גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך הפכו הבריכות הפרטיות לטרנד הלוהט של מעמד הביניים

המחירים נופלים, החום מזנק, הטכנולוגיה משתפרת, ומעמד הביניים מחפש פינוקים חדשים, והנה נולד לו טרנד ישראלי: בריכה פרטית בבית ● איך מתחילים, כמה זה עולה, ומהן הסכנות?

בריכה באודים / צילום: אמנון אוזן חברת י.ג.ל
בריכה באודים / צילום: אמנון אוזן חברת י.ג.ל

עצה לקולנוענים ישראלים שאפתניים: לעשות רימייק לסרט האמריקאי "השחיין", שמציין ממש עכשיו יובל שנים ליציאתו לאקרנים. הסרט, המבוסס על סיפור קצר שפרסם ג'ון שיבר ב"ניו-יורקר", מתאר גבר מסוקס ואמיד שמחליט לשחות הביתה ממסיבה אצל חברים, אך ורק דרך הבריכות בשכונתו - בניכוי מעברים רגליים קלים, הן יוצרות מעין נהר אחיד. אז, ב-1968, הסרט נחשב בעיני רבים כמי שמייצג את המעבר של הוליווד לכיוונים ארטיסטיים יותר, מופשטים יותר, אפשר לומר "אירופאים" יותר, והוא התייחס לבריכת השחייה הביתית כאל ייצוג של חיי הנוחות האמריקאים (והשדים שמתחבאים מאחוריהם). מעניין מאוד יהיה לראות איך הסיפור הזה יטופל בישראל של 2018, מדינה שלאורכה ולרוחבה, עשירים ומעמד ביניים, בתים פרטיים ובנייני דירות - מתמלאת בריכות פרטיות.

הנה, למשל, סיפורה של דנה (השם המלא שמור במערכת), נשואה פלוס שלושה, המתגוררת במודיעין. היא ומשפחתה רכשו דירת גן בפרויקט חדש בעיר, והיא מספרת שכבר על הנייר, בתוכניות, נכללו בפרויקט בריכות פרטיות (7 על 4 מ"ר). ככה, ישירות מהקבלן, בכל דירות הגן, ללא יוצא מן הכלל.

"דירת גן בלי בריכה בפרויקט אחר עלתה בין 2 ל-2.5 מיליון שקלים, ודירת גן עם בריכה התחילה ב-2.7", היא אומרת. "בפרויקט שלנו, כל דירות הגן עם הבריכה מאוכלסות. אני חושבת שזה בעיקר כי במודיעין אין הרבה תחליפים לזה. יש בריכה עירונית ויש את ההולמס-פלייס ואין ים. אז אם כבר קבלן מציע בריכה, למה לא? יש גם הרבה בתים עם בריכות פלסטיק גדולות. אנחנו מראש בחרנו ללכת על הבריכה. זה שיקול גדול, אבל זה לא בא על חשבון דברים אחרים".

במושב אחיטוב / צילום: אמנון אוזן חברת י.ג.ל

אוהבים את הלוקסוס

הקבלנים בסיפור הזה לא המציאו פה את הגלגל. הם בסך הכול מתאימים את עצמם לביקוש החסר תקדים של עם ישראל לבריכה בבית. העם דרש צדק חברתי? הנה, הוא מקבל אותו עם מעמד ביניים שנהנה יותר ויותר ממטעמים שעד לפני עשור היו נחלתו הבלעדית של האלפיון העליון.
"אני שומע על הרבה אנשים שעושים את זה", אומר אריק, תושב גדרה, בעל בריכה פרטית. "בשכונה שלנו, שהיא חדשה יחסית, כבר 25% מהאנשים עם בריכות קבועות. וזו שכונה קטנה".

"להערכתי, עד לפני עשרים שנים נבנו פה כ-400 בריכות פרטיות בשנה, לפני 12 שנים זה עלה לכ-1,500, והשנה כבר מדובר על משהו שבין 3,000 ל-4,000 בריכות בכל שנה, במושבים, בערים, בכל מקום בארץ", אומר יעקב קירמאיר, מנכ"ל ומייסד חברת הבריכות י.ג.ל. "אם קודם היו רק בריכות יצוקות ויקרות בסביון ובקיסריה, היום כבר יש אצלנו בחברה מחלקה שהתרחבה בנושא הבריכות הזולות יותר, יחד עם המגמה העולמית".

מי קהל היעד?

"מדובר בעיקר במעמד הביניים שיותר משתייך למושבים, או לכאלה שקיבלו חלקה כזו בירושה והחליטו לבנות עליה. אין כמעט יישוב שלא נתקלים בו בבריכות פרטיות בנויות, מתועשות או מבטון".

התודעה לבריאות וכושר היא גם חלק מהעניין או שזו קלישאה אורבנית?

"יש המון תודעה לכושר, לבריאות ולזמן פנוי, אבל אולי משהו בין 3% ל-5% מנצלים את זה ממש לשחייה ספורטיבית".

"בכל בית רביעי פרטי שאני נתקל בו בונים גם בריכת שחייה", מוסיף ירון פיק מזיכרון יעקב, אדריכל שעוסק בניהול ביצוע הבנייה של בתים פרטיים ובעליה של בריכה פרטית בעצמו (נבנתה באמצעות י.ג.ל). "להערכתי, יש לזה גם השפעה על הערך של הבית. נכון, הלוקיישן הוא חשוב, אבל אם יש לך או אין לך בריכה זה מעלה או מוריד את הערך לפי מצב השוק".

סממן נוסף למגמה הקיצית (או כמו שאומרים בישראל: "כל הזמן חוץ מפברואר") הוא התחום החדש יחסית של בריכות פרטיות שמגיעות קומפלט, רק להוריד עם המנוף ולהכניס לבור שחפרתם ליד הבית. "בארבע השנים האחרונות בנינו כ-250 בריכות וכרגע עוד 30 נמצאות בעבודה ואנחנו ממשיכים לצמוח", מדווח אבי רומנו, מנכ"ל ומייסד חברת אס פול שעוסקת בתחום הספציפי הזה.

יורם, תושב אופקים ובעל בריכה פרטית שנבנתה בשיטה הזו, מייצג את שני הסממנים של התופעה: בנייה מהירה, ובריכות פרטיות באזורים שפעם לא היו מזוהים עם סמלי סטטוס כאלה. "בבתים החדשים שנבנים היום באופקים, לפחות 30% מתוכננים מראש עם בריכה פרטית, כי אז כבר אפשר להכין מראש את השלד והיסודות של הבריכה, מה שחוסך משמעותית בעלויות", הוא אומר. "בזמן שהבריכה נבנתה במפעל, בניתי בבית את היסודות והכנתי את התשתיות: עבודות של חפירה, מים, חשמל - כל זה עלה כ-30 אלף שקלים. הבריכה עצמה, הכוללת את חדר המכונות, המשאבות, החיבור לחשמל וציפוי הפסיפס עלתה כ-170 אלף שקלים".

היתרים? זכויות? יעיד על כך קובי (גם שמו המלא שמור במערכת), שבנה בריכה פרטית באבן-יהודה. שם, הוא מספר "כמעט כולם עם בריכות".

בריכה בדירת גן במודיעין / צילום: פרטי

והרישוי?

"באבן-יהודה הכלל הוא שחייבים לפרסם את דבר הבנייה בעיתון ולבקש אישור מהשכנים. אנחנו עשינו הכול לפי הספר, פרסמנו במשך שבועיים ופנינו לכל שכן וביקשנו רשות. להגיד לך שכולם עושים את זה? לא. להגיד לך שהיו שכנים שלא שאלו אף אחד? מלא".

במקום מיזוג אוויר

בואו נדבר כסף. איך קרה פתאום שבריכה פרטית כבר לא נחשבת להוצאה כל-כך גדולה? ובכן, יש בזה הרבה עניין של פרופורציות. "מבחינת עלויות של מים, היום להשקות דשא עולה יותר מלהחזיק בריכה", פוסק רומנו מאס פול. "שנית, מחירי הנדל"ן המטורפים פתאום מכניסים לפרופורציה את העלות של הבריכה, שעולה היום כמו... נניח... מטבח. היום בריכה פרטית זה כבר 'כסף קטן' לעומת מחיר הבית וזה גם מעלה את ערך הנכס בכחצי מילון שקל. כלומר, אתה משקיע 200 אלף שקלים בבריכה, ויש לך רווח של 300 אלף שקל, וזה גם מקפיץ את השכירות ב־40%-30%".

מה עם הביורוקרטיה? יש אגרות? רישומים? עלויות מהסוג הזה?

"לכל בריכה נדרש רישיון מיוחד מהעירייה, ובכל איזור החוקים משתנים. כדי להוציא היתר כזה נדרשים אדריכל ומהנדס, מה שעולה בערך 15 אלף שקל, וגודל הבריכה מתווסף לארנונה כתשלום קבוע. עלויות המים הן שוליות. ועלויות הניקוי עולות 300-200 שקלים אם בחרת לעשות אותן לבד, ו-600 שקלים אם בחרת בפולמן מקצועי".

"במקרה שלנו, השלד של הבריכה הוא שלד הבית, כך שאם ננטרל אותו ונביא בחשבון רק את המכשור, חדר המכונות והצנרת עם החיפוי הפנימי של הבריכה, אני מניח שזה מסתכם בכ-80 אלף שקל", אומר ירון פיק מזיכרון יעקב. המקרה של פיק הוא מיוחד, מאחר שאת הבריכה שלו הוא החלט לבנות בתוך הבית, בקומה התחתונה. "היתרון בבריכה פנימית הוא שאפשר להשתמש בה עשרה חודשים בשנה, כשהמים מחוממים באנרגיה סולארית מהשמש, כי מערכת החימום על גג הבית והבריכה היא בריכה ירוקה. למי שמשתמש בבריכה על בסיס יומיומי זה גם חוסך יציאה מהבית. כבר מיום חמישי חברים מתחילים לזרום לכאן והחיים מתנהלים סביב הבריכה, זה המיזוג אוויר הכי טוב שיש.

"בכל מה שקשור לעלויות של תחזוקה שוטפת - החימום זה אפס, כי תודה לאל שמש יש לנו בשפע. עלויות חשמל זה לא מעבר ל-200 שקלים בחודש. מים אין כמעט הוצאות. הבריכה מקורה, כך שאין אידוי טבעי של המים ומאז שמילאנו אותה בפעם הראשונה לא רוקנו אותה. בבריכות חיצוניות האידוי הטבעי הוא כחצי ס"מ ביום, כך שיש ממלא אוטומטי. באשר לניקיון הבריכה, מאחר שהיא פנימית היא כמעט לא מתלכלכת, אז אני הפולמן של עצמי שבודק כלור, כימיקלים ורמת PH".

"הבריכה שלנו מתוחזקת עם רובוט שמכונה ‘דולפין'", אומר יורם מאופקים. "הוא עולה 300 דולר. את הטיפול של הכלור אני עושה בעצמי, כולל שאר הבדיקות אחת לשבוע. החשמל עלה כ-200 שקל לחודשיים. מים מילאתי פעם אחת וזהו. בממוצע, מדובר בתוספת של 150 שקלים לכל השנה, 200 שקלים בקיץ. בזכות הכיסוי זה לא מתאדה הרבה".

בריכת בטון שלמה מבית אס פול / צילום: S-POOL

גם החרדים קונים

אילו סוגים של בריכות הכי פופולריים היום? יעקב קירמאיר מי.ג.ל מנסה להשיב: "יש בריכות שהקירות עשויים פנלים טרמופלסטים, כלומר בריכות מתועשות בחיפוי PVC או ויניל; יש בריכות שהקירות עשויים מתכת ובפנים מצופים בוויניל או PVC; יש גם בריכות נירוסטה ברמה גבוהה מאוד; יש בריכות עיליות מעץ; ויש את בריכות הבטון. הבריכות הממוצעות המתועשות עולות 70,00 ל־120,000 שקלים. בריכות בטון בנויות עולות החל מ-100,000 שקל, אבל זה יכול להגיע גם ל־700-600 אלף שקל. הבריכה עצמה היא הבסיס וכל אחד מוסיף מסביב לפי כספו וטעמו האישי".

"מעמד הביניים עושה מאמצים ולוקח משכנתה כדי לקנות בריכה וזה תקף לכל הארץ", אומר רומנו מאס פול. "בצפון ובדרום יש מעט מאוד בריכות שלנו, כי עבודת הבנייה שם הרבה יותר זולה מהמרכז וקשה לי להתחרות בזה. עד לפני ארבע שנים, כל הבריכות של האלפיון עליון נעשו כ'קאסטום מייד', בהתאמה אישית, במחירים של 300,000 עד מיליון שקלים, והיו נבנות רק בשטח בטווח של 90 ימים של חפירות עם פועלים בתוך הבית. אנחנו, לעומת זאת, מייצרים את בריכות הבטון במפעל שלנו, בנווה ימין, ומביאים אותן מוכנות עם מנוף עד בית הלקוח, כולל החיבור לחשמל ולמים. הייצור אורך כחודש וההתקנה כמה ימים בודדים. אנחנו מוגבלים בגדלים ובצורות, לכן אנחנו מתאימים לקהל הביניים, במחירים שנעים בין 100,000 ל־170,000 שקלים. יש לנו גם פטנט רשום בארץ ובארצות-הברית, שם התחלנו לשווק ממש לאחרונה. אני מוכר את הזיכיון לבריכה קבלנית גדולה, ובכך מאשר לה להשתמש בפטנט".

איפה אתה מוכר הכי הרבה?

"באזור המרכז והשרון, וגם החרדים קונים: בשנתיים האחרונות מכרנו המון בריכות בכל המושבים הדתיים בדרך לירושלים, כמו בית שמש, וליד מודיעין. בעיקר דתיים אמריקאים. ויש גם בריכות שאנחנו עושים לדירות גן ולדירות גג בחולון, בהוד השרון, ברמת השרון וברמת גן. כמובן שבמקרים האלה הבריכות הרבה יותר קטנות ונמוכות, בגלל המשקל. בריכה כזו שוקלת בין 40-20 טון עוד לפני המים".

הסכנות: לא רק טביעה

אי אפשר לנתק את מגמת הצמיחה של הבריכות הפרטיות מתופעה אחרת, מטרידה: העלייה בטביעות בשנים האחרונות. אומנם המספרים הגדולים נמצאים בחופים, אך גם לבריכות הציבוריות, וביתר שאת לפרטיות, יש את החלק שלהן. בכתבה שפורסמה בקיץ שעבר ב-G, שסימנה את קיץ 2016 כאחד הקטלניים בחופי ישראל, הוקדש חלק מרכזי לבעיית הבריכות הפרטיות: "על-פי ארגון בטרם לבטיחות ילדים, חלה בשנים האחרונות עלייה במספר הילדים הטובעים בבריכות ביתיות", נכתב שם. "41% ממקרי הטביעה של ילדים מתרחשים ‘במרחב הביתי'. על-פי נתוני הארגון, מאז 2008 טבעו בבריכות פרטיות 52 ילדים ו-10 מהם מתו".

עוד נכתב בכתבה כי "אנשי מקצוע בתחום מעריכים שבין 70% ל-80% מהבריכות הפרטיות בישראל הן בריכות ארעיות שהחוק אינו קובע כל תקנות לגביהן. הבריכות הללו בדרך כלל מיוצבות באמצעות כלונסאות וניתן למקם אותן בגינות או במרפסות, למלא אותן במים בתחילת העונה ואז לרוקן אותן בקלות כשמזג האוויר משתנה. עם זאת, אף שהן רחוקות מלהיות עמוקות, הימצאותן במרחב הביתי גורמת להן להיות מסוכנות מאוד לילדים".

"מעבר לכיף, להנאות וליופי, מה שהכי היה חשוב לנו זה הבטיחות של הדבר הזה", אומר קובי מאבן-יהודה. "לכן, השקענו המון כסף בכיסוי הבטיחותי, שנסגר אוטומטית חשמלית ונעול על- ידי מפתח. הבריכה עלתה לנו בסביבות 100 אלף שקלים והכיסוי כ- 8,000 אירו. יש אלטרנטיבות נוספות, כמו רשתות, מעקה של זכוכית ואזעקה שאם מישהו נכנס לבריכה זה מתריע, אבל אנחנו עם ילדים קטנים וזה היה מאסט. גם גודל הבריכה כוון שתהיה פרקטית: בגודל כזה אפשר לראות כל מה שקורה בפנים, כך שחלילה אף אחד לא יכול ללכת לאיבוד".

"בהתחלה לא ישנתי בלילה", מודה אריק מגדרה "אף על פי שהבנות שלי כבר גדולות יחסית, זו אחריות. אני איש של ים, אני מבין את המשמעויות וגם את הבעייתיות, זו סכנה שדורשת המון תשומת לב. אז הזמנתי כיסוי חשמלי עם מפתח ננעל שהוא אצלי או אצל אשתי והכול בשליטה. לא רצים, לא קופצים. העניין של הבטיחות חייב להיות. בריכה פרטית זה לא לכל אחד, רק לאנשים אחראיים".

"דבר נוסף, מטריד לא פחות, הוא העניין הבריאותי", מוסיף קירמאיר. "בניגוד לבריכה ציבורית המחייבת מפעיל מוסמך, בבריכה פרטית אף אחד לא יודע איזה חיידקים יש לו בבית, אין חובה לעשות בדיקות ואין גם איך לעשות אותן אם רוצים. המכשירים הביתיים אומנם בודקים את רמת הכלור וה-PH של המים, אבל הרמה המקצועית של הפולמנים היום היא מאוד נמוכה, בהתאם למחירים שירדו. אני לא הייתי מכניס את הנכדים שלי לבריכות שרוב הפולמנים מנקים אותן. כל אחד בא לחמש דקות, זורק כלור והולך הביתה. אם למישהו יהיו מלא חיידקים בבריכה, אף אחד לא יגיד לו שום דבר כי לא ניתן לאלץ אף אחד לבדוק אצלו בבית את המים.

"בבתים משותפים, שהבריכות שם נחשבות פרטיות, כמו בנתניה ובתל-אביב, מקפידים לחתום על טופס 4 - משרד הבריאות מחייב את הבריכה לעבור בדיקות ולכן מקפידים שהציוד הראשוני יעמוד בתקנים של משרד הבריאות, אבל בבתים הפרטיים לא קיים דבר כזה. הרובוט יכול לנקות את הקרקעית, אבל הוא לא יכול להחליף מסנן והוא לא יכול להחליף את החיטוי".

רובוט הניקוי הישראלי "דולפין" / צילום: מייטרוניקס

כ-24 מיליון בריכות ביתיות

מה כן יכול לעשות הרובוט? על כך משיב אייל טריבר, מנכ"ל חברת מיטרוניקס הישראלית, שפיתחה את מערכת ה"דולפין" לניקוי בריכות. החברה, היום ציבורית, הוקמה ב-83' בקיבוץ יזרעאל (המחזיק בכ-60% ממנה) וממשיכה לייצר בו (החל מ-2016 הוסיפה גם מפעל בדלתון). שווי השוק שלה מוערך ביותר מ־2 מיליארד שקלים (לפי הפרסום השבוע במדור "שוק ההון" של "גלובס", שאף דיווח על זינוק של כמעט 1000% במחיר המניה בשש השנים האחרונות).

"יש רובוטים שיודעים לנקות בריכות קבועות בגדלים ואיכויות שונות, וישנם כאלה המיועדים לבריכות ציבוריות אולימפיות", אומר טריבר. "כמובן שטווח המחירים הוא בהתאם: מ-500 דולר ל-13,000 דולר. 90% מהמכירות של החברה מתבססות על הרובוטיקה ועוד 10% על מוצרי בטיחות, כמו אזעקות וכיסויים אוטומטיים של בריכות, שנועדו למנוע טביעה. בשמונה השנים האחרונים צמחנו בקצב ממוצע של 16% בשנה".

עד כמה הצמיחה שלכם משקפת את גידול הבריכות הפרטיות בשוק?

"היא משקפת בעיקר את החינוך של השוק. יותר ויותר אנשים, בעיקר בצפון אמריקה ובאירופה, מודעים לטכנולוגיה".

לפי חקר השוק שלכם, כמה בריכות פרטיות אתם מעריכים שיש בעולם?

"תראי, אף אחד לא ספר את הבריכות בעולם, אבל לפי הנטוורקינג שלנו בחו"ל אנחנו יודעים שישנן כיום כ-24 מיליון בריכות בעולם - הכי הרבה בארצות-הברית, אחר כך באירופה ובדרום אמריקה - מתוכן, סך הכול 600 אלף בריכות ציבוריות והשאר פרטיות. הנתון שרלוונטי לנו הוא שרק 20% מה-24 מיליון מנקים את הבריכות עם רובוטים. כך שלמרות שהחברה התחילה כבר ב-83', יש לנו עוד המון עבודה".

עד כמה זה מורכב לתחזק בריכה פרטית?

"זה לא פשוט: צריך לוודא שהיא נקייה, מאוזנת, צלולה, בלי חיידקים, עם רמת כלור סבירה שלא תגרום נזק. זו משימה מורכבת והרבה אנשים מגיעים למסקנה שאין להם יכולת לשלוט בזה, השמש משתנה, הטמפרטורה משתנה, פעם יש צל, פעם לא, לפעמים עצים משירים עלים, סופות חול - כל הזמן יש תרחישים שיכולים להפוך בריכה לירוקה".

כמה מהווה השוק הישראלי מהמכירות שלכם?

"הייתי אומר משהו כמו 2%-1.5%. זו מגמה עולמית, ובשנתיים-שלוש האחרונות יש בהחלט שיח גובר פה בעניין הבריכות. המחירים הלכו וירדו, יש יותר פתרונות, וגם הציוד והרובוטים הולכים ונהיים במחירים יותר נוחים לצרכן. תשלבי גם את העובדה שהעולם נהיה יותר חם".

איפה הכי הופתעת לראות בריכה?

"לא קרה לי שהופתעתי. זה בכל מקום".

עוד כתבות

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

לא ספג ביקורת אחרי 7 באוקטובר, ונחבא אל הכלים במבצע באיראן: מי האיש שעומד בראש חיל האוויר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

תיקון והתנצלות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

תקיפות צה''ל בעזה, ארכיון / צילום: Associated Press, Jehad Alshrafi

חמאס בהצהרה רשמית: "דנים בהצעה, נמסור תשובה למתווכות"

חמאס בהצהרה רשמית: הארגון מקיים התייעצויות עם מנהיגי הכוחות והפלגים הפלסטיניים לגבי ההצעה שהתקבלה מהמתווכות ● דיווח בפוקס ניוז: שר ההגנה הסעודי נפגש בחשאי עם הנשיא טראמפ על מנת לשוחח על הרגעת המתיחות עם איראן ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים