקלט? אירנה שוב מביאה את הדאבל לבנק הפועלים

קמפיין הגנים הלאומיים והמוזיאונים של בנק הפועלים מתברג במקום הראשון הן בזכירות והן באהדה - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● ההשקעה הגדולה ביותר לפי יפעת בקרת פרסום שייכת לפלטפורמת הסטרימינג free TV

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן / צילום: כדיה לוי

המחדלים והאשמים: כל הסיבות לקפיצה החדה במחירי הטיסות

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן מציג תמונת מצב על התעופה בישראל במלחמה: מערכת שבה האחריות מפוזרת בין משרד התחבורה, רת"א, רשות שדות התעופה, משרד האוצר, רשות התחרות והרשות להגנת הצרכן - אך ללא תיאום מספק וללא מדיניות כוללת שמחברת ביניהם

יהוד-מונוסון / צילום: איל יצהר

הפרויקט נתקע, ההיתרים לא הגיעו: תביעת ענק נגד עיריית יהוד-מונוסון

היזמיות טוענות כי סכסוך בין העירייה לצד שלישי עיכב במשך 7 שנים את היתרי הבנייה בפרויקט התחדשות עירונית ב"מתחם השלושה" בעיר ● הנזק שנגרם להן, לדבריהן, עומד על כ־100 מיליון שקל

מערכות ההגנה האווירית של ישראל בפעולה (ארכיון) / צילום: משרד הביטחון

בצל רצף השיגורים לצפון: הפסקת האש בלבנון נכנסה לתוקף

הפסקת האש בלבנון נכנסה לתוקף, רגע לפני - פצועים קשה ובינוני במטחים לצפון ● טראמפ: איראן הסכימה למסור את האורניום המועשר ● נתניהו על איראן: "טראמפ אמר לי שהוא נחוש בצורה אדירה להמשיך את המצור הימי ולהביא לפירוק יכולת הגרעין" • בכיר איראני על המו"מ עם ארה"ב: "ביקורו של מפקד צבא פקיסטן באיראן סייע לצמצם את הפערים" ● עדכונים שוטפים

אנשי חיל הים האמריקאי באזור המפרץ הפרסי / צילום: Reuters, US Navy

435 מיליון דולר ליום: טבעת החנק הכלכלית של ארה"ב על איראן מתהדקת

חסימת הסחר הימי גובה ממשטר האייתוללות לפי הערכות מחיר של כ–435 מיליון דולר ביום ● לכך מצטרפים איומים של ארה"ב על הבנקים במזרח הרחוק שלא לבצע העברות איראניות ● בינתיים טראמפ טוען: "פתחנו את מצר הורמוז. סין שמחה מאוד"

יגאל דמרי, חיים כצמן, צחי נחמיאס / צילום: אייל פישר, אריק סולטן, ורד פיצ'רסקי

המאבק הצמוד על המקום במדד היוקרתי יוכרע היום

היום יסתיימו עשרת הימים הקובעים שייקבעו את החברות הנכנסות והיוצאות מהמדדים המובילים בבורסה ● שורה של דרמות צפויה בעדכון: זינוק של מאות אחוזים שולח את מגה אור של צחי נחמיאס למדד ת"א 35, בעוד פתאל ודמרי נאבקות להישאר בו ● כניסת מניית הבורסה בת"א למדד הדגל עשויה להיות תלויה בהחלטתה לגבי פאלו אלטו ● וג'י סיטי של כצמן בסכנת הדחה ממדד ת"א 90

לזניה בולונז ב''לופה'' / צילום: איתן ונונו

בית אוכל איטלקי מצוין שפתחו שני חברים בגן החשמל בתל אביב

"לופה", המעדנייה המבשלת החדשה בגן החשמל בתל אביב, היא כל מה שצריך אדם רעב כרגע: אוכל פשוט, מערסל ומלא נשמה

גם זה קרה פה / צילום: נועה אורמן

כשהדולר המתרסק מטלטל את אסטרטגיית ההשקעות

הדולר צולל ומבהיל את הציבור ● מה חסר בוועדה למינוי בכירים ● ואין מי שיחתום על החלטות שנלקחו ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

כותרות העיתונים בעולם

מפלה בסנאט: דמוקרטים "עברו צד" ומתנגדים לאספקת פצצות לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מנסה לפלג עוד יותר בין אירופה לארה"ב, ומבטיחה כי לא תתקוף את מדינות היבשת, המלחמה באיראן גרמה לכמה מחוקקים דמוקרטים שבעבר התנגדו לכל אמברגו נשק אמריקאי על ישראל "לעבור צד" ולתמוך בהגבלות חסרות תקדים עליה, וגם: מדוע המודל הכלכלי של דובאי נמצא בסיכון? • כותרות העיתונים בעולם

נטפליקס / צילום: Shutterstock

המשקיעים ציפו לתחזית חזקה יותר - נטפליקס נופלת במסחר המאוחר

הכנסות נטפליקס עמדו על 12.2 מיליארד דולר, עליה של 16% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● תחזית החברה לרבעון השני, 12.57 מיליארד דולר, פחות מהצפי ● זהו הדוח הראשון של החברה מאז נסוגה מעסקת רכישת וורנר ברדרס ומאז שהעלתה מחירים ● ריד הייסטינגס, מייסד החברה והיו"ר הנוכחי, עוזב את הדירקטוריון

אונייה ועליה מהגרים מגיעה לולנסיה בספרד / צילום: ap, Olmo Calvo

הצעד החריג של ספרד יוצא לדרך: תציע תושבות ל־800 אלף מהגרים לא חוקיים

ספרד סובלת מהצטמקות האוכלוסייה ומעוניינת להכניס שכבה חדשה וצעירה לשוק העבודה המסודר ● את המהלך יזמה הממשלה הספרדית הסוציאל־דמוקרטית, בגיבוי הכנסייה וארגוני חברה אזרחית ● הצעד מעורר התנגדות וזעם בקרב מפלגות הימין והשמרנים במדינה

מדד המחירים לצרכן בישראל / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה מתמתנת. מחירי הדירות משלימים ירידה שנתית של 1.7%

על אף השפעות המלחמה נגד איראן, מדד המחירים לצרכן עלה ב-0.4% במרץ, בצד הנמוך של הערכות הכלכלנים ● כך, קצב האינפלציה השנתי התמתן ל-1.9% ● עליות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי ירקות טריים, הלבשה, דיור ותחבורה ותקשורת

סניף של רשת קרפור / צילום: פנינה בן שלום

ברשת קרפור אישרו: מוצרים עם אזהרת ריקול נמכרו ללקוחות

אירוע חמור ברשת הסופרמרקטים הצרפתית: עם פתיחת יום המכירות של הסל של ישראל, נמכרו ללקוחות מוצרי נוטרילון שלב 1 - שהוחזרו עם אזהרת ריקול ●  כזכור, אותו תחליף מזון לפעוטות הוכרז כסכנה בריאותית, ונאסר לשיווק על ידי משרד הבריאות לפני כחודשיים ● מקרפור נמסר: "רואים בחומרה רבה את האירוע ומייחסים חשיבות עליונה לבטיחות במזון תינוקות"

שימפנזים בשמורת קיבלה שבאוגנדה. הקבוצה הגדולה ביותר המוכרת למדע / צילום: Reuters, Aaron Sandel

שתי קבוצות שימפנזים פתחו במלחמת אחים וחשפו איך חברות מתפרקות

מחקר שפורסם לפני כשבוע בכתב העת Science תיאר כיצד לאורך שנים התפצלה קבוצת שימפנזים לשתי חברות יריבות ● זו הפעם הראשונה שתועד סכסוך קטלני בין פרטים שהיו קשורים אלה באלה בעבר ● איך זה קרה והאם שימפנזים הם למעשה מין אדם?

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

החברה שהרוויחה 2 מיליארד שקל בשנה חלומית - ואז קיבלה שיעור כואב על AI

הכול עבד לפורמולה מערכות לפי הספר: אקזיט ענק בסאפיינס, הנפקת TSG והמיזוג ההיסטורי של מטריקס ומג'יק, שהיה אמור להזניק אותן למדד הדגל בת"א ● התוצאה: רווח שיא והכרזה על דיבידנד חסר תקדים ● אלא שאז הגיעה ה–AI, ושלחה את המניה לצלילה של עשרות אחוזים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ׳ קבע: מקורבו ישראל מלאכי ימונה למנכ״ל האוצר

על רקע סיום כהונתו של המנכ"ל היוצא אילן רום, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' החליט למנות לתפקיד את ישראל מלאכי, שבשלוש וחצי השנים האחרונות שימש כמשנה למנכ"ל האוצר וכחבר הנהלת המשרד ● "איש מקצוע מהמעלה הראשונה שתרם עד כה רבות לעשיית המשרד", מסר סמוטריץ'