גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

וילה שרובר בירושלים: המבנה יישמר, הגינה תיגמר

תוכנית תמ"א 38 לאחד הבניינים המיוחדים בירושלים אולי תייצר תוספת יחידות דיור אבל תשבש לחלוטין את המבנה האייקוני

וילה שרובר/ צילום: איל יצהר
וילה שרובר/ צילום: איל יצהר

וילה שרובר בשכונת טלביה בירושלים היא אחד הסמלים הגדולים של השכונה היוקרתית ושל העיר בעת החדשה. היא יושבת על שטח עצום והאדריכלות שלה אקסטרווגנטית ויוצאת דופן, ויש לה דימוי מיתולוגי מהימים שהתארחו בה אצולת הארץ ומנהיגי העולם.

בימים אלה מקודמת במקום תוכנית תמ"א 38, שתחזק אולי את המבנה מרעידות אדמה ותייצר תוספת יחידות דיור במבנה חדש וחינני, אך תשבש לחלוטין את נוכחות המבנה האייקוני במרחב.

הפרשה ממחישה שוב שבירושלים, עיר הבירה, אין מדיניות שימור ברורה ושעשרות מבנים חשובים ויוצאי דופן נידונים לכליה.

התאהבה באורח

גיטה שרובר גדלה בברלין ועלתה לישראל עוד לפני מלחמת העולם השנייה. היא הייתה גרושה עם ילד וענייה למדי. בעבודתה כמלוות אורחים חשובים מחו"ל פגשה את מיילס שרובר, מיליארדר יהודי מוונצואלה, ונישאה לו. השניים החליטו לבנות לעצמם בית בארץ ולאחר משא ומתן עם עיריית ירושלים הצליחו להשיג שטח של כ-6 דונם, שייעודו המקורי היה שצ"פ (שטח ציבורי פתוח) במורדות הדרומיים של שכונת טלביה, מעל בית המצורעים. אגב, השטח שעליו יושבת הווילה, כמו הרבה שטחים אחרים בטלביה, היה שייך לכנסייה היוונית אורתודוקסית, שהחכירה אותו לקק"ל. חוזי החכירה אמורים לפוג בשנת 2052.

בעזרת קרלוס גינאנד, מוזס בנסרף ואמיליו וסטוטי, מהאדריכלים המובילים של אמריקה הלטינית בשנות ה-50, בנו בני הזוג שרובר וילה בשטח של 1,800 מ"ר. המבנה העצום, שנראה מבחוץ כמו מבנה ציבורי, תוכנן כמעין קופסת ענק, שהונחה על מורד הגבעה, באמצע גן מעוצב, כמו אחוזה.

עיצוב הפנים ואדריכלות הנוף נעשו על ידי שני מתכננים ישראלים, שהיו מובילים בתחומם וזכו לימים בפרס ישראל: את הגן תכנן מעצב הנוף דן צור (אחראי לתכנון גן השלושה, הר הצופים, אוניברסיטת ת"א) ופנים הבית, שהיה מקושט ביצירות אמנות, עוצב ע"י האדריכלית דורה גד (שתכננה את עיצוב הפנים של מוזיאון ישראל ומשכן הכנסת).

משפחת שרובר נודעה בנדיבותה, והיא זו שסייעה במימון מבנה תיאטרון ירושלים ב-1971. אחרי פטירת בנה של שרובר, גבריאל, מאיידס, ב-1988, תרמה גיטה שרובר כסף רב להנצחתו. כך נבנו טיילת שרובר, המקשרת בין שכונת ארמון הנציב ודרך חברון ובית גבריאל ליד חוף צמח בכנרת.

המבנים החדשים שייבנו /הדמיה: yoma

ניוד זכויות

בשנת 1991 מכרה גיטה שרובר את מבנה הווילה לחברת Deka שבבעלות ג'קי ספרא. במחצית השטח, על חשבון הבריכה העצומה, בנתה לעצמה וילה קטנה יותר, בשטח של 300 מ"ר, בתכנון האדריכל דוד רזניק (יד קנדי, בית הכנסת בגבעת רם, בניין שערי העיר, בירושלים). ב-2004, אחרי מותה של שרובר, נמכרה גם הווילה הקטנה לחברת Deka. בשנת 2014 נמכרו שני הבתים בסכום של 70 מיליון שקל.

באוקטובר 2017 התקיים בוועדה המקומית דיון בבקשה לפרויקט תמ"א 38/2 (הריסה ובנייה). התוכנית, שהוכנה ע"י משרד האדריכלים yoma, מציעה הריסה של חלק מפנים הווילה ושימורה כבית מגורים בודד, וניוד זכויות הבנייה שלה לבית דירות בגובה שש קומות בחלק הדרומי של המגרש, כלומר, במקום שבו הייתה הווילה הקטנה, לצד רחוב דובנוב.

מתחת למבנה, שבו יהיו 24 יח"ד, מתוכננת חניה שבה 70 מקומות. מבקשי הבקשה, כלומר היזמים, הם ברנרד ברקה ומשה תורג'מן, מנהלים בחברת הנדל"ן האירופאית euromall.

משרד האדריכלים הירושלמי yoma הוקם לפני פחות מעשור על ידי מיכל (כיום אדריכלית העיר לוד) ונתנאל מאיר. אדריכלות המבנים החדשים המתוכננים מדרום לווילה שרובר מציגה גישה עיצובית שונה מאוד מהרוח הירושלמית השלטת, שמקדשת את סגנון הבנייה "הירושלמי" של ראשית המאה ה-20. המבנים החדשים, שחזיתם פונה לדרום, מאופיינים במרפסות ארוכות שנותנות למבנה תחושה של אופקיות, שיוצרת זיקה לווילה מעל. ריבוי החלונות ועיבוד האבן השטוח מטשטשים מאוד את כובד המסה. התחושה היא של אדריכלות בהירה, קלה, שלא לומר, חילונית.

פרויקט הבנייה המתוכנן באתר וילה שרובר מגלם בצורה ברורה את הקונפליקט שבין שימור דפוס הבנייה הוותיק של שכונות המושבות - בתי מידות על מגרשים גדולים - מול הצורך בחיזוק הבנייה, הכרוך גם בציפוף משמעותי.

הוויכוח על השימור

אין ספק שפטנט העברת הזכויות מהווילה למבנה החדש איפשר את שימור המעטפת, אך המחיר הוא אובדן הנוף, על המרחבים המגוננים, העצים הוותיקים, הבריכה והגזיבו. האם באמת מדובר בפתרון מיטבי? האם באמת ניתן לנתק את המבנה מהגן, ועדיין לדבר על שימור? לא בטוח. לו היה מוקם בירושלים בנק זכויות וניתן היה לנייד את פוטנציאל הבנייה למקום אחר, כי אז היו איכויותיה הייחודיות של "האחוזה", על כל מרכיביה, נשמרות באמת.

הקונפליקט הוא גם ויכוח על מעמדה של רשימת השימור.

מתכננת מחוז ירושלים במנהל התכנון, שירה תלמי, ביקשה לאסור על הריסת פנים המבנה בשל הכללתו בכרטסת השימור, אולם התנגדותה נדחתה בהסבר שהמבנה אינו מופיע ברשימה סטטוטורית.

איציק שוויקי, רכז המועצה לשימור אתרים בירושלים ונציגה בוועדת השימור העירונית, מבהיר שמבחינתו אין לפגוע בווילה: "בדיון שהתקיים בוועדת השימור בחודש מארס 2016, לא ניתן אישור להריסת פנים המבנה למעט גרם המדרגות הפנימי.

"בירושלים ניצלנו מתמ"א 38. הגרסה המקומית של החוק, שנקראת כאן תמ"א 138, קובעת שוועדת השימור העירונית היא ועדה סטטוטורית ולא ועדה ממליצה. זה אומר שאם החלטנו שלא להרוס, הם לא יכולים לשנות את זה. אנחנו נתנגד להרס פנים הווילה וגם לבנייה בחזית הבניין הצפונית".

לעומת זאת, אומר האדריכל גבריאל קרטס, האחראי ל"תוכנית האב למושבות ירושלים" שהוכנה ב-2012 עבור האגף לתכנון עיר בעיריית ירושלים, כי "אני הכנתי תוכנית אב, לא תוכנית סטטוטורית. תמ"א 38 גוברת על ההנחיות שלנו". 

במסמך שהכין קרטס מוגדרת הווילה כמבנה לשימור מדרגה א' באזור ליבה, כלומר, באזור עם רגישות גבוהה. "אנחנו הכנו תוכנית מדיניות שהתוותה עקרונות שיתרמו לשימורה של השכונה. התכוונו לשמר את התבנית הכוללת של הסמטאות ולא לאפשר תוספת זכויות בנייה, אלא במקרים שבהם ניתנו זכויות מפורטות בתוכניות מהעבר".

אדריכל השימור גיורא סולר הוא גם נציג עמותת האדריכלים בוועדת השימור העירונית. סולר זהיר בדבריו, אך ברור לו ששכונת טלביה, שהייתה שכונת וילות ואפילו ארמונות, עומדת בפני שינוי מהותי: "רחביה וטלביה הולכות ומשתנות. הולכות לכיוון של תוספות, לא הריסה. יש לחץ עצום של מזמיני העבודה, היזמים. ועדת השימור היא לא סמכות סטטוטורית. הכל נקבע בוועדה המקומית לתכנון ובנייה".

בעיריית ירושלים אישרו את הפרטים והדגישו כי בווילה עצמה ייעשה שינוי פנימי בלבד. עוד ציינו כי בבקשה ניתנה תשומת-לב למפגש עם הרחוב.

עוד כתבות

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים שראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מקסים הרקין ובר קופרשטיין בתיעוד משבי חמאס

"אנחנו פה מתים עם הדופק, לא מרגישים בני אדם": תיעוד ראשון של מקסים הרקין ובר קופרשטיין בשבי

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי־צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הריאלי נשאר תקוע באפריל: השכר עלה כמו האינפלציה

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: המדינה מתכוונת להטיל עליכם חובת דיווח על עסקאות חשודות

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן