גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ממשל טראמפ מתעלל בילדי מהגרים; "הברית החדשה לצידנו"

אבות (אולי) אכלו בוסר, ושיני בנים (ובנות) תקהינה ● אלפי ילדים נקרעים בכוח מאימהות ואבות בצד האמריקאי של הגבול עם מקסיקו; מוחזקים במחנות אוהלים כדי להרתיע משפחות אחרות מניסיון לחצות את הגבול ● אגודת רופאי הילדים בארה"ב ואגודת הפסיכולוגים האמריקאית: הנזק הנפשי לילדים – לכל החיים ● פרשנות

מהגרים לא חוקיים בארה"ב / צילום: רויטרס
מהגרים לא חוקיים בארה"ב / צילום: רויטרס

מעשי זוועה מתחוללים מדי יום בצד האמריקאי של הגבול עם מקסיקו. סוכני רשות ההגירה של ארה"ב קורעים בכוח ילדים, לפעמים תינוקות, מאימהות ואבות, שחצו את הגבול כדי לבקש מקלט הומניטרי, ומובילים את המנותקים, חלקם בוכים וצורחים, למחנות אוהלים ומתקנים אחרים, לא פעם במרחק מאות קילומטרים מהאתר שבו הונחתה עליהם טראומת ההתנתקות. לא ברור מתי הם יאוחדו עם בני משפחותיהם, אם בכלל. היו דיווחים על ילדים ש"אבדו".

המעשים האלה אינם פרק בעוד סדרה דיסטופית במתכונת "סיפורה של שפחה" אלא פרקים בחייהן של אלפי משפחות, רובן ככולן ממקסיקו וממדינות אמריקה התיכונה, שנסו על נפשן מחברות אלימות, מוכות פשע ועוני, וחצו את הגבול לארה"ב, הארץ שבה פסל החירות הוא אייקון לאומי (או לפחות היה עד עתה) רק כדי לספוג אלימות רשמית של שוטרי הגירה.

מעידות ממשליות, מחדלים נשיאותיים, חקירות פדרליות וחשיפות עיתונאיות ממררות את חיי דונלד טראמפ כבר מיומו הראשון בבית הלבן. אבל שערוריה גדולת ממדים, מגובה בעזרים ויזואליים, שתעורר קול צעקה גדולה מחוף אל חוף טרם התממשה - עד עתה. אך המחאה הציבורית הגוברת על ההתעמרות הממשלית במשפחות מהגרים נטולות הגנה, ובמיוחד בילדיהן, מתחילה להקנות לפרשה אופי של פיאסקו לאומי. אפילו נוצרים מהימין הטרמפאי מתחילים להרים קול.

שפטו בעצמכם: אשה מהונדוראס סיפרה לעורכי-הדין שלה (שמייצגים אותה פרו-בונו), כי בתה, בת ארבעה חודשים, נלקחה ממנה בכוח בעת שהניקה אותה. גבר מהונדוראס, שהופרד מאשתו וילדו בן ה-3 (הילד כנראה נגזל מהאם לאחר מכן) התאבד בכלא כי לא היה יכול לשאת את המחשבה שלא עלה בידו להגן עליהם. ד"ר קולין קראפט, נשיאת האקדמיה של רופאי ילדים (Academy for Pediatrics), ארגון מקצועי שבו חברים 66 אלף רופאים, תיארה באחרונה, בראיונות בכלי תקשורת, אירוע במתקן לאחזקת ילדים בטקסס, שלדבריה "לא אשכח לעולם": תינוקת בת כשנתיים, עם פריחה על הפנים, מוכת בעתה מפני שאמה נלקחה ממנה, מכה ביאוש באגרופיה הקטנים על מזרון. איש לא היה שם כדי לחבקה ולהרגיעה. תצלום של סוכנות הידיעות הצרפתית, שהגיע לעמודים הראשונים של עיתונים אמריקאים רבים, הראה כיצד סוכן של משטרת ההגירה אוזק אם צעירה, בעוד בתה כבת שנתיים, ליד רגלי האם, ממררת בבכי.

ביסוד ההתנהלות הזו מונחת החלטה של שר המשפטים, ג'ף סשנס, שהתקבלה בגיבוי מלא של טראמפ, לנקוט מדיניות של "אפס סובלנות" לחציה "בלתי חוקית" של הגבול. המשמעות המעשית היא, שנעצרים גם מהגרים שחצו את הגבול ללא ניירות, במקרים רבים לאחר מסע יסורים של שבועות, והסגירו עצמם מיד לידי שוטרי ההגירה כדי שיוכלו להגיש בקשה לקבלת מקלט הומניטרי. כשמדובר במשפחות, ההורים מושלכים מיד למעצר בכלא, לאחר שהוגשו נגדם כתבי אישום, בעוד שילדיהם נלקחים מהם למחנות רחוקים.

בממשלים קודמים, לרבות ממשלי ברק אובמה הדמוקרטי וג'ורג' בוש הבן הרפובליקאי, פתרו את בעיית המשפחות של מבקשי מקלט באמצעות מחנות משפחתיים שבהם חיו המשפחות השלמות עד לברור בקשותיהן. חציית הגבול ללא ניירות לא הוגדרה כעבירה פלילית. איש העלה על הדעת לקרוע ילדים מחיק משפחתם. ילדים נלקחו מהוריהם רק אם ההורים נחשדו בפלילים, כגניבות, תקיפות וכו', ונכלאו עד להכרעת דינם. עכשיו גזילת ילדים היא טקטיקה פוליטית בידי נשיא שרוצה להרשים את ה"בייס" שלו.

ראש מטה הבית הלבן, הגנרל בדימוס ג'ון קלי, נשאל בראיון ברשת הרדיו הציבורית, בחודש שעבר, האם הוא אינו סבור שקריעת ילדים ממשפחותיהם היא צעד "זדוני וחסר לב".

"לא הייתי אומר", הא השיב. "בילדים כבר יטפלו. ישימו אותם במשפחות אומנות או משהו. הנקודה היא, שהם בוחרים להיכנס באופן בלתי-חוקי לארה"ב, וזו (הפרדת המשפחות) היא טכניקה שאיש אינו מקווה שישתמשו בה במשך זמן רב מדי". לדבריו, ה"טכניקה" הזו יכולה להיות "אמצעי מרתיע נוקשה". במילים אחרות: הילדים הגזולים הם בסך הכל עזר חינוכי, גם כאשר ההורים מגיעים כדי לבקש מקלט הומניטרי.

ושלא תחשבו שלבו של טראמפ אינו שותת דם למראה הטרגדיות האלה. "אני שונא לראות שילדים נלקחים מהוריהם", הוא אמר בסוף השבוע לכתבים בבית הלבן. "אלה הדמוקרטים ששינו את החוק - זה החוק שלהם". ואחר-כך, בציוץ: "הדמוקרטים הם אלה שמאלצים להפריד משפחות (מילדיהן) לאורך הגבול עם האג'נדה התחיקתית הנוראה והזדונית שלהם".

כפי שציינו פאקט-צ'קרס באמצעי התקשורת הגדולים, זה היה שקר גס. אין - ולא היה - שום חוק שמחייב את שלטונות ההגירה לקחת ילדים מהוריהם, גם לא לאחר שהם חצו את הגבול באופן בלתי חוקי. מדיניות "אפס סובלנות" שהשיקו שר המשפטים והנשיא באפריל היא מקור הטרגדיות שמאמללת אלפי משפחות, לא אובמה. מ-19באפריל עד 31 במאי השנה נלקחו 1940 ילדים מאבות ו/או אימהות, לפי המניין של המשרד לביטחון המולדת. חלק מהילדים האלה עדיין לא למדו לדבר, כפי שדיווח "ביזנס אינסיידר".

על רקע התסיסה הציבורית, ניסה שר המשפטים סשנס להצדיק את עמדת הממשל לגבי גזילת ילדים מהוריהם: יש לו אסמכתא מכתבי הקודש, וליתר דיוק מהברית החדשה. בנאום לפני שוטרים באינדיאנה בשבוע שעבר הוא אמר: "הייתי רוצה לצטט את האמירה הבהירה והחכמה של השליח פאולוס (אחד מ-12 שליחיו של ישו - ר.ד.) ב'איגרת אל הרומאים', שלפיה צריך לציית לחוקי הממשלה מפני שאלוהים כונן את הממשלה לפי צרכיו".

הוסיף סשנס: "הליכים חוקיים וסדורים הם טובים כשלעצמם. יישום עקבי והוגן של החוק הוא כשלעצמו דבר טוב ומוסרי, דבר שמגן על החלשים ומגן על שומרי החוק".

אך ההתבטאות הזו חוללה מיד מחלוקת חדשה. במשפט שציטט סשנס כבר נעשה שימוש בעבר להצדיק מגמות חברתיות פוליטיות חשוכות וגזעניות. כפי שציין לינקולן מולן, מרצה באוניברסיטת ג'ורג' מייסון בווירג'יניה, במאמר ב"אטלנטיק", נוצרים באירופה השתמשו בפסוק זה כדי להצדיק את המשטר הנאצי, והשמרנים הדתיים בדרום-אפריקה הביאו אותו כאסמכתא מדוע צריך לתמוך במשטר האפרטהייד. באמריקה, השתמשו נאמני הכתר בפסוק כדי להצדיק התנגדות למהפכה האמריקאית שפרקה את עול בית המלוכה בלונדון ותומכי העבדות נשענו עליו כדי לתת לה לגיטימציה.

אבל מעבר להתנצחויות הפוליטיות, הדבר המטריד ביותר בהתנהלות הממשל כלפי ילדים פגיעים הוא ההשפעה של התנהלות זו על חייהם בעתיד. שלושה ארגוני רופאים יצאו נגדו: האקדמיה של רופאי ילדים (שהוזכרה קודם), אגודת הרפואים האמריקאית (American College of Physicians) ואגודת הפסיכיאטרים האמריקאית (American Psychiatric Association). יחדיו הם מייצגים 250 אלף רופאים בארה"ב.

"ההשפעה של ההפרדה מהמשפחה תלווה את הילדים האלה בבגרותם ותישאר עימם כל חייהם", אמרה לכתבים ד"ר אנה מאריה לופס, נשיאת אגודת הרופאים האמריקאית. "הממשלה הפדרלית מחוללת מצב שייצור בעיות בריאות לקטגוריה שלמה של אנשים. זו עוולה שקורבנותיה הם האנשים הכי פגיעים על פני כדור-הארץ: ילדים קטנים. אסור לנו להחשות".

עוד כתבות

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בכיר אמריקני: ארה"ב תהיה מוכנה לשקול הצעה איראנית ל"העשרה סמלית" של אורניום

דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור • שר החוץ האיראני: "ארה"ב לא דרשה מאיתנו במשא ומתן אפס העשרה. ביומיים שלושה הקרובים נגבש הצעת טויטה להסכם גרעין" ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר